Trofazna struja (pitanje za elektricare)
- B6Redhell
#126 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
ako se koristi neutralna ko uzemljenje, obije skice mogu posluziti, prva skica je dobra samo ako se dovede uzemljenje lakse ga izolovati od nule,
a kad bih kod mene kuci bila stara instalacija bez uzemljenja radije bi koristio drugu skicu gdje nula/uzemljenje idu preko sklopke.....
a kad bih kod mene kuci bila stara instalacija bez uzemljenja radije bi koristio drugu skicu gdje nula/uzemljenje idu preko sklopke.....
-
mali jomu
#127 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
B6Redhell wrote: ako se koristi neutralna ko uzemljenje, obije skice mogu posluziti, prva skica je dobra samo ako se dovede uzemljenje lakse ga izolovati od nule,
Prva slika je ispravna.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#128 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Da, jer na drugoj slici FID/RCD ne radi jer je premosten... a vjeruj mi da to vrlo cesto vidim...mali jomu wrote:B6Redhell wrote: ako se koristi neutralna ko uzemljenje, obije skice mogu posluziti, prva skica je dobra samo ako se dovede uzemljenje lakse ga izolovati od nule,
Prva slika je ispravna.
- mk ultra
#129 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Na drugoj fid nece reagovati na prvoj hoce... jer se petlja zatvori prije sklopke i ista nula se vrati na sklopku i ne reagujenagibSA wrote:Nije fazon da li ce raditi ili ne, vec da li je pravilno. Nikako se ne petlja sa uzemljenjem preko nula kao na ovim slikama gore.mali jomu wrote:
Radi..... nula je uzemljenje (vidis li..? ako ne vidis ne diraj nista i zovi pravog elektricara)
Druga slika bi mogla proci, jer u slucaju zemljospoja, struja bi se vratila kroz nulu i sklopka izbacila sve faze.
Prva slika nije bas pametno vezati.
Bilo kako bilo, ne valja ni jedna ni druga slika.
U 95% slucajeva i kad ima uzemljenje na objektu, poveze se sa nulom na grmo
Rijeko ko ostavi sve odvojeno, osim BH telwcoma
- studiorum_tuzlaensis
#130 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Ima razlog, a i školski je.mk ultra wrote: Na drugoj fid nece reagovati na prvoj hoce... jer se petlja zatvori prije sklopke i ista nula se vrati na sklopku i ne reaguje
Rijeko ko ostavi sve odvojeno, osim BH telwcoma
Samo TN/S i sve na izjednačenje potencijala i nema brige.
Posebno je važno kod telecom opreme koja je veoma osjetljiva, a da ti ne govorim koliko se računa vodi o ugradnji kvalitetnijih gRL osigurača, brzih prenaponskih i otporu uzemljivača gdje se ganja ispod 5 Oma, a na manje bitnim mjestima <10 Oma.
- mk ultra
#131 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
ma telecom traži tih ispod 5Ohm otpor uzemljenja, i znam da ovu jednu firmu satraše zbog toga...studiorum_tuzlaensis wrote:Ima razlog, a i školski je.mk ultra wrote: Na drugoj fid nece reagovati na prvoj hoce... jer se petlja zatvori prije sklopke i ista nula se vrati na sklopku i ne reaguje
Rijeko ko ostavi sve odvojeno, osim BH telwcomaNiko ne želi da ode u zatvor zato što se desio nesretni slučaj kratkog spoja u trenutku dok je čovjek bio 'zakačen' na nulu.
Samo TN/S i sve na izjednačenje potencijala i nema brige.
