Nastavak UZPa

Post Reply
toska

#126 Re: Nastavak UZPa

Post by toska »

pasha078 wrote:
toska wrote:
pasha078 wrote:
pasha078, Da li vjeruješ da bi većina Bošnjaka podržala podjelu BiH i sa logičnim nastavkom, pripajanje njenih dijelova komšijama ?

Šta bi dobili sa tom malom nacionalnom državom ?
1. Naravno da ne znam da li bi prihvatili, da li ima anketa?? :-)

2. Dobili bi funkcionalnu drzavu, bez opstrukcija, moguce istinsku socijal demokratiju, preduslove da ekonomija proradi. U principu manju drzavu u kojoj zele i mogu da zive umjesto vece drzave iz koje bilo ko obrazovaniji i sposobniji bjezi.

Zelim da nasa omladina ne bude broj za potkusurivanje ko ima veci natalitet i da im je jedina svrha postojanja da se pojave u cenzusu. Zelim da imaju buducnost i zivot u kom mogu da si priuste standard koji svojim radom i trudom zasluzuju.
Eto!
Moguće da bi postali uspješna država, ali ako izuzmemo Sloveniju, nešto ne vidim taj uspjeh exYu nacionalnih država u odnosu na BiH.
Last edited by toska on 03/12/2017 00:41, edited 1 time in total.
Dasi

#127 Re: Nastavak UZPa

Post by Dasi »

pasha078 wrote:
Izbaciti hdz? Hmmmm jel ti poznato da je BiH demokratija, kakva god al ipak demokratija?
Naravno da je demokratija zato ih i izbaciti demokratskim putem, na izborima. Samo bi u tom slucaju opet pola bosnjackog sarajeva plakalo nad sudbinom hdz-a.
Skijaš

#128 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
pasha078 wrote:Dobili bi funkcionalnu drzavu, bez opstrukcija, moguce istinsku socijal demokratiju, preduslove da ekonomija proradi. U principu manju drzavu u kojoj zele i mogu da zive umjesto vece drzave iz koje bilo ko obrazovaniji i sposobniji bjezi.
To me tvoje podsjeća na ono Kutiljerovo koje takođe nije imalo dogovorene mape. Kao hajde da se mi načelno dogovorimo kako je podjela neminovnost, a o granicama ćemo kasnije (i drugim metodama :-D )

Dobar fol
Ja licno imam ideju kako bi te granice isle. Al naravno to je samo moja ideja i nista vise
Imam i ja ideju kako bi trebao izgledati lift do mjeseca, ali shvatam gdje su nam ograničenja. Da se BiH moglo razvaliti svima prihvatljivim modelom podjele, ona danas ne bi postojala. Evo tebi je mrsko potrošiti deset minuta da nacrtaš nešto jer znaš da je to gubljenje vremena i da ne može proći.
Edin H.

#129 Re: Nastavak UZPa

Post by Edin H. »

pasha078 wrote: Ja licno imam ideju kako bi te granice isle.
Bojim se da te niko nista ne bi pitao. :oops:
Maraschino

#130 Re: Nastavak UZPa

Post by Maraschino »

pasha078 wrote:
Maraschino wrote:Svakodnevno se pojavi najmanje jedan trol. Danas je to @pasha078 .

Prestani ziv bio. Zagradi to sto imas u gruntu i proglasi nezavisnost.
Sta ti je trol? Neko ko ima drugacije misljenje?
Kao sto rekoh svrha foruma je da cujemo i raspravimo razlicita misljenja. Ako zelis cuti ono sto ti volis haj sa rajom u kafanu :-)
U pravu si, svako ima misljenje kao sto ima i gu..u.

