Ljubitelji Rusije i razum

Post Reply
Gojeni H

#126 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Gojeni H »

desni wrote:Rusija je velesila, odmah poslije Amerike vjerovatno trenutno druga svjetska sila. Ogromna je to zemlja sa brojnim resursima, čiji se uticaj na svjetskom nivou ne može otpisati. Primjer, doživjeli su poraz u hladnom ratu, poslije kojeg su se nakon dvadesetak godina vratili u velikom stilu. U Siriji su pobijedili bez sumnje, možda nisu još dovoljno jaki da nastave dalje širiti zonu uticaja. Međutim, svijet je u previranju koje im nekako ide na ruku. Ne može se reći da i oni nemaju uticaja na sva ta dešavanja. Amerika sa Trumpom ide u izolacionizam, Velika Britanija takođe se distancira od kontinentalne Evrope, islamofobija kao gorivo za nacionalizme širom Evrope pomalo nagriza ideju evropskog jedinstva. Sad kako će sve završiti sa EU zavisi ponajviše od Njemačke.
    Mi na Balkanu smo uvijek žestoko plaćali cehove tih preslagivanja na svjetskoj sceni, a Bošnjaci posebno.
      Ulazili su Amerikanci u sukobe i na Balkanu, tukli su oni i po Srbiji, a i po Bosni četničke položaje ne zaboravimo. Sjetimo se Vašingtonskog sporazuma, Brčko distrikta, Dodika na crnoj listi, zabrane referenduma u Brčko Distriktu, da ne nabrajam dalje, ko želi može i sam skontati.
        Što se tiče Albanaca tačno je da su baš ko vagine se pokazali u tom ratu na Kosovu. I u pravu si i za društvene odnose, mislim za novac prodaju neženjama po Srbiji ćerke, šta reći nego bljak za takvo društvo. Mislio sam na lobiranje po Americi, nacionalno jedinstvo.
        Na par tema (Trump, Brexit) nekoliko izuzetno pronicljivih forumasa je upozorilo na udaljavanje anglosaksonskog bloka od Evrope generalno.
        SAD cini se, nakon Iraka i Afganistana, ali i Ukrajine, su u defanzivi, ili u izuzetno ogranicenoj ofanzivi.
        Od Amerike se tesko moze ocekivati bilo kakvo znacajnije angazovanje po pitanju Bosne.
        Britanija je i po cijenu ekonomske stagnacije odlucila da je Sjedinjene drzave Evrope ne interesuju.

Samo Bog zna sta ce se u Evropi desiti u narednih par decenija. Istocnoevropska bratija se definitivno otima od njemacko-franuskog zagrljaja a to mozemo vidjeti po rezultatima izbora u Poljskoj, Madjarskoj i Ceskoj.

Cijenjeni forumas @daddy cool je misljenja da se Bosna treba okrenuti prema Njemackoj i raditi sve sto je neophodno da Njemacka vidi interes u nama. Cini se da nemamo izbora, ali je pitanje da li je Njemackoj uopste stalo do ovog komada Evrope i da li uopste ima snage da se nametne.

Da se vratimo Rusiji, Boris Dzonson je u posjeti. Merkelki se ne gadi nimalo pricati sa Rusima. I jedna i druga zemlja ne samo u Evropi vec i svijetu barem par stotina godina lomi koplja sa tom istom Rusijom. Ali i jedna i druga zemlja ne mogu ignorisati Rusiju. To se zove poznavanje interesa vlastite zemlje i geopoliticke situacije u vlastitom komsiluku.
        asurbanipal

#127 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by asurbanipal »

Gojeni H wrote:
        desni wrote:
        Gojeni H wrote:Putin i Rusija se medju Bosnjacima nevjerovatno potcjenjuju. Nema nijednog razloga da se upustimo u bilo kakav savez sa Rusijom, ali nema takodje nikakvog razloga da se ne radi na tome da se odnosi malo rafiniraju.
        Strateški interes Bošnjaka je ulazak Bosne i Hercegovine u NATO pakt. Nakon ulaska Crne Gore, Srbija i Bosna i Hercegovina ostaju u okruženju ovog vojnog saveza. Izgledna je dalja konfrontacija između Rusije i Zapada. Mali i na globalnom nivou beznačajni narodi kao što su Bošnjaci i Srbi će morati zauzeti stranu.
          Politička i intelektualna elita kod Srba je opčinjena Rusijom u tolikoj mjeri da ne treba puno mudrosti za zaključak na koju će stranu Srbi i Srbija.
            Poznata je anegdota o djedu današnjeg srpskog vožda i njegovoj braći koji su iz Čipuljića kod Bugojna krenuli na konjima u svetu Rusiju.
              Evo link izvor je kaže sam Aleksandra Vučić
                http://www.intermagazin.rs/poreklo-aleksandra-vucica/
                  Rusofili na nekom mitološkom nivou očekuju uspostavu Trećeg Rima, imperije zasnovane na vrijednostima hrišćanskog tradicionalizma na čelu sa Rusijom. Promovišu ideje zasnovane na djelima Aleksandra Dugina, po kojima se Rusija vidi kao nasljednica Vizantije oličenje božije države na zemlji, koja nužno ulazi u sukob sa tzv.anglocionistima. U tom cilju poželjno je sklapanje saveza Moskva-Teheran-Peking. Poznato sa foruma :mrgreen:
                    Rusima Bošnjaci ne trebaju, imaju siguricu Srbe, bratski pravoslavni narod. Kroz historiju dokazano više puta. Možda jedino da su Bošnjaci sklopili savez sa četnicima u Crnoj Gori i blokirali njen ulazak u NATO.
                      Napisah već jednom, trebamo učiti od Albanaca.