Posebno je važno kod telecom opreme koja je veoma osjetljiva, a da ti ne govorim koliko se računa vodi o ugradnji kvalitetnijih gRL osigurača, brzih prenaponskih i otporu uzemljivača gdje se ganja ispod 5 Oma, a na manje bitnim mjestima <10 Oma.
nema potrebe to toliko, do 20Ohm razumijem, sve ispod je preseravanje na niskom naponu... još pogotovo što imaju kvalitetnu prenaponsku zaštitu i realno zemljospoj je vrlo rijedak
ali oni ne dozvoljavaju FID radi ispada
jednom sam sa njima raspravljao oko toga, i nisu mi dali jasan odgovor... njihov kodeks 5Oma i Bog
evo nešto od maloprije
Uzemljenje dovedeno do ormara i uzemljen ormar, dalje nikuda ne ide
Na monofaznom priključku kafana i sprat kuće, kao što se vidi gorjeli osigurači 100puta, nova licna i vozi...ovo je vrlo često, pa izgori kabal poslije u zidu...
šareni se sve, pa ti dofati

-
mali jomu
#132 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Uh sta ces jos vidjet...... ne smijem ni napisat, ali u redu je sve dok ima neko koji ce to da popravi.mk ultra wrote: Da, jer na drugoj slici FID/RCD ne radi jer je premosten... a vjeruj mi da to vrlo cesto vidim...
Zato budi majstor koji zna sta radi....... po mogucnosti sve.
- mk ultra
#133 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Ja majstorisem samo kuci, na poslu pregledammali jomu wrote:Uh sta ces jos vidjet...... ne smijem ni napisat, ali u redu je sve dok ima neko koji ce to da popravi.mk ultra wrote: Da, jer na drugoj slici FID/RCD ne radi jer je premosten... a vjeruj mi da to vrlo cesto vidim...
Zato budi majstor koji zna sta radi....... po mogucnosti sve.
-
mali jomu
#134 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
mk ultra wrote:![]()
Staro je to..... pa neko krpio kako se snasao.
a to uzemljenje, mozda je od nekog drugog koji je bio u sastavu pa nije vise, jer prikljucen negdje drugo....
Nikad ne vjerujte samo u boje..... vec ih provjerite.
-
mali jomu
#135 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
mk ultra wrote: Ja majstorisem samo kuci, na poslu pregledam
Samo pici ba.....
- bilic
#136 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
[/quote]Ovo je slikano Ugorsko 2 . Vogošča S...č N....t
Ovi ormari takozvani Breza istrunu za jednu godinu . Ovaj je dobar . Hhahaha
- pirmin
#137 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Kakav fusheraj 
-
mali jomu
#138 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
pirmin wrote:Kakav fusheraj
Njemci su pravi majstori, i to svijetski..... imao sam nekoliko puta snjima nekih kontakata, svi su male mace za njih.
To je sve u detalje preciznost, ljepota rada i uradenog, funkcionalnost.... i jos svasta nesto da se zijanis kako oni to izvode.
Ko bude u bilo kakvoj mogucnosti da sa njemcima bilo sta radi.... obavezno upadajte tamo, to se mora vidjet i nauciti.
- mk ultra
#139 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Ovo je slikano Ugorsko 2 . Vogošča S...č N....tbilic wrote:http://i66.klix.com/alg6t1.jpg
Ovi ormari takozvani Breza istrunu za jednu godinu . Ovaj je dobar . Hhahaha[/quote]
Stari grad
@mujo
Ma i kod nas su fini ormari prilicno, ovi sto su vec napravljeni i ugradjeni naknadno
Al opet kad stranjski ormar otvoris, vidi se razlika... sve apsolutno sve obiljezeno
-
mali jomu
#140 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
mk ultra wrote: @mujo
Ma i kod nas su fini ormari prilicno, ovi sto su vec napravljeni i ugradjeni naknadno
Al opet kad stranjski ormar otvoris, vidi se razlika... sve apsolutno sve obiljezeno
Moje iskustvo iz rada sa njemcima je odlicno na svim poljima......
Odlicni su svi..... ali njih pamtim kao vrhunske svijetske majstore.
Svi sa Balkana sa kojima sam se susrecao su odlicni majstori, samo sto nas standard i tehnologija kojom se koristimo je na nizem nivou od Evropskog, pa zato tu ima razlike..... ali Evropljani se zijane Balkanskom jednostavnocu, dok je kod njih to.... za njih malo komplikovano, imaju sve pa mogu kako hoce, dok je kod nas drukcija situacija a samim tim i izvodjenje svega i svacega.
U glavnom.... nije vazno odakle je ko, majstor je majstor gdje god se nalazio.
- mk ultra
-
mali jomu
#142 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Trebao si malo siru sliku postaviti..... ne vidi se problem (ako ti je ona licna problem.... to je brza trenutna popravka dok se hitno ne promjeni, ali moze proci....)
mk ultra wrote:![]()
- mk ultra
#143 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Bogami nije brza ni trenutna
Cijela zgrada u centru grada... samo krpi
Cijela zgrada u centru grada... samo krpi
- pirmin
#144 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Nemoj nikoga idealizirati, tako ti svega. Inace cu biti prisljen da stavljam slike sto iz svoje kolekcije, sto sa bespuca interneta.mali jomu wrote:pirmin wrote:Kakav fusheraj
Njemci su pravi majstori, i to svijetski..... imao sam nekoliko puta snjima nekih kontakata, svi su male mace za njih.
To je sve u detalje preciznost, ljepota rada i uradenog, funkcionalnost.... i jos svasta nesto da se zijanis kako oni to izvode.
Ko bude u bilo kakvoj mogucnosti da sa njemcima bilo sta radi.... obavezno upadajte tamo, to se mora vidjet i nauciti.
Radim za njih i sa njima vec dvije decenije tako da - ima tu svega. Od genijalnih rjesenja u kojima im niko na svijetu ne moze nista pa do
omfg fusha nevidjenog.
- mk ultra
#145 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
ma ko i svugdjepirmin wrote:
Nemoj nikoga idealizirati, tako ti svega. Inace cu biti prisljen da stavljam slike sto iz svoje kolekcije, sto sa bespuca interneta.![]()
Radim za njih i sa njima vec dvije decenije tako da - ima tu svega. Od genijalnih rjesenja u kojima im niko na svijetu ne moze nista pa do
omfg fusha nevidjenog.
danas me zamalo ne udari
pregledali bukvalno novu zgradu, deling projektovao ne znam ko je izvođač
novi ormari sve fino
dodjem do devetog (bukvalno RO9 u prizemlju
ja da je vratim kad buum, nestade svjetla
vratim osigurač, izmjerim prema nuli napon 230V, hladno fazu vratio sa uzemljenja
mater im jebem
vrlo vrlo često, vode 5x1.5 na rasvjetu, a od toga samo nula bez napona, sve ostalo je odvedeno pa i uzemljenje... stoka
takvog bih u zatvor odmah otjerao
jebo te metar kabla i što je tebi lakše
- bilic
#146 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Ovi osigurači kako se vidi su po 63 A. To nije za neku veču zgradu . A ako se neko grije na struju . Nidže veze . Sve zamjenit sa makar 80 A ili 120mk ultra wrote:
- mk ultra
#147 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Odvodi po spratnim tablama
Gdje nadje 120A
A volio bih da vidis kako je kad 10mm2 izgori od preopterecenja... zajebavaju se ljudi sa tim, neka licna neka veci usigurac 50%...
Gdje nadje 120A
A volio bih da vidis kako je kad 10mm2 izgori od preopterecenja... zajebavaju se ljudi sa tim, neka licna neka veci usigurac 50%...
-
Ci-Nick
#148 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Istina,..mali jomu wrote:pirmin wrote:Kakav fusheraj
Bio u jednoj kući u Njemačkoj kad je električar provlačio kablove po stanu ( novogradnja) . Za dva sata čovjek je bukvalno od svake utičnice, potrošača odveo kabal do priključne kutije sa osiguračima i obilježio šta je šta. Sve jasno i jednostavno.
- pirmin
#149 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Deutschland-Saarland:

-
Ci-Nick
#150 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
to je pokraj ove kuće ?pirmin wrote:Deutschland-Saarland: