Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
animals

#126 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by animals »

Sto je populacija zaostalija, religija tu najvise profitira...
tako odgovor o najbrzoj rastucoj religiji...
uspijeva medju najzaostalijom polulacijom..
Sara03

#127 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sara03 »

Towelie wrote:
Sara03 wrote:
славянин wrote: Znaci sunnet je u principu neko prihvata neke hadise od nekog a neko drugi od nekog drugog i malo od jednog i drugog jeli ?
Švedski sto, uzmeš šta ti paše.
славянин wrote:E vidis takve "naredbe" od Boga me udaljuju od istog (barem u kontekstu Boga u kojeg se vjeruje po Krscanstvu,Islamu itd.)
Isto.
Sara03, jesi li i ti nekad ranije apologetisala ovakve stvari ili mi se čini? Izvini ako sam te pomesao sa nekom drugom osobom.
Moguće da je nešto drugo bilo u pitanju, al' koliko me pamćenje služi, nisam se ranije oglašavala na ovo u uvodnom postu.

Nego, ovaj butthurt ad hominem. :-)
Sanjarko

#128 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

Towelie wrote:Jedno od temeljnih islamskih nacela jeste i da je Muhamed najbolje stvorenje ikada, da je uzor ljudima do Sudnjeg dana, "milost svjetovima"..itd, i o njemu se u Islamu govori samo u superlativima, muslimani postavljaju pozitivna misljenja o njemu od strane nemuslimana (dok negativna ignorisu :-D ), njegovi postupci se smatraju obavezujucim sunnetom za sve muslimane, njegove reci i dela se papagajski ponavljaju i oponasaju. No, da li je to zaista tako? Da li su neki njegovi postupci u skladu sa moralnoscu u 21. veku ili je vreme da potrazimo neke bolje uzore?

Evo nekih od nemoralnih stavki iz Kur'ana, koje je Muhamed cinio ili je odobrio da se cine, a koje nisu u skladu sa savremenim, zdravorazumskim poimanjem morala.

1. Pedofilija - ozenio Ajsu kad je imala 6 godina, praktikovao brak sa 9 cemu svedoce brojni hadisi.
2. Silovanje - devojcica te dobi ne moze svesno dati pristanak na sex jer nije psiholoski u stanju razumeti sta se tu desava, pa se po danasnjim definicijama to smatra silovanjem.
3. Posedovanje robinja i nezabranjivanje ropstva - Muhamed je imao dve robinje, pored brojnih drugih zena. Kur'an nikada nije zabranio ropstvo, a navodno je uputa za sva vremena.
4. Sadisticki odnos naspram neistomisljenika - slucaj Benu Kurejza, nabijanje uzarenih eksera u oci ljudima koji su ubili pastira, likvidacija pesnikinje koja je pisala satiricne pesme o Muhamedu
5. Uzimanje velikog broja zena za sebe, a limitiranje ostalim muslimanima na 4 - po hadisu ih je Muha sve opsluzio za jednu noc, posebno je zanimljiv slucaj kako je ozenio svoju zenu Safiju i kakav je masakr pre toga napravio, kao i kako je ozenio zenu svog posinka Zejda.
6. Mizoginija - tvrdnja da je svedocenje jedne zene upola vredno koliko od muskarca, hadisi u kojima stoji da su zene manjkave pameti i vere
7. Odnos naspram homoseksualizma - ovo se u Kur'anu smatra velikim grehom i razvratom, dok se u danasnjem poimanju morala biti gej ne smatra nikakvim prestupom vec normalnim seksualnim opredeljenjem
8. Barbarizam serijatskih kazni - kamenovanje do smrti, bicevanje, otsecanje udova unakrst, otsecanje ruke za kradju i slicne barbarske beduinske prkse nisu u skladu sa moralom 21. veka i razvijenog sveta i nikako ne mogu ni biti. Postoje brojni razlozi za to, da ne ulazim detaljnije jer nije tema.

Treba istaci da Muhamed ima i neke pozitivne strane poput dobrocinstva, pravednosti, iskrenosti, ali postoje i ove negativne koje su iznesene. Postavlja se pitanje dal je neko sa svim ovim osobinama gore zaista "milost svjetovima" i najbolji covek koji je ikada hodio zemljom? Moguce je pronaci makar po jednog coveka u svakoj mahali koji ne dozvoljava i ne smatra moralnim ropstvo, pedofiliju, sadizam, mizoginiju i homofobiju, samim time cineci tu osobu mnogo moralnijom od Muhameda.
Objektivno gledajuci, bolji moralni uzor je neki ateista Adnan ili nas komsija Ramo koji je o sebi ili pri sebi, nego Muhamed i njegov prevazidjeni moral iz sedmog veka i bliskoistocne pustinje. :)
Ne valja lagit svjesno ili nesvjesno. Gdje u kuranu pise da je Aishu on ozenio sa 6 godina. Pise u jednom hadisu slabe potvrde koju je neki starkelja pisao pred smrt.

Samo 7 se smatra grijehom a opet kako znam bog po tome odlucuje po kuranu sta, kako itd.

Zar ti nisi neki veliki strucnjak za kuran pa ne znas da ovo osim 7 nista ne pise u kuranu kako znam.
insomnia78

#129 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by insomnia78 »

Pa ono kad pogledas nidje u Kur’anu ne pise ni kako klanjati pa ljudi opet klanjaju. Cak je namaz jedan od islamskih stubova
insomnia78

#130 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by insomnia78 »

Spominju se i 3, 4 i 6 :lol:
Towelie

#131 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Vizionar 1985 wrote:
Towelie wrote:Jedno od temeljnih islamskih nacela jeste i da je Muhamed najbolje stvorenje ikada, da je uzor ljudima do Sudnjeg dana, "milost svjetovima"..itd, i o njemu se u Islamu govori samo u superlativima, muslimani postavljaju pozitivna misljenja o njemu od strane nemuslimana (dok negativna ignorisu :-D ), njegovi postupci se smatraju obavezujucim sunnetom za sve muslimane, njegove reci i dela se papagajski ponavljaju i oponasaju. No, da li je to zaista tako? Da li su neki njegovi postupci u skladu sa moralnoscu u 21. veku ili je vreme da potrazimo neke bolje uzore?

Evo nekih od nemoralnih stavki iz Kur'ana, koje je Muhamed cinio ili je odobrio da se cine, a koje nisu u skladu sa savremenim, zdravorazumskim poimanjem morala.

1. Pedofilija - ozenio Ajsu kad je imala 6 godina, praktikovao brak sa 9 cemu svedoce brojni hadisi.
2. Silovanje - devojcica te dobi ne moze svesno dati pristanak na sex jer nije psiholoski u stanju razumeti sta se tu desava, pa se po danasnjim definicijama to smatra silovanjem.
3. Posedovanje robinja i nezabranjivanje ropstva - Muhamed je imao dve robinje, pored brojnih drugih zena. Kur'an nikada nije zabranio ropstvo, a navodno je uputa za sva vremena.
4. Sadisticki odnos naspram neistomisljenika - slucaj Benu Kurejza, nabijanje uzarenih eksera u oci ljudima koji su ubili pastira, likvidacija pesnikinje koja je pisala satiricne pesme o Muhamedu
5. Uzimanje velikog broja zena za sebe, a limitiranje ostalim muslimanima na 4 - po hadisu ih je Muha sve opsluzio za jednu noc, posebno je zanimljiv slucaj kako je ozenio svoju zenu Safiju i kakav je masakr pre toga napravio, kao i kako je ozenio zenu svog posinka Zejda.
6. Mizoginija - tvrdnja da je svedocenje jedne zene upola vredno koliko od muskarca, hadisi u kojima stoji da su zene manjkave pameti i vere
7. Odnos naspram homoseksualizma - ovo se u Kur'anu smatra velikim grehom i razvratom, dok se u danasnjem poimanju morala biti gej ne smatra nikakvim prestupom vec normalnim seksualnim opredeljenjem
8. Barbarizam serijatskih kazni - kamenovanje do smrti, bicevanje, otsecanje udova unakrst, otsecanje ruke za kradju i slicne barbarske beduinske prkse nisu u skladu sa moralom 21. veka i razvijenog sveta i nikako ne mogu ni biti. Postoje brojni razlozi za to, da ne ulazim detaljnije jer nije tema.

