Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#126 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

SaraFina wrote:Saberi se Nurko dok nisam odlučila mjesec dana odmora riskirati pa ti brutalno pojasniti neke stvari.

Stvarno :D
Samo izvoli . Nisam ni mislio da ti gotiviš neko fino, pristojno, damsko ponašanje.
Ne djeluješ tako uopće.
irac300

#127 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by irac300 »

Euridika wrote:Pokušala sam pratiti ovu temu (u smislu da čitam postove i da nešto prokomentarišem), ali iskreno, nakon odgledanih nekoliko video zapisa sa teme i nakon što sam vidjela da je i ova tema otišla u smjeru rasprave, ličnih napada i sl., mogu samo da kažem da mi se povraća (fakat).
Jedini komentar kojeg mogu reći, a on čak i nema veze sa religijom, jeste da su muškarci u skoro svakom društvu mnogo bolje prošli od žena. Sumorna istina.
Žene iz Skandinavije se ne bi složile s tobom. Što znači da društvo kao društvo može ostvariti napredak u svim sferama, pa tako i ženskim pravima ako je to isto društvo postavljeno na zdravim temeljima. Ove plemenske zaostavštine putem religije ne mogu donijeti ništa dobro, ni ženama, a vala ni muškarcima (iako su oni u puno boljem položaju).
SaraFina

#128 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

Nurudin wrote:
SaraFina wrote:Saberi se Nurko dok nisam odlučila mjesec dana odmora riskirati pa ti brutalno pojasniti neke stvari.

Samo izvoli . Nisam ni mislio da ti gotiviš nekob fino, pristojno, damsko ponašanje.
Ne djeluješ tako uopće.
Ja kad sam FB imala pa neko posta pjesmu te moralne i ljudske ženske karikature odstranim ga iz prijatelja :D

Tebe ću iz diskusije :D

Dovoljno si samog sebe izofirao :D i previše. Ja bi se samobanirala dok se ne zaboravi da si Arkanovcu citirao poput Meše :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#129 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

irac300 wrote:
Euridika wrote:Pokušala sam pratiti ovu temu (u smislu da čitam postove i da nešto prokomentarišem), ali iskreno, nakon odgledanih nekoliko video zapisa sa teme i nakon što sam vidjela da je i ova tema otišla u smjeru rasprave, ličnih napada i sl., mogu samo da kažem da mi se povraća (fakat).
Jedini komentar kojeg mogu reći, a on čak i nema veze sa religijom, jeste da su muškarci u skoro svakom društvu mnogo bolje prošli od žena. Sumorna istina.
Žene iz Skandinavije se ne bi složile s tobom. Što znači da društvo kao društvo može ostvariti napredak u svim sferama, pa tako i ženskim pravima ako je to isto društvo postavljeno na zdravim temeljima. Ove plemenske zaostavštine putem religije ne mogu donijeti ništa dobro, ni ženama, a vala ni muškarcima (iako su oni u puno boljem položaju).
Zanimljiv je fenomen da se čak i mnogim ženama kod nas , pogotovo evo na forumu već druga žena koja javno
govori kako nema problem da se ovakvi gnjusobni propisi još zadržavaju u našem društvu.
Zar to nije čudno
Euridika
Globalna šefica

#130 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

irac300 wrote:
Pa napisala sam "skoro svakom društvu", što znači da ima izuzetaka gdje su prava izjednačena ili skoro izjednačena. Iako podržavam reformaciju i izdizanje iznad plemenskih i nehumanih običaja, nisam ni za potpuno ukidanje religije. Mislim da samo treba trezveno i umjereno odvagati i uzeti dobre stvari, a odbaciti loše (u smislu neprakticiranja loših praksi).
Euridika
Globalna šefica

#131 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Nurudin wrote:
irac300 wrote:
Zanimljiv je fenomen da se čak i mnogim ženama kod nas , pogotovo evo na forumu već druga žena koja javno
govori kako nema problem da se ovakvi gnjusobni propisi još zadržavaju u našem društvu.
Zar to nije čudno
Jel to o meni govoriš? Ako da, ne znam uopće odakle si taj zaključak izvukao. Iz mog posta, sigurno ne.
Nurudin

