BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Locked
triconja

#126 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by triconja »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Primjera u svijetu je bezbroj: istovremeno biti Amerikanac nacionalno/biti Poljak etnički/biti ateista ili biti Francuz nacionalno/biti Arap etnički/biti musliman vjerski, biti Srbin i biti musliman (recimo trenutni reis IZ Srbije) ili biti Bošnjak i ateista (Kejn), itd. Zar sam morao ove primjere navoditi?
Meni je oduvijek slatko kako ti izbjegavaš direktna pitanja. ...otkako te znam na forumskim bespućima :)
Reis ima državljanstvo Srbije, stoga je Srbijanac po državljanstvu. Kako se izjašnjava po nacionalnosti/etnosu? Kao Srbin?

Sumnjam :D ispravi me u mojoj sumnji ako griješim.

Ti napisa:
Mene (lično & osobno, dakle u meni samom kao pojedincu koji se hrve sa samim sobom, sa spoznajom koju imam i znanjem o svemu tome, pogotovo samom vjerom - time ne negirajući neke historijske tokove i odrednice, neke uobičajenosti kako se poimaju stvari kod nas pa tako i stvar nacionalnosti) pripadnost islamu ne povezuje ni s etničkim (Bošnjak) ni s nacionalnim (Bosanac) momentom mog identiteta, naprotiv. Kao Bošnjak sebe ne vidim ništa boljim od drugih, ne ponosim se bošnjaštvom, ne postavljam to kao ikakvu mjeru vrijednosti s kojom mjerim i samjeravam stvari te onda određujem njihovu vrijednost (u odnosu s bošnjaštvom). Tamam posla. Time uopće ne smatram da ne/pripadnost vjeri određuje etnički ili nacionalni identitet - i obrnuto. Primjera je bezbroj. Opet ponavljam: baška što smo mi ograničeni mišlju pa sve to (vjeru, etničku pripadnost i nacionalnost) svodimo na jedno te isto, baška dakle naše osakaćeno iskustvo o tome, ono je naše vlastito ma kako bilo pogrešno i patetično...

Puno si toga napisao, opet nisi ništa rekao direktno.
Iz svih tvojih odgovora (i od drugih Bošnjaka na ovoj temi), jednostavno mi ne možete napisati taksativno šta to Bošnjake čini Bošnjacima osim vjere.
Možda taj merhametluk koji uskraćujete kao karakteristiku drugim narodima/ljudima oko sebe, kao što pokretač teme napisa.
Kako neko ko se izjašnjava kao Bošnjak u Sandžaku, Hrvatskoj, Kanadi zna da je Bošnjak (ako odstraniš vjeru)? Fizionomija? Kako da prepoznam Bošnjaka/Hrvata/*Srbina po ponašanju, govoru, hodu, običajima u npr Sarajevu?

Mi kao vrsta, nećemo napredovati naprijed, do zvijezda i Federacije planeta, dok se ne odreknemo umjetnih tvorevina za identifikaciju - nacija, nacionalnost, etnos, državljanstvo etc.
Ne živi se od mitova o veličini "svog naroda" (ovo mislim za sva tri naroda). To ćemo skontati kad budemo umirali od siromaštva i sisali mitomansku motku nacionalizma. Ugodno je pripadati kolektivu i uzeti gotove matrice, bez pokušaja da se samodefinišeš (možda ne ti, ali barem par primjeraka sa ove teme).

Ali, kao što si već napisao blago ja i fino mi promišljanje.

Hvala na ugodnoj diskusiji i puno ispraznih riječi s kojima ništa nije rečeno.
:mandrak:
Dobro je pitanje samo sto je malo tesko definisati neke stvari na tu temu. Ja kao etnicku pripadnost mogu da kazem da sam kelt i to niko ne moze da ospori jer je velika vjerovatnoca da sam imao pretka koji je bio kelt, isto tako mogu da kazem i da sam slaven jer je u historiji zabiljezeno da je bila velika seoba naroda i velika je mogucnost da je neki predak slaven i ni to mi niko ne moze osporiti. Ali gledajuci zadnjih 500 godina i razvoja ideja etnicke skupine (ili nacionalne skupine, cak se nekad podrazumijeva da je jedno te isto a nekad ne) ako u nekom mjestu ima dovoljno ljudi koje povezuje neka stvar (zajednicki predak ili neki obicaj) onda su se okupljali i dizali ustanke da naprave svoju drzavu. I ratova je bilo ihaj haj i ljudi izginulo koliko hoces zbog te ideje.

Ja bih etnicku grupu definisao kad etnicku grupu koju je imao predak prije nekih vecih previranja, npr glupo bi bilo reci da sam kelt jer su se sigurno etnicka pripadnost mog nekog pretka izmijenjala dosta puta do mene. Naravno ovu promjenu gledam iskljucivo sa gledista da muski predak moze da dodijeli etnicku pripadnost svoim potomcima a da se zenina ne gleda (zaostao pogled, ali haj drzim se tog radi lakseg objasnjenja). Naravno ova definicija nije tacna jer nije samo etnicka pripadnost roditelja zasluzna za moju etnicku pripadnost.

Ima jos jedna caka preko koje se moze promijeniti etnicka pripadnost a to je da okolinu ubijedis da si ti pripadnik etnicke grupe. I ako oni prihvate da ti zaista jesi pripadnik te grupe onda stvarno i jesi i mogao bi to napisati i u dokumentima i tako to. Tako asimilacija otprilike i funkcionise. Evo malo socniji primjer, zamisli da sam ja kinez i odem u ameriku. I tamo kazem ja sam etnicki amerikanac, i hoce li iko to povjerovati, odgovor je nece jer i budala vidi da nisam amerikanac. Ako nekoliko generacija prodje i moji potomci se dovoljno izmijesaju sa etnickim stanovnistvom oni bi mogli da kazu da su amerikanci i bili bi amerikanci jer ne bi bilo razlike u ponasanju, obicajima, izgledu izmedju njih i etnickih amerikanaca.

TL;DR: etnicka pripadnost se moze promijeniti u slucaju radikalne promjene ponasanja, jezika, obicaja tvojih nasljednika (djece) dok ti svoju ne mozes promijeniti.
Maraschino

#127 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Maraschino »

DaysleepeR wrote:
ono što ti nisi je pametan, a ja ću ti objasniti kako i zašto

ti dakle hoćeš da kažeš da o bošnjačkom merhametu može govoriti samo bošnjak jer je bošnjački merhamet samo vidljiv bošnjacima, tj. isti funkcioniše samo na unutarbošnjačkom principu i ne postoji za nebošnjake?

kakav je onda to merhamet?

to želiš reći?

i šta je to bošnjak, kako se postaje bošnjak? kako se biva priznat bošnjakom? želim tu čast! da zaslužim.
Svako moze pricati o Bosnjacima pa i ti.
Od nedavno Bosnjaci se radjaju a u vremenu naseg radjanja, nismo to mogli biti.
Ja sam(kao i svaki drugi stanovnik BiH) prije svega Bosanac, islamske vjeroispovijesti koji ne zeli biti Ostali.
Rampage

#128 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Rampage »

Bošnjački merhametluk nije kukavičluk - prije svega riječ je o našoj ljudskosti.

Pogrešno je uzimati naše susjede/komšije kao neke referentne tačke po tom pitanju. Nismo bili kao oni kad je bilo najteže, hvala Bogu, ne trebamo biti ni danas.
Maraschino

#129 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Maraschino »

It_is_a_Leclerc wrote:
Sudeći po minulom radu pomenutog forumaša, mislim da možemo očekivati odgovor - članstvom u SDA. :D
Sve mi mozes pripisati ali clanstvo u nekoj stranci, ne.
Poslije reformista i u jogurt pusem.
Ja sam libero i mogu svakoga da pljujem ili hvalim, zavisno od zasluga.
Obi Wan Bosnian

#130 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Obi Wan Bosnian »

Grean wrote:Mislim da je taj kukavicluk posljedica osjecaja da smo u okruzenju vijekovima.
ding dong

Imamo pobjednika :thumbup:

Jedini muslimani na planeti zemlji koji niti imaju izlaz na more niti graniče sa drugim muslimanima preko kojih bi imali izlaz na more. A islam neprijatelj #1 ostatka planete.

Bošnjaci su merhametli jer su ukruženi.
Bošnjaci su popustljivi jer su okruženi.
Bošnjaci moraju da se zadovolje sa 1/3 vlasti u državi u kojoj su 50% stanovništva jer su okruženi.

Bošnjacima se vlada strahom a to je moguće jer postoje realni razlozi za strah. Naime, okruženi su.
DaysleepeR

#131 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by DaysleepeR »

ne može jedan kompletan narod imati ljudske osobine, tj. ne može se reći zdrave pameti da su "bošnjaci merhametli".
prvo nema nikakvo naučno uporište, a drugo malo tukne na fašizam, jer kad otvoriš ta vrata onda možeš reći bošnjaci su merhametli, srbi su genocidni, hrvati namazani, itd, itd. sve klasični fašizam i priče o pravim i manje pravim i ispravnim nacijama i narodima

onda automatski otvaraš vrata da neko drugi kaže bošnjaci su vječne poturice, itd. itd.

elem pravo glupa i netačna premisa u startu
cyprus

#132 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by cyprus »

Ja znam tonu Bošnjaka koji nisu ni M od merhametli... A znam i podosta Srba i Hrvata koji jesu :)
Obi Wan Bosnian

#133 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Obi Wan Bosnian »

Što reče jedan mudar čovjek:
cyprus wrote: korištenje termina Bošnjaci, Srbi i Hrvati kao grupnih odrednica jeste generalizacija, ali u ovom postu je upotrebljena samo kao sredstvo lakšeg sporazumijevanja... Naravno da time ne želim utrpati sve pripadnike jednog naroda u isti koš, nego govorim kroz prizmu bošnjačke nacionalne politike, srpske nacionalne politike i hrvatske nacionalne politike...
Tako mnogi od nas ne misle generalizirati i trpšati u isti koš već eto radi lakšeg sporazumjevanja a kroz prizmu nacionalnih politika :izet:
Gojeni H

#134 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Gojeni H »

DaysleepeR wrote:ne može jedan kompletan narod imati ljudske osobine, tj. ne može se reći zdrave pameti da su "bošnjaci merhametli".
prvo nema nikakvo naučno uporište, a drugo malo tukne na fašizam, jer kad otvoriš ta vrata onda možeš reći bošnjaci su merhametli, srbi su genocidni, hrvati namazani, itd, itd. sve klasični fašizam i priče o pravim i manje pravim i ispravnim nacijama i narodima

onda automatski otvaraš vrata da neko drugi kaže bošnjaci su vječne poturice, itd. itd.

Zasto cesto Nijemce nazivamo hladnim i disciplinovanim?
Zasto Britance nazivamo ustogljenim i robovima vlastitim tradicijama?
I ovo ne radimo samo "mi" vec mnogi politicari, novinari, i ostali.
Postoje odredjeni oblici ponasanja kod razlicitih nacija i grupacija.
Izgleda da se takvo nesto jedino spocitava Bosnjacima? Svvjesno ili ne, zeli se sprijeciti ocjena ili obiljezavanje generalnog ponasanja druga dva naroda. Takodje, ponovo svjesno ili ne, pokusava se dovesti u pitanje minimum samoidentifikacije ljudi koji se osjecaju Bosnjacima.

Na temu, uvodni post i jeste oslobadjanje frustracija uzrokovanih beskicmenjackom i bezvizionarskom politikom bosnjackog politickog vodjstva, ali i generalnim nedostatkom ideje o daljoj emancipaciji bosnjackog naroda.
pemanapemani

#135 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by pemanapemani »

Bošnjačko prihvatanje velikosrpske matrice u kojoj se sve gleda kroz etničku pripadnost je kukavičluk.

