Imam prijatelja u Australiji. Ta finansijska garancija, čemu konkretno služi, i kada se vraća uplatiocu?sandzokan wrote:I danas je moguce otici u Australiju. Neki moji clanovi sire familije su se preselili prije 2 godine, nije u pitanju bio brak.
Caka je da tamo moras da imas nekoga koji je njihov drzavljanin, cist ko suza i voljan da uplati pozamasnu sumu novca kao garanciju. Cifra je oko 100000 aus. dolara.
Posto si napisao da nemas nikoga u Australiji onda trazi drugu drzavu.
Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
- nineinchnails
#126 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
- nineinchnails
#127 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
OK, super. Kako si izganjala odlazak? Dakle, gdje da počnemo?rrikikiki wrote:Nisam citala sto su drugi napisali, ne da mi se. Evo moje iskustvo.
Australija predivna zemlja. Ok ljudi, Pert super, Sydney Melbourne ono, ok. Relativno opusteni. Suepr uredjeno, sve cisto. Poskupo. Ali ako imas njihovu placu onda ok. Daleko od doma ali blizu recimo Singapuru, Maleizji, Indoneziji, Vijetnamu itd. Novi zeland je predivan. Iako mozda sve skupa Australija nema dusu kos to ima Balkan ali onako, ima sve drugo.
Svedska. Nikadbila ali od ocuha sin otisao tamo raditi. Super mu je kaze. Ne smeta mu hladnoca. Skompao se sa ljudima (tamo je 3 godine). Radi kao profesor klavira. Ima ok placu. sad se prijavljuje za drzavljanstvo jer se ozenio za svedjanku. Ljubav ili ne nemam pojma.
Ja. Vani sam. Azija. Super mi je. Preporucam ne zivjeti na balkanu vec samo doalziti u posjetu. Sve vize, poslove, stanove, sve sam sama izganjala. Nikad nije bilo tesko tako da je moje misljenje da u zivotu mozes napraviti sve samo ako nisi pi.ka.
To je moje iskustvo. Sretno.
-
UterivacDugoga
#128 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Nema strepsils za grloboljuuglavnomja wrote:insomnia78 wrote:Na ovom forumu samo takvi i pitajuarhitekte, inžinjeri, doktori, stomatolozi, farmaceuti, veterinari, računovođe, programeri, međunarodni pravnici i sl. koji imaju par godina iskustva u struci.
zanimljiva lista
prvo i arhitekte su inzinjeri, ali nebitno
arhitekata na bacanje ... nije bas neka trazena struka
inzinjeri - zavisno od grane, zemlje ... imaju nekih sansi
i doktori, ali je jebada sa jezikom, trebaju godine da se dodje do potrebnog znanja jezika
stomatolozi u norveskoj, bez obzira odakle dolaze, iz tunguzije ili njemacke, moraju ici jos jednu godinu na fakultet. za upis na bilo koji fakultet mora se poloziti najvisi akademski nivo jezika.
za farmaceute ne znam procedure, ali recimo u norveskoj nema lijekova koji su najnormalniji kod nas, sve je strogo propisano sta se smije uvesti
veterinari su zanimljivi, opet ne znam kako je sa nasim faksovima, ali za puno drugih zemalja moraju se polagati dodatni ispiti tipa akupunktura zivotinja, psihologija zivotinja i slicno ... godine ucenja jezika i brdo para za polaganje jer se mora platiti citava godina radi tih ispita.
racunovodjemislim da nema potrebe pisati ... jedini koji su trazeni su ovlasteni, ali sa polozenim ispitom vani. sto znaci godine ucenja jezika i rad u strci vani. a ove obicne racunovodstvene poslove rade ljudi sa kursevima. sve je digitaliziriano, samo naucis koristiti program.
nase radno iskustvo na takvim poslovima - macku o rep
slag na tortu - medjunarodni pravnici![]()
pravo nigdje nije priznato, a generalno za pravo (novinarstvo, psihologiju ...) osnovno sredstvo za rad je JEZIK!
a medjunarodno pravo nije studij, nego izborni smjer na zadnjoj godini, postdiplomski ... zavisno gdje.
Koji su to jos lijekovi koje nema u NO?
-
meteorit135531
#129 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Meni je recimo pravo zanimljivo kako ovi forumasi koji zive u dijaspori (Norveska, Svedska, Francuska...) i pisu na ovoj temi , nikako da kazu kako su oni otisli i nastanili su u tim drzavama..
Mnogi su otisli davno, cak i prije 15 godina kako kazu..
Pritom mislim na forumase insomnia,uglavnomja.. bas me zivo zanima jesu li se morali udavati ili kako vec?
Posto nikako da priznaju i konacno kazu kako su to oni uspjeli otici, a mi kao ne mozemo..
Ali kako god, opet ce se usutiti i nista nece reci, ali mozemo predpostaviti da je bio vjencani list u pitanju.
Mnogi su otisli davno, cak i prije 15 godina kako kazu..
Pritom mislim na forumase insomnia,uglavnomja.. bas me zivo zanima jesu li se morali udavati ili kako vec?
Posto nikako da priznaju i konacno kazu kako su to oni uspjeli otici, a mi kao ne mozemo..
Ali kako god, opet ce se usutiti i nista nece reci, ali mozemo predpostaviti da je bio vjencani list u pitanju.
-
UterivacDugoga
#130 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Evo ja otisao jer sam uspio uz pomoc magija naci neki posao koji je inace i u BiH cijenjen i sve mi se cini da sam u zadnjem trenutku ugrabio i ovamo da se zaposlim u istoj bransi.Danas je skoro pa nemoguce naci posao ovaj koji radim.
Norveska je u pitanju,prije 5 godina otisao.
Prosao sito i reseto da bih mogao reci da sam tek poceo da stajem na svoje noge.
Danas ko se odluci da ide vani,ili mora da ima velika daMu,siguricu na sta ide ili je bas lud.
Cetvrto nema.
Prosao sito i reseto da bih mogao reci da sam tek poceo da stajem na svoje noge.
Danas ko se odluci da ide vani,ili mora da ima velika daMu,siguricu na sta ide ili je bas lud.
Cetvrto nema.
- raoul duke
#131 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Dali guze za papire, a na klixu lijece frustracije sa kvazi patriotizmommeteorit135531 wrote:Meni je recimo pravo zanimljivo kako ovi forumasi koji zive u dijaspori (Norveska, Svedska, Francuska...) i pisu na ovoj temi , nikako da kazu kako su oni otisli i nastanili su u tim drzavama..![]()
Mnogi su otisli davno, cak i prije 15 godina kako kazu..![]()
- Bullet Tooth Tony
#132 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Meteorit jel ok da te pitam jesi li zavrsio fakultet ? U kojoj bransi radis , ako radis ?
-
addony
#133 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Sto se Australije tice , potrebno je da imas zanimanje koje je na listi deficitarnih. Lista je prilicno duga, ima cak i jako puno znata koji su pozeljni.
Nadjes instituciju koja je nadlezna za verifikovanje tvog zanimanja i oni ti naprave assesment. Assesment za IT inzinjera kosta oko 700KM. Zahtjeva se i poznavanje jezika, za razlicita zanimanja razliciti nivoi. Testiranje jezika koje je priznato kosta 330KM. Potrebno je da imas minimalno 60 bodova, od kojih recimo dobijes 30 ako imas do 32 godine, 15 na diplomu, jos dodatno na godine iskustva, engleski itd. Popunis obrazac kojim izrazavas svoju zainteresovanost za visu, i cekas da te pozovu da apliciras. Viza sama kosta mislim oko 4500dolara, za nosioca vize plus za clanove porodice odredjeni iznos (3clana porodica negdje oko 9000km). Takodjer traze i da imas odredjenu sumu novca kojom se mozes izdrzavati jedan period dok se ne snadjes. To je ono opcija bez da imas nekoga ko ce te pogurati, ili da imas ponudu od poslodavca. To ti je ukratko
Elem koga zanima malo detaljnije https://www.border.gov.au/
Nadjes instituciju koja je nadlezna za verifikovanje tvog zanimanja i oni ti naprave assesment. Assesment za IT inzinjera kosta oko 700KM. Zahtjeva se i poznavanje jezika, za razlicita zanimanja razliciti nivoi. Testiranje jezika koje je priznato kosta 330KM. Potrebno je da imas minimalno 60 bodova, od kojih recimo dobijes 30 ako imas do 32 godine, 15 na diplomu, jos dodatno na godine iskustva, engleski itd. Popunis obrazac kojim izrazavas svoju zainteresovanost za visu, i cekas da te pozovu da apliciras. Viza sama kosta mislim oko 4500dolara, za nosioca vize plus za clanove porodice odredjeni iznos (3clana porodica negdje oko 9000km). Takodjer traze i da imas odredjenu sumu novca kojom se mozes izdrzavati jedan period dok se ne snadjes. To je ono opcija bez da imas nekoga ko ce te pogurati, ili da imas ponudu od poslodavca. To ti je ukratko
- 512MB
#134 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
I koji je to posao?UterivacDugoga wrote:Evo ja otisao jer sam uspio uz pomoc magija naci neki posao koji je inace i u BiH cijenjen i sve mi se cini da sam u zadnjem trenutku ugrabio i ovamo da se zaposlim u istoj bransi.Danas je skoro pa nemoguce naci posao ovaj koji radim.
Cetvrto nema.
- Thorgerson
#135 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Zavisi.UterivacDugoga wrote:Evo ja otisao jer sam uspio uz pomoc magija naci neki posao koji je inace i u BiH cijenjen i sve mi se cini da sam u zadnjem trenutku ugrabio i ovamo da se zaposlim u istoj bransi.Danas je skoro pa nemoguce naci posao ovaj koji radim.
Cetvrto nema.
Nemas ovdje posla. Znas jezik, imas zavrsen fakultet, mlad si, nemas jos osnovanu porodicu, nikakvih obaveza...ne kontam, sta je tu ludost? Malo veca muda, hrabrost...ok, mozda. Probas. Moze, moze. Ne moze, opet se ovdje uvijek mozes vratiti. Mada, koliko ja vidim niko, ali bas niko od te omladine se ne vraca. Bas niko.
Pa veca je ludost provesti ovdje mladost do 30 godine radeci za 700 KM.
Ja nisam vani, ali ovako gledam ove mladje koji odlaze. Kada imas porodicu, neke sigurne poslove, djecu..., onda ova tvoja moze vaziti.
-
Seyfo
#136 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Ma sve se to udalo pa onda gledalo gdje ce raditi.
- Bullet Tooth Tony
#137 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
To sto ti navodis moze ali mora imati u steku para ... a kako kad nema posla .... Evo hajde konkretno reci kako ... kupi kartu za 100 Eura ... Sarajevo Frankfurt u jednom smijeru ... dodje na aerodrom sa 200 eura u djepu i sta ? ... evo ti mi reci gdje ode prvo ? Znaci prvo na granici ce imati ogroman problem jer nema povratne karte a ima para za 4 dana u EUThorgerson wrote:Zavisi.UterivacDugoga wrote:Evo ja otisao jer sam uspio uz pomoc magija naci neki posao koji je inace i u BiH cijenjen i sve mi se cini da sam u zadnjem trenutku ugrabio i ovamo da se zaposlim u istoj bransi.Danas je skoro pa nemoguce naci posao ovaj koji radim.
Cetvrto nema.
Nemas ovdje posla. Znas jezik, imas zavrsen fakultet, mlad si, nemas jos osnovanu porodicu, nikakvih obaveza...ne kontam, sta je tu ludost? Malo veca muda, hrabrost...ok, mozda. Probas. Moze, moze. Ne moze, opet se ovdje uvijek mozes vratiti. Mada, koliko ja vidim niko, ali bas niko od te omladine se ne vraca. Bas niko.![]()
Pa veca je ludost provesti ovdje mladost do 30 godine radeci za 700 KM.
Ja nisam vani, ali ovako gledam ove mladje koji odlaze. Kada imas porodicu, neke sigurne poslove, djecu..., onda ova tvoja moze vaziti.
znaci to sto ti gvooris moze ali da ima 10 milja maraka u steku, dobar plan i pricu ... barem u danasnji vakat
-
Seyfo
#138 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Evo Uterivac spominje mudonje ,siguricu ili budale. Cetvrto nema.Aha,a ovi danasnji naslovi sa klixa o 150.000 iseljenih u 4 godine bi znacilo puno budala i mudonja menscini 
-
meteorit135531
#139 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Uterivac dugova je po svom pisanju tipicni dijasporac iz najsocnijih stereotipa.UterivacDugoga wrote:Evo ja otisao jer sam uspio uz pomoc magija naci neki posao koji je inace i u BiH cijenjen i sve mi se cini da sam u zadnjem trenutku ugrabio i ovamo da se zaposlim u istoj bransi.Danas je skoro pa nemoguce naci posao ovaj koji radim.
Cetvrto nema.
Nemojte dolazit, tesko je. Kriza u Norveskoj. Ostanite u Bosni i uzivajte.
