Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
- animals
#126 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Sto je populacija zaostalija, religija tu najvise profitira...
tako odgovor o najbrzoj rastucoj religiji...
uspijeva medju najzaostalijom polulacijom..
tako odgovor o najbrzoj rastucoj religiji...
uspijeva medju najzaostalijom polulacijom..
- Sara03
#127 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Moguće da je nešto drugo bilo u pitanju, al' koliko me pamćenje služi, nisam se ranije oglašavala na ovo u uvodnom postu.Towelie wrote:Sara03, jesi li i ti nekad ranije apologetisala ovakve stvari ili mi se čini? Izvini ako sam te pomesao sa nekom drugom osobom.Sara03 wrote:Švedski sto, uzmeš šta ti paše.славянин wrote: Znaci sunnet je u principu neko prihvata neke hadise od nekog a neko drugi od nekog drugog i malo od jednog i drugog jeli ?
Isto.славянин wrote:E vidis takve "naredbe" od Boga me udaljuju od istog (barem u kontekstu Boga u kojeg se vjeruje po Krscanstvu,Islamu itd.)
Nego, ovaj butthurt ad hominem.
- Sanjarko
#128 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Ne valja lagit svjesno ili nesvjesno. Gdje u kuranu pise da je Aishu on ozenio sa 6 godina. Pise u jednom hadisu slabe potvrde koju je neki starkelja pisao pred smrt.Towelie wrote:Jedno od temeljnih islamskih nacela jeste i da je Muhamed najbolje stvorenje ikada, da je uzor ljudima do Sudnjeg dana, "milost svjetovima"..itd, i o njemu se u Islamu govori samo u superlativima, muslimani postavljaju pozitivna misljenja o njemu od strane nemuslimana (dok negativna ignorisu), njegovi postupci se smatraju obavezujucim sunnetom za sve muslimane, njegove reci i dela se papagajski ponavljaju i oponasaju. No, da li je to zaista tako? Da li su neki njegovi postupci u skladu sa moralnoscu u 21. veku ili je vreme da potrazimo neke bolje uzore?
Evo nekih od nemoralnih stavki iz Kur'ana, koje je Muhamed cinio ili je odobrio da se cine, a koje nisu u skladu sa savremenim, zdravorazumskim poimanjem morala.
1. Pedofilija - ozenio Ajsu kad je imala 6 godina, praktikovao brak sa 9 cemu svedoce brojni hadisi.
2. Silovanje - devojcica te dobi ne moze svesno dati pristanak na sex jer nije psiholoski u stanju razumeti sta se tu desava, pa se po danasnjim definicijama to smatra silovanjem.
3. Posedovanje robinja i nezabranjivanje ropstva - Muhamed je imao dve robinje, pored brojnih drugih zena. Kur'an nikada nije zabranio ropstvo, a navodno je uputa za sva vremena.
4. Sadisticki odnos naspram neistomisljenika - slucaj Benu Kurejza, nabijanje uzarenih eksera u oci ljudima koji su ubili pastira, likvidacija pesnikinje koja je pisala satiricne pesme o Muhamedu
5. Uzimanje velikog broja zena za sebe, a limitiranje ostalim muslimanima na 4 - po hadisu ih je Muha sve opsluzio za jednu noc, posebno je zanimljiv slucaj kako je ozenio svoju zenu Safiju i kakav je masakr pre toga napravio, kao i kako je ozenio zenu svog posinka Zejda.
6. Mizoginija - tvrdnja da je svedocenje jedne zene upola vredno koliko od muskarca, hadisi u kojima stoji da su zene manjkave pameti i vere
7. Odnos naspram homoseksualizma - ovo se u Kur'anu smatra velikim grehom i razvratom, dok se u danasnjem poimanju morala biti gej ne smatra nikakvim prestupom vec normalnim seksualnim opredeljenjem
8. Barbarizam serijatskih kazni - kamenovanje do smrti, bicevanje, otsecanje udova unakrst, otsecanje ruke za kradju i slicne barbarske beduinske prkse nisu u skladu sa moralom 21. veka i razvijenog sveta i nikako ne mogu ni biti. Postoje brojni razlozi za to, da ne ulazim detaljnije jer nije tema.