Mozda ovo i nije iskljucivo mit. Rusija je u 19. vijeku, kada se nazirala smrt Osmanske imperije, vidjela priliku da izadje na Mediteran.

Naravno da je mit.

Druga je stvar što se do strateških i geopolitičkih ciljeva služe mitovima.

Imaju Rusi interese i na Dalekom istoku i na Baltiku.

Image

Image
                      japin_mutapi
                      Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#128 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by japin_mutapi »

bosnjaci rusiju gledaju kroz srbiju i u ruskim mi(g)tovima prepoznaju srpske
                      sa obzirom na historijsko iskustvo i agresivni srpski militantno-crkveni nacionalizam ne cudi sto ta slika nije ugodna
                      Bodkin

#129 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
                      desni wrote:Rusija je velesila, odmah poslije Amerike vjerovatno trenutno druga svjetska sila. Ogromna je to zemlja sa brojnim resursima, čiji se uticaj na svjetskom nivou ne može otpisati. Primjer, doživjeli su poraz u hladnom ratu, poslije kojeg su se nakon dvadesetak godina vratili u velikom stilu. U Siriji su pobijedili bez sumnje, možda nisu još dovoljno jaki da nastave dalje širiti zonu uticaja. Međutim, svijet je u previranju koje im nekako ide na ruku. Ne može se reći da i oni nemaju uticaja na sva ta dešavanja. Amerika sa Trumpom ide u izolacionizam, Velika Britanija takođe se distancira od kontinentalne Evrope, islamofobija kao gorivo za nacionalizme širom Evrope pomalo nagriza ideju evropskog jedinstva. Sad kako će sve završiti sa EU zavisi ponajviše od Njemačke.
                        Mi na Balkanu smo uvijek žestoko plaćali cehove tih preslagivanja na svjetskoj sceni, a Bošnjaci posebno.
                          Ulazili su Amerikanci u sukobe i na Balkanu, tukli su oni i po Srbiji, a i po Bosni četničke položaje ne zaboravimo. Sjetimo se Vašingtonskog sporazuma, Brčko distrikta, Dodika na crnoj listi, zabrane referenduma u Brčko Distriktu, da ne nabrajam dalje, ko želi može i sam skontati.
                            Što se tiče Albanaca tačno je da su baš ko vagine se pokazali u tom ratu na Kosovu. I u pravu si i za društvene odnose, mislim za novac prodaju neženjama po Srbiji ćerke, šta reći nego bljak za takvo društvo. Mislio sam na lobiranje po Americi, nacionalno jedinstvo.
                            Na par tema (Trump, Brexit) nekoliko izuzetno pronicljivih forumasa je upozorilo na udaljavanje anglosaksonskog bloka od Evrope generalno.
                            SAD cini se, nakon Iraka i Afganistana, ali i Ukrajine, su u defanzivi, ili u izuzetno ogranicenoj ofanzivi.
                            Od Amerike se tesko moze ocekivati bilo kakvo znacajnije angazovanje po pitanju Bosne.
                            Britanija je i po cijenu ekonomske stagnacije odlucila da je Sjedinjene drzave Evrope ne interesuju.

Samo Bog zna sta ce se u Evropi desiti u narednih par decenija. Istocnoevropska bratija se definitivno otima od njemacko-franuskog zagrljaja a to mozemo vidjeti po rezultatima izbora u Poljskoj, Madjarskoj i Ceskoj.

Cijenjeni forumas @daddy cool je misljenja da se Bosna treba okrenuti prema Njemackoj i raditi sve sto je neophodno da Njemacka vidi interes u nama. Cini se da nemamo izbora, ali je pitanje da li je Njemackoj uopste stalo do ovog komada Evrope i da li uopste ima snage da se nametne.

Da se vratimo Rusiji, Boris Dzonson je u posjeti. Merkelki se ne gadi nimalo pricati sa Rusima. I jedna i druga zemlja ne samo u Evropi vec i svijetu barem par stotina godina lomi koplja sa tom istom Rusijom. Ali i jedna i druga zemlja ne mogu ignorisati Rusiju. To se zove poznavanje interesa vlastite zemlje i geopoliticke situacije u vlastitom komsiluku.
                            Udaljavanje koje traje godinu dana od kad je trump na vlasti i udaljavanje engleske na racun 53% glasanja koje je doslo nakon lose pokerske procjene engleskog premijera se tesko moze nazvati udaljavanjem kao nacionalnom strategijom.

I ne potoji nista sto se moze uraditi ds njemcima bude toliko stalo do bosne, sve da im prepises cijelu drzavu
                            MuaDib

#130 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by MuaDib »

TomANDJerry wrote:OK , drago mi je da druga strana barem ima argument ... iako je taj argument da se sa genocidom moze pregovarati i nije problem ga staviti za pregovaracki stol. Ali mi nije jasno sta mi kao BiH imamo od toga da ga stavimo za pregovaracki stol, eto Rusija stavila veto na genocid u Srebrenici u zelji da spasi Siriju (dovoljno je samo ovu recenicu procitati dva puta zaredom da shvatite ima li smisla) --- kakve koristi BiH ima od toga.

P.S. da se samo razumije ja sam na strani umjerenih pobunjenika u Siriji , ne na strani diktatora sa jedne ili ludjaka sa druge strane. Ali da ne ulazimo u to

P.S.S. i da ne zaboravimo da taj genocid nije pocinio Zapad (ponovo se izjednacava podrska genocidu i ne djelovanje da se sprijeci) nego strana koju Rusija podrzava ... ali opet nekom matematikom se dobiva --> Rusija i Putin = pravedna strana koja sa macem kralja Artura ide da oslobodi svijet od ultimativnog zla zvanog zapad
                            Tvoj je problem što nećeš da shvatiš, da se u britanskoj rezoluciji Srebrenica samo iskoristila da se druge stvari provuku. A što glupi bošnjački i srpski političari to koriste u dnevnopolitičke svrhe, to je pokazatelj njihovog primitivizma.

I ovdje najbolje dolazi do izražaja činjenica da se historija ponavlja onome ko ne uči iz nje i onome kome je historija samo poklič za osvetu. Ja koliko znam kad je počeo genocid u Srebrenici, Srebrenicu nije štitio ruski bataljon, već zemlje sa zapada Holandije, ja koliko znam OUN i VS OUN nisu se ni počešali kad je krenulo sistematsko ubijanje, iste te zapadne zemlje imaju satalitske snimke kojima su pratile svaki korak zločina, ali ih nisu transparentno dali na uvid, isti taj zapad je imao nosače aviona z Jadranskom moru pa nije trepnuo, isti ti Britanci su putem svojih izaslanika prenosili Aliji da iseli istočno-bosanske enklave, da se Srbi odobrovolje za pregovore kompaktnom teitorijom i da ne nabrajam dalje. Izvini ja ne vjerujem u ozbiljne namjere tog Zapada, koji je i dao Republici Srpskoj međunarodnu verifikaciju famoznim omjerom 51:49%. A još manje vjerujem u pozitivne i dobronamjerne stavove Velike Britanije, koja sebi daje za pravo da njeni lordovi odlučuju šta je dobro za nas a šta ne. Da njeni lordovi agresiju pretvaraju u međuetnički da ne kažem građanski rat, koji se rješava podjelama na etničke provincije ili republike.

Žalosno je što neki puše zapadnu propagandu i od Rusije stvaraju iskonskog neprijatelja. Rusija kao i svaka svjetska sila isključivo se vodi svojim interesima, kao što to radi i zapad. A na nama je hocemo li biti vješti pa napraviti veze na obostranu korist ili ne.
                            japin_mutapi
                            Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#131 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by japin_mutapi »

to sto je rusija velesila i sto se u svemu, pa i podrsci srbiji, vodi svojim interesima ne oslobadja je krivice
                            jer podrska srbiji, vojna, politicka, ekonomska, diplomatska, verbalna, bila ona stvarna ili simbolicna, je direktna podrska(a time postaje saucesnik) UZP-a, agresije na susjedne zemlje, genocida

srbija je ruski strateski interes i rusija ce podrzati srbiju u ostvarenju njenih ciljeva, u skladu sa mogucnostima, a svi znamo koji su ciljevi srbije osim onih koji su prespavali zadnjih 30+ godina i koji ne znaju historiju ovih prostora

rusija je velika srbija je mala rusija
                            TomANDJerry

#132 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by TomANDJerry »

MuaDib wrote:
                            TomANDJerry wrote:OK , drago mi je da druga strana barem ima argument ... iako je taj argument da se sa genocidom moze pregovarati i nije problem ga staviti za pregovaracki stol. Ali mi nije jasno sta mi kao BiH imamo od toga da ga stavimo za pregovaracki stol, eto Rusija stavila veto na genocid u Srebrenici u zelji da spasi Siriju (dovoljno je samo ovu recenicu procitati dva puta zaredom da shvatite ima li smisla) --- kakve koristi BiH ima od toga.

P.S. da se samo razumije ja sam na strani umjerenih pobunjenika u Siriji , ne na strani diktatora sa jedne ili ludjaka sa druge strane. Ali da ne ulazimo u to

P.S.S. i da ne zaboravimo da taj genocid nije pocinio Zapad (ponovo se izjednacava podrska genocidu i ne djelovanje da se sprijeci) nego strana koju Rusija podrzava ... ali opet nekom matematikom se dobiva --> Rusija i Putin = pravedna strana koja sa macem kralja Artura ide da oslobodi svijet od ultimativnog zla zvanog zapad
                            Tvoj je problem što nećeš da shvatiš, da se u britanskoj rezoluciji Srebrenica samo iskoristila da se druge stvari provuku. A što glupi bošnjački i srpski političari to koriste u dnevnopolitičke svrhe, to je pokazatelj njihovog primitivizma.

I ovdje najbolje dolazi do izražaja činjenica da se historija ponavlja onome ko ne uči iz nje i onome kome je historija samo poklič za osvetu. Ja koliko znam kad je počeo genocid u Srebrenici, Srebrenicu nije štitio ruski bataljon, već zemlje sa zapada Holandije, ja koliko znam OUN i VS OUN nisu se ni počešali kad je krenulo sistematsko ubijanje, iste te zapadne zemlje imaju satalitske snimke kojima su pratile svaki korak zločina, ali ih nisu transparentno dali na uvid, isti taj zapad je imao nosače aviona z Jadranskom moru pa nije trepnuo, isti ti Britanci su putem svojih izaslanika prenosili Aliji da iseli istočno-bosanske enklave, da se Srbi odobrovolje za pregovore kompaktnom teitorijom i da ne nabrajam dalje. Izvini ja ne vjerujem u ozbiljne namjere tog Zapada, koji je i dao Republici Srpskoj međunarodnu verifikaciju famoznim omjerom 51:49%. A još manje vjerujem u pozitivne i dobronamjerne stavove Velike Britanije, koja sebi daje za pravo da njeni lordovi odlučuju šta je dobro za nas a šta ne. Da njeni lordovi agresiju pretvaraju u međuetnički da ne kažem građanski rat, koji se rješava podjelama na etničke provincije ili republike.

