drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#126 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: nisam ja toliko obrazovan u tom polju ,a nisi ni ti da razumiješ to djelo . To su neke intelektualne sfere i to je isto jedan od puteva.
Sad ta filozofska rasprava o bitku i ne-bitku, On i ne-On je sigurno kompleksna ali budi siguran 100 % da ni najmanje ne ide u prilog
nekoj tvojoj intepretaciji. Pa Arebi je i uspostavio tezu o Jedinstvu religija ...ali dobro, ja to kao ne razumijem, a ti razumiješ.
Ono što ja razumijem jeste poezija, zato što je ona sukus ili kako vi kažete "papazjanija" .

Srce moje je postalo primateljkom svakog oblika,
pašnjakom za gazele, samostanom za monahe,
panteonom za idole, Ka‘bom za hodočasnike,
Pločom Tore i Knjigom Kur‘ana.
Ja razglašujem religiju ljubavi,
pa kamogod deve ljubavi da krenu,
ondje je moja vjera i moj Vjerozakon.
Ibn Arebi
Polurazumijevanje ili nerazumijevanje stvari, recimo navedenih ibn Arebijevih stihova (kao i cjelokupnog učenja ibn Arebija ili, barem, njegovih intencija) te njihova zloupotreba, stvara zbrku kakvu ti promičeš i o kojoj pričaš. Sve dok je ta zbrka tvoja vlastita, neko tvoje duhovno iskustvo zbilje, sve dok je tvoja intimna, ona je ok. Problem nastaje kada ona rukne navliju...

Kada je on, kadasallahu sirrehu, rekao:

o, Ti koji me vidiš, dok ja Tebe ne vidim
kada ću ja Tebe vidjeti, a Ti mene nećeš?

...digla se frka među fakihima i običnom masom, dok nije jednostavno objasnio:

o, Ti koji me vidiš - kako griješim prema Tebi,
dok ja Tebe ne vidim - kako mi pružaš Svoje blagodati
kada ću ja Tebe vidjeti - kako me pažnjom obasipaš,
dok Ti mene nećeš? - kako sam okrenut od Tebe!

O transcendentnom jedinstvu religija ima i u Kur'anu i u sunnetu, o platonovskoj ideji Dobra, ako hoćeš, ima u Kur'anu, za onoga koji želi da nađe, o zajedničkom duhovnom užetu, o istim vrijednostima (uključujući i mušrike-mnogobošce) i jednoj istini, o...

Pa ipak, od Allahovog poslanika, alejhi-selam, preko Hasana el-Basrija, Rabije el-Adevije, Mensura Halladža, ibn Arebija, Rumija i brojnih drugih čija se imena i djela zloupotrebljavaju da bi reklamirala naka budalešćina - nikom od njih nije naumpalo da svojim kazivanjem, spoznajom i djelovanjem odbace, recimo namaz, kao "izraz robovskog statusa i straha", kao izraz religijskog propisa kojeg snaga duha nadvladava i odbacuje u svojoj evoluciji i stepenu spoznaje, naprotiv!

I bilo koji drugi vjerski propis i bilo koju drugu vjersku/religijsku zabranu. Niko od njih. Nikada Halladž nije bio optužen da ne obavlja namaz, nego zbog šetahata, zbog ekstatičnog usklika (i političkih spletki koje su iza toga stajale).

Zato, da skratim, i velim: kada bih osobno želio da odbacim vjerske propise obligatnosti namaza, posta, zikra ili da sebi omogućim uživanje i konzumaciju stvari koje su Kur'anom jasno zabranjene i da onda sve to sebi (i drugima) nekako opravdam i objasnim, ne bih se zafrkavao ovim papazjanijama i pseudofilozosfkim naklapanjima nego bih otvoreno ljudski izrazio nevjerovanje i živio dunjalučki život u njegovoj punini, koliko bih već to mogao i imao vremena, i veseliotebog...
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#127 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Fino si to stilski napisao, baš lijepo uredno i vješto napisano, iako u suštini taj lijepi paket ne sadrži ništa osim insistiranja
na slijepoj poslušnosti imaginarnom bogu.
U biti i Arebi i Rumi jesu bili heretici, a inače je to sufijska praksa bila da se zamotava u metafore ono što se može reći jednostavno,
a sve iz razlogada se ne uznemiruje javnost i njihove pastire koji polažu tapiju na javnost i na objašnjavanje "šta je bog htio da kaže".
Kao što si rekao Halladž je platio glavom, skupa sa svojim učenicima, a rekao si jednom da je to po tebi i sasvim primjerena kazna
za takve izjave. Dakle, obezglaviti ih je po tebi bilo sasvim ok.
Slično se desilo i sa našim autohtonim bošnjačkim hamzevijskim islamom i šejhom Hamzom Orlovićem, kojega su tadašnji inkvizitori ,
a današnji uzori islamskoj ulemi, tipa Hasan Kafija , opaknjali i poslali u Stambol pod sablju.
Izvršen je pravi mali genocid nad njima.
U takvom ambijentu naravno da je bilo pametnije relativizirati kad dođe mak na konac, a u nekim visokim intelektualnim rasparavama
koje raja ne konta i nisu im ni dostupne, napisati da je smrt faraona i njegove vojske primjer visokog stepena šehitluka.

Elem, podsjećam te i da ja nisam htio nikakvu temu niti da "hrupim na avliju" , temu si htio ti, a htio si je zato da bi imao neki
sistem i neko određeno vjerovanje na koje bi onda mogao napasti. Pošto to ovdje nije slučaj, onda ti to predstavlja problem.
Ne postoji nikakvo sakrivanje iza metaforičnosti da bi se opravdalo ne obavljanje "islamskih dužnosti" , to je zamjena teza.
Ja odem namjerno na džumu ili klanjam, baš onda kad mi neko kaže "pa što ćeš ti sa svojom filozofijom ići na džumu" ili ako mi
se ne da onda neću. Radim šta mi je volja , a mogu reći da je to puno bliže slijeđenju Muhemadovih principa, jer i on je to radio
i to daleko "gore" stvari iz današnje perspektive.
Last edited by Nurudin on 29/01/2018 12:44, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#128 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:... bih otvoreno ljudski izrazio nevjerovanje i živio dunjalučki život u njegovoj punini, koliko bih već to mogao i imao vremena, i veseliotebog...
Ok, care to elaborate?
To sto neko ne prati vjerovanja, ne znaci da se odaje svemu sto su vase svete knjige navele kao porok.
Uslijed tvoje nedorecenosti, stece se utisak da oni koji zive dunjalucki zivot u punini su hedonizmom obuzeti Huni bez ikakvog moralnog kompasa i u stanji konstantne ekstaze uslijed bivanja neograniceni icim cime si ti.
John Cleese

#129 Re: drugi pogled na religiju

Post by John Cleese »

Bloo wrote:Nema nista izvan. Samo mi. I nasa spoznaja o nama samima. Ponekad komplicirano upakovana ubrazne dogme.
Ali na kraju smo samo mi.
Nije tacno.
Izvan sam ja i sanjam vas.
Ako se probudim, najebali ste - ima da vas nema... a malo mi fali...
Bloo
Globalna šefica

#130 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

John Cleese wrote:
Bloo wrote:Nema nista izvan. Samo mi. I nasa spoznaja o nama samima. Ponekad komplicirano upakovana ubrazne dogme.
Ali na kraju smo samo mi.
Nije tacno.
Izvan sam ja i sanjam vas.
Ako se probudim, najebali ste - ima da vas nema... a malo mi fali...
Umjesto Hazarski rjecnik...Cleesov rjecnik :lol:
arzuhal

#131 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:... bih otvoreno ljudski izrazio nevjerovanje i živio dunjalučki život u njegovoj punini, koliko bih već to mogao i imao vremena, i veseliotebog...
Ok, care to elaborate?
To sto neko ne prati vjerovanja, ne znaci da se odaje svemu sto su vase svete knjige navele kao porok.
Uslijed tvoje nedorecenosti, stece se utisak da oni koji zive dunjalucki zivot u punini su hedonizmom obuzeti Huni bez ikakvog moralnog kompasa i u stanji konstantne ekstaze uslijed bivanja neograniceni icim cime si ti.
Ne mislim na ikakvo odavanje hedonizmu ili slično (pa da kroz to određujemo ateiste ili ateizam), mada i takva orijentacija ima svoje sasvim legalno, valjano i legitimno filozofsko utemeljenje :mrgreen:, nego na onaj uobičajeni ili svakidašnji dio života zbog kojeg se nekako uobičajeno vjernici doživljavaju uskraćenim zbog njihova pridržavanja vjerskih propisa koji ih sputavaju i ograničavaju te drže izvan mnogih stvari koje im ovaj svijet nudi. Dakle ne mislim na esktremne situacije. Ali i tu se radi o uslovnim stvarima (da li čovjek doista želi nešto a ne da to radi samo jer može i sl)
arzuhal

#132 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

TLR wrote:
arzuhal wrote: Polurazumijevanje ili nerazumijevanje stvari, recimo navedenih ibn Arebijevih stihova (kao i cjelokupnog učenja ibn Arebija ili, barem, njegovih intencija) te njihova zloupotreba, stvara zbrku kakvu ti promičeš i o kojoj pričaš. Sve dok je ta zbrka tvoja vlastita, neko tvoje duhovno iskustvo zbilje, sve dok je tvoja intimna, ona je ok. Problem nastaje kada ona rukne navliju...
Da spustim malo loptu. U čemu je problem Nurudin izađe javno sa onim što misli? On je svjestan rizika da ga proglase budalom ili upiru prstom u njega kao nevjernika. Nekako mi se čini da on već zna šta je i da ga tuđe mišljenje neće u tome pokolebati.

Je li to došlo vrijeme da se teološke istine (to se danas zove Fake News :lol:) slobodno predaju i prodaju pod apsolutna istina u osnovnim školama?
Sa druge strane ispade da će sve u hendek otići ako neki anonimni Nurudin javno razgovara sa drugim, punoljetnim osobama o njegovom intimnom pogledu na Boga i ulozi religije na čovjeka ili ljudsko društvo?

Je li dotle došlo da je [email protected] postao prijetnja jedinstvu vjernika i kako oni to vole reći - savezu čovjeka i boga?

Ja mislim da se to doživljava kao problem, samo zato što Nurudin ima muslimanski background, pa svoja objašnjenja djelimično bazira na islamskim (abrahamskim) narativima. Da je svoja objašnjenja argumentirao uputstvom za korištenje Gorenje veš mašine niko se ne bi upalio... Ovako ispade Nurudin izdajnik. :evil:

Šta god ko mislio o ovom problemu, čovjek ima puno pravo da duma i govori o tome šta je skont'o. Iz priče možda onda skonta da se predumao.

Nije Nurudin ništa izmislio. Niko nije Židove ništa pitao kada su im kršćani prisvojili Boga, malo okrečili sliku pa mu još sina pridodali. Niko nije kršćane ni Jevreje pitao za zdravlje, kada su se pojavili Mani ili Muhammed i patentirali vlastitu percepciju Boga, proglasili je apsolutnom istinom, a istovremeno akvizirali glavne junake "Adama", "Abrahama", "Isusa", zajedno sa Bradonjom i svom stečevinom.
I ja mislim da ti previše misliš :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#133 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
Ok, care to elaborate?
Ne mislim na ikakvo odavanje hedonizmu ili slično (pa da kroz to određujemo ateiste ili ateizam), mada i takva orijentacija ima svoje sasvim legalno, valjano i legitimno filozofsko utemeljenje :mrgreen:, nego na onaj uobičajeni ili svakidašnji dio života zbog kojeg se nekako uobičajeno vjernici doživljavaju uskraćenim zbog njihova pridržavanja vjerskih propisa koji ih sputavaju i ograničavaju te drže izvan mnogih stvari koje im ovaj svijet nudi. Dakle ne mislim na esktremne situacije. Ali i tu se radi o uslovnim stvarima (da li čovjek doista želi nešto a ne da to radi samo jer može i sl)
Koje su to tačno stvari? Ako ti nije zahmetli da odgovoriš, da se ne referiram na nešto što nisam sigurna, već mogu pisati samo općenito.

Svjesnim prihvatanjem svoje vjere ulaziš u pakt sa bogom i sve što to donosi. Ako ti je to tlaka i osjećaš ograničenje, onda možda da porazgovaraš sam sa sobom kao vjernik...

Ne mogu dalje komentarisati dok ne budeš i ako budeš dovoljno ljubazan da mi navedeš koji to vjerski propisi zabranjuju šta tačno iz "dunjalučkog" života? Da ne bih morala da guglam i odem u neke krajnosti.

Disclaimer: ne ti kao ti, već vjernik in general :mrgreen:
Da ne bi bilo prozivanje po nacionalnoj i mahalskoj osnovi :D
arzuhal

#134 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Da se manem tvojih tumačenja (tvoja su, tebi važna i tamam...) i obratim pažnju na ovo...
Nurudin wrote: Elem, podsjećam te i da ja nisam htio nikakvu temu niti da "hrupim na avliju" , temu si htio ti, a htio si je zato da bi imao neki
sistem i neko određeno vjerovanje na koje bi onda mogao napasti. Pošto to ovdje nije slučaj, onda ti to predstavlja problem.
Ne postoji nikakvo sakrivanje iza metaforičnosti da bi se opravdalo ne obavljanje "islamskih dužnosti" , to je zamjena teza.
Ja odem namjerno na džumu ili klanjam, baš onda kad mi neko kaže "pa što ćeš ti sa svojom filozofijom ići na džumu" ili ako mi
se ne da onda neću. Radim šta mi je volja , a mogu reći da je to puno bliže slijeđenju Muhemadovih principa, jer i on je to radio
i to daleko "gore" stvari iz današnje perspektive.
Da, rekao sam da otvoriš temu jer je očito da imaš potrebu da, s vremena na vrijeme, kažeš nešto o sebi, odnosno nešto o svom vlastitom doživljaju i tumačenju zbilje. I to je sasvim ok i poželjno, ali nemaš takta (gledano čisto s formalne forumske strane), uletiš s povećim postom na neke teme koje se direktno ne tiču tvog učenja, mada, s tvoje strane opet gledano, i tiču jer ti govoriš o Svemu, Ničemu i Jednom, pa se tako doima da te se svaka tema tiče (jer je svaka tema u tom Jednom i Svemu, naprimjer) i da na svaku imaš neki (sličan) odgovor...
Zato sam ti i predložio otvaranje posebne teme kako god je nazvao: umjesto da fragmentarno "upadaš" s tim a ti otvori temu pa izlaži šta imaš, napiši šta misliš, ne mora biti, kako si i sam govorio, argumentovano niti utemeljeno, nego onako...Tako se i ja osvrnem na to tvoje - onako...
Smrcak15

#135 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Ne mogu dalje komentarisati dok ne budeš i ako budeš dovoljno ljubazan da mi navedeš koji to vjerski propisi zabranjuju šta tačno iz "dunjalučkog" života? Da ne bih morala da guglam i odem u neke krajnosti.
evo recimo alkohol...da ne duljim dalje.
apsidejzi

#136 Re: drugi pogled na religiju

Post by apsidejzi »

Nurudin wrote:Moj prvi post ima veze sa temom, itekako . Govori o tome ko je Muhamed i šta je Kur'an i koja je relacija između njih.
Što se tiče ovog vehabije , on ima svoj stav koji je jednostavan , "Allah je onakav kakvog ga Kur'an opisuje i mi nemamo šta
dodavati niti oduzimati".Nije problem stav, nego je problem je što oni nisu dosljedni u svom stavu nego kad dođu do ajeta
koji kažu npr "Mi smo vam bliži od vratne žile " onda se prepadnu kako on reče blasfemije i ne samo da nisu dosljedni u svom principu ,
nego i lažu pa dodaju na te ajete svoje izmišljotine . "Savršeni Allah" nije bio dovoljno jasan u "knjizi jasnoj" pa ga oni moraju dopunjavati .
Gaje kontradikciju unutar vlastitog "čistog islama" i nisu dosljedni samima sebi, a druge pozivaju na dosljednost.
Uvijek je kod spoznaje Hakka (Istine) riječ o tome da ljudi nisu iskreni nego se prepadnu istine.
To je sustina vehabijskog ucenja: Evo ti lista ajeta koji govore o Allahu i svi su tacni ali necemo ih uvezivati. Tako je ta lista kontradiktorna samoj sebi ali njih to nije briga.Tvoje je da naucis listu napamet i ponavljas je kao papagaj a svaku nesuglasicu podignes na nivo: Allah najbolje zna. Kada neko pokusa nesto uvezati onda je on kafir jer se ne slaze sa bukvalni tumacenjem nekog drugog ajeta. Dakle vehabijska pozicija tumacenja Kur'ana je zapravo pat pozicija. Nerijesivi cvor kako bi se mogla mlatiti prazna slama i provoditi svoja tiranija nad onima koji pokusavaju razmisljati.
Bloo
Globalna šefica

#137 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

SAd već odosmo u ove vode...

Image
Bloo
Globalna šefica

#138 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Ne mogu dalje komentarisati dok ne budeš i ako budeš dovoljno ljubazan da mi navedeš koji to vjerski propisi zabranjuju šta tačno iz "dunjalučkog" života? Da ne bih morala da guglam i odem u neke krajnosti.
Jel problem navesti taksativno bez slika i diojagrama?
-
-
-
-
-
-
Barem 5 stavki?
arzuhal

#139 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Koje su to tačno stvari? Ako ti nije zahmetli da odgovoriš, da se ne referiram na nešto što nisam sigurna, već mogu pisati samo općenito.