#132 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

SaraFina wrote:
Nurudin wrote:

Samo izvoli . Nisam ni mislio da ti gotiviš nekob fino, pristojno, damsko ponašanje.
Ne djeluješ tako uopće.
Ja kad sam FB imala pa neko posta pjesmu te moralne i ljudske ženske karikature odstranim ga iz prijatelja :D

Tebe ću iz diskusije :D

Dovoljno si samog sebe izofirao :D i previše. Ja bi se samobanirala dok se ne zaboravi da si Arkanovcu citirao poput Meše :D
Pa šta bi od tvog drčnog nastupa, hoćeš li mi reći "brutalno " ili nećeš ?! Nije valjda da te sram ?
Ja bih se isto samobanirao ili sakrio od stida , kad bih opetovano ponavljao laž , kako sam ja Cecu uvodio kao argument.
Zar nemaš druge neke mogućnosti da me ogrebeš , nego da mi prišivaš nešto...šta sam ja četnik sad ? :lol:
Smrcak15

#133 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:
a gle cuda nisu donije nista dobro a zene sa zapada vecinom prelaze na islam :-)

Nurudin

#134 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Smrčkov zaključak nakon jednog videa sa yt : većina žena sa zapada prelazi na islam.
irac300

#135 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote:
irac300 wrote:
a gle cuda nisu donije nista dobro a zene sa zapada vecinom prelaze na islam :-)

Ma nema, čujem u Švedskoj da zbog tebe sve Šveđanke masovno prelaze. Jbt led, i ta saudijska propaganda više!
Smrcak15

#136 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote: Ma nema, čujem u Švedskoj da zbog tebe sve Šveđanke masovno prelaze. Jbt led, i ta saudijska propaganda više!
ma ja , sve trce pa zapinju :-)
irac300

#137 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by irac300 »

Euridika wrote:
irac300 wrote:
Pa napisala sam "skoro svakom društvu", što znači da ima izuzetaka gdje su prava izjednačena ili skoro izjednačena. Iako podržavam reformaciju i izdizanje iznad plemenskih i nehumanih običaja, nisam ni za potpuno ukidanje religije. Mislim da samo treba trezveno i umjereno odvagati i uzeti dobre stvari, a odbaciti loše (u smislu neprakticiranja loših praksi).
Naravno da se religije ne mogu ukinuti, sve dok ima dovoljna masa ljudi kojima treba. Ali treba ukidati ove zatucane običaje, koji neki žele na mala ili velika vrata ponovo da vrate. Dovoljan ti je ovaj lik što je utek'o u Švedsku, ali nije mu mrsko pisati kako pravilno klepiti ženu ako zasluži. E sad zamisli koliko ih je ovdje kod nas takvih.
Connaisseur Karlin

#138 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote:
razlika je velika kada se suneti po faraonskom sunecenju, i takvo je zabranjeno, to sto se praktikuje vecinom po africi

faraonsko sunecenje je otkidanje klitorisa, to je uzas, fakticki osakati zenu da nemoze uzivati u seksu. To je u islamu zabranjeno.

a ovo oko sunecenja po islamu, to je samo vrh kozice iznas klitorisa, to je samo dozovljeno jer ne otklanja klitoris i zenino zadovoljavanje u seksu.

cak sta vise neke zene to rade iz estetski razloga, zove se clitoral hoodectomy

Klitoris ima vise nervnih zavrsetaka od glavica penisa :shock: Ovo je obicno sakacenje ljudskog tijela :roll:

Smrcko, ti si odrastao, zoenjen covjek, a ne znas anatomije klitorisa, jer postoje unutarnji dijelovi klitorisa, jer klitoris nije iskljucivo vidljivi dio ispod kozece :roll:

Da li je tvoj supruzi uradjeno sunecenje ? Pitam te jer podrzavas sunecenje zena !

clitoral hoodoctomy rade zene koje imaju pproblema postici orgazam !
Last edited by Connaisseur Karlin on 21/02/2018 14:15, edited 1 time in total.
asurbanipal

#139 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:

Jesu li osunećene?
Connaisseur Karlin

#140 Re: da li je žena u islamu ponižena?

arzuhal wrote:Za sunećenje žena sam prvi put čuo u srednjoj školi kada sam čitao neku od knjiga putopisa rahmetli Zuke Džumhura, tokom njegovih putovanja po Bliskom istoku, ako se ne varam. I tu on spominje to na pozitivan način, nešto kao "...to je lijepi običaj koji se već odavno izgubio...".
Ja se tad smijao, kada sam prvi put to čitao, tobe jarabi...
Mislim da to pripada sferi običajnosti ukoliko nije, kada nije i koja nije u suprotnosti sa islamom.
Kad nije u suprotnosti sa Islamom ?
Smrcak15

#141 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: Klitoris ima vise nervnih zavrsetaka od glavica penisa :shock: Ovo je obicno sakacenje ljudskog tijela :roll:

Smrcko, ti si odrastao, zoenjen covjek, a ne znas anatomije klitorisa, jer postoje unutarnji dijelovi klitorisa, jer klitoris nije iskljucivo vidljivi dio ispod kozece :roll:

Da li je tvoj supruzi uradjeno sunecenje ? Pitam te jer podrzavas sunecenje zena !

clitoral hoodoctomy rade zene koje imaju pproblema postici orgazam !
ja mislim da nisi upucenna tacno ovdje o cemu je zaista rijec, ti mislis na jedno ali rijec je o sasvim necemu drugom
Klitoris ima vise nervnih zavrsetaka od glavica penisa :shock: Ovo je obicno sakacenje ljudskog tijela :roll:
vjerovatno pretpostavljas da je prica o faraonskom sunecenju zene to jeste kada se otkida klitoris, to je uzas, i ovo islam ne dopusta

pa sta je onda sto dopusta????

Dopusta estetski zahvat , da se otkloni kozica oko vagine i klitorisa, radi ljepseg izgleda i lakseg stimulisanja u sexu.

znaci ovdje je prica o svije vrste sunecenjea, ovi poturaju faraonsko sunecenje gdje se kida klitoris kao da je to nesto islamk, a nije, nego svjesno ili nesvjesno lazu.

ja samo kazem da sunecenje koje islam odobrava je ono sto ne steti zeni, ovu vrstu sunecenja (nemuslimanke) zene na zapadu prakticiraju samovoljno, idu kod hirurgada bi dotjerale vaginu :D

Frequently Asked Questions About Clitoral Unhooding (Hoodectomy)
http://www.clitoralunhooding.com/faq.html

What are the primary reasons a woman would want to have a Clitoral Unhooding done?
In most cases, the main reason a woman would want to have the procedure done is to help her reach orgasm in a timely manner. Despite what is sometimes heralded in the media, it is rare that a woman cites the reason for a Hoodectomy as being her mate, or husband. The second reason most cited is that the woman would seek to achieve a stronger climax. Another reason given frequently is that Hoodectomy is the potential for multiple climaxes.

nije , niti ce.
Connaisseur Karlin

#142 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Smrcak15 wrote:
[quote]Da li je tvoj supruzi uradjeno sunecenje ? Pitam te jer podrzavas sunecenje zena !
nije , niti ce.[/size][/quote]

Zasto ne, pa muslimanka je, to je vas obicaj , zar ne, lijepo si to vise puta ponovo na temi :D

Podrzavas sunecenje zena muslianki, a ne zelis sunecenje vlastitie supruge :lol:
Smrcak15

#143 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote:
[quote]Da li je tvoj supruzi uradjeno sunecenje ? Pitam te jer podrzavas sunecenje zena !
nije , niti ce.[/size]
Zasto ne, pa muslimanka je, to je vas obicaj , zar ne, lijepo si to vise puta ponovo na temi :D

Podrzavas sunecenje zena muslianki, a ne zelis sunecenje vlastitie supruge :lol:[/quote]

nije nas obicaj.

drugo procitaj sta sam napisao.

