Batine ili razgovor?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Batine ili razgovor?

Poll ended at 18/06/2018 18:08

Batine
8
12%
Razgovor
25
38%
Kombinacina - Razgovor/batine , Batine/razgovor
12
18%
Umjereni batine i razgovor
14
21%
Ne zelim imati djecu
7
11%

Total votes: 66

sheilak

#126 Re: Batine ili razgovor?

Post by sheilak »

mislim da kod batina prije ostaje sjecanje na osjecaj ponizenja, boli (emotivne), nepravde, pa i izdaje i napustenosti od strane roditelja, nego pomisao da se nesto ne smije. pogotovo ako su batine neproporcionalne onom sto dijete uradi. efektivnije je mozda i posramiti dijete zbog toga sto je ucinilo, da samo shvati zasto je nesto lose. ali naravno, za to treba strpljenja i nekome je lakse udariti. jer je ono kao brze.

ali super su opcije ankete gore :D
sunceKOtepsija

#127 Re: Batine ili razgovor?

Post by sunceKOtepsija »

treba dodat opciju razgovor pa batine ili batine pa rzagovor :lol:
saga

#128 Re: Batine ili razgovor?

Post by saga »

Samo sam jednom dobila samar i nikad ga necu zaboraviti niti smatrati da je bio opravdan.
Inace kod moje mame nije bio 'razgovor' ali bila je prica. Posjedne me i prica prica prica prica prica. Sat vremena vazi. Kad god i pomislim na neki zijan samo skontam da valja trpit to i odustanem :D

Inace nemam niti cu imati djecu, ali kad me bratov klinac ne slusa koristim maminu taktiku i uglavnom upali :lol:
Hakiz

#129 Re: Batine ili razgovor?

Post by Hakiz »

emmir1 wrote:Imam dvoje male dječice i nikada ih nisam istukao.

Danas u jednoj radnji u gradu vidim mamu kako udara djete od 3 godine jer plače.

Kada ne slušaju kažnjavam ih, odnosno više prijetim da ću ih kazniti.
Prijetnje tipa da ću baciti igračku, da neće gledati crtani i slično.

Batine kod mene nisu opcija, definitivno.

Ni moji roditelji mene nikada nisu istukli
Jednom davno, bilo mi je 10 godina, daidža obeća da će nama djeci dati po "crvenu" (Ko se sjeća dinara zna o čemu govorim, za današnju mladež neka to bude 10 KM) ako složimo neki alat. I mi to uradili. I on nam da po 5 KM. Ja se pobunim, obećao je 10. On i drugi iz porodice se nasmiju, kao pusti djecu. I ja odem i razbacam sav alat koji sam složio. Od tada nisam više vjerovao ni odraslim članovima porodice, a kamoli van porodice.

Nauk: Ako nešto obećaš djetetu, ispuni. Ako obećaš djetetu nagradu za nešto, nagradi ga ako to uradi. Ako obećaš kaznu, kazni ga.

Ako ne ispuniš obećanje nagrade, djete će te smatrati lažljivcem. Gubiš poštovanje, a kada izgubiš poštovanje onda dijete jedino strahom možeš natjerati da te posluša..

Ako ne ispuniš obećanje kazne, dijete će početi manipulisati tobom. A djeca su majstori manipulacije. A i time stičeš poštovanje, dijete zna da ako nešto kažeš da će to i biti.

Naravno, ne obećavaj olako, ne mora dijete dobiti nagradu za nešto šta bi ionako trebalo da uradi.

Ispada da se djeca ne vaspitavaju, djecu moraš dresirati.
Last edited by Hakiz on 20/06/2017 14:20, edited 1 time in total.
condy

#130 Re: Batine ili razgovor?

Post by condy »

Meni je kazna bila, idi uči :D
condy

#131 Re: Batine ili razgovor?

Post by condy »

Hakiz wrote:

Danas u jednoj radnji u gradu vidim mamu kako udara djete od 3 godine jer plače.

Jednom davno, bilo mi je 10 godina, daidža obeća da će nama djeci dati po "crvenu" (Ko se sjeća dinara zna o čemu govorim, za današnju mladež neka to bude 10 KM) ako složimo neki alat. I mi to uradili. I on nam da po 5 KM. Ja se pobunim, obećao je 10. On i drugi iz porodice se nasmiju, kao pusti djecu. I ja odem i razbacam sav alat koji sam složio. Od tada nisam više vjerovao ni odraslim članovima porodice, a kamoli van porodice.
I nisi dobio ni banke :D
arzuhal

#132 Re: Batine ili razgovor?

Post by arzuhal »

Batina je uvijek najgora opcija...
Hakiz

#133 Re: Batine ili razgovor?

Post by Hakiz »

condy wrote:
Hakiz wrote:

I nisi dobio ni banke :D
Ponos nema cijenu.
hrle1976

#134 Re: Batine ili razgovor?

Post by hrle1976 »

Eto vam nove ankete. Hajd sad svi glasajte koji ste glasali.
sheilak

#135 Re: Batine ili razgovor?

Post by sheilak »

condy wrote:Meni je kazna bila, idi uči :D
joj, to. smrt :D

meni je kazna bila oduzimanje igracaka. zato sam postala dosta posesivna. :D nebitno sto su mi ih vracali ili sto sam ih otimala nazad :D ili dobijala nove, ta bol se ne zaboravlja. :roll:

o anketi-opet sam za ovu zadnju opciju :D
Hakiz

#136 Re: Batine ili razgovor?

Post by Hakiz »

sheilak wrote:

meni je kazna bila oduzimanje igracaka. zato sam postala dosta posesivna. :D nebitno sto su mi ih vracali ili sto sam ih otimala nazad :D ili dobijala nove, ta bol se ne zaboravlja. :roll:

Isti sam, za zadnju opciju.

Ko želi djecu, u kući mu bila :)
condy

#137 Re: Batine ili razgovor?

Post by condy »

Hakiz wrote:
Ponos nema cijenu.
Lako je odbit 5-taka i biti ponosan :D
Hakiz

#138 Re: Batine ili razgovor?

Post by Hakiz »

condy wrote:
Hakiz wrote:
Ponos nema cijenu.
Lako je odbit 5-taka i biti ponosan :D
Kad imaš 10 godina... :wink:
Mis mekinjas

#139 Re: Batine ili razgovor?

Post by Mis mekinjas »

Ovo je bas kompleksna tema.
Dijete ne smiješ tući po glavi. Samar je najgora opcija. To mi je bas nekako sva se naježim na pomisao. Dijete ne treba lemati, niti tući da ono ima posljedice, ali motka koja pecne je stvarno iz raja izišla, pa NEK misli Ko šta hoće.
Isto tako potpuno sam ubijedena da je najgore na dijete galamiti. Grozan je i roditelj koji smirenim tonom tupi, sigurno je da dijete poželi batinu samo da takav roditelj ne pila po mozgu.
Nije ispravno pustiti dijete ni da vristi pa ga vodiš pa mu braniš, pa mu lažeš da je mogao dobiti sladoled, igračku. U startu ga učiš da njegovo lijepo ponašanje koje bi se trebalo podrazumijevati zaslužuje nagradu. WTF :?

Muž i ja ne nagrađujemo stvarima. To damo kad nam se da. Šta GOD traži, dobit će sutra. Kad se okrene zaboravio je i šta je tražio.
Sva ova rasprava je roditeljski i isključivo roditeljski a ne dječji problem. Dječje su emocije kratke do cca 4. godine. Ali ako do tad dijete nije naučilo neke stvari neće nikad. Ne treba lagati djetetu, ne treba obećati i ne ispuniti, ne treba obećati pa srati kako nije bilo dobro i sad nema. To je blago rečeno FUJ.
Moj ima 3,5 godine, ma petlja i minuta kako i kad stigne. Iz kuće niti nosi nepravilan govor niti ponašanje a opet je neki dan na javnom mjestu prvi put je dobio šibom. Suzdržala sam se jedva da ne zagalamim, ustala ubrala šibu i po guzi jednom. Pecnulo je, šta si uradio: "Nisam smio udariti curicu Šakom u trbuh."
Gdje si to vidio? - Nigdje. Pa otkud ti da to uradiš? Ne znam ali neću vise nikad.
Ja sad čekam hoće li se ponoviti. Nemam garanciju. Ne znam, ali šta sam trebala??? Sjediti dok tudje dijete place i njemu govoriti i objašnjavati: "ljubavi (prvo odjebi volim te vise od života, sad si kriv i izostavimo to ljubavi) nemoj curicu tući, to nije lijepo, nji sad buci buci boli."
I hop imam debila koji će to sigurno opet napraviti za takav razgovor.

Pričamo mi nije željan ničega, ne nagrađujem stvarima i sladoledom, ne obećavam. Sladoled dobije kad izidjemo vani. Nema ucjenjivanja, kazni po ćoškovima, sobama... Jedino sto redovno dobija su poljupci, zagrljaji i volim te.
Jesam ja los roditelj sto ću ga motkom po guzi malo da ne dovodi ni sebe ni druge u opasnost i neugodne situacije? Možda. A možda i nisam.

U konačnici čini se da je mala je razlika između nas koji smo ponekad ali da ne bude zabune PONEKAD dobili motkom i onih kojima su roditelji sve kupili i dali. Možda je razlika ta sto nas "ponekad" je neki inat tjerao da se trudimo, ove ostale ništa nije tjeralo pa su većina kojih poznajem, završili sa osnovnim i srednjim školama. Ovo nije generalizacija već samo moje osobno iskustvo.
Last edited by Mis mekinjas on 20/06/2017 14:43, edited 1 time in total.
condy

#140 Re: Batine ili razgovor?

Post by condy »

sheilak wrote:

Taj bol je gori od batina :D

Odgoj i vaspitanje djece je za svakog roditelja izazov, i nije to jednostavno, moramo ih razumjet, neke stvari urade pogrešno iz dobre namjera. Al sam generalno protiv toga da se djeca previše maze, paze, pusti ih malo nek dišu...možda je lakše reć, nego uradit, vidjet ćemo jednog dana.
dezurni_ucenik

#141 Re: Batine ili razgovor?

Post by dezurni_ucenik »

uglavnomja wrote:
Dozer wrote:Nazalost, ali potpuno tacno....

To je ono sto rekoh gore - totalno poremecen sistem vrijednosti i morala.

koji skuplja stotine i hiljade lajkova po mrezama :roll:

Izvor problema je - drustvo. Mi smo drustvo u kojem se njeguje tradicionalni siledzijsko-kompleksaski mentalitet. Kod nas u mahalama i naseljima najvece postovanje uzivaju lokalni jalijasi kojem to isto drustvo dodijeli titulu alfa muzjaka pa valjda iz nekog (straho)postovanja uvijek potrci da se prvi pozdrave jer dobro je poznavati takve likove, ko biva nikad ne znas kad ti oni mogu pomoci. Tako da raznorazna plejada likova od vodoinstalatera do doktora uvijek sa postovanjem spominju ime uvazenog alfe. Kod nas kad neki baja prodje sa skupim autom ovi ostali dozivljavaju ekstaze uz komentar "uh sta bih i ja dao da se provozam u ovom". Na pitanje kako je ovaj dosao do tog isto auta, ton se dramaticno stisava i dobije se odgovor "uh suti ne znas ti ko je on, sumnjiv tip pravo". Divis se njegovom autu ali ignorises cinjenicu da je krimos. Postovanje kod nas ne uziva onaj ko cita knjige, uzivaju upravo ovi mahalski alfa muzjaci. Neki je forumas (ne znam sad je li tacno za sebe govorio ili za nekog drugog) ovdje pisao da sakriva knjige u kesi da ga ne bi zajebavali u mahali. Ej, ne mozes znaci knjigu ponijeti do kuce jer se bojis da cete pederom proglasiti. Koji ce ti klinac fakultet i knjiga kad mozes preko noci doci do para. Djeca krimosa su glavna u drustvu, svi zele da budu vidjeni sa njima, a na sirotinju se gleda sa dozom prezira. To je drustvo u kojem nove generacije dolaze. Sad do roditelja je, hoce li od djece napraviti normalne insane ili poremecene debile, robove konzumerizma koji idole traze na ulici i tv-u.

Onda idemo do drugog problema - kompleksi. Nemoj kupiti djetetu novi iphone, postoji sansa da ces mu nabiti kompleks nize vrijednosti jer njegov najbolji drug ima najnoviji mobitel i tablet a on nema. Postoji i sansa da ce to dijete biti zajebavano u skoli jer svi njegovi vrsnjaci vriste sa novim tehnologijama. Sjecam se nekad davno da je bio u slucaj u Hrvatskoj, neku jadnu djevojcicu tukli u skoli i zajebavali je da je sirotinja zato sto nije imala, u to vrijeme aktuelan, iphone 3. Ako kupis mu novi mobitel i tablet, onda se mozda ode u drugu krajnost, mozda to dijete bude zajebavalo drugu djecu sto nemaju to. Ako mu previse ispunjava zelje najebat ce taj roditelj i to zestoko. Zato malcu nagrada za odlican uspjeh u skoli, za nesto korisno sto je uradio a ne zato sto njegov prijatelj to ima. Shvatit ce jednog dana da su mu otac i mama najbolji prijatelj koje je ikad imao i da se sve radi za njegovo dobro.

Nije sad da su sva djeca podla i zla, nisu svi djeca kukuruza :-) ali da je izazov u danasnjem vremenu odgajati ih to jest.
dezurni_ucenik

#142 Re: Batine ili razgovor?

Post by dezurni_ucenik »

SaraFina wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Dozer wrote:Gdje ti zivis pa ne nailazis na sve ovo ba :lol:

Nije sad da su sva djeca zla i podla. Ne kazem da nema, ima itekako u zadnje vrijeme pogotovo ali to su roditelji krivi, dijete kad se rodi je tabula rasa. U mojoj familiji ima primjera sta bude kad citav zivot ides djetetu niz dlaku. Meni jednom u tramvaju malac od pet godina pokazuje srednji prst a mama crce od smijeha. Ja gledam i kontam u sebi: sta bi bilo najpametnije malog stosirat da se nauci pameti ili gospoju nokautirati da malog nauci pameti. :D
Nisu sva djeca podla niti zla. Samo hoću reći da roditelj u startu mora stati u kraj i pokušaju dječije manipulacije. Ovaj dječak iz moje priče je šesnestogodišnjak skoro. Srednjoškolac. Takav odnos prema rodjenoj majci je nedopustiv. Ali vjerovatno taj njegov pokušaj naišao je i na malo plodno tlo. .. pa je on iz ljubomore a i pakosti, te želje da profitira s novcem i beneficijama tu majčinu agoniju produžavao. I ko zna dokle bi.
Ja lično ne mogu zamisliti da svojoj majci nešto i slično uradim. Naprotiv! Zaštitnički sam nastrojena i verbalni napad sam od ranog djetinjstva razvila čini mi se zbog mame. Nana ju je uvijek sitničavo bockala, dok nisam uzrasla da shvatim te provokacije. Od tad odgovaram nani na prvu. Mada se i ona s godinama primirila. Ali eto. .. nismo svi isti i ove nove generacije što Dozer kaže svoje znanje u informatici koriste na podao način i prema roditelju čak.
kad se roditelji pocnu plasiti svoje djece sjetim se Orwelove 1984. :-)
sheilak

#143 Re: Batine ili razgovor?

Post by sheilak »

dezurni_ucenik wrote:
...
upravo tako.

divim se hrabrosti ljudi koji se u ovom vremenu odluce imati djecu. imaju tezak zadatak balansirati izmedju ovog sto si naveo i odgojiti djecu u zdrave, pristojne ljude koji znaju razliku izmedju dobrog i loseg i koji opcenito imaju dovoljno hrabrosti i zdravog razuma da razmisljaju svojom glavom.
beobasket

#144 Re: Batine ili razgovor?

Post by beobasket »

dezurni_ucenik wrote:
uglavnomja wrote:
Dozer wrote:Nazalost, ali potpuno tacno....

To je ono sto rekoh gore - totalno poremecen sistem vrijednosti i morala.

koji skuplja stotine i hiljade lajkova po mrezama :roll:

Izvor problema je - drustvo. Mi smo drustvo u kojem se njeguje tradicionalni siledzijsko-kompleksaski mentalitet. Kod nas u mahalama i naseljima najvece postovanje uzivaju lokalni jalijasi kojem to isto drustvo dodijeli titulu alfa muzjaka pa valjda iz nekog (straho)postovanja uvijek potrci da se prvi pozdrave jer dobro je poznavati takve likove, ko biva nikad ne znas kad ti oni mogu pomoci. Tako da raznorazna plejada likova od vodoinstalatera do doktora uvijek sa postovanjem spominju ime uvazenog alfe. Kod nas kad neki baja prodje sa skupim autom ovi ostali dozivljavaju ekstaze uz komentar "uh sta bih i ja dao da se provozam u ovom". Na pitanje kako je ovaj dosao do tog isto auta, ton se dramaticno stisava i dobije se odgovor "uh suti ne znas ti ko je on, sumnjiv tip pravo". Divis se njegovom autu ali ignorises cinjenicu da je krimos. Postovanje kod nas ne uziva onaj ko cita knjige, uzivaju upravo ovi mahalski alfa muzjaci. Neki je forumas (ne znam sad je li tacno za sebe govorio ili za nekog drugog) ovdje pisao da sakriva knjige u kesi da ga ne bi zajebavali u mahali. Ej, ne mozes znaci knjigu ponijeti do kuce jer se bojis da cete pederom proglasiti. Koji ce ti klinac fakultet i knjiga kad mozes preko noci doci do para. Djeca krimosa su glavna u drustvu, svi zele da budu vidjeni sa njima, a na sirotinju se gleda sa dozom prezira. To je drustvo u kojem nove generacije dolaze. Sad do roditelja je, hoce li od djece napraviti normalne insane ili poremecene debile, robove konzumerizma koji idole traze na ulici i tv-u.