Svako onaj ko voli ovu zemlju, znaci ko voli ovu zemlju nikada nece ni pomisljati o njenoj podjeli. Mnogo je krvi proljiveno da bi imali ovo sto danas imamo. Nije idealno ali se vrijedi boriti za bolje.
Skijaš

#131 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Edin H. wrote:
pasha078 wrote: Ja licno imam ideju kako bi te granice isle.
Bojim se da te niko nista ne bi pitao. :oops:
Skijas me pitao
Nacrtaj pasha, nacrtaj da ti se horski smijemo :-D
kiligonzales

#132 Re: Nastavak UZPa

Post by kiligonzales »

Dudlanje je UZPeovcima :D
Skijaš

#133 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
pasha078 wrote:

Skijas me pitao
Nacrtaj pasha, nacrtaj da ti se horski smijemo :-D
Nisam dobar u crtanju kao ti.... s onim dijagramom o promjenama koji nigdje ne vodi :-)
Nacrtaj nešto na salveti brzaka pa nam skeniraj. Al' da bude na salveti.
Dasi

#134 Re: Nastavak UZPa

Post by Dasi »

pasha078 wrote:
Kako ces ih na kantonalnom nivou izbacit, npr HNK ili Livanjski
Vazna je zakonodavna vlast, eto im kanton i po jebo ih on :) a kasnije kad se donesu zakoni npr. za kladionice onda bi oni sami rijesili i kantone i covica.
kiligonzales

#135 Re: Nastavak UZPa

Post by kiligonzales »

toska wrote:
pasha078 wrote:
zavrzlama wrote:Vidim da ste se mnogi zapeleli ko pilici u kucine da bi [email protected] njegov advokat ali pokusacu pojednostaviti ono sto on zeli poruciti...

Bosnjaci kao najbrojniji narod radi svog bioloskog i strateskog interesa imaju najvise interesa za normalnom,multietnickom i cjelovitom BIH...stoga da bi ostvarili gore navedeno moraju jasnije glasnije i konkretnije se borit protiv onih koji bi da rasture BIH..ne moze se ceka4t da sami hrvati pobijede hdz,tim hrvatima kojim je BIH na srcu treba podrska bosnjaka,jer bosnjaci pomazuci probih srbe i hrvate pomazu i sebi i BIH..ako bosnjaci misle da se skoncentrisu samo na bosnjacku politiku,tad ce izgubiti BIH to je sigurno...Zato bosnjacima treba konfrontacija sa covicem i hdz cime bi dali i probih hrvatima sansu da se izbore protiv hdz..zasad sda radi svojih privilegija ne dira hdz cime cini uslugu rusiteljima BIH...
Eto ja sam bosnjak, korijeni istocna bosna i nesto kontam, zadnje 3-4 generacije stalno mi familija gine i to u vecin brojevima.

Pun mi je qurac multi kulti, nisam vise za suzivot (bar sa srbima, sto se tice hrvata pokusao bih jos jednom naci neki zajednicki teren, mislim da nismo tolik zakrvili usprkos svemu, ali ako ne ide boze moj....) i ostale palamude. Trazim svoju nacionalnu drzavu, rjesenje tipa grcka/turska iz 1920tih sa preseljenjem stanovnistva i dakako vracanje odredjenuh teritorija rs milom ili silom.

Pa nek je i geto iako mislim da je danas prica o getu supljak.
pasha078, Da li vjeruješ da bi većina Bošnjaka podržala podjelu BiH i sa logičnim nastavkom, pripajanje njenih dijelova komšijama ?

Šta bi dobili sa tom malom nacionalnom državom ?
Dobili bi po prknu. Ko na to pristane potpisao nam je smrt BiH.
jao_situacije

#136 Re: Nastavak UZPa

Post by jao_situacije »

pasha078 wrote:
zavrzlama wrote:Vidim da ste se mnogi zapeleli ko pilici u kucine da bi [email protected] njegov advokat ali pokusacu pojednostaviti ono sto on zeli poruciti...

