U Maglaju su prišli dvojica jednoj djevojci, počeli joj nešto prijetiti i popili takve batine da im nikad više naumpalo nije, čak se i oružje potezalo ali u konačnici im je dato do znanja gdje su i kako da se ponašajukamberovica polje wrote:Civile nisu dirali, osim u podrumu muzičke škole.Vizionar 1985 wrote:Ovi ovdje u Zenici bili. Odnosi se na mudzahedine i kako znam civile nisu dirali i kako znam niko od njih nije dobio ulicu, penziju, bistu itd. A narod pljuje po istima i dan danas zbog ovoga sta su sve radili i sto su im strah zadali u ratu jer ih nije bas bilo fino vidjeti kako se setaju po gradu.
Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
- edo_79
#126 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
- insomnia78
#127 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
I ovo isto
Eno, Sirija puna tih sto sa sabljom lete na tenk. Je l’ to ta vjera kojom se trebamo ponositi?
Sta je tu tacno nase? Sta smo to MI u rezanju glava zarobljenicima, ubijanju zarobljenika, maltretiranju onih koji se ne uklapaju u matricu. Sta je tu nasa “vjera i nacija”?Da se ne stidimo sebe, vjere i nacije, o njihovim akcijama bi se izučavalo na vojnim akademijama.
Eno, Sirija puna tih sto sa sabljom lete na tenk. Je l’ to ta vjera kojom se trebamo ponositi?
-
sekerbay
#128 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Da odgovorim ovom mom tuzlaku, ali prije svega drugima koji žele da upoznaju istinu.
Majka mu stara, valjda sam ja ko onaj koji je dugi niz godina studiro vjeru pozvan da pričam o istoj, a ne ti koji o vjeri učiš na temi o siriji.
Što se tiče mudžahida koje sam upoznao, odgovorno tvrdim da nisu bili selefijske akide, kamoli da su pripadnici tekfir ideologije.
Ne znam kako da pojasnim našem narodu koji ima slabu ili nikakvu vjersku pouku.
Recimo da su bili onakvi kakve naše hodže pozivaju nas da budemo.
Bilo je tu raznih mesheba(škola), ali je dominiralo hanefijsko i koliko mi je poznato malikijsko učenje.
OK, saudijci su se držali svog, hanbelijskog(selefijskog).
Ono što je bitno da nikada nisu pravili razlike između bh hanefija i svog pravca. Čak su javno zabranjivali tekfir.
Tekfir ideologija se pojavila i raširila nešto kasnije.
E sad, ako je bilo pojedinaca, odred nije dozvoljavao da isplivaju na površinu.
To je ono što je meni poznato.
Majka mu stara, valjda sam ja ko onaj koji je dugi niz godina studiro vjeru pozvan da pričam o istoj, a ne ti koji o vjeri učiš na temi o siriji.
Što se tiče mudžahida koje sam upoznao, odgovorno tvrdim da nisu bili selefijske akide, kamoli da su pripadnici tekfir ideologije.
Ne znam kako da pojasnim našem narodu koji ima slabu ili nikakvu vjersku pouku.
Recimo da su bili onakvi kakve naše hodže pozivaju nas da budemo.
Bilo je tu raznih mesheba(škola), ali je dominiralo hanefijsko i koliko mi je poznato malikijsko učenje.
OK, saudijci su se držali svog, hanbelijskog(selefijskog).
Ono što je bitno da nikada nisu pravili razlike između bh hanefija i svog pravca. Čak su javno zabranjivali tekfir.
Tekfir ideologija se pojavila i raširila nešto kasnije.
E sad, ako je bilo pojedinaca, odred nije dozvoljavao da isplivaju na površinu.
To je ono što je meni poznato.
- insomnia78
#129 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Ne odgovori ti meni dje se tu uklapa rezanje glava i streljanje zarobljenika?
-
sekerbay
#130 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Pa odgovorio sam u nekom od prethodnih postova.insomnia78 wrote:Ne odgovori ti meni dje se tu uklapa rezanje glava i streljanje zarobljenika?
Meni je poznat slučaj onog koji je to radio na krajiškom ratištu, ali je dokazano da se radi o budali.
Dakle, pojedinci koji se i sam odred redovno odricao.
Nije mi poznato da su strijeljali zarobljenike.
Još jednom, ako ćemo o ahlaku, valja ba umrijeti i zato je najprece govoriti istinu.