Onda idemo do drugog problema - kompleksi. Nemoj kupiti djetetu novi iphone, postoji sansa da ces mu nabiti kompleks nize vrijednosti jer njegov najbolji drug ima najnoviji mobitel i tablet a on nema. Postoji i sansa da ce to dijete biti zajebavano u skoli jer svi njegovi vrsnjaci vriste sa novim tehnologijama. Sjecam se nekad davno da je bio u slucaj u Hrvatskoj, neku jadnu djevojcicu tukli u skoli i zajebavali je da je sirotinja zato sto nije imala, u to vrijeme aktuelan, iphone 3. Ako kupis mu novi mobitel i tablet, onda se mozda ode u drugu krajnost, mozda to dijete bude zajebavalo drugu djecu sto nemaju to. Ako mu previse ispunjava zelje najebat ce taj roditelj i to zestoko. Zato malcu nagrada za odlican uspjeh u skoli, za nesto korisno sto je uradio a ne zato sto njegov prijatelj to ima. Shvatit ce jednog dana da su mu otac i mama najbolji prijatelj koje je ikad imao i da se sve radi za njegovo dobro.

Nije sad da su sva djeca podla i zla, nisu svi djeca kukuruza :-) ali da je izazov u danasnjem vremenu odgajati ih to jest.

Sve sto si opisao mozes komotno kopirati na jednu Dansku. Nema tu velike razlike. Pogotovo broj dva. Broj jedan je ovdje vise zapakova ali ko se druzi sa Dancima brzo upozna mentalitet iza fasade. Koji se bas puno ne razlikuje od prosjecnog na Balkanu. Nema covjeka na svijetu koji nije podkupljiv i koji ne voli dokazati se ili koji ne uziva tkz. respekt u okruzenju. Razlika je samo u metodu do neke mjere.
dezurni_ucenik

#145 Re: Batine ili razgovor?

Post by dezurni_ucenik »

beobasket wrote:

Sve sto si opisao mozes komotno kopirati na jednu Dansku. Nema tu velike razlike. Pogotovo broj dva. Broj jedan je ovdje vise zapakova ali ko se druzi sa Dancima brzo upozna mentalitet iza fasade. Koji se bas puno ne razlikuje od prosjecnog na Balkanu. Nema covjeka na svijetu koji nije podkupljiv i koji ne voli dokazati se ili koji ne uziva tkz. respekt u okruzenju. Razlika je samo u metodu do neke mjere.

Da, ali samo sto u Danskoj ti imas mogucnost da nesto uradis od svog zivota. A to nije mala stvar. Ovdje ako nisi dio nekog klana tebe nema. Sta ocekivati od takvog djeteta sutra da postane, dijete koje gleda svog oca koji je ostao bez posla, dugovi do grla a krediti se moraju vracati? Klinicki depresivac, stranacki poltron ili diler.
dezurni_ucenik

#146 Re: Batine ili razgovor?

Post by dezurni_ucenik »

sheilak wrote:
dezurni_ucenik wrote:
...
upravo tako.

divim se hrabrosti ljudi koji se u ovom vremenu odluce imati djecu. imaju tezak zadatak balansirati izmedju ovog sto si naveo i odgojiti djecu u zdrave, pristojne ljude koji znaju razliku izmedju dobrog i loseg i koji opcenito imaju dovoljno hrabrosti i zdravog razuma da razmisljaju svojom glavom.

Jeben nam je taj balans, da budes otirac nekom ili da budes taj neko kome ce drugi biti otiraci.
dakine

#147 Re: Batine ili razgovor?

