nemam ti sta zamjerat. ne grijesim.Dozer wrote:Nemoj zamjeriti, ali - grijesis u dosta stvari.
stednja i madrac nisu bosanski izum. toga ima u svakoj zemlji na svijetu.Dozer wrote:1. U Bosni para ima, i to u kesu, i jos u kolicinama. Gradjanski depoziti u bankama su oko 10 milijardi KM (brojevima: 10.000.000.000 KM), i ovo je samo ono za sta se zna, tj. na racunima. Odgovorno ti tvrdim da u sefovima ima bar jos 30% ovoga. To je tzv. neoplodjeni novac, ili mrtvi kapital. Nas narod voli da ima stek, "za crne dane, i za ne daj boze". I lijepo je to. I pozeljno. Medjutim, ovaj kapital se bez obrtanja vrlo brzzo istopi kada dodje do onoga "ne daj boze", odnosno kada "bog da".. Rat nam je bio odlican primjer za ovo, kako se stekovi tope k'o sladoled na 35, nestaju, isparavaju.... I tu opet dolazimo do uloge drzave, u kojoj bi upravo drzava trebala omoguciti gradjanima da uloze svoj novac. JPP je jedan od nacina, recimo. I to se moze raditi na X nacina i kroz Y varijanti/projekata (infrastruktura, bolnice, poljoprivreda, energija, itd.).Medjutim, posto je sasvim logicno i normalno da svako za nesto ulozeno treba da ima i neki povrat, odnosno profit, tu opet na nasu scenu stupa drzava, koja i to JPP nastima tako da je sva odgovornost na onom "P" elementu, dok se "J" elemenat na svaki nacin ogradjuje i stiti. Logicno, niko nije budala pa da svoje privatne pare tek tako ulozi u nekakvo partnerstvo s drzavom, u kojem nema apsolutno nikakve garancije ni da ce imati povrat ulozenoga, a kamoli profit.
ti nesvjesno postajes politicar-obmanjivac
znas li kolika je bila stednja u bnakama i to samo u federaciji prije 10 godina? 3,5 milijarde maraka. znas li koliko su samo gradjani i privreda dugovali komercijalnim bankama prije 10 godina? 5 milijardi.
Znas li kolika je stednja danas u federaciji? 8 milijardi. Znas li koliko samo gradjani i privreda u federaciji duguju komercijalnim bankama? 12 milijardi maraka!!! za samo 15 mjeseci (od 01. januara 2016 do 31 marta 2017) dug je skocio za okruglo milijardu!
dug drzave i javnih preduzeca (o kojem se kod nas jedino govori) je pickin dim naspram privatnog duga koji cvjeta. Dug u nominalnom iznosu raste brze od gdp-a
te pare koje ti spominjes su vec u opticaju, ali se evidnetno ne oplodjavaju jer smo zatucana i primitivna ekonomija koja pare ne zna da napravi.
danas je mancester platio lukakua 85 miliona eura. Tebi treba sad 20-30 minuta da se dobro zadas da po internetu nalazis i sabiras sve nase "investicije" da sakupis 85 miliona realizovanih eura. vjerovatno bi se morao vratiti cijelu godinu unazad da nafatas. mi smo karina, a ne ekonomija.
zato nam treba stranac da donese pare, znanje, marketing, menadzment i osigurano trziste. tvoje je da radis i ucis da bi se kroz 10-15 godina mogao osamostalit.
ali da se vratim jos jednom na onih 10 milijardi. i to je bolan pickin dim. to nije dovoljno da zamjenimo ove 4 cumurane (tuzla, kakanj, gacko i ugjevik) kojima je randi vijek istekao prije 20 godina pa su stalno u havariji (ko danas gacko) i da dovrsimo koridor vc, a ni to nas samo po sebi ne bi dovelo na zelenu granu ko sto ni hrvastku nije njenih 1.200 kilometara autoputa.