- Thorgerson
#140 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Jeboga ti, pa nisam bukvalno mislio da odu na avion i izadju tamo negdje ko telad.Bullet Tooth Tony wrote: To sto ti navodis moze ali mora imati u steku para ... a kako kad nema posla .... Evo hajde konkretno reci kako ... kupi kartu za 100 Eura ... Sarajevo Frankfurt u jednom smijeru ... dodje na aerodrom sa 200 eura u djepu i sta ? ... evo ti mi reci gdje ode prvo ? Znaci prvo na granici ce imati ogroman problem jer nema povratne karte a ima para za 4 dana u EU
znaci to sto ti gvooris moze ali da ima 10 milja maraka u steku, dobar plan i pricu ... barem u danasnji vakat
Traze poslove preko neta, odu na razgovor. Znam ih dvojicu tako otisli. Mlada raja. Predavali i predavali dok ih neko nije zovnuo. Otisli na razgovore, jbg riskiras izgubis 400-500 KM love za hotel i kartu.
Odakle im lova, pa ovdje nesta raduckaju, ili imaju nekakve bezze poslove, ali ganjaju da idu vani.
Obojica otisli u njemacku, nisu neki poslovi, ali bolji nego sto bi ovdje radili. Mladi su, sigurno ce naci i tamo bolje. Uglavnom tamo su i ne misle se vracati.
Mada, vecina ih ode ovako:
Dakle, ova dvojicu koju znam su izuzetak. Sva ostala raja koja je otisla, otisla je ovako. Udaja ili zenidba. I to je jedina sigurica, sve ostalo nosi poprilican rizik.Seyfo wrote:Ma sve se to udalo pa onda gledalo gdje ce raditi.
- Bullet Tooth Tony
#141 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Ih drug , pa to je onda sigurica iz uterivacevog posta .... znaci nadjes posao, prodjes i odes da radis ....Thorgerson wrote: Jeboga ti, pa nisam bukvalno mislio da odu na avion i izadju tamo negdje ko telad.
Traze poslove preko neta, odu na razgovor. Znam ih dvojicu tako otisli. Mlada raja. Predavali i predavali dok ih neko nije zovnuo. Otisli na razgovore, jbg riskiras izgubis 400-500 KM love za hotel i kartu.
Odakle im lova, pa ovdje nesta raduckaju, ili imaju nekakve bezze poslove, ali ganjaju da idu vani.
Obojica otisli u njemacku, nisu neki poslovi, ali bolji nego sto bi ovdje radili. Mladi su, sigurno ce naci i tamo bolje. Uglavnom tamo su i ne misle se vracati.
nadjes posao ... i u 90 % slucajeva ,ako te tamo zovnu na razgvor, to je zadnji krug te cijenu smjestaja i avio karata placa firma koja te zove ...
i ovo je najsigurniji nacin ... placen posao da pokrijes troskove stanovanja i hranu (makar za pocetak to bila soba) ... Udaja i zenidba vazi od drzave do drzave
-
meteorit135531
#142 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Ja licno znam za slucaj gdje se nasa cura poslije zavrsenog fakulteta sa 23 godine udala za Holandjanina kojeg je upoznala na chatu, na omeggle - u. Putem prokletih slova.
Pisali jedno sa drugim, vidjeli se na 7 dana , i eto.. jedna osoba manje u drzavi Bosni.
Znam za drugi slucaj gdje je zena nasla naseg tipa kojeg nijedno zensko bice u Svedskoj nije zeljelo pogledati jer je sve samo ne izgleda kao covjek.
Ali ipak ta ratna izbjeglica je imala svedski pasos zbog kojeg se vrijedilo zrtvovati.
Nedavno odem do Goethe instituta, i vidim drugaricu iz srednje skole koju nisam vidio 7 godina. Eto , malo sjeli , popricali kad mi rece: udajem se, idem u Dusseldorf, studirala politicke, pa je i to balalila, nasla nekakvog tipa i sredjuje papirologiju.
Onda pogledam na fejsu slike svoje prve simpatije iz osnovne, vidim slike iz Kelna, frajer je visok 162 cm, i procelav. Guzica mu siroka ko da su masine Euro Asphalta nedavno prosle kroz njega.
Ali njemacki pasos, i udala se moja prva simpatija za njega..
E jebem mu misa, onda mi neko kaze kako su svi Bosanci uspjesni i skolovani i edukovani u tolikoj mjeri da se citava Evropa otima za njih haman.
Ne serite.
Mi smo zbog svog pasosa osudjeni da krenemo od samog dna, to je nama nasa borba dala. Danas u svijetu vrijedis onoliko koliko ti vrijedi pasos, buraz.
Pisali jedno sa drugim, vidjeli se na 7 dana , i eto.. jedna osoba manje u drzavi Bosni.
Znam za drugi slucaj gdje je zena nasla naseg tipa kojeg nijedno zensko bice u Svedskoj nije zeljelo pogledati jer je sve samo ne izgleda kao covjek.
