Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
- insomnia78
- tranquil
#127 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Aha, to se sada može dati otvoreno diskutovati o tome da li da se zabrani nekoj grupi stanovništva da se glasa na osnovu toga što su "neinformisani", "rade protiv sebe" i sl.?
OK onda, da pitam: treba li zabraniti Bošnjacima da glasaju? Mislim, ista logika...
OK onda, da pitam: treba li zabraniti Bošnjacima da glasaju? Mislim, ista logika...
- Roccohljup
#128 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
ne treba......kako je krenulo jos ce samo oni i ostati u zemlji da glasaju (uz uhljebe) pa nek uzivaju u svojim penzijama od 326 KM kad su mazohisti i puste da ih vlast šalta kako hoce.
-
putokaz1
#129 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Dan Izbora
Aktivnisti blizu biračkog mjesta:Eno ga još jedna stiže,''o Kako ste'',''Dobro Sinko'',''Mi smo rodjaci,od Tečića,pomoći mo Vam da glasate'',''Ne treba znam sam'',Ali ipak Mladić ubjedi Starijeg,uze mu Ličnu,uze mu Naočale,te u Kabini,Kad je Stariji Gospodin vidio 4 Listića onako veli :''De sinko,znaš ti bolje od mene,zaokruži TOG,ali Sinko Zaokruži onoga kojeg mu je ranije Rekla Stranka.
i taj Mladić to uradi za dan izbora najmanje 5 puta,samo što prvi puta je Biračko mjesto A,drugi puta B,....
Ta Praksa koju podržavaju i SDA i SDP najviše odgovara SDA-u.
Stvarno osoba od 65 nemože znati kad je Listić važeći jer ima previše papira naročite na Općim izborima.
Često se griješi.
Aktivnisti blizu biračkog mjesta:Eno ga još jedna stiže,''o Kako ste'',''Dobro Sinko'',''Mi smo rodjaci,od Tečića,pomoći mo Vam da glasate'',''Ne treba znam sam'',Ali ipak Mladić ubjedi Starijeg,uze mu Ličnu,uze mu Naočale,te u Kabini,Kad je Stariji Gospodin vidio 4 Listića onako veli :''De sinko,znaš ti bolje od mene,zaokruži TOG,ali Sinko Zaokruži onoga kojeg mu je ranije Rekla Stranka.
i taj Mladić to uradi za dan izbora najmanje 5 puta,samo što prvi puta je Biračko mjesto A,drugi puta B,....
Stvarno osoba od 65 nemože znati kad je Listić važeći jer ima previše papira naročite na Općim izborima.
Često se griješi.
- uglavnomja
#130 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
putokaz1 wrote:Dan Izbora
Često se griješi.
znas li ti kako izgleda osoba od 65 godina?

ubio se da ga nakav balo prevede zednog vode, corav, gluh i nepismen
ili ovaj isto 65

ovom je vec 67

da ne turam tunju, ni on vise ne zna koliko mu je godina ...
a bakiru 61, znaci jos 4 i gotovo
- Edin H.
#131 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
E zato je moj jaran zaprijetio dajdzi da ako bude glasao opet za SDA da ce imat problema sa BHF-om
a to su jelte oni sto pale po Evropi I tako su naredili.
Kaze dajdza nece vise glasati za SDH
, a ni za Radusica. 
Kaze dajdza nece vise glasati za SDH
-
putokaz1
#132 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
pod 65 mislim one koji su čitav zivot proveli na njivi
- Connaisseur Karlin
#133 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
pogresno posmatrate uzrocno-posljedicne fakotre vezane za glasanje:
problem nisu godine , vec , generalno receno, visok stepen popualcije glasa radi pogresnih ciljeva ,a isti ciljevi nemaju zajdenicki cilj
Glasanje od strane popualcije je nepravilno organizirano, jer glasanjem populacija upravo glasa protiv doborbiti zajednice ,a li takva organizacija glasanja odgovara politicarima.
