Bas ste se nasli.Bodkin wrote:Ma odgovori su mu uvijek copy/paste. Nista tu novo nema. Wishful thinking. Vidjeces da ce biti najglasniji na temiiz Mostara wrote:E nećemo tako rođak, samo argumentovano!hAZNADAR wrote: I ti o predrasudama,....
Nacionalizam
-
hAZNADAR
#126 Re: Nacionalizam
- insomnia78
#127 Re: Nacionalizam
Zanimljivo da su mahom protiv nacionalizma osvjedoceni neprijatelji BiH na ovom forumu onda ljubitelji Dr. Dabica, branioci VRS, kojekakvih Stjepinaca, UZP ekipe, ovi sto ne daju progovoriti protiv "Vatrenih" ili protiv NolE i slicna bratija. A najglasniji su oni koji se povampire ako u negativnom kontekstu spomenes Srbiju il 'rvaCku
Sto li majku mu.
Sto li majku mu.
- seln
#128 Re: Nacionalizam
Ups!Connaisseur Karlin wrote:obe grupe
-
dezurni_ucenik
#129 Re: Nacionalizam
insomnia78 wrote:Zanimljivo da su mahom protiv nacionalizma osvjedoceni neprijatelji BiH na ovom forumu onda ljubitelji Dr. Dabica, branioci VRS, kojekakvih Stjepinaca, UZP ekipe, ovi sto ne daju progovoriti protiv "Vatrenih" ili protiv NolE i slicna bratija. A najglasniji su oni koji se povampire ako u negativnom kontekstu spomenes Srbiju il 'rvaCku
Sto li majku mu.
zaboravio si trampovce, asadovce i putinovce.
-
Novak20
#130 Re: Nacionalizam
hAZNADAR wrote:Malo skrecemo sa teme.
Tema je nacionalizam a ne lokalni folklor, obicaji i sl.
Ta nematerijalna kulturna bastina ipak ne zasluzuje da bude dio nacionalnog ponosa i identiteta buduci da se radi o cisto ogranicenim lokalnim obicajima. A pogotovo zato sto se i tu vodi rat nacionalista sta je cije pa se pozuruje da se mnoge zajednicke stvari prisvoje pa ispadnu samo srpske, hrvatske, bosnjacke,..
Mislim da je Hrvatska malo pretjerala sa svojom UNESCO listom. Jer sa svojim cipkama, procesijama, i lokalnim svetkovinama u godini jednom danu ispade jedna od najduzih lista na UNESCO listi. A Amerika, Svedska,.. nemaju niti jednu stvar na listi nematerijalne bastine a znamo da ih imaju mnogo. Ne pate ljudi od tih kompleksa niti svoj identiet grade na originalnostima, folkloru i prisvajanju.
Tako se moze graditi etnicki identitet ali nacionalni.
Pa to i jeste jedan od izvora nacionalnog ponosa i identiteta. Pozitivnog, naravno.
-
hAZNADAR
#131 Re: Nacionalizam
E sad, nebih bas rekao da turisti nisu zainteresovani za lokalne obicaje i originalnosti al hajd. Mozda im sevdalinka kod nas nije interesantna ali skokovi sa Starog mosta, janje na raznju uz rijeku, planinarenje,.. definitivno jesu. to je neka druga tema.dezurni_ucenik wrote:hAZNADAR wrote:
Mislim, koga briga za tvoj ukus. Kada se vrsi upis nematerijalne bastine - tu se upisuju lokalni obicaji i ganja originalnost. Bez obzira pripadalo to gradskom ili seoskom krugu.
Bojim se da ti mene nisi razumio. Napisa ovaj zg hladno "ali mi se izdvajamo od ostalih naroda" i navodi stvari koje su manje vise karakteristicne za citavu ovu regiju. I na kraju krajeva, kad dodje turista u Hrvatsku boli njega k...c za becare, igranje kola i za isnjsku alku, on hoce da vidi npr lokacije gdje su se snimali Game Of Thrones.
Lik iz zagreba jos ocigledno mijesa etnicke razlike i nacionalni identitet. A i u tim etnickim razlikama se vodi rat uglavnom izmedju Srba i Hrvata sta je cije, ko od koga ukrao ili posudio, ciji je brend ovo ili ono,... Hrvati su tu pretjerali sa cipkama, procesijama, pjevanjem,... Srbi su skromno stavili samo kult sv Save a Bosanci narodni vez sa Zmijanja.
Amerikanci, Svedjani nisu stavili nista - a imaju mnog ovise procesija, cipki, hrane,..
Nijemci pored onoliko puno lokalnih festivala, bogatog folklora, tradicije,... lijepo stavise na listu samo ovo:
Idea and practice of organizing shared interests in cooperatives
odnosno svoj model organizacije i kako sastaviti razne ideje u cilju progresa.
Lik iz zagreba ne shvata da je suverenitet hrvatske drzave sasvim dovoljna stvar za nacionalni ponos, plus historijat,.. da se radi o politici i izboru a ne o nekoj urodjenoj kulturoloskoj originalnosti.
- zg1911
#132 Re: Nacionalizam
Suma sumarum svega je? Da englezi i škoti mogu biti 2 zasebna naroda, a mi ne ili?hAZNADAR wrote:Sinjska alka.zg1911 wrote:koje su ovo gluposti, ajme... pa veći dio hrvatskih štokavskih regija je bio pod turskom okupacijom - lika, dalmatinska zagora, slavonija. dubrovčani pak stoljećima trgovali s turcima. a ima i nešto hrvata u hrvatskoj što vuku korijene iz bih.Kejn wrote:
Državu čini narod. Bez naroda nema države niti nacije. Bosne nema bez Bošnjaka. Što se tiče običaja, Turska vladavina je ostavila uticaj i na druge narode i to i na one, koji nisu ni bili pod Osmanskom upravom. Hrvati npr. su standardizirali 8000 turcizama koje su uzeli iz Bosanskog i Srpskog jezika. Ti ljudi nikada nisu ni bili pod Osmanskom vladavinom, a pričaju isti broj Turcizama kao i Bošnjaci i Srbi koji su bili 500 godina pod Osmanlijama. Kuhinja također. I Hrvati i Srbi jedu pite, ćevape, sarme, baklave, japrake, hljeb, sudžuk piju rakiju i sl. Tradicija Hrvata, Srba i Bošnjaka, koja bi ih mogla razlikovati se jedino ogleda u Vjeri i imenima.
koja je razlika između engleza i škota? isti jezik, ista vjera, ista imena (kako veliš), a različiti narodi. pa zašto onda hrvati, srbi i bošnjaci ne bi mogli funkcionirati kao različiti narodi? tim više što nas je povijest više razdvojila no engleze i škote.
o tradiciji hrvata koja je drugačija od susjednih naroda dovoljno govori npr unescov popis nematerijalne baštine.
a hljeb jedu i meksikanci i norvežani.
Alajcaus - zapovjednik alkarske cete, arambasa - vodja momacke druzine, a sudjeluju i talambasaci i buzdovandzije i barjaktari.
Cipka se javlja svugdje. U samoj Hrvatskoj imas razlike u regijama kako se cipka a isto i u drugim drzavama te je prilicno tesko definisati hrvatsku cipku.
Pjevanje u sekundi kao u Istri imas i u Derventi, Kalesiji, Ozrenu. Braca Babajic, braca Begic, Mara i dervenske lole, Sateliti sa podrinja, kalesijski zvuci, zvuci Ozrena,.. itd. Sve to spada u istu grupu kao Istarska skala.
Vjerske procesije su orginalne samo po nacinu kako se izvode lokalno. Svijet prepun toga, posebno Mediteran.
Primjerice sveti Vlaho u Dubrovniku. Kult sveca Blaisa iz Armenije koji se slavi i u Engleskoj napr, Srbi ga slave kao svegog Vlasija. Dubrovacka procesija je originalna po izgledu ali ipak se tesko i historijski i po nacinu danas tumaciti kao hrvatska - osim po mjestu.
