Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
triconja

#126 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by triconja »

Evo gledam alien covenant i ova vadi tablet i gleda video a godina 2.1k i neka :lol: Ne mogu vjerovati da imaju tako primitivnu viziju buducnosti :lol:
Connaisseur Karlin

#127 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Connaisseur Karlin »

triconja wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
triconja, pa mi svakodnevno udisemo prasinu koja upada svakodnevno u Zemljinu atmosferu :)
ja vjerjem da je svasta nesto uticalo na formiranje organizama na Zemlji, vanjski u unutarnji faktori :)
radijacija je kosntanto pristuna na Zemlji :) Karbon je znacjana element :) ima tu niz faktora :-D jedan beskonacan niz :-D
Ja vjerujem da je evolucija tacan odgovor.
evolucija objasnjava promjene organizama, a ne korijen, izvor postanka organizama :) proetini su jedan od kljucnih materijala za daljnje istrazivanje :)
triconja

#128 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by triconja »

triconja wrote:
triconja, pa mi svakodnevno udisemo prasinu koja upada svakodnevno u Zemljinu atmosferu :)
ja vjerjem da je svasta nesto uticalo na formiranje organizama na Zemlji, vanjski u unutarnji faktori :)
radijacija je kosntanto pristuna na Zemlji :) Karbon je znacjana element :) ima tu niz faktora :-D jedan beskonacan niz :-D
evolucija objasnjava promjene organizama, a ne korijen, izvor postanka organizama :) proetini su jedan od kljucnih materijala za daljnje istrazivanje :)
Pod evolucija ne mislim na promjene na zivim organizmima, mada i to spada pod evoluciju, nego drugu granu a to je hemijska evolucija koja objasnjava kako je moguce dobiti nesto iz necega drugog u univerzumu :thumbup:
Connaisseur Karlin

#129 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Connaisseur Karlin »

triconja wrote:
triconja wrote:
Pod evolucija ne mislim na promjene na zivim organizmima, mada i to spada pod evoluciju, nego drugu granu a to je hemijska evolucija koja objasnjava kako je moguce dobiti nesto iz necega drugog u univerzumu :thumbup:
pretpostavlja se da Zemlja oduvijek posjeduje sve kemijske elemente, a u skladu sa promenama u Zemlji i na Zemlji,desavala su se razne kemijske promjene :) izvor zivota je voda , tj. kontakt sa vodom j euslovio pocetak zivota na Zemlji :-D
Jack Be Nimble

#130 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Jack Be Nimble »

triconja wrote:Evo gledam alien covenant i ova vadi tablet i gleda video a godina 2.1k i neka :lol: Ne mogu vjerovati da imaju tako primitivnu viziju buducnosti :lol:
Za par godina kada budu na brodu Nostrom nece imati Ms-Dos a kamo li tablete i filmove :D
patriot_1

#131 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

triconja

Ako i je,to ne isključuje Boga kao pokretača iste!
Smrcak15

#132 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Smrcak15 »

triconja wrote:
sa cim se slazes, sto ti je tesko povjerovati :?

pitala sma te dali razumijes znacenje pojmova i kako ih primjenjujes u svom svijetu vjerovanja :)

Tesko mi je povjerovati da se bog bakce oko ljudi i da je imanentan.
Moje vidjenje boga je da je stvorio sve (uspostavio fizicke zakone) i to je to. Nema nikakvih intervencija i poslanika. Nema molitve i da bog da. Jednostavno sta god da uradis uradis sam, bog nije tu da bude tvoje rame za plakanje.

Mozes se zahvaljivati bogu na tome sto je stvorio sve ali sad cigancenje i moljakanje za sve mi ne ide u glavu.
evo javlja ti se Bog iz Kur'ana, kaze ti nesto:
36. Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?

115.Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?”
Smrcak15

#133 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Smrcak15 »

triconja wrote: Ja vjerujem da je evolucija tacan odgovor.
na osnovu cega?

teorija evolucije je teorija koja pocinje od sredine a ne od pocetka, jer ne objasnjava pocetak zivota ni kako je zivot nastao, nego krene objasnjavati od sredine sa formulom slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture, kao kad bi ja bacao case na pod vjecno i nadao se da slucajnim dogadjajem ce se stvoriti 3 male casise kad velika casa udari od pod.

