Dayton 2
- dulekrele
#126 Re: Dayton 2
boje se i srbi i juzni srbi Deytona 2. a ni sami ne znaju da li ce im dobro ili ne donijeti. da zele ko sto ne zele dobro ikome sjeli bi i napravili izmjene ovog zombi ustava i unijeli u njega neke pozitivne stvari za sve. medutim nista od toga..
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#127 Re: Dayton 2
sad kad šČetri srBske koalicije se udruze i to istocno srBska na celu sa pickoustim, severno srBska na celu su BAJOM, juzno srBska na celu su Ćirilom i zapadno srBska na celu su Crvenkapom... ima da drHte teheran, vatikan i sela podno jablanice 
-
oakville
#128 Re: Dayton 2
Kakav Dejton 2, nije se mastilo osušilo ni na prvoj verziji?
Uostalom, ne zna se kako bi ko prošao u tom teoretskom Dejtonu 2. Navijalo se godinama za američku intervenciju prijed Dejtona 1 pa rezultat - Republika Srpska.
Ako bošnjačka politika (naravno lažno kao i sve što radi) navija za Dejton 2 u kojem bi se kao "rješili problemi funkcioniranja BiH" onda prvo treba dokazati da je sama u mogućnosti da rješi probleme. Znači tzv. bošnjačka politika upravlja sa nekih 30-40% teritorije BiH, i dok na toj teritoriji (koja je veća od Slovenije ili Albanije) ne pokaže da može izgradi uspješan institucionalni i ekonomski sistem, ne treba joj ništa dati. Šta treba, da uništava 100% teritorije? Ne može, nisu jedini lopovi, ovo je multietnički konsenzualni lopovluk .
Uostalom, ne zna se kako bi ko prošao u tom teoretskom Dejtonu 2. Navijalo se godinama za američku intervenciju prijed Dejtona 1 pa rezultat - Republika Srpska.
Ako bošnjačka politika (naravno lažno kao i sve što radi) navija za Dejton 2 u kojem bi se kao "rješili problemi funkcioniranja BiH" onda prvo treba dokazati da je sama u mogućnosti da rješi probleme. Znači tzv. bošnjačka politika upravlja sa nekih 30-40% teritorije BiH, i dok na toj teritoriji (koja je veća od Slovenije ili Albanije) ne pokaže da može izgradi uspješan institucionalni i ekonomski sistem, ne treba joj ništa dati. Šta treba, da uništava 100% teritorije? Ne može, nisu jedini lopovi, ovo je multietnički konsenzualni lopovluk .
- Altsa
#129 Re: Dayton 2
dugo ti se to mastilo susi. sve treba izmjeniti jer samo ludak misli da je deyton dobar.oakville wrote:Kakav Dejton 2, nije se mastilo osušilo ni na prvoj verziji?
- Drvosjeca iz Dejcica
#130 Re: Dayton 2
Dejton jeste dobar u smislu da je zaustavio rat, problem je što idejni tvorci takvog sporazuma nisu prije 10 ili 15 godina krenuli u Dejton 2. Možda nisu imali vizije ili su mislili da će se samo nešto završiti.Altsa wrote:dugo ti se to mastilo susi. sve treba izmjeniti jer samo ludak misli da je deyton dobar.oakville wrote:Kakav Dejton 2, nije se mastilo osušilo ni na prvoj verziji?
-
Hafis
#131 Re: Dayton 2
Ja ne znam gdje vi ovdje vidite bilo kakvu priču o Daytonu 2.
Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona Michael R. Turner pisao je ovih dana američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu ukazujući na prijeku potrebu da se Sjedinjene Američke Države okrenu regiji Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja. Predložio je potpisivanje "Dejtona 2".
"Prošle sedmice smo obilježili 22. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je okončao višegodišnje krvoproliće i stvorio preduslove za trajni mir u Bosni i Hercegovini. U to vrijeme bio sam gradonačelnik Daytona i iz prve ruke svjedočio kako američka diplomatija za istim stolom okuplja suprotstavljene strane", podsjetio je Turner, sada član američkog Kongresa.
On je Tillersona u pismu obavijestio kako strahuje u ugroženost mira postignutog u Daytonu.