Zvonicari su defakto stari hrvatski obicaj i vrlo originalan. Vjerovatno vodi porijeklo iz najstarijih vremena.
Becarac - koliko znam to se spori srpska i hrvatska strana oko porijekla buduci da se izvodi i u Slavoniji i Vojvodini. Al eto - recimo da je Slavonija - bili su brzi to registrovati i upisati kao svoje.
Klapsko pjevanje i primorska ishrana - sto i sam kazes kako se kruh jede svugdje tako i morski plodovi. A klape su vjerovatno talijanskim uticajem kultivisan nacin ojkanja Vlaja sa brda.
Gluho kolo imas i u Glamocu.
Sumasumanum - ipak ne dovodim u pitanje registrovanu hrvatsku nematerijalnu bastinu - jer se ipak zna gdje se izvodi i ko je izvodi. Ali mnogo toga navedenog u svojim elementima nije toliko originalno da se moze nazvati samo hrvatskim. Kao sto Srbi ne mogu bas uzeti, prisvojiti brend sljivovice ili igranja kola samo za sebe.
Sto se tice jezika - rekao bih da su turcizmi i odsustvo glasa H u nekim rijecima prije rezultat standardizacije jezika u bivsoj drzavi negoli nekadasnja turska uprava koja se u najvecem dijelu Hrvatske nije bas dugo drzala. Osim u rubnim dijelovima nekadasnje vojne krajine gdje jeste defakto turski uticaj.
Što se baštine tiče, jest većina toga ima i po drugim zemljama, ali ono lakalno i jest što ju čini posebnom. Da se razmemo, baštinu spomenuh samo kao adut u raspravi.
- zg1911
#133 Re: Nacionalizam
Patniče nedojebani, nisi li rekao da više nećeš diskutirati sa mnom? E pa drž se riječi i odjebi u troskoku.dezurni_ucenik wrote:zg1911 wrote:
o tradiciji hrvata koja je drugačija od susjednih naroda dovoljno govori npr unescov popis nematerijalne baštine.
.
E jake vam nematerijalne bastine u p-materinu
- BEĆARAC-VOKALNO – INSTRUMENTALNI NAPJEV
S PODRUČJA SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA
- DVOGLASJE TIJESNIH INTERVALA ISTRE I
HRVATSKOG PRIMORJA
- SINJSKA ALKA, VITEŠKI TURNIR U SINJU
- KLAPSKO PJEVANJE
- NIJEMO KOLO S PODRUČJA DALMATINSKE ZAGORE
- seln
#134 Re: Nacionalizam
Azema?zg1911 wrote: Srbi ga slave kao svetog Vlasija.
-
hAZNADAR
#135 Re: Nacionalizam
Mozda u drzavama gdje je etnicko i nacionalno istog imena. Gdje postoji monolitnost i gdje nema potrebe da se isticu razlike izmedju naroda jer je etnicka podjela davno izvrsena, granice davno zacrtane i nacionalni identitet poceo u takvim okvirima.Novak20 wrote:hAZNADAR wrote:Malo skrecemo sa teme.
Ta nematerijalna kulturna bastina ipak ne zasluzuje da bude dio nacionalnog ponosa i identiteta buduci da se radi o cisto ogranicenim lokalnim obicajima. A pogotovo zato sto se i tu vodi rat nacionalista sta je cije pa se pozuruje da se mnoge zajednicke stvari prisvoje pa ispadnu samo srpske, hrvatske, bosnjacke,..
Mislim da je Hrvatska malo pretjerala sa svojom UNESCO listom. Jer sa svojim cipkama, procesijama, i lokalnim svetkovinama u godini jednom danu ispade jedna od najduzih lista na UNESCO listi. A Amerika, Svedska,.. nemaju niti jednu stvar na listi nematerijalne bastine a znamo da ih imaju mnogo. Ne pate ljudi od tih kompleksa niti svoj identiet grade na originalnostima, folkloru i prisvajanju.
Tako se moze graditi etnicki identitet ali nacionalni.![]()
![]()
![]()
![]()
Pa to i jeste jedan od izvora nacionalnog ponosa i identiteta. Pozitivnog, naravno.
