Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#126 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by moonca »

Hadzi Lojo wrote:
muha_sa wrote:
superiska wrote:Muha, :thumbup: :thumbup: :bih:
ima i ova :thumbup:

Image

hajd vozdra :run:

ružit ce me što idem u OF :lol:
Svaka cast, otkud ovo nadje.

Sjecam se kada je Crncalo i raja mu bili glavni, skakali sa krova iznad slacionica laste
Licni album -- on je ovaj debeljuca :srce:

:hihihi:
muha_sa

#127 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by muha_sa »

Hadzi Lojo wrote:
muha_sa wrote:
superiska wrote:Muha, :thumbup: :thumbup: :bih:
ima i ova :thumbup:

Image

hajd vozdra :run:

ružit ce me što idem u OF :lol:
Svaka cast, otkud ovo nadje.

Sjecam se kada je Crncalo i raja mu bili glavni, skakali sa krova iznad slacionica laste
:thumbup:

nek vidi ova omladina da smo imali lijepe bazene :-D

Image

bogme i vaterpolo klub :thumbup:

Image

i kajakalo se na Miljacki :D
Image
MHAB

#128 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by MHAB »

Teška tema jer su dva čovjeka najvjerovatnije izgubila život pa mi svako skretanje sa teme nekako djeluje pogrešno. Inače Miljacka je klasična planinska rijeka. Nekad davno prije više od četrdeset godina naučio plivati na Popovcu. To je kupalište na Miljacki nekih pedesetak metara uzvodno iznad Kozije ćuprije. Inače Miljacka je stoljećima nosila mostve još od vremena dok je nastajalo naselje Brodac kao neki nukleus budućeg grada.

Tako u neka davna vremena imam Begove džamije nije mogao stanovati na "memli" strani, a isto tako ni imam Careve džamije nije mogao stanovati na ovoj "vratničkoj" strani. Razlog jednostavan i pregmatičan. Ako Miljacka odnese mostove, što je u nepravilnim vremenskim intervalima redovno radila, on zbog toga ne bi mogao doći na "posao" odnosno predvoditi džemat u klanjanju propisanih vakata. Isto tako ni muvekit ne bi mogao stanovati na "memli" strani, jer u slučaju nošenja mostova postojao bi rizik da niko ne bi mogao voditi računa o tačnosti rada sata na sahat kuli kraj Begove džamije.
muha_sa

#129 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by muha_sa »

MHAB wrote:Teška tema jer su dva čovjeka najvjerovatnije izgubila život pa mi svako skretanje sa teme nekako djeluje pogrešno. Inače Miljacka je klasična planinska rijeka. Nekad davno prije više od četrdeset godina naučio plivati na Popovcu. To je kupalište na Miljacki nekih pedesetak metara uzvodno iznad Kozije ćuprije. Inače Miljacka je stoljećima nosila mostve još od vremena dok je nastajalo naselje Brodac kao neki nukleus budućeg grada.

Tako u neka davna vremena imam Begove džamije nije mogao stanovati na "memli" strani, a isto tako ni imam Careve džamije nije mogao stanovati na ovoj "vratničkoj" strani. Razlog jednostavan i pregmatičan. Ako Miljacka odnese mostove, što je u nepravilnim vremenskim intervalima redovno radila, on zbog toga ne bi mogao doći na "posao" odnosno predvoditi džemat u klanjanju propisanih vakata. Isto tako ni muvekit ne bi mogao stanovati na "memli" strani, jer u slučaju nošenja mostova postojao bi rizik da niko ne bi mogao voditi računa o tačnosti rada sata na sahat kuli kraj Begove džamije.
Kolko sam skonto tema je Miljacka--a razlog otvaranja ove teme je utapanje dva momka :(

zašto malo ne prodiskutovat o Miljacki--mnogi je potokom smatraju pa se tako i odnose prema njoj :-) što zna kobno završit :(
moonca

#130 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by moonca »

zašto malo ne prodiskutovat o Miljacki--mnogi je potokom smatraju pa se tako i odnose prema njoj :-) što zna kobno završit :(
Slazem se sa tvojim razmisljanem.
Hvala na slikama, nisam ni znala za vaterpolo klub. :thumbup:
muha_sa

#131 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by muha_sa »

moonca wrote:
:kiss:

i nisam ja debeljuca nikad bio :lol:
moonca

#132 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by moonca »

muha_sa wrote:
moonca wrote:
:kiss:

i nisam ja debeljuca nikad bio :lol:
Ma , ja to namjerno da bi ti pricao sa mnom. :oops: :lol: ti si ovaj lijevi :lol: :lol:
triconja

#133 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

zippoo87 wrote:ja ne
nisam nikada ni prisustvova samom cinu davljenja nekoga
Ja i mladji brat nekad davno (na moru) uzeli slaufe i sjeli na njih i vozili se tako mozda 15ak metara od obale i on spao sa slaufa i ja gledam utusi se i skocim za njim. Uhvati se on za mene i mene poce tusit i jedva nekako uhvatim onaj slauf i nekako se spasimo. Ni jedan ni drugi nismo znali plivati (ja jesam znao teoretski ali jebi ti to). I dan danas se cudim kako sam to prezivio.

Edit: Znaci ne pomazi nekome ko se tusi ako nisi bas spreman da zrtvujes i svoj zivot.
Ommadawn

#134 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote:
Kolko sam skonto tema je Miljacka--a razlog otvaranja ove teme je utapanje dva momka :(

Jebiga, ko je na Vrbasu ili Drini rastao, njemu Miljacka dođe ko potok.
Al’ što se ono kaže ne potcjenjuj ono što ne poznaješ najbolje.
Fudo387

#135 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Fudo387 »

triconja wrote:
Ja i mladji brat nekad davno (na moru) uzeli slaufe i sjeli na njih i vozili se tako mozda 15ak metara od obale i on spao sa slaufa i ja gledam utusi se i skocim za njim. Uhvati se on za mene i mene poce tusit i jedva nekako uhvatim onaj slauf i nekako se spasimo. Ni jedan ni drugi nismo znali plivati (ja jesam znao teoretski ali jebi ti to). I dan danas se cudim kako sam to prezivio.

Edit: Znaci ne pomazi nekome ko se tusi ako nisi bas spreman da zrtvujes i svoj zivot.
Ne mora znaciti da bukvalno zrtvujes zivot ako znas sta radis, ima skola za te stvari. U tvom slucaju, imali ste srece.
Sto se tice mogucnosti da se utusis u Miljacki, i tu je splet nesretnih okolnosti i neznanja. Prvi je pijan, drugi nije znao sta da radi. I kod onog sportiste je u pitanju teska povreda i gubitak svijesti, ne postoji drugi razlog.
Te kaskade o kojima pisete su neka vrsta vjestacke struje, pravilo je da se sa njom ne boris jer je ne mozes pobijediti.
Udahni, i pusti je da odradi svoje, cuvaj snagu za kasnije kad te izbaci.
noviclan

#136 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by noviclan »

liaar wrote:
sabina1 wrote:Kratki off topic.
Iskreno saučešće porodicama nastradalih.
PRVO JUTRO nakon utapanja , kafić uredno - radi :( :roll:
Kafić kao kafić i dalje ne radi, u kafiću ako vidiš da neko sjedi/pije kafu/puši nargilu, to su prijatelji i porodica nastradalih koji su tu kao podrška. Provjerena informacija.
moguce pa su danas na autobuskoj stanici bili parkirani ml gle audi bmw
Streptokok

#137 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Streptokok »

triconja wrote:

greska, iskljucivo treba prici sa zadnje strane i ufatiti ga za kosu i ne dat mu da te dofati rukama. ako je celav onda ne znam.
supercali

#138 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by supercali »

Ja nikad ne bi skakao da spasavam nekoga jer nisam obucen a i nisam neki vrhunaki plivac tako da bi vrlo lako i mene trazili kad bih spasavao nekoga
badalpur

#139 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by badalpur »

Prije nekih 15-ak godina, možda koja i više, prijatelj mog rodjaka se utopio u Miljacki. On je bio s njim. Dvojica tinejdžera igrala lopte, ljeto bilo, i upadne lopta u rijeku. Nepromišljeni krenu da je uzmu i ovog malca koji je stradao uhvati neki vir, šta li. Moj rodjak je našao neki štap i pokušavao mu pomoći, međutim bezuspješno. Dijete se, nažalost, utopilo a da nije bio ni pijan, niti je bila noć, niti je bilo hladno. Miljacka je surova, samo što je niko ozbiljno ne shvata.
noviclan