Ali ipak ta ratna izbjeglica je imala svedski pasos zbog kojeg se vrijedilo zrtvovati.
Nedavno odem do Goethe instituta, i vidim drugaricu iz srednje skole koju nisam vidio 7 godina. Eto , malo sjeli , popricali kad mi rece: udajem se, idem u Dusseldorf, studirala politicke, pa je i to balalila, nasla nekakvog tipa i sredjuje papirologiju.
Onda pogledam na fejsu slike svoje prve simpatije iz osnovne, vidim slike iz Kelna, frajer je visok 162 cm, i procelav. Guzica mu siroka ko da su masine Euro Asphalta nedavno prosle kroz njega.
Ali njemacki pasos, i udala se moja prva simpatija za njega..
E jebem mu misa, onda mi neko kaze kako su svi Bosanci uspjesni i skolovani i edukovani u tolikoj mjeri da se citava Evropa otima za njih haman.
Ne serite.
Mi smo zbog svog pasosa osudjeni da krenemo od samog dna, to je nama nasa borba dala. Danas u svijetu vrijedis onoliko koliko ti vrijedi pasos, buraz.
- Bullet Tooth Tony
#143 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Danas u svijetu vrijedis onoliko koliko ti vrijedi pasos, buraz.
A i ja budala kacim se na ove teme .. samo se nerviram bezveze
- tranquil
#144 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Ma ignoriši lika, ili trola ili je žešći slučaj frustracija, između ostalog i seksualnih.Bullet Tooth Tony wrote:Danas u svijetu vrijedis onoliko koliko ti vrijedi pasos, buraz.![]()
![]()
![]()
nema tebi pomoci
![]()
-
meteorit135531
#145 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Tacno!tranquil wrote:Ma ignoriši lika, ili trola ili je žešći slučaj frustracija, između ostalog i seksualnih.Bullet Tooth Tony wrote:Danas u svijetu vrijedis onoliko koliko ti vrijedi pasos, buraz.![]()
![]()
![]()
nema tebi pomoci
![]()
Frustracije su jake i zestoke kad vidim kakva sva stoka iz BH vukojebina zivi po Zapadu i glumi gospodu, dok ja ovdje sjedim , prdim po klixu i lijecim frustracije. I cekam , cekam to vrijeme da konacno zaklopim oci i odem. Samo sto nije to tako lako. Treba biti mnogo strpljiv.
U pravu si i za seksualne frustracije. SVAKA CAST! Hocu da nabijam komplekse ovim sto se preko spolnih organa prodaju vani i glume elitu i pisaju po nama, fukari sto ostaje i unistava svoj zivot uzaludno gubeci dane u Bosni i Hercegovini.
- Bullet Tooth Tony
- muha_sa
#147 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
meteorit135531 wrote:Ja licno znam za slucaj gdje se nasa cura poslije zavrsenog fakulteta sa 23 godine udala za Holandjanina kojeg je upoznala na chatu, na omeggle - u. Putem prokletih slova.![]()
Pisali jedno sa drugim, vidjeli se na 7 dana , i eto.. jedna osoba manje u drzavi Bosni.![]()
![]()
Ali njemacki pasos, i udala se moja prva simpatija za njega..![]()
E jebem mu misa, onda mi neko kaze kako su svi Bosanci uspjesni i skolovani i edukovani u tolikoj mjeri da se citava Evropa otima za njih haman.![]()
Ne serite.
Pratim
- tranquil
#148 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
Ne nabijaš ti komplekse nikome, nego bezuspješno pokušavaš izliječiti svoje.meteorit135531 wrote:Tacno!tranquil wrote:Ma ignoriši lika, ili trola ili je žešći slučaj frustracija, između ostalog i seksualnih.Bullet Tooth Tony wrote:![]()
![]()
![]()
nema tebi pomoci
![]()
![]()
![]()
100% si u pravu.
Frustracije su jake i zestoke kad vidim kakva sva stoka iz BH vukojebina zivi po Zapadu i glumi gospodu, dok ja ovdje sjedim , prdim po klixu i lijecim frustracije. I cekam , cekam to vrijeme da konacno zaklopim oci i odem. Samo sto nije to tako lako. Treba biti mnogo strpljiv.![]()
U pravu si i za seksualne frustracije. SVAKA CAST! Hocu da nabijam komplekse ovim sto se preko spolnih organa prodaju vani i glume elitu i pisaju po nama, fukari sto ostaje i unistava svoj zivot uzaludno gubeci dane u Bosni i Hercegovini.
- 512MB
#149 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija
U ljubavi i ratu sve je moguce 
- Bullet Tooth Tony