Treba istaci da Muhamed ima i neke pozitivne strane poput dobrocinstva, pravednosti, iskrenosti, ali postoje i ove negativne koje su iznesene. Postavlja se pitanje dal je neko sa svim ovim osobinama gore zaista "milost svjetovima" i najbolji covek koji je ikada hodio zemljom? Moguce je pronaci makar po jednog coveka u svakoj mahali koji ne dozvoljava i ne smatra moralnim ropstvo, pedofiliju, sadizam, mizoginiju i homofobiju, samim time cineci tu osobu mnogo moralnijom od Muhameda.
Objektivno gledajuci, bolji moralni uzor je neki ateista Adnan ili nas komsija Ramo koji je o sebi ili pri sebi, nego Muhamed i njegov prevazidjeni moral iz sedmog veka i bliskoistocne pustinje.
Samo 7 se smatra grijehom a opet kako znam bog po tome odlucuje po kuranu sta, kako itd.
Zar ti nisi neki veliki strucnjak za kuran pa ne znas da ovo osim 7 nista ne pise u kuranu kako znam.
- insomnia78
#129 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Pa ono kad pogledas nidje u Kur’anu ne pise ni kako klanjati pa ljudi opet klanjaju. Cak je namaz jedan od islamskih stubova
- insomnia78
#130 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Spominju se i 3, 4 i 6 
- Towelie
#131 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Nisam nikad ni tvrdio da Ajsine godine pisu u Kur'anu. To ti cak poprilicno jasno pise u citatu koji si kvotiraoVizionar 1985 wrote:Ne valja lagit svjesno ili nesvjesno. Gdje u kuranu pise da je Aishu on ozenio sa 6 godina. Pise u jednom hadisu slabe potvrde koju je neki starkelja pisao pred smrt.Towelie wrote:Jedno od temeljnih islamskih nacela jeste i da je Muhamed najbolje stvorenje ikada, da je uzor ljudima do Sudnjeg dana, "milost svjetovima"..itd, i o njemu se u Islamu govori samo u superlativima, muslimani postavljaju pozitivna misljenja o njemu od strane nemuslimana (dok negativna ignorisu), njegovi postupci se smatraju obavezujucim sunnetom za sve muslimane, njegove reci i dela se papagajski ponavljaju i oponasaju. No, da li je to zaista tako? Da li su neki njegovi postupci u skladu sa moralnoscu u 21. veku ili je vreme da potrazimo neke bolje uzore?
Evo nekih od nemoralnih stavki iz Kur'ana, koje je Muhamed cinio ili je odobrio da se cine, a koje nisu u skladu sa savremenim, zdravorazumskim poimanjem morala.
1. Pedofilija - ozenio Ajsu kad je imala 6 godina, praktikovao brak sa 9 cemu svedoce brojni hadisi.
2. Silovanje - devojcica te dobi ne moze svesno dati pristanak na sex jer nije psiholoski u stanju razumeti sta se tu desava, pa se po danasnjim definicijama to smatra silovanjem.
3. Posedovanje robinja i nezabranjivanje ropstva - Muhamed je imao dve robinje, pored brojnih drugih zena. Kur'an nikada nije zabranio ropstvo, a navodno je uputa za sva vremena.
4. Sadisticki odnos naspram neistomisljenika - slucaj Benu Kurejza, nabijanje uzarenih eksera u oci ljudima koji su ubili pastira, likvidacija pesnikinje koja je pisala satiricne pesme o Muhamedu
5. Uzimanje velikog broja zena za sebe, a limitiranje ostalim muslimanima na 4 - po hadisu ih je Muha sve opsluzio za jednu noc, posebno je zanimljiv slucaj kako je ozenio svoju zenu Safiju i kakav je masakr pre toga napravio, kao i kako je ozenio zenu svog posinka Zejda.
6. Mizoginija - tvrdnja da je svedocenje jedne zene upola vredno koliko od muskarca, hadisi u kojima stoji da su zene manjkave pameti i vere
7. Odnos naspram homoseksualizma - ovo se u Kur'anu smatra velikim grehom i razvratom, dok se u danasnjem poimanju morala biti gej ne smatra nikakvim prestupom vec normalnim seksualnim opredeljenjem
8. Barbarizam serijatskih kazni - kamenovanje do smrti, bicevanje, otsecanje udova unakrst, otsecanje ruke za kradju i slicne barbarske beduinske prkse nisu u skladu sa moralom 21. veka i razvijenog sveta i nikako ne mogu ni biti. Postoje brojni razlozi za to, da ne ulazim detaljnije jer nije tema.
