Veliki servis golf VI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#126 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Ne znam za Condyja ali ja nisam nikad, sta ti je to, gdje to ima? :)
325i 2008 :D , koaj tisina i nikakvih vibracija na koliko god rpm ga potjeras 8-)
Ako se pika 535i 1992., onda jesam, vozio i bio vozen gotovo svakodnevno nekoliko godina, nekad tamo prije 15 godina. :D Jeste, u pravu si, ti redni sestaci su cudo, neces vjerovati i tad su bili isto tako tihi i bez vibracija i imali strasan zvuk, bez da se deru ko pivara. :D Jest trosio 18 po Sarajevu, ali to nije tema. :D Samo ne vidim poveznicu izmedju rednog sestaka i TSI u smislu koja auto s rednim sestakom se moze dobiti novo za 40-50 hiljada?

Ja sam isto mislio da su svi proizvodjaci dosad naucili kako da priguse benzinski motor da se ne dere ko da ce motor ispasti cim ga malo zavrtis, jer jbg u vakat sam vozio jebeni Golf 4 jean ses kod kojeg motor ne stvara nelagodu ni pri 140-150 i ne dere se, a ipak je proslo 20 godina od njegovog predstavljanja jelte, tako da sam bio prilicno iznenadjen kad sam vidio/osjetio/cuo kako se benzinci u pojedinim autima evo konkretno 2012. i 2017. godiste (od kojih neki cijenom prelaze 30 hiljada eura) deru kad malo das gas - otud i moj dojam o tihom TSI motoru.

Ja sam isto misljenja da sestak dizel ima isto tako dobar zvuk, bez deranja. Moje iskustva ne bas tako maleHno i kratkotrajno s jednim X5 3.0d i jednim 730d. :D Defintivno bolji nego vecina 4-cilindricnih benzinaca, moj dojam.
Poveznica je kultura rada :thumbup:

Eh pa eto , onda znas o cemu pisem :D
amar1994

#127 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

condy wrote:Nisam imao iskustva sa sestacima izuzev ovog sto vozim, on mi je prvi i nije redni sestak, ali ugladjenost i kultura rada za dizelasa je meni perfektna. Mnogi me pitaju jeli benzinac dok se voze. Noviji 4-cilindrasi imaju sve bolje perfomanse i bolje od starijih r6 ili v6 motora ali nacin rada nikad nece dostici. Zato samo 6 cilindara dizel benzin nebitno vrijede svake pare :)
Stas vise kad moj bolji ima zvuk od 2.0 tfsi iz te serije audija. Probao i uvjerio se. I ide daleko bolje.
:thumbup:

Cak je mi se ni V6 ne svidja kako radi :lol:
Ned071

#128 Re: Veliki servis golf VI

Post by Ned071 »

johntra wrote:Znači, sad svi poštovaoci lika i djela VW žele ustvari reći da VW, koji je sam priznao te probleme i stavio remen, nikad nije imao problema sa TSI motorima?
Ne nego da postoje ljudi koji su to zaista vozili i nisu imali problema. Inace, ja sam postovalac samo mercedesa i bmw-a. Ostalo mi manje vise isto...
basicm

#129 Re: Veliki servis golf VI

Post by basicm »

Kad smo kod ruznog zvuka benzinca, ja pamtim honde civic kao veoma iritantne, a iza njih obstale 4-cil japance. V6 meni nema zvuk, redni pjeva najdrazu pjesmu, naravno :)
Ipak himna na koju se ustaje dolazi iz v8, prvo americka pa ostale.
amar1994

#130 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

basicm wrote:Kad smo kod ruznog zvuka benzinca, ja pamtim honde civic kao veoma iritantne, a iza njih obstale 4-cil japance. V6 meni nema zvuk, redni pjeva najdrazu pjesmu, naravno :)
cunirane :D
basicm

#131 Re: Veliki servis golf VI

Post by basicm »

amar1994 wrote:
basicm wrote:Kad smo kod ruznog zvuka benzinca, ja pamtim honde civic kao veoma iritantne, a iza njih obstale 4-cil japance. V6 meni nema zvuk, redni pjeva najdrazu pjesmu, naravno :)
Ne, nego stock. Jos automatik kad je, nikad kraja patnji.
amar1994

#132 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

basicm wrote:
amar1994 wrote:

a te su sranje , to je cvt :-) :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#133 Re: Veliki servis golf VI

Post by bitanga_sa_otesa »

basicm wrote: Ipak himna na koju se ustaje dolazi iz v8, prvo americka pa ostale.
poyyy :thumbup:
preludezalude

#134 Re: Veliki servis golf VI

Post by preludezalude »

amar1994 wrote:
amar1994 wrote:

a te su sranje , to je cvt :-) :-)
Jesi li siguran?
amar1994

#135 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

Nisam :D , al honda bez manuelnog mjenjaca i vteca je bezveze :D
preludezalude

#136 Re: Veliki servis golf VI

Post by preludezalude »

amar1994 wrote:Nisam :D , al honda bez manuelnog mjenjaca i vteca je bezveze :D
Ja sam razumio da on govori o americkim v8 masinama sa automatskim mjenjacem.
A za japance se slazem s tobom.
amar1994

#137 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

preludezalude wrote:
ne ne , americki klasicni torque converter je dobar , jedino on moze kako treba prenijet moment i snagu V8 :thumbup:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#138 Re: Veliki servis golf VI

Post by Romeo 80 »

Povuci to! Povuci to momentalno :P :D :oops:
jefferson

#139 Re: Veliki servis golf VI

Post by jefferson »

konektovan wrote:Kod svaba nemere :D biti da je fabricka greska, kada je kvar u pitanju, samo nemar ljudi prilikom upotrebe. :D :D :D :D :D
Posto je ova tema VW i odrzavanje, znaci da su se svi raspisali.
1. DSG mjenajc u VW-u i Audiju nije njemacki proizvod nego americki, Borg-Warner (Porsche je ZF sa duplim kvacilom).
2. DSG nije problem u VW/Audiju, nego je odrzavanje problem:
- Mnogi kupci ne shvataju da to nije standardni automatik nego robotizirani rucni mjenjac koji bas ne podnosi najbolje agresivne hladne startove a pogotovo launch control opciju.
- Zamjena tekucine u tom mjenjacu je otprilike vazna kao i sipanje goriva u auto. VW/Audi preporucuje svakih 60,000km, ali svakih 50,000 je vjerovatno pozeljno.
Problem je sto ljudi koji kupuju auta na lizing taj mjenjac sataru u tih nekih 50,000km, onda auto kuca to proda nekome ko vozi jos 70-100,000km, i onda dodje u Bosnu to auto.
Kaos to je bitanga rekao, ta auta se sataru a BiH je otpad na koji odu. Ja sam imao 2.0TSI uparen sa DSG-om, mjenjana tekucina svakih 50,000km, mjenjac nije nikad kahnuo.
Kupovina polovnjaka sa nekih brdo km je uvijek najbolje sa rucnim mjenjaca, pa onda klasicni automatik, pa tek onda duplo kvacilo. Duplo kvacilo jeste nekada bilo najbrze, ali danasnji automatici, posebno ZF8 i Mercedesov 9G su stigli duplo kvacilo po brzini prebacivanja uz manje kompleksan sistem, laksu transmisiju te cinjenicu da klasicni automatik moze tegliti sta hoces, dok DSG umre cim zakacis nesto na auto.
Osim ako neko nema licni uvid ko je i kako odrzavao to auto sa DSG mejnjacem, bjezat od toga treba, osim ako se auto kupuje novo ili sa nekih 20-30,000km.
Idemedosumom

#140 Re: Veliki servis golf VI

Post by Idemedosumom »

Šta mislite za ovo vozilo, onako od oka, na osnovu slika, vrijedi li pogledati ili svakako zaobici u širokom luku?

https://www.olx.ba/artikal/24471999/sko ... -elegance/
tempuser

#141 Re: Veliki servis golf VI

Post by tempuser »

Oprema privlacna, ali slike usminkane i nista ne govore.
condy

#142 Re: Veliki servis golf VI

Post by condy »

Na osnovu slika se ne vidi baš najbolje.

Multimedija mu je ubačena iz novijeg modela. S desne strane multimedije, ima nešto crno naljepljeno dijelom preko desne ivice table kod multimedije, ali se ne vidi na slikama šta je tačno. Izgleda zaprljan iznutra, vidi se na stubu kod pojasa. Oprema je izvrsna za škodu. Ako ga budeš gledao, uzmi broj šasije, pogledaj imali servisnu knjižicu, i sa brojem šasije u servis pa ga provjeri. U servis ili svom majstoru odvesti i ako ga budeš ozbiljno razmatrao. Kilometraža za godine je mala, pa ako je stvarna, nije ih jednostavno naći sa tom kilometražom. Provjeri kako je održavan dsg mjenjač, jeli mjenjano ulje redovno. Moraš pogledat, preko slika teško da možeš baš najbolje procijeniti.
preludezalude

#143 Re: Veliki servis golf VI

Post by preludezalude »

jefferson wrote:
konektovan wrote:Kod svaba nemere :D biti da je fabricka greska, kada je kvar u pitanju, samo nemar ljudi prilikom upotrebe. :D :D :D :D :D
Posto je ova tema VW i odrzavanje, znaci da su se svi raspisali.
1. DSG mjenajc u VW-u i Audiju nije njemacki proizvod nego americki, Borg-Warner (Porsche je ZF sa duplim kvacilom).
2. DSG nije problem u VW/Audiju, nego je odrzavanje problem:
- Mnogi kupci ne shvataju da to nije standardni automatik nego robotizirani rucni mjenjac koji bas ne podnosi najbolje agresivne hladne startove a pogotovo launch control opciju.
- Zamjena tekucine u tom mjenjacu je otprilike vazna kao i sipanje goriva u auto. VW/Audi preporucuje svakih 60,000km, ali svakih 50,000 je vjerovatno pozeljno.
Problem je sto ljudi koji kupuju auta na lizing taj mjenjac sataru u tih nekih 50,000km, onda auto kuca to proda nekome ko vozi jos 70-100,000km, i onda dodje u Bosnu to auto.
Kaos to je bitanga rekao, ta auta se sataru a BiH je otpad na koji odu. Ja sam imao 2.0TSI uparen sa DSG-om, mjenjana tekucina svakih 50,000km, mjenjac nije nikad kahnuo.
Kupovina polovnjaka sa nekih brdo km je uvijek najbolje sa rucnim mjenjaca, pa onda klasicni automatik, pa tek onda duplo kvacilo. Duplo kvacilo jeste nekada bilo najbrze, ali danasnji automatici, posebno ZF8 i Mercedesov 9G su stigli duplo kvacilo po brzini prebacivanja uz manje kompleksan sistem, laksu transmisiju te cinjenicu da klasicni automatik moze tegliti sta hoces, dok DSG umre cim zakacis nesto na auto.
Osim ako neko nema licni uvid ko je i kako odrzavao to auto sa DSG mejnjacem, bjezat od toga treba, osim ako se auto kupuje novo ili sa nekih 20-30,000km.
Moj prijatelj kupio golfa 5+ sa dsg mjenjacem i taj mjenjac super radi u normalnoj upotrebi. Samo se na obrtomjeru vidi kad salta. Ali mene bi bilo strah kupiti auto sa upitnih 220 000 km na satu bez ikakvog uvida u prijasnje odrzavanje. Kod mene klasicni mjenjac imao kvar cija je popravka kostala 900KM. Kod dsg mjenjaca je osnovna mjerna jedinica opravki 1000€. Kome je puno dati tolike pare na popravku auta onda treba izbjegavati kupovinu auta sa velikom kilometrazom sa dsg mjenjacem.
Idemedosumom

#144 Re: Veliki servis golf VI

Post by Idemedosumom »

condy wrote:Na osnovu slika se ne vidi baš najbolje.

