Dobro je pitanje samo sto je malo tesko definisati neke stvari na tu temu. Ja kao etnicku pripadnost mogu da kazem da sam kelt i to niko ne moze da ospori jer je velika vjerovatnoca da sam imao pretka koji je bio kelt, isto tako mogu da kazem i da sam slaven jer je u historiji zabiljezeno da je bila velika seoba naroda i velika je mogucnost da je neki predak slaven i ni to mi niko ne moze osporiti. Ali gledajuci zadnjih 500 godina i razvoja ideja etnicke skupine (ili nacionalne skupine, cak se nekad podrazumijeva da je jedno te isto a nekad ne) ako u nekom mjestu ima dovoljno ljudi koje povezuje neka stvar (zajednicki predak ili neki obicaj) onda su se okupljali i dizali ustanke da naprave svoju drzavu. I ratova je bilo ihaj haj i ljudi izginulo koliko hoces zbog te ideje.Bloo wrote:Meni je oduvijek slatko kako ti izbjegavaš direktna pitanja. ...otkako te znam na forumskim bespućimaarzuhal wrote:
Primjera u svijetu je bezbroj: istovremeno biti Amerikanac nacionalno/biti Poljak etnički/biti ateista ili biti Francuz nacionalno/biti Arap etnički/biti musliman vjerski, biti Srbin i biti musliman (recimo trenutni reis IZ Srbije) ili biti Bošnjak i ateista (Kejn), itd. Zar sam morao ove primjere navoditi?
Reis ima državljanstvo Srbije, stoga je Srbijanac po državljanstvu. Kako se izjašnjava po nacionalnosti/etnosu? Kao Srbin?
Sumnjamispravi me u mojoj sumnji ako griješim.
Ti napisa:
Mene (lično & osobno, dakle u meni samom kao pojedincu koji se hrve sa samim sobom, sa spoznajom koju imam i znanjem o svemu tome, pogotovo samom vjerom - time ne negirajući neke historijske tokove i odrednice, neke uobičajenosti kako se poimaju stvari kod nas pa tako i stvar nacionalnosti) pripadnost islamu ne povezuje ni s etničkim (Bošnjak) ni s nacionalnim (Bosanac) momentom mog identiteta, naprotiv. Kao Bošnjak sebe ne vidim ništa boljim od drugih, ne ponosim se bošnjaštvom, ne postavljam to kao ikakvu mjeru vrijednosti s kojom mjerim i samjeravam stvari te onda određujem njihovu vrijednost (u odnosu s bošnjaštvom). Tamam posla. Time uopće ne smatram da ne/pripadnost vjeri određuje etnički ili nacionalni identitet - i obrnuto. Primjera je bezbroj. Opet ponavljam: baška što smo mi ograničeni mišlju pa sve to (vjeru, etničku pripadnost i nacionalnost) svodimo na jedno te isto, baška dakle naše osakaćeno iskustvo o tome, ono je naše vlastito ma kako bilo pogrešno i patetično...
Puno si toga napisao, opet nisi ništa rekao direktno.
Iz svih tvojih odgovora (i od drugih Bošnjaka na ovoj temi), jednostavno mi ne možete napisati taksativno šta to Bošnjake čini Bošnjacima osim vjere.
Možda taj merhametluk koji uskraćujete kao karakteristiku drugim narodima/ljudima oko sebe, kao što pokretač teme napisa.
Kako neko ko se izjašnjava kao Bošnjak u Sandžaku, Hrvatskoj, Kanadi zna da je Bošnjak (ako odstraniš vjeru)? Fizionomija? Kako da prepoznam Bošnjaka/Hrvata/*Srbina po ponašanju, govoru, hodu, običajima u npr Sarajevu?
Mi kao vrsta, nećemo napredovati naprijed, do zvijezda i Federacije planeta, dok se ne odreknemo umjetnih tvorevina za identifikaciju - nacija, nacionalnost, etnos, državljanstvo etc.
Ne živi se od mitova o veličini "svog naroda" (ovo mislim za sva tri naroda). To ćemo skontati kad budemo umirali od siromaštva i sisali mitomansku motku nacionalizma. Ugodno je pripadati kolektivu i uzeti gotove matrice, bez pokušaja da se samodefinišeš (možda ne ti, ali barem par primjeraka sa ove teme).
Ali, kao što si već napisao blago ja i fino mi promišljanje.
Hvala na ugodnoj diskusiji i puno ispraznih riječi s kojima ništa nije rečeno.
Ja bih etnicku grupu definisao kad etnicku grupu koju je imao predak prije nekih vecih previranja, npr glupo bi bilo reci da sam kelt jer su se sigurno etnicka pripadnost mog nekog pretka izmijenjala dosta puta do mene. Naravno ovu promjenu gledam iskljucivo sa gledista da muski predak moze da dodijeli etnicku pripadnost svoim potomcima a da se zenina ne gleda (zaostao pogled, ali haj drzim se tog radi lakseg objasnjenja). Naravno ova definicija nije tacna jer nije samo etnicka pripadnost roditelja zasluzna za moju etnicku pripadnost.
Ima jos jedna caka preko koje se moze promijeniti etnicka pripadnost a to je da okolinu ubijedis da si ti pripadnik etnicke grupe. I ako oni prihvate da ti zaista jesi pripadnik te grupe onda stvarno i jesi i mogao bi to napisati i u dokumentima i tako to. Tako asimilacija otprilike i funkcionise. Evo malo socniji primjer, zamisli da sam ja kinez i odem u ameriku. I tamo kazem ja sam etnicki amerikanac, i hoce li iko to povjerovati, odgovor je nece jer i budala vidi da nisam amerikanac. Ako nekoliko generacija prodje i moji potomci se dovoljno izmijesaju sa etnickim stanovnistvom oni bi mogli da kazu da su amerikanci i bili bi amerikanci jer ne bi bilo razlike u ponasanju, obicajima, izgledu izmedju njih i etnickih amerikanaca.
TL;DR: etnicka pripadnost se moze promijeniti u slucaju radikalne promjene ponasanja, jezika, obicaja tvojih nasljednika (djece) dok ti svoju ne mozes promijeniti.