Bosnjaci kao najbrojniji narod radi svog bioloskog i strateskog interesa imaju najvise interesa za normalnom,multietnickom i cjelovitom BIH...stoga da bi ostvarili gore navedeno moraju jasnije glasnije i konkretnije se borit protiv onih koji bi da rasture BIH..ne moze se ceka4t da sami hrvati pobijede hdz,tim hrvatima kojim je BIH na srcu treba podrska bosnjaka,jer bosnjaci pomazuci probih srbe i hrvate pomazu i sebi i BIH..ako bosnjaci misle da se skoncentrisu samo na bosnjacku politiku,tad ce izgubiti BIH to je sigurno...Zato bosnjacima treba konfrontacija sa covicem i hdz cime bi dali i probih hrvatima sansu da se izbore protiv hdz..zasad sda radi svojih privilegija ne dira hdz cime cini uslugu rusiteljima BIH...
Eto ja sam bosnjak, korijeni istocna bosna i nesto kontam, zadnje 3-4 generacije stalno mi familija gine i to u vecin brojevima.

Pun mi je qurac multi kulti, nisam vise za suzivot (bar sa srbima, sto se tice hrvata pokusao bih jos jednom naci neki zajednicki teren, mislim da nismo tolik zakrvili usprkos svemu, ali ako ne ide boze moj....) i ostale palamude. Trazim svoju nacionalnu drzavu, rjesenje tipa grcka/turska iz 1920tih sa preseljenjem stanovnistva i dakako vracanje odredjenuh teritorija rs milom ili silom.

ti si bošnjak onoliko koliko sam ja japanac.
prije nego vas pošalju ovamo trebate naučiti nije ŠTO nego ŠTA

a to za geto, pa eto ako si baš navalio možda poslije 2018. skontamo nešto
svakako će ovi tvoji poskoci u opoziciju i moći će samo da kmeče
Skijaš

#137 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

Dasi wrote:
pasha078 wrote:
Kako ces ih na kantonalnom nivou izbacit, npr HNK ili Livanjski
Vazna je zakonodavna vlast, eto im kanton i po jebo ih on :) a kasnije kad se donesu zakoni npr. za kladionice onda bi oni sami rijesili i kantone i covica.
:thumbup: Ni partizani nisu ušli u svako selo.
Point.

#138 Re: Nastavak UZPa

Post by Point. »

Svakog Bosnjaka koji zagovara bilo koji vid podjele BiH treba tretirati kao izdajicom drzave, oduzeti mu imovinu u BiH i zauvijek zabraniti ulazak u BiH. Moj licno stav je jos agresivniji po pitanju tih izdajnika, ali eto mozda je dovoljno i ovo.
Maraschino

#139 Re: Nastavak UZPa

Post by Maraschino »

jao_situacije wrote:
pasha078 wrote:

ti si bošnjak onoliko koliko sam ja japanac.
prije nego vas pošalju ovamo trebate naučiti nije ŠTO nego ŠTA

a to za geto, pa eto ako si baš navalio možda poslije 2018. skontamo nešto
svakako će ovi tvoji poskoci u opoziciju i moći će samo da kmeče
Kakav Bosnjak i bakraci. Gdje si vidio Bosnjaka u HDZu osim prezime. Trola cova cijeo vece. :D
Dasi

#140 Re: Nastavak UZPa

Post by Dasi »

Point. wrote:Svakog Bosnjaka koji zagovara bilo koji vid podjele BiH treba tretirati kao izdajicom drzave, oduzeti mu imovinu u BiH i zauvijek zabraniti ulazak u BiH. Moj licno stav je jos agresivniji po pitanju tih izdajnika, ali eto mozda je dovoljno i ovo.
Ma samo oduzeti imovinu i onda ce im u Bosni ostati samo multikulti a to im se gadi pa nece vise ni dolaziti iz etnicki cistog rahatluka u SAD.
kiligonzales

#141 Re: Nastavak UZPa

Post by kiligonzales »

It_is_a_Leclerc wrote:Humano preseljenje naroda s ciljem ostvarivanja etnički čiste, nacionalno homogene teritorije.

Hm. Gdje sam to pročitao?

Da, u optužnicama haškog tribunala. :roll: Šta vam je ljudi? Ne postoji - humano preseljenje, nigdje, a pogotovo ne na Balkanu gdje brat brata ubije za deset metara njive, a kamoli da se opet ne ubijamo za cijele gradove i teritorije. To su strašne gluposti, i naprosto ne vjerujem da neko nakon genocida kojeg smo preživjeli još uvijek zagovara ovakve budalaštine.

