detroit-mercy wrote:
Mislim da si pogresno razumila lika sa ekologijom, naravno da mala djeca ne bacaju sporete i regale u rijeke, ali mala djeca postaju veliki ljudi

. Zato imas saying "you don't teach old dog new tricks"

ili po naski "star se vo ne mece u jaram". Djecu treba od malih nogu uciti ekologiji, zastiti prirode i okolisa i znacaju ocuvanja prirode sa razlicitih aspekata, i sve zbog toga da jednog dana kad odrastu ne bi prikolicu smeca ili stari frizider fucnuli u prvi potok ili rijeku

.
Ovo sa bibliotekama ili lektirama isto ne mogu da skontam, ljudi ocekuju da skola treba da popuni sve edukacione zadatke i tu se zavrsava citava prica.
Moja djeca ovdje i nemaju obaveznu lektiru u ovom dobu (ne znam kako kasnije ide) ali ih ja zato svaki vikend vodim u biblioteku da si izaberu sta ce citati za ovu ili narednih par sedmica. I mogu ti reci da su postali strastveni citaci.
Pored toga, cim procitam ovo kako danasnja djeca samo tipkaju i nista ne citaju, ospice izbiju po meni. Time se sva odgovornost roditelja prebacuje na djecu od kojih je ipak previse ocekivati da donose odluke na nivou odraslog covjeka.
Glede tipkanja, tipkali bi i mi da smo imali na cemu, to sto ta tehnologija nije postojala kada smo mi bili djeca je drugi par opanaka.
Lijepo receno.
Sto se tice ekologije, sta ce tu skola uraditi ako roditelji bacaju smece? Djeca su nam razumnija od roditelja, vecina ih uredno ceka svoje zeleno na semaforu, a roditelji? Prije nekih skoro dva mjeseca, ujutro, covjek skrenu na samu ivicu ulice bez ikakvih znakova a dijete trci u auto. Sekunda je falila da ga auto iza udari. Al ono je poslusalo i reagovalo na znak odrasle osobe.
Isto i za smece, bice dijete u fazonu ekologije dok mora, kad prestanu casovi, i to ce nedje u cosak sa nepotrebnim stvarima jer ono, pa i mama to radi a i svi ostali jedino se uciteljica nesta pravi pametna.
A ne mora uopste biti ni do roditelja.
Generacije ljudi koji danas bacaju smece, tj. danasnji odrasli, su potomci ljudi koji su svaki dan meli i prali dvoriste. Sve bilo cisto i uredno, cak i njive koje nisu koristili su redovno cistili i brinuli o njima. Sta je onda sa nama svima? Dje se pogrijesilo?
Ja bi rekla da je globalno svijet se naglo ubrzao, ljudi previse zure, ne zele razmisljati i to su rezultati instant odluka. Sta imam nositi smece za sobom, lakse ga ostaviti, manje posla i cao. Odraslima trebaju ozbiljni razgovori o ekologiji, djeci smo ostavili svoje smece u nasljedje i svoje greske, nit su ona kriva, nit su glavna za ekologiju. To je tek mali procent stanovnistva, a i kad odrastu i dalje ce biti mali procent jer smo mi nerazumni zagadjivaci i dalje tu, i proce dosta vremena dok se zadnji od nas ne istrijebi pa da to njihovo postane validno, a do tad mi cemo sve upropastiti kako se krenulo. Nije to samo na djeci, na svima je. Realno i penzioner od 60 more hladno zivjeti jos 20-30 godina i nista, nek baca i zagadjuje i dalje. Po meni, pogresno.
Ekologija, kao pranje zuba, opcenito higijena, briga o sebi i o zdravlju, o kuci, se ne uci bas u skoli. To ucis od okoline. Vidi ovo
https://www.youtube.com/watch?v=eym10GGidQU To nije predmet u skoli i puka teorija i lekcije, to je kultura zivljenja. A kolko nas je spremno ovako zivjeti? Bar djelimicno ako ne ovako.
Ne znam, ne vidim sta bi dodatni predmet promijenio, mozda grijesim, naravno. Al akcije ciscenja prirode sa skolom, neki vid izleta haman, su odlicne. I sama sam u djetinjstvu isla na nesto slicno.
Previse mi kritikujemo djecu, pogotovo za tehnologiju, a mnogo su inteligentiji od nas u njihovim godinama jer su se razvijali u drugacijem dobu. Samo ih je potrebno ispravno usmjeriti, a mi svoje gluposti lomimo preko njihovih ledja. Trebaju uciti ovo, ne trebaju ono, a njihovi vrsnjaci po svijetu uce neke korisne stvari. Na stranim jezicima postoji toliko igracaka s kojima zapravo dijete moze nesto i nauciti, i sve je to tehnologija, a dje bosna?
Tehnologija nije uvijek zlo i za djecu moze biti itekako korisna. Korisnija od igranja klikerima u svakom slucaju, samo sto smo generalno egoisti i nase je sve najbolje jel a iduce generacije su idioti.
A nije tako.
Helem nejse, odosmo previse daleko od teme, al realno, bolje i o ekologiji neg da se prepucavamo oko andrica i cirilice.