Joj koja rasprava.
Evo da vam kaze neko ko zivi u DE

, to da je bilo sta generalno govoreci jeftinije u DE je obicna zabluda ljudi koji odu turisticki pa udju jednom i dvaput godisnje u neki granap (i to je obicno Lidl ili Aldi). Dezodorans je jeftiniji, slatkisi su jeftiniji, otprilike je to to, ne moze sad da mi naumpadne. Uglavnom, ja sam dole kupovao u Bingu, nisam nikad smece, najjeftinije salame i to, pazio sam koliko sam mogao sta kupujem i ovdje mi je korpa 50% skuplja sigurno. Voce, povrce, jaja, ako nije ono dno dna je puno skuplje. I to ako ne uzimas bio, ako uzimas bio nema te nigdje. Krompir ko zna kakav 1.5-2 eura. Meso da ne govorim. Kila junetine u Edeci je 25 eura. Ima kod Turcina za 15. Peciva su haos skupa, obicni hljeb u pekari je 3 eura. Ali ima otrov hljeb koji traje po mjesec dana (!!!) za euro. Ako hoces da jedes smece koje malo ko u Bosni jede moze biti tu negdje.
Robne kuce je jeftinije samo na rasprodajama koje su rijetke. i outletima van gradova, ko ima zivce i vrijeme da tamo ide, i tu je cesto roba druge klase, na nekim cak i pise na ulazu da je roba druge klase (recimo Esprit outlet). I da roba je ista. Tom Tailor u BiH i vamo je isti. Adidas je isti.
Jesti vani za vecinu prosjecnih ljudi je misaona imenica. Ispod 10 eura mozes jesti samo smece. Doduse to je u Minhenu koji je skup ali nije sad da je drugdje strasno jeftinije. Znaci dvoje ne moze rucati ni smece ispod 20 eura. Dva hamburgera i dva pica s nekim pomfritom i salatom.
U Bosni je vrlo lose stanje, to bez daljnjeg, ali zapad je daleko od bajnog kako ljudi u BiH misle. Ja se inace ne bih ukljucivao jer kao neko ko zivi tu nemam pretenzija da uopste imam bilo kakvu raspravu s nekim ko dodje turisticki jer su to totalno razlicite stvari, medjutim ide mi na zivce ta prica kako kod nas nista ne valja i kako na zapadu cvjetaju ruze. Masa ljudi na zapadu radi za 1500 eura ili manje. Stan je 600 minimalno. Ovdje u Minhenu imaju problem npr. ne mogu naci vaspitace za obdaniste posto je plata premala za Minhen pa uvoze od nas. Plata je 2 k eura bruto, znaci izadje oko 1200 neto, a soba s dijeljenom kuhinjom i wcom kosta 500 eura. Stan za sebe nema ispod 700-800 eura ni garsonjera. To je dobro za nekoga ko u BiH nema nikakav posao ili radi za 300 maraka. Evo nudi i nas buregdzija 1100 neto, ko hoce.