Žalosno je što neki puše zapadnu propagandu i od Rusije stvaraju iskonskog neprijatelja. Rusija kao i svaka svjetska sila isključivo se vodi svojim interesima, kao što to radi i zapad. A na nama je hocemo li biti vješti pa napraviti veze na obostranu korist ili ne.
                            Niko ne spori gresku Britanske i Zapadne politike tada ... radilo se o nesposobnosti birokratskog aparata - koliko znam SAD je zelio reagovati, ali se cekala dozvola UN-a gdje je opet jedan korumpirani zvanicnik (Jasushi Akashi) sve stopirao ... dok su ovi skontali sta se desava bilo je kasno

Ali cisto sumnjam da je NAMJERA zapadnih sila bila da se u Srebrenici desi ono sto se desilo , niko od njih - ali ni od BiH rukovodstva nije mogao naslutiti sta ce se desiti, i to je bitno napomenuti. Ali danas Rusi jasno znaju sta se desilo, i po njihovom ponasanju jasno mozes zakljuciti koja je njihova namjera (tj. strane koju oni tako jako štite)

Evo ti test , sutra se ponovo zarati i imas izbor da te od nekog novog Ratka Mladica u tvom gradu stite snage Njemacke,Francuske,Britanije zajedno sa jedne ili Ruski bataljon sa druge strane. Hoces mi iskreno reci da bi ti stao pod zastitu Ruskog bataljona i ocekivao da pucaju na neki novi VRS da te zastiti.

Nemoze se izjednacavati pogresna politika zapadnih sila koja je rezultat zli,korumpiranih,nesposobnih pojedinaca sa otvorenom podrškom i zaštitom genocida.
                            Gojeni H

#133 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:
                            Udaljavanje koje traje godinu dana od kad je trump na vlasti i udaljavanje engleske na racun 53% glasanja koje je doslo nakon lose pokerske procjene engleskog premijera se tesko moze nazvati udaljavanjem kao nacionalnom strategijom.

I ne potoji nista sto se moze uraditi ds njemcima bude toliko stalo do bosne, sve da im prepises cijelu drzavu
                            Ne slazem se. Nekoga kao sto je Trump se ocekivalo od barem 2011. god. Trebalo je jos nekoliko godina da se posloze sve kockice, ali najave ovoga sto se danas desava su bile nesto ranije.

Ni za Britaniju se ne slazem. Brexit bi dosao prije ili kasnije. Mozda bi trajao duze da su Britanci mogli progurati vise pravne "samostalnosti" za Britaniju, ali Brexit se morao desiti.
                            Gojeni H

#134 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote: Naravno da je mit.

Druga je stvar što se do strateških i geopolitičkih ciljeva služe mitovima.

Imaju Rusi interese i na Dalekom istoku i na Baltiku.
                            Imaju Srbi mit o Kosovu, ali je agresija bila zbog otimanja teritorija i ciscenje tog teritorija od "nezeljenih elemenata".

Naravno da Rusi imaju interese na Dalekom istoku, Baltiku, a neki tvrde i na Potkontinentu.
                            Peter Frankopan tvrdi da je jedini razlog sto su Britanci izabrali Rusiju kao saveznika u 1. svj. ratu, a ne Njemacku, iako to nije imalo nikakve logike, jedino taj sto nisu imali odgovor za Ruse u Perziji i sto su time bili previse blizu njihovim posjedima u Indiji.

Mozda sam se pogresno izrazio. Imaju Japanci mit o porijeklu japanskog naroda, ali je taj mit danas dio sintoisticke tradicije i ne mora nuzno biti nesto sto je lose za druge nacije. Kod Rusa se mit isprepleo sa konkretnim geopolitickim ciljevima.
                            zavrzlama

#135 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by zavrzlama »

BIH i bosnjaci nikad ne bi trebali ni pomisliti da im je bliza rusija nego zapad...zasto?

Zato sto u svim kalkulacija srbiji je interes unistenje BIH i biolosko unistenje bosnjaka kao glavne prepreke podjeli BIH..dok zapad i da okupira BIH uzme prirodne resurse,nikad ne bi isao na rusenje bogomolja,zabranio vjerska osjecanja i krenuo u biolosko unistavanje cijelog naroda. Dok u slucaju rusa i srba je to glavni strareski cilj...

Najveci zajeb bosnjakcke politike moze biti da se nasankaju na lazi sa istoka i okrenu ledja zapadu...sto im se konstantno potura...
                            sarajevoxxxx

#136 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by sarajevoxxxx »

zavrzlama wrote:BIH i bosnjaci nikad ne bi trebali ni pomisliti da im je bliza rusija nego zapad...zasto?

Zato sto u svim kalkulacija srbiji je interes unistenje BIH i biolosko unistenje bosnjaka kao glavne prepreke podjeli BIH..dok zapad i da okupira BIH uzme prirodne resurse,nikad ne bi isao na rusenje bogomolja,zabranio vjerska osjecanja i krenuo u biolosko unistavanje cijelog naroda. Dok u slucaju rusa i srba je to glavni strareski cilj...

.
                            :thumbup:
                            Nadzornik

#137 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Nadzornik »

Ljubitelji Rusije i razuma... :thumbup:

Image

Hvala Palau,Nauru,Marsalskim ostrvima,Mikroneziji a posebno i jedno veliko hvala ide za Togo Tonga... :izet:
                            Image
                            vivaldi

#138 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by vivaldi »

Nadzornik wrote:Hvala Palau,Nauru,Marsalskim ostrvima,Mikroneziji
                            a sta ces, svi gledaju sebe pa i oni. amerika je teta zilha za mikroneziju, a kolko se sjecam iz neke emisije mislim da im je i zvanicna valuta americki dolar
                            megaman4

#139 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by megaman4 »

Gojeni H wrote:

BiH jest u interesnoj zoni EU, tacnije Njemacke. Samo vidi koliko je nasih ljudi otislo, otkad su uvedene olaksice za rad u Njemackoj i bit ce ti sve jasno.

Nijemci dobijaju skolovan kadar u koji nisu nista ulozili, dok BiH dobiva dijasporu koja ce svojima slati pare za prezivljavanje i svi sretni na kraju.
                                  Tito_i_Partija

#140 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Tito_i_Partija »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/gene ... /171224089
                                  Generalna skupština UN-a zatražila je danas od Mjanmara da okonča vojnu kampanju protiv muslimana Rohinja i zatražila je uspostavljanje specijalnog predstavnika UN, uprkos protivljenju Kine, Rusije i nekoliko regionalnih država.

Kina, Rusija, Kambodža, Laos, Filipini i Vijetnam pridružili su se Mjanmaru u izjašnjavanju protiv rezolucije, što su učinili Bjelorusija, Sirija i Zimbabve.
                                  Rusi su genocidasi k'o i njihova braca Srbi.
                                  bogoljub

#141 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by bogoljub »

Mislim da je postavljač teme imao i drugih načina za čuđenje globalnoj simpatiji prema Rusiji osim postavljanja teme na klixu. Al eto kad je već postavljena tema da se nešto i kaže.
                                  Prvo, Ako se već isćudzavaš tim simpatijama onda bi trebao da ti je cilj da dođeš do odgovora i razloga zašto je to tako. Tada trebaš odbaciti sve predrasude koje vidim imaš na pretek kada je u pitanju Rat, genocid, odgovornost itd. Ako već želiš da saznaš zašto je to tako onda je nemoguće Rusiju posmatrati izolovano, a da se ne govori o ulogama drugih svjetskih sila. Veoma je amaterski posmatrati Rusiju samo kroz prizmu nekakvog jednog veta u VS. i donositi nekakve zaključke o Rusiji samo na osnovu toga. Obzirom da je globalizacija uzela maha i svijet je postao globalno selo, smiješno je posmatrati sebe kao centar dešavanja a ne uzeti globalno stanje u svijetu. Ako baš hoćeš da gledaš bez predrasuda, onda pogledaj koliko su pored Rusije i druge sile ulagale veto po pitanju ukidanja enbarga na uvoz oružija, samim tim i na odbranu, samim tim i na veliku vjerovatnoću da se taj isti genocid o kejem ti govoriš , ne bi desio. Onda moraš da vidiš to licemjerno lice Zapada i kroz stalnu blokadu uvoza oružija. Zašto su blokirali? Evo zašto:
                                  David Owen glavni predstavnik Europske Zajednice za Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) i tvorac nekoliko mirovnih planova je u svojoj knjizi izjavio jedan koji se nikada nije službeno došao u javnost. Po njemu embargo je bio način prisile na bosanskohercegovačku vladu da potpiše "razumni" mirovni sporazumi ili koristeći njegove riječi: Možemo li mi očekivati da će "Bošnjaci" početi razumne pregovore tijekom ukidanja embarga i zračnih napada koji bi im dali pobjedu

Zbog utjecaja ovog embarga na povećanje broja bošnjačkih žrtava pravni stručnjaci su vodili rasprave da li su Ujedinjeni Narodi postali suučesnici u genocidu (kršenje konvencije o genocidu ili ne). Na kraju zaključak je bio da za genocid nužno je imate namjeru, a kako Ujedinjeni Narodi nisu imali namjeru počiniti genocid proglašeni su nevinima.
                                  Da li trebamo da napominjemo kao uvertiru u genocid u Srebrenici govore francuskog generala Filip Morion (Philipe Morillon)"Vi ste sada pod zaštitom Ujedinjenih nacija! Ja vas nikad neću napustiti.'

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 16. aprila 1993. godine Rezoluciju 819, kao hitnu mjeru koja definiše da grad Srebrenica i njegova okolina predstavljaju "zaštićenu zonu", što znači da ona treba biti "izuzeta od svakog oružanog napada ili bilo kog drugog neprijateljskog čina".

Značajan dio lahkog naoružanja vojnika Armije RBiH, stavljeno je pod kontrolu UN-a i bezbjednost nad Srebrenicom preuzele su snage UNPROFOR-a.
                                  Bukvalno su nas slagali kazavši da ako Srbi krenu u napad NATO avioni će biti za 20 min. na nebu!

I sada ti ovdje glumiš nekog začuđenog lika kako narod ima simpatije prema Rusiji a ta Rusija glasala protiv rezolucije o genocidu, a ne uključuješ svoj razum kojeg isto donosiš u naslov ove teme, i ne razmišljaš kako je došlo do tog istog genocida. Ko ti nije dao da se naoružaš_, Ko ti je rekao ja ću te braniti_, Ko te je slagao?
                                  I na kraju ko je zaprijetio toj istoj Armiji BiH da ne oslobodi čitavu teritoriju BiH?

