Gdje smo i kada smo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Gdje smo i kada smo?

Ovo je 2017 godina, živimo na planeti Zemlji. Normala.
4
44%
Svi smo mi u paklu/džehenemu. Mi smo zapravo mrtvi, a džehenemska mašina polako počinje da centrifugira.
0
No votes
Mi smo učesnici nekog tragikomičnog reality show-a koji se prikazuje širom Univerzuma ... a morebit i šire.
1
11%
Uspjeli smo se u pogubiti u vremenu i prostoru.
1
11%
Baš me briga, znam da mi se ne sviđa ni gdje smo, ni kada smo. Ali na momente sve bude i urnebesno smiješno.
2
22%
Nešto deseto.
1
11%

Total votes: 9

zijancer

#126 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

Damir je individualac..ideje na papiru zvuče dobro, ali Damir ne konta i ne uvažava uslove terena, tako da ga teren zezne.
Damir ne konta da je premalo krava, a da od jedne napraviš dvije treba ti bik..bikovi su u Čevljanovićima, a kako krave prebaciti tamo :cry: Nema ni peradi, jer nema pijetlova, možeš samo tužno gledat jaja koja ne mogu postati pilići, i naravno da svi dignu ruke i naprave supu od mame.
Jedino što se mnioži kao ludo, a ne teži pola tone su orijaši.
ca hocu rec.. damir je los konobar, i ne volim njegove kampanje, koje vodi za sebe, jer samo remeti ravnotežu. ostalo volim. trebao bi se malo ugledati na tonija kukoča

from russia with HUJA!!!! :zid:
arzuhal

#127 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

zijancer wrote:Damir je individualac..ideje na papiru zvuče dobro, ali Damir ne konta i ne uvažava uslove terena, tako da ga teren zezne.
Damir ne konta da je premalo krava, a da od jedne napraviš dvije treba ti bik..bikovi su u Čevljanovićima, a kako krave prebaciti tamo :cry: Nema ni peradi, jer nema pijetlova, možeš samo tužno gledat jaja koja ne mogu postati pilići, i naravno da svi dignu ruke i naprave supu od mame.
ca hocu rec.. damir je los konobar, i ne volim njegove kampanje, koje vodi za sebe, jer samo remeti ravnotežu. ostalo volim. trebao bi se malo ugledati na tonija kukoča

Što bi Nurudin rek'o: priča se onako, bez želje da se sve argumentira i dokaže, bez ambicije da se bude u pravu i da se dolazi do istine nego, eto, da se iznesu neke vlastite ideje, smatranja, razmišljanja i tako to...Bez srkleta i nekih posebnih interesa...Neko nešto zapazi, nešto pročita, malo porazmisli, promućka i - voila! - dođe da kaže...Onako...Nije što je to tako ili što bi trbealo biti nego, eto, ima se potreba, ćeif, aah da se rekne, da oglasi insan...Najnormalnije...

:mrgreen:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#128 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

zijancer wrote:Damir je individualac..ideje na papiru zvuče dobro, ali Damir ne konta i ne uvažava uslove terena, tako da ga teren zezne.

Boldirano je jasno, ostalo sve nejasno , objasni pls :lol:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#129 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:

Što bi Nurudin rek'o: priča se onako, bez želje da se sve argumentira i dokaže, bez ambicije da se bude u pravu i da se dolazi do istine nego, eto, da se iznesu neke vlastite ideje, smatranja, razmišljanja i tako to...Bez srkleta i nekih posebnih interesa...Neko nešto zapazi, nešto pročita, malo porazmisli, promućka i - voila! - dođe da kaže...Onako...Nije što je to tako ili što bi trbealo biti nego, eto, ima se potreba, ćeif, aah da se rekne, da oglasi insan...Najnormalnije...

:mrgreen:
Ma iskren da budem, osim tog nekog pogleda u kojem ne postoje konačni zaključci , dosadilo mi je i forumsko
prepucavanje i natazanje čije je gornja. Više mi paše neki opušteniji dijalog ...Sad, što se ljudi začas uvrijede
na suprotne poglede od svojih....riješavat ćemo to usput ;-)
arzuhal

#130 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Znaš kako Allah, azze we dželle, to kaže: svaki hamal svoj teret nosi :mrgreen:
Nurudin

#131 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Znaš kako Allah, azze we dželle, to kaže: svaki hamal svoj teret nosi :mrgreen:
Ja ba, al' se sam svojim rukama bacaš u džehenem, opteretiš se . Jednostavno nemoj i to je to :-D
arzuhal

#132 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:Znaš kako Allah, azze we dželle, to kaže: svaki hamal svoj teret nosi :mrgreen:
Ja ba, al' se sam svojim rukama bacaš u džehenem, opteretiš se . Jednostavno nemoj i to je to :-D
Uvijek je tako, sam insan probere, k'o sebi...
Nurudin

#133 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

Evo jedna pričica, današnja hutba, a visavi ove Nikšićeve auto-hutbe :D

Kaže, kladili se tri lopova koji je veći lopov i sad traže priliu da dokažu to.
U tom naiđe čovjek koji je jahao magarca i kunjao, valjda pospan od dugog puta. Za magarčev rep je imao
svezanu kozu, a koza je imala zvono na sebi.
Prvi lopov kaže "ja ću ukrasti kozu, neće ni primjetiti!"
I uze ono zvono sveza magarcu za rep, a kozu ukrade.
Drugi kaže : "ja ću ukrasti magarca ispod njega!" . Zaustavi čovjeka i upita "jel ono tvoja koza što ode ?"
Čovjek se razbudi, okrene se vidi nema koze. Ipak mu bi sumnjivo, upita ovoga ko je on?
Ovaj mu lopov reče da je mujezin iz džamije pored puta i da je vidio sa minareta kako mu ode koza.
Čovjek ga zamoli da mu pričuva magarca i ode tražiti kozu.
Treći lopov kaže "ja ću mu ukrasti odjeću sa njega!" .
Dođe do očajnog čovjeka i poče plakati. Ovaj ga upita što plače , kaže : "ma imao sam stotinu zlatnika i ispadoše
mi u bunar. Ja imam neku kožnu bolest i ne smijem u vodu. Tko bi ušao u bunar, dao bih mu trećinu".
Čovjek se obradova, konta evo Allah mu uzeo kozu i magarca, ali daje mu 33 zlatnika koji vrijede kao stado.
Skide odječu i skoči u bunar, a lopov pokupi odjeću.
Nakon nekog vremena naiđe karavana i izvadi ga van. Čovjek potpuno gol stade da sam sebe mlati šibom.
Ovi ga upitaše zašto to radi? Kaže : "ma gledam jesam li ja još tu ili su i mene ukrali"
arzuhal

#134 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Neka pričica, razonode i pošalica, pogotovo u ovo zimsko doba što ide, kad su noći duge... :mrgreen:
Nurudin

#135 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Neka pričica, razonode i pošalica, pogotovo u ovo zimsko doba što ide, kad su noći duge... :mrgreen:
Je'l hodža pričao kakvih pričica danas? :D
Kaže, istina se pred djecom govori u pričama.
arzuhal

#136 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:Neka pričica, razonode i pošalica, pogotovo u ovo zimsko doba što ide, kad su noći duge... :mrgreen:
Ka'e gdje smo i kada smo?

Pogledaj jel Sunce izašlo za zapada. Nije?
Jel duša do grkljana došla. Nije?
Još se nije noga počela uz nogu savijat?

Onda si u pravom trenutku da svedeš račun, učiniš tevbu i vratiš se Gospodaru :-D

Inače, eto ti nefs i šejtan pa se zabavljajte još koji sahatak...

Da nam se Allah smiluje i uputi nas na Put pravi, amin.
Nurudin

#137 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:
Ka'e gdje smo i kada smo?

Pogledaj jel Sunce izašlo za zapada. Nije?
Jel duša do grkljana došla. Nije?
Još se nije noga počela uz nogu savijat?

Onda si u pravom trenutku da svedeš račun, učiniš tevbu i vratiš se Gospodaru :-D

Inače, eto ti nefs i šejtan pa se zabavljajte još koji sahatak...

Da nam se Allah smiluje i uputi nas na Put pravi, amin.
To sunce sa zapada je tek priča . Riječ je o unutrašnjem izvoru svijetlosti-nura-svijesti.
Kad "izađe sa zapada" , znači da je to jasan znak velike unutrašnje promjene i percepcije toga da je naš um
naša sjenka, a ne naše jastvo.
Zar ne vidiš kako Gospodar tvoj sjenu rasprostire – a da hoće, ostavio bi je da miruje -, i kako smo uredili da na nju Sunce utiče, a poslije je malo po malo Sebi privlačimo. On vam je noć učinio pokrivkom, san vam je učinio počinkom, a dan da se krećete.
Ajeti prije ovih u suri Furkan govore kako su ljudi stoka i ne kontaju ništa
zijancer

#138 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

:mrgreen: da objasnim krave, orijaše i perad jel?
To se zove pravilan regionalni razvoj. Čitav strip mi je prošao sinoć kroz glavu. :cry: Baziran na iskustvu kolapsa iz 92. Krenuvši od komšije Frenda koji je imao pijevca i par kokoši, koje su ko zna kako skupa s jajima nestale do zime '92, pa kravama kao naučnoj fantastici, pa željinom :P i koševo stadionu sa redovima krompira, pa '93oj kada je na cijeloj mjesnoj zajednici bila jedna koza čije mlijeko su pili samo teški bolesnici i pokoje malo dijete, dok najzad neko nije provalio orijaše i razmnožio ideju. Da ne pominjemo ruse koji jedini imaju naftu u dvorištu, i šta bi bio prioritet..poljska ili pitka voda. A ne treba zaboraviti ni bitku kod Midwaya..koju je vodila viša sila. :mrgreen:
sori za stripove (preskocila sam dio sa krasnim i custovicem..oni ne bi ni bili veterinari vec hirurska ekipa..tako da bi u cevljanovice isao neko drugi,..a ni parket sa dobrinje ne treba zaboraviti :mrgreen: ni to da sogalove kuhinje i laminat ne gore..ali ima kineskih cipela :skoljka: )
Nurudin

#139 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

Da, da...pa eno krompirište pravo bilo neku noć na Grbavici , znači u toku smo .
Kod nas u Krajini rekoše : "joj stadiona iščopan k'o kljukuša, Allah'm"
Irsar

#140 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Irsar »

TLR wrote:
Irsar wrote:
TLR wrote:Ja bih iskreno volio da me neko argumentima ubijedi u suprotno.
A koji su tvoji stavovi? Vidim ponjave teksta gdje se svašta nešto kaže, ali ništa konkretno. Isto onaj lik na videu, brate reci fino, konkretno i direktno šta misliš da je problem, zašto, te koje konkretno rješenje predlažeš.

Ova kuknjava je dosadna.
Ne bih ti sad rekao nema šansi. :D
Eno pet stranica, pa pročitaj živ bio.
Ne pada mi na pamet.
Ja sam vrlo precizno napisao šta mislim o ovom trenutku i šta slutim da bi mogao biti mogući put da izađemo iz problema.
Možda i previše precizno, kada ti je trebalo više stranica. Ali kako sam i sam često opširan, završiću sa ovakvim primjedbama na opširnost.
Jesi li svjestan da je vrlo moguće da u roku od nekoliko narednih minuta se desi nuklearni rat (Sj Koreja vs USA), koji teško da bi ostao lokalizovan.
Istovremeno niko o situaciji ništa ne govori, niko izgleda i ne razmišlja... :?
Nuklearni rat je malo vjerovatan. U slučaju da je Sj. Koreja totalno poludjela, pa se usude napasti prvi - slijedi njihovo potpuno istrebljenje. Kina se neće umiješati, dokle god SAD ne dobije Sj. Korejsku teritoriju, a budimo realni - SAD-u ta teritorija i ne treba (plus ne žele ljutiti Kinu).