Post by dakine »

batine pa onda razgovor :D old school
SaraFina

#148 Re: Batine ili razgovor?

Post by SaraFina »

dezurni_ucenik wrote:

Ovo je definitivno istina za alfa mužjake. Zaboravio si samo pomenuti odnos djevojaka prema takvima. Sve su naprosto lude za tim sumnjivim likovima i upravo svaka sebe vidi kao spasiteljku njegovog lika. Svaka konta da je upravo ona ta "rodjena" za njega i da će ga od bahatog siledžije i lika sumnjivog morala pretvoriti u njeznog i romantičnog, brižnog i jedinstvenog.
Imam X primjera u svojoj sredini. Većinom se otrijezne od sopstvenih zabluda za par mjeseci, a neke bogami i hronično obole od mazohizma pa ostaju uz takve budale i godinama. Ako je udari, to on što je previše voli i ljubomoran je. Ako je prevari, kuje se lijepe, jednostavno nije kriv... lujka sebi ne želi priznati neke stvari dok ne bude prekasno. Pa završi i gore od poneke modrice i poniženja. U takvom čovjeku nikad partnera za život, nego vječno imaš neodgojenu siledžijsku nekulturnu budalu kojoj nisi djevojka nego preodgajateljica i osoba koja trpi propuste u odgoju njegovih roditelja.

Što se tiče stavke dva, dijete od početka treba učiti da ne podpada pod utjecaj okoline. Da bude svoje.
Obično djeca koja priželjkuju uklopiti se u te neke nove nametnute standarde kad su materijalne stvari u pitanju ne znaju se odbraniti od mobinga i zlostavljanja vršnjaka.
U školama i razredima operiraju većinom veće grupe koje nameću materijalne standarde u vidu tehnologije, markirane odjeće i sl. .
Roditelji i nastavnici skupa morali bi se udruženo boriti protiv takvih pojava.
Sa djetetom nužno je svakodnevno razgovarati. Ispitivati. Što ima u školi? I ne samo površno slušati. Upoznati razred i ponašanje školskih kolega kroz priču je nužno. A ne baviti se isključivo ocjenama i uspjehom.
Na prvi znak da nešto nije u redu, reagirati bez odlaganja.
dezurni_ucenik

#149 Re: Batine ili razgovor?

Post by dezurni_ucenik »

Dozer wrote: Kaznjavanje izmedju 5-6 i 10-11 godina se, bar kod mene, ogledalo u tankoj sipki (vrba je odlicna :D) koja je "radila" u slucajevima tersanja i revanja, medjusobnih svadja, revoltiranog i bijesnog bacanja stvari, nesuvislog revanja za necim (daaaj, daaaj, hocuuu, necuuuu), lupanja nogama i sl.
.

Podsjeti me na jednu scenu iz osnovne. Bio zajednicki roditeljski sastanak, mi ucenici i oni sa razrednikom. I sad analiza svakog licno. Dodje do ovog jednog i razrednik se krenu zaliti njegovom ocu: vas sin ima x jedinica, ne slusa nista, na svaku moju odgovori sa deset, ne prati casove, bjezi, snizeno mu je vladanje" a otac cijelo vrijeme sa osmijehom gleda drvo ispred skole, "gospodine da li vi mene slusate?", "slusam ja vas sve sta vi govorite, nego gledam vani proljece, fino izbeharalo, ima ovih finih grancica ma ljepota". Sljedeci dan ovaj u skoli dosao sav modar i crven :lol: .
beobasket

#150 Re: Batine ili razgovor?

Post by beobasket »

dezurni_ucenik wrote:
beobasket wrote:

Da, ali samo sto u Danskoj ti imas mogucnost da nesto uradis od svog zivota. A to nije mala stvar. Ovdje ako nisi dio nekog klana tebe nema. Sta ocekivati od takvog djeteta sutra da postane, dijete koje gleda svog oca koji je ostao bez posla, dugovi do grla a krediti se moraju vracati? Klinicki depresivac, stranacki poltron ili diler.
Odrastaju nasa djeca u Danskoj gdje im oba roditelja imaju prijevemenu penziju ili gdje sjede na socijali. Sta ocekivati od takve djece? Druga stvar niko ne stere crvenu stazu u Danskoj. To se samo ministrima radi. Time receno, ovdje dosta poslova se dodjeljuje na osnovu poznanstva. Hajmo reci tople preporuke.
Post Reply