Protiv OCD-a se borim tako sto sam se konstantno stavljam van zone komforta. I danas nekad imam veliku potrebu da se dva puta pocesem po lijevom uhu i odmah to uradim na desnom. Kada shvatim sta radim, pocesem se tri puta na desnom. Onda mi se stvori ogromna opsesija da se jos jednom pocesem, pa da mogu jos dva puta na lijevom. Proces: opsesija, nelagoda, kompulzija, cesanje, olaksanje. Kada mi se javi ta opsesija i borim se da se pocesem, stvara mi se ogroman osjecaj nelagode. Namjerno se trudim da izdrzim. Tako je za sve, sto uradim lijevom rukom, moram desnom, i obrnuto. Kada sam poceo da razbijam taj osjecaj imao sam mnogo nelagode. Cak i danas, nakon toliko godina.medvjed23 wrote:da, kompulzivna priroda je korisna prilikom pisanja.. ne pada mi teško napisati sonet sa savršenom rimom i metrikom.. volim slagati riječi u forme..
Osebujnost, čudne navike, OKP
-
dlfo
#126 Re: Osebujnost, čudne navike
- dječak sa šibicama
#127 Re: Osebujnost, čudne navike
ili uz ovo
- O'zone
- Globalni moderator
#128 Re: Osebujnost, čudne navike
Krišom gledam tanju savićVelkoski wrote:krišom slušam tanju savić
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#129 Re: Osebujnost, čudne navike
Halali za quote, nadopunjavam se na tvoje i nastavljam svoje xDmedvjed23 wrote:da, ja pamtim godinama svašta, al baš svašta, naprimjer neke sitnice koje drugi ljudi zaborave za dan il dva.. međutim, neke krupne stvari znam zaboravitii to bi valjda bila neka moja osebujnost.. kao..
Isti sam. Sjećam se čak pojedinih stvari iz perioda prije nego sam progovorio, a negdje sam čitao da djeca zaborave sve osim hodanja i likova i nekih osnovnih funkcija (disanje jel) nakon što progovore. Sjedem sa svojima kući, naumpadne mi, prepričam, mama samo potvrdi da sam bez greške ispričao. Sad su mi 23, sjećam se kad sam sa 3 godine razbio glavu. Gdje, šta kako, koje auto, sve u detalj.
Onda neko spomenu zapažanje detalja. Dok jedem, dok se vozim tramvajem, dok vozim auto, dok hodam, oči mi nikad nisu na jednom, non stop zvjeram okolo i samo zapažam stvari, pamtim gdje sam šta vidio. Po facebooku imam naviku listat profile koji mi nalete po komentarima i slično, jednom vidim i zapamtim i čiji je profil i gdje sam ga našao. Nekad se osjećam ko glavni lik one serije "Psych".
Također, kad pijem CocaColu ili bilo šta gazirano, na prvi gutljaj čitavim tijelom prevrnem, a sve ostale gutljaje bar jednom promućkam u ustima prije nego progutam.
Kad god sjedem na kafu bilo gdje na planeti, one šećere koji budu u posudi na stolu, uzmem i previjam dok se skroz papir ne pohaba. To sam upratio da radim mahinalno, skontam kad se počne prosipat šećer
Također i ja dok pišem veliki broj stvari na glas izgovaram sve ili veće dijelove rečenice. Valjda kako brzo kucam pa se riječima pratim i znam da li sam pogriješio.
Jebo majku nisam ja baš najzdraviji izgleda
-
dlfo
#130 Re: Osebujnost, čudne navike
Nekad sam imao osjecaj preskakati prelaze blokova na cesti, da ne stanem na liniju.
- O'zone
- Globalni moderator
#131 Re: Osebujnost, čudne navike
Svi ste vi psihopate! Odoh se ja grijati fenom valja ujutro rano ustati.....
- liaar
#132 Re: Osebujnost, čudne navike
Koliki ti bude mjesečni račun za struju zimi ?O'zone wrote:Svi ste vi psihopate! Odoh se ja grijati fenom valja ujutro rano ustati.....
