Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
adelkam

#126 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by adelkam »

vatrogasac wrote: Nisu po Bosni, ali jesu po Srbiji, ali i jedna i druga su bile još u sastavu Jugoslavije. Nije poenta u tome nego da nije bilo Alije našli bi oni krivca u nekom drugom, a bili su oštro udarili na Nijaza kroz sva izdanja Politike. Ne znam kako je mogao Nijaz naoružati Bosnu. Znaš ti?
Pa dobro mediji tada u Srbiji su bili pod uticajem ili naklonjeni režimu i Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti koja je bila pocetni i vodeci izvor svog zla na Balkanu. Moje skromno misljenje...
Kako u fizici postoji akcija i reakcija tako se i u drustvu na nacionalizam odgovorilo nacionalizmom i onda kada je narod vec zatrovan nacionalistickom ideologijom i mrznjom tada i mediji pisu i emituju ono sto narod voli da cuje. U takvom jednom vremenu nisi bio dobar Srbin ako si se suprostavio Milosevicu ili se nisi slagao sa onim sto kaze otac nacije Dobrica Cosic.
Tako su i ljudi poput Bogica Bogicevica ali i Durakovica koji nije Srbin ali je imao zelju narodu otvoriti oci i skrenuti paznju da nas nacionalisti vode u razaranje i krvoprolice, bili meta raznih napada..i to uglavnom preko medija koji su trovali narod.
Koliko je Memorandum SANU imao uticaj na stvaranje krize u Jugoslaviji i sve ono sto se dogodjalo ovdje mislim da je i slijepcu jasno. Eto jedan primjer. 1986 je Memorandum objavljen gdje se izmedju ostalog navodi ugrozenost srpskog naroda u autonomnim pokrajinama a oni su vec 1987 pocceli sa ukidanjem autonomija jer su tada nametnuli svoju politicku volju tamo i time ozbiljno narusili politicku ravnotezu u cijeloj Jugoslaviji.
Koliko SANU ima politicki uticaj danas... ja bih rekao ogroman. Stekao sam dojam da sve sto oni objave, toga se sve ijedan srpski politicar pridrzava.
Prije oko par godina su otvoreno negirali i bosanski jezik.
Da nebi bilo zabune. postujem sve ljude bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest i nemam bas nikakvu mrznju prema Srbima jer kada negdje ovako pisem obicno me za tako nesto optuze. Mogu me etiketirati kako hoce boli me..ali nacionalista stvarno nisam. 8)

Srbi sami moraju da rasciste sa politikom koja je ponajvise stetna njima pa tek onda i njihovim susjedima. Sa tim svojim akademicima koji izadju i javno kazu da su svi ovi narodi Srbi, da su Katalonci zapravo Srbi, da ne postoji ovaj ili onaj jezik nego samo srpski, oni moraju rascistiti sami.

Sto se ID tice nisam je citao, i ne smatram je nekim znacajnim dokumentom a da budem iskren nisam ni neko ko je bio ljubitelj autora i njegovog politickog zivota.
Lincoln-Burrows

#127 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Lincoln-Burrows »

hizo ramidovic wrote: Pa lijepo ti pise: Od iduce skolske godine
Hvala kolega, promaklo mi je.
bh.tornjak

#128 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by bh.tornjak »

Lincoln-Burrows wrote: Kad je takmičenje, zanimljiva mi je ova treća nagrada,
kažu Maoča je bilo cigansko selo pa reko da je vidim sada kada je prenamjenjeno.
ne kazu...nego je tacno....
G.Maoca je bila naseljena Romima Pravoslavne vjere....u narodu ih zvali "karavlasi"
hizo ramidovic

#129 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Lincoln-Burrows wrote:
hizo ramidovic wrote: Pa lijepo ti pise: Od iduce skolske godine
Hvala kolega, promaklo mi je.
Molim.
Takodjer, svi takmicari proci ce dvodnevni kurs iz sunecenja koji ce voditi Skaka osobno.
Doista se vrijedi potruditi i protabiriti tu ID
pirpa

#130 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by pirpa »

meni se cini da je vrijeme da se otvori tema, stidite li se sto ste Bosnjak/Musliman :?: :?:
Stari_demagog

#131 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Stari_demagog »

Lincoln-Burrows wrote:
Stari_demagog wrote:
hizo ramidovic wrote:Evo u sarajevskom kantonu predlazu da se od iduce godine u osnovne skole uvede takmicenje u poznavanju ID.
Prva nagrada otomanska sablja s posvetom, druga specijalne makaze za sunecenje a treca ID uramljena pozlacenim ramom.
Prva nagrada kurs u korištenju i opasavanju eksplozivom za potrebe samoubistva, druga nagrada tromjesečna obuka u ISIL-ovom kampu u Siriji i treća sedmodnevni izlet u Gornjoj Maoči.
Kad je takmičenje, zanimljiva mi je ova treća nagrada,
kažu Maoča je bilo cigansko selo pa reko da je vidim sada kada je prenamjenjeno.
Uči, pripremaj se, da ti dragi Allah olakša.
muha_sa

#132 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by muha_sa »

pirpa wrote:meni se cini da je vrijeme da se otvori tema, stidite li se sto ste Bosnjak/Musliman :?: :?:
i što ste krenuli za Alijom da rušite Jugoslaviju
vatrogasac

#133 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by vatrogasac »

muha_sa wrote:
pirpa wrote:meni se cini da je vrijeme da se otvori tema, stidite li se sto ste Bosnjak/Musliman :?: :?:
Da ne bi Alije i ID, još bi bila Jugoslavija. :mrgreen:
pirpa

#134 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by pirpa »

muha_sa wrote:
tesko pitanje, al haj ukratko da ti pokusam odgovoriti...91god kad se zakuhalo kod Hrvata, pojedine mi komsije odose da sire srpstvo po vukovaru i kninu,petrinju..a dok su oni tamo se junacili, JNA mi poce da dovlaci topove i haubice iznad glave. prodje malo, vratise mi se komsije sa ratista, a sa njima dodjose njihovi drugovi iz Beli orlova i komsija mi se proglasi vojvodom, nije proslo malo, pocese dolaziti mu karadjic,seselj,arkan,...ostalo je historija.. srusili smo jugoslaviju :roll:
muha_sa

#135 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by muha_sa »

pirpa wrote:
muha_sa wrote:
tesko pitanje, al haj ukratko da ti pokusam odgovoriti...91god kad se zakuhalo kod Hrvata, pojedine mi komsije odose da sire srpstvo po vukovaru i kninu,petrinju..a dok su oni tamo se junacili, JNA mi poce da dovlaci topove i haubice iznad glave. prodje malo, vratise mi se komsije sa ratista, a sa njima dodjose njihovi drugovi iz Beli orlova i komsija mi se proglasi vojvodom, nije proslo malo, pocese dolaziti mu karadjic,seselj,arkan,...ostalo je historija.. srusili smo jugoslaviju :roll:
sve su to posljedice--uzrok je Islamska deklaracija a kasnije i ubitsvo svata na čaršiji
pirpa

#136 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by pirpa »

muha_sa wrote: sve su to posljedice--uzrok je Islamska deklaraciji a kasnije i ubitsvo svata na čaršiji
:thumbup: :thumbup:

a fino su ljudi savjetovali Franju da ne cita islamsku deklaraciju :run:
Last edited by pirpa on 03/01/2018 18:57, edited 1 time in total.
mO k3

#137 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

@ Muhae ti nisi čitao id ali u njoj stoji kako sve da se odradi kao prvo bilo je ubistvo svata poslije inscinirati marrkale , pa onda Srebrenica ...
Stari_demagog

#138 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Stari_demagog »

pirpa wrote:
muha_sa wrote:
Ništa strašno, pročitaj ID da bi osjetio prave strahote.
Connaisseur Karlin

#139 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote:
drunken tiger wrote:
¤ jelena ¤ wrote: :shock: :shock:

To nisam znala.

Ovo potpuno mijenja značenje one famozne: ''njaa...nije se smjelo za vrijeme druga Tite...''....pa onda idu raznorazne varijante:
slavit Božić, Uskrs, slava, otić u crkvu/slavit Bajram, klanjat, otić u džamiju, pa sve do spomenut boga i pomislit na istog....disat slobodno....

a ovaj napisa religijsko-politički spis, manifest....šta li...odštampa ga, izdade i ostade živ, a do Titine smrti i ko tica slobodan.

Loodilo tema... :thumbup:

Pratim. :meza: :D
Islamska deklaracija je izdata u Egiptu 1970. godine. A smjelo se sve za vrijeme vladavine Tita, samo nisi smio biti fašista, nacionalista. Zato su se i povampirili nakon njegove smrti. Za vrijeme Tita u BiH je izgrađeno 800 džamija. Da je branio Islam ne i ih ni gradio...
Auuu...Egipte, brate nesvrstani! :D

Daleko od toga da dijelim ovo mišljenje, koje sam spomenula....da se nije smjelo ništa od navedenog.

