zavrzlama wrote:Protiv srba koji negiraju BIH i genocid trebaju prvenstveno da se bore sami srbi uz pomoc nesrba....isto vazi i za hrvate....
Problem je sto velikosrpska i velikohrvatska ideologija ne vidi alternativu rusenju BIH,a na drugoj strani probih snage totalno pasivne i dozvolile sda da vodi i bosnjacku i bosansku politiku,tako da neodlucni srbin i hrvat birajuci izmedju velikosrpstva i velikohrvatstva i BIH izabiru ovo prvo....
Bosnjacima ako je stalo do BIH moraju na prvo mjesto staviti bosanski interes pa ekonomski pa bezbjednonosni pa tamo na 112 mjesto bosnjacki...
Kako će staviti na prvo mjesto bosanski interes, kada se isti predstavlja ko nešto loše po Bošnjake i kao alat velikosrpske i velikohrvatske politike.
Propagandna mašinerija pred popis stanovništva je koristila i djecu da Bošnjacima ogadi bosanstvo.
Svakodnevne akcije SDA omladine, koja preko svojih memova (ili kako se već zovu one zajebancije) bosanski identitet stavlja u istu ravan sa četničkom i ustaškom ideologijom, ne ostavljaju baš puno optimizma.
Ako je već popis morao biti postavljen tako da se izjednače pojmovi narod i nacija (mada sam siguran da nije moralo tako), da li bi situacija danas bila drugačija da je na popisu stanovništva bilo 40% Bošnjaka, 27% Srba, 13% Hrvata, 15% Bosanaca (ili Bosanaca i Hercegovaca) i 5 % ostalih? Da li bi bilo lakše krenuti u borbu za građansku državu? Da li bi entitet nastao na genocidu imao smisla? Da li bi imala smisla polemika oko trećeg entiteta?
Na popisu je odbijen državni identitet na račun narodnog identiteta.
97% građana BiH se izjasnilo da im je važniji narodni nego bosanski identitet.
Od tada priče o patriotizmu, jednoj jedinoj, nedjeljivoj i građanskoj BiH uzimam sa totalnom rezervom. Jebi ga, narod je jasno rekao šta želi, a to su bošnjaštvo, srpstvo i hrvatstvo. Nažalost, u takvoj konstalaciji snaga nema mjesta za bosanski identitet.
Totalno sam se pomirio sa istinom da ću kao Bosanac u BiH doživotno biti građanin drugog reda. Isto tako sam se pomirio sa činjenicom da me kao Bosanca koji nije musliman, dosta Bošnjaka smatra ubačenim elementom i neprijateljem, a do prije godinu, dvije sam mislio da igramo u istom timu.
Dobro je, mogla je iluzija trajati puno duže, pa bi i triježnjenje bilo dosta bolnije, a mamurluk pravo zajeban.