To da ne bi ostao lokalizovan vrijedi samo u slučaju da Sj. Koreja bude napadnuta od strane SAD-a prvo, a ne obrnuto. No SAD to neće učiniti, ali i ako učine - rat između SAD-a i Kine se već jednom desio na Korejskom poluostrvu, pa opet su bili dovoljno pametni da to sve lokalizuju. Niti Kina niti SAD nisu ludi da eskaliraju rat na sve strane. Nikome to ne treba i niko ne bi imao ikakvu korist. Niti iko to zaista želi, bar od onih koji se pitaju.

Ukratko - puno buke i jadikovanja oko ničega.
zijancer

#141 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

Nurudine, šta ti znači ovo sunce sa zapada i sjena?..U vezi Rumija definitivno fali jedan dio, bar nigdje nije objašnjen..i mogao bi imati veze sa Jungovim teorijama (mada ne razumijem cijelo to klupko, par poteza privlače pažnju), a tiče se ajeta o odvajanju od žena.
arzuhal

#142 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: To sunce sa zapada je tek priča . Riječ je o unutrašnjem izvoru svijetlosti-nura-svijesti.
Kad "izađe sa zapada" , znači da je to jasan znak velike unutrašnje promjene i percepcije toga da je naš um
Zar ne vidiš kako Gospodar tvoj sjenu rasprostire – a da hoće, ostavio bi je da miruje -, i kako smo uredili da na nju Sunce utiče, a poslije je malo po malo Sebi privlačimo. On vam je noć učinio pokrivkom, san vam je učinio počinkom, a dan da se krećete.
Ali ti to možeš tako kazat jer imaš relaksiranu poziciju: nemaš namjeru da tvrdiš da je istina to što napišeš, ne baviš se argumentacijom i dokazima, samo neobavezno iznosiš svoje razmišljanja i stavove, bez ambicije koja bi vodila zaključku, itd.

Eto to kako tumačiš i doživljavaš te ajete: to je tvoja vlastita interpretacija koja se unutar tebe nekako sklopila i za tebe je ona, možda, i istinita, ali dalje odatle ti i ne misliš ići jer bi bilo bemsileno i druge uvjeravati u to. Jer to je tvoj vlastiti proizvod, po tvojoj mjeri i za tebe.
zijancer

#143 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by zijancer »

Meni se cini da svi pokusavamo naci nacin da upoznamo sebe. To tako jednostavno i sega zvuci nekome. Okej ako ko ima pametan savjet..na sunce s njim.
Towelie

#144 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Towelie »

Mushafski ajeti nemaju objektivno i apsolutno tumacenje. Ebu Welidovo iz Al Nusre, Ibn Kesirovo, reisovo i Nurudinovo su u istoj ravni. :-D
To vise govori o ajetima, nego o tumacima.
TheMule

#145 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by TheMule »

Vikend je, da vi niste popusili previse gljiva i trave? Hajde trijeznite se, valja sutra na poso
arzuhal

#146 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Towelie wrote:Mushafski ajeti nemaju objektivno i apsolutno tumacenje. Ebu Welidovo iz Al Nusre, Ibn Kesirovo, reisovo i Nurudinovo su u istoj ravni. :-D
To vise govori o ajetima, nego o tumacima.
Tvoje osobno poznavanje elementarne logike i tih zakučasti stvari vezanih za metodologiju mi se otkrilo i pokazalo, sjećaš se, u onoj tvojoj kur'anijskoj fazi kada si - trudeći se da pobiješ besmislenost hadisa (kao neodrživog izvora islamskog vjerovanja, kako si tada smatrao) - tvrdio da je nemoguće i neprihvatljivo da je "kamen bježao noseći Musaovu odjeću, dok je on trčao za njim udarajući ga štapom" jer je izvor toga hadis i jer je nemoguće da kamen tako bježi, a da je sasvim normalno i ok vjerovati u razdvajanje mora udarcem štapa ili u pretvaranje štapa u zmiju jer je temelj tog vjerovanaja - Kur'an.

