Racunarstvo na ETF-u

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
KIseljak12

#126 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by KIseljak12 »

hidr4 wrote:
KIseljak12 wrote:Vidim da se ovdje povlaci teza da ima matematika na Computer Science na Stanfordu, pa sto ne bi i kod nas?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Moze, cim fakulteti pocnu odbijati da upisu studente koji ne poloze prijemni iz matematike, odnosno kada predmeti matematike prestanu biti filteri, jedini filteri smiju biti na upisu - ako si me pustio da upisem, to valjda znaci da smatras da sam prosao filter?
Onda kada se kvalitet nastave iz Inzenjerskih matematika primakne za 10% kvalitetu nastave na Stanfordu, kada ideja o accountability-u profesora zazivi, e onda mozemo pricati o Stanfordu.
Do tada nam su i FER I FESB predaleko.

Na kraju krajeva, na ETF nije Computer Science, a onaj "Computer Science" na PMF-u je jos gori, oni se cak u potpunosti ne bave onim cime se nominalno bave.
To što vi pricate, uz svo duzno poštovanje, nema smisla.
Kao prvo, mozda ima smisla da prijemni bude filter, ali postoji par DOBRIH razloga zašto to nije tako nigdje, pa ni kod nas:
a) Mnoge su studije pokazale,a i bez njih se zna, prijemni NIJE relevantan pokazatelj znanja zbog velikog pritiska na same studente.
b)Upis na fakultet kao takav (pogotovo u BIH,koja nema relevantnu rang tabelu za srednje škole) je toliko nerelean, da je to smiješno. Bitne su iskljucivo ocjene iz srednje, a to kakva je srednja u pitanju apsolutno ne igra ulogu. To dovodi do toga da (uz svo poštovanje) ucenici iz manjih sredina dodju sa svim ocjenama na odlican (5) iza kojih stoje vrlo diskutabilne profesorske odluke (da se ne lazemo, znamo svi kako to ide) ,dok sa druge strane ucenici koji se zaista namuce za neku realnu 3,4 u priznatim srednjim školama kaskaju za bodovima u odnosu na te ucenike, a u znanju (ono što je jedino relevantno) ova 3 iz priznate srednje škole, puno jaca nego bilo koja 5 iz manjih sredina (naravno, postoje izuzeci).
c)Prijemni ispit ima formu jednog ispita. Zar stvarno mislite da se necije znanje, kompetentnost ili bilo šta drugo može procijeniti na osnovu jednog ispita ? Apsolutno svima se može desiti slabo uradjen ispit, i zar mislite da bi trebalo tek tako filtrirati ucenike na osnovu jednog jedinog ispita ?

P.S. Volio bih vas vidjeti da vam netko kaze kako vam citav zivotni poziv ovisi o tih 2 sata i 10 zadataka iz matematike, garantujem da ne bi bili u stanju sabrati dva razlomka.

Kao drugo, apsolutno nije bilo govoora o kvaliteti studija, ona nigddje u BIH nije na nivou kakvom bi trebala bit, tako da ,opet pogrešno tumacite.
Razlog zašto sam naveo Stanford je taj što je on jedan od prvi u svijetu uveo studij CS kao takvog, i mnogi su ga studiji drugih univerziteta preuzeli, onda vjerovatno postoji razlog ZAŠTO JE POTREBNA matematika, a ni u kojem slucaju kakva je kvaliteta iste.

Kao trece, i posljednje, na ETF-u i PMF-u nije klasicni CS, to nije nikakva tajna, lako se zakljuci po planu i programu. Medjutim, vrlo je bitno naglasiti da oba fakulteta imaju dovoljno predmeta koji mogu bar uvesti studenta u tematiku (na nekom zadovoljavajucem nivou) da se moze zaposlit i nastaviti samostalan razvoj.
Što se tice samog profesorskog kadra, na UNSA, (necu komentarisati vlastite profesore, ali mislim da se svi mozemo sloziti da postoji nekoliko profesora koji stvarno znaju,razumije to što pricaju i predaju , te koji nekako uspijevaju to prenijeti studentima,uostalom ne moze Dennis Ritchie (tvorac C) svima drzat programiranje).
I da, kakvi god da su profesori na ETF-u i PMF-u, definitivno su najbolji što BIH ima trenutno unutar oblasti racunarstva.(Moje subjektivno mišljenje, proizašlo iz toga što par profesora CS-a na UNSI imaju zaista jake CV , u smislu gdje su radili i cime su se bavili )