Treba istaci da Muhamed ima i neke pozitivne strane poput dobrocinstva, pravednosti, iskrenosti, ali postoje i ove negativne koje su iznesene. Postavlja se pitanje dal je neko sa svim ovim osobinama gore zaista "milost svjetovima" i najbolji covek koji je ikada hodio zemljom? Moguce je pronaci makar po jednog coveka u svakoj mahali koji ne dozvoljava i ne smatra moralnim ropstvo, pedofiliju, sadizam, mizoginiju i homofobiju, samim time cineci tu osobu mnogo moralnijom od Muhameda.
Objektivno gledajuci, bolji moralni uzor je neki ateista Adnan ili nas komsija Ramo koji je o sebi ili pri sebi, nego Muhamed i njegov prevazidjeni moral iz sedmog veka i bliskoistocne pustinje. :)
Ne valja lagit svjesno ili nesvjesno. Gdje u kuranu pise da je Aishu on ozenio sa 6 godina. Pise u jednom hadisu slabe potvrde koju je neki starkelja pisao pred smrt.

Samo 7 se smatra grijehom a opet kako znam bog po tome odlucuje po kuranu sta, kako itd.

Zar ti nisi neki veliki strucnjak za kuran pa ne znas da ovo osim 7 nista ne pise u kuranu kako znam.
Nisam nikad ni tvrdio da Ajsine godine pisu u Kur'anu. To ti cak poprilicno jasno pise u citatu koji si kvotirao
Sanjarko

#132 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:Pa ono kad pogledas nidje u Kur’anu ne pise ni kako klanjati pa ljudi opet klanjaju. Cak je namaz jedan od islamskih stubova
Pise. Samo se ne cita. A neke stvari se namjerno mozda ni ne prevode kako treba. Dokazao sam to na primjeru hurija. A nedavno sam saznao da ne spominje dusu nego kao temperament, ego. Ne znam kako ide Arapska rijec za to. Sa "n" mislim da je rijec.

Hurija je vila prevedeno na nas jezik.
Sanjarko

#133 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

Towelie wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Nisam nikad ni tvrdio da Ajsine godine pisu u Kur'anu. To ti cak poprilicno jasno pise u citatu koji si kvotirao
Ja ba. Kapa dole.
HardcoreMX

#134 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by HardcoreMX »

realno taj pamflet gluposti i lazi i jeste napisao zbog i iz tocke 7...
Sanjarko

#135 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

Evo nekih od nemoralnih stavki iz Kur'ana, koje je Muhamed cinio ili je odobrio da se cine, a koje nisu u skladu sa savremenim, zdravorazumskim poimanjem morala
I onda mene u laz utjeruje, da ja lazovom ispadnem.
Towelie

#136 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

HardcoreMX wrote:realno taj pamflet gluposti i lazi i jeste napisao zbog i iz tocke 7...
1,2, i 3 su moralno mnogo problematicnije od tacke 7, in my opinion.
insomnia78

#137 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by insomnia78 »

Vizionar 1985 wrote:
insomnia78 wrote:Pa ono kad pogledas nidje u Kur’anu ne pise ni kako klanjati pa ljudi opet klanjaju. Cak je namaz jedan od islamskih stubova
Pise. Samo se ne cita. A neke stvari se namjerno mozda ni ne prevode kako treba. Dokazao sam to na primjeru hurija. A nedavno sam saznao da ne spominje dusu nego kao temperament, ego. Ne znam kako ide Arapska rijec za to. Sa "n" mislim da je rijec.