"Sada je ključni period za regiju i SAD moraju ponovo preuzeti vodstvo i pomiriti suprotstavljene", naveo je Turner.
Dodao je kako je budućnost Bosne i Hercegovine krucijalna ne samo za Balkan, već i za Euroaziju.
"U decembru prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo osigurati izmjene tog zakona do izbora u oktobru 2018. godine. Neuspjeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dvije decenije", naveo je Turner.
Klix
Čovjek je samo akcentirao nadolazeći problem u listopadu 2018. za čije rješavanje očigledno nema volje i koji će po svoj prilici dobro uzdrmati unutarnu političku situaciju u zemlji.
Bošnjačke stranke svjesno idu u ovu avanturu...da sad ne spominjemo motive.
- Drvosjeca iz Dejcica
#132 Re: Dayton 2
Predzadnji pasus...nije valjda da je engleski kod tebe takva misterija?Hafis wrote: Ja ne znam gdje vi ovdje vidite bilo kakvu priču o Daytonu 2.
Čovjek je samo akcentirao nadolazeći problem u listopadu 2018. za čije rješavanje očigledno nema volje i koji će po svoj prilici dobro uzdrmati unutarnu političku situaciju u zemlji.
Bošnjačke stranke svjesno idu u ovu avanturu...da sad ne spominjemo motive.
-
Seyfo
#133 Re: Dayton 2
Buduci da je Dejton 1 ludjacka kosulja za funkcionisanje drzave, Dejton 2 je itekako potreban. Ja bih ga vise volio nazvati ""promjene ustava""ali znamo da se o sudbini BiH odlucuje vani, tako da je naziv Dejton 2 pravilan. Iako ce tesko do njega doci, moguce je, u novim potkusurivanjima velikih sila. Na sta ce liciti, to ne znamo a zavisi od interesa stranih centara moci u datom momentu. U cijem interesu sto se tice naroda u BiH ce to da se krece, zavisi od politicke trgovine. Ali bez obzira, cinjenica je da Srbi i Hrvati najvise iseljavaju iz BiH a ne smatraju je svojom drzavom i to itekako moze imati uticaj na ustavne promjene.
-
Hafis
#134 Re: Dayton 2
Lijepo je to, samo imam informacije da neće svi iseliti do listopada 2018., tako da će to trebati nekako rješavati kao što to čovjek napisa u svom pismu.Seyfo wrote:Buduci da je Dejton 1 ludjacka kosulja za funkcionisanje drzave, Dejton 2 je itekako potreban. Ja bih ga vise volio nazvati ""promjene ustava""ali znamo da se o sudbini BiH odlucuje vani, tako da je naziv Dejton 2 pravilan. Iako ce tesko do njega doci, moguce je, u novim potkusurivanjima velikih sila. Na sta ce liciti, to ne znamo a zavisi od interesa stranih centara moci u datom momentu. U cijem interesu sto se tice naroda u BiH ce to da se krece, zavisi od politicke trgovine. Ali bez obzira, cinjenica je da Srbi i Hrvati najvise iseljavaju iz BiH a ne smatraju je svojom drzavom i to itekako moze imati uticaj na ustavne promjene.
Btw. iseljavanja: upravo sam uložio u neke nekretnine, tako da se džaba nadate
-
amko761
#135 Re: Dayton 2
Ja koliko vidim u toj predzadnjoj rečenici se traži upravo ono što Hrvati traže. ''equal representation for their peoples''
Ne znam šta vi čitate ali ovo je najvjerovatnije rezultat hrvatskog lobiranja. Bošnje...
Ne znam šta vi čitate ali ovo je najvjerovatnije rezultat hrvatskog lobiranja. Bošnje...