Jedina stvar u kojoj se mozemo sloziti je ta da smo miljama daleko iza FER-a ili FESB-a. Pozdrav :)
U principu se vise slazemo nego sto se ne slazemo. Matematika je potrebna na CS i mislim da je bespredmetno raspravljati o toj tvrdnji. Moze se diskutovati o tome koje su to oblasti matematike, na kom nivou ce se predavati.

Slozicemo se da je pitanje kvaliteta odvojeno od pitanja potrebitosti matematike na CS. Vecina zamjerki koje sam iznio u postu nemaju veze s tim pitanjem, ali cu se ukratko ponovo osvrnuti, iduci od kraja vaseg posta.

Nisam ni ocekivao da Dennis Ritchie predaje :D, ali isto tako nisam ocekivao ni Selmu Rizvic i njeno shvatanje Racunarske grafike (ili kojih vec genijalaca koji su osmislili onakav kurikulum).

Taj predmet navodim kao tipicni primjer nekog predmeta koji se vani (prvenstveno Sjeverna Amerika, Zapadna Evropa, Indija, Kina, Japan i J. Koreja) na studijima CS-a izucava is poptuno drugacije perspektive nego kod nas.

Na 'normalnom' studiju takvog predmeta, ucice se o principima racunarske grafike, dakle veoma mnogo matricne algebre. Kod Selme Rizvic se prave 3d modeli ili slicne gluposti. Nacin izvodjenja nastave i sam program je puno prikladniji nekom studiju primjenjenih umjetnosti, nego elektrotehnici ili jos gore Computer Science.
Umjesto da se izucavaju principi rada alata i frameworka, uci se njihovo koristenje. Umjesto da se studenti nauce matematickim principima renderisanja scene, oni se uce kako da pomaknu kameru u Unity-u.

Slican slucaj je sa Vjestackom inteligencijom koju drzi (valjda jos uvijek) Zikrija Avdagic. Ona je za jednu stepenicu bolja od ranije navedene racunarske grafike jer ko fol pominje i neke teoretsko-matematicke stvari vezane za AI, ali veoma ograniceno na samo odredjene oblasti, sasvim nedovoljno cak i za Bachelor studij.

Eh, sad na kraju oko prijemnog i ispita. Ocjene iz srednje skole nisu toliko mjerodavne i ne mogu biti dok se ne uvede drzavna matura. Do tada im treba dati manju tezinu pri ukupnom obracunu bodova za upis.

Prijemni ispit iz matematike na ETF mora biti eliminatoran i to sa min 50% uradjenog materijala (a bilo je godina kada su upisivani i sa manje od 20% bodova).
Uzaludno je braniti poziciju da on nije mjerodavan. Mozda nije u trenutnoj formi i nacinu implementacije, ali sigurno moze biti mjerodavan.

U Japanu (vidi mene budale, s cim nas poredim) studenti znaju i po par godina nakon srednje skole provesti spremajuci se za prijemne ispite na univerzitetima. Zbog toga, izmedju ostalog, Japan je svjetski lider u robotici, a Bosna nije.
nivla

#127 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by nivla »

KIseljak12 wrote:
U principu se vise slazemo nego sto se ne slazemo. Matematika je potrebna na CS i mislim da je bespredmetno raspravljati o toj tvrdnji. Moze se diskutovati o tome koje su to oblasti matematike, na kom nivou ce se predavati.