Prenosi se od Ebu Malika El-Eš'arija, radijallahu anhu, da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, alejhi-s-salatu we selam: "Kur'an je dokaz za tebe ili protiv tebe, svi ljudi jutrom rano izlaze da rade, pa neki od njih sebe kupe i oslobode a drugi upropaste." (Muslim i drugi).

Svakako da Kur'an ima svoju nemjerljivu dubinu značenja (muttale'a) jer je on Božiji govor, a spremnost za ronjenjem na tim dubinama su najviše pokazali ljudi tesavufa, ali tvrditi kako Kur'an ima značaj samo na subjektivnoj ravni pojedinca znači pokušaj opravdanja vlastite pozicije, pozicije koju je nečiji ego, nečiji nefs zauzeo spram Kur'ana, Poslanika, alejhi-selam, islama, imana...

Svesti Kur'an, njegovo razumijevanje, njegov značaj i tumačenje samo na vlastitu razinu (koja uvijek postoji, naravno) znači odbacivati Kur'an, prilagođavati ga sebi, znači svući ga u kaljugu upojedinačne nesavršenosti pa ga namjerno osakaktiti, prilagoditi ga svom egu, svom nefsu, svojim strastima (ma kako se činilo tom pojedinscu da mu sav posao pripada duhovnosti, velikodušnosti, spoznaji, itd). Opis toga je dat u ajetu:

"A zar je iko gore zalutao od onoga koji slijedi strast svoju, a ne Allahovu uputu?“ (el-Kasas, 50)

Tu, dakako, nije (tek) riječ o žudnji za jelom, pićem i seksom, nego strasti da se sudi, mjeri i vrednuje po sebi, po svom nefsu, egu, po sebi kao subjektu spoznaje i poimanja istine. Kur'an uvijek strast vezuje sa odlukom da se ode od Puta, da se okrene glava od Upute. Onaj koji slijedi Lata, Uzza ili Menata, onaj koji ima neki vidljivi kumir kojem se moli, taj ipak nekako vjeruje da ima nešto veće od njega samog izvan njega samog, dok za onog koji sebe postavlja u centar Allah pita:

"Zar ne vidiš onoga koji je strast svoju za boga svoga uzeo!“ (El-Džasija, 23.)

Nebitno kako to taj pojedinac pravdao, objašnjavao, tumačio, kako on petljao, muljao i zamazivao ovim ili onim pričama, nemogućnošću da se stvar objasni i iskaže, o neizrecivosti istine, neuhvatljivosti izraza i tim šupljacima...

Od Allahovog poslanika, salavati Allahovi i najpotpuniji selami neka su na njega, preko njegovih ashaba i članova Ehli-bejta, preko selefa do prvaka tesavufa poput Hasana el-Basrija, Rabije, Džunejda, ibn Arebija, Rumija, Attara i brojnih drugih, Kur'an je bio neiscrpno vrelo značenja i Upute, ničim ograničeno i ni na što svedeno, a ipak su svi oni smjerno obavljali i izvršavali sve božanske propise ibadeta, od namaza do posta, hadždža, zekata, itd.
Nurudin

#147 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: To sunce sa zapada je tek priča . Riječ je o unutrašnjem izvoru svijetlosti-nura-svijesti.
Ali ti to možeš tako kazat jer imaš relaksiranu poziciju: nemaš namjeru da tvrdiš da je istina to što napišeš, ne baviš se argumentacijom i dokazima, samo neobavezno iznosiš svoje razmišljanja i stavove, bez ambicije koja bi vodila zaključku, itd.