-
Hafis
#136 Re: Dayton 2
To im uzaludno pokušavam i objasniti, ali ne možeš milimetra u glavu.amko761 wrote:Ja koliko vidim u toj predzadnjoj rečenici se traži upravo ono što Hrvati traže. ''equal representation for their peoples''
Ono okrenulo priču u svoju korist i mlati o Daytonu 2, najmilija tema...k'o vojnik o skraćenju
- Ironman_88
#137 Re: Dayton 2
Eventualni Dayton 2 se u bošnjačkoj javnosti već uveliko tumači kao ukidanje RS-a i uspostavljanje građanske države - to su puki snovi. Jedini zamisliv kompromis na koji bi pristala RS je fedaralizacija (da se malo odmota zamršeno klupko užasnog načina funkcionisanja države i administracije), a to dovodi vjerovatno do još većih oblasti i mnogobrojnijih načina da svoju "državicu" još više predstavljaju kao neovisnu državu + gotovo pa sigurno da hrvatski dio na čelu sa HDZ politikom u svom toru (koji bi tad dobio i zvanični oblik/legitimnost) krene istim putem, a onda je proces cijepanja BiH političkim i mirnim putem vrlo realna opcija. Federalizacija može funkcionisati ako su države Federacije u službi iste, ali kod nas 2/3 se ne identificiraju sa BiH kao sa svojom državom a 1/3 je bez kompasa i vizije.
Po meni, građanska država je trenutno nemoguća a federalizacija prvi korak prema mirnom razilaženju - iskreno nemam ideju prema kojoj bi se država mogla dogovorom urediti na taj način da je svi prihvate kao svoju i da 2/3 prestanu aktivno raditi na rušenju iste.
Po meni, građanska država je trenutno nemoguća a federalizacija prvi korak prema mirnom razilaženju - iskreno nemam ideju prema kojoj bi se država mogla dogovorom urediti na taj način da je svi prihvate kao svoju i da 2/3 prestanu aktivno raditi na rušenju iste.
Last edited by Ironman_88 on 27/12/2017 16:11, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#138 Re: Dayton 2
Pa dobro hoćemo li čitati samo to u predzadnjoj rečenici ili cijeli tekst? Ako čitamo parcijalno svako može zaključiti ono što želi ali ako pročitamo cijeli tekst vidimo suštinu.amko761 wrote:Ja koliko vidim u toj predzadnjoj rečenici se traži upravo ono što Hrvati traže. ''equal representation for their peoples''
-
Seyfo
#139 Re: Dayton 2
Aha,a ti imas informacije da ce se Dejton 2 desiti do okt.2018? Ja sam siguran da nece! A ako si sta ulozio,dobro za tebeHafis wrote:Lijepo je to, samo imam informacije da neće svi iseliti do listopada 2018., tako da će to trebati nekako rješavati kao što to čovjek napisa u svom pismu.Seyfo wrote:Buduci da je Dejton 1 ludjacka kosulja za funkcionisanje drzave, Dejton 2 je itekako potreban. Ja bih ga vise volio nazvati ""promjene ustava""ali znamo da se o sudbini BiH odlucuje vani, tako da je naziv Dejton 2 pravilan. Iako ce tesko do njega doci, moguce je, u novim potkusurivanjima velikih sila. Na sta ce liciti, to ne znamo a zavisi od interesa stranih centara moci u datom momentu. U cijem interesu sto se tice naroda u BiH ce to da se krece, zavisi od politicke trgovine. Ali bez obzira, cinjenica je da Srbi i Hrvati najvise iseljavaju iz BiH a ne smatraju je svojom drzavom i to itekako moze imati uticaj na ustavne promjene.
- Ironmen
#140 Re: Dayton 2
Dzaba pisete o ovome smijesni ste mi i vi i svi koji misle da je moguce doci do Daytona 2 nema sanse da se 3 medje mogu dogovoriti oko bilo cega da su 2 pa ajde a ovako nema sanse Dayton dva moze doci samo kada se svijest ljudi promjeni a to na balkanu znaci nikad ili da dodje do novog rata, sto sam sto posto siguran da niko normalan vise nebi htjeo ratovati za ovakve vodje i ustrojstvo tako da nam jedino svima ostaje kolektivno iseljavanje iz ove rupe drugojžg rjesenja nema. Ja sam bio optimist do 2006 posle te godine sam pesimist sto se tice promjene u ovoj drzavi tako da jos jednom ponavljam dzaba pisete o ovoj temi.