Kako recimo da ti priroda/evolucija koja nema razum daje tebi razum, kako neko moze da ti dadne a nema to u svom posjedu?

dali si uopste upoznat sa nanomasinerijom? kako onda evolucijski nastade i nemoj mi sa fazonima sekrecioni sistem tipa 3 koji se razvijo u flagerlarne motore jer to nije to.

Kako recimo da mutacija koja je djeluje nesvjesno i nemoze da vidi okruzenje povlaci svjesne poteze tako sto imitira okruzenje u kojem se zivotinja nalazi pa formira tijelo zivotinje da izgleda bojom, formom i konturama poput okruzenja.
tranquil

#134 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by tranquil »

Oduvijek sam se pitao zašto mi je "Čarobnjak iz Oza" tako legao.

Sada shvatam da se poklapa sa nekim mojim uvjerenjima. To je priča o hodočasnicima koji idu da pronađu natprirodno biće koje bi im dalo unutrašnje osobine koje im nedostaju, kao što su emocije, hrabrost ili razum. Na kraju pronalaze da to natprirodno biće ne postoji i da je ono plod manipulacije, pa makar i u časne svrhe, čovjeka koji je htio da navede druge ljude da rade ono što on misli da je dobro. I što je najvažnije, hodočasnici su otkrili da se te osobine koje su tražili već nalaze u njima, bez potrebe za vanjskom intervencijom.
Smrcak15

#135 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Smrcak15 »

tranquil wrote:Oduvijek sam se pitao zašto mi je "Čarobnjak iz Oza" tako legao.

Sada shvatam da se poklapa sa nekim mojim uvjerenjima. To je priča o hodočasnicima koji idu da pronađu natprirodno biće koje bi im dalo unutrašnje osobine koje im nedostaju, kao što su emocije, hrabrost ili razum. Na kraju pronalaze da to natprirodno biće ne postoji i da je ono plod manipulacije, pa makar i u časne svrhe, čovjeka koji je htio da navede druge ljude da rade ono što on misli da je dobro. I što je najvažnije, hodočasnici su otkrili da se te osobine koje su tražili već nalaze u njima, bez potrebe za vanjskom intervencijom.
ako ciljas na muslimane onda si fulio brutalno, muslimanski hodocasnik kada ide na Hadzdz ne ide da pronadje Boga nego ga je vec pronasao pa samo slijedi njegovo naredjenje da se posjeti njegova Kuca, jer Hadzdz je simulacija smrti i sudnjeg dana, znas ono kad Hor ima probe prije nastupa tako i muslimani na hadzdz idu dodje im kao simulacija smrti i sudnjeg dana, jer su obuceni svi u istu jednostavnu bijelu otjecu poput cefina u koje se umotavaju mrtvaci, stajanje na poljani gdje su 4 ili 5 miliona ljudi najbolje oslikava sudnji dan na ovome svijetu, svi isti pred bogom, i kraljevi i siromasi, tako da to iskustvo doprinosi dusevnom uzdizanju vjernika
arzuhal

#136 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by arzuhal »

Ne cilja bola' na muslimane, misli generalno na potrebu i potragu za Bogom...
tranquil

#137 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by tranquil »

Smrcak15 wrote:

ako ciljas na muslimane onda si fulio brutalno, muslimanski hodocasnik kada ide na Hadzdz ne ide da pronadje Boga nego ga je vec pronasao pa samo slijedi njegovo naredjenje da se posjeti njegova Kuca, jer Hadzdz je simulacija smrti i sudnjeg dana, znas ono kad Hor ima probe prije nastupa tako i muslimani na hadzdz idu dodje im kao simulacija smrti i sudnjeg dana, jer su obuceni svi u istu jednostavnu bijelu otjecu poput cefina u koje se umotavaju mrtvaci, stajanje na poljani gdje su 4 ili 5 miliona ljudi najbolje oslikava sudnji dan na ovome svijetu, svi isti pred bogom, i kraljevi i siromasi, tako da to iskustvo doprinosi dusevnom uzdizanju vjernika
Ciljam na "Čarobnjaka iz Oza", kao što sam naveo u prvoj rečenici i čiju sam radnju doslovno prepričao, prilagodivši terminologiju ovoj temi. Riječ "hodočasnik" nije ekskluzivna za muslimane, nije čak ni za religiju. Moj omiljeni primjer korištenja te riječi je zapravu u naučnoj fantastici, "Hyperion" Dan Simmons-a.