Znam da jeste....slavili se i božići i uskrsi i bajrami i slave....i išli jedni drugima na praznike.... Ali tad nije bilo važno da svi znaju kad je neandertalcu porodični praznik i nije bilo ove primitivne, grozomorne i nadasve prijeteće pucnjave za vrijeme slavlja. Da je sreće i pameti tako se ni danas u civilizovanoj, urbanoj sredini ne bi smjelo slaviti.
ID je publicirana tajno , nije nikad przentirana javno za siroke narodne mase, zato je meni smijesno, kad netko na forumu kaze, da suBosnjaci znali o sadrzaju ID :-) Tajna ppolicija u Jugi je znala, i pratila je kretanja uzih krgova vezannih za Mlade Muslimane i egipatsko Musliasnko bratstvo.
Alija je objavio svoju knjigu 1980 godine " Izmejdu Istoka i Zapada" , covjeka nisu strpali u zatvor nakon stampanja :D
Alija je dobio insipiraciju jer su Egipat, Iran, i Turska istovremeno u tadasnje doba, 50,60tih godina imali svoje pisce poput njega o Onbavljanju i Preporodu Islama :D
Vecina muslimana i Muslimana u Jugi je zivjela europskim "zapadnjikim" zivotom, nisu ni tezili ka promjenama, ni ka serijatu, kao sto ni danas ne zele serijat u BiH :) Alija je mozda mislio da ce imati ozbiljnu podrsku, al' se malo zeznuo :D Zapad u tadasnje vrijeme se nije puno sekirao u vezi doticnih islamskih revolucionara sa perom , zato ni Alija nije otisao u zatvor tokom 70tih ,a u mejduvrmenu se desilaIranska revolucija, a to znaci, baj baj obnavljanu i preoprodu Islama :D
Covjek je zaglavio u zatvoru jer je bio aktivan politicar Mladih Muslimana i povezanosti sa Muslaimanski Bratstvom!
Connaisseur Karlin

#140 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

drunken tiger wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
ID je vidjela svijetlo Sunca 1970 godine, a Alija je bacen u zatvor 1983 godine :D
:shock: :shock:

To nisam znala.

Ovo potpuno mijenja značenje one famozne: ''njaa...nije se smjelo za vrijeme druga Tite...''....pa onda idu raznorazne varijante:
slavit Božić, Uskrs, slava, otić u crkvu/slavit Bajram, klanjat, otić u džamiju, pa sve do spomenut boga i pomislit na istog....disat slobodno....

a ovaj napisa religijsko-politički spis, manifest....šta li...odštampa ga, izdade i ostade živ, a do Titine smrti i ko tica slobodan.

Loodilo tema... :thumbup:

Pratim. :meza: :D
Islamska deklaracija je izdata u Egiptu 1970. godine. A smjelo se sve za vrijeme vladavine Tita, samo nisi smio biti fašista, nacionalista. Zato su se i povampirili nakon njegove smrti. Za vrijeme Tita u BiH je izgrađeno 800 džamija. Da je branio Islam ne i ih ni gradio...
ID je za nekolikoo godina kasnije tj. od '74 godine prevedena na engleski, njemacki apraski i tajno proslijedjena unndargorund :D
Mirza007

#141 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Mirza007 »

Connaisseur Karlin wrote: ID je publicirana tajno , nije nikad przentirana javno za siroke narodne mase, zato je meni smijesno, kad netko na forumu kaze, da suBosnjaci znali o sadrzaju ID :-)
Ti bi mogao biti dobar slikar naivac. Duka i (G)uznik su nas odmah prozreli.
Svako od nas je dobio plastificiranu dekleraciju u vise primjeraka cim je izasla. Tajno naravno - dobro smo bili umrezeni. Dekleraciju su majke djeci citale umjesto uspavanki.
Connaisseur Karlin wrote: Vecina muslimana i Muslimana u Jugi je zivjela europskim "zapadnjikim" zivotom, nisu ni tezili ka promjenama, ni ka serijatu, kao sto ni danas ne zele serijat u BiH :)
Ma to se tebi samo cini jer se mi znamo dobro pretvarati. Taj "zapadnjacki" zivot je bio samo za pokazat na ulici. Kod kuce smo naravno drzali (tajno) po cetiri zene svaki, radila ni jedna nije a kamo li skole vidjela. Stoga vec koliko sutra spremni za serijat - drzite se dobro.
It_is_a_Leclerc

#142 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by It_is_a_Leclerc »

Islamska deklaracija je notorno smeće šačice nesretnika koji su htjeli biti "pametni" i "drugačiji". Korisni idioti, u najkraćem. Ali, poslužilo je za trajnu satanizaciju i pripremu genocida nad Bošnjacima. Ni manje ni više od toga.
Connaisseur Karlin

#143 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

It_is_a_Leclerc wrote:Islamska deklaracija je notorno smeće šačice nesretnika koji su htjeli biti "pametni" i "drugačiji". Korisni idioti, u najkraćem. Ali, poslužilo je za trajnu satanizaciju i pripremu genocida nad Bošnjacima. Ni manje ni više od toga.
problem je bio povratak Alije u politku , a narod nije ni znao o njegovoj ID , jer da su znali, mozda nikad ne bi ni glasali za njegovu stranku :)
hizo ramidovic

#144 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Molim pokretaca da promjeni naziv teme u "Islamska deklaracija-All about"
Hvala.
fakat

#145 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by fakat »

hizo ramidovic wrote:Molim pokretaca da promjeni naziv teme u "Islamska deklaracija-All about"
Hvala.
:-D :lol: Zanimljiv fenomen...
hAZNADAR

#146 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

It_is_a_Leclerc wrote:Islamska deklaracija je notorno smeće šačice nesretnika koji su htjeli biti "pametni" i "drugačiji". Korisni idioti, u najkraćem. Ali, poslužilo je za trajnu satanizaciju i pripremu genocida nad Bošnjacima. Ni manje ni više od toga.
Mogao im je posluziti za to i hit Mehe Puzica "Mi Bosanci delije, ljubomo najvrelije,..". I onda da osudjujemo rahmetli Mehu sto je bio korisni idiot i talasao.
Taman toliko vrijedi i bezvrijedno stivo ID koje nije ni manifest ni plan niti po icemu opasno. Logika susjednih nacionalista nije pravilo pa da osudimo nase provokatore.

I sami kada spominju ID ne spominju sto misle da je to neki povod, opravdanje,... vec svjesno prodavanje magle i fora. Isto kao kada ozbiljno i dramaticno pricaju o bosnjackoj hegemoniji a istovremeno se zlurado cerekaju kada spominju 20% BiH.

Medjutim, mene ovdje cudi toliki fokus na bezvrijednom i bezopasnom stivu a malo ko o memorandumu koji je defakto i manifest i plan i smjernica.
vatrogasac

#147 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by vatrogasac »

Imaju li ti nesretnici ime? Do 1983. je možda desetak jugoslovenskih muslimana čitalo tu ID i sigurno ne više, a da si 1983. izašao na ulice Sarajeva i dijelio je džaba bježali bi od tebe kao od kuge. :mrgreen: I dalje su je rijetki čitali i nije nikada imala posebnu popularnost među muslimanima Bosne. Daleko popularnija Alijina studija je bila u časopisu Kultura 1979. u kojoj je iznio kritiku marksizma. Časopis je brzo povučen iz prodaje i tih nekoliko prodanih komada je ostalo za srećnike koji su uspjeli razmjenjivati je između sebe. Naravno ispod ruke jer Tito je bio još živ.
Stari_demagog

#148 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Stari_demagog »

Alija je bio mudalj svog vremena, što likovi koji pričaju protiv njega nikad nisu niti će kad biti.

A što Haznadar na kraju krajeva kaže niko memorandum i ne spominje, svi se uvijek k'o pijan plota uhvate ID.
Connaisseur Karlin

#149 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Srbi oduvijek blebecu sto zele, zato memorandum nije interesantan,a plus, objavljen je javno, nakon Totov smrti, svao je znao sto Srbi zele, jer su to javno pricali i pisali!

Ko je znao od Bosnjaka tad o Alijinoj ID i njegovim nekadasnjim ciljevima? Vrlo nizak procenat, a zasto, pa Mladi Musliani nisu bili prihvaceni od strane vecina gradjana Bosnjaka, i Bosnajci nisu ni zeljeli drugaciji stil zivota il inekakvu islamsku drzavu! Alija e to mudro presutio, plus, govorio je svom narodu da rata nece biti, a u HR gdinu dana je trajao rat :-)
cyprus

#150 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by cyprus »

Stari_demagog wrote:Alija je bio mudalj svog vremena, što likovi koji pričaju protiv njega nikad nisu niti će kad biti.

A što Haznadar na kraju krajeva kaže niko memorandum i ne spominje, svi se uvijek k'o pijan plota uhvate ID.
Evo da nadoknadim...

Memorandum je intelektualni proljev, koji je potpalio vatru nacionalizma u Jugoslaviji.x~779,22
Ima li još nešto, nešto da se kaže?

PS U 11 godina forumanja tek sad saznadoh ovo - post može sadržavati maksimalno 60 hiljada znakova :mrgreen:
Last edited by Chmoljo on 04/01/2018 08:52, edited 2 times in total.
Reason: :)
Post Reply