Slozicemo se da je pitanje kvaliteta odvojeno od pitanja potrebitosti matematike na CS. Vecina zamjerki koje sam iznio u postu nemaju veze s tim pitanjem, ali cu se ukratko ponovo osvrnuti, iduci od kraja vaseg posta.

Nisam ni ocekivao da Dennis Ritchie predaje :D, ali isto tako nisam ocekivao ni Selmu Rizvic i njeno shvatanje Racunarske grafike (ili kojih vec genijalaca koji su osmislili onakav kurikulum).

Taj predmet navodim kao tipicni primjer nekog predmeta koji se vani (prvenstveno Sjeverna Amerika, Zapadna Evropa, Indija, Kina, Japan i J. Koreja) na studijima CS-a izucava is poptuno drugacije perspektive nego kod nas.

Na 'normalnom' studiju takvog predmeta, ucice se o principima racunarske grafike, dakle veoma mnogo matricne algebre. Kod Selme Rizvic se prave 3d modeli ili slicne gluposti. Nacin izvodjenja nastave i sam program je puno prikladniji nekom studiju primjenjenih umjetnosti, nego elektrotehnici ili jos gore Computer Science.
Umjesto da se izucavaju principi rada alata i frameworka, uci se njihovo koristenje. Umjesto da se studenti nauce matematickim principima renderisanja scene, oni se uce kako da pomaknu kameru u Unity-u.

Slican slucaj je sa Vjestackom inteligencijom koju drzi (valjda jos uvijek) Zikrija Avdagic. Ona je za jednu stepenicu bolja od ranije navedene racunarske grafike jer ko fol pominje i neke teoretsko-matematicke stvari vezane za AI, ali veoma ograniceno na samo odredjene oblasti, sasvim nedovoljno cak i za Bachelor studij.

Eh, sad na kraju oko prijemnog i ispita. Ocjene iz srednje skole nisu toliko mjerodavne i ne mogu biti dok se ne uvede drzavna matura. Do tada im treba dati manju tezinu pri ukupnom obracunu bodova za upis.

Prijemni ispit iz matematike na ETF mora biti eliminatoran i to sa min 50% uradjenog materijala (a bilo je godina kada su upisivani i sa manje od 20% bodova).
Uzaludno je braniti poziciju da on nije mjerodavan. Mozda nije u trenutnoj formi i nacinu implementacije, ali sigurno moze biti mjerodavan.

U Japanu (vidi mene budale, s cim nas poredim) studenti znaju i po par godina nakon srednje skole provesti spremajuci se za prijemne ispite na univerzitetima. Zbog toga, izmedju ostalog, Japan je svjetski lider u robotici, a Bosna nije.
selma dva medjunardodna projekta upecala, u zadnjih 7 godina, i to znacajno finansijski, kao i mjesta gdje se ne mogu bas preko stele dobiti projekti, horizon2020 i FP7, na horizon 2020 osigurala placen doktorski i platu dok traje projekat za jednog istrazivaca

Code: Select all

http://www.etf.unsa.ba/index.php?id=660
sto se tice obje grafike moze to biti puno bolje, ali eto predmeti su organizovani tako da naucis raditi otprilike ono sto potencijalno bh trziste trazi
hidr4

#128 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by hidr4 »

KIseljak12 wrote:U principu se vise slazemo nego sto se ne slazemo. Matematika je potrebna na CS i mislim da je bespredmetno raspravljati o toj tvrdnji. Moze se diskutovati o tome koje su to oblasti matematike, na kom nivou ce se predavati.

Izgleda da ste upravu, zapravo sad puno više vidim dodirnih tocaka u našem mišljenju, valjda onaj vaš prvobitni komentar ne oslikava na pravi nacin to što pokušavate iznijeti.

Između ostalog, da ne ponavljamo iste stvari, slažem se da bi fakultet trebao biti mjesto gdje ce se ucit nacin implementacije npr(Unity-a), kako su zapravo developeri napravili onako mocan alat. Mislim da je skroz pogrešno ucit studente korištenju istog (bez razumijevanja njegove implementacije), to je nešto što bilo tko moze nauciti kroz par video-lekcija na youtube.

