Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post Reply
Connaisseur Karlin

#126 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Connaisseur Karlin »

nadInsan wrote:Bošnjački nacionalista - panbošnjak, nacija kao osnovna kategorija u kojoj se redaju sve ostale bitne komponente (vjera, kultura, jezik), nacija kao najbitnija poveznica nasuprot dosadašnje vjerske, tako da je bošnjak katolik bliži bošnjaku muslimanu od arapina muslimana. Mladomuslimani su igrali ključnu ulogu u nacionalnom osviještavanju muslimana Bosne, hvala im na tome, ali sada je vrijeme da nastavimo razvijati kao nacija bez vjerskih, geografskih, jezičkih okova. Ne zaboraviti Bošnjake u Sandžaku, Albaniji, Turskoj, bilo gdje na svijetu. Raditi na ujedinjavanju našeg naroda. I naravno, musliman sam bosanske inačice.
Kako je tako nesto moguce realizirati :D
HAVANA

#127 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by HAVANA »

Napravis sijelo i pozoves ih sve da dodju.
cyprus

#128 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by cyprus »

piupiu wrote:
cyprus wrote:Nadam se da ovaj svijet nije kapak... Bezveze bi mi bilo da iza ovoga nema ništa drugo, bolje i pravednije...
Ja bih tebe opisala kao idealistu (i jednog od meni svojom energijom i pogledom na svijet najbližih ljudi na forumu, pa sam ovaj tvoj post vrlo pažljivo pročitala - i drago mi je da jesam). Veliki broj ljudi, čini mi se, i vjeruje - zbog te dječiji čiste nade u svijet bez čulnih, vremenskih i materijalnih granica i pravedan ishod igre. To ja zovem vjera u čudesno.

Ja, opet, mada bi bilo super da je čovjek, na primjer, neko astralno biće sa posudjenim 'odijelom', kojem je dato da postoji kao energija i da se pretvara u sve što je zanimljivo i lijepo, ne vjerujem da on to i jeste. Čovjekova smrt za mene je prirodna i podrazumljiva stvar. Ako umiru i cuko i maca i mrav i bubašvaba i riba i žaba, zašto bi mi bili izuzetak? Zašto bi bili posebni?

Samim životom smo nagradjeni čudesnim stvarima. Vodom, zrakom, ljetom, cvijetom, ljubavlju, putovanjem, mirisom trave, okusom smokve, kišom na licu, cvrkutom ptica, pjesmom, mišlju, bojom... od ovog svijeta, po mom mišljenju, teško da ima ljepšeg i boljeg. Za ljude bi bilo lijepo da ima slobodnijeg. Nije svijet taj koji ne valja - nego čovjek koji oblikuje svijet po svojoj (vrlo uskoj i sebičnoj) mjeri.

Za ovu planetu bi, s druge strane, bilo puno pravednije da nas uopšte nema. Mi smo ostalim živim bićima na Zemlji od njihove kuće napravili pakao. Al', eto, i ti i ja imasmo sreće da nas ima. I to mu ga nekome - ribama, ovcama, kravama - dodje kao kozmička nepravda. Nepravedno bi bilo ne roditi se, a umrijeti ne. Naša smrt je više nego pravedna - i, po mom mišljenju, finalna. :)

U potpisu, stoprocentni ateista, taj dio sam zaboravila u prvom postu... :mrgreen: :lol:
Najiskrenije, veoma mi je milo što me percipiraš kao jednog od sebi najbližih na forumu, obzirom da spadaš u uski krug forumaš/-ica čije postoje rado čitam :D

Međutim, da ovo ne bi ispalo "ti meni vojvodo, ja tebi serdare" :-D , moram ipak reći da taj tvoj pogled na svijet ipak ne mogu usvojiti, iako bih možda volio da mogu... Više puta sam rekao kako zavidim i ubjeđenim vjernicima i ubjeđenim ateistima... Čini mi se da se i jednim i drugima lakše puno lakše nositi sa činjenicom da imamo svoj rok trajanja na ovom svijetu, nego nama koji u sve sumnjamo :-D

Druga stvar, može biti i da je Nurudin upravu kad kaže da nas traganje za smislom života zarobljava, ali ja se jednostavno ne mogu prestati nadati da iza svega postoji neki veći plan i svrha... Razumijem u potpunosti tvoj post i perspektivu na ono što nam pruža ovaj svijet, dobrim dijelom se ona poklapa i sa mojom... Razlika je ta, što će meni biti pravo pravo pravo žao kad se približi kraj :sad:

O pravednosti bi se dala otvoriti čitava zasebna tema, međutim, i ovako smo zabrazdili previše u filozofiju :mrgreen: , a ovo je ipak politika :oops: Šta je ovo, sve jbte neke komunjare pričaju o smislu života :-)

Nego kroz sve ove godine sam zapazio jedan fenomen, kojem se nikako ne mogu načuditi... Postoje forumaši sa kojima se ne slažem skoro pa u ničemu, a ispadne da glasamo za istu stranku :lol: :-)
Challenger__

#129 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Challenger__ »

cyprus wrote:Druga stvar, može biti i da je Nurudin upravu kad kaže da nas traganje za smislom života zarobljava, ali ja se jednostavno ne mogu prestati nadati da iza svega postoji neki veći plan i svrha...
Ama... postoji, nema nikakve dileme.
Challenger__

#130 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Challenger__ »

Otkud ti uopšte ideja da sam zainteresovan da tebe ili bilo koga drugog ubjeđujem u bilo šta? Ne pada mi na pamet.
Challenger__

#131 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Challenger__ »

Ma jok Pasha moj dobri, samo uživaj.
insomnia78

#132 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by insomnia78 »

Zna cojk. Pise na twiterru
Connaisseur Karlin

#134 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Connaisseur Karlin »

Challenger__ wrote:
cyprus wrote:Druga stvar, može biti i da je Nurudin upravu kad kaže da nas traganje za smislom života zarobljava, ali ja se jednostavno ne mogu prestati nadati da iza svega postoji neki veći plan i svrha...
Ama... postoji, nema nikakve dileme.
naravno da psotoji, ali iskljucivo u tvojoj glavi ;-)
Towelie

#135 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Towelie »

Napisao je kako postoji, nema nikakve dileme. Ako to nije dokaz, ne znam sta je. :P
Challenger__

#136 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Challenger__ »

Connaisseur Karlin wrote:naravno da psotoji, ali iskljucivo u tvojoj glavi ;-)
ništa se ne sekiraj baba, samo laganini.
arzuhal

#137 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by arzuhal »

cyprus wrote: Šta je ovo, sve jbte neke komunjare pričaju o smislu života :-)
:lol: :mrgreen:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#138 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

pa komunizam je religija
-prvi korak , ubiješ boga u raji
-drugi korak, pročitaš opise dženeta iz svetih knjiga i pokušaš ih implementirati na Zemlji
-treći korak, kad vidiš da ne ide napraviš mantru i narediš da se ponavlja "svakog dana u svakom pogledu ..."
:D
mali jomu

#139 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by mali jomu »

arzuhal wrote:
cyprus wrote: Šta je ovo, sve jbte neke komunjare pričaju o smislu života :-)
:lol: :mrgreen:
Nurudin wrote: pa komunizam je religija
-prvi korak , ubiješ boga u raji
-drugi korak, pročitaš opise dženeta iz svetih knjiga i pokušaš ih implementirati na Zemlji
-treći korak, kad vidiš da ne ide napraviš mantru i narediš da se ponavlja "svakog dana u svakom pogledu ..."
:D

:mrgreen:
Gojeni H

#140 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Gojeni H »

naopak ...

idealista, pragmaticar, samo srednjim putem, musliman po vjerovanju, ubjedjenju i identitetu, Bosnjak i Bosanac od glave do pete, individualista koji shvata vaznost drustva i drustvenih odnosa, libertarijanac koji se protivi krajnjim drustvenim nejednakostima, pobornik prava covjeka-gradjanina, vjernik u solidarnost ali protivnik drustvenog nosenja individualnog tereta npr. abortusa, glasac za ljude iako svjestan da je problem sistem ... valjda se nadajuci da ce se roditi covjek koji ce promijeniti tok historije, ...
GeeTnT

#141 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by GeeTnT »

Gojeni H wrote:naopak ...

idealista, pragmaticar, samo srednjim putem, musliman po vjerovanju, ubjedjenju i identitetu, Bosnjak i Bosanac od glave do pete, individualista koji shvata vaznost drustva i drustvenih odnosa, libertarijanac koji se protivi krajnjim drustvenim nejednakostima, pobornik prava covjeka-gradjanina, vjernik u solidarnost ali protivnik drustvenog nosenja individualnog tereta npr. abortusa, glasac za ljude iako svjestan da je problem sistem ... valjda se nadajuci da ce se roditi covjek koji ce promijeniti tok historije, ...
..nisi ti ni u kom segmentu naopak..
animals

#142 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by animals »

Jebemi se za stranke..
ja sam kriticar..i samo volim djeliti packe,
ali meni ne smije niko..inace se naljutim i izbacim iz svog vidokruga..
desnicar za glupane , lijevicar za dobre ljude..
zavisi sa koje mi strane prilazite..
moonca

#143 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by moonca »

Independent---najbolje se osjecam.
GeeTnT

#144 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by GeeTnT »

animals wrote:Jebemi se za stranke..
ja sam kriticar..i samo volim djeliti packe,
ali meni ne smije niko..inace se naljutim i izbacim iz svog vidokruga..
desnicar za glupane , lijevicar za dobre ljude..
zavisi sa koje mi strane prilazite..
..e to se zove biti naopak..
Messier

#146 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Messier »

moj svjetonazor,a i politicki stav je da se gnusam demokracije.

pokusavam da ne glasam,i to smatram politickim stavom,globalno..jer ne vidim smisla u stranackom organiziranju,bila ova ili ona drzava u pitanju.
smatram demokraciju ,to nesto sto tako zovu..karinom koja sluzi elitama da omoguce sebi vlast,putem glasova ljudi koji nemaju pojma sta rade i koliko im sluze.
dakle,prezirem kompletan proces demokratskih izbora,koalicija,prethodnih koalicija,postizbornih koalicija,kako u bih,tako i u ex yu,i sirom "regiona"..pa sve do evropskih i panamerickih

i ne smatram ovaj sistem uopce sistemom u kome ljudi trebaju zivjeti.

dakle.lijevo,desno,centar..isti kurac,hranjenje demokracije koja ne sluzi obicnom covjeku rodjenjem
Vitezanin

#147 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Vitezanin »

Interesantna tema, barem potencijalno. :D

Na onim testovima političkih opredjeljenja uvijek sam bio negdje na lijevoj strani, bliže centru. Sebe bih trenutno najjednostavnije definirao kao socio liberala. Najbliža opcija u BiH (i jedina koja mi je bliska) je NS. Imali su moj glas od samog početka. Nisam član nijedne stranke, ali eto, ovdje gdje živim nekad prije 6-7 godina pokušali smo nešto napraviti oko NS-a. Nije išlo. A kasnije su likovi koji su ti kao bili bitni postali među centralnijim figurama SDA. Wow. Uglavnom, ne želim se stranački angažirati. s NS-om se u potpunosti slažem po pitanju većine stvari vezanih za odnos unutar zemlje, odnos prema ljudskim pravima itd. Kod ekonomskih politika NS-a sam prilično razočaran i smatram da veoma ljigavo počinju pristupati toj istinskoj problematici ovdje i da su počeli igrati na populističku kartu ili da ne kažem kartu sadake i nekakavog socijalizma. Budući da NS smatram u našim okvirima prilično rijetkim primjerkom kad govorimo o strankama, žao mi je što nisu imali, da ne kažem šta, pa se pozicionirali kod ekonomije malo radikalnije i tražili mjere koje se kod nas razumijevaju kao "neoliberalne". Mislim da državi poput naše s višegodišnjim iskustvom pod nekim oblikom socijalizma treba malo povratak u realnost. Nismo trenutno sposobni za švedski oblik kapitalizma gdje se, koliko vidim, vrh NS često educira.

Na lokalnim izborima sam nekad znao glasati za razne stranke, i za zelene i za kockaste, u zavisnosti ko je manje loš. SDP je stranka koja od mene vjerojatno više nikada neće dobiti glas i bio sam šokiran brojem light nacionalista koji se kunu da su "crveni".

Anyway, da nastavim. :D

Izrazito sam liberalan po pitanju dosta stvari i smatram da čovjeku treba dati više slobode. Ne mislim da je obitelj temelj društva već samo jedan u nizu oblika odnosa među ljudima koji može biti temelj, ali i ne mora. Čovjek, dakle individua, je ključ po meni.

Legalizirao bih tj stavio pod državnu regulativu, sve lake i teške droge. Legalizirao bih eutanaziju, prostituciju. Na temu pobačaja ne trebam naglašavati ništa. Iskustva zemalja i njihove statistike gdje su navedene stvari legalne nam nešto govore. Naravno, ovdje ne govorim o tome kako bi to bilo u BiH, ali u nekom mom svijetu i na osnovu mog ideološko/političkog opredjeljenja ovako bih stvari napravio.

Gade mi se pokreti tipa "Fat acceptance movement" i neki od pokreta bliski radikalnom feminizmu što znači da po pitanju nekih stvari mogu biti i konzervativan. Mislim da su ovakvi pokreti posljedica konformizma koji je nekada jedna od produkata liberalnog pristupa stvarima, ali pošto ne postoji savršen pristup, onda ovo prihvaćam kao negativnu stranu, ali opet radi se o manjim pokretima tako da je ok.