Iako je naša sudbina okrenuta NATOu, jer moramo pripadati negdje, to ne znači da su ljudi zaboravili sve bjelosvjetske muljatore, glumce zaštitnike, Običan čovjek će uvijek s većim respektom gledati na svog otvorenog neprijatelja nego na uhljupe koji glume tvoje saveznike a ustvari su najveći sijači zla koji rade iza leđa i na kraju izdaju svoje saveznike. S TOGA, NEMOJ SE ČUDITI NARODU KOJI IMA OVAKVE PERCEPCIJE, ČUDI SE PREDRASUDAMA, NE ZNANJU I USKOM POIMANJU GLOBALNE SVJETSKE POLITIKE! :bih:
                                  Fudo387

#142 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Fudo387 »

bogoljub wrote:Mislim da je postavljač teme imao i drugih načina za čuđenje globalnoj simpatiji prema Rusiji osim postavljanja teme na klixu. Al eto kad je već postavljena tema da se nešto i kaže.
                                  Prvo, Ako se već isćudzavaš tim simpatijama onda bi trebao da ti je cilj da dođeš do odgovora i razloga zašto je to tako. Tada trebaš odbaciti sve predrasude koje vidim imaš na pretek kada je u pitanju Rat, genocid, odgovornost itd. Ako već želiš da saznaš zašto je to tako onda je nemoguće Rusiju posmatrati izolovano, a da se ne govori o ulogama drugih svjetskih sila. Veoma je amaterski posmatrati Rusiju samo kroz prizmu nekakvog jednog veta u VS. i donositi nekakve zaključke o Rusiji samo na osnovu toga. Obzirom da je globalizacija uzela maha i svijet je postao globalno selo, smiješno je posmatrati sebe kao centar dešavanja a ne uzeti globalno stanje u svijetu. Ako baš hoćeš da gledaš bez predrasuda, onda pogledaj koliko su pored Rusije i druge sile ulagale veto po pitanju ukidanja enbarga na uvoz oružija, samim tim i na odbranu, samim tim i na veliku vjerovatnoću da se taj isti genocid o kejem ti govoriš , ne bi desio. Onda moraš da vidiš to licemjerno lice Zapada i kroz stalnu blokadu uvoza oružija. Zašto su blokirali? Evo zašto:
                                  David Owen glavni predstavnik Europske Zajednice za Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) i tvorac nekoliko mirovnih planova je u svojoj knjizi izjavio jedan koji se nikada nije službeno došao u javnost. Po njemu embargo je bio način prisile na bosanskohercegovačku vladu da potpiše "razumni" mirovni sporazumi ili koristeći njegove riječi: Možemo li mi očekivati da će "Bošnjaci" početi razumne pregovore tijekom ukidanja embarga i zračnih napada koji bi im dali pobjedu

Zbog utjecaja ovog embarga na povećanje broja bošnjačkih žrtava pravni stručnjaci su vodili rasprave da li su Ujedinjeni Narodi postali suučesnici u genocidu (kršenje konvencije o genocidu ili ne). Na kraju zaključak je bio da za genocid nužno je imate namjeru, a kako Ujedinjeni Narodi nisu imali namjeru počiniti genocid proglašeni su nevinima.
                                  Da li trebamo da napominjemo kao uvertiru u genocid u Srebrenici govore francuskog generala Filip Morion (Philipe Morillon)"Vi ste sada pod zaštitom Ujedinjenih nacija! Ja vas nikad neću napustiti.'

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 16. aprila 1993. godine Rezoluciju 819, kao hitnu mjeru koja definiše da grad Srebrenica i njegova okolina predstavljaju "zaštićenu zonu", što znači da ona treba biti "izuzeta od svakog oružanog napada ili bilo kog drugog neprijateljskog čina".

Značajan dio lahkog naoružanja vojnika Armije RBiH, stavljeno je pod kontrolu UN-a i bezbjednost nad Srebrenicom preuzele su snage UNPROFOR-a.
                                  Bukvalno su nas slagali kazavši da ako Srbi krenu u napad NATO avioni će biti za 20 min. na nebu!

I sada ti ovdje glumiš nekog začuđenog lika kako narod ima simpatije prema Rusiji a ta Rusija glasala protiv rezolucije o genocidu, a ne uključuješ svoj razum kojeg isto donosiš u naslov ove teme, i ne razmišljaš kako je došlo do tog istog genocida. Ko ti nije dao da se naoružaš_, Ko ti je rekao ja ću te braniti_, Ko te je slagao?
                                  I na kraju ko je zaprijetio toj istoj Armiji BiH da ne oslobodi čitavu teritoriju BiH?

Iako je naša sudbina okrenuta NATOu, jer moramo pripadati negdje, to ne znači da su ljudi zaboravili sve bjelosvjetske muljatore, glumce zaštitnike, Običan čovjek će uvijek s većim respektom gledati na svog otvorenog neprijatelja nego na uhljupe koji glume tvoje saveznike a ustvari su najveći sijači zla koji rade iza leđa i na kraju izdaju svoje saveznike. S TOGA, NEMOJ SE ČUDITI NARODU KOJI IMA OVAKVE PERCEPCIJE, ČUDI SE PREDRASUDAMA, NE ZNANJU I USKOM POIMANJU GLOBALNE SVJETSKE POLITIKE! :bih:
                                  Kakva gomila nebuloza i budalastina.
                                  dobojlija81

#143 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by dobojlija81 »

Klinton reko Aliji treba mu 5000... zaboravio si napisati :run:
                                  asker

#144 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by asker »

