Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post Reply
nightvision

#126 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by nightvision »

mp3sa wrote:Ja ozbiljno pitam a niko ne odgovara. Da li bi iko od vas mogao tek tako po naređenju "vođe" napraviti 500 masovnih grobnica a odrastao u blagostanju i sve bilo super? Ne provociram zaista, pitam jer mi nije jasno šta je to bilo tako zlo u tim vašim generacijama pionira da ste mogli napraviti sve ovo što se desilo?
Kako da ti odgovori kada nisu komunisti napravili 500 masovnih grobnica niti ono sto se desilo. To su napravili cetnici, ustase i balije. Iliti ako bas hoces, srbi, hrvati, i bosnjaci.
hAZNADAR

#127 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by hAZNADAR »

tranquil wrote:Znači nezaposlenost je bila ista, da se ne lažemo, ali pošto nije bila ni blizu ista, to je bilo zato što je bila diktatura jer je nezaposlenost niska i u Sjevernoj Koreji.

Kapiram :thumbup: Odmjeren i nadasve konzistentan pristup kritici.
Posebno je odmjereno i pametno izabirati ekonomski stabilniju diktaturu od demokratije. I to navoditi kao bolje a znajuci da je nemoguce to ponovo uspostaviti.

Tranzicija je dug i bolan proces koji traje dugo zavisno koliko je narod zreo.
mp3sa

#128 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by mp3sa »

nightvision wrote:
mp3sa wrote:Ja ozbiljno pitam a niko ne odgovara. Da li bi iko od vas mogao tek tako po naređenju "vođe" napraviti 500 masovnih grobnica a odrastao u blagostanju i sve bilo super? Ne provociram zaista, pitam jer mi nije jasno šta je to bilo tako zlo u tim vašim generacijama pionira da ste mogli napraviti sve ovo što se desilo?
Kako da ti odgovori kada nisu komunisti napravili 500 masovnih grobnica niti ono sto se desilo. To su napravili cetnici, ustase i balije. Iliti ako bas hoces, srbi, hrvati, i bosnjaci.
Znači sve su to počini dvogodisnjaci? Niko od učesnika nije odrastao u komunističkom sistemu? Izgubili prve izbore i samim tim nikad nisu ni bili tu?
hAZNADAR

#129 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by hAZNADAR »

Point. wrote:
Hazna, posto tebi nije valjao ni prosli i sadasnji siste, sta bi po tebi trebalo uraditi da bi se stanje poboljsalo? Da imas moc vladavine, na koji nacin i koji sistem bi upotrijebio da poboljsas sadasnjost?
Prosli sistem nije valjao. Danasnji je OK(s'obzirom na sve) ali ne valja vlast.
A vlast ne valja zato sto jos razmisljamo kao u starom sistemu pa nam trebaju dusebriznici.
Imas bolji okvir nego prije ali los izbor posto smo politicki nezreli.

Zakljucak - odbaciti i prerasti stari nacin razmisljanja, stari nacin odnosa prema drzavi i ocekivanja,.... I onda tek mozes imati kriticki odnos prema politickim partijama, kriterije i natjerati politike da se populisticki prilagode.
muzicar_iz_parka

#130 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by muzicar_iz_parka »

Kada današnja elita i upravljači ove države naprave napredak i omoguće bolje uslove nego što su bili u sfrj, onda će narod prestati tugovati, bolovati i sa nostalgijom sjećati se nekih "boljih vremena".

U istočnoevropskim državama nostalgija za komunizmom je dosta manja, upravo što su imali pametnija rukovodstva koja su im omogućila bolji život, dobro u njihovom slučaju to nije teško kada su bili 3. svijet za naše uslove života iz toga vremena.

Zadovoljni ljudi se neće zanimati prošlosti ako im je sadašnjost dobra.

