al opet je tesko
Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
-
sumirprimus
#126 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
eh bas to...
al opet je tesko
al opet je tesko
- basicm
#127 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Interesantno citati razmisljanja lijevo i socijaldemokratski orijentisanih.insomnia78 wrote:Dakle u BiH osim ovdje prisutnih forumasa nema brat bratu 15 ljudi koji hoce i znaju raditi
- P.Starck
#128 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Dobro pitanje, ovo: koliko bi čekali da ne dobiejte platu?
Ne znam, dva mjeseca do tri max. jer već radim 11 god. u istoj firmi - kolotečina. Treba meteor da me pomakne. I sada me hvata panika baš zbog toga.
Inače mislim da nas je socijalizam i samupravljanje sa procesima masovnog zapošljavanja po 10-15T ljudi (npr. u Vogošći...)
doveo u situaciju da je evo mene konkrento strah pokrenuti svoj posao, otvoriti svoju firmu. Svaka poslovna ideja koju sam iznio zadnjih godina,
od mojih je dočekana komentarom "dobra je ideja, sve si super ispričao, vidim razmišljao si o svemu i kad ide i kad ne ide i sl. ali hajde ti vidi to još malo, sačekaj, dobro ti je u firmi"... taj neki strah od neizvjesnosti je jači od mogućeg boljitka, pa naši uvijek biraju vrapca umjesto goluba.
Bolje ovih i 1,5T KM svaki mjesec nego 10T mjesečno neuredno.
Uvijek kažem šta fali obućaru ili vodoinstalateru. Naši su gubili godine po Famosima, Krivajama i sl. a Hans i sinovi razvaljuju u pokrajini Švabhajm i maltene nemaju konkurencije jer su već treću generaciju vodoinstalateri. Pošten posao, tradicija, generacijska garancija i td. Sad sin od Famosovog radnika ide na probu kod Hansa, a djed mu je možda bio vodonistalater. To "znanje" i život od zanata se izgubio u toj porodici (pri tome ne mislim na tehnologiju) jer mu je stari želio da radi na traci od 8-16, sastavlja golfa i zadružno ljetuje u Baškoj.
Je li moguće da je društvo totalno izgubilo poduzetnički duh u samo 40 godina socijalizma?
Ne znam, dva mjeseca do tri max. jer već radim 11 god. u istoj firmi - kolotečina. Treba meteor da me pomakne. I sada me hvata panika baš zbog toga.
Inače mislim da nas je socijalizam i samupravljanje sa procesima masovnog zapošljavanja po 10-15T ljudi (npr. u Vogošći...)
doveo u situaciju da je evo mene konkrento strah pokrenuti svoj posao, otvoriti svoju firmu. Svaka poslovna ideja koju sam iznio zadnjih godina,
od mojih je dočekana komentarom "dobra je ideja, sve si super ispričao, vidim razmišljao si o svemu i kad ide i kad ne ide i sl. ali hajde ti vidi to još malo, sačekaj, dobro ti je u firmi"... taj neki strah od neizvjesnosti je jači od mogućeg boljitka, pa naši uvijek biraju vrapca umjesto goluba.
Bolje ovih i 1,5T KM svaki mjesec nego 10T mjesečno neuredno.
Uvijek kažem šta fali obućaru ili vodoinstalateru. Naši su gubili godine po Famosima, Krivajama i sl. a Hans i sinovi razvaljuju u pokrajini Švabhajm i maltene nemaju konkurencije jer su već treću generaciju vodoinstalateri. Pošten posao, tradicija, generacijska garancija i td. Sad sin od Famosovog radnika ide na probu kod Hansa, a djed mu je možda bio vodonistalater. To "znanje" i život od zanata se izgubio u toj porodici (pri tome ne mislim na tehnologiju) jer mu je stari želio da radi na traci od 8-16, sastavlja golfa i zadružno ljetuje u Baškoj.
Je li moguće da je društvo totalno izgubilo poduzetnički duh u samo 40 godina socijalizma?