Što se mene tiče, a Allah zna najbolje, nisam upoznao boljih ljudi.
Ono ko da je Allah oživio ashabe. Nevjerovatno ponašanje. Ljudi koji bi gladovali samo da je brat sit.
Ljudi koji nisu podizali glasove. Nevjerovatna skromnost na kojima bi im pozavidjeli i derviši.
Meni je bilo nevjerovatno kako takav jedan paučak iz grada mutira u lava kada se pojavi na liniji.
Sjećam se da sam par godina nakon rata čitao svjedočenje četnika na njihovom portalu u brckom. Dakle, četnički pokret, brčko.
Hvalili su se da su voljeli kako kažu pofajtati sa našom regularnom armijom, ali da su umirali od straha kada su znali da treba na mejdan mudžahidima.
I sad dođe neki i sere o njima.
-
mishic
#131 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Gdje li bješe ovoliki generali sa neta tih krvavih godina?!!
Lekcije o ratu uče sa You Tube-a i danas komanduju šta je trebalo i kako je trebalo. I ne čitaju postove o tome gdje se jasno vidi: Ko je, kada, kako i zbog čega Bošnjacima uvalio taj vruć krompir u ruke?!! Pa "dragi generalisimusi" što ne dođoste da to uradite onda kada je trebalo nego danas laprdate? Znate li vi da su pripadnici ARBiH nakon BD uspostavljali linije sa po 10 (deset) metaka po borcu? Znate li vi šta to znači? Znate li da su jedinice ARBiH u sendviću između dvije agresorske vojske, od kojih i jedna i druga ima desetorostruko više opreme, naoružanja i municije, svjedočili o njihovoj koordinaciji, zajedničkim dejstvima i propuštanju jednih kroz teritoriju drugih?!! Jeli ko od vas čuo za Žepće, Vlašić...?!!
I kad ste to vi čuli za tolike zločine mudžahedina?!!
Trudim se da pojedincima objasnim da se tada nije znalo ni ko pije ni ko plaća, nije se znalo ni za zločine a da se i znalo nije se imalo, prvo, snage za obračun sa njima, ali nije falilo samo snage... Narod je listom bio uz njih!!! Oni su jedini pomagali, jedini bili na strani žrtve, ginuli na očigled tog naroda braneći taj narod... Sa njima je bio znatan broj sinova tog naroda...
Kontate li zapravo, da je to bio smišljen trik, podvala, projekat?!! Među tim ljudima bili su "neosunnećeni mudžahedini", međunarodni kriminalci, marionete tajnih službi zapadnih zemalja (poboravio sam imena Diamond, Leanel... kako li?) koji su se pitali, komandovali, pravili to za što ćemo mi kasnije saznati (sa You Tobe-a) i tada to krili jer bi bili spriječeni. Kontate li kako to da njih 2-3 stotine ostaviše više traga u BiH nego hiljade Rusa, Grka, ukrajinaca Rumuna, Bugara... Ovih ima više na grobljima u BiH (RS) nego što je bilo mudžahedina od početka do kraja rata.
Dakle, svi sada znamo šta je trebalo i kako je trebalo ali se niko ne pita jeli to onda bilo moguće i zbog čega nije? Ko nam je to sertvirao, kako i zbog čega?!! Ko danas vrši radikalizaciju Bošnjaka?!! Reis ili Čović i Dodik!!! Samo slijepci u ovoj zemlji ne vide da ta matrica, taj projekat, pokrenut pred raspad SFRJ, osmišljen u SANU u Beogradu i dan danas služi kao mantra kojom se Evropa želi okrenuti protiv ovog naroda. A i u Evropi (valjda to vidite) ima snaga kojima to ide u prilog pa i oni ponove i naglase kako su Dodik i Čović u pravu kao što je bilo i onih koji su to govorili Miloševiću, Tuđmanu i bratiji. Znači, znamo danas da smo prevareni, da nam je podvaljeno, da nije trebalo ovako, ali gospodo, tada to nismo ni znali, ni mogli bilo šta protiv toga. Neko je na našu nemoć, naše beznađe i neorganiziranost, svjesno nakalemio krivicu koja je trebala biti alibi i opravdanje za sve ono što nam je činjeno i učinjeno. Raspadom Jugoslavije generalno i pojedinim segmentima tog raspada komandovalo se iz centara moći van Jugoslavije.