Svjesnim prihvatanjem svoje vjere ulaziš u pakt sa bogom i sve što to donosi. Ako ti je to tlaka i osjećaš ograničenje, onda možda da porazgovaraš sam sa sobom kao vjernik...

Ne mogu dalje komentarisati dok ne budeš i ako budeš dovoljno ljubazan da mi navedeš koji to vjerski propisi zabranjuju šta tačno iz "dunjalučkog" života? Da ne bih morala da guglam i odem u neke krajnosti.

Disclaimer: ne ti kao ti, već vjernik in general :mrgreen:
Da ne bi bilo prozivanje po nacionalnoj i mahalskoj osnovi :D
Nemoj samo da (ustvari možeš, ali bi to bilo posve netačno s moje strane) pomisliš kako se osjećam zakinutim time što se pridržavam nekog vjerskog propisa a koji mi zabranjuje nešto ili nešto naređuje. Znači, da to stavimo ad acta prije no nastavim... :mrgreen:

Mislim na neke uobičajene (i svakodnevne) stvari koje bih možda radio (kao ateista) a koje ne radim (kao vjernik, mada ima muslimana koji i to rade :lol:): otišao na pivu pa svratio možda do kladionice, ili bih možda uzeo neko jelo za koje ne bih mora znati ima li sastojaka koji su haram...Ne mislim (ne znam zašto uopće moram ovo sad govoriti, al haj) ni na kakve ekstremne moralne situacije ili da se okrenem imoralizmu i sl.
fortaleza

#140 Re: drugi pogled na religiju

Post by fortaleza »

Towelie wrote:Stvari i jesu zamućene kad ih dozivljavas intelektualno, kad teoretises o njima. Bolji je jedan ajet koji sam dozivis i u koji se osvedocis, nego ceo opus Ibn Arabija koji samo citas. To je svakako njegovo iskustvo, i ne vredi ni za koga drugog. Knjige islamskih mistika su u pocetku od pomoći, kasnije su prepreka na tom što bi se nazvalo "duhovni put".

Nema previse hajra od mentalne masturbacije, osim da se obozava licna duhovnost i da se hrani ego.
Gurdjiev je spominjao ulogu emocionalnog centra pri razumijevanju puta.
To je upravo ono što ljudi ne mogu razumjeti. Zbog toga njihov cilj treba biti razvoj aktivnosti emocionalnog centra. Emocionalni centar je aparat mnogo tananiji od intelektualnog centra, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da je u cijelom intelektualnom centru jedini dio koji radi, aparat koji oblikuje i da je mnogo stvari sasvim nepristupačno intelektualnom centru. Ako bilo tko želi znati i razumjeti više od onog što zapravo zna i razumije, mora shvatiti da će ovo novo znanje i novo razumijevanje proći kroz emocionalni centar a ne kroz intelektualni.
Last edited by fortaleza on 29/01/2018 14:37, edited 1 time in total.
Smrcak15

#141 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Jel problem navesti taksativno bez slika i diojagrama?
-
-
-
-
-
-
Barem 5 stavki?
Alkohol
Kocka
Bludnicenje
Kamata
Svinjetina
Bloo
Globalna šefica

#142 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Mislim na neke uobičajene (i svakodnevne) stvari koje bih možda radio (kao ateista) a koje ne radim (kao vjernik, mada ima muslimana koji i to rade :lol:): otišao na pivu pa svratio možda do kladionice, ili bih možda uzeo neko jelo za koje ne bih mora znati ima li sastojaka koji su haram...Ne mislim (ne znam zašto uopće moram ovo sad govoriti, al haj) ni na kakve ekstremne moralne situacije ili da se okrenem imoralizmu i sl.
Nas dvoje imamo povremeno problema u komunikaciji (namjerno ili nenamjerno). :D Ja kada te nešto pitam, nemam double agenda.
Pitam u cilju dobivanja odgovora da nesto saznam ili da mogu da iznesem svoje misljenje na osnovu potpunih informacija.