- O'zone
- Globalni moderator
#133 Re: Osebujnost, čudne navike
Ne nešto veliki....imao sam super fen iz sedamdesetih sporo obrtni ne pravi veliku buku al sam ga spalioliaar wrote:Koliki ti bude mjesečni račun za struju zimi ?O'zone wrote:Svi ste vi psihopate! Odoh se ja grijati fenom valja ujutro rano ustati.....![]()
- liaar
#134 Re: Osebujnost, čudne navike
Kad ti je rođendan da se svi pomalo utalimo da ti uzmemo onu vatrogasnu deku za grijanje, neće ti nikad bit hladno sa njomO'zone wrote:Ne nešto veliki....imao sam super fen iz sedamdesetih sporo obrtni ne pravi veliku buku al sam ga spalioliaar wrote:Koliki ti bude mjesečni račun za struju zimi ?O'zone wrote:Svi ste vi psihopate! Odoh se ja grijati fenom valja ujutro rano ustati.....![]()
sad sam na nekom Philipsu al je turbo huči ko u frizerskom salonu... Primam stariji fen na poklon
-
moonca
#135 Re: Osebujnost, čudne navike
U nekim drzavama, podrigivanje je ok , ali to je ipak -odlika 'papka'triconja wrote:Sto? Daj reci razlog pa eto dobre motivacije da se kanim, naravno ako je razlog dobarmoonca wrote:triconja wrote: Ja moram poslije jela dvaput podrignit, jednom kad ustanem a drugi put kad se vode napijem. Losa navika ali mi godi. Naravno da nisam tolika seljacina da to pred ostalim radim![]()
![]()
Sve do jednom -onda si gotov
Neka ti djevojka to nece tolerisati.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#136 Re: Osebujnost, čudne navike
Sta si to pioHAVANA wrote:Eh mogo bi ja spavat.Malo mi se ko podriguje.
- O'zone
- Globalni moderator
#137 Re: Osebujnost, čudne navike
Nije fazon toliko u toploti koliko u zvuku. Frekvencija Fena i kalolifera me uspava odmah. Ja u frizerskom salonu dok druge feniraju odspavam ko beba.....liaar wrote: Kad ti je rođendan da se svi pomalo utalimo da ti uzmemo onu vatrogasnu deku za grijanje, neće ti nikad bit hladno sa njom
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#138 Re: Osebujnost, čudne navike
Prejako!dječak sa šibicama wrote:ili uz ovo
Stanovi u mansardama su zakon kad pada kisa
- liaar
#139 Re: Osebujnost, čudne navike
Doduše razumijem te, ja dok sam u srednju išao, ko beba spavao u Grasovom autobusu. Početna u Rajlovcu mi ispod kuće, uđem sjedem, zaspim do Briješća, i tačno se svaki put na Pofalićima probudim, ko po mehanizmu 
-
palestinka
#140 Re: Osebujnost, čudne navike
Sigurno te mama uspavljivala zvukom fena. To se zove bijela buka, po kućanskim aparatima. Bebe najbolje spavaju uz zvuk mašine za suđe, fen i slično.O'zone wrote:Nije fazon toliko u toploti koliko u zvuku. Frekvencija Fena i kalolifera me uspava odmah. Ja u frizerskom salonu dok druge feniraju odspavam ko beba.....liaar wrote: Kad ti je rođendan da se svi pomalo utalimo da ti uzmemo onu vatrogasnu deku za grijanje, neće ti nikad bit hladno sa njom
A ja imam običaj da sa ljudima razgovaram brutalno iskreno u svojoj glavi, dok ustvari vodimo neki banalan razgovor. Zabavno je I zamišljam reakcije. Ovo s lijevim.ljudima, ne sa prijateljima.
- O'zone
- Globalni moderator
#141 Re: Osebujnost, čudne navike
Ma jok! Nije me niko uspavljivao sa White noise....Sam Sam se navukao...duga priča
-
palestinka
#142 Re: Osebujnost, čudne navike
Sad je još zanimljivije. Nekad možda ispričaš namO'zone wrote:Ma jok! Nije me niko uspavljivao sa White noise....Sam Sam se navukao...duga priča
- duminjo
#143 Re: Osebujnost, čudne navike
Kada izlazim iz kuce, to traje po pola sata, po DVA tri puta SE znam vratiti da provjerim sve uticnice i utikace. Nisam jednom krenuo na poso (tramvajem) i u tramvaju me ufati dal je il nije nesto ostalo upaljeno. Vratim SE da provjerim i okasnim na poso. Bog zna koliko puta sam se vraco po 100-200 metara da provjeravam
Jebiga, kuhinja mi jednom gorila. Pravio pomfrit a u dnevnoj TV bio upaljen i evropsko taman pocelo.
Sada obicno radim do kasno, nekad dolazim kuci oko 1, nekad oko 3..i bez obzira kada kuci dodjem, ide prvo kafa pola SATA pa onda sve ostalo. Evo i sada kafa haman gotova pa TuS pa tek spavanje a ujutro SE valja dici oko 7.
Prije spavanja idem po nekoliko puta u WC. Sve da ne moram ustajati tokom noci. Funkcionise
Prije spavanja mora biti casa vode pored kreveta.
I kada legnem, uglavnom pokusavam zaspati citajuci forum. Glavne uspavanke su mi teme SA Politike. Sinoc sam zaspo uz temu USA VS sjeverna koreja a preksinoc uz Iran.
