Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BlackRiver

#126 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by BlackRiver »

beobasket wrote:
512MB wrote:Preseliti se u Evropu neznaci otici iz Bosne. Globalizacija je davno uzela maha. Kratke su to relacije a predobri autoputevi i auta. Programeri hem imaju bombasticne plate hem zahvaljujuci internetu i vpn-u nisu toliko vezani za biro tojest radno mjesto. Znam masu ljudi koji rade par mjeseci iz BiH, preko ljeta sa mora u Hrv i onako inace negdje u EU. Kratki dogovor sa kolegama i chefom i eto te pola godine home office iz rodne kuce u Banja Luci na Vrbasu, kao ja trenutno :bih:
Jel, jos malo pa cemo doktori vrsiti operacije u kucnoj sobi, u Banja Luci na Vrbasu? :oops: Globalizacija je McDonalds, Kan't find chicken, eBay, Amazon, Facebook i nista drugo. Nemoj reci, da tebi dodje klima u jednoj Norveskoj isto kao ona na Jadranu ili Banja Luci? Samo banalan primjer. Biti programe jer u mojim ocima isto biti obican radnik u fabrici. Pa kad je sve tako bajno zasto nazivaju programere, code monkeys?
Svi smo mi samo kotacici u velikoj masini zvanoj kapitalizam. I ja kao programer i moj sef kao neki "vodja" i onaj radnik sto cisti cestu. Ali mislim da opet u vecini slucajeva ne mozes porediti uslove za rad jednog programera u Austriji ili Njemackoj i onoga u Bosni. Da me neko ne shvati pogresno, ima u BiH dobrih kompanija, koje dobro posluju. Naravno, u zivotu uvijek mozes odabrati tu opciju da budes "Code monkey" i da provedes karijeru u stalnom stagniranju, ili mozes naci poslodavca koji ce malo ozbiljnije shvatiti tvoje ambicije, pa mozda i uloziti u tebe.

Sve to mnogo vise dolazi do izrazaja u uredjenom drustvu, tako da je to jedan od glavnih razloga zasto ljudi odlaze.

To i naravno 13-ta i 14-ta plata :D
512MB

#127 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

beobasket wrote:
512MB wrote:Preseliti se u Evropu neznaci otici iz Bosne. Globalizacija je davno uzela maha. Kratke su to relacije a predobri autoputevi i auta. Programeri hem imaju bombasticne plate hem zahvaljujuci internetu i vpn-u nisu toliko vezani za biro tojest radno mjesto. Znam masu ljudi koji rade par mjeseci iz BiH, preko ljeta sa mora u Hrv i onako inace negdje u EU. Kratki dogovor sa kolegama i chefom i eto te pola godine home office iz rodne kuce u Banja Luci na Vrbasu, kao ja trenutno :bih:
Jel, jos malo pa cemo doktori vrsiti operacije u kucnoj sobi, u Banja Luci na Vrbasu? :oops: Globalizacija je McDonalds, Kan't find chicken, eBay, Amazon, Facebook i nista drugo. Nemoj reci, da tebi dodje klima u jednoj Norveskoj isto kao ona na Jadranu ili Banja Luci? Samo banalan primjer. Biti programe jer u mojim ocima isto biti obican radnik u fabrici. Pa kad je sve tako bajno zasto nazivaju programere, code monkeys?

Nekontam sta je pisac htio reci :D
stakasa

#128 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

512MB wrote:
beobasket wrote:

Sta ce jadni zviz i njega je shvatit
Melbourne_Australia

#129 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

Kod mene je kontra:) Ja sam se nakon 20 godina vratio kuci u Sa....18 godina zivio u Australiji i drzavljanstvo Australije imam od 1994 godine, tako da sam se dobrovoljno vratio, vec 10 godina sam u svom Sarajevu :izet: :izet:
beobasket

#130 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by beobasket »

512MB wrote:
beobasket wrote:

Pises o nekim stvarima kao da je kasika u medu. Od sebe pravis statistiku kao da vas je 5.000 a ja sam samo malo na svoj nacin napisao kako bi jos "mozda" trebalo ili moglo biti.
zforumas

#131 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by zforumas »

512MB wrote:
beobasket wrote:

Sta ce reci...svi mi glupani, peremo guzice, zivimo na socijali, niko nista ne zna niti zaradjuje. Jedino on se uspio snaci i integrisati i postati Europejac.

Pa ima nas koji radimo neke normalne poslove, koji mozemo raditi od kuce i za to biti placeni isto kao da smo na poslu. Cak dobijes povrat poreza za potrebe kucnog ureda.
I da, postoje i druge grane IT-a osim programiranja...
beobasket

#132 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by beobasket »

Melbourne_Australia wrote:Kod mene je kontra:) Ja sam se nakon 20 godina vratio kuci u Sa....18 godina zivio u Australiji i drzavljanstvo Australije imam od 1994 godine, tako da sam se dobrovoljno vratio, vec 10 godina sam u svom Sarajevu :izet: :izet:

:D
Melbourne_Australia

#133 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

beobasket wrote:
Melbourne_Australia wrote:Kod mene je kontra:) Ja sam se nakon 20 godina vratio kuci u Sa....18 godina zivio u Australiji i drzavljanstvo Australije imam od 1994 godine, tako da sam se dobrovoljno vratio, vec 10 godina sam u svom Sarajevu :izet: :izet:

Nema nista gore za starog insana da zivi u tudjoj zemlji a jezik ne zna.....Nazalost to je zatvor za stare ljude...Zato oni jedva cekaju da dodju u svoju kucu u BIH i ja stare ljude razumijem skroz....A ovaj cikica je najbolji primjer, iz Melbourne je u znam ga iz vidjenja, hercgovac je mislim iz Stoca..
512MB

#134 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

beobasket wrote:
512MB wrote:Nekontam sta je pisac htio reci :D
Pises o nekim stvarima kao da je kasika u medu. Od sebe pravis statistiku kao da vas je 5.000 a ja sam samo malo na svoj nacin napisao kako bi jos "mozda" trebalo ili moglo biti.
Neznam jarane, meni je i vise nego kasika u medu :thumbup:
beobasket

#135 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by beobasket »

512MB wrote:
beobasket wrote:
512MB wrote:Nekontam sta je pisac htio reci :D
Neznam jarane, meni je i vise nego kasika u medu :thumbup:

Cestitke tebi samo jel relano da ce tako biti skoro sve i jednom od reda?
512MB

#136 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Ako znas zanat koji je trazen onda da. Uglavnom vece su sanse neg u BiH. Ali nije to poanta, htio sam reci da ako zivis i radis u evropi nisi otiso iz BiH...
insomnia78

#137 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Zato sto se rano smrkne. Vidi ovdje sad
Image
Zapad je cudo :lol:
512MB

#138 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Kakav je ovo getto :D
insomnia78

#139 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Tu zive ovi sto guzice peru starcima
pustopoljina

#140 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by pustopoljina »

beobasket wrote:

da nije vozio po pjesackoj stazi niko ga ne bi ni zaustavio, al' tacno nas onaj covjek, ima to djecu, ima unucad, mogao milion puta registrirati al' on je najpametniji, sta's ti njemu pricati...onaj momcic tamo samo jadan stoji.
inace,ja dobrog posla biti policajac u australiji :D ganjas neke hjuse :lol:
beobasket

#141 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by beobasket »

insomnia78 wrote:Zato sto se rano smrkne. Vidi ovdje sad
Image
Zapad je cudo :lol:
Kod mene je tako u 22:00. Blagi mark ovih dana izmedju 23:15 i 3:30 :izet: za koji dan ce samo biti izmedju 23:45 i 02:00
Rockefeller

#142 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Rockefeller »

Ma jednostavno se otislo. Sa 22, trbuhom za kruhom. Prvo to se gleda a onda ostali razlozi kao skolstvo, zdravstvo itd.
KB9

#143 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by KB9 »

otjeralo vas to sto ste kukavice
Connaisseur Karlin

#144 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Connaisseur Karlin »

KB9 wrote:otjeralo vas to sto ste kukavice
zasto kukavice :shock: znaci, svi koji emigriraju/migriraju u svijetu su kukavice :D
KB9

#145 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by KB9 »

Connaisseur Karlin wrote:
KB9 wrote:otjeralo vas to sto ste kukavice
zasto kukavice :shock: znaci, svi koji emigriraju/migriraju u svijetu su kukavice :D
nasi su kukavce i gotovaneri dok su na svom, lakse i drazr im hansu bit rob nego kod kuce mrdnut malo
izgubljena dusa

#146 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by izgubljena dusa »

Bolje biti "rob" Hansu, nego fadilu, kifli...i ostalim minderasima i uhljupima...
Kod Hansa ne kasni plata i od te plate mozes zivjeti.
A kad fadil "udari" poreze i akcize, kifla zavrne vodu, a sebija uredi klinicki centar....kakva je to ljepota :izet:
ejjus

#147 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by ejjus »

--
Last edited by ejjus on 06/11/2017 21:10, edited 1 time in total.
Margita81

#148 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Margita81 »

Ljudi dzaba sirite temu. BiH je po mnogocemu jedna od najgorih drzava u svijetu za zivot. Krenimo samo od toga.
I ako imas priliku da pocnes da gradis zivot u nekoj novoj zdravijoj i normalnijoj sredini naravno da ces objerucke da prihvatis priliku.
I nije SAMO stvar dobrih i redovnih placa, ima tu jos milion stvari koje su u BiH misaona imenica..
hrle1976

#149 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

BlackRiver wrote:Cuj sta me je natjeralo da odem?

Zivio i radio u SA kao programer, jedva spajao kraj s krajem.
Zivio i radio u ZG kao programer, malo bolja situacija, ali perspektiva gotovo ista kao i u Bosni. Znaci, nula bodova.

Dosao u Salzburg gdje zivim i radim kao programer i ne pada mi na pamet da se ikad vratim.

Razlika u sistemu je vise nego ocigledna. BiH je kao sistem zamisljena da ne funkcionira kako treba. I to se nikad nece promijeniti, bez obzira koliko pojedinac imao volje i snage za promjenu.

Ovdje ce sistem izvuci maksimum iz tebe. Radit ces, ali ces imati i zivot dostojan covjeka.

Kratko i jasno :)
I sta sutra ti dadnu sut kardu vlasti Austrije? Razumijem ja tebe da ti neces ali jarane ne odlucujes ti. Sta je Njemacka sutnula ljudi nazad u BiH, vise nego sto ih ima u Austriji.
broj dva

#150 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by broj dva »

U tri slova
HVO
Post Reply