Eto to kako tumačiš i doživljavaš te ajete: to je tvoja vlastita interpretacija koja se unutar tebe nekako sklopila i za tebe je ona, možda, i istinita, ali dalje odatle ti i ne misliš ići jer bi bilo bemsileno i druge uvjeravati u to. Jer to je tvoj vlastiti proizvod, po tvojoj mjeri i za tebe.
Da, za mene znače to i ne moraju uopće nekome značiti isto.
Međutim, postoje neki principi i elementarne prirodne zakonitosti ( kao što je i to kretanje Sunca i izlazak sa istoka)
Taj princip nam kaže da se simboli i priče nikad ne shvataju doslovno, pa ako neko čeka da nakon 4.5 milijarde godina
kretanja Sunca u jednom smjeru, ono baš radi njega promjeni smjer, onda (...)
arzuhal

#148 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote: Ali ti to možeš tako kazat jer imaš relaksiranu poziciju: nemaš namjeru da tvrdiš da je istina to što napišeš, ne baviš se argumentacijom i dokazima, samo neobavezno iznosiš svoje razmišljanja i stavove, bez ambicije koja bi vodila zaključku, itd.

Da, za mene znače to i ne moraju uopće nekome značiti isto.
Međutim, postoje neki principi i elementarne prirodne zakonitosti ( kao što je i to kretanje Sunca i izlazak sa istoka)
Taj princip nam kaže da se simboli i priče nikad ne shvataju doslovno, pa ako neko čeka da nakon 4.5 milijarde godina
Misliš da je Allah Sebi umislio da će Sunce promijeniti smjer svog kretanja samo zbog Njega?
Nurudin

#149 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by Nurudin »

Allah je izvor svjetlosti, tako bar kaže sam o sebi u onom ajetu. U pojavnom svijetu nama je izvor Sunce.
Sve što postoji hrani se i prožima se Suncem.
U duhovnom, Allah je izvor našeg postojanja i prožima sve . Baca zrake i na svilu i na blato, nema razlike.
Sa svijetlom se vidi ali se svijetlost ne vidi. Svijesnost o tome, o svijetlosti, umjesto fokusa na materiji koju
ono osvjetljava je "izlazak Sunca sa druge strane". Ja u tu tvoju paradigmu u kojoj je Allah izgleda neki odvojeni
entitet koji posmatra Sunce , pa će mu onda ono jednom izaći sa druge strane , umjesto sa istočne, ne mogu da
ulazim jer to nije moja "akida" . :D
"Izlazak sa zapada", znači da si ti ta zraka od Izvora ili Allaha (metaforički Sunca) koja je u materijalnom tijelu
i daje sjaj tvojim očima. Tako On do pogleda dopire, a pogledi ne dopiru do njega.
arzuhal

#150 Re: Gdje smo i kada smo?

Post by arzuhal »

Ne, nego si napisao ovo...
Nurudin wrote: Taj princip nam kaže da se simboli i priče nikad ne shvataju doslovno, pa ako neko čeka da nakon 4.5 milijarde godina
...a ja ne znam da je iko ikada od mahlukata po/mislio, vjerovao ili tvrdio da će Sunce baš zbog njega promijeniti smjer (ili da će se nešto desiti sa Zemljinom rotacijom, sa njenom masom, itd.) Niti je Muhamed, alejhi-selam, niti ijedna od poslanika prije njega vjerovao i mislio da će Sunce promijeniti smjer zbog njega, niti to ijedan vjernik vjeruje. To će se desiti kao jedan od Znakova, a bit će po volji Allahovoj.

Zato sam te pitao tako.

A možda je tvoje isticanje nekog-neodređenog-pojedinca-zbog-kojeg-bi-se-nešto-kao-trebalo-desiti podsvjesna i nenamjerna posljedica tvog vlastitog promišljanja svijeta i života, gledano s vlastite pozicije subjekta koji spoznaje, doživljava i s drugima dijeli, neobavezno i neambiciozno... :mrgreen:
Post Reply