Treba istaci da Muhamed ima i neke pozitivne strane poput dobrocinstva, pravednosti, iskrenosti, ali postoje i ove negativne koje su iznesene. Postavlja se pitanje dal je neko sa svim ovim osobinama gore zaista "milost svjetovima" i najbolji covek koji je ikada hodio zemljom? Moguce je pronaci makar po jednog coveka u svakoj mahali koji ne dozvoljava i ne smatra moralnim ropstvo, pedofiliju, sadizam, mizoginiju i homofobiju, samim time cineci tu osobu mnogo moralnijom od Muhameda.
Objektivno gledajuci, bolji moralni uzor je neki ateista Adnan ili nas komsija Ramo koji je o sebi ili pri sebi, nego Muhamed i njegov prevazidjeni moral iz sedmog veka i bliskoistocne pustinje.
Samo 7 se smatra grijehom a opet kako znam bog po tome odlucuje po kuranu sta, kako itd.
Zar ti nisi neki veliki strucnjak za kuran pa ne znas da ovo osim 7 nista ne pise u kuranu kako znam.
- Sanjarko
#132 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Pise. Samo se ne cita. A neke stvari se namjerno mozda ni ne prevode kako treba. Dokazao sam to na primjeru hurija. A nedavno sam saznao da ne spominje dusu nego kao temperament, ego. Ne znam kako ide Arapska rijec za to. Sa "n" mislim da je rijec.insomnia78 wrote:Pa ono kad pogledas nidje u Kur’anu ne pise ni kako klanjati pa ljudi opet klanjaju. Cak je namaz jedan od islamskih stubova
Hurija je vila prevedeno na nas jezik.
- Sanjarko
#133 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Ja ba. Kapa dole.Towelie wrote:Nisam nikad ni tvrdio da Ajsine godine pisu u Kur'anu. To ti cak poprilicno jasno pise u citatu koji si kvotiraoVizionar 1985 wrote:Ne valja lagit svjesno ili nesvjesno. Gdje u kuranu pise da je Aishu on ozenio sa 6 godina. Pise u jednom hadisu slabe potvrde koju je neki starkelja pisao pred smrt.Towelie wrote:Jedno od temeljnih islamskih nacela jeste i da je Muhamed najbolje stvorenje ikada, da je uzor ljudima do Sudnjeg dana, "milost svjetovima"..itd, i o njemu se u Islamu govori samo u superlativima, muslimani postavljaju pozitivna misljenja o njemu od strane nemuslimana (dok negativna ignorisu), njegovi postupci se smatraju obavezujucim sunnetom za sve muslimane, njegove reci i dela se papagajski ponavljaju i oponasaju. No, da li je to zaista tako? Da li su neki njegovi postupci u skladu sa moralnoscu u 21. veku ili je vreme da potrazimo neke bolje uzore?
- HardcoreMX
#134 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
realno taj pamflet gluposti i lazi i jeste napisao zbog i iz tocke 7...
- Sanjarko
#135 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
I onda mene u laz utjeruje, da ja lazovom ispadnem.Evo nekih od nemoralnih stavki iz Kur'ana, koje je Muhamed cinio ili je odobrio da se cine, a koje nisu u skladu sa savremenim, zdravorazumskim poimanjem morala
- Towelie
#136 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
1,2, i 3 su moralno mnogo problematicnije od tacke 7, in my opinion.HardcoreMX wrote:realno taj pamflet gluposti i lazi i jeste napisao zbog i iz tocke 7...
- insomnia78
#137 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Dje pise. Daj ajete koji objasnjavaju namaz, vrijeme istog i ostale tehnikalijeVizionar 1985 wrote:Pise. Samo se ne cita. A neke stvari se namjerno mozda ni ne prevode kako treba. Dokazao sam to na primjeru hurija. A nedavno sam saznao da ne spominje dusu nego kao temperament, ego. Ne znam kako ide Arapska rijec za to. Sa "n" mislim da je rijec.insomnia78 wrote:Pa ono kad pogledas nidje u Kur’anu ne pise ni kako klanjati pa ljudi opet klanjaju. Cak je namaz jedan od islamskih stubova
- insomnia78
#138 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Hoce da kaze da si derpeTowelie wrote:1,2, i 3 su moralno mnogo problematicnije od tacke 7, in my opinion.HardcoreMX wrote:realno taj pamflet gluposti i lazi i jeste napisao zbog i iz tocke 7...
- Towelie
#139 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Ne kontam te. Ti si rekao da sam Ajsine godine derivirao iz Kur'ana, ja ti napisao da znam taj podatak iz sahih hadisa i to je to. Kako te ja to uterujem u laz?Vizionar 1985 wrote:I onda mene u laz utjeruje, da ja lazovom ispadnem.Evo nekih od nemoralnih stavki iz Kur'ana, koje je Muhamed cinio ili je odobrio da se cine, a koje nisu u skladu sa savremenim, zdravorazumskim poimanjem morala
- Towelie
#140 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Ma jah, ba. Sigurno je i ceo Zapadni svet prepun pedera posto im je biti gay ok.insomnia78 wrote:Hoce da kaze da si derpeTowelie wrote:1,2, i 3 su moralno mnogo problematicnije od tacke 7, in my opinion.HardcoreMX wrote:realno taj pamflet gluposti i lazi i jeste napisao zbog i iz tocke 7...
- Sanjarko
#141 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Ima. Kad, ujutro i navece, kako, itd. Da na mobitelu ti trazim. De ba. Niti me zanima da trazim, niti me religija uopste zanima. Vjera i duhovnost da, ali religija ne.insomnia78 wrote:Dje pise. Daj ajete koji objasnjavaju namaz, vrijeme istog i ostale tehnikalijeVizionar 1985 wrote:Pise. Samo se ne cita. A neke stvari se namjerno mozda ni ne prevode kako treba. Dokazao sam to na primjeru hurija. A nedavno sam saznao da ne spominje dusu nego kao temperament, ego. Ne znam kako ide Arapska rijec za to. Sa "n" mislim da je rijec.insomnia78 wrote:Pa ono kad pogledas nidje u Kur’anu ne pise ni kako klanjati pa ljudi opet klanjaju. Cak je namaz jedan od islamskih stubova
- Sanjarko
#142 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Lagi i on. Svjesno ili nesvjesno ko i ti.Towelie wrote:Eto vidis, Smrle, tu je problem. Ljudima u 21. veku koji gaje humanističke zivotne vrednosti je neprihvatljivo da im najbolji moralni uzor bude pedofil, robovlasnik, sadista i homofob.Smrcak15 wrote:da za sva vremena on je najbolji uzorTowelie wrote:Ponašanje Muhameda u onom vremenu i sirem istorijskom kontekstu nije posebno problematicno, kako rekose i forumasi ranije, nije radio nista sto nisi ni njegovi savremenici.
Problem nastaje sto se Muhamed smatra uzorom ZA SVA VREMENA do Sudnjeg dana. To znaci da je uzor i u 7., 21., kao i 101. veku, dokle god bude imalo ljudi na planeti i šire. Muhamedova praksa je neodvojiva od njegovog moralnog autoritetstva, jer se sve sto ucini, kaze ili ćutanjem odobri smatra sunnetom, a samim time 4ever moralnim.
- insomnia78
- HardcoreMX
#144 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
pod 1,2,3 ...lazes, a to ti je jos gore od tocke 7..Towelie wrote: 1,2, i 3 su moralno mnogo problematicnije od tacke 7, in my opinion.
- Towelie
#145 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Mozda bi tebi bilo bolje da uzmes i samostalno proveris u islamskim izvorima tvrdnje koje sam izneo, i kad vidis da stoji ovo sto tvrdim, da se zamislis nad time. To sto ces mi reci lazes bez neke argumentacije, zaista ne vredi puno.HardcoreMX wrote:pod 1,2,3 ...lazes, a to ti je jos gore od tocke 7..Towelie wrote: 1,2, i 3 su moralno mnogo problematicnije od tacke 7, in my opinion.
- HardcoreMX
#146 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
prvo ti eto te prve tocke 1,2,3...dokazi citatima iz Qur'ana...Towelie wrote: Mozda bi tebi bilo bolje da uzmes i samostalno proveris u islamskim izvorima tvrdnje koje sam izneo, i kad vidis da stoji ovo sto tvrdim, da se zamislis nad time. To sto ces mi reci lazes bez neke argumentacije, zaista ne vredi puno.
- Sanjarko
#147 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Lagis. Svjesno ili nesvjesno. U kuranu pise u koji ce te hadis vjerovati, u boziji ili od ljudi. Ovaj hadis o 6 i 9 godina pisao metuzalem pred smrt. A hadis prevedeno znaci govor, izreke, prica, naracija, pa i rijeci.славянин wrote:Quran (nalaze postivanje sunneta) ------- > Hadisi (Bukhari i Muslim) -------- > Muhamed je ozenio djevojcicu kada je imala 6 godina a konzumirao brak kada je imala 9 (ne kazem da se tvrdi da treba zeniti djevojcice od 9 godina nego da je to po ovome iznad sasvim OK)HardcoreMX wrote:ako mozes da to malo racionalno rastabiris..gdje pise u Kur'anu da se nalaze postivanje doslovno hadisa?! ako citas hadis, on ce te opet vratiti na Kur'an,npr. "Poslanikov moral je bio Kur'an." i gdje pise u Kur'anu da je djevojcica egzaktno imala 6 odnosno 9 godina? mogao bi ti preformulisati prvobitno pitanje..zasto vjerujes u taj hadis sa navedenim godinama konzumacije braka, a ne vjerujes u osnovni koji govori da je on Boziji poslanik?!,npr. skoro svaki hadis pocinje sa 'kazao je Boziji poslanik a.s.'.... kako znas da je jedno tocno, a drugo nije i zasto dajes prednost hadisu koji nije uslov da budes musliman, od kojih opet samo neke priznajes od vecine, a da ne govorim da ne priznajes Kur'an koji jeste uslov?!славянин wrote: Kuran kako navedoh nalaze postivanje sunneta jeli tj. Hadisa - a kad procitam da je ovaj konzumirao brak sa djevojcicom od 9 godina a taj isti je moralni uzor za sva vremena.... Kako da me nesto privuce u tu vjeru ? Da bi bio vjernik jeli i Musliman moram da prihvatim Kuran koji nalaze prihvacanje sunneta
sta kazes recimo za ovaj hadis: "Ako nisi kadar ciniti dobra djela, onda makar ne nanosi ljudima zlo jer se i to ubraja u sadaku kojom ces se iskupiti."?!
Da bi vjerovao moram da pitam jeli... ili da samo citam i to je to da iskljucim mozak i .
Znaci u ciji ce te govor [rijeci] vjerovati...
Last edited by Sanjarko on 23/01/2018 23:40, edited 2 times in total.
- Sanjarko
#148 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Pa nigdje u kuranu ne pise da je muhamed moralni uzor itd. Cak ne pise ni gdje ce zavrsiti, u raju ili paklu.insomnia78 wrote:Nema
- insomnia78
#149 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Kakve to veze ima sa ovim o cemu pricamo?Vizionar 1985 wrote:Pa nigdje u kuranu ne pise da je muhamed moralni uzor itd. Cak ne pise ni gdje ce zavrsiti, u raju ili paklu.insomnia78 wrote:Nema
- Towelie
#150 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Nije samo Kuran izvor Islama, vec i hadisi. I to u danasnjem mainstream Islamu sustinski hadisi imaju prednost, iako je deklarativno Kuran vazniji izvor.HardcoreMX wrote:prvo ti eto te prve tocke 1,2,3...dokazi citatima iz Qur'ana...Towelie wrote: Mozda bi tebi bilo bolje da uzmes i samostalno proveris u islamskim izvorima tvrdnje koje sam izneo, i kad vidis da stoji ovo sto tvrdim, da se zamislis nad time. To sto ces mi reci lazes bez neke argumentacije, zaista ne vredi puno.
Stavka 1 - imas dokaze u sahih hadisima kod Buharije i Muslima, slavjanin ih je vec postavio na temi.
Stavka 2 - Rape is a type of sexual assault usually involving sexual intercourse or other forms of sexual penetration carried out against a person without that person's consent. The act may be carried out by physical force, coercion, abuse of authority, or against a person who is incapable of giving valid consent, such as one who is unconscious, incapacitated, has an intellectual disability or is below the legal age of consent.[1][2][3] The term rape is sometimes used interchangeably with the term sexual assault.[4]
Stavka 3 - .. i udate žene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi - a ostale su vam dozvoljene, ako želite da im vjenčane darove date i da se njima oženite, a ne da blud činite. (4:24)