Nacionalni ponos i nacionalni identitet kojeg ja poznajem u svijetu je izgradjen prvenstveno na bazi drzavnosti i suvereniteta drzave, pa historiji, znamenitim licnostima, ekonomiji i og´organizaciji, demokratiji,..
Jedan prosjecan Skandinavac bilo da je Svedo, Danac ili Norvezanin, pa i Nijemac,... se ponose svojom drzavom, svojom historijom, nacionalnim bojama se ispere mozak od najranijih dana i usadi u srz bica, ponose se organizacijom, velikim kompanijama i brendovima, dekomokratijom i slobodom govora, socijalnim sistemom, skolstvom,... pa tek onda mozda nekom lokalnom cipkom, nekim jelom, nekim drvorezom, nekom vjerskom procesijom,...
Kod nas podjela jos traje. Ne vodimo rat samo oko teritorija vec i oko mnogih drugih stvari. Cija je sljivovica, cija je pita, cija je ganga, cija sevdalinka, cije je kolo, cija je pjesma "Oj livado rosna travo Javoreeee",.. sve u cilju dokazivaja razlike i kako je neko drugi posudio od tebe nesto pa ti ispadas veca faca.
-
hAZNADAR
#136 Re: Nacionalizam
Jeli Hrvatska suverena i nezavisna drzava - jest.zg1911 wrote:
Suma sumarum svega je? Da englezi i škoti mogu biti 2 zasebna naroda, a mi ne ili?
Što se baštine tiče, jest većina toga ima i po drugim zemljama, ali ono lakalno i jest što ju čini posebnom. Da se razmemo, baštinu spomenuh samo kao adut u raspravi.
Jeli ima povijest, slane licnosti, i kontinuitet jedinstvenog politickog i kulturnog prostora - jest.
Jeli ima kakvu takvu organizaciju, infrastrukturu, skolstvo, sudstvo, demokratiju, ekonomiju,... ima.
I to je sasvim dovoljno. Meni licno ne moras argumentovati svoje folklorne razlike za svoju zasebnost - to vec imas svojom drzavom i svojim izborom. U drzavi gdje postoje vec toliko velike kulturoloske, antropoloske, .. razlike izmedju Zagorja i Primorja, Istre i Slavonije,.. kao da se radi o razlicitim kontinentima a ne regijama. Medjutim sve je to jedan politicki okvir i to je meni dovoljno da ne dovodio nicim pitanje zasebnosti.
Procesije ovog ili onog sveca, svetkovine u godini jednom danu, cipke, gange, klape, fruti di mare na pici ili u corbi,... su neki drugi domen i u ovoj raspravi nisu neki argument. To je domen etnickih razlika gdje opet i tu tesko mozes dokazati iskljucivo hrvatsku svojinu nad nekim stvarima. A isticanje etnickih razlika odavno nemaju smisao.
- Sanjarko
#137 Re: Nacionalizam
insomnia78 wrote:Jebo zemlju bez nacionalizma
- Sanjarko
#138 Re: Nacionalizam
Mijesaju neke pojmove svi ovdje. Na citavom Balkanu, a to je Patriotizam, Nacionalizam, Sovinizam, Ksenofobiju.GeeTnT wrote:Nije problem u nacionalizmu, nego u shvatanju (sprovodjenju) istog...Na drugi dio posta bi se trebao osvrnuti prvo o nestajanju cijelih naselja, razreda i zatvaranja skola, i taj trend se desava bas kod onih koji sebe zovu "lider" na Balkanu, daleko je to u znacajnijem broju od "trcanja" Bosnja..Kejn wrote:A šta je problem u nacionalizmu? Sve zemlje Zapadne Evrope u koju Bošnjo trči da radi su nastale na evropskim nacionalnim pokretima.
