Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
- madner
#126 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Bosna i Hercegovina nije federacija Bosne i Hercegovine, tako da postoji prihvacena skracenica za naciju i pripadnika nacije.
No djaba govoriti, nizak IQ se ne moze ljeciti.
-
hAZNADAR
#127 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
OK, nije tvoje - posteno. Ali sto bi vjesao 450 vodecih intelektualaca svog vremena? Odnosno oduzeo im zivot.Better Man wrote:Nema šta da se pljuje po Bošnjaštvu, nego jednostavno to nije moje. Da se ja pitam Ustav bi se izmjenio u smislu da bi država NiH bila država Bosanaca i Hercegovaca, a svi koji se izjašnjavaju kao bošnjaci, srbi i hrvati bi bi bili proglašeni nacionalnim manjinama.hAZNADAR wrote:Cuj ukinuli Bosance i Hercegovce?Better Man wrote:Uvijek sam bio Bosanac i nikad nisam pristao na to da me bilo ko zove Bošnjakom, jer to nije prirodno i naša lijepa zemlja se zove Bosna i Hercegovina, a ne Bošnja. Najveće zlo nam je u ratu napravio taj Bošnjački sabor koji je uveo naziv Bošnjak i praktički su time ukinuli nas Bosance i Hercegovce. Da se ja pitam sve one koji su učestvovali na tom saboru,a još su živi bi povješao na sred Marijin Dvora kao izdajnike i grobare Bosne i Hercegovine.![]()
E svasta cu jos cuti.
Plus da Bosanac i Bosnjak nemaju istu imenicu u osnovi.
Pa od koje imenice je izraz Bosnjak, na koju drzavu asocira po imenu - Boliviju mozda?
Da ti sada iznosim proste cinjenice o Saboru - ne vrijedi. Mogli su vratiti jedno ime ili izmisliti novo. A drzava nam se ne zove samo Bosna pa ti pola imena drzave bas i nije relevantan izbor za identifikaciju sa drzavom.
Da samo podsjetim - ja sam po defaultu pripadnik bosanskohercegovacke nacije jer svoj identitet vezem i za drzavljanstvo, Nikakve skracenice tu ne dolaze u obzir. I nisam pametniji od najeminentnijih intelektualaca tog vremena na Saboru svih struka i svjetonzora. Jesam tvrdoglavi balkanac - ali do jedne granice.
Tvoj licni izbor postujem - ali ocekujem da ne pljujes po Bosnjastvu, u protivnom stani u red, ima ih jos. Sretno vam bilo svi antibosnjaci - i gledajte radije svoja posla.
Ideja za ustav ti je dobra i najnormalnija ideja koja postoji.
Ali nazalost to moze proci samo kod Bosnjaka - a sami Bosnjaci i kada bi htjeli - opet nije dovoljno da ideja zazivi. Zasto bi onda Bosnjaci birali neku drugu opciju za sebe kada opet nebi prosla kod drugih i kada znamo da ne postiji ni teoretski niti jedna opcija identiteta koja bi bila prihvacena kao zajednicka.
- Better Man
#128 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Pitaš me što bi ih vješao. zato što pod imenom Bošnjak smatrali samo ljude islamske vjeroispovjesti. Nisu se uopšte potrudili da urade na na način da bošnjaci ne budu samo ljudi islamske vjeroispovjesti, već da mogu biti svi bez obzira na religijsku pripadnost. To je samo donijelo još veće podjele i u onako podjeljenoj zemlji.
-
The 51st State
#129 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Bosna bosnjacima, a I bosancima.
- Pandakonda
#130 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Ja sam za to da se vrati ime Bošnjani i da se vrati Bosančica jer je to dio naše prave historije. Ovo sve ostalo su okupatori nametnuli i ja mislim da smo mi Bosanci jedini narod koji je toliko lud da veliča i maše zastavama okupatora

-
hAZNADAR
#131 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Probaj to proturiti Hercegovcima.madner wrote:Bosna i Hercegovina nije federacija Bosne i Hercegovine, tako da postoji prihvacena skracenica za naciju i pripadnika nacije.
Bosna i Hercegovina se sastoji od dvije imenice i nema skracenice osim BiH.
Lako je za Veliku Britaniju reci samo Britanija jer je samo jedna imenica.
BiH nije federacija ali u imenu drzave stoje dvije teritorijalne jedinice koje obje imaju svoje kulturoloske, tradicionalne posebnosti i historiju.
Necemo se lagati - nije u pitanju samo skracenica za BiH - pod bosanstvom u klix tumacenju se misli na mini jugoslovenstvo. Samo nada da ce jednog lijepog dana Srbi i Hrvati postati isto Bosanci - pa da Bosnjaci prvi krenu.
-
The 51st State
#132 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Bosnjaci su jedini kohezivni faktor ove drzave, ostali su tu iz nemoci I nepovoljnog istorijskog momenta.
Nije sjajno ali tako je. Pametolozi oponenti rezonuju kao da su nam u susjedstvu lihtenstajn I san marino.
Nije sjajno ali tako je. Pametolozi oponenti rezonuju kao da su nam u susjedstvu lihtenstajn I san marino.
-
hAZNADAR
#133 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
U vrijeme masovnih ubistava i sistematskog rusenja svega - bilo je jasno da je podjela fakta za vjeke vjekov i da da ne moze biti jos veca.Better Man wrote:Pitaš me što bi ih vješao. zato što pod imenom Bošnjak smatrali samo ljude islamske vjeroispovjesti. Nisu se uopšte potrudili da urade na na način da bošnjaci ne budu samo ljudi islamske vjeroispovjesti, već da mogu biti svi bez obzira na religijsku pripadnost. To je samo donijelo još veće podjele i u onako podjeljenoj zemlji.
Sabor je donio odluku za nekadasnje Muslimane. Nigdje ne stoji da je izraz rezervisan samo i ekslplicitno samo za Muslimane.
Da nisu vratili staro ime i da su izmislili neko novo koje bi moglo biti zajednicko - zar stvarno mislis da postoji teoretska sansa da ce Srbi i Hrvati ikada prihvatiti ikakvo drugo ime?
Eto Bosanstvo - recimo ko hebe Hercegovce sto nece to,... eto Bosanstvo - zar mislