Posttraumatski stres se zna odjednom i nakon vise od 25 godina javiti, i tu dugorocno naravno pomaze joga/autegeni trening/sport ali kratkorocno iskljucivo i samo benzodiazepini i slicno. Bolje i to nego da ljudi zaribaju kompletno..Tomahawk11 wrote:Prozivjeli su ljudi u ratu svasta.
Mnogi su pukli poslije, neki su se zalijecili, neki izlijecili, ali posljedice ostaju.
Ja sam bio dijete i nije ostavilo na mene neke vece posljedice.
Ne pijem nista i ne pribjegavam tome.
Kad sam bolestan (grip, prehlada), onda se popije Paracetamol i tako to, ali ovo da pijem nesto za smirenje ili sta god zaboli, daj tabletu, jok.
Dakle, nije samo danasnja situacija razlog zasto neko pije tablete, al svakako da kombinacija postratnih trauma i teskog zivota stvara velike probleme.
Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
- 512MB
#126 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
- stakasa
#127 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Znaci tablete obavezno ispocetka? Koristis neke strucne izraze pa i ne razumijem sve sta pises512MB wrote:Posttraumatski stres se zna odjednom i nakon vise od 25 godina javiti, i tu dugorocno naravno pomaze joga/autegeni trening/sport ali kratkorocno iskljucivo i samo benzodiazepini i slicno. Bolje i to nego da ljudi zaribaju kompletno..Tomahawk11 wrote:Prozivjeli su ljudi u ratu svasta.
Mnogi su pukli poslije, neki su se zalijecili, neki izlijecili, ali posljedice ostaju.
Kad sam bolestan (grip, prehlada), onda se popije Paracetamol i tako to, ali ovo da pijem nesto za smirenje ili sta god zaboli, daj tabletu, jok.
Dakle, nije samo danasnja situacija razlog zasto neko pije tablete, al svakako da kombinacija postratnih trauma i teskog zivota stvara velike probleme.
- 512MB
#128 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Uglavnom da.stakasa wrote:Znaci tablete obavezno ispocetka? Koristis neke strucne izraze pa i ne razumijem sve sta pises512MB wrote:Posttraumatski stres se zna odjednom i nakon vise od 25 godina javiti, i tu dugorocno naravno pomaze joga/autegeni trening/sport ali kratkorocno iskljucivo i samo benzodiazepini i slicno. Bolje i to nego da ljudi zaribaju kompletno..Tomahawk11 wrote:Prozivjeli su ljudi u ratu svasta.
-
dudlov
#129 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
obavezno, ako čovjek nije u stanju da se iskoprca iz problema. inače, može doći do svačegastakasa wrote:Znaci tablete obavezno ispocetka? Koristis neke strucne izraze pa i ne razumijem sve sta pises512MB wrote:Posttraumatski stres se zna odjednom i nakon vise od 25 godina javiti, i tu dugorocno naravno pomaze joga/autegeni trening/sport ali kratkorocno iskljucivo i samo benzodiazepini i slicno. Bolje i to nego da ljudi zaribaju kompletno..Tomahawk11 wrote:Prozivjeli su ljudi u ratu svasta.
- HAVANA
#130 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Probaj heptanon.stakasa wrote:Ako je Tramadol ono sto ti dadnu kad imas jake bolove onda je ono najbolja stvar sto se je izmislila. Ko rukom
- stakasa
#131 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ma ja, tablete dok covjek ne stane na noge a onda pomalo mjenjat navike. Sad bi mogla salva savjeta - samo necural, sport, znoj...
Nije normalno da se kroz sport cupas ako bolujes od stresa, samo jos nadodajes termine
Nije normalno da se kroz sport cupas ako bolujes od stresa, samo jos nadodajes termine
- stakasa
#132 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ma ja, moze se covjek ubit, da bolest ode predaleko pa da nema popravnog itd. Ma treba slusat doktore i radit kako kazududlov wrote:obavezno, ako čovjek nije u stanju da se iskoprca iz problema. inače, može doći do svačegastakasa wrote:Znaci tablete obavezno ispocetka? Koristis neke strucne izraze pa i ne razumijem sve sta pises512MB wrote: Posttraumatski stres se zna odjednom i nakon vise od 25 godina javiti, i tu dugorocno naravno pomaze joga/autegeni trening/sport ali kratkorocno iskljucivo i samo benzodiazepini i slicno. Bolje i to nego da ljudi zaribaju kompletno..