De nam reci sta je Hoodectomy?
Connaisseur Karlin

#144 Re: da li je žena u islamu ponižena?

SaraFina wrote:
Ja mislim da ti i ostali protivnici vjere, polazite od pogrešnog temelja, jer vam predrasude ne dozvoljavaju da logično postavite stvari. I ovo se nažalost ponavlja na skoro svakoj temi o religiji.
Dakle, nije ženu obezvrijedio ni Islam ni Muhammed koji ja živio nekada davno.
Ženu u islamskom svijetu obezvrijedjuje muškarac. To je vjerovao ili ne jedina prava istina.
Muškaraci pod krinkom sporovodjenja Islama uzimaju ženama svojom sebičnošću i šovinizmom prava jer ih je "tako" propisao šerijat.
Sebi život čine boljim i lagodnijim takodjer pod krinkom vjere i šerijata. Te tako apsolutni su gospodari ženskog života pa i smrti.
To sumanuto prekrivanje lica i kompletnog tijela, pokretnim šatorima ne služi ničemu drugom nego da žena u istoj takvoj gomili, izgubi svoj identitet. Bez lica i govora žena je nepstojeća ličnost. I tome nije kriv Islam, Allah ni Muhammed. Tome su krivi frustirani debilni Muškaraci koji pod krinkom vjere "tumače šerijat" i njegove propise u svoju osobnu korist. To se odnosi i na nasljedstvo, svjedočenje i sl...
Kad postaviš pitanje : "Kome šerijatski zakoni donose osobnu i kolektivnu korist u zemljama u kojima se primjenjuju"?
Sam odgovor ti se nameće. MUŠKARCIMA. Znači ni Allahu, ni Muhammadu ni Islamu nego muškom rodu. Obzirom da smo utvrdili krivca za primjenu monstruoznosti nad ženskim rodom u šerijatskom društvu slobodno isključite presipanje iz šupljeg u prazno i kopiranje i skeniranje kojekakvih ubleha tipa hadisa ili ulomaka knjiga pa i samog Kurana i prijevoda. Da muškarci u islamskom svijetu žele ženama učiniti život lqgodnijim i boljim, dati im prava tu bi se šerijatski zakoni kao i u slučaju muškom roda liberizirali.
Jer muškarcu je recimo zabranjeno švaleranje, mnogi Saudijci su poslovni ljudi i od kuće odsustvuju mjesecima. Dakle nisu u mogućnosti povesti ženu i potomstvo. Općepoznata stvar je da u slabije razvijenim islamski zemljama oni uživaju slobode pa i plaćaju tkz; vremenski ograničene brakove sa djevojkama muslimankama iz slabo situiranih porodica. To sigurno nije šerijatom dozvoljeno. Obeščastiti osobu i muslimanku u fiktivnom vremenski ograničeneom i plaćenom braku je PROSTITUCIJA. Samim tim činom i grijeh. Ali opet tu NOVOTARIJU u šerijat su uveli i primjenjuju muškarci pod krinkom vjere i sopstvene koristi.
Obrezivanje je toliko ogavan čin i moralno neispravan da bi za svu gnusnost, posljedice i sl. .. trebalo otvoriti posebnu temu.
SaraFina, imas pogresan stav,

jer Islam nije iskljucivo vjera, vec organizriani sistem vjerovanja ,

a sistem vjerovanja u religiji je baziran na Svetim Knjigama, Poslanicima, Hadisima i tradiciji obicaja.
Connaisseur Karlin

#145 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Smrcak15 wrote:

Podrzavas sunecenje zena muslianki, a ne zelis sunecenje vlastitie supruge :lol:
nije nas obicaj.

