Sarajevo - Graz

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#126 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

:)

Stereotipi su odredjena svojstva koja nekom pridajes, kao npr. danasnja omladina je ovakva pa.....Ne tvrdim da to nije tacno ali generaliziras. Vremena se mijenjaju pa i omladina ne samo kod nas. Tako da bih mogao to sto pises o danasnjoj omladini shvatiti kao svojevrsni stereotip!

Teretana se pokazuje na drugi nacin, ti sa trenerkama su prolaznici....i zene su stalno u teretanama. Napredak je kod njih jako vidljiv i pretpostavljam da ti one oku ne bi smetale :-D

I tebi sretna Nova godina.
coco1

#127 Re: Sarajevo - Graz

Post by coco1 »

pozdrav i, prije svega, sretna Nova Godina!

zamolio bih upucene za odgovor: je li bolje otici u budimpestu ili graz zbog kupovine farmerki levis i tommy hilfiger (treba mi i jakna tommy hilfiger)? tacnije, gdje ima veci broj radnji i veci izbor.

da ne bi bilo postova i odgovora, tipa: imas to i u sarajevu, tuzli, mostaru... sve znam, ali nema broja 31/32 ovih modela koje trazim u citavoj bih. takodjer, nedavno sam obisao 7 soping centara u ljubljani i zagrebu, gdje se nalaze navedene prodavnice i nisam nasao to sto trazim.

unaprijed hvala na, konkretnim, odgovorima
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#128 Re: Sarajevo - Graz

Post by konektovan »

Odeš u Novi Pazar, i ljudi ti skroje na licu mjesta sta zazelis. :mrgreen:
pustopoljina

#129 Re: Sarajevo - Graz

Post by pustopoljina »

coco1 wrote:pozdrav i, prije svega, sretna Nova Godina!

zamolio bih upucene za odgovor: je li bolje otici u budimpestu ili graz zbog kupovine farmerki levis i tommy hilfiger (treba mi i jakna tommy hilfiger)? tacnije, gdje ima veci broj radnji i veci izbor.

da ne bi bilo postova i odgovora, tipa: imas to i u sarajevu, tuzli, mostaru... sve znam, ali nema broja 31/32 ovih modela koje trazim u citavoj bih. takodjer, nedavno sam obisao 7 soping centara u ljubljani i zagrebu, gdje se nalaze navedene prodavnice i nisam nasao to sto trazim.

Sretna Nova!
https://www.thelabelfinder.com/search/s ... 79/2778067
unesi ovo u browser...ukratko, navjerojatnije u kastner&öhler da ces naci. ako.

sto ne vidis online taj model koji trazis i ima li tvoj broj i samo da ti neko naruci i posalje? kad vec znas i model i broj?
ja se "divim" ljudima koji ce zbog jednog para hlaca obici 7 shopping centara.
ako nema online, slabo cu i kupiti...meni sve to mrsko traziti,probavati,vuci kese.
coco1

#130 Re: Sarajevo - Graz

Post by coco1 »

pustopoljina wrote:
coco1 wrote:pozdrav i, prije svega, sretna Nova Godina!

Sretna Nova!
https://www.thelabelfinder.com/search/s ... 79/2778067
unesi ovo u browser...ukratko, navjerojatnije u kastner&öhler da ces naci. ako.

sto ne vidis online taj model koji trazis i ima li tvoj broj i samo da ti neko naruci i posalje? kad vec znas i model i broj?
ja se "divim" ljudima koji ce zbog jednog para hlaca obici 7 shopping centara.
ako nema online, slabo cu i kupiti...meni sve to mrsko traziti,probavati,vuci kese.
hvala. vec sam guglao i zapisao adrese (ima vise k&o centara u gracu) centara u gracu i budimpesti. bitno mi je samo da znam gdje je veca ponuda.

inace, ne radi se samo o paru hlaca. farmerke uvijek kupujem u paru, tako i ovaj put imam namjeru uzeti par levis 511 i par th denton strech (po tamnije i svjetlije), trazit cu i jaknu th koju sam vidio u scc u sarajevu, ali nema broja, trazit cu cizme nike air max 95 sneakerboot (crne i smedje), isto tako, nigdje u bih nema broja 42, interesuje me i bogner jakna....

