Na par tema (Trump, Brexit) nekoliko izuzetno pronicljivih forumasa je upozorilo na udaljavanje anglosaksonskog bloka od Evrope generalno.desni wrote:Rusija je velesila, odmah poslije Amerike vjerovatno trenutno druga svjetska sila. Ogromna je to zemlja sa brojnim resursima, čiji se uticaj na svjetskom nivou ne može otpisati. Primjer, doživjeli su poraz u hladnom ratu, poslije kojeg su se nakon dvadesetak godina vratili u velikom stilu. U Siriji su pobijedili bez sumnje, možda nisu još dovoljno jaki da nastave dalje širiti zonu uticaja. Međutim, svijet je u previranju koje im nekako ide na ruku. Ne može se reći da i oni nemaju uticaja na sva ta dešavanja. Amerika sa Trumpom ide u izolacionizam, Velika Britanija takođe se distancira od kontinentalne Evrope, islamofobija kao gorivo za nacionalizme širom Evrope pomalo nagriza ideju evropskog jedinstva. Sad kako će sve završiti sa EU zavisi ponajviše od Njemačke.Mi na Balkanu smo uvijek žestoko plaćali cehove tih preslagivanja na svjetskoj sceni, a Bošnjaci posebno.
Ulazili su Amerikanci u sukobe i na Balkanu, tukli su oni i po Srbiji, a i po Bosni četničke položaje ne zaboravimo. Sjetimo se Vašingtonskog sporazuma, Brčko distrikta, Dodika na crnoj listi, zabrane referenduma u Brčko Distriktu, da ne nabrajam dalje, ko želi može i sam skontati.
Što se tiče Albanaca tačno je da su baš ko vagine se pokazali u tom ratu na Kosovu. I u pravu si i za društvene odnose, mislim za novac prodaju neženjama po Srbiji ćerke, šta reći nego bljak za takvo društvo. Mislio sam na lobiranje po Americi, nacionalno jedinstvo.
SAD cini se, nakon Iraka i Afganistana, ali i Ukrajine, su u defanzivi, ili u izuzetno ogranicenoj ofanzivi.
Od Amerike se tesko moze ocekivati bilo kakvo znacajnije angazovanje po pitanju Bosne.
Britanija je i po cijenu ekonomske stagnacije odlucila da je Sjedinjene drzave Evrope ne interesuju.
Samo Bog zna sta ce se u Evropi desiti u narednih par decenija. Istocnoevropska bratija se definitivno otima od njemacko-franuskog zagrljaja a to mozemo vidjeti po rezultatima izbora u Poljskoj, Madjarskoj i Ceskoj.
Cijenjeni forumas @daddy cool je misljenja da se Bosna treba okrenuti prema Njemackoj i raditi sve sto je neophodno da Njemacka vidi interes u nama. Cini se da nemamo izbora, ali je pitanje da li je Njemackoj uopste stalo do ovog komada Evrope i da li uopste ima snage da se nametne.
Da se vratimo Rusiji, Boris Dzonson je u posjeti. Merkelki se ne gadi nimalo pricati sa Rusima. I jedna i druga zemlja ne samo u Evropi vec i svijetu barem par stotina godina lomi koplja sa tom istom Rusijom. Ali i jedna i druga zemlja ne mogu ignorisati Rusiju. To se zove poznavanje interesa vlastite zemlje i geopoliticke situacije u vlastitom komsiluku.