ovo si napisao:
[quote]a ovo oko sunecenja po islamu, to je samo vrh kozice iznas klitorisa, to je samo dozovljeno jer ne otklanja klitoris i zenino zadovoljavanje u seksu.
[/quote]
Smrcak15

#146 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:

nije nas obicaj.

ovo si napisao:
[quote]a ovo oko sunecenja po islamu, to je samo vrh kozice iznas klitorisa, to je samo dozovljeno jer ne otklanja klitoris i zenino zadovoljavanje u seksu.
[/quote]

to kad kazem u islamu, to se misli samo dozvljeno je raditi, nije naredbena forma, kao sto mi muskarci moramo se sunetiti.

Jeli problem ako se zeni dozvoli da radi hirurski zahvat ako ona zeli to da bi vagina izgledala ljepse i olaksalo stimulaciju klitorisa prilikom sexa???
Jeli ovo problem neki mozda??
Connaisseur Karlin

#147 Re: da li je žena u islamu ponižena?

dobar osjecaj wrote:[quote="Nurudin"]
-Imamo dres code, u kojem najliberalniji islamski pravnici dozvoljavaju lice , ruke do članaka .
Ostali zabranjuju i to da se vidi. Općepoznata stvar.
-Zatim dobna granica za spolni odnos sa dejvojčicama je neodređen, iako većina ipak kaže da je to prva menstruacija.
(danas se to zove pedofilijom i kažnjivo je u civiliziranom svijetu uopće raspravljati o tome da li je to ok ili nije. NIJE)
-Obrezivanje žena (klitorisa)
- nasljedstvo dobija duplo manje od muškog nasljednika
-na šerijatskom sudu žensko svjedočenje vrijedi upola manje od muškog
-nema pravo odbiti muža, osim kad ima menstruaciju. Bilo gdje i bilo kad dužna je na mužev zahtjev imati spolni odnos.
-mora biti apsolutno poslušna mužu, ako nije , onda nakon što je verbalno maltretira pa ako nastavi da se protivi , muškarac
ima pravo na fizičko nasilje
-mora prihvatiti da je moguće da neće biti jedina supruga svom mužu
To su samo one elementarne islamske postavke zakona o ženskom spolu .
Danas imamo ove neke propagatore tog islamskog stava, koji govore i podržavaju sve to gore , navodeći da je to radi
"ženskog dobra" . Šta vi mislite da li sve gore navdeno treba 100 % izbaciti iz naše tradicije ?
[/size]
U mojoj porodici i širem okruženju nijedan navedeni segment nikada nije bio dio našeg života ni tradicije. Uopšte nemamo nikakav dodir ni sa čim sličnim u našem okruženju.[/quote]

logicno, jer nisi zivio pod Serijatom :)
HAVANA

#148 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Jebi ti to,zna srle oko klitorisa deverat.
MarlboroGold

#149 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote:
irac300 wrote:
Kod islama je to za sad nemoguće, a vjerujem da se to nikad neće ni promijeniti. Čim predložiš nešto odmah te klepe kako je ta vjera čista, neiskvarena i ne treba je mijenjati. To je jedan poseban mentalitet... mnogi sadašnji muslimani sa svojim postupcima pljuju u lice svim onim muslimanskim naučnicima prilikom nastanka islama, a koji su težili ka modernizaciji i nauci i od kojih je kršćanstvo preuzelo gotovo sve.

Što je nekad bilo "dark age" za vrijeme kršćanstva, sad je to vrijeme nastupilo i u islamu... unazad nekih 100 godina pa do sad. Do kad će trajati... vjerovatno dok ne skontaju da se trebaju prilagoditi vremenu i prostoru. Islam ne može pratiti sadašnji razvoj u nauci i tehnologiji.
Last edited by MarlboroGold on 21/02/2018 14:45, edited 5 times in total.
HAVANA

#150 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Kuku prekrstih covjeka,tek sad vidio,halali smrle. :lol:
Post Reply