tako da, nisam ogranicen samo na par hlaca, a u cijeloj bosni nema brojeva nabrojanog za mene. u prethodnom postu sam zaboravio napisati da sam obisao i par centara u beogradu (usce, onaj novi na cosku knez mihajlove, outlet na banjici kod vma...) i nisam nista nasao. u zagreb, ljubljanu i beograd nisam namjesnki isao zbog kupovine, bio poslovno, pa obletio radnje. u grac ili budimpestu bih isao namjenski.

sto se tice online kupovine, jednom i nikada vise. dosle farmerke i nogavice mi bile siroke, poklonio ih drugu
Last edited by coco1 on 01/01/2018 16:42, edited 1 time in total.
pustopoljina

#131 Re: Sarajevo - Graz

Post by pustopoljina »

najveci k&ö izbor je u centru.
https://www.kastner-oehler.at/shop-herr ... order-asc/
eto tu vidi sta imaju od muskih levis hlaca, a nije neobicno ni nazvati filijalu (ako se ne moze stanje vidjeti na stranici) da li imaju na skladistu, a i rezervisati.
edit: ja sve nadjem online, rijetko nesto ne odgovara, uvijek se drzim tabele velicina, ako bas moram vratiti vratim ili zamijenim...vrate na karticu...sve ok.
kupila jednom kroks, a one dvije razlicite, a ista velicina pise...amazon prime. za dva dana poslali nove, ja vratila te prve i u tri dana sve zakljuceno.
asos i zalando uzmem par stvari, to mi je najvise kad ganjam haljine za svadbu kakvu...i zadrzim onu sto mi je naj. bez srkleta i guzve, na pravom dnevnom svjetlu...ko je izmislio online trgovinu, osevapio se.
ostale stvari, ionako vazda isto kupujem, tu nemam sta ni probavati.
Last edited by pustopoljina on 01/01/2018 16:44, edited 1 time in total.
coco1

#132 Re: Sarajevo - Graz

Post by coco1 »

konektovan wrote:Odeš u Novi Pazar, i ljudi ti skroje na licu mjesta sta zazelis. :mrgreen:
ahahha, izgleda da ce mi to biti jedna od opcija, ako ne i najizglednija :D
coco1

#133 Re: Sarajevo - Graz

Post by coco1 »

pustopoljina wrote:najveci k&ö izbor je u centru.
https://www.kastner-oehler.at/shop-herr ... order-asc/
eto tu vidi sta imaju od muskih levis hlaca, a nije neobicno ni nazvati filijalu (ako se ne moze stanje vidjeti na stranici) da li imaju na skladistu, a i rezervisati.
:thumbup: jos jednom, hvala
pustopoljina

#134 Re: Sarajevo - Graz

Post by pustopoljina »

sad me podsjeti na neku nedavnu pomisao da i ja sebi kupim leviske, ne pamtim kad sam ih zadnji put nosila :lol: :)
Better Man

#135 Re: Sarajevo - Graz

Post by Better Man »

pustopoljina wrote:sad me podsjeti na neku nedavnu pomisao da i ja sebi kupim leviske, ne pamtim kad sam ih zadnji put nosila :lol: :)
Ja s Leviskama završio kad sam počeo nositi Diesel i Replay. Po meni su puno bolji i inovativniji od Levisa. Imaju bolje krojeve i sve ostalo, od izbora, boje jeansa itd. Levis je nekad bio pojam, ali danas više nisu to.
konektovan

#136 Re: Sarajevo - Graz

Post by konektovan »

Samo bros jeans, nesal, sandzak rulzzz. :D
ado-šampion

#137 Re: Sarajevo - Graz

Post by ado-šampion »

Joj koja rasprava. :-)

Evo da vam kaze neko ko zivi u DE :) , to da je bilo sta generalno govoreci jeftinije u DE je obicna zabluda ljudi koji odu turisticki pa udju jednom i dvaput godisnje u neki granap (i to je obicno Lidl ili Aldi). Dezodorans je jeftiniji, slatkisi su jeftiniji, otprilike je to to, ne moze sad da mi naumpadne. Uglavnom, ja sam dole kupovao u Bingu, nisam nikad smece, najjeftinije salame i to, pazio sam koliko sam mogao sta kupujem i ovdje mi je korpa 50% skuplja sigurno. Voce, povrce, jaja, ako nije ono dno dna je puno skuplje. I to ako ne uzimas bio, ako uzimas bio nema te nigdje. Krompir ko zna kakav 1.5-2 eura. Meso da ne govorim. Kila junetine u Edeci je 25 eura. Ima kod Turcina za 15. Peciva su haos skupa, obicni hljeb u pekari je 3 eura. Ali ima otrov hljeb koji traje po mjesec dana (!!!) za euro. Ako hoces da jedes smece koje malo ko u Bosni jede moze biti tu negdje.