Za vrijeme agresije na RBiH, većinom Bošnjaci su bili nositelji državnosti i bosanskohercegovačke ideje.

Danas su Bošnjaci, odnosno njihovo rukovodstvo, prihvatili velikosrpsku matricu prema kojoj je najbitnija identitetska odrednica pleme/narod. Narodski rečeno, spalo se sa konja na magarca.
Imamo primjer i na ovoj temi, parafraziram - kada se iseli većina Srba i Hrvata i kada Bošnjaka bude 70%, tada ćemo se vratiti bosanskoj ideji i gradnji BiH identiteta. :-)

Apsurd nad apsurdima - bosanska ideja ti donijela slobodu i samostalnost, a ti nakon agresije prihvataš srednjovjekovnu metodologiju agresora, koja je uobličena u paradigmi pleme-religija-krv, a modernu ideju državnog BiH identiteta proglašavaš neprijateljskom. :-)

Onda svakodnevno gledaš kako lud seksualno opći sa zbunjenim i još se pitaš zašto je to tako.
DaysleepeR

#136 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by DaysleepeR »

Gojeni H wrote:
DaysleepeR wrote:ne može jedan kompletan narod imati ljudske osobine, tj. ne može se reći zdrave pameti da su "bošnjaci merhametli".

Izgleda da se takvo nesto jedino spocitava Bosnjacima? Svvjesno ili ne, zeli se sprijeciti ocjena ili obiljezavanje generalnog ponasanja druga dva naroda. Takodje, ponovo svjesno ili ne, pokusava se dovesti u pitanje minimum samoidentifikacije ljudi koji se osjecaju Bosnjacima.

Na temu, uvodni post i jeste oslobadjanje frustracija uzrokovanih beskicmenjackom i bezvizionarskom politikom bosnjackog politickog vodjstva, ali i generalnim nedostatkom ideje o daljoj emancipaciji bosnjackog naroda.
nijemci i britanci su to što jesu vijekovima, oblikovani dugim tradicijama, velikim ratovima, osvajanjima i nametanjima svoje kulture i običaja velikim prostorima

mi smo prekratko nacija da bi se moglo to za nas reći, prije da bi se ovdje kod nas aplicirala "svi balkanci su"

mi smo jednako merhametli kao i svaki drugi narod sa balkana

slažeš se?
Gojeni H

#137 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Gojeni H »

DaysleepeR wrote: nijemci i britanci su to što jesu vijekovima, oblikovani dugim tradicijama, velikim ratovima, osvajanjima i nametanjima svoje kulture i običaja velikim prostorima

mi smo prekratko nacija da bi se moglo to za nas reći, prije da bi se ovdje kod nas aplicirala "svi balkanci su"

slažeš se?
Ne, mada branim tvoje pravo da tako mislis.

Fincima niko nece osporiti inovativnost, hladnocu i zelju za zivotom u ekstremnoj individualnosti, kao ni suludo opijanje vikendom. Niko im to nece osporiti kao dio njihovog nacionalnog karaktera. Iako cemo vjerovatno pronaci malu masu Finaca koji nisu ni "I" od inovativnosti. Necemo imati poteskoce pronaci brbljive Fince koji i nisu tako sutljivi i hladni i koji i nisu bas tako sramezljivi u drustvu.

Finci se tesko mogu nazvati velikom nacijom. Skoro 600 godina su bili pod Svedskom i vise od 100 godina pod Rusijom.
To ih ne cini nista manje uspjesnom drzavom a taj narod manje nacionalno svjesnim.
Finska decenijama slovi kao nacija koja, po zvanicnim istrazivanjima, ima najjace obrazovanje u Evropi i svijetu, izuzetno patriotski odredjeno stanovnistvo i izuzetno emancipovano stanovnistvo.