Sada obicno radim do kasno, nekad dolazim kuci oko 1, nekad oko 3..i bez obzira kada kuci dodjem, ide prvo kafa pola SATA pa onda sve ostalo. Evo i sada kafa haman gotova pa TuS pa tek spavanje a ujutro SE valja dici oko 7.
Prije spavanja idem po nekoliko puta u WC. Sve da ne moram ustajati tokom noci. Funkcionise
Prije spavanja mora biti casa vode pored kreveta.
I kada legnem, uglavnom pokusavam zaspati citajuci forum. Glavne uspavanke su mi teme SA Politike. Sinoc sam zaspo uz temu USA VS sjeverna koreja a preksinoc uz Iran.
- triconja
#144 Re: Osebujnost, čudne navike
Volim da jedem sto brze, pa eto kao nagutam se puno zraka jer uvijek imam spreman drugi zalogaj i prije nego sto sam sazvakao ona sto je ustima ubacujem sljedeci pa u tom trenu gutam zalogaj i tako u krug. Znaci zahuktam se ko da sam trcomoonca wrote:U nekim drzavama, podrigivanje je ok , ali to je ipak -odlika 'papka'triconja wrote: Sto? Daj reci razlog pa eto dobre motivacije da se kanim, naravno ako je razlog dobar.Mada, moze da ukaze i da imas problema sa stomakom, varenjem , puno zraka ubacujes --
Neka ti djevojka to nece tolerisati.![]()
Da nije zdravo znam ali nekako mi je sto brze jedem vise mogu da pojedem, dok nako kad jedem sporo skroz slabo, pogotovo jer moram piti vode. Mrsav sam ko stalak za infuziju a tako bih sebi jos vise dohako
-
BJB
#145 Re: Osebujnost, čudne navike
Imam jutarnji ritual prije posla (voda, wc, tus, pravljenje kafe, susenje kose, spremanje kreveta, dorucak, ispijanje kafe i sminkanje, wc), i ako sve ne odradim po redu, cijeli dan sam nervozna k'o pseto..na poslu uvijek idem istim stepenicama ( postoje dvoje za drugi sprat).
Vrata u zgradi nikad ne diram rukom, laktom, nogom, kisobranom..Gade mi se..Mislim cista su onako na izgled, a kad skontam ko ih sve dira, gadi mi se. Mislim da previse perem ruke, ono nisam u kategoriji Adrian Monka, ali vise i cesce nego prosjek. Sto mozda i nije lose..
Nikad ne isprobavam odjecu u radnjama, kupim svoj broj ili cak za broj vece, ali ako cu nesto obuci, prvo operem..Ako se bas zeznem i kupim manje, proslijedim, poklonim..trudim se da ne grijesim puno..
Vrata u zgradi nikad ne diram rukom, laktom, nogom, kisobranom..Gade mi se..Mislim cista su onako na izgled, a kad skontam ko ih sve dira, gadi mi se. Mislim da previse perem ruke, ono nisam u kategoriji Adrian Monka, ali vise i cesce nego prosjek. Sto mozda i nije lose..
Nikad ne isprobavam odjecu u radnjama, kupim svoj broj ili cak za broj vece, ali ako cu nesto obuci, prvo operem..Ako se bas zeznem i kupim manje, proslijedim, poklonim..trudim se da ne grijesim puno..
- manekenka u penziji
#146 Re: Osebujnost, čudne navike
Kad jedem vani uzmem papirnu maramicu pa sve mrve sa stola pokupim i stavim na tanjur pa potom sve tanjure skupim u jedan, escajg stavim na vrh.
Muz me vise puta molio da to ne radim, jer njemu je to ofirno, kaze to je konobarov posao, pa se zato sada trudim da uvijek budem zadnja koja završava sa jelom da mogu samo pobjeci od stola kad završim, u protivnom bih ga opet cistila.
Mene bas proganja griznja savjesti ako ostavim nesto prljavo za sobom.
Isto tako, kada izlazim iz kuće, u njoj mora biti sve pod konac jer nikad ne znam kada ce mi ko bahnuti na vrata. Jednom sam tako kao dijete, pri povratku iz skole, povela drugarice kuci, dok su mi starci bili na poslu. Zatekli smo takav nered i zabacanost (tad su starci razvlacili kauce za spavanje,nije bila spavaca oformljena) da ja nisam mogla od stida progovoriti sa drugaricama. Sutradan im nisam smjela prici koliko mi je neugodno bilo. I sad kad se sjetim toga dozivljavam to kao traumu.
Muz me vise puta molio da to ne radim, jer njemu je to ofirno, kaze to je konobarov posao, pa se zato sada trudim da uvijek budem zadnja koja završava sa jelom da mogu samo pobjeci od stola kad završim, u protivnom bih ga opet cistila.