Tako da si ti taj koji je brutalno fulio.
Smrcak15

#138 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Smrcak15 »

tranquil wrote:
Smrcak15 wrote:

Ciljam na "Čarobnjaka iz Oza", kao što sam naveo u prvoj rečenici i čiju sam radnju doslovno prepričao, prilagodivši terminologiju ovoj temi. Riječ "hodočasnik" nije ekskluzivna za muslimane, nije čak ni za religiju. Moj omiljeni primjer korištenja te riječi je zapravu u naučnoj fantastici, "Hyperion" Dan Simmons-a.

Tako da si ti taj koji je brutalno fulio.
dobro onda, fulio sam... :D
triconja

#139 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by triconja »

patriot_1 wrote:
triconja

Ako i je,to ne isključuje Boga kao pokretača iste!
Naravno.
triconja

#140 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by triconja »

Ali ne razumijem kako ljudima kad se spomene evolucija odmah misle na "kako je covjek nasto od majmuna". Dosta hemijskih elemenata moze nastati u zvijezdama, moze nastati prelaskom energije u masu (i jos dodaj radijaciju), organsko moze nastati od neorganskog (proces je dug). I ovo ne izbacuje boga iz stvaranja univerzuma. :thumbup:

Evolucija znaci spora promjena :lol:
Smrcak15

#141 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Smrcak15 »

triconja wrote:Ali ne razumijem kako ljudima kad se spomene evolucija odmah misle na "kako je covjek nasto od majmuna". Dosta hemijskih elemenata moze nastati u zvijezdama, moze nastati prelaskom energije u masu (i jos dodaj radijaciju), organsko moze nastati od neorganskog (proces je dug). I ovo ne izbacuje boga iz stvaranja univerzuma. :thumbup:

Ali ne razumijem kako ljudima kad se spomene evolucija odmah misle na "kako je covjek nasto od majmuna".
nije od majmuna nego od majmunolikih bica.
triconja

#142 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by triconja »

Smrcak15 wrote:
triconja wrote:Ali ne razumijem kako ljudima kad se spomene evolucija odmah misle na "kako je covjek nasto od majmuna". Dosta hemijskih elemenata moze nastati u zvijezdama, moze nastati prelaskom energije u masu (i jos dodaj radijaciju), organsko moze nastati od neorganskog (proces je dug). I ovo ne izbacuje boga iz stvaranja univerzuma. :thumbup:

Ali ne razumijem kako ljudima kad se spomene evolucija odmah misle na "kako je covjek nasto od majmuna".
nije od majmuna nego od majmunolikih bica.
Zamisli da je nasto od majmuna? Ne vidim u tome nikakav problem :mrgreen:
Smrcak15

#143 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Smrcak15 »

triconja wrote: Zamisli da je nasto od majmuna? Ne vidim u tome nikakav problem :mrgreen:
nemogu zamisliti jer nevidim mehanizme kako to moze da se desi samo od sebe.
triconja

#144 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by triconja »

Smrcak15 wrote:
triconja wrote: Zamisli da je nasto od majmuna? Ne vidim u tome nikakav problem :mrgreen:
nemogu zamisliti jer nevidim mehanizme kako to moze da se desi samo od sebe.
Ne mogu svi sve razumjeti, a na nama da prihvatimo drugacija razmisljanja. :thumbup:
harač

#145 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
na osnovu cega?

teorija evolucije je teorija koja pocinje od sredine a ne od pocetka, jer ne objasnjava pocetak zivota ni kako je zivot nastao, nego krene objasnjavati od sredine sa formulom slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture, kao kad bi ja bacao case na pod vjecno i nadao se da slucajnim dogadjajem ce se stvoriti 3 male casise kad velika casa udari od pod.

Kako recimo da ti priroda/evolucija koja nema razum daje tebi razum, kako neko moze da ti dadne a nema to u svom posjedu?

dali si uopste upoznat sa nanomasinerijom? kako onda evolucijski nastade i nemoj mi sa fazonima sekrecioni sistem tipa 3 koji se razvijo u flagerlarne motore jer to nije to.

Kako recimo da mutacija koja je djeluje nesvjesno i nemoze da vidi okruzenje povlaci svjesne poteze tako sto imitira okruzenje u kojem se zivotinja nalazi pa formira tijelo zivotinje da izgleda bojom, formom i konturama poput okruzenja.
tvoja naucna (i svaka druga) nepismenost, a koja se ocituje u besramnom trolanju, poprimila je tolike razmjere da covjek jednostavno mora izbjeci jaspersovsku metafizicku krivicu i intervenisati

pocni sa ovim predavanjem Mohameda Noora, predvidjeno je za pocetnicki nivo: https://www.coursera.org/learn/genetics-evolution
Smrcak15

#146 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:
na osnovu cega?

tvoja naucna (i svaka druga) nepismenost, a koja se ocituje u besramnom trolanju, poprimila je tolike razmjere da covjek jednostavno mora izbjeci jaspersovsku metafizicku krivicu i intervenisati

pocni sa ovim predavanjem Mohameda Noora, predvidjeno je za pocetnicki nivo: https://www.coursera.org/learn/genetics-evolution
stani malo ba, trolanje postavljanje pitanja, i poslije diskusija, pa sto ce nam onda forum ako nece biti diskusije??

koliko vidim razumljiva sam pitanja postavio, pa ako toliko vjerujes u tu evoluciju valjda bi nam trebao ponuditi odgovor na ta pitanja kad vec vjerujes u tu teoriju.
Dope_Man

#147 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Dope_Man »

I jos jedna tema koja se od OK pitanja, i normalne price u pocetku presla na dokazivanje jednom covjeku, koji je dosta puta dokazao da ne poznaje osnovne naucne pojmove, da nema pojma o nauci, niti naucnim teorijama.

Ima li smisla?
Nema.
:-)
tranquil

#148 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by tranquil »

Dope_Man wrote:I jos jedna tema koja se od OK pitanja, i normalne price u pocetku presla na dokazivanje jednom covjeku, koji je dosta puta dokazao da ne poznaje osnovne naucne pojmove, da nema pojma o nauci, niti naucnim teorijama.

Ima li smisla?
Nema.
:-)
Ali kako ne shvataš - teorija gravitacije je teorija koja počinje od sredine a ne od početka, jer ne objašnjava početak padanja objekta ni kako je objekat krenuo prema dole, nego krene objašnjavati od sredine sa formulom "slučajno pokrenuto tijelo pada prema dole", kao kada bih ja sada stavljao vječno čašu na površinu, i nadao se da ce slučajnim djelovanjem čaša nastaviti sama da pada dalje sa površine.

Kako recimo da priroda/gravitacija koja nema razum daje tebi da ti kisne glava, kako neko može da pokisne a neko ne?

Otprilike taj nivo rasprave :-) Neka sa tim pitanjima ode na temu o Higgsovom bozonu, pa da vidimo koliko će imati strpljenja da mu objašnjavaju.
Dope_Man

#149 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Dope_Man »

Pa zato i kazem da nema smisla vise uopste odgovarati na te bezvezne upade sa istim starim glupostima u kojima nema nista do nerazumjevanja jednog pojedinca o tome sta je uopste naucna teorija, pa onda dalje.

Treba se drzati teme. Ja svoje davno rekoh, neki eto rekose da covjek moze biti covjek bez vjere, ali ne bez boga.. ne da mi se ulaziti sa takvima u raspravu, ali eto nekome mozda i da. Ali bolje i to nego opet objasnjavati da teorija gravitacije odlicno objasnjava kretanje lopte prema Zemlji iako ne govori nista o covjeku koji je ispustio lopticu.
triconja

#150 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by triconja »

Dope_Man wrote:Pa zato i kazem da nema smisla vise uopste odgovarati na te bezvezne upade sa istim starim glupostima u kojima nema nista do nerazumjevanja jednog pojedinca o tome sta je uopste naucna teorija, pa onda dalje.

Treba se drzati teme. Ja svoje davno rekoh, neki eto rekose da covjek moze biti covjek bez vjere, ali ne bez boga.. ne da mi se ulaziti sa takvima u raspravu, ali eto nekome mozda i da. Ali bolje i to nego opet objasnjavati da teorija gravitacije odlicno objasnjava kretanje lopte prema Zemlji iako ne govori nista o covjeku koji je ispustio lopticu.
Izgleda nekim ljudima je najteze napustiti konfort "mozga na pasu" :lol: , treba malo razmisljati van granica koje je religija nametnula da se donose neki zakljucci. :thumbup:
Post Reply