Robne kuce je jeftinije samo na rasprodajama koje su rijetke. i outletima van gradova, ko ima zivce i vrijeme da tamo ide, i tu je cesto roba druge klase, na nekim cak i pise na ulazu da je roba druge klase (recimo Esprit outlet). I da roba je ista. Tom Tailor u BiH i vamo je isti. Adidas je isti.

Jesti vani za vecinu prosjecnih ljudi je misaona imenica. Ispod 10 eura mozes jesti samo smece. Doduse to je u Minhenu koji je skup ali nije sad da je drugdje strasno jeftinije. Znaci dvoje ne moze rucati ni smece ispod 20 eura. Dva hamburgera i dva pica s nekim pomfritom i salatom.

U Bosni je vrlo lose stanje, to bez daljnjeg, ali zapad je daleko od bajnog kako ljudi u BiH misle. Ja se inace ne bih ukljucivao jer kao neko ko zivi tu nemam pretenzija da uopste imam bilo kakvu raspravu s nekim ko dodje turisticki jer su to totalno razlicite stvari, medjutim ide mi na zivce ta prica kako kod nas nista ne valja i kako na zapadu cvjetaju ruze. Masa ljudi na zapadu radi za 1500 eura ili manje. Stan je 600 minimalno. Ovdje u Minhenu imaju problem npr. ne mogu naci vaspitace za obdaniste posto je plata premala za Minhen pa uvoze od nas. Plata je 2 k eura bruto, znaci izadje oko 1200 neto, a soba s dijeljenom kuhinjom i wcom kosta 500 eura. Stan za sebe nema ispod 700-800 eura ni garsonjera. To je dobro za nekoga ko u BiH nema nikakav posao ili radi za 300 maraka. Evo nudi i nas buregdzija 1100 neto, ko hoce.
Ned071

#138 Re: Sarajevo - Graz

Post by Ned071 »

Nek je neko konacno objasnio realno stanje...
Me_again

#139 Re: Sarajevo - Graz

Post by Me_again »

Ned071 wrote:Nek je neko konacno objasnio realno stanje...
Ne brini, ubrzo ce mu Condy pojasniti da nije tako.
konektovan

#140 Re: Sarajevo - Graz

Post by konektovan »

Nek se vrati ako mu je skupo, ovdje je sve dzaba. :mrgreen:
ado-šampion

#141 Re: Sarajevo - Graz

Post by ado-šampion »

Nije pitanje je li skupo ili nije, nego je pitanje je li skuplje nego u BiH i koliko. Jer slabo upuceni ljudi i (jos gore) novinari (cijenim i namjerno/placeno) sire neke zablude za je na Zapadu sve jeftinije i tako demoralisu ionako dovoljno demoralisan narod.
Throttle

#142 Re: Sarajevo - Graz

Post by Throttle »

Prednost zapada je sigurnost, za budućnost, za djecu, ima posla. Niko se nije obogatio radeci solidne poslove. Druga stvar, dosta porodica ovdje ima stan, kupljen. Na kredit, 20-30 godina al otplatit ce se. Koliko nasih ima u Njemackoj stan koji su kupili? Cijeli zivot zive pod kirijom. Nigdje ne cvjetaju ruže. Neki dan cujem za termin "Bosanski san". Da se nista ne radi a da se dobro zivi :lol:
Bakir1

#143 Re: Sarajevo - Graz

Post by Bakir1 »

Ado skidam kapu po prvi put na brutalno realnom postu :thumbup:
Meni se nije svidjelo ni turisticki na zapadu a ni na sta osim na sistem me nije ah.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#144 Re: Sarajevo - Graz

Post by mali_milojica »

Ima i kod nas sistem,samo se ne provođenjem istog kupuje socijalni mir. Imamo odlične zakone,samo ih niko ne provodi. Pazi,sve zakone i propise prepisujemo od EU i uskladjujemo ih,a u Q smo :-)
Bakir1

#145 Re: Sarajevo - Graz

Post by Bakir1 »

Ja u svom životu imam sistem u rijetkim okolnostima kada mi sistem mimo života zatreba poželim da ga imamo, umjesto toga imamo puno onih sa pravima....
Ne bih ja odAvde jer na "zapadu" za života dva ne bih imao ovo sto trenutno otplacujem...
sve_ovo_ja