Većina tih stvari što si nabrojao, ima smisla da su zabrane, uzevši u obzir ljudsku prirodu koja povremeno nije dobra u samokontroli kada dođe do stvari koje su adiktivne (alkohol, kladionica, cigare, droga etc...). Mada ni sama riječ Božja ne spriječava ljude koji se deklarišu kao vjernici da prakticiraju te stvari.
Svinjetina - frigging common sense zabrana uzevši u obzir gdje je islam nastao i judaizam.
Seks prije braka - klasični common sense...vjerujem da nema potrebe da objašnjavam
Onda imaš ateiste, koji tehnički nemaju nikakve pisane zabrane od strane ikakvog božanstva, te ih možeš naći svih oblika i veličina u rasponu od notornih alkoholičara do trezvenjaka.
Trezvenjak ateista ne pije jer ili ne voli alkohol ili možda se jednom napio pa mu nije godila ili mu se ne sviđa kako se ljudi ponašaju kad su pjani - njegova odluka svjesna )mogu li reći i zdravorazumska). Ateista trezvenjak se ne osjeća uskraćenim za ikakve dunjalučke blagodeti jer ih NE KONZUMIRA VLASTITOM voljom. A ne zato što mu se brani, a on bi, pa pati, jer ne smije.

Moje je mišljenje, i ne očekujem slaganje od tebe i Smrlea, da su te zabrane u bilo kojoj religiji jednostavno zdravorazumske observacije nastale na osnovu stvarnih problema, a uslijed ljudske prirode.

Možda ateisti bolje kontrolišu svoju prirodu...štaq znaš :D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Odoh sad da se raskalašeno omotam pancetom, dok ispijam koktel od 12 vrsta alkohola i pripremam se za orgijanje predbračno... :mrgreen:
HAVANA

#143 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

A dje se to motate? :oops:
arzuhal

#144 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Ateista trezvenjak se ne osjeća uskraćenim za ikakve dunjalučke blagodeti jer ih NE KONZUMIRA VLASTITOM voljom.
Slažem se potpuno. Baš kao što i ja to ne konzumiram vlastitom voljom, odatle i razumijem.
arzuhal

#145 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:A dje se to motate? :oops:
Rolaju se, drug, rolaju :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#146 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Alkohol
Kocka
Bludnicenje
Kamata
Svinjetina
Zar je ovo dunjalučki život u punini, da citiram arzuhala?
Sve ove zabrane imaju neki historijat i objašnjenje.
U suštini svaku razumijem što se primjenjuje danas, osim svinjetine, ali da sad ne ulazimo u tu priču.

Alkohol, kocka, bludnicenje - naravno da je zabranjeno, jer se mi kao vrsta ne znamo baš najbolje kontrolisati u većini slučajevima i odemo u ekstreme. Posljedice uzasne po individuu, porodicu, drustvo, zdravlje....
Kamata - neosnovano bogaćenje pretpostavljam da je podloga za ovu.
Svinjetinu zaobilazim...

I kako ti sad vidiš mene kao ateistu, koji nema nikakvih pisanih zabrana, osim onih datih zakonom države u kojoj živim?
Šta mene spriječava da se odam, dunjalučkom životu u potpunosti?

Intrigira me što se ljudi ne odaju i drugim dijelovima dunjalučkog života - putovanjima, upoznavanju drugih kultura, ljudi, voljenju bližnjeg svoga...Bitno je da nema svinjetine :D
Bloo
Globalna šefica

#147 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote: Ateista trezvenjak se ne osjeća uskraćenim za ikakve dunjalučke blagodeti jer ih NE KONZUMIRA VLASTITOM voljom.
Slažem se potpuno. Baš kao što i ja to ne konzumiram vlastitom voljom, odatle i razumijem.
Zapravo tebi je zabranjeno da konzumiraš primarno, a sekundarno je da si onda vlastitom voljom odlučio da pratiš taj propis i da ne konzumiraš.
zagortenej

#148 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

I Muhamed je na početku svoje misije bio heretik, čak su ga zvali Sabijac, zbog njegovog učenja.
Kad je upakovao svoje učenje u arapske paganske rituale: Allah, Kaba, hadž stekao je više pristalica i postao pravovjerni.
Bloo
Globalna šefica

#149 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

HAVANA wrote:A dje se to motate? :oops:
Pa ne popij, pa ne smotaj poslije ovakve priče... :mrgreen:
arzuhal

#150 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Zapravo tebi je zabranjeno da konzumiraš primarno, a sekundarno je da si onda vlastitom voljom odlučio da pratiš taj propis i da ne konzumiraš.
Može i tako, ali je primarno da se nijedan ne osjeća zakinutim i uskraćenim.
Locked