Jedina alternativa multietničkoj BiH je njen raspad na tri etničke enklave, državice po tipu zapadne Afrike. Ako neko misli da je 20.000 najboljih sinova ove zemlje leglo u crnu zemlju za to, onda mu prosto duši i široko polje.
Mislim da treba biti realan, nasi politicari nisu spremni za moderno drustvo, vec za kameno doba, inace alternativa ovome tropaklu je jedino gradjanska drzava s jakim drzavnim aparatom. Svakako u ovome troetnickom corsokaku, imamo poprilicno ciste etnicke jedinice u odnosu na 90-te, svakako bi svi mogli zadovoljiti svoje apetite za vlascu.
Skijaš

#142 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:Ovo sto sad postoji, dejtonski aranzman, je maximum koji je moguc.
To je maksimum kad se radi o funkcionalizaciji države, ali kad treba dijeliti, samo je nebo granica :-D Interesantno.
Point.

#143 Re: Nastavak UZPa

Post by Point. »

pasha078 wrote:
Dasi wrote:
Point. wrote:Svakog Bosnjaka koji zagovara bilo koji vid podjele BiH treba tretirati kao izdajicom drzave, oduzeti mu imovinu u BiH i zauvijek zabraniti ulazak u BiH. Moj licno stav je jos agresivniji po pitanju tih izdajnika, ali eto mozda je dovoljno i ovo.
Ma samo oduzeti imovinu i onda ce im u Bosni ostati samo multikulti a to im se gadi pa nece vise ni dolaziti iz etnicki cistog rahatluka u SAD.
Da ne odgovaram sada svima evo ukratko:
Nastavite ovako, meni ni plus ni minus. Problem je sto vama ne odgovara. Inace ne bi otvarali teme poput promjena ili da li ce uzp ukinuti rs. Ovo sto sad postoji, dejtonski aranzman, je maximum koji je moguc. Bez nekih ratovanja naravno.
Problem je sto ljudi ne vide u tom aranzmanu buducnost pa odlaze. Ne samo mladi vec i stariji. Svrha drzave nije mitoloski zanos vec uvjeti za prosperitetan zivot.
Point, ako sam ja neiskren zbog svoje lokacije, onda si i ti, jer si u skandinaviji.

Ako aranzman pase ok, vi tu zivite i vama je durati. Samo skijas i zavrzlama ce pisati slicne postove i kroz 10 god kao sto su pisali prije 10.
Mislis dijeliti nesto zasto je toliko nevine raje izginulo i koji su zavrsili po masovnim grobnicama? Pa kakvo je to razmisljanje nekog ko se predstavlja Bosnjakom? I to nakon samo 4 dana kako osudise zlocince u Haagu koji su imali slicne ideje. Ne ide mi u glavu.
Ti bi jarane malo malo pa dijelio. Podijeli Spaniju, podijeli Bosnu. Isto da dijelis sir nozem na dva dijela. E, pa Pasa, neide to tako.
Skijaš

#144 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
pasha078 wrote:Ovo sto sad postoji, dejtonski aranzman, je maximum koji je moguc.
To je maksimum kad se radi o funkcionalizaciji države, ali kad treba dijeliti, samo je nebo granica :-D Interesantno.
Cuj ja sam prvi za gradjansku bih da je moguca. Kako ces je napraviti?
Tvoj dijagram kaze pritisak zapada. Zapad boli neka stvar za bih ok?
Lako bi bilo dokazati ko je u pravu kad bi se iz Sarajeva prestalo slati poruke kako je dogovor domaćih aktera moguć. Vladajuća stranka u manjem entitetu u svojoj programskoj deklaraciji otvoreno kaže kako će krenuti u secesiju. Kakav dogovor, kakvi bakrači ...
Sanjarko

#145 Re: Nastavak UZPa

Post by Sanjarko »

Ne moze podjela jer ti ni Srbi ni Hrvati na to ne bi pristali jer imaju uvijek megalomanske i maksimalisticke zahtjeve. A podijeliti se lako moze, ali nece na to oni prvi pristati. Sta da ti dalje kazem kad neki Hrvati pucaju i dalje da poklope Bihac, Zenicu itd., a neki Srbi da nas gurnu u more. A ovo neki i nije bas neki nego mnogo. A posteno se mozemo podijeliti i lako, ali nema od toga nista pa ide dalje propadanje svi ovi nasih drzava ukljucujuci i CG polako poslije.