Dje pise. Daj ajete koji objasnjavaju namaz, vrijeme istog i ostale tehnikalije
insomnia78

#138 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by insomnia78 »

Towelie wrote:
HardcoreMX wrote:realno taj pamflet gluposti i lazi i jeste napisao zbog i iz tocke 7...
Hoce da kaze da si derpe :lol:
Towelie

#139 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Vizionar 1985 wrote:
Evo nekih od nemoralnih stavki iz Kur'ana, koje je Muhamed cinio ili je odobrio da se cine, a koje nisu u skladu sa savremenim, zdravorazumskim poimanjem morala
I onda mene u laz utjeruje, da ja lazovom ispadnem.
Ne kontam te. Ti si rekao da sam Ajsine godine derivirao iz Kur'ana, ja ti napisao da znam taj podatak iz sahih hadisa i to je to. Kako te ja to uterujem u laz?
Towelie

#140 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

insomnia78 wrote:
Towelie wrote:
Hoce da kaze da si derpe :lol:
Ma jah, ba. Sigurno je i ceo Zapadni svet prepun pedera posto im je biti gay ok. :-D
Sanjarko

#141 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Dje pise. Daj ajete koji objasnjavaju namaz, vrijeme istog i ostale tehnikalije
Ima. Kad, ujutro i navece, kako, itd. Da na mobitelu ti trazim. De ba. Niti me zanima da trazim, niti me religija uopste zanima. Vjera i duhovnost da, ali religija ne.
Sanjarko

#142 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

Towelie wrote:
Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:Ponašanje Muhameda u onom vremenu i sirem istorijskom kontekstu nije posebno problematicno, kako rekose i forumasi ranije, nije radio nista sto nisi ni njegovi savremenici.

Problem nastaje sto se Muhamed smatra uzorom ZA SVA VREMENA do Sudnjeg dana. To znaci da je uzor i u 7., 21., kao i 101. veku, dokle god bude imalo ljudi na planeti i šire. Muhamedova praksa je neodvojiva od njegovog moralnog autoritetstva, jer se sve sto ucini, kaze ili ćutanjem odobri smatra sunnetom, a samim time 4ever moralnim.
da za sva vremena on je najbolji uzor
Eto vidis, Smrle, tu je problem. Ljudima u 21. veku koji gaje humanističke zivotne vrednosti je neprihvatljivo da im najbolji moralni uzor bude pedofil, robovlasnik, sadista i homofob.
Lagi i on. Svjesno ili nesvjesno ko i ti.
insomnia78

#143 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by insomnia78 »

Nema
HardcoreMX

#144 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by HardcoreMX »

Towelie wrote: 1,2, i 3 su moralno mnogo problematicnije od tacke 7, in my opinion.
pod 1,2,3 ...lazes, a to ti je jos gore od tocke 7..
Towelie

#145 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

HardcoreMX wrote:
Towelie wrote: 1,2, i 3 su moralno mnogo problematicnije od tacke 7, in my opinion.
pod 1,2,3 ...lazes, a to ti je jos gore od tocke 7..
Mozda bi tebi bilo bolje da uzmes i samostalno proveris u islamskim izvorima tvrdnje koje sam izneo, i kad vidis da stoji ovo sto tvrdim, da se zamislis nad time. To sto ces mi reci lazes bez neke argumentacije, zaista ne vredi puno.
HardcoreMX

#146 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by HardcoreMX »

Towelie wrote: Mozda bi tebi bilo bolje da uzmes i samostalno proveris u islamskim izvorima tvrdnje koje sam izneo, i kad vidis da stoji ovo sto tvrdim, da se zamislis nad time. To sto ces mi reci lazes bez neke argumentacije, zaista ne vredi puno.
prvo ti eto te prve tocke 1,2,3...dokazi citatima iz Qur'ana...
Sanjarko

#147 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

славянин wrote:
HardcoreMX wrote:
славянин wrote: Kuran kako navedoh nalaze postivanje sunneta jeli tj. Hadisa - a kad procitam da je ovaj konzumirao brak sa djevojcicom od 9 godina a taj isti je moralni uzor za sva vremena.... Kako da me nesto privuce u tu vjeru ? Da bi bio vjernik jeli i Musliman moram da prihvatim Kuran koji nalaze prihvacanje sunneta
ako mozes da to malo racionalno rastabiris..gdje pise u Kur'anu da se nalaze postivanje doslovno hadisa?! ako citas hadis, on ce te opet vratiti na Kur'an,npr. "Poslanikov moral je bio Kur'an." i gdje pise u Kur'anu da je djevojcica egzaktno imala 6 odnosno 9 godina? mogao bi ti preformulisati prvobitno pitanje..zasto vjerujes u taj hadis sa navedenim godinama konzumacije braka, a ne vjerujes u osnovni koji govori da je on Boziji poslanik?!,npr. skoro svaki hadis pocinje sa 'kazao je Boziji poslanik a.s.'.... kako znas da je jedno tocno, a drugo nije i zasto dajes prednost hadisu koji nije uslov da budes musliman, od kojih opet samo neke priznajes od vecine, a da ne govorim da ne priznajes Kur'an koji jeste uslov?!
sta kazes recimo za ovaj hadis: "Ako nisi kadar ciniti dobra djela, o­nda makar ne nanosi ljudima zlo jer se i to ubraja u sadaku kojom ces se iskupiti."?!
Quran (nalaze postivanje sunneta) ------- > Hadisi (Bukhari i Muslim) -------- > Muhamed je ozenio djevojcicu kada je imala 6 godina a konzumirao brak kada je imala 9 (ne kazem da se tvrdi da treba zeniti djevojcice od 9 godina nego da je to po ovome iznad sasvim OK)

Da bi vjerovao moram da pitam jeli... ili da samo citam i to je to da iskljucim mozak i . :?
Lagis. Svjesno ili nesvjesno. U kuranu pise u koji ce te hadis vjerovati, u boziji ili od ljudi. Ovaj hadis o 6 i 9 godina pisao metuzalem pred smrt. A hadis prevedeno znaci govor, izreke, prica, naracija, pa i rijeci.

Znaci u ciji ce te govor [rijeci] vjerovati...
Last edited by Sanjarko on 23/01/2018 23:40, edited 2 times in total.
Sanjarko

#148 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:Nema
Pa nigdje u kuranu ne pise da je muhamed moralni uzor itd. Cak ne pise ni gdje ce zavrsiti, u raju ili paklu.
insomnia78

#149 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by insomnia78 »

Vizionar 1985 wrote:
insomnia78 wrote:Nema
Pa nigdje u kuranu ne pise da je muhamed moralni uzor itd. Cak ne pise ni gdje ce zavrsiti, u raju ili paklu.
Kakve to veze ima sa ovim o cemu pricamo?
Towelie

#150 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

HardcoreMX wrote:
Towelie wrote: Mozda bi tebi bilo bolje da uzmes i samostalno proveris u islamskim izvorima tvrdnje koje sam izneo, i kad vidis da stoji ovo sto tvrdim, da se zamislis nad time. To sto ces mi reci lazes bez neke argumentacije, zaista ne vredi puno.
prvo ti eto te prve tocke 1,2,3...dokazi citatima iz Qur'ana...
Nije samo Kuran izvor Islama, vec i hadisi. I to u danasnjem mainstream Islamu sustinski hadisi imaju prednost, iako je deklarativno Kuran vazniji izvor.
Stavka 1 - imas dokaze u sahih hadisima kod Buharije i Muslima, slavjanin ih je vec postavio na temi.
Stavka 2 - Rape is a type of sexual assault usually involving sexual intercourse or other forms of sexual penetration carried out against a person without that person's consent. The act may be carried out by physical force, coercion, abuse of authority, or against a person who is incapable of giving valid consent, such as one who is unconscious, incapacitated, has an intellectual disability or is below the legal age of consent.[1][2][3] The term rape is sometimes used interchangeably with the term sexual assault.[4]
Stavka 3 - .. i udate žene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi - a ostale su vam dozvoljene, ako želite da im vjenčane darove date i da se njima oženite, a ne da blud činite. (4:24)
Locked