-
Hakiz
#133 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Depresija akutno 2000. i ponovo deseak godina kasnije. Oba puta obavezno kod ljekara, tablete i psihoterapija, oba puta oko 6 mjeseci trebalo dok sam došao sebi. Ne pokušavati se liječiti samostalno. I da, moraš tablete jer moraš doći u fazu da možeš razmišljati o tome šta raditi. A bez tableta u početnoj fazi kada te pukne pa prestaneš funkcionisati, prestaneš razmišljati, nema šanse da se sam vadiš.stakasa wrote:Znaci tablete obavezno ispocetka? Koristis neke strucne izraze pa i ne razumijem sve sta pises512MB wrote:Posttraumatski stres se zna odjednom i nakon vise od 25 godina javiti, i tu dugorocno naravno pomaze joga/autegeni trening/sport ali kratkorocno iskljucivo i samo benzodiazepini i slicno. Bolje i to nego da ljudi zaribaju kompletno..Tomahawk11 wrote:Prozivjeli su ljudi u ratu svasta.
Zato mi je Tomhawkova priča malo šuplja, kada kaže vidio da ide ka teškoj depresiji pa prikočio. Ne vidiš ti to prijatelju, to se desi da ni sam ne znaš šta te je snašlo, ni zašto.
Dakle, obavezno stručna pomoć.
- HAVANA
#134 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konja
i bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
- stakasa
#135 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
@Hakiz, sta je tu najveci problem - je li da covjek razmislja o samoubistvu ili si potpuno nesposoban da djelujes?
-
dezurni_ucenik
#136 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
HAVANA wrote:Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konjai bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
Je li ti mislis da ljudi koji su klinicki depresivni mogu se lizlijeciti tako sto sto ce otici plivati? Nemoj biti neozbiljan. Kod nas se depresija bas shvata zdravo za gotovo. Dovoljno je zaplivati malo na Otoci, otici da te izmasiraju i nema vise problema. Eh da je zivot tako lagan. Tebi izgleda da jeste.
- stakasa
#137 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Meni je golemo kako se ti usudujes razbacivati dijagnozama, razmislis li ikad sta se moze desit da te neko poslusa i ne vrati se. Ok, uspjesan si, jak, kapa dole ali pisu ti ovde ljudi sa vlastitim iskustvima, djele svoju muku da bi neko drugi izbjego kroz sto su oni prosli.HAVANA wrote:Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konjai bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#138 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ne znam da li pricas o postratnom depresivnom stanju ili uopsteno situaciji koja te poklopila u zivotu?Hakiz wrote:
Zato mi je Tomhawkova priča malo šuplja, kada kaže vidio da ide ka teškoj depresiji pa prikočio. Ne vidiš ti to prijatelju, to se desi da ni sam ne znaš šta te je snašlo, ni zašto.
Dakle, obavezno stručna pomoć.
Znam kako sam se osjecao. Kao strano tijelo sam sebi. Sve mi je bilo cudno. I neki strah me obuhvatao. I uspio sam izaci iz toga bez ikakve pomoci.
Ne kazem da svako moze i naravno da je potrebna strucna pomoc u vecini slucajeva.
Ali da ljudi pribjegavaju tabletama i za sitnicu, itekako. I onda poslije belaj.
-
Fudo387
#139 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Piva, rostilj, Trebevic, sevdah, to je najbolja terapija. Ja, dobri sifoni i guzovi djeluju pozitivno i opustajuce....jebo tablete.HAVANA wrote:Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konjai bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
- 512MB
#140 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Sport je najbolji dugorocni lijek protiv depresije i bolesti prouzrokovane stresom. Stres hormone kao adrenalin il cortisol mogu samo serotonin ili endorfin neutralizirat, a tijelo izlucuje endorfine kroz sport ili sex. 
-
Zoya
#141 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Čitam havanu i ne vjerujem
čuj bazeni, fitnes. I šta ima još kod tebe?