Sposobnost postkomunističkih elita nakon raspada sfrj i prestanka ratova se svela na rasprodaju fabrika i firmi u sekundarne sirovine, Slovenci su donekle izuzetak mada i kod njih domaća ekonomija ide u propast i raste broj "dijasporaca".
nightvision

#131 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by nightvision »

mp3sa wrote:
nightvision wrote:
Znači sve su to počini dvogodisnjaci? Niko od učesnika nije odrastao u komunističkom sistemu? Izgubili prve izbore i samim tim nikad nisu ni bili tu?
Kako da ti najbolje objasnim?
Evo recimo ovako...
Kuran casni kaze "ne kradi", "ne lazi", "ne varaj"... Pa svejedno oni sto su najredovniji u dzamiji i sto tvrde da su (naj)veci muslimani od ostalih, eh, oni svejedno najvise kradu, i najvise lazu, i najvise varaju. Pa ako po tvojoj logici ne valja komunizam, onda po tvojoj logici ne valja ni kuran.
Sinko, kako ono kazu, trebas ti jos pure pojesti... Ta prica sto si je cuo od hodze na dzumi moze proci samo kod hodze na dzumi.
Vipsilon

#132 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Vipsilon »

Jugoslavija je bila jedno veliko govno, i kako god da šminkate to govno, govno ostaje govno. I ne ponovila se više nikada i nikome. Treba pustiti vodu i završiti sa govnetom, a ne 30 godina gledati u govno i opraštati se od njega.
Point.

#133 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Point. »

Vipsilon wrote:Jugoslavija je bila jedno veliko govno, i kako god da šminkate to govno, govno ostaje govno. I ne ponovila se više nikada i nikome. Treba pustiti vodu i završiti sa govnetom, a ne 30 godina gledati u govno i opraštati se od njega.
Ti se uopste ne sjecas Jugoslavije vjerovatno, zato i ne znas sta pises. Ovo sad sto imamo je govno, nakaradno gdje ljudi nemaju za kifle i gdje radis pola godine a ne dobijas platu. To je jedno veliko, ogromno govance.
L u c i f e r

#134 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by L u c i f e r »

Point. wrote:
Vipsilon wrote:Jugoslavija je bila jedno veliko govno, i kako god da šminkate to govno, govno ostaje govno. I ne ponovila se više nikada i nikome. Treba pustiti vodu i završiti sa govnetom, a ne 30 godina gledati u govno i opraštati se od njega.
Ti se uopste ne sjecas Jugoslavije vjerovatno, zato i ne znas sta pises. Ovo sad sto imamo je govno, nakaradno gdje ljudi nemaju za kifle i gdje radis pola godine a ne dobijas platu. To je jedno veliko, ogromno govance.
Sjeca se covjek da nije bilo kompjutera, osim svercovanih.

Norod zno.
edo_79

#135 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by edo_79 »

Vipsilon wrote:Da je Jugoslavija bila dobra i ravnopravna za bošnjački narod, dozvolila bi nam da se zovemo Bošnjacima a ne bi se morali zadovoljavati nekim generičkim imenom - Muslimani. A jugofiličarima je to glavni argument, a šta hoćete, Jugoslavija vam je dozvolila da se zovete Muslimanima!
Ti se slobodno zovi Bošnjakom jarane ... ja sam bio i ostao građanin Bosne i Hercegovine .... moja vjeroispovjest je moja lična stvar a ne titula kojom se svi VI BOŠNJACI busate u prsa zarad svojih interesa .... Jugoslavija je meni dozvolila za onoo malo koliko sam bio u njoj više nego što tebi Bošnjaci za cijelog života pajdo moj ....
Sara03

#136 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Sara03 »

No, da nam reci, kako u ovaj vakat sapiru govna... mislim, poslije ponoći? :oops:
muha_sa

#137 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by muha_sa »

edo_79 wrote:
Vipsilon wrote:Da je Jugoslavija bila dobra i ravnopravna za bošnjački narod, dozvolila bi nam da se zovemo Bošnjacima a ne bi se morali zadovoljavati nekim generičkim imenom - Muslimani. A jugofiličarima je to glavni argument, a šta hoćete, Jugoslavija vam je dozvolila da se zovete Muslimanima!
Ti se slobodno zovi Bošnjakom jarane ... ja sam bio i ostao građanin Bosne i Hercegovine .... moja vjeroispovjest je moja lična stvar a ne titula kojom se svi VI BOŠNJACI busate u prsa zarad svojih interesa .... Jugoslavija je meni dozvolila za onoo malo koliko sam bio u njoj više nego što tebi Bošnjaci za cijelog života pajdo moj ....
deder kafanu preuzmi i svega nam nameci :lol:
edo_79