Mene bas proganja griznja savjesti ako ostavim nesto prljavo za sobom.
Isto tako, kada izlazim iz kuće, u njoj mora biti sve pod konac jer nikad ne znam kada ce mi ko bahnuti na vrata. Jednom sam tako kao dijete, pri povratku iz skole, povela drugarice kuci, dok su mi starci bili na poslu. Zatekli smo takav nered i zabacanost (tad su starci razvlacili kauce za spavanje,nije bila spavaca oformljena) da ja nisam mogla od stida progovoriti sa drugaricama. Sutradan im nisam smjela prici koliko mi je neugodno bilo. I sad kad se sjetim toga dozivljavam to kao traumu.
-
moonca
#147 Re: Osebujnost, čudne navike
triconja wrote:Volim da jedem sto brze, pa eto kao nagutam se puno zraka jer uvijek imam spreman drugi zalogaj i prije nego sto sam sazvakao ona sto je ustima ubacujem sljedeci pa u tom trenu gutam zalogaj i tako u krug. Znaci zahuktam se ko da sam trcomoonca wrote:U nekim drzavama, podrigivanje je ok , ali to je ipak -odlika 'papka'triconja wrote: Sto? Daj reci razlog pa eto dobre motivacije da se kanim, naravno ako je razlog dobar.Mada, moze da ukaze i da imas problema sa stomakom, varenjem , puno zraka ubacujes --
Neka ti djevojka to nece tolerisati.![]()
.
Da nije zdravo znam ali nekako mi je sto brze jedem vise mogu da pojedem, dok nako kad jedem sporo skroz slabo, pogotovo jer moram piti vode. Mrsav sam ko stalak za infuziju a tako bih sebi jos vise dohako.
I ja jedem brzo,( jer ne volim da jedem hladnu hranu, opet ne mogu ni pretoplu ) ali ne podrigujem.
Nisam ko stalak za infuziju ali jesam ko' lampa
Za sada imam jedino problem sa zatvaranjem garaznih vrata.Zatvaraju se daljinskim iz auta i ako pricam -poslije prve krivine me uhvati panika jesu li se spustila. Znam se vratiti ako nisam daleko ,da provjerim.
- LolaLola
#148 Re: Osebujnost, čudne navike
Cudna navika ili opsesija, nisam sigurna sta je.
Ali svaki put kada udjem u kucu, ako se npr vratim Iz gostiju, tj ako sam bila u tudjoj kuci, skidam svu garderobu sa sebe i u korpu za ves. Nerijetko idem i pod tus.
Ali svaki put kada udjem u kucu, ako se npr vratim Iz gostiju, tj ako sam bila u tudjoj kuci, skidam svu garderobu sa sebe i u korpu za ves. Nerijetko idem i pod tus.
- TAFKAP
#149 Re: Osebujnost, čudne navike
a jbt psihoza... 
mogo bi čojk na vama penziju zaradit.
mogo bi čojk na vama penziju zaradit.
- nepass1
#150 Re: Osebujnost, čudne navike
i ja kad naspem secer u kafu, samo pola kesice, onda tu kesicu peljam dok se onaj ostali secer ne rastopi.triconja wrote:Ih kad meni onaj donesu klinac od caja omot ili secer ja to moram savijat popola da na kraju dobijem neki oblik, pravougaonik ili kvadrat. A maramicu kad uzimam novu, skroz je otvorim pa je ispeglam i okrenem za 90 stepeni pa presavijem popola. I onda presavijam na trokutove, pravougle i jednakokrake naizmjenicno. Kad hocu nos obrisat vratim iz pravouglog u jednokraki, obrisem, pa opet u pravougli. Kad istu maramicu vise puta koristim (zaboravim nekad uzet novo pakovanje) onda je vratim par presavijanja nazad pa presavijem na drugu stranu da mogu opet cistom nos brisatJimmy McNulty wrote:Ne znam jesu li čudne navike aliuglavnom kad sjednem na kafu sa ljudima pa one otpatke tj kesice od šećera i ona mala mlijeka moram uzet i sve nekako počistit da je stol čist i to ne samo u kafiću nego bile gdje da sjedim.
Stol mora bit čistzna to bit nezgodno kad si kod nekog u kući pa te on počne gledat kao ono koji qrac
I na kafi ili u kafiću uvijek volim nešto po rukama imat i igrat se, dal upaljač da li taj fino sačuvani otpad, da li cigaru![]()
živac pa hajd.
nema sanse da zapalim dok fino kesicu ne slozim. ili ako otpakujem cigare moram onaj najlon u foliju zamotati, sto manji da bude. tek onda zapalim.