Pa dobro mediji tada u Srbiji su bili pod uticajem ili naklonjeni režimu i Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti koja je bila pocetni i vodeci izvor svog zla na Balkanu. Moje skromno misljenje...vatrogasac wrote: Nisu po Bosni, ali jesu po Srbiji, ali i jedna i druga su bile još u sastavu Jugoslavije. Nije poenta u tome nego da nije bilo Alije našli bi oni krivca u nekom drugom, a bili su oštro udarili na Nijaza kroz sva izdanja Politike. Ne znam kako je mogao Nijaz naoružati Bosnu. Znaš ti?
Kako u fizici postoji akcija i reakcija tako se i u drustvu na nacionalizam odgovorilo nacionalizmom i onda kada je narod vec zatrovan nacionalistickom ideologijom i mrznjom tada i mediji pisu i emituju ono sto narod voli da cuje. U takvom jednom vremenu nisi bio dobar Srbin ako si se suprostavio Milosevicu ili se nisi slagao sa onim sto kaze otac nacije Dobrica Cosic.
Tako su i ljudi poput Bogica Bogicevica ali i Durakovica koji nije Srbin ali je imao zelju narodu otvoriti oci i skrenuti paznju da nas nacionalisti vode u razaranje i krvoprolice, bili meta raznih napada..i to uglavnom preko medija koji su trovali narod.
Koliko je Memorandum SANU imao uticaj na stvaranje krize u Jugoslaviji i sve ono sto se dogodjalo ovdje mislim da je i slijepcu jasno. Eto jedan primjer. 1986 je Memorandum objavljen gdje se izmedju ostalog navodi ugrozenost srpskog naroda u autonomnim pokrajinama a oni su vec 1987 pocceli sa ukidanjem autonomija jer su tada nametnuli svoju politicku volju tamo i time ozbiljno narusili politicku ravnotezu u cijeloj Jugoslaviji.
Koliko SANU ima politicki uticaj danas... ja bih rekao ogroman. Stekao sam dojam da sve sto oni objave, toga se sve ijedan srpski politicar pridrzava.
Prije oko par godina su otvoreno negirali i bosanski jezik.
Da nebi bilo zabune. postujem sve ljude bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest i nemam bas nikakvu mrznju prema Srbima jer kada negdje ovako pisem obicno me za tako nesto optuze. Mogu me etiketirati kako hoce boli me..ali nacionalista stvarno nisam.
Srbi sami moraju da rasciste sa politikom koja je ponajvise stetna njima pa tek onda i njihovim susjedima. Sa tim svojim akademicima koji izadju i javno kazu da su svi ovi narodi Srbi, da su Katalonci zapravo Srbi, da ne postoji ovaj ili onaj jezik nego samo srpski, oni moraju rascistiti sami.
Sto se ID tice nisam je citao, i ne smatram je nekim znacajnim dokumentom a da budem iskren nisam ni neko ko je bio ljubitelj autora i njegovog politickog zivota.