#138 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by edo_79 »

muha_sa wrote:
edo_79 wrote:
deder kafanu preuzmi i svega nam nameci :lol:
Sad će edo nama u kafani da pristavi k'o za Titinog vakta ništa se ne brigaj ....
nightvision

#139 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by nightvision »

Prvoborac vipsilon je naredni mjesec u banovicima. Steta, taman sam mu htio nesto reci.
mp3sa

#140 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by mp3sa »

nightvision wrote: Kako da ti najbolje objasnim?
Evo recimo ovako...
Kuran casni kaze "ne kradi", "ne lazi", "ne varaj"... Pa svejedno oni sto su najredovniji u dzamiji i sto tvrde da su (naj)veci muslimani od ostalih, eh, oni svejedno najvise kradu, i najvise lazu, i najvise varaju. Pa ako po tvojoj logici ne valja komunizam, onda po tvojoj logici ne valja ni kuran.
Sinko, kako ono kazu, trebas ti jos pure pojesti... Ta prica sto si je cuo od hodze na dzumi moze proci samo kod hodze na dzumi.
Znači ti znas da oni koji najviše idu džamiju su najgori... I nije do njih nego hodže ... Hahaha bolan nije problem nešto ne znati nego se praviti pametan kad nisi. To i jest problem vas komunista, vi sve znate i sve je vaše idealno i kad bi priznali grešku to je kao i smrt...
madner

#141 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by madner »

Ovaj laprdalo jos gori. Nije bila planirana ekonomija. Carine, nameti odnosno subvencije nisu to sto odredjuje da li je trzisna ili planska ekonomija.

Isto da kaze da je EU planska ekonomija jer stiti poljoprivrednike od konkurencije. :roll:

Klasika, pojma nema ali hoce da nesto kaze.
edo_79

#142 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by edo_79 »

mp3sa wrote:
Evo recimo ovako...
Znači ti znas da oni koji najviše idu džamiju su najgori... I nije do njih nego hodže ... Hahaha bolan nije problem nešto ne znati nego se praviti pametan kad nisi. To i jest problem vas komunista, vi sve znate i sve je vaše idealno i kad bi priznali grešku to je kao i smrt...
Ja dobre emisije :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tandmand

#143 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by tandmand »

jedan od mnogo odgovora ....
Predrag Ejdus
Jesu li ratovi sudbina ovog naroda koja se ciklično ponavlja i ko je za to kriv?
- Raspad Jugoslavije doživeo sam kao najveću tragediju sopstvenog života. To je bila jedna kataklizma od koje se nismo oporavili. Ideja jugoslovenstva bila je kosmopolitska, na stranu ideologija, ali živeli smo u multikulturalnom i multinacionalnom društvu, a tu smo ideju upropastili. I baš su ljudi koji su sebe doživljavali kao Jugoslovene najviše stradali u poslednjim ratovima. Raspadale su se i druge federacije, ali na mnogo benigniji način, đavo bi ga znao zašto je kod nas moralo tako. Verovatno smo žrtve istorije koja se ponavlja ili imamo neke potisnute nagone koji se oslobađaju u takvim situacijama.

Šta je osnovni razlog?
- Suština raspada Jugoslavije je pljačka, to je prvobitna akumulacija kapitala. Dokaz je što je posledica tog rata to što su na površinu izašli najgori. Jedan zagrebački esejista opisao je raspad Jugoslavije kao veliki tektonski poremećaj koji je doveo do pucanja zemljine kore, zbog čega su iz dubine na površinu izašla, kako ih on naziva, iluvijalna stvorenja, tačnije žohari, mi kažemo bubašvabe. Zato, kada bih zajedničkim imenom nazvao ono što je nastalo nakon ratova na ovim prostorima, rekao bih da je to vladavina najgorih. I sve vrednosti i mogućnosti koje su još postojale upropaštene su od tih najgorih.

Ima li nam spasa i gde je izlaz iz takvog stanja?
- U dubokoj smo krizi, krizi kriterijuma, kadrova, ideja... Sve je pojednostavljeno, banalizovano. Duhovnost nestaje. Stižu SMS generacije bez fundamenta u obrazovanju i iskustvu. To je globalni problem, a kod nas je još izraženiji iz prostog razloga što kulturi preti nestajanje. Kultura je skrajnuta, baviti se njome je Sizifov posao, a opet umetnici pokušavaju da opstanu, da se na rafiniran način ipak njome bave. Međutim, žalosno je da je u periodu posle Drugog svetskog rata, bez obzira na takozvano jednoumlje, kultura bila poverena eliti, koji u u tom trenutku za taj posao bili najbolji. Sada je i u kulturi na delu kakistokratija, odnosno vladavina najgorih.
tranquil

#144 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by tranquil »

hAZNADAR wrote:
tranquil wrote:Znači nezaposlenost je bila ista, da se ne lažemo, ali pošto nije bila ni blizu ista, to je bilo zato što je bila diktatura jer je nezaposlenost niska i u Sjevernoj Koreji.

Kapiram :thumbup: Odmjeren i nadasve konzistentan pristup kritici.
Posebno je odmjereno i pametno izabirati ekonomski stabilniju diktaturu od demokratije. I to navoditi kao bolje a znajuci da je nemoguce to ponovo uspostaviti.

Tranzicija je dug i bolan proces koji traje dugo zavisno koliko je narod zreo.
Namjerno pogrešno reprezentiraš moje stavove, jer je lakše raspravljati se sa mojim fiktivnim stavovima nego stvarnim.

Prvo miješaš babe i žabe, politički i ekonomski sistem. Demokratija kao politički sistem jeste u teoriji bolja od jednostranačke diktature. Problem sa demokratijom je da nije dovoljno biti bolji u teoriji, nego i u praksi, a u praksi je bolja samo kada je glasačko tijelo informisano, inače je onda i to karina od sistema u kom će ljudi za sebe birati loša rješenja i vjerovati da imaju slobodu izbora, a to je situacija kakva je trenutno u BiH. Diktatura jedne stranke koja je imala koliki toliki nivo upravljačke sposobnosti se pretvorila u diktaturu neinformisane većine čiji je ekonomski, demokratski i moralni nivo u slobodnom padu, bez naznake da je dno blizu.

Drugo, adresirao sam tvoju tvrdnju o istom nivou korupcije i nezaposlenosti, koja dokumentovano nije istinita, i od koje si se dijelom i sam povukao, vadeći se "diktaturom" i političkim sistemom kao opravdanjem za manju nezaposlenost. Sada kada i sam vidiš šta si sve napisao, okrećeš priču na diktaturu i demokratiju. Tu i nemamo nekih većih neslaganja, ali to nije priča s kojom je počela ova rasprava, nego ekonomska, a ekonomsko stanje je glavni razlog zašto ljudi s nostalgijom gledaju na prošla vremena.

U pravu si barem u jednom: ljudi naime stvarno razmišljaju da li da se odreknu trenutne demokratije u zamjenu za ekonomsku stabilnost socijalističke diktature. Ja nisam među tim ljudima, kao što si pogrešno implicirao, ali sama činjenica da takvih ljudi ima dosta, i da ljudi sa otvorenom nostalgijom gledaju prema tim vremenima, bi trebala da te navede na razmišljanje o kvaliteti ekonomskog i političkog stanja u BiH.
madner

#145 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by madner »

Da su ljudi bili zaista indoktrirani, ne bi glasali kako su glasali na izborima. Ne kontam, 90% glasalo protiv komunista, ali su u dusi ipak bili komunjare :D
kamen spoticanja

#146 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by kamen spoticanja »

madner wrote:Da su ljudi bili zaista indoktrirani, ne bi glasali kako su glasali na izborima. Ne kontam, 90% glasalo protiv komunista, ali su u dusi ipak bili komunjare :D
al moras priznat da su zeleni magovi politike i ublehe za crvenu elitu
http://stav.ba/prijetnje-tariku-dautovi ... -postupku/
nightvision

#147 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by nightvision »

mp3sa wrote:
Evo recimo ovako...
:facepalm:
Seyfo

#148 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by Seyfo »