u sustini: populacija glasa protiv sebe

problem nisu godine , vec , generalno receno, visok stepen popualcije glasa radi pogresnih ciljeva ,a isti ciljevi nemaju zajdenicki cilj
Glasanje od strane popualcije je nepravilno organizirano, jer glasanjem populacija upravo glasa protiv doborbiti zajednice ,a li takva organizacija glasanja odgovara politicarima.
u sustini: populacija glasa protiv sebe
- uglavnomja
#134 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
putokaz1 wrote:pod 65 mislim one koji su čitav zivot proveli na njivi
onaj koji je 25 ili 40 godina proveo na njivi je ok, a onaj sa 65 nije
logika boli glava
- uglavnomja
#135 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
i populacija koja ne glasa - glasa sama protiv sebeConnaisseur Karlin wrote:
u sustini: populacija glasa protiv sebe![]()
- Connaisseur Karlin
#136 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
a opcije su naravno politicki namjesteneNiemand wrote:Da ne glasaju stariji preko 65 godina-bilo bi isto.
Da glasaju samo mladi-bilo bi isto.
Da ne glasa dijaspora-bilo bi isto.
Da svi glasaju-bilo bi isto.
Jer su opcije za koje se moze glasati-iste.
- Connaisseur Karlin
#137 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
nema razlike, jer se glasa sa postavljenim opcijama,a cesto puta, postavljene opcije su jako lose, a generlano receno,postavljene opcije glasanja usmjeravaju daljnju politicku situaciju u drzavi, a glasanjem se nece promjeniti situacija u drzaviuglavnomja wrote:i populacija koja ne glasa - glasa sama protiv sebeConnaisseur Karlin wrote:
u sustini: populacija glasa protiv sebe![]()
treba mjenjati ustav i zakone u drzavi
- Connaisseur Karlin
#138 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Gdje se kazanjva neglasanje za partije ili za presjednikaHAVANA wrote:Pa u normalnom svijetu to tako ide.Nije to samo pravo,to je i obaveza ,neglasanje se u mnogim zemljama kaznjava finom cifrom...
vidis ovakvom idejom se upravo razvija suob unutar populacije: glasaci vs. neglasaci, ratovi se upravo forsiraju na sukobima unutar popualcija,a koji su ciljani od strane politicara, to odgovara politicarima
kako god, narod je na nivou ovce, jer ne cilja ka reformama zakona
svaka ovca moze glasati kad joj postavis listic sa opcijama koje su postavljene od politicikih partija
reforme nisu vazne
- basicm
#139 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Ja bi zabranio da se neki rode, da ne trose dzaba resurse.putokaz1 wrote:pod 65 mislim one koji su čitav zivot proveli na njivi
- Ludzak
#140 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Ne treba zabranjivati, već treba dobro kazniti sve one koji ne izlaze na glasanje.
-
putokaz1
#141 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
e to nije mogla zabtanit ni OZNAbasicm wrote:Ja bi zabranio da se neki rode, da ne trose dzaba resurse.putokaz1 wrote:pod 65 mislim one koji su čitav zivot proveli na njivi
kada se naš dragi BAKE rodio Alije je treba na put u Teheran,gledali ste na TV.
Turci zabrane postojanje Hakanu Šukuru
a Komunisti iz svojih redova stvorili najveći ološ Tuđman i Milošević
- HAVANA
#142 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Eto recimo u belgiji.Connaisseur Karlin wrote:Gdje se kazanjva neglasanje za partije ili za presjednikaHAVANA wrote:Pa u normalnom svijetu to tako ide.Nije to samo pravo,to je i obaveza ,neglasanje se u mnogim zemljama kaznjava finom cifrom...![]()
vidis ovakvom idejom se upravo razvija suob unutar populacije: glasaci vs. neglasaci, ratovi se upravo forsiraju na sukobima unutar popualcija,a koji su ciljani od strane politicara, to odgovara politicarima![]()
kako god, narod je na nivou ovce, jer ne cilja ka reformama zakona![]()
svaka ovca moze glasati kad joj postavis listic sa opcijama koje su postavljene od politicikih partijaovce samo trebaju zaokruziti
![]()
reforme nisu vazne
- JThomas
#143 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
to bi naša vlast shvatila kao zeleno svjetlo da ukine penzije. naravno - obaveza plaćanja doprinosa bi ostala i razmišljalo bi se o povećanju stope i dalje
rekli bi da nam da je to za autoputeve, k'o što sad za akcize za autoputeve kažu da su ustvari za penzije... 
- JThomas
#144 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
e koliko je tačno korijen iz dva?Haris.ba wrote:Ja bi za početak uveo da ko je završio faks u Travniku ne može glasati (i ko tamo predaje).
Onda bi uveo da ko radi u državnom organu ne može glasati. Ergo - taj će uvijek glasati za zaduživanje i rastrošnost.
Onda bih uveo testove na glasanju. TIpa, pika ti se glas ako odgovoriš tačno koliko je korijen iz dva.
Godine nisu bitne.![]()
- Muhamed Đakmić
#145 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
https://en.wikipedia.org/wiki/Compulsor ... g#Enforced
Gledaj ovdje bastiona demokratije u kojima se po zakonu mora glasati
- Connaisseur Karlin
#146 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
kakve mogucnosti ima glasacHAVANA wrote:Eto recimo u belgiji.Connaisseur Karlin wrote: Gdje se kazanjva neglasanje za partije ili za presjednika![]()
vidis ovakvom idejom se upravo razvija suob unutar populacije: glasaci vs. neglasaci, ratovi se upravo forsiraju na sukobima unutar popualcija,a koji su ciljani od strane politicara, to odgovara politicarima![]()
kako god, narod je na nivou ovce, jer ne cilja ka reformama zakona![]()
svaka ovca moze glasati kad joj postavis listic sa opcijama koje su postavljene od politicikih partijaovce samo trebaju zaokruziti
![]()
reforme nisu vazneSta ti meni sad naprica jebi me ako znam
Sta je problem sa glasanjem.Da ti neko mogucnost da biras nesto...i ti pustis drugog da ti izabere.Genijalno.
moras razumjeti,da je davanje opcija politicki potez
ako zelis mjenjati vlas, treba raditi reforemm unutar dustva,a reforme se ne desavaju glasanjima
- JThomas
#147 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
zanimljiv spisak, od sjeverne koreje, preko ekvadora do belgije i australije...
- Connaisseur Karlin
#148 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
odlican primjer demokratijeMuhamed Đakmić wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Compulsor ... g#Enforced
- Muhamed Đakmić
#149 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Što bi reklo da se na osnovu ovoga ne može tek tako uspostaviti korelacija između društvenog uređenja i izlaznosti. Odnosno, među našim apstinentima ne leže ljudi koji će promijeniti stvarnost.JThomas wrote:zanimljiv spisak, od sjeverne koreje, preko ekvadora do belgije i australije...
- uglavnomja
#150 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Connaisseur Karlin wrote:
kakve mogucnosti ima glasacbira ponudjene opcije
![]()
moras razumjeti,da je davanje opcija politicki potez![]()
ako zelis mjenjati vlas, treba raditi reforemm unutar dustva,a reforme se ne desavaju glasanjima
nego cime? revolucijom?
u ustavu svake demokratske zemlje stoji da svaki punoljetni gradjanin ima prava da bira i da bude izabran (sad bosna i sprdnja od drzave, sejdic i finci za predsjednistvo je druga prica ...)
znaci svako ko ima ideju, volju, zivce, drustvo, ekipu ... moze oformiti politicku partiju, predstaviti prpgram i biti ravnopravan na listi
e, sad koliko je to posla, koliko ima konstruktivnih ideja, vremna, skupljanja potpisa, propagiranja, duela sa nepismenim agresivnim tupavcima koji ne razumiju nista urlanja i svoje nacije ... itd ... a narocito mentaliteta: dje cu se ja blamirat, ili vidi papka, znam ga kad je prepisivo na casu ... 'ta ce on vakav nakav ... za bibera nije im'o ...
a svi pametni kad treba kritikovati, znaju sve ... u kafani ili preko tastaure, anonimno