Dragan.sdragan.s wrote:Vidi, naprosto će se pad Posavine uvijek vezati za sporazum Boban-Karadžić, a posebno što se VRS u to vrijeme povukla iz doline Neretve. Po mom mišljenju i jedno i drugo ima svoje više vojne nego političke uzroke i nema veze sa sporazumom, ali ljudi naprosto vole teorije zavjere.dobor kula wrote:....
Ko imalo sumnja u prodaju Bos.Posavine trebao je samo da prode par godina poslije rata kroz B.Posavinu mislim da bi mu sve bilo jasno,vidjeo bi ostatke zestokih borbi.LIcno sam i ja bio bijesan i na Sarajevo i na Zagreb kada smo pali 8.07.1992 ali kada se sagleda realno i hladne glave u to vrijeme smo tesko mogli parirati srbima koji su tamo doveli svoje elitne jedinice plus srbi iz Hrvatske(Marticevci).Mozda sto se sve to desavalo kratko 3-4 mjeseca 1992 pa ljudi nemaju prestavu o tome ali da je bilo zestoko bilo je.
Ono kad ste vi zbilja izgubili Posavinu je period nakon rata kada niste željeli da se vratite u (puste) prostore koji nisu bili pod vašom vlašću već u RS. Tuđman vas je (kao i Hrvate Srednje Bosne) upotrijebio da izmjeni etničku sliku bivše RSK. Da ste se vratili mogli ste igrati značajnu ulogu u vlasti, mđt. tu šansu ste propustili i sada je sve gotovo.
Vjerujem prije svega sebi sto sam vidio i dozivio nemoze me niko ubijediti u nesto drugo,to su moji argumenti.
Pad Posavine ima naravno vojne uzroke.Zamislite svu tu silu zatvorenu Bos.Krajina zatim srbi sa okupiranog Hrvatskog dijela(Knin,Zap.Slavonija..)a mi sa tandzarama jedna na dvojicu i drzimo ih tako 3 mjeseca .Mislim u to vrijeme da nije bilo djelova BiH a bogami i u HR gdje bi izdrzali onoliku silu i vojnu tehniku s koncentrisanu na uskom prostoru.Dragan mogu ti reci moje se selo vratilo(800kuca)2000god.nije bilo lako al postuju srbi silu
Vidim da nisi skonto a nisam bas najjasnije i napisao u svom postu,ja sam Bošnjak.
A mozda te zbunilo i moje realno pisanje toga vremena.