-
Hafis
#141 Re: Dayton 2
Ma kakav Dayton 2.Seyfo wrote:Aha,a ti imas informacije da ce se Dejton 2 desiti do okt.2018? Ja sam siguran da nece! A ako si sta ulozio,dobro za tebeHafis wrote:Lijepo je to, samo imam informacije da neće svi iseliti do listopada 2018., tako da će to trebati nekako rješavati kao što to čovjek napisa u svom pismu.Seyfo wrote:Buduci da je Dejton 1 ludjacka kosulja za funkcionisanje drzave, Dejton 2 je itekako potreban. Ja bih ga vise volio nazvati ""promjene ustava""ali znamo da se o sudbini BiH odlucuje vani, tako da je naziv Dejton 2 pravilan. Iako ce tesko do njega doci, moguce je, u novim potkusurivanjima velikih sila. Na sta ce liciti, to ne znamo a zavisi od interesa stranih centara moci u datom momentu. U cijem interesu sto se tice naroda u BiH ce to da se krece, zavisi od politicke trgovine. Ali bez obzira, cinjenica je da Srbi i Hrvati najvise iseljavaju iz BiH a ne smatraju je svojom drzavom i to itekako moze imati uticaj na ustavne promjene.
Dočekat ćemo izbore bez promijenjenog izbornog zakona. Kao što rekoh bošnjačka politička opcija ide na tu varijantu i ako uspiju (a ne znam ni sam na koji način) prelomiti da se rezultati izbora, to jest popunjavanje federalnog Doma naroda sprovede kao i do sad (kako i stoji u prijedlozima SDA i SDP) to će biti početak kraja konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH (jer ono što je sigurno u budućnosti jeste izborni inženjering koji će se tek tada početi planski sprovoditi, jer nije bez veze ovoliko opiranje implementaciji odluka Ustavnog suda).
Ako pak dođe do potrebnih izmena, to će biti protumačeno kao svjetska islamofobija i politička situacija će se svakako pogoršati.
-
amko761
#142 Re: Dayton 2
Pa pročitaj cijeli tekst, i suština je ono što sam rekao. Zapravo nemoj. Kao što rekoh, bošnje...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa dobro hoćemo li čitati samo to u predzadnjoj rečenici ili cijeli tekst? Ako čitamo parcijalno svako može zaključiti ono što želi ali ako pročitamo cijeli tekst vidimo suštinu.amko761 wrote:Ja koliko vidim u toj predzadnjoj rečenici se traži upravo ono što Hrvati traže. ''equal representation for their peoples''
Zaboravi.
-
amko761
#143 Re: Dayton 2
Ja odustao, ne znam šta mi bi da išta i pišem po forumima po internetimaHafis wrote:To im uzaludno pokušavam i objasniti, ali ne možeš milimetra u glavu.amko761 wrote:Ja koliko vidim u toj predzadnjoj rečenici se traži upravo ono što Hrvati traže. ''equal representation for their peoples''
Ono okrenulo priču u svoju korist i mlati o Daytonu 2, najmilija tema...k'o vojnik o skraćenju
-
sportman1
#144 Re: Dayton 2
bih je nebitna drzava u geopolitickom smislu i svakom drugom za MZ i nema sanse da se bez jakog pritiska i ozbiljnih prijetnji ista promjeni .
dejton dva samo tada ima sanse.
dejton dva samo tada ima sanse.
- Drvosjeca iz Dejcica
#146 Re: Dayton 2
amko761 wrote:Pa pročitaj cijeli tekst, i suština je ono što sam rekao. Zapravo nemoj. Kao što rekoh, bošnje...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa dobro hoćemo li čitati samo to u predzadnjoj rečenici ili cijeli tekst? Ako čitamo parcijalno svako može zaključiti ono što želi ali ako pročitamo cijeli tekst vidimo suštinu.amko761 wrote:Ja koliko vidim u toj predzadnjoj rečenici se traži upravo ono što Hrvati traže. ''equal representation for their peoples''
Zaboravi.
-
Seyfo
#147 Re: Dayton 2
Hafis spin majstor...ko ga ne zna,dao bi mu bletitet
- Drvosjeca iz Dejcica
#148 Re: Dayton 2
Problem je što ljudi misle da je Dejton 2 dogovor i kompromis a griješe. Mi da smo mogli ostvariti kompromis i dogovor Dejton nam ne bi ni trebao niti bi bilo rata. Upravo zbog nemogućnosti dogovora došlo je do rata a Dejton je njegova posljedica. Isto tako eventualni Dejton 2 treba posmatrati u tom smislu kao nemogućnost dogovora i potreba iz nužde. Ako dođe do toga onda će se primjenjivati i metode prisile da bi se zemlja održala u miru i na putu demokratije. naravno svako može subjektivno razumjeti ovo inicijativu kao podrška ovom konceptu ili onom ali siguran sam da nam sada generalno treba veći angažman Amerike u tom smislu.Lincoln-Burrows wrote:Dayton 2![]()
Toliko od mene.
- Lincoln-Burrows
#149 Re: Dayton 2
Sve si ti to uopćeno napisao rekao bih kak spada samo kad pogledamo Dayton 1 tko je bio zadovoljan? nitko,Drvosjeca iz Dejcica wrote:Problem je što ljudi misle da je Dejton 2 dogovor i kompromis a griješe. Mi da smo mogli ostvariti kompromis i dogovor Dejton nam ne bi ni trebao niti bi bilo rata. Upravo zbog nemogućnosti dogovora došlo je do rata a Dejton je njegova posljedica. Isto tako eventualni Dejton 2 treba posmatrati u tom smislu kao nemogućnost dogovora i potreba iz nužde. Ako dođe do toga onda će se primjenjivati i metode prisile da bi se zemlja održala u miru i na putu demokratije. naravno svako može subjektivno razumjeti ovo inicijativu kao podrška ovom konceptu ili onom ali siguran sam da nam sada generalno treba veći angažman Amerike u tom smislu.Lincoln-Burrows wrote:Dayton 2![]()
Toliko od mene.
znači Dayton 2 je na tom tragu. USA definitivno na čelu sa Trumpom nije taj traženi safeguard. Eno tamo
se natežu oko prijestolnice Palestine a što bi tek ovdje izveli Bog će ga znat.
Znači onaj moj komentar 'Dayton 2
- Drvosjeca iz Dejcica
#150 Re: Dayton 2
Pa upravo sam za razliku od tebe rekao suštinu. Dejton2 i ako ga bude bilo neće biti stvar dogovora i kompromisa već jedne vrste prisile kao i Dejton1. Koliko, koji obim i slično treba još da se vidi. Svejedno koja administracija ali Amerika više-manje ima kontinuitet podrške BiH kao cjelovitoj državi, nekad malo manjimintenzitetom nekad više ali kontinuitet je tu. Isto tako ova administracija siguran sam da neće uraditi ništa suštinski na štetu BiH kao države.Lincoln-Burrows wrote:Sve si ti to uopćeno napisao rekao bih kak spada samo kad pogledamo Dayton 1 tko je bio zadovoljan? nitko,Drvosjeca iz Dejcica wrote:Problem je što ljudi misle da je Dejton 2 dogovor i kompromis a griješe. Mi da smo mogli ostvariti kompromis i dogovor Dejton nam ne bi ni trebao niti bi bilo rata. Upravo zbog nemogućnosti dogovora došlo je do rata a Dejton je njegova posljedica. Isto tako eventualni Dejton 2 treba posmatrati u tom smislu kao nemogućnost dogovora i potreba iz nužde. Ako dođe do toga onda će se primjenjivati i metode prisile da bi se zemlja održala u miru i na putu demokratije. naravno svako može subjektivno razumjeti ovo inicijativu kao podrška ovom konceptu ili onom ali siguran sam da nam sada generalno treba veći angažman Amerike u tom smislu.Lincoln-Burrows wrote:Dayton 2![]()
Toliko od mene.
znači Dayton 2 je na tom tragu. USA definitivno na čelu sa Trumpom nije taj traženi safeguard. Eno tamo
se natežu oko prijestolnice Palestine a što bi tek ovdje izveli Bog će ga znat.
Znači onaj moj komentar 'Dayton 2' je definitivno najbolji.