#140 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by noviclan »

badalpur wrote:Prije nekih 15-ak godina, možda koja i više, prijatelj mog rodjaka se utopio u Miljacki. On je bio s njim. Dvojica tinejdžera igrala lopte, ljeto bilo, i upadne lopta u rijeku. Nepromišljeni krenu da je uzmu i ovog malca koji je stradao uhvati neki vir, šta li. Moj rodjak je našao neki štap i pokušavao mu pomoći, međutim bezuspješno. Dijete se, nažalost, utopilo a da nije bio ni pijan, niti je bila noć, niti je bilo hladno. Miljacka je surova, samo što je niko ozbiljno ne shvata.
a da nije mozda vruc usao u vodu :?
Fudo387

#141 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Fudo387 »

I neke, naizgled jednostavne stvari, al' nekom mogu spasiti zivot.

muha_sa

#142 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:I neke, naizgled jednostavne stvari, al' nekom mogu spasiti zivot.

ovdje svakako

Image
Fudo387

#143 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Fudo387 »

Izvini muha, ima dio koji objasnjava kako plivati i sta raditi u opasnim vodama.
Mozda ima slican video na nasem jeziku.
muha_sa

#144 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:Izvini muha, ima dio koji objasnjava kako plivati i sta raditi u opasnim vodama.
da mi ga je vidjet ko ce se spasit kad Miljacka nabuja a još ga ona voda u kaskadi safata :-)
Fudo387

#145 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Fudo387 »

muha_sa wrote:
Fudo387 wrote:Izvini muha, ima dio koji objasnjava kako plivati i sta raditi u opasnim vodama.
da mi ga je vidjet ko ce se spasit kad Miljacka nabuja a još ga ona voda u kaskadi safata :-)
Pa sad, ne postoji tehnika i trening koji ce ti garantovati da se spasis u slicnim situacijama, ali ti moze povecati sansu da prezivis.
Jednostavno je tu ukombinovano mali milion faktora, al' eto, neke osnovne stvari nije lose znati.
triconja

#146 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

Streptokok wrote:
triconja wrote:

greska, iskljucivo treba prici sa zadnje strane i ufatiti ga za kosu i ne dat mu da te dofati rukama. ako je celav onda ne znam.
Jastaradi, ne znas ti kako se mozak sam od sebe iskljuci u stresnim situacijama (meni se u tom slucaju iskljucio skroz jer sam mogao poginuti ali eto brat je to) :lol:
Jaro treba se trenirati pod stresnim situacijama da se moze u buducoj stresnoj situaciji pristupiti smireno spasavanju. Ako ti mislis da ce ti video ili neko upustvo sto si procitao pomoci nesto kad vidis nekog da se utapa vjeruj da nece, radit ces instinktivno ako nisi dobro istreniran ili ako si prosao kroz rigorozne treninge onda eventualno mozes situaciji pristupiti sa vecom kontrolom i razmisljanjem sta i kako.
muha_sa

#147 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:
muha_sa wrote:
Pa sad, ne postoji tehnika i trening koji ce ti garantovati da se spasis u slicnim situacijama, ali ti moze povecati sansu da prezivis.
Jednostavno je tu ukombinovano mali milion faktora, al' eto, neke osnovne stvari nije lose znati.
:thumbup:
moonca

#148 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by moonca »

triconja wrote:

Tacno, kao i ne pomazi, ne pomjeraj povrijedjenog bilo gde da je , dok ne dodje hitna .
triconja

#149 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

muha_sa wrote:
Ovdje se sve prica o idealnim situacijama kad je spasioc Rambo a niko ne uzima prosjek neki, vecina ljudi nema pojma a ni treninga o spasavanjima a imaju zavidnu fizicku spremnost (nekad potrce kad kasne na prevoz), a naravno niko ne spominje kako mozak zablokira ako se nije treniralo u slicnim stresnim situacijama. Vecina misli da je gledanje kad se neko tusi (pogotovo od porodice) kao kad se ide granap. :-)
Fudo387

#150 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Fudo387 »

triconja wrote:
muha_sa wrote:
Ovdje se sve prica o idealnim situacijama kad je spasioc Rambo a niko ne uzima prosjek neki, vecina ljudi nema pojma a ni treninga o spasavanjima a imaju zavidnu fizicku spremnost (nekad potrce kad kasne na prevoz), a naravno niko ne spominje kako mozak zablokira ako se nije treniralo u slicnim stresnim situacijama. Vecina misli da je gledanje kad se neko tusi (pogotovo od porodice) kao kad se ide granap. :-)
U cijim si to postovima procitao? :D
Post Reply