#146 Re: Sarajevo - Graz

Post by sve_ovo_ja »

Od shoppinga u Austriji do toga da porede zapad, i to Minhen najviše :lol: , sa Bosnom :lol:
Bosnjo ocekuje da na zapadu ima makar 3-4 puta veća primanja,a iste troškove kao u Bosni...i onaj Zurich, Oslo, London sve sranje gradovi (i države gdje se nalaze naravno) koliko je kod njih skuplje jebote nego kod nas, još sirotinja nema ni za auta već bicikla voza.
Sram da bude Angelu što prodaje 10 Milchschnitte cokoladica 33-eg kvaliteta za 1.99 eur, kad je kod nas 1 0.95 KM, ali zato pravi med i mlijeko u njoj.
črnec

#147 Re: Sarajevo - Graz

Post by črnec »

Pozdrav svima,
na ovoj korisnoj temi koja je kreirana da nam otkrije optimalnu rutu puta do Graza više sam pronašao informacija o tigar gumama, rexona dezodoransima i sl.. :)

Ima li neko da je išao preko Slovenije na Ptuj, Lenart pa Mureck da bi izbjegao slovenacku vinjetu, jer kroz Sloveniju je prilično kratak put, ili možda neki drugi prijedlog u vezi s tim?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#148 Re: Sarajevo - Graz

Post by mk ultra »

sve_ovo_ja wrote:Od shoppinga u Austriji do toga da porede zapad, i to Minhen najviše :lol: , sa Bosnom :lol:
Bosnjo ocekuje da na zapadu ima makar 3-4 puta veća primanja,a iste troškove kao u Bosni...i onaj Zurich, Oslo, London sve sranje gradovi (i države gdje se nalaze naravno) koliko je kod njih skuplje jebote nego kod nas, još sirotinja nema ni za auta već bicikla voza.
Sram da bude Angelu što prodaje 10 Milchschnitte cokoladica 33-eg kvaliteta za 1.99 eur, kad je kod nas 1 0.95 KM, ali zato pravi med i mlijeko u njoj.
Il si dijasporac il buduci

Iskreno, ne zanima me ni cijena ni kvalitet zivota vani... mozda je bolje mozda je i gore, al sav taj koncept u kojem nesto sto je tvoje (domovina, 500m2 zemlje koju 99% ljudi ovdje ima 1/1, borba za identitet jer kad odes vani za 15 godnia si kurac nit si njihov nit bosanac, rodbina) pomnozis sa nulom jer mislis da ne valja ovdje je fuj.

Ispade sutra da neko ponudi 10€ vise, otici ce u tunguziju. Kurvaluk na visokoj razini.
sve_ovo_ja

#149 Re: Sarajevo - Graz

Post by sve_ovo_ja »

mk ultra wrote:
sve_ovo_ja wrote:Od shoppinga u Austriji do toga da porede zapad, i to Minhen najviše :lol: , sa Bosnom :lol:

Iskreno, ne zanima me ni cijena ni kvalitet zivota vani... mozda je bolje mozda je i gore, al sav taj koncept u kojem nesto sto je tvoje (domovina, 500m2 zemlje koju 99% ljudi ovdje ima 1/1, borba za identitet jer kad odes vani za 15 godnia si kurac nit si njihov nit bosanac, rodbina) pomnozis sa nulom jer mislis da ne valja ovdje je fuj.

Ispade sutra da neko ponudi 10€ vise, otici ce u tunguziju. Kurvaluk na visokoj razini.
Bosnjo samo kroz pare gleda, jebo druge aspekte. Nemam namjeru da se raspravljam na ovoj temi, neka svako ide/ostane da živi tamo gdje misli da mu je bolje i gdje ce biti zadovoljan.
Me_again

#150 Re: Sarajevo - Graz

Post by Me_again »

sve_ovo_ja wrote:
mk ultra wrote:

Bosnjo samo kroz pare gleda, jebo druge aspekte. Nemam namjeru da se raspravljam na ovoj temi, neka svako ide/ostane da živi tamo gdje misli da mu je bolje i gdje ce biti zadovoljan.
Nije tako, i nije bošnjo nego Bosanac i Hercegovac. Velika večina ide zbog neriješene političke situacije, posljedično nesigurne budučnosti, i to je osnovni problem osipanja stanovništva na Balkanu uvijek bio.
Post Reply