-
Fudo387
#142 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Mozda radi kao predstavnik za farmaceutsku kompaniju.stakasa wrote:Meni je golemo kako se ti usudujes razbacivati dijagnozama, razmislis li ikad sta se moze desit da te neko poslusa i ne vrati se. Ok, uspjesan si, jak, kapa dole ali pisu ti ovde ljudi sa vlastitim iskustvima, djele svoju muku da bi neko drugi izbjego kroz sto su oni prosli.HAVANA wrote:Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konjai bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
-
dudlov
#143 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
evo jedan frišak primjerdezurni_ucenik wrote:HAVANA wrote:Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konjai bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
Je li ti mislis da ljudi koji su klinicki depresivni mogu se lizlijeciti tako sto sto ce otici plivati? Nemoj biti neozbiljan. Kod nas se depresija bas shvata zdravo za gotovo. Dovoljno je zaplivati malo na Otoci, otici da te izmasiraju i nema vise problema. Eh da je zivot tako lagan. Tebi izgleda da jeste.
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170529121
- insomnia78
#144 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Mozes, mozesmeteorit135531 wrote:Lazu svi odreda.seln wrote:Ima li neko ovdje da ne uzma psihofarmaka?![]()
![]()
![]()
![]()
Niko ovdje ne uzima nista.
Ako popiju jedan leksilijum, misle da su dovoljno kompetentni, da svima kazu da su navuceni. da se pokazu forumu, da se dokazu virutelnom svijetu, da su oni nesto probali. da su zajebani. u podsvjesti im je generisana takva misao, ali nista oni nisu ni vidjeli ni osjetili.
Psihofarmaci/Anksiolitici su u stanju covjeka da posalju pod zemlju. Samo sto prosjecnom bosanskom vukodlaku ne mozes objasniti da se sa takvim
stvarima ne segacis i ne igras, jer te carobne tablete sto treba da lijece, mogu da te ovjere.
Kad covjek kaze da mogu da te ovjere, mogu da te posalju na put bez povratka.![]()
Benzodiazepini tj. lijekovi za smirenje, su jedno velika nistavilo, obzirom kakve druge vrste lijekova su u ponudi na trzistu BIH, i naravno da svi ti lijekovi ubijaju, ali stvar je u tome sto ljudi generalno vole da se foliraju i da govore o necemu o cemu blage veze nemaju.
Pola grada navuceno na tramale, a ljudi i ne znaju kako ta tableta izgleda, i za sto sluzi , i ne znaju ni kako se primjenju, jel to samo tableta, ili je mozda i injekcija, koji je genericki naziv za sve vrste tog lijeka, i kakva mu je primjena i doziranje?
imas ti i neke vrste lijekova koji su u stanju i Sipinu carapu uspavati, i od nje napraviti zombija koji ne moze biti u stanju da se brani.
Jedna takva tableta moze covjeka da ohladi za sva vremena. I naravno, svi ti lijekovi se ni u ludilu ne nalaze u slobodnoj prodaji, ali eto.. Nalaze se u apotekama, samo sto ne mozes doci na salter i reci, eh dajte mi jedan Tramadol.
-
Fudo387
#145 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Pa nije se utusio sto je depresivan vec sto ne zna skakati u vodu.dudlov wrote:evo jedan frišak primjerdezurni_ucenik wrote:HAVANA wrote:Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konjai bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170529121
A mozda je i sporet potrefio.
-
Hakiz
#146 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Kod mene je bila uglavnom apatija, ne želiš da ustaneš iz kreveta, nije ti ni do čega, plus napadi panike, strahovi, fiksiranje na to da će se desiti nešto loše, neka teška bolest. Uz to osjećaj da gubim razum. Nisam imao faze da želim samoubistvo, ali da sam mogao izgubiti posao jer nisam htio ustati, moglo se desiti.stakasa wrote:@Hakiz, sta je tu najveci problem - je li da covjek razmislja o samoubistvu ili si potpuno nesposoban da djelujes?
Prvi put je bilo gore jer nisam znao šta se dešava. Drugi put je bilo malo lakše, ali opet sam morao proći fazu sa tabletama da uopšte mogu funkcionisati.
Nemam savjet osim jednog: Ne pokušavati sam se liječiti i obavezno otići po stručnu pomoć. Treba znati koja tableta, kada prestati ili kada tu tabletu zamijeniti sa drugom da ne bi došlo do ovisnosti. Recimo Zoloft se ne smije piti tek tako, čovjeka se mora uvesti u Zoloft i izvesti iz Zolofta, ne može samo jedan dan počneš i onda samo jedan dan prestaneš.
Kod mene je bila kombinacija tableta, psihoterapije i autogeni trening preporučen i naučen od psihologa.
Last edited by Hakiz on 29/05/2017 17:56, edited 1 time in total.
- stakasa
#147 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Drago mi je da si se izvukao. Praktikujes li sport da se ponovo ne bi nasao u istoj prilici?Hakiz wrote:Kod mene je bila uglavnom apatija, ne želiš da ustaneš iz kreveta, nije ti ni do čega, plus napadi panike, strahovi, fiksiranje na to da će se desiti nešto loše, neka teška bolest. Uz to osjećaj da gubim razum. Nisam imao faze da želim samoubistvo, ali da sam mogao izgubiti posao jer nisam htio ustati, moglo se desiti.stakasa wrote:@Hakiz, sta je tu najveci problem - je li da covjek razmislja o samoubistvu ili si potpuno nesposoban da djelujes?
Prvi put je bilo gore jer nisam znao šta se dešava. Drugi put je bilo malo lakše, ali opet sam morao proći fazu sa tabletama da uopšte mogu funkcionisati.
Nemam savjet osim jednog: Ne pokušavati sam se liječiti i obavezno otići po stručnu pomoć. Treba znati koja tableta, kada prestati ili kada tu tabletu zamijeniti sa drugom da ne bi došlo do ovisnosti. Recimo Zoloft se ne smije piti tek tako, čovjeka se mora uvesti u Zoloft i izvesti iz Zolofta, ne može samo jedan dan počneš i onda samo jedan dan prestaneš.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#148 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Vecina ovih simptoma. A cak i na poslu sam znao danima biti bezvoljan, nije me bilo briga hocu li sta uraditi i pored upozorenja, ostajao sam ravnodusan.Hakiz wrote:
Kod mene je bila uglavnom apatija, ne želiš da ustaneš iz kreveta, nije ti ni do čega, plus napadi panike, strahovi, fiksiranje na to da će se desiti nešto loše, neka teška bolest. Uz to osjećaj da gubim razum. Nisam imao faze da želim samoubistvo, ali da sam mogao izgubiti posao jer nisam htio ustati, moglo se desiti.
I uspio sam izaci iz toga. Mogu reci, cak sam stekao neko zivotno iskustvo koje mi je dalo snagu i gdje drugacije gledam na neke stvari danas.
- 512MB
#149 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ljudi bez zajebancije ovo sta kazu Fudo i HAVANA mozda zvuci malo shanerski, ali u sustini je bas TO sta su meni kroz sate i sate terapija i razgovora doktori i strucnjaci i rekli, ne bas doslovno
ali "Sport, rostilj, trebe, guze, plivanje, masaze, itd itd" su jedini dugotrajni lijek protiv depresije i stresa. Samoizolacija ima protuefekat. A tablete su kratkorocna pomoc da se covjek dohaviza nekako... Haman mi ovaj zadnji nerece "guzis li ti sta haveru".
Last edited by 512MB on 29/05/2017 17:58, edited 1 time in total.
- stakasa
#150 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Joj jarane ovo je ko kad prvi put udes u kazino i odma dobijesTomahawk11 wrote:Vecina ovih simptoma. A cak i na poslu sam znao danima biti bezvoljan, nije me bilo briga hocu li sta uraditi i pored upozorenja, ostajao sam ravnodusan.Hakiz wrote:
Kod mene je bila uglavnom apatija, ne želiš da ustaneš iz kreveta, nije ti ni do čega, plus napadi panike, strahovi, fiksiranje na to da će se desiti nešto loše, neka teška bolest. Uz to osjećaj da gubim razum. Nisam imao faze da želim samoubistvo, ali da sam mogao izgubiti posao jer nisam htio ustati, moglo se desiti.
I uspio sam izaci iz toga. Mogu reci, cak sam stekao neko zivotno iskustvo koje mi je dalo snagu i gdje drugacije gledam na neke stvari danas.
Mislis kasnije proliva si sistem, dizes uloge.
Zajebajem se, nadam se da ti se nece vracati