Kako je i zbog čega rat bilo moguće zaustaviti 95 ako to nije bilo moguće 92, 93 i 94?!! Što je rat stao kada je ARBiH krenula u oslobađanje zemlje?
Da li se neko od vas vozao transporterima UNPROFOR-a u uniformi i zna li pod kojim se to uvjetima moglo??? ŠBBKBB je puko laprdanje!!!
Lekcije o ratu uče sa You Tube-a i danas komanduju šta je trebalo i kako je trebalo. I ne čitaju postove o tome gdje se jasno vidi: Ko je, kada, kako i zbog čega Bošnjacima uvalio taj vruć krompir u ruke?!! Pa "dragi generalisimusi" što ne dođoste da to uradite onda kada je trebalo nego danas laprdate? Znate li vi da su pripadnici ARBiH nakon BD uspostavljali linije sa po 10 (deset) metaka po borcu? Znate li vi šta to znači? Znate li da su jedinice ARBiH u sendviću između dvije agresorske vojske, od kojih i jedna i druga ima desetorostruko više opreme, naoružanja i municije, svjedočili o njihovoj koordinaciji, zajedničkim dejstvima i propuštanju jednih kroz teritoriju drugih?!! Jeli ko od vas čuo za Žepće, Vlašić...?!!
I kad ste to vi čuli za tolike zločine mudžahedina?!!
Trudim se da pojedincima objasnim da se tada nije znalo ni ko pije ni ko plaća, nije se znalo ni za zločine a da se i znalo nije se imalo, prvo, snage za obračun sa njima, ali nije falilo samo snage... Narod je listom bio uz njih!!! Oni su jedini pomagali, jedini bili na strani žrtve, ginuli na očigled tog naroda braneći taj narod... Sa njima je bio znatan broj sinova tog naroda...
Kontate li zapravo, da je to bio smišljen trik, podvala, projekat?!! Među tim ljudima bili su "neosunnećeni mudžahedini", međunarodni kriminalci, marionete tajnih službi zapadnih zemalja (poboravio sam imena Diamond, Leanel... kako li?) koji su se pitali, komandovali, pravili to za što ćemo mi kasnije saznati (sa You Tobe-a) i tada to krili jer bi bili spriječeni. Kontate li kako to da njih 2-3 stotine ostaviše više traga u BiH nego hiljade Rusa, Grka, ukrajinaca Rumuna, Bugara... Ovih ima više na grobljima u BiH (RS) nego što je bilo mudžahedina od početka do kraja rata.
Dakle, svi sada znamo šta je trebalo i kako je trebalo ali se niko ne pita jeli to onda bilo moguće i zbog čega nije? Ko nam je to sertvirao, kako i zbog čega?!! Ko danas vrši radikalizaciju Bošnjaka?!! Reis ili Čović i Dodik!!! Samo slijepci u ovoj zemlji ne vide da ta matrica, taj projekat, pokrenut pred raspad SFRJ, osmišljen u SANU u Beogradu i dan danas služi kao mantra kojom se Evropa želi okrenuti protiv ovog naroda. A i u Evropi (valjda to vidite) ima snaga kojima to ide u prilog pa i oni ponove i naglase kako su Dodik i Čović u pravu kao što je bilo i onih koji su to govorili Miloševiću, Tuđmanu i bratiji. Znači, znamo danas da smo prevareni, da nam je podvaljeno, da nije trebalo ovako, ali gospodo, tada to nismo ni znali, ni mogli bilo šta protiv toga. Neko je na našu nemoć, naše beznađe i neorganiziranost, svjesno nakalemio krivicu koja je trebala biti alibi i opravdanje za sve ono što nam je činjeno i učinjeno. Raspadom Jugoslavije generalno i pojedinim segmentima tog raspada komandovalo se iz centara moći van Jugoslavije.
Kako je i zbog čega rat bilo moguće zaustaviti 95 ako to nije bilo moguće 92, 93 i 94?!! Što je rat stao kada je ARBiH krenula u oslobađanje zemlje?
Da li se neko od vas vozao transporterima UNPROFOR-a u uniformi i zna li pod kojim se to uvjetima moglo??? ŠBBKBB je puko laprdanje!!!
-
Bodkin
#132 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Opasno po otapanje polova, cuj po sta opasnoChmoljo wrote:opasno po šta, po koga? osim toga, ja ne tvrdim. kažem neka sud utvrdi. mislim da je razlika drastična. ne dajem sebi za pravo da budem sudija. kao što vidimo Delić je osuđen i jesi li vidio igdje da imam problem sa tom presudom?Bodkin wrote:
Opasno je to. Skidas odgovornosti masu zlocinaca tako sto im nalijepis etiketu “nisu se mogli kontrolisati”. Ispade tako ni arkanovce nisu mogli kontrolisati. I kako se sa cacom moglo obracunati?
a ne valja ti analogija sa arkanovcima. koristiš parcijalne tvrdnje. jer, zaista, nije bilo pametno usprotiviti se arkanu i njegovoj jedinici. međutim, arkan i njegova jedinica i jesu stvoreni zbog toga: sijanja straha i kontrole drugih time. nisu bili tu silom prilika.
ne znam jesi li svjestan situacije u kojoj se bilo kada su se te spodobe pojavile. koliko je sve visilo o koncu i koliko se očajno bilo.
i Caco je posebna priča. jer je svakako trebalo mnogo ranije to učiniti. a učinilo se onda kada se bilo prisiljeno, jer je predstavljao realnu opasnost i po samu odbranu Sarajeva. i to po kakvoj cijeni. također, on sam te stvari nije mogao raditi i nakon njegove smrti se olako prešlo preko svega. kao što se olako prešlo i preko toga da je neko odgovoran što je one jadne momke poslao njemu na nož.
Sud je vec utvrdio svoje. Poredjenje je apsolutno ispravno jer skidas odgovornosti te neke divlje grupe koje zvanicno nisu bile pod vojnom komandom a cinile su zlocine. Ispade vojska nije odgovorna za te grupe.
Pa kazem, ako se moglo cacu skloniti u opkoljenom sarajevu, mogao si rijesiti i ove strane placenike. Pitanje je samo jel se htjelo. I to je kontradiktorno sa uvodnim postom.
- insomnia78
#133 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Sere ne sere cinjenice su takvesekerbay wrote:Pa odgovorio sam u nekom od prethodnih postova.insomnia78 wrote:Ne odgovori ti meni dje se tu uklapa rezanje glava i streljanje zarobljenika?
Meni je poznat slučaj onog koji je to radio na krajiškom ratištu, ali je dokazano da se radi o budali.
Još jednom, ako ćemo o ahlaku, valja ba umrijeti i zato je najprece govoriti istinu.
Ono ko da je Allah oživio ashabe. Nevjerovatno ponašanje. Ljudi koji bi gladovali samo da je brat sit.
Ljudi koji nisu podizali glasove. Nevjerovatna skromnost na kojima bi im pozavidjeli i derviši.
Meni je bilo nevjerovatno kako takav jedan paučak iz grada mutira u lava kada se pojavi na liniji.
Sjećam se da sam par godina nakon rata čitao svjedočenje četnika na njihovom portalu u brckom. Dakle, četnički pokret, brčko.
Hvalili su se da su voljeli kako kažu pofajtati sa našom regularnom armijom, ali da su umirali od straha kada su znali da treba na mejdan mudžahidima.
-
mishic
#134 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
I da, uvijek je lakše naći krivca u drugom, podijeliti krivicu i odgovornost da tebi manje ostane.
Mnogo toga, u ratu i poslije rata, do nas je, ali ako to priznamo valja zasukivati rukave a mi nismo spremni na to.
Zaslužili smo, zaslužujemo i pretrpjeti ćemo mi još puno zla dok konačno naučimo lekcije o državi, narodu, naciji.
demokratiji... I uvijek će biti kriv neko drugi (ima mali milion potencijalnih krivaca) samo nikada, nigdje i nimalo
nas među njima. Ogledalce, ogledalce...
Mnogo toga, u ratu i poslije rata, do nas je, ali ako to priznamo valja zasukivati rukave a mi nismo spremni na to.
Zaslužili smo, zaslužujemo i pretrpjeti ćemo mi još puno zla dok konačno naučimo lekcije o državi, narodu, naciji.
demokratiji... I uvijek će biti kriv neko drugi (ima mali milion potencijalnih krivaca) samo nikada, nigdje i nimalo
nas među njima. Ogledalce, ogledalce...
- It_is_a_Leclerc
#135 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Hrabri, sabljom na tenk bolaninsomnia78 wrote:Ma da. Zlatni mladići. Hajte molim vas
Pojedinci činilo zločine.
Tako su i u Belim orlovima isto.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#136 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
nije ispravno, a i naveo sam ti ranije zašto. mudžahedini nisu dovođeni ovdje da bi sijali strah i bili udarna snaga vojske. dovođeni su prevashodno zbog kompromitacije ARBiH, i da bi se opravdala priča o muslimanskim ekstremistima. tačno me podsjeti na priču o tome da je handžar divizija kriva za stradanja muslimana '42.Bodkin wrote:
Opasno po otapanje polova, cuj po sta opasno![]()
Sud je vec utvrdio svoje. Poredjenje je apsolutno ispravno jer skidas odgovornosti te neke divlje grupe koje zvanicno nisu bile pod vojnom komandom a cinile su zlocine. Ispade vojska nije odgovorna za te grupe.
Pa kazem, ako se moglo cacu skloniti u opkoljenom sarajevu, mogao si rijesiti i ove strane placenike. Pitanje je samo jel se htjelo. I to je kontradiktorno sa uvodnim postom.
insomnia je u pravu da mnogi nasjedaju na tu glupu priču i poređenje sa de facto zločinačkim vojnim formacijama.
arkanovci su bili jedinica osnovana i direktno pod kontrolom DB-a. njihov MO nije bio autonoman, nego izvršavanje naređenja državnog vrha. ovom pričom ti pereš arkanovce koje svodiš na razularenu rulju, bez ikakve kontrole.
pitanje je bolan pragmatičnosti u datom trenutku. riješio se Caco, ali po koju cijenu? osim toga, po mom ličnom mišljenju, njegovi zločini su umnogome gori po svakom aspektu. iako se više formiraju nategnute konstrukcije tipa odogovornosti Vikića za ubistva u Parku i u Dobrovoljačkoj. a i ti, i ja znamo zašto. obzirom na sve, kažem ti, poslije Daytona, nema nekih izgovora za neprocesuiranje. u ratu je druga priča i opet ti kažem, neka sud utvrđuje. ja sa tim nemam nikakav problem, osim sa pričom da su nedjela tih odreda na bilo koji način poticana, pripremana ili pomognuta od Bosanskih vlasti.
na kraju krajeva, i država Srbija je odgovorna za nesprječavanje genocida, pa koga zaboli...?
-
kiligonzales
#137 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Ubijanje vojnika zarobljenika, uklapa se u rat, u sta ce se drugo uklopiti, nece se uklopiti u partiju saha i solju cajainsomnia78 wrote:Ne odgovori ti meni dje se tu uklapa rezanje glava i streljanje zarobljenika?
kad gledas neki americki film o drugom svijetskom ratu baziran na istinitom dogadjaju nemas bas taj osjecaj da je neki roknuti Svabo zarobljenik nepravedno smaknut. zasto? Zato sto si se recimo identificirao sa karakterom toga Amera i Nacisti su smece...
Posto je rijec o Mudzahedinima prema kojima postoji averzija i medju Bosnjacima kojima su bili partneri u borbi, to je ono zlo na kvadrat. Pokazujemo jos sentimentalnost prema cetnickim vojnicima. Ispasce gori nego Caco koji je sa svojim ahbabima ubijao dojucerasnje komsije na Kazanima civile i neke svoje saborce, njih oko 40-tak koliko se sjecam i ciji su opisi zlocina gori nego onoga svjedoka o otkinutoj glavi i bacenoj u sobu sa zarobljenim srpskim vojnicima.
Sto se tice mnogih snimaka toga pokreta, ne obitavaju svi takvim postupanjem, ima snimaka gdje i cetnici sjede zarobljeni i oni humano postupaju s njima, ali bome i onih gdje bi se neko predao u toku akcije i ovi ga eleminirali, nastavljajuci dalje akciju. Sta se stvarno desavalo, ni Hag nije ustanovio, ali mi znamo. Da pitamo koliko je vojnika bilo u akciji El Kamer na Vozuci, sto mudzahedina sto nase vojske, lupali bi brojeve.
A to da neko maksuzije sjedi i ostri sjekiru kako bi posjekao neciju glavu, nije bilo svojstveno cijelom pokretu jer da jeste, nebi isplivao jedan takav snimak, nego more njih, po kojima bi svi ostrili sjekire pred akciju, ono naostri dobro , zene stavite salate, bice mesa, bice mesa klacemo Srbe i Hrvate, na kraju i ovi sto su ostali ovdje i pozenili se sudilo bi im se za pomenute zlocine, ovako ciiiiin...
Sve sto se kaze mimo Haga o pomenutom pokretu je cista demagogija.
-
Bodkin
#138 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Znaci ti tvrdis da ih je neko sa srpske ili hrvatske ili medjunarodne strane nalazio i dovodio radi kompromitacije i kos skidas odgovornosti tadasnji vrh time sto kazes “nisu nista mogli protiv njih kad su vec dosli”? Sve i da je prva tvrdnja tacna, druga je pogresno razmisljanje po meni.Chmoljo wrote:nije ispravno, a i naveo sam ti ranije zašto. mudžahedini nisu dovođeni ovdje da bi sijali strah i bili udarna snaga vojske. dovođeni su prevashodno zbog kompromitacije ARBiH, i da bi se opravdala priča o muslimanskim ekstremistima. tačno me podsjeti na priču o tome da je handžar divizija kriva za stradanja muslimana '42.Bodkin wrote:
insomnia je u pravu da mnogi nasjedaju na tu glupu priču i poređenje sa de facto zločinačkim vojnim formacijama.
arkanovci su bili jedinica osnovana i direktno pod kontrolom DB-a. njihov MO nije bio autonoman, nego izvršavanje naređenja državnog vrha. ovom pričom ti pereš arkanovce koje svodiš na razularenu rulju, bez ikakve kontrole.
pitanje je bolan pragmatičnosti u datom trenutku. riješio se Caco, ali po koju cijenu? osim toga, po mom ličnom mišljenju, njegovi zločini su umnogome gori po svakom aspektu. iako se više formiraju nategnute konstrukcije tipa odogovornosti Vikića za ubistva u Parku i u Dobrovoljačkoj. a i ti, i ja znamo zašto. obzirom na sve, kažem ti, poslije Daytona, nema nekih izgovora za neprocesuiranje. u ratu je druga priča i opet ti kažem, neka sud utvrđuje. ja sa tim nemam nikakav problem, osim sa pričom da su nedjela tih odreda na bilo koji način poticana, pripremana ili pomognuta od Bosanskih vlasti.
na kraju krajeva, i država Srbija je odgovorna za nesprječavanje genocida, pa koga zaboli...?
I nije insomnia spominjao poredjenje te vrste nego “ako mogu oni, mozemo i mi”.
A ja ti kazem da nije poenta u tome koja je svrha bila tih paravojnih formacija nego kako ih tretiras. Ili je vojni i politicki vrh odgovoran ili nije. Ja kazem da jeste u oba slucaja
Ne znam sta da ti kazem. Ako kazes nije bilo pragmaticno, onda tako dajes opravdanje svima da nije bilo pragmaticno. Naravno dobro je da se i nakon rata procesuiraju. Tu se bar slazemo.
Ali sve to je opet u suprotnosti sa uvodnim postom
Pa trebalo bi zaboliti...a i nikad ne znas kad ce doci vrijeme da to zaboli
-
kiligonzales
#139 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Chmoljo, oni su dosli sami, kao sto su neki otisli do Sirije sami, nisu svi bili vrbovani, prvenstveno da bi pomogli svojoj braci muslimanima, cak i finansirali svoj put u BiH, organizovali vlastite sponzore, citav je to mehanizam, zasnovan na ubjedjenju da onaj koji se bori u ime Allaha i pomogne takvome borcu finansijski u ime Allaha da ce imati nagradu pred njim za to. Necemo iskljuciti onaj faktor da su tu bili neki i po zadatku tudjih sluzbi. Posto su Balkanci hronicno bolesni za novcem, oni su svoje dolaske kupovali na prostor Armije BiH. To zvuci nekome nemogucim, ali posto nas rat ima hiljadu prljavih stvari, ni ova nebi bila sama po sebi cudna, kad su dvije zavadjene strane mogle svercati oruzjem, hranom, gorivom, zasto nebi mogli i naplacivati dolazak istima.Chmoljo wrote:nije ispravno, a i naveo sam ti ranije zašto. mudžahedini nisu dovođeni ovdje da bi sijali strah i bili udarna snaga vojske. dovođeni su prevashodno zbog kompromitacije ARBiH, i da bi se opravdala priča o muslimanskim ekstremistima. tačno me podsjeti na priču o tome da je handžar divizija kriva za stradanja muslimana '42.Bodkin wrote:
Nase ratno rukovodstvo je bilo upoznato sa tim namjerama jer su imali svoje kontakte sa arapskim zemljama i svoje saveznike tamo. Tako da kada si u situaciji da se branis sam, takvo sto im je bilo prihvatljivo. Bolje njih zavaliti nego sebe.
Posto su znali ko stize, otuda i ta udaljenost od naseg rukovodstva i samostalnost kao ograda od mogucih zlocina toga pokreta. Nebih rekao da je to bas bilo hrvatsko ili necije tudje kukavicje jaje.
Bilo je razloga da se nasa vojsko kompromituje i mimo mudzahedina. Recimo tema Kazana je jedna tema, druga su Konjic i Jablanica, Kakanj, Bugojno, Zenica i svi ti sukobi na relaciji prvenstveno sa Hrvatima.
Sto se tice Srba ti su sve preuvelicavali, ono nasi u ratu eskumiraju Kazane, identifikuju zrtve, prema zahtijevu iz Lukavice oni ustupe tijela, ovi onemoguce porodice da ih preuzmu, a onda Mikerevic i neka druga bagra hladno kazu da je u Sarajevu nastradalo na stotine ili hiljade Srba i da ih je pobila Armija BiH.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#140 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
ne znam da je iko ikada prosio za vojnike. za pare i oružje jesu. pa i za Bakira. ali za vojnike ne znam.Bodkin wrote:
Znaci ti tvrdis da ih je neko sa srpske ili hrvatske ili medjunarodne strane nalazio i dovodio radi kompromitacije i kos skidas odgovornosti tadasnji vrh time sto kazes “nisu nista mogli protiv njih kad su vec dosli”? Sve i da je prva tvrdnja tacna, druga je pogresno razmisljanje po meni.
pojedinačni razlozi za dolazak svakog od njih su sigurno različiti. neko je došao iz altruizma, neko zbog avanture, neko zbog prilike da ubija, neko kao obavještajac. indikativno je i da su dolazili u zemlju okruženu neprijateljima i indikativno je da očigledno nisu imali problema da dođu.
pa u čemu je razlika? poređenje i jeste u tome - ako oni mogu klati, možemo i mi.I nije insomnia spominjao poredjenje te vrste nego “ako mogu oni, mozemo i mi”.
ne dajem opravdanje. kažem neka sud utvrđuje i ne vidim šta je tu sporno. da se presude donose tako, jeste ili nije, postojale bi samo oslobađajuća i kazna doživotnog zatvora. rizikovati cijele linije ili dio fronta jer je nekom degenu palo na pamet da ostvari svoj fetiš o dekapitaciji je stvar pragme u datom trenutku. zato i kažem da sud treba ocijeniti, a poslije rata, nema takvog izgovora. zašto toga nije bilo? vjerovatno je svak čuvao svoju guzicu i pucala im je neka stvar za eventualnu štetu koju je to proizvelo.A ja ti kazem da nije poenta u tome koja je svrha bila tih paravojnih formacija nego kako ih tretiras. Ili je vojni i politicki vrh odgovoran ili nije. Ja kazem da jeste u oba slucaja
Ne znam sta da ti kazem. Ako kazes nije bilo pragmaticno, onda tako dajes opravdanje svima da nije bilo pragmaticno. Naravno dobro je da se i nakon rata procesuiraju. Tu se bar slazemo.
Ali sve to je opet u suprotnosti sa uvodnim postom
Pa trebalo bi zaboliti...a i nikad ne znas kad ce doci vrijeme da to zaboli
itekako je bitna svrha tih formacija. pitanje je za sud o obimu zločina, onima koji su to radili, i je li to bio izuzetak ili pravilo. da li je ta jedinica bila zločinačka ili nije. ako nije, onda državni vrh ne može biti odgovoran u tom smislu koji ti forsiraš - "tolerisanje". može biti odgovoran za zločine koji su počinjeni, odnosno njihovo nesankcionisanje, ali ne i postojanje takve jedinice.
nije to prvi slučaj nemuštosti državnog vrha, koji je i tadašnje neprijatelje tolerisao kao zaraćenu stranu.
arkanovci su bili formacija stvorena da bi se izvršio genocid i etničko čišćenje. po direktivi države. neuporedivo.
-
daddy-kool
#141 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Zašto je kontradiktorno?Bodkin wrote:
Delić je osuđen je po komandnoj odgovornosti jer nije spriječio ili kaznio zločine.
Politika nije dovela mudžahedine, organizovala ih ili planirala zločine. U tome je ključna razlika.
-
Fudo387
#142 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Dajgle ekipe, vazda po istoj matrici...lafo neutralni i svi ste isti.
Neki dan frajer baca bombe po americkoj ambasadi....nidje ni jednog.
- BHCluster
#143 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Haj sto iznosis svoje miljenje ali zasto moras lagati da je Dalibor Jauković izvrskio teroristicki napad na ambasadu SAD?Fudo387 wrote:Dajgle ekipe, vazda po istoj matrici...lafo neutralni i svi ste isti.
- LBVIEW
#144 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Pa dje ce na svoje.Fudo387 wrote:Dajgle ekipe, vazda po istoj matrici...lafo neutralni i svi ste isti.
A zipa koliko se zadalo kako bi kao dokazalo odgovornost politickog vodjstva R BiH, sto ni Haski Tribunal nije uspio uraditi.
A nakon sto nije, pored onoliko dokaza, dokazan genocid Srbiji i niko se nije ni poceseo zbog toga, sta bi sad trebalo zbog nekoliko bradonja sto su ohadili par cetalja u nekoj vukojebini na Vozuci, proci kroz kolektivnu katarzu mozda?
-
Fudo387
#145 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Ma vazda isti likovi, vazda ista suplja, lafina za vrtic....bezveze.LBVIEW wrote:Pa dje ce na svoje.Fudo387 wrote:Dajgle ekipe, vazda po istoj matrici...lafo neutralni i svi ste isti.
Neki dan frajer baca bombe po americkoj ambasadi....nidje ni jednog.![]()
A zipa koliko se zadalo kako bi kao dokazalo odgovornost politickog vodjstva R BiH, sto ni Haski Tribunal nije uspio uraditi.
A nakon sto nije, pored onoliko dokaza, dokazan genocid Srbiji i niko se nije ni poceseo zbog toga, sta bi sad trebalo zbog nekoliko bradonja sto su ohadili par cetalja u nekoj vukojebini na Vozuci, proci kroz kolektivnu katarzu mozda?Posebno nakon serpske plebiscitarne podrske "erojima", institucionalnom negiranju zlocina, "umijecu" zivljenja pored sekundarnih masovnih grobnica.
Nije vrijedno ni ulaska u raspravu.
- Kejn
#146 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Interesantno je da je ista družina aktivna i kada se Bošnjaci trebaju popljuvati i problematizirati. Ono nastali 93 u podrumu, nemaju veze ni sa kakvim Bošnjacima od prije 50 godina, reigonalna odrednica ništa više....
To suspicious if you ask me....
To suspicious if you ask me....
- GeeTnT
#147 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Ko se bombe laca, od bombe i strada...BHCluster wrote:Haj sto iznosis svoje miljenje ali zasto moras lagati da je Dalibor Jauković izvrskio teroristicki napad na ambasadu SAD?Fudo387 wrote:Dajgle ekipe, vazda po istoj matrici...lafo neutralni i svi ste isti.
- GeeTnT
- BHCluster
#149 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
Sram te bilo!GeeTnT wrote:Ko se bombe laca, od bombe i strada...BHCluster wrote:Haj sto iznosis svoje miljenje ali zasto moras lagati da je Dalibor Jauković izvrskio teroristicki napad na ambasadu SAD?Fudo387 wrote:Dajgle ekipe, vazda po istoj matrici...lafo neutralni i svi ste isti.
- General War
#150 Re: Lice antibošnjačke/antiislamske kampanje - istine i laži
sekerbay wrote:Pa odgovorio sam u nekom od prethodnih postova.insomnia78 wrote:Ne odgovori ti meni dje se tu uklapa rezanje glava i streljanje zarobljenika?
Daj ba nemoj zajBavat, strah od mudzahedina je i bio taj sto se zavrsava sve na najsvirepiji nacin ako im se padne pod ruku...a gdje su ti bili mudzahedini u 2 korpusu, citav rat prodjoh a nevidjeh arapa u uniformi 2 korpusa?