nemoj me pogrenso shvatiti ali i ovo je politicki pamflet.Dozer wrote:2. U Bosni je para uvijek bilo. Medjutim, treba znati gdje i u cemu su pare (ako neko misli da rastu ne drvecu i livadama, zajeb'o se), a onda znati, ali prvenstveno htjeti, iz nekog resursa napraviti pare. A Bosna ne da ima resurse, nego nam zavidi bar pola evropskih zemalja na njima. Ali, mi jednostavno niti hocemo, niti znamo kako iskoristiti te resurse, a oni su (ukratko):- Voda (medju vodecim zemljama Europe smo po kolicini pitke vode, ako ne i vodeca, i umjesto da budemo jedan od najvecih izvoznika pitke vode u Europi, mi je vise uvozimo nego sto je sami proizvedemo i izvezemo)- Poljoprivreda (npr. samo Popovo polje kod Trebinja, na kojem se godisnje mogu uraditi i 2, ako ne i 3 zetve svega i svacega, moglo bi hraniti pola BiH. Ali, to se ne desava, i to polje u svojoj duzini od, cini mi se, 30km (sto je oko 40-ak km2), obradjeno je na samo oko 20-30% svog kapaciteta. Kada bi se iskoristili svi poljoprivredni kapaciteti, mi ne bismo morali uvoziti skoro nista, a sto bi vrlo brzo popravilo generalnu ekonomsku sliku).- Turizam (ovo je grana koja tek sad pomalo pocinje donositi pare, ali prvenstveno zahvaljujuci arapskim turistima. Medjutim, iskoristenost ovih kapaciteta je takodjer ispod 50%. Naprosto - ne znamo)- Industrija (imamo rudnika i ruda s kojima bi mogli svasta, ali - ne znamo. Ili necemo.)- Energija, pogotovo hidropotencijali, ali ni solarna i vjetroenergija nisu zanemarivi (s obzirom na kolicine vode, konfiguraciju terena, itd., mogli bismo izvoziti daleko vise struje nego je to slucaj sada. To bi onda otvorilo prostor da se smanji i cijena struje vlastitim gradjanima. Ali - ne. Struja koju mi placamo je 3x skuplja od one koju izvozimo. Besmisleno, zar ne...?)Itd.itd.Dakle, para u Bosni je uvijek bilo, i nekada su postojali ljudi koji su to znali i htjeli iskoristiti kako treba. Danas imamo ljude koji niti znaju, a niti hoce to da rade.
poljoprivreda? pa mi i ovo sto proizvodimo nemamo kome prodati jer nisi konkurentan. ne mozes ti parirat svjetskim gigantima. oni nas metu i u vlastitom dvoristu. zato nam i tu treba stranac koji nece nas luk, jogurt i pavlaku ko mi sad vozat po granapima u kalnoviku, olovu i han pijesku vec ce ti osigurat plasman u hamburgu, becu i cirihu - neuporedivo vece trziste, neuporedivo vece kolicine, neuporedivo bolji rokovi placanja, bolje cijene, bolja zarada = neuporedivo brzi razvoj.
mi hocemo eu. to je super. hajmo reci sjajno, ali bolan evropa je liga sampiona, naspram koje je cefta treca liga istok, a nas kantaju i u toj trecoj ligi istok. pa sve sadake i sto bi dobili od brisela (da nas kojim slucajem prime preko reda) ne bi pokrilo nove gubitke u poljoprivredi jer bi nas satrala poljska, madjarska... a vala i zapadnjaci.
turizam? to moze biti ok za jedan manji dio populacije, ali ne moze biti nasa osnova jer nemamo mi sta da ponudimo. turizam je hrvatska gde svabo vec u februaru plati par hiljada ojra unaprijed 10 dana hotela na moru, a bog im dao em dugu em lijepu obalu.
a to kako nama cijeli svijet zavidi je sviranje kurcu. necu spomenut ni svijet ni evropu. evo ti mi reci sta je to sto mi imamo, a nema nas prvi i najmanji susjed crna gora, ne racunajuci minska polja? nemamo mi nista sto nemaju i drugi. uzmi mapu svijeta, pikado i gadjaj zmireci. samo mi javi koji su zemlju pogodio. za sat vremena cu ti stavit 50 linkova sa hvalospjevima
mi konsatno obarmao neke rekorde turisticke, a znas koliko smo imali nocenja prosle godine? nepuna 2,5 miliona. Znas koliko je imala mala slovenija za koju vecina svijeta nije ni cula ili je mijesa sa slovackom ili boga pitaj s kim? 12,5 miliona!! mi njima ne mozemo ni prismrdit. ustvari mi smo jedva nesto bolji od makedonije jer imaju istu strukturu turista ko mi - ex yu i susjedi.
osim toga g20 nije 20 turistckih najrazvijenih vec industrijski najrzavijenih
i na kraju energetika. tu se mogu vise sloziti s tobom, bar oko hidropotencijala. sto se tice vjetra i sunca tu koliko znam postoje kvote koje se brzo potrose jer je to subvencionisana energija, a struja je kod nas jedan od najvaznijih aduta za cuvanje socijalnog mira pa nam cumur ne gine jos dugo.