A moze se napraviti i gradzansko-etnicka drzava ali nece opet oni.

PS. Nece ti ni Boshnjaci, Bosanci isto tako kao sto se vidi.

PPS. I Sto i Sta je ispravno da me ne optuze da nisam iz Bosne.
Sanjarko

#146 Re: Nastavak UZPa

Post by Sanjarko »

A ban i prijavu neki i zasluze, i ko ih prijavi nije cinkaros. Tako sam i ja jedno vrijeme mislio da jeste a sada ne. Promjenio misljenje. A za ban ima jedan moj rad na tu temu, ali ovo nije tema za raspravu o tome. Ni sa ban politikom se ne slazem, a kazem druga je to prica.
kiligonzales

#147 Re: Nastavak UZPa

Post by kiligonzales »

pasha078 wrote:
Dasi wrote:
Da ne odgovaram sada svima evo ukratko:
Nastavite ovako, meni ni plus ni minus. Problem je sto vama ne odgovara. Inace ne bi otvarali teme poput promjena ili da li ce uzp ukinuti rs. Ovo sto sad postoji, dejtonski aranzman, je maximum koji je moguc. Bez nekih ratovanja naravno.
Problem je sto ljudi ne vide u tom aranzmanu buducnost pa odlaze. Ne samo mladi vec i stariji. Svrha drzave nije mitoloski zanos vec uvjeti za prosperitetan zivot.
Point, ako sam ja neiskren zbog svoje lokacije, onda si i ti, jer si u skandinaviji.

Ako aranzman pase ok, vi tu zivite i vama je durati. Samo skijas i zavrzlama ce pisati slicne postove i kroz 10 god kao sto su pisali prije 10.
Politicari u BiH su glupi, nikako da odustanu od apsolutisticke politike unutar u BiH, Tudzmanu, Slobi i Aliji su trebale tri i po godine rata i malo americkog pritiska da shvate da mogu u 20 dana da se dogovore o kraju rata i sahranjivanju sopstvenih ambicija, jbg ideologija koju su ozivjeli i prosijali po pogodnom tlu Balkana 90-tih zive i danas.

Lagacemo svi u BiH kad bi zanemarili cinjenicu da mi Bosnjaci ne sanjamo RBiH, da Hrvati ne sanjaju HB, a Srbi RS. Problem nastaje kad se pogleda sama BiH, imali igdje dijela zemlje koji nebi mogao zapeti u kolacu drugog, a na koji neko ne misli da na to ima vece pravo? Nema. A to otvara novo poglavlje politike tla i krvi. Dejton jeste glupo rijesenje, ali je svakako bolje od rata. Ljudi zive da zive, ne da bi bivali ubijani kao 90-tih. Najveci poraz Dejtona sto nije dalo jednaku sansu da ljudi se vrate u domove koje su zivjeli i da svi u BiH u neku ruku budu ravnopravniji i sigurniji. Aneks 4 i 7 su masakrirani.

Svijet je davno prevazisao politiku tla i krvi. Samo na Balkanu ona nazalost zivi. Ovdje neki narodi do nje drze vise, neki manje. Zato i imamo dva presudjena UZP u novijoj historiji Balkana. Nazalost svih nas koji zivimo u BiH oba su se desila u nasoj zemlji, upravo ondje gdje je otvoreno prvo poglavlje Titove Jugoslavije.