Ne vjerujem u koncept "brak je zajednica samo muškarca i žene" i apsolutno bih legalizirao istospolne brakove i usvajanje djece od strane istospolnih brakova.

Smatram da religija zauzima previše mjesta u društvu, ali ne bih religiju branio niti je stavljao "tamo gdje joj je mjesto". Pošto sam rekao da mislim da religija zauzima previše mjesta u društvu, zadržat ću pravo da ne odgovorim na pitanje vezano za vlastita vjerska opredjeljenja.

Kao što sam naglasio iznad, smatram da ekonomski model jake države nije ok. Ježim se od naše ekonomske i birokratske stvarnosti koja me podsjeća na scene iz nekih starih filmova iz domaće produkcije.

Smatram da BiH treba pod hitno postati članica EU i smatram da je EU jedna od boljih stvari koja je zadesila europski kontinent.

Smatram da su nacije, države itd. samo jedna od faza razvoja društva i da ćemo i jedno i drugo jednog dana prevazići i ući u novu fazu.

Ne mislim da je imigracija loša nego da nijedna država nema moć da se time bavi kako treba. Prihvaćam da postoji jaz između različitih kultura koji u nekim slučajevima ne može biti prevaziđen niti "naučen" pa bih u tom smislu sigurno preferirao neke kulture u odnosu na druge.
ultima_palabra

#148 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by ultima_palabra »

Kako je abortus društveno nošenje individualnog tereta? Valjda ako se dijete rodi pa ode u dom ili bude čitav život na socijali, tada društvo nosi teret?
Gojeni H

#149 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Gojeni H »

ultima_palabra wrote:

Kako je abortus društveno nošenje individualnog tereta? Valjda ako se dijete rodi pa ode u dom ili bude čitav život na socijali, tada društvo nosi teret?
Jesam rekao da sam naopak? :D

Jednostavno. Da krenem od pocetka. Prvo, ne vjerujem u modernu furku iskljucivo zenine odluke o tome sta ce raditi sa svojim tijelom, barem ne kada je dijete u pitanju. Drugo, mislim da je abortus ubistvo, i nikakva moderna furka prolova koji se kace na svaku rijec koja ima "sloboda" kao osnovu, to ne moze promijeniti.
Isto tako, vjerujem u invidualne slobode.
Jedno, drugo i trece su licna vjerovanja, ali svako drustvo formira svoja pravila na osnovu licnih vjerovanja i kompromisa jedinki u drustvu.

Da bih naparavio kompromis tacke 1 i 2 sa 3, smatram da u sekularnom drustvu, zena moze imati abortus, ali da ja ne zelim saucestvovati u tom ubistvu, i prema tome ne zelim da nijedan jedini fening koji dajem drzavi ide u te svrhe.

S druge strane sam sasvim OK s tim da jedan dio mog novca ide za lijecenje drugih. Lijecenje vs. jebanje-bez-gumice-pa-kajanje
ultima_palabra

#150 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by ultima_palabra »

Gojeni H wrote:
ultima_palabra wrote:

Jesam rekao da sam naopak? :D

Jednostavno. Da krenem od pocetka. Prvo, ne vjerujem u modernu furku iskljucivo zenine odluke o tome sta ce raditi sa svojim tijelom, barem ne kada je dijete u pitanju. Drugo, mislim da je abortus ubistvo, i nikakva moderna furka prolova koji se kace na svaku rijec koja ima "sloboda" kao osnovu, to ne moze promijeniti.
Isto tako, vjerujem u invidualne slobode.
Jedno, drugo i trece su licna vjerovanja, ali svako drustvo formira svoja pravila na osnovu licnih vjerovanja i kompromisa jedinki u drustvu.

Da bih naparavio kompromis tacke 1 i 2 sa 3, smatram da u sekularnom drustvu, zena moze imati abortus, ali da ja ne zelim saucestvovati u tom ubistvu, i prema tome ne zelim da nijedan jedini fening koji dajem drzavi ide u te svrhe.

S druge strane sam sasvim OK s tim da jedan dio mog novca ide za lijecenje drugih. Lijecenje vs. jebanje-bez-gumice-pa-kajanje
S tim da ne želiš davati pare bih se mogao i složiti, mada kad vidim zašta sve idu pare poreznih obveznika... ali kako sam već rekao, potencijalni teret za društvo je mnogo veći od par stoja za abortus.

Drugo, ženina odluka o svom tijelu nije moderna furka nego osnovno ljudsko pravo, oko kojeg može razumno protestvovati samo otac, a drugi dušebrižnici jok.
Post Reply