Znaci prvo nije problem, drugo je upitno, a ostalo je ozbiljan problem i po same ljude koji se uhvate njega. Jer im dohaka samima to isto jer zbog istoga ratove zapocnu.
https://dzimy24bre.wordpress.com/2015/0 ... triotizma/
Evo od Milosa. Prvi clanak veoma dobar koji sve skoro ovo opisuje, sta, kako itd. i prvi clanak koji se dobije na trazenju rijeci Sovinizam na Guglu.
- Sanjarko
#139 Re: Nacionalizam
Pa ti sto salju ljude u svemir imaju veoma jake nacionalne pokrete i svijest. U Merici se gleda Merikanac. Ko dirne Merikanca i drugi ce tog Merikanci dirnuti odmah itd., u Rusiji ima isto nacionalizma, i to u najgorem obliku kao sovinizam, ksenofobija, rasizam, pa i fasizam i nacizam. Istina ovi nacisti i fasiti bas ne toliko i ne javno.aratet wrote:Bosnjak nacionalista, kako to smijesno zvuci.![]()
A jos je smjesnije Bosnjak nacionalista koji bi prvom prilikom otisao na Zapad.
Nacionalizam je pokret iz nekog starijeg vremena, danas nema smisla kada ljudi idu u Svemir.
Znas onu Kenedijevu ako se ne varam izreku, don't ask...
Znaci u Merici ima jaka nacionalna svijest e sad za pokret nisam siguran. Ali svijest ima.
- Sanjarko
#140 Re: Nacionalizam
spreca wrote: Sve si ti jarane u pravu...ali dosadilo zadnjih sto godina oplakivati i traziti posmrtne ostatke i klanjati kolektivne dzenaze.....svakoj zvijeri treba pokazati zube i tek tad ona ustukne...inace nece na dobro
svakoj zvijeri treba pokazati zube i tek tad ona ustukne
- Sanjarko
#141 Re: Nacionalizam
Greska mislim ti je to. To je patriotizam. Znas ono Patria.Bandit88 wrote:Problem je sto se za nacionalizam na ovim prostorima uzima sovinizam. Nacionalizam je ljubav prema otadzibini a ne mrznja prema drugima i nema nista ruzno u tome.
- Sanjarko
#142 Re: Nacionalizam
Pa sto ne i gradzanski i patriotski. Zar je spas u jednoumlju. Zar bi bilo ljepse da je cvijece svo isto i iste boje i istog mirisa ili je ljepse sto je razlicito.madner wrote:Samo gradjanski, preskocimo 19 stoljece
Opet ko zna mozda bi bilo ljepse da je isto, ali jednoumlje to je vec mislim ozbiljan problem.
Ja kad sam ljude ovdje tako nazvao i usporedio ih sa jednim koji je jednoumlje zalagao ban dobio iako nikoga nisam vrijedzao a oni mene jesu.
Znaci fuj jednoumlje. Fuj to.
- Sanjarko
#143 Re: Nacionalizam
Moro sam na ovo odmah da odgovorim. Ne mogu da odolim.hAZNADAR wrote:Ili kome je krompir siroko zastupljen - biljka dosla iz Amerike.
Ruska salata ono bas je Srpska salata, Tartar sos je Srpski sos, kafa je bas Grcka i Srpska i Americka a paradajz, kokuruz, [krompir si vec spomenuo], duhan, banane itd. to je sve iz Srbije, Rusije, Grcke i Europe doslo i sve to je domace.
-
Novak20
#144 Re: Nacionalizam
Šta prosječan Balkanac ima sa prosječnim Skandinavcem ? I ja bih se rado ponosio pravnom državom BiH, čistim gradom, nedirnutom rijekom, dobrom ekonomijom i uređenim društvom. Samo što razloga za ponos nemam i ne vidim nikoga da ima želju da se takav ponos izgradi.hAZNADAR wrote:Mozda u drzavama gdje je etnicko i nacionalno istog imena. Gdje postoji monolitnost i gdje nema potrebe da se isticu razlike izmedju naroda jer je etnicka podjela davno izvrsena, granice davno zacrtane i nacionalni identitet poceo u takvim okvirima.Novak20 wrote:hAZNADAR wrote:Malo skrecemo sa teme.
Tako se moze graditi etnicki identitet ali nacionalni.![]()
![]()
![]()
![]()
Nacionalni ponos i nacionalni identitet kojeg ja poznajem u svijetu je izgradjen prvenstveno na bazi drzavnosti i suvereniteta drzave, pa historiji, znamenitim licnostima, ekonomiji i og´organizaciji, demokratiji,..
Jedan prosjecan Skandinavac bilo da je Svedo, Danac ili Norvezanin, pa i Nijemac,... se ponose svojom drzavom, svojom historijom, nacionalnim bojama se ispere mozak od najranijih dana i usadi u srz bica, ponose se organizacijom, velikim kompanijama i brendovima, dekomokratijom i slobodom govora, socijalnim sistemom, skolstvom,... pa tek onda mozda nekom lokalnom cipkom, nekim jelom, nekim drvorezom, nekom vjerskom procesijom,...
Kod nas podjela jos traje. Ne vodimo rat samo oko teritorija vec i oko mnogih drugih stvari. Cija je sljivovica, cija je pita, cija je ganga, cija sevdalinka, cije je kolo, cija je pjesma "Oj livado rosna travo Javoreeee",.. sve u cilju dokazivaja razlike i kako je neko drugi posudio od tebe nesto pa ti ispadas veca faca.
Sve se svodi na onu, moj nacionalizam je dobar, ostali nisu.
- Sanjarko
#145 Re: Nacionalizam
Ja nemam Bosanskohercegovacki. Ja jedva cekam kada cemo to hercegovacko izbaciti. To nam je nametnuto 19O8. I sama ta rijec herceg, hercog je Madzarska ali eto u Hrvata je to izvorno Hrvatska rijec.hAZNADAR wrote:A ha,.. zasto sto ti tako kazes jelde.Bodkin wrote:
Mozete se vi upinjati do sutra, bosnjastvo nikad nece biti isto sto i bosanstvo. Dzaba.
Bosnjastvo je samo jedna od tri strane u bih. Bosanstvo je jedina ideja koja bi vratila bih na pravi put![]()
Do daljnjega - znamo gdje bosanstvo jedino moze proci i kod koga.
Neznam o kakvom upinjanju pricas. Bosnjaci imaju bosnjacki identitet a istovremeno i bosanskohercegovacki vezano za drzavu. Sasvim lako, spontano i samo po sebi. Ko to dvoje ne moze spojiti i ko misli da jedno drugo iskljucuje - taj ima velik problem.
PS. Imam Bosanski. + Jos
- MyTao
#146 Re: Nacionalizam
Nikada mi nece biti jasno osjecaj ponosa na osnovu nacionalnosti.
Kad mi neko kaze ponosim se sto sam Bosnjak/Srbin/Hrvat
Razumijem da je neko sretan sto je jedno od navedenih... ali ponos je nesto sto treba biti rezervirano za neko dostignuce a ne sansu sto si se rodio na jednom, a ne na drugom mjestu.
Nacionalizam kao i religija je samo srestvo da se neukim i nesamostalnim ljudima ispere mozak jos vise.
Kad mi neko kaze ponosim se sto sam Bosnjak/Srbin/Hrvat
Razumijem da je neko sretan sto je jedno od navedenih... ali ponos je nesto sto treba biti rezervirano za neko dostignuce a ne sansu sto si se rodio na jednom, a ne na drugom mjestu.
Nacionalizam kao i religija je samo srestvo da se neukim i nesamostalnim ljudima ispere mozak jos vise.
- Sanjarko
#147 Re: Nacionalizam
Englezi i Skoti su dva razlicita naroda koji je jadan trijebio donedavno i skoro istrijebio, pa kad nije moglo daj da ga u uniju pridruzim i da se orodim sa njim. Jedni Keltskog porijekla, drugi Anglosaksonskog porijekla. Nek me neko ispravi ako grijesim.zg1911 wrote: koja je razlika između engleza i škota? isti jezik, ista vjera, ista imena (kako veliš), a različiti narodi. pa zašto onda hrvati, srbi i bošnjaci ne bi mogli funkcionirati kao različiti narodi? tim više što nas je povijest više razdvojila no engleze i škote.
Skoti i dan danas imaju svoj jezik ali bio zabranjivan pa ga ne govore puno, ko ni Irci isto tako. Zaboravili jezik.
Vremenom su se orodili i moze se reci da su sada postali jedan narod ali nisu bili, kako znam. Nek me neko ispravi, kazem ako grijesim. Nisam svu pamet svijeta popio.
- Sanjarko
#148 Re: Nacionalizam
Cuj, gledaj nest. Ti meni nisi na prijatelj listi a oni jesu. Ne svi, nekog sam masio.insomnia78 wrote:Zanimljivo da su mahom protiv nacionalizma osvjedoceni neprijatelji BiH na ovom forumu onda ljubitelji Dr. Dabica, branioci VRS, kojekakvih Stjepinaca, UZP ekipe, ovi sto ne daju progovoriti protiv "Vatrenih" ili protiv NolE i slicna bratija. A najglasniji su oni koji se povampire ako u negativnom kontekstu spomenes Srbiju il 'rvaCku
Sto li majku mu.
- Sanjarko
#149 Re: Nacionalizam
Pa nisam napisao da se ponosim. Kazem da imam svijest. Jbg rodio sam se ko Bosanac, Boshnjak a Bosnjanin sam isto tako po necemu. Prije svega sebe ljudskim bicem smatram, sad covjekom bas i ne, jer nisam savrsen itd.MyTao wrote:Nikada mi nece biti jasno osjecaj ponosa na osnovu nacionalnosti.
Kad mi neko kaze ponosim se sto sam Bosnjak/Srbin/Hrvat![]()
Nemam neko superiorno razmisljanje u odnosu ja i drugi i moj narod i drugi. Cak sta vise sebe bas ono dnom smatram. Znas ono sta kazu sa dna kace. Pitanje jesam li to. Ja smatram da jesam ali opet pitanje je.
Narod moj nije savrsen, sta je prezivio i o kojem se svom jadu zabavio, super je ispo.
- Sanjarko
#150 Re: Nacionalizam
Zaboravio sam napisat. Oni bili i etnicki i religiozno podjeljeni narodi i trijebili jedni drugi. Pa se orodili njihovi vladari i prihvatili religiju istu i sada su povezani narodi.Vizionar 1985 wrote:Englezi i Skoti su dva razlicita naroda koji je jadan trijebio donedavno i skoro istrijebio, pa kad nije moglo daj da ga u uniju pridruzim i da se orodim sa njim. Jedni Keltskog porijekla, drugi Anglosaksonskog porijekla. Nek me neko ispravi ako grijesim.zg1911 wrote: koja je razlika između engleza i škota? isti jezik, ista vjera, ista imena (kako veliš), a različiti narodi. pa zašto onda hrvati, srbi i bošnjaci ne bi mogli funkcionirati kao različiti narodi? tim više što nas je povijest više razdvojila no engleze i škote.
Skoti i dan danas imaju svoj jezik ali bio zabranjivan pa ga ne govore puno, ko ni Irci isto tako. Zaboravili jezik.
Vremenom su se orodili i moze se reci da su sada postali jedan narod ali nisu bili, kako znam. Nek me neko ispravi, kazem ako grijesim. Nisam svu pamet svijeta popio.
Dok smo mi isti etnos, narod koji se religijski podjelio. Pa cak se i odrodio po nekim sovinistima itd. Ono genetski otpad itd. Iako je narod orodzen. Evo ja kako znam, malo malo se neko Hrvat/ica, Bosnjak/inja, Srbi/kinja udaju, ozene jedni za druge.
Znaci ni narod se nije odrodio nego samo po religiji podjelio i zvadzaju ga po tome sovinisti itd.
Isti narod, samo drugih religija itd. Cak i religije su tu upitne. Ko od navedenih ide bas tolko po crkvama, dzamijama itd.
Tu i tamo odu ali ne bas puno, vise onako sta ja znam kako da kazem, sto grupa to namece, ili foklorno, ne znam kako to da opisem.