Po meni je apsurdno da se na informatici u srednjoj školi (bar dok sam ja išao) uci kako koristit MS pakete (Word, PowerPoint), njihovi interfejsi su toliko susretljivi da je potrebno svega sat vremena da u potpunosti budeš "familiar" sa njim. Vec je tu problem u planu i programu, umjesto da se studente uci osnovama programiranja, da bi se na faksu moglo poceti sa ozbiljnim radom, vi njih na prvoj godini ucite for petljama.
(Opet subjektivno, moja srednja je glasila za jednu od jacih u državi, a nisam imao nikakvog programiranja do 1. godine fakulteta)
Ovo navodim iz razloga što je sve to posljedica nerealnog plana i programa, da ucite c++ u 4 razredu srednje, onda bi na drugoj godini fakulteta bili dovoljno sposobni uciti razvoj softvera, što dalje ostavlja prostor da se na 3 godini i masteru uce neuralne mreže,mašinsko ucenje ili UI (na višem nivou).

I dalje se ne mogu složiti vezano za vaše navode oko prijemnog. mislim da je puno realnije da filteri za studente budu (namjenski, kako je npr trenutno stanje) neki predmeti na prvoj godini. Ako uz sva predavanja,asistente, demonstatore (uzmimo za primjer da oni savjesno rade svoj posao,iako to nije slucaj kod svih) niste u stanju položiti 2 predmeta sa prve godine, onda ocigledno imate problem.

To što ste naveli za Japanski sistem, opet jedan ispit ne moze bit primjer realnog znanja, mislim da se puno više može zakljucit o studentu kroz par slicnih predmeta. (npr, Ako student polozi dvije matematike na prvoj godini, sa nekom realnom ocjenom 7,8 ,vrlo je vjerovatno da zapravo razumije teme koje su izlagane, bar u onoj mjeri u kojoj treba).Kakav god da je prijemni, kroz 10 zadataka jako teško mozete pokriti sve oblasti, tako da je tehnicki moguce da studentu dodju zadaci iz oblasti koje on zna jako dobro, dok neke druge elementarne stvari uopšte ne razumije.
hekaton

#129 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by hekaton »

doc.dr. wrote:Hvala kolegi hekatonu na informaciji, stvarno nisam znao za ovo novo izdanje (uglavnom pratim knjige na engleskom jeziku), i stvarno mi je drago da je ta stvarno dobra knjiga aktuelizirana. Potražiću je što prije!
:D
vec sam mislio da niko nije ni procitao moj post
madner

#130 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by madner »

Od previse teorije do premalo teorije :D
DaShip

#131 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by DaShip »

KIseljak12 wrote:

....
1)Šta džinglovi (jingles) rade u predmetu računarska grafika? :run:
2)Koliko vidim u planu i programu, obrađuje se dosta teorije, nigdje se ne spominju unity i 3d modeliranje, zar postavljaju lažan plan i program?
doc.dr.

#132 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by doc.dr. »

Na ETF-u, nažalost, na mnogo predmeta (pogotovo na masteru) ono što piše u nastavnom planu i programu i ono što se zaista predaje veze nemaju jedno s drugim :(
hidr4

#133 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by hidr4 »

doc.dr. wrote:Na ETF-u, nažalost, na mnogo predmeta (pogotovo na masteru) ono što piše u nastavnom planu i programu i ono što se zaista predaje veze nemaju jedno s drugim :(
To nije samo na ETF-u, svugdje je tako kada su u pitanju CS predmeti. Na nizim godinama je razlog za to nedostatak vremena da se prezentuju sve teme. Na višim godinama je nedostatak specijaliziranog kadra.
she+

#134 Re: Racunarstvo na ETF-u

Post by she+ »

nivla wrote:trazio sam od profesora jurica primjerak ispita iz TPa evo ga

Code: Select all

http://www.mediafire.com/file/bt1hugwf1ztukxc/TP_Primjer_ispita.pdf
hvala!
Post Reply