Za sve one koji se ne sjećaju Jugoslavije jer nisu bili rođeni, podsjetnik im može biti infrastruktura koju svakodnevno koriste: ceste, vodovod, kanalizacija, pruge, distribucija el.energije, elektrane, ma sve, sve. Šta nije Austro Ugarska izgradila, Tito jeste. Dio toga je porušen u ratu, ali većina infrastrukture koju danas koristimo je iz tog vakta. Jest da su Srbija i Hrvatska naslijedile mnogo autoputeva a Bosna ni kilometra, ali ako pogledamo svu ostalu infrastrukturu, izgrađena je tada.
Što reče neki dan neki analitičar-po nezaposlenosti, BDP-u i mnogim parametrima smo kao Namibija, Uganda i najnerazvijenije afričke zemlje, a jedino što nas razlikuje od njih je što one nemaju infrastrukturu koju mi imamo ali smo je naslijedili. Oni nemaju asfaltirane puteve, recimo. Da nismo to sve naslijedili, bili bismo posve mu kao oni. Ali, oni nisu imali Tita.
edo_79

#149 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by edo_79 »

Seyfo wrote:Za sve one koji se ne sjećaju Jugoslavije jer nisu bili rođeni, podsjetnik im može biti infrastruktura koju svakodnevno koriste: ceste, vodovod, kanalizacija, pruge, distribucija el.energije, elektrane, ma sve, sve. Šta nije Austro Ugarska izgradila, Tito jeste. Dio toga je porušen u ratu, ali većina infrastrukture koju danas koristimo je iz tog vakta. Jest da su Srbija i Hrvatska naslijedile mnogo autoputeva a Bosna ni kilometra, ali ako pogledamo svu ostalu infrastrukturu, izgrađena je tada.
Što reče neki dan neki analitičar-po nezaposlenosti, BDP-u i mnogim parametrima smo kao Namibija, Uganda i najnerazvijenije afričke zemlje, a jedino što nas razlikuje od njih je što one nemaju infrastrukturu koju mi imamo ali smo je naslijedili. Oni nemaju asfaltirane puteve, recimo. Da nismo to sve naslijedili, bili bismo posve mu kao oni. Ali, oni nisu imali Tita.
Kratko jasno :thumbup:
hAZNADAR

#150 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije

Post by hAZNADAR »

muzicar_iz_parka wrote:Kada današnja elita i upravljači ove države naprave napredak i omoguće bolje uslove nego što su bili u sfrj, onda će narod prestati tugovati, bolovati i sa nostalgijom sjećati se nekih "boljih vremena".

U istočnoevropskim državama nostalgija za komunizmom je dosta manja, upravo što su imali pametnija rukovodstva koja su im omogućila bolji život, dobro u njihovom slučaju to nije teško kada su bili 3. svijet za naše uslove života iz toga vremena.

Zadovoljni ljudi se neće zanimati prošlosti ako im je sadašnjost dobra.

Sposobnost postkomunističkih elita nakon raspada sfrj i prestanka ratova se svela na rasprodaju fabrika i firmi u sekundarne sirovine, Slovenci su donekle izuzetak mada i kod njih domaća ekonomija ide u propast i raste broj "dijasporaca".
U istocnoevropskim drzavama su narodi koji su homogeniji i politicki zreliji i tu je lako homogenizovati naciju, imati kriterije,..... za razliku od bosnjacke nacije koja je relativno nova i nezna sama sta ce sa sobom, kuda ide, koji je cilj. Kao kolektiv ne postojimo i tesko se mozemo sami organizovati. Imamo sjecanje prosperiteta kada nismo postojali kao grupa i kada smo bili poslusni i zadovoljni.
Ne mozes porediti ni izbliza Bosnjake i Poljake, Cehe, Madjare, Bugare,..... ovi drugi su mnogo zreliji. I kod njih ima i korupcije i rasprodaje,... ali im tutor ne treba i pokusavaju sami da urede svoje dvoriste.
Nece biti da je nasa vlast korumpiranija, nepostenija,... od ostalih.
Buduci da iste biramo iznova - do nas je. Sami nemamo ni kriterij ni cilj.
Znaci trebamo sazriti - a za to je uslov da prerastemo nostalgiju za tutorima.
Post Reply