- Ivo Lola
#129 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Razmisljanje o cekanju mjesecima je vec u startu pogresno
cekas 10 dana maksimalno
osim ako ne steknes dojam da je to samo sad tako, da gazda zaista ima namjeru da ti daje platu redovno ali su ga u tom mjesecu neke okolnosti sprijecile
cekas 10 dana maksimalno
osim ako ne steknes dojam da je to samo sad tako, da gazda zaista ima namjeru da ti daje platu redovno ali su ga u tom mjesecu neke okolnosti sprijecile
- HAVANA
#130 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Ma bjezi cim se druga poklopi,ako tone, tesko tu spasa ima.Tvoja plata ga nece spasiti sigurno.Radila je moja zena bez plate godinu dana,al za brata...Do konacne propasti firme,poslije 18 godina rada. 
-
detroit-mercy
#131 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
A gdje to ljudi iz prakse predaju na fakultetima. Ja sam zavrsio faks u USA i predaju ti profesori kojima je to osnovno zanimanje. Na postdiplomskom sam imao par profa koji su radili na razlicitim pozicijama u kompanijama a ovo predavanje studentima 1-2 casa sedmicno im je vise bio kao hobi.zigzag wrote:Bra"oapsidejzi wrote: Strasno tesko je naci dobrog radnika, tako da je problem obostran. Poslodavci su u nekom grcu da ce ih radnik izradit (velika vecina hoce) tako da i oni koji imaju volju da uce, nastradaju i ne mogu dobiti dobre uslove za rad. Mi smo takvo drustvo. Useremo ugovor sa rusima i turcima zato sto hocemo prevariti i to je tako bio na nivou drzave, ili kao pojedinac.
Ja sam sreo njih nekoliko koji su zavrsili IT fakultet i sve sto su naucili jeste da budu nastavnici informatike u skolama. TI ljudi imaju samo tu sposobnost. Zato sto su ih nastavnici ucili. Da ih je ucio iskusni programer, bili bi i oni bolji programeri. Na ekonomiji predaju profesori koji nemaju svoj vlasitti biznis. Kako ce studenti nauciti nesto iz prakse? Ja sam zavrsio ekonomiju i kad sam dosao prvi dan na posao tek tad sam vidio nesto sto se zove KUF i KIF. Nisam ni znao sta je to. Pravo je cudo da sam prezivio do danas. Doduse, ja sam imao jaku volju da naucim sve tako da me to izvuklo.
Al hajd sad nađi ljude koji su došli iz prakse a da hoće predavati u obrazovanju. I da imaju pedagoški pristup i da hoće da rade 1500 KM. Hajd pitaj "alfonsa" da predaje u školi za 1500 KM. A sebi može zaraditi tri puta više. I nije svako da bude učenik odnosno da bude školovan ili izučen kao što i nije svako da bude dobro plaćen radnik, ako ćemo iskreno.
Ovdje je problem što i oni dobri i motivisani radnici imaju isti status kao i loši radnici. Neće sigurno imati duplo veću platu od onog lošeg.
Malo realnosti vam ne bi bilo na odmet, sta ocekujes da ti dodje Bill Gates i da te uci sta?
Problem nasih faxosva je sto mi imamo jako malo prakticnog rada, dok ovdje sutdenti u pauzama izmedu semestara idu i rade intership (nesto kao praksa) po kompanijama kod nas se sve svodi na suho bubanje materije i biflanje pred profesorima.
Posao ljudi iz privrede je da kreiraju radna mjesta a akademska zajednica plus privrednici su ti koji trebaju da pripremaju ljude za buduce profesije.
- Sanjarko
#132 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Ja bi radio dzaba, ali samo mogu par sati, a nemam pojma tako da ti nisam potencionalni radnik.Alfons Kauders wrote: - Mogu naci delegata da radi za do milju, dzabe cu bacit pare, nema sanse da ce znati raditi niti nauciti u meni prihvatljivom roku
- Mogu naci nekog sposobnijeg za milju i po, pa ga onda uciti pola godine i u biti raditi dupli posao dok se ne uhoda (ako se ikad uhoda)
- Mogu traziti nekog sposobnijeg za 2000 ili vise, ali necu... Jer cu onda radije odraditi sve sam, odnosno s burazom - jer to su vec prevelike cifre
Tako da vise nemam nikog, niti mi treba. Kakvih sam se sve budaletina nagledao zadnjih 20 godina, neka hvala. Ja vise ne zaposljavam i ne namjeravam pokretati nikakve djelatnosti u kojim bi morao traziti radnika u BiH.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#133 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
najgora privatnička priča je:
"plaćam ga 500 maraka, ima da mi i popuši za te pare ako mu zatražim1!1!."
obično takva iritantna priča samo stvara kontraefekat, pa i dobar radnik počne da zabušava maksimalno.
inače, ko nije radio za džaba nije nikad ni radio
obično takva iritantna priča samo stvara kontraefekat, pa i dobar radnik počne da zabušava maksimalno.
- medvjed23
#134 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
nije uvijek plata najveći problem.. ako u bosni nađeš uredno plaćen poso koji ti dopušta da odeš u wc, da dovoljno spavaš i da redovno jedeš, čuvaj ga ko oči u glavi 
-
zrakomlat
#135 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Hakiz wrote:Moje iskustvo kaže da ako jedna plata kasni, možda se i može sačekati, sa tim da se na kraju godine dobije svih 12 plata (dvije plate za jedan mjesec da se nadoknadi kašnjenje). Ako dvije kasne, ne samo uzastopno, nego u toku godine, treba ići iz firme, to je već pokazatelj ozbiljnog problema.
-
Hakiz
#136 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Imam ja razumijevanja za poslodavce.
A onda se sjetim nečega. Na primjer, kada lopov u radnji ukrade nešto, gazda odbija od plata radnika dok se ne nadoknadi šteta. I tada se sjetim da će gazda svaki problem riješiti preko leđa radnika. Pa i problem koji sa radnicima nema veze, na primjer odnos firme prema vlastima, inspekcijama, zakonu itd, dakle nešto na šta radnici nemaju uticaj. Ako nije po volji poslodavca, poslodavac neće to riješiti sukobom sa vlastima nego preko leđa radnika.
Tada mi razumijevanje prema poslodavcima nestane.
A onda se sjetim nečega. Na primjer, kada lopov u radnji ukrade nešto, gazda odbija od plata radnika dok se ne nadoknadi šteta. I tada se sjetim da će gazda svaki problem riješiti preko leđa radnika. Pa i problem koji sa radnicima nema veze, na primjer odnos firme prema vlastima, inspekcijama, zakonu itd, dakle nešto na šta radnici nemaju uticaj. Ako nije po volji poslodavca, poslodavac neće to riješiti sukobom sa vlastima nego preko leđa radnika.
Tada mi razumijevanje prema poslodavcima nestane.
- djevojka bez imena
#137 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Ne bih čekala duže od mjesec, i to uz dobro obrazloženje.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#138 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
ma svakako, bolje raditi za 500, a imati relativnu slobodu, nego za 800 i raditi noćne svaki drugi danmedvjed23 wrote:nije uvijek plata najveći problem.. ako u bosni nađeš uredno plaćen poso koji ti dopušta da odeš u wc, da dovoljno spavaš i da redovno jedeš, čuvaj ga ko oči u glavi
doduše, najbolje ne raditi nikako, to je moj moto
- medvjed23
#139 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
rad se protivi i mojim principima, al ja sam gnjida koja gazi po principima 
-
Last December
#140 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Bolje raditi za $5000, 4 sata dnevno od kuće, nego putovati svaki dan 100 km u jednom smejru i raditi 15 sati za 250 KM.
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#141 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Je l' se može tužiti poslodavac zbog kršenja ugovora u tim slučajevima tipa da ti nije isplatio recimo drugu platu za redom ?
To me interesuje od kako sam prijavljen, za ne daj Bože.
- HAVANA
#142 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Eki to.Zar jest?Last December wrote:Bolje raditi za $5000, 4 sata dnevno od kuće, nego putovati svaki dan 100 km u jednom smejru i raditi 15 sati za 250 KM.
-
Hakiz
#143 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Plata smije kasniti 30 dana, to jeste platu za avgust ti mora (može) isplatiti do 30. septembra. Ako ti platu za avgust nije isplatio do kraja oktobra, a ni platu za septembar nije isplatio do 30. oktobra, dakle nije ti isplatio dvije plate zaredom do kraja sljedećeg mjeseca, to je sigurno osnov za tužbu. U jednom prethodnom postu sam citirao član zakona o radu u kojem piše koliko smije kasniti plata.liaar wrote:Je l' se može tužiti poslodavac zbog kršenja ugovora u tim slučajevima tipa da ti nije isplatio recimo drugu platu za redom ?
-
Hakiz
#144 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Tako slično kažu Bob Rock i Grunf. Ako njima nećeš vjerovati, kome ćeš?HAVANA wrote:Eki to.Zar jest?Last December wrote:Bolje raditi za $5000, 4 sata dnevno od kuće, nego putovati svaki dan 100 km u jednom smejru i raditi 15 sati za 250 KM.
- kurty
#145 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Mislim da bih do 6 mjeseci mogao cekati. Poceo ko momak sa radom u ovoj firmi... Kazu stariji "ovdje ti kasni po tri cetri mjeseca plata"...
Imao i imam dva tri dodatna posla uvijek (ciscenje, molerisanja, djecije zabave) tako da uvijek imam solidnu platu mjesecno, mimo posla. Cetvrtu platu kad sam dobio, poceo trošiti prvu... I tako sam sad u kolotecini.
Kasnil... Kasni
Koliko... Jbg dva tri mjeseca, trenutno...
Imam mjesecno i po 340 radni sati, ali se sve plati... Kad tad...
Haman pa mi je dobro sve... Sve oblasti struke sam prosao i prolazim. Bitno je naučeno, a ovdje ga stvarno mogu nauciti
Imao i imam dva tri dodatna posla uvijek (ciscenje, molerisanja, djecije zabave) tako da uvijek imam solidnu platu mjesecno, mimo posla. Cetvrtu platu kad sam dobio, poceo trošiti prvu... I tako sam sad u kolotecini.
Kasnil... Kasni
Koliko... Jbg dva tri mjeseca, trenutno...
Imam mjesecno i po 340 radni sati, ali se sve plati... Kad tad...
Haman pa mi je dobro sve... Sve oblasti struke sam prosao i prolazim. Bitno je naučeno, a ovdje ga stvarno mogu nauciti
-
Last December
- Ramzess Veliki
#147 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Da, ovo je klasicna seljacka prica novopecenih gazda.Velkoski wrote:najgora privatnička priča je:
Konkuris'o ja na neki pos'o, sef odrzavanja, uglavnom k'o zovu me sutradan, primljen, ide prica na moje pitanje za platu:
- "Znas, kod nas je radna atmosfera odlicna, plate nisu bas velike ... "
- "Hvala, dovidjenja, pozdravite sve ko pita za me' ... "
Jos sam im rekao da imam ponudu za tri puta vecu platu, cisto da pomognem drugoplasiranom ako bude pametan da ne pristaje na neki minimalac.
Last edited by Ramzess Veliki on 24/01/2018 10:25, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#148 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
Čuj - džabaVelkoski wrote:najgora privatnička priča je:
Mogu i ležati džaba.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#149 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
a što ja trebam reći čak 15 godinaP.Starck wrote:Dobro pitanje, ovo: koliko bi čekali da ne dobiejte platu?
dobio sam sat i pola plate na godišnjicu
imamo pripravnike/studente od 19 godina
- P.Starck
#150 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?
uu ti si zglajzo, a pošto su ti sat dali za godišnjicu očekujem od tebe da bi čekao brat bratu godinu dana i još se borio za firmu kontra stečaja i sl. gluposti.Black swan wrote:a što ja trebam reći čak 15 godinaP.Starck wrote:Dobro pitanje, ovo: koliko bi čekali da ne dobiejte platu?
dobio sam sat i pola plate na godišnjicu
imamo pripravnike/studente od 19 godinajoš malo moj će staž biti stariji od njih