-Merhaba Vladimire!
                                  -Merhaba xy Bosnjace (Bake, Denise, Hare, Zlaja, Nermine......ubaci ime po zelji)
                                  -Evo ja malo dos'o
                                  -Ako, ako, bujrum
                                  -Cuj Vlado, mi kao najbrojniji narod u BiH nemamo nista protiv vas. Ono idemo u EU i NATO, jasno ti je, al' cool ste i vi Rusi
                                  -Znam, kod vas ono ima "kud sva braca tu i mali Mujo"?
                                  -E bas tako, al' gotivimo mi i vas
                                  -OK
                                  -Nego, trebal' ti malina? Kornisona? Sampinjona? U nas to svaka druga kuca sad proizvodi, a EU hoce piski nece piski, a vrh kvalitet ocam'.
                                  -More, posalji xy stotina/hiljada tona na godisnjoj bazi
                                  -My man, cuj, stolovi i stolice, ugaone garniture, generalno namjestaj, i u tome smo tata mate, morel' i to?
                                  -More, kol'ko izvozite toga u EU?
                                  -200 milioncica godisnje, tanko, al' et' nek se obrce
                                  -Posalji i men' u vrijednosti makar 100 milioncica godisnje
                                  -Aha, ok, evo da ovo zapisem
                                  -Ja volim jabuke i kruske!
                                  -To vam vec tusimo, brat Mirko sklopio deal
                                  -Aha
                                  -Mlijeko i mlijecni proizvodi? Meso? Tajip pokupova svo meso, kazu rostilja svaki dan!
                                  -Supak, hocu i ja mesa!
                                  -Ide!
                                  -Nego, trebal' vama gasa u Bosni?
                                  -Treba brate, juzni tok, sjeverni tok, bilo kakav tok. Pusti ove uhljupe, Sarajevo/Zenica/fabrike su potencijalni veliki potrosaci. De to malo vidi kako dobacit' do nas a da nas komsije i susjedi ne hebu.................eno i ona Kolinda...
                                  -Joj sise!
                                  -Jes' dobra choka!
                                  -Vi ste nama ono nesto duzni za gas?
                                  -A jes' vidio sise u Kolinde?
                                  -Dobra polovnjaca!

-I kad ces navratit' u Rajvosa bolan, tebe tacno nikad uganjat'?
                                  -Pa kad me pozovete
                                  -Haj' sutra hljeba mi
                                  -Ne mogu sutra, al' cut' cemo se
                                  -Bujrum, nemoj da se dvaput' zoves
                                  -Doci cu
                                  -De ba ako ti nije mrsko ponesi i onu povelju Kulina bana
                                  -Ok, nego onaj vas zemo Mile, malo malo jave mi da je dos'o, ceka nedje u hodniku, kad stvarno nemogu izbjec primim ga u nekom spajzu na 5 minuta, on ubi o radikalnom islamu tamo kod vas, terorizmu, islamskoj drzavi, a ja odem na Klix i vidim da laze???
                                  -Ma pusti budalu, u njeg' je mati znala da se on drogira!

Ovako ja zamisljam neku Bosnjacku inicijativu priblizavanja i Rusiji.
                                  rajv0sa

#145 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by rajv0sa »

Tito_i_Partija wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/gene ... /171224089
                                  Generalna skupština UN-a zatražila je danas od Mjanmara da okonča vojnu kampanju protiv muslimana Rohinja i zatražila je uspostavljanje specijalnog predstavnika UN, uprkos protivljenju Kine, Rusije i nekoliko regionalnih država.

Kina, Rusija, Kambodža, Laos, Filipini i Vijetnam pridružili su se Mjanmaru u izjašnjavanju protiv rezolucije, što su učinili Bjelorusija, Sirija i Zimbabve.
                                  A ti si fašista ko i fašisti među srbima i rusima.
                                  kiligonzales

#146 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by kiligonzales »

rajv0sa wrote:
                                  Tito_i_Partija wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/gene ... /171224089

A ti si fašista ko i fašisti među srbima i rusima.
                                  Ovo odbijanje ima smisla jer ne zele da neko na mijanmarskoj tiraniji siri svoj geopoliticki uticaj. Kad bi se usvojilo onda bi neko trazio mogucu intervenciju, a potom i cementiranje neke nove baze u tome dijelu svijeta. Bice da je Rusima i Kinezima zasmetalo i ono koketiranje Obame sa mijanmarskom predsjednicom i prvom posjetom ikada nekog americkog predsjednika toj zemlji 2012., nakon cega su se nanovo povampirili Mijanmarci i svake godine su gori i gori prema Rohinjama.

Rusi imaju obicaj da tako odbijaju svasta nesto sto zele Zapadnjaci, podrzavali su skoro svaki rezim protiv koga su Ameri bili, od Sadama, Gadafija, Milosevica , Mubaraka, Iranaca, do Basara i td, eh zasto je to tako treba pitati Ruse.

Oni misle da su zadnja tacka do koje ce ici americki imperijalizam. Kad se uzme u obzir ona Huntingtonova podijela svijeta i teorija o sukobu civilizacija, te americko pomjeranje uticaja i sirenja baza oko Rusije, takav scenarij nije nemoguc (zanimlji je i Brzezinski). Izgledaju kao da se igraju tavle i jedni i drugi, zbog kojih najcescu najebu ove male zemlje poput nas :lol:
                                  bogoljub

#147 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by bogoljub »

dobojlija81 wrote:Klinton reko Aliji treba mu 5000... zaboravio si napisati :run:
                                  Sve što sam napisao može se i dokuumentovati. Ova konstatacija nikada i nigdje nije dokazana. Samo argumente uvažavam.
                                  Altair_SA

#148 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Altair_SA »

Da su ruska govna bila umjesto USA devedesetih, genocida kao u Srebrenici bi bilo po cijeloj BiH. Nije ni USA, a posebno Evropa previše učinila do 95te, ali opet hvala im za one bombe i tomahavke po genocidnim štakorima :-D
                                  Bilo je divno slušati pišopiju Radovana i Sratka kako kmeče :-D
                                  A tek Kosovo, hvala im za svaku bombu koju su bacili na Smrdiju :-D

Da su ruska govna bila umjesto USA, bile bi bombe po ARBiH, a ne po genocidnim štakorima
                                  Hakiz

#149 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Hakiz »

TomANDJerry wrote:Pokrecem ovu temu nakon clanka o Rusiji na klix-u ... https://www.klix.ba/vijesti/regija/puti ... /171219104

Na komentarima ispod clanka se vidi velika podrska i ljubav prema Rusiji onih koji su ga procitali ... Rekao bih da je odnos pozitivnog/negativnog misljenja prema Rusiji nekih 80% naprema 20% ... ako uzmemo u obzir da je vecina onih koji komentiraju ljudi koji vole BiH kao svoju drzavu ili barem da je 90% takvih , dobivamo da je odnos pozitivno/negativno misljenje prema Rusiji u BiH medju Bosnjacima, Bosancima, Hrvatima koji vole BiH, Srbima koji vole BiH, ostalima koji vole BiH nekih 75% pozitivno , 25% negativno

Ovdje se ne radi samo o ovome clanku nego i drugima gdje se moze vidjeti slican omjer. Ove komentare i pluseve i minuse na njih dozivljavam kao neku anketu, ispitivanje javnog misljenja - pa prema zakonu velikih brojeva ove rezultate drzim donekle vjerodostojnim. Iako se moze ovo donekle umanjiti kaorezultat da kod nas jos svi ljudi nemaju pristup/ne koriste internet , a oni koji koriste su glasovali na ovim anketama - a onda su po automatizmu oni podlezni internet teorijama zavjera i ostalim glupostim koje obicno velicaju Rusiju.

Zelim cuti objasnjnje ostalih kako je moguce da narod koji je prezivio genocid - dakle najstrasniji moguci zlocin ... moze da nekoga tko podrzava stranu koja je pocinila taj zlocin, koja ne dozvoljava da jedna simbolicna rezolucija u UN-u koja osudjuje taj zlocin prodje , i ko je po svim akcijama koje radi otvoreni neprijatelj ove drzave --- kako narod moze da velicina jednu takvu stranu , dakle Rusiju

Volio bih cuti objasnjenja ostalih clanova foruma, i volio bih da se ne skrece sa teme pa da se prica o USA, Palestini, Jevrejima koji tajno upravljaju svijetom ... nego samo o tome da probosanska strana ima tako pozitivno misljenje o Rusiji (neka je i 50% naroda, premda ovi rezultati obicno govore drugacije) ako je i slijepcu jasno o tome koga Ruska politika favorizira i kakvo moralno dno je Rusija dotakla kada je stavila veto na rezoluciju o Srebrenici

P.S. prvi put otvaram temu na Klixu pa mozda neke stvari nisam napisao kako treba , ili nisu skroz lako razumljive sta pokusavam da kazem
                                  Rusi za razliku od "zapadnih demokratija" nisu obećavali slobodu i demokratiju pa slagali. Vjerovatno je to razlog.

Iako bih ja lično, kada bih morao birati, radije živio u nekoj od zapadnoevropskih država nego u Rusiji, razočarenje u zapad je sve veće.

Da banalizujem, kakva je razlika između nekog špijuna Stazija koji je čitao pisma istočnonjemačkih građana i špijuna NSA koja čita eMailove svih građana?

Dobrano se smanjila razlika između staljinističih čistki i gulaga i demokratskih antiterorističkih zakona koji omogućavaju tajna hapšenja, odvođenja na tajne lokacije da se ne obavijeste ni porodica ni advokati, pa prebacivanje uhapšenika u druge države da bi se izbjeglo njihovo mučenje na teritoriji države kojoj je interes da se taj uhapšenik muči zbog informacija.

Da ne govorimo da takozvana ljevica kada je na vlasti u zapadnim demokratijama pogoduje korporacijama i bankama isto kao radikalni neoliberali centra. Majku mu, desničari izgledaju veća ljevica od ljevice.

Mediji na zapadu slušaju naređenja vlada isto kao mediji u Rusiji. Kada su u SAD-u zabranili snimanje iskrcavanja kovčega poginulih vojnika iy Iraka, šta je "bastion slobodnog izvještavanja" CNN uradio? Poslušao.

Vashington Post, New York Times itd ignorišu Noama Chomskog slično kao što su mediji u Rusiji od vremena Brežnjeva pa do perestrojke ignorisali Solženjicina.

Tako da je zapad obećavao i slagao. Rusija nije obećavala, pa nije ni slagala.

Možda je to razlog.
                                  Hakiz

#150 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Hakiz »

megaman4 wrote:
                                  Gojeni H wrote:

BiH jest u interesnoj zoni EU, tacnije Njemacke. Samo vidi koliko je nasih ljudi otislo, otkad su uvedene olaksice za rad u Njemackoj i bit ce ti sve jasno.

Nijemci dobijaju skolovan kadar u koji nisu nista ulozili, dok BiH dobiva dijasporu koja ce svojima slati pare za prezivljavanje i svi sretni na kraju.
                                        Osim onih koji nisu u Njemačkoj, a nemaju rodbinu gastarbeitere.
                                        Post Reply