Multimedija mu je ubačena iz novijeg modela. S desne strane multimedije, ima nešto crno naljepljeno dijelom preko desne ivice table kod multimedije, ali se ne vidi na slikama šta je tačno. Izgleda zaprljan iznutra, vidi se na stubu kod pojasa. Oprema je izvrsna za škodu. Ako ga budeš gledao, uzmi broj šasije, pogledaj imali servisnu knjižicu, i sa brojem šasije u servis pa ga provjeri. U servis ili svom majstoru odvesti i ako ga budeš ozbiljno razmatrao. Kilometraža za godine je mala, pa ako je stvarna, nije ih jednostavno naći sa tom kilometražom. Provjeri kako je održavan dsg mjenjač, jeli mjenjano ulje redovno. Moraš pogledat, preko slika teško da možeš baš najbolje procijeniti.
Hvala na odgovoru! Nisam znao da je multimedia naknadno ubacena, ako nije fabricko stanje, odmah mi je manje privlacan. Mozes li mi preporuciti dobrog majstora u SA koji umije i dsg pregledati, ili da se eventualni pregled iskljucivo kod ovlastenog obavi?
preludezalude

#145 Re: Veliki servis golf VI

Post by preludezalude »

Idemedosumom wrote:

Hvala na odgovoru! Nisam znao da je multimedia naknadno ubacena, ako nije fabricko stanje, odmah mi je manje privlacan. Mozes li mi preporuciti dobrog majstora u SA koji umije i dsg pregledati, ili da se eventualni pregled iskljucivo kod ovlastenog obavi?
To sto je i ako je multimedija naknadno ubacena ne treba da te odbija. Ako sve radi, to je ok. Radije se fokusiraj na mjenjac i motor.
condy

#146 Re: Veliki servis golf VI

Post by condy »

Idemedosumom wrote:

Sigurno je naknadno ubačena multimedija. To nije problem, jer ona za sva starija VW/Škoda vozila odgovara ako su proizvedena od sredine 2007. godine. Do tada nisu pasale jer su akumulator praznile pa se to rješavalo zamjenom elektroničkog modula. Tako da to nije sad nešto što ti treba praviti dilemu. Samo provjeri navigaciju da li radi. Nekad je ubace samo radi displeja a ne skopčaju instalaciju za navigaciju gps kabal i antenu. To obično tako bude. Ono što se treba provjeriti, podići auto na dizalicu, provjeriti ovjes da nije rađen udaran, vidjeti kako je održavan i gdje je održavan ima li račune servisnu knjižicu, limariju pregledati zazore na vratima i spojevima lima, probati auto.. Od majstora u Sa, možeš auto odvući @bitangi na provjeru, momku sa foruma, on je pedantan čovjek i dobro će ga pregledati i zna šta treba gledati, a za očitanje servisne historije i servisiranja dsg-a preko broja šasije, to moraš u ovlaštenom servisu u ASA ili kako se sad zove Porše servis, ili preko računa od vlasnika o zamajeni ulja o servisu dsg-a. U vožnji se vidi kako on radi, i ako ima neki problem odma se to osjeti kod izmjena brzina pri nižim obrtajima. Mora to raditi glatko osim ako se baš stisne gas. Pogledaj, nemaš šta izgubiti. Ako ti se uživo svidi, onda ideš dalje sa provjerama a ako ne, doviđenja i to je to.
basicm

#147 Re: Veliki servis golf VI

Post by basicm »

preludezalude wrote:
Niste me razumjeli, v8 ameri su mi najdrazi, a ne volim zvuk honde i japanaca 4-cil stock, dzaba, ne volim.
Idemedosumom

#148 Re: Veliki servis golf VI

Post by Idemedosumom »

@condy, prelude

Hvala na odgovorima. Pitao sam bitangu vec ali me odbio, nije zainteresovan da ga pregleda. Uglavnom bez pregleda kod ovlastenog ne bi trebalo kupovati.

Ako neko usput ima kakav drugi prijedlog za kupovinu, jest da je offtopic, ali mozda bolje nego da otvaram miliontu temu. Do nekih 13kKM, mogu se mozda i malo vise protegnuti ali ostane onda manje za servis, gume itd. Trazim porodicno auto za sebe, zenu i malo dijete. Karavan pozeljan ali nije neophodan ako je gepek prostran. Automatik pozeljan ali i ne mora biti. Prelazimo oko 15 hiljada godisnje, da je dovoljno jak za preticanje kamiona i traktora.
amar1994

#149 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

Za te pare nema auta takvog :roll:
Idemedosumom

#150 Re: Veliki servis golf VI

Post by Idemedosumom »

Nema novog, ali mozda zato ima kakav polovan :D

Prijatelj kupio passata 5+ i vec 2 godine ga izuzetno dobro slusa. A u mene budzet za kupovinu haman duplo veci :D
Post Reply