Da u u ovih 22 godine od prestanka rata potrudili se barem da ponude normalniji zivot od ovoga, pa i neku nadu u bolju buducnost, neke stvari bi prevazisli, a i ovakva bi nam BiH bila podnosljivija, ovako jbg mnogi svoju srecu traze sto dalje odavdje.
Sanjarko

#148 Re: Nastavak UZPa

Post by Sanjarko »

pasha078 wrote:
Nisam mislio na cisto dogovornu podjelu upravo jer se ne mozemo dogovorit, vec combo pregovor/ograniceni rat.
Ali nije bitno, niko naravno ne pita mene, idemo dalje i vidjecemo kakav ce biti end game i ko ce izaci dobitnik.

A za sto/sta, eto vidis idiotluka da se neko sjetio i to da povlaci i da cita u detalj kako pisem da iz toga izvlaci zakljucke svasta!!

Pa do juce se govorilo opstina a sad je opcina, i sta sad? Svi smo hrvati postali? Gluposti i glupani zbog kojih ne vrijedi biti banovan pa ignorisem
Ma moze i bez rata itd. Sa ratom bi isto bilo. I prije proslog je isto moglo ali nece drugi, pa kao sto vidis nece neki ni Boshnjaci, Bosanci. A moze i normalna drzava da svima odgovara, i etnicki i nacionalno, ali opet nece. Tako da ide dalje propadanje, a Bosna sa sobom vuce i Hrvatsku i Srbiju jer im je izvor da tako kazem bila. Dosta toga od ljudi pa nadalje. I glupani unistili izvor u besmislenom ratu sa milionskim zrtvama, u to sve ukljucujem ne samo ubijene i poginule. I ja sam i moja porodica zrtve proslog rata a nismo ubijeni ni poginuli iako je malo falilo za to.

Kazem nema od tog nista jer NECE. A moze.
kiligonzales

#149 Re: Nastavak UZPa

Post by kiligonzales »

Vizionar 1985 wrote:Ne moze podjela jer ti ni Srbi ni Hrvati na to ne bi pristali jer imaju uvijek megalomanske i maksimalisticke zahtjeve. A podijeliti se lako moze, ali nece na to oni prvi pristati. Sta da ti dalje kazem kad neki Hrvati pucaju i dalje da poklope Bihac, Zenicu itd., a neki Srbi da nas gurnu u more. A ovo neki i nije bas neki nego mnogo. A posteno se mozemo podijeliti i lako, ali nema od toga nista pa ide dalje propadanje svi ovi nasih drzava ukljucujuci i CG polako poslije.

A moze se napraviti i gradzansko-etnicka drzava ali nece opet oni.

PS. Nece ti ni Boshnjaci, Bosanci isto tako kao sto se vidi.

PPS. I Sto i Sta je ispravno da me ne optuze da nisam iz Bosne.
Kad su stvari kakve jesu racionalnije je zadrzati Dejton, nego drzavu ubijati promjenama za koje nismo spremni.

Nema lakih podijela, brak kad puca suze padaju, a ne drzava i drzave.

Do tad se mozemo zajebavati s ovim uredjenjem drzave ko Cazinjani... :lol:
Dasi

#150 Re: Nastavak UZPa

Post by Dasi »

pasha078 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Nisam mislio na cisto dogovornu podjelu upravo jer se ne mozemo dogovorit, vec combo pregovor/ograniceni rat.
Ali nije bitno, niko naravno ne pita mene, idemo dalje i vidjecemo kakav ce biti end game i ko ce izaci dobitnik.

A za sto/sta, eto vidis idiotluka da se neko sjetio i to da povlaci i da cita u detalj kako pisem da iz toga izvlaci zakljucke svasta!!

Pa do juce se govorilo opstina a sad je opcina, i sta sad? Svi smo hrvati postali? Gluposti i glupani zbog kojih ne vrijedi biti banovan pa ignorisem
Eno sad i rat. Ti bi dijelio BiH, ok. A bi li dosao i da ratujes? Imas li, ali stvarno, imas li imalo obraza kad iz SAD-a predlazes rat? Ti bi opet slao ljude da ginu ali sad za jos manje, za jebenu bh. Gazu. Kad ti je toliko do Gaze, rata i kad ti se gadi multikulti hajmo se mijenjati, ti meni passport ja tebi pasos, pusku i jedan pun okvir.
Post Reply