Bosnjaci, u trenucima kada su imali politicku i vojnu moc u okviru Osmanskog carstva, NIKADA nisu pocinili genocid nad drugim narodima, koji su zivjeli na istim prostorima. Ne postoji historijska dokumentacija koja bi dokazala nekakvo andricevsko nabijanje na kolac nekog krscanskog kmeta.
Ne postoji ekvivalent genocidu u Sahovicima 1924. god. u periodu mira na bosnjackoj strani.
Da, merhametluk je vezan iskljucivo za bosnjacki narod, ali u danasnje vrijeme ta rijec ima negativno znacenje i moze se vezati iskljucivo za kukavicluk i bezidejnost.
Henry Chinaski

#138 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Henry Chinaski »

Tersanje i pretjerana principijelnost su na nivou popupismenih navijačkih grupa.
Obrazovanje, biranje pravih vođa i izgradnja identiteta je pravi put. Jevreju su pravi primjer.
Grean

#139 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Grean »

DaysleepeR wrote:
nijemci i britanci su to što jesu vijekovima, oblikovani dugim tradicijama, velikim ratovima, osvajanjima i nametanjima svoje kulture i običaja velikim prostorima

slažeš se?
Gojeni je objasnio a time pokrio i @cyprusovo znam Bosnjake koji nisu i Srbe i Hrvate koji jesu.

Prica se o kolektivnoj svijesti, ono kako smo se formirali kao narodi i nikako se ne slazem da su svi Balkanci isti. Recimo na srpsku kolektivnu svijest je definitivno uticalo i formiralo ih ono sto mi zovemo guslarenje od Kosovske bitke pa sve mitologije na ovamo, ta uloga zrtve koja se bori protiv svih zala svijeta od Turske, preko Austro-Ugarske do Njemacke i ustasa a sad i mudzahedina. Uz to je islo ono dehumanizacija svih koji su na suprotnoj strani a pogotovo Albanaca pa i Bosnjaka u velikoj mjeri. Nekog je ta mitologija formirala 1% nekog lupam 101%, ali je definitivno imala uticaj na kolektiv kao takav.
insomnia78

#140 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by insomnia78 »

DaysleepeR wrote:
Gojeni H wrote:

slažeš se?
Pa ja. Od 93 do danas kolko ono bi? 24-godine
insomnia78

#141 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by insomnia78 »

Da sam se na vrijeme ozenio imo bi curicu toliku. :lol:
Kejn

#142 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Kejn »

Bloo wrote:
Kejn wrote:
Ja sam Bošnjak (iako ateista) jer sam rođen u porodici bosanskih muslimana, te će i moja djeca biti Bošnjaci jer će vući isto porijeklo kao i ja. Dakle ne stavlja se akcenat na religiju već na historijski kontekst religijskog porijekla.
Znači Bošnjak musliman ako pređe na katolicizam prestaje da bude Bošnjak?
hmmm
Pa ja sam postao ateista jer sam po tvojoj logici prestao biti Bošnjak? Nisam..
Kejn

#143 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Kejn »

insomnia78 wrote:Da sam se na vrijeme ozenio imo bi curicu toliku. :lol:
Al prvo nauči razliku između naroda i nacije
Bloo
Globalna šefica

#144 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Bloo »

Kejn wrote:
Bloo wrote:
Kejn wrote:
Ja sam Bošnjak (iako ateista) jer sam rođen u porodici bosanskih muslimana, te će i moja djeca biti Bošnjaci jer će vući isto porijeklo kao i ja. Dakle ne stavlja se akcenat na religiju već na historijski kontekst religijskog porijekla.
Znači Bošnjak musliman ako pređe na katolicizam prestaje da bude Bošnjak?
hmmm
Ja samo slijedim tvoju logiku...ja sam bosnjam jer sam roden u porodici bosanskih muslimana

Poradim na tom historijskom kontekstu religijskog porijekla...sta god to bilo
insomnia78

#145 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by insomnia78 »

Kejn wrote:
insomnia78 wrote:Da sam se na vrijeme ozenio imo bi curicu toliku. :lol:
Al prvo nauči razliku između naroda i nacije
Cekam update na bilbordu
horkesh

#146 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by horkesh »

insomnia78 wrote: Pa ja. Od 93 do danas kolko ono bi? 24-godine
Je li se to kvalitet nacije računa po tome koliko postoji? Kao, što se duže krčka, to će biti bolja? :-)
triconja

#147 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by triconja »

Bloo wrote:
Kejn wrote:
Ja samo slijedim tvoju logiku...ja sam bosnjam jer sam roden u porodici bosanskih muslimana

Religije se saltaju ko carapi tako da bi trebala ta podjela da ne utice na etnicku ili nacionalnu jer onda ispada da ljudi koji ne pripadaju vjeri kojoj bi trebali idu u limbo.
perfekcionista1

#148 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by perfekcionista1 »

Bloo wrote: Ja samo slijedim tvoju logiku...ja sam bosnjam jer sam roden u porodici bosanskih muslimana

Bosnjak se ne postaje, Bosnjak se radja. Svi stanovnici BiH koji su rodjeni tu i ciji su roditelji rodjeni tu su u sustini Bosnjaci, geneticki, historijski. U BiH nikad nije bilo ni srba ni hrvata do prije 120 godina osim nekih pojedinaca koji su tu povremeno boravili kao gosti, to su historijske cinjenice. To sto danas imamo srbe i hrvate koji se prave veci katolici od pape nikada nece izbrisati fakt da su oni ustvari Bosnjaci

Bloo
Globalna šefica

#149 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by Bloo »

perfekcionista1 wrote:
Bloo wrote: Ja samo slijedim tvoju logiku...ja sam bosnjam jer sam roden u porodici bosanskih muslimana

Bosnjak se ne postaje, Bosnjak se radja. Svi stanovnici BiH koji su rodjeni tu i ciji su roditelji rodjeni tu su u sustini Bosnjaci, geneticki, historijski. U BiH nikad nije bilo ni srba ni hrvata do prije 120 godina osim nekih pojedinaca koji su tu povremeno boravili kao gosti, to su historijske cinjenice. To sto danas imamo srbe i hrvate koji se prave veci katolici od pape nikada nece izbrisati fakt da su oni ustvari Bosnjaci
Ovo kao svi smi mi srbi parola.... :D

eto, svi smo mi Bošnjaci...gdje ćemo dalje nakon te spoznaje?
Nekako mi se čini da bez obzira kako ćemo nazvati narode na ovim prostorima, da oni odbijaju da idu naprijed...

edit: nije bilo nikooogaaa drugog...samo Bošnjaci prije 120 god :lol: :lol: :lol: Treba nam dati posebnu nagradu za najčistiji, najautohtoniji narod...
ako izuzmemo goste :mrgreen: a svakog gosta 3 dana dosta
perfekcionista1

#150 Re: BOSNJACKI MERHAMETLUK JE KUKAVICLUK!

Post by perfekcionista1 »

Bloo wrote: eto, svi smo mi Bošnjaci...gdje ćemo dalje nakon te spoznaje?
Nekako mi se čini da bez obzira kako ćemo nazvati narode na ovim prostorima, da oni odbijaju da idu naprijed...
Ovo ti je logika. Nemoguce da smo svi rodjeni u Bosni i svi nasi preci su tu rodjeni, od oca do pra pra pra djeda pa tako u nedogled, a da smo tri razlicita naroda. Mozemo biti samo jedan narod i to su genetska istrazivanja pokazala, nas genetski kod je identican od Bihaca, Banja Luke pa do Mostara i razlikuje se od dnk ljudi iz Zagreba ili Beograda. To sto su srbi smislili uz gusle je mitomanska prica koja nema cak ni znacajan osvrt u svjetskim historijskim knjigama kamo li sta drugo. Uostalom poslusaj klip iznad a procitaj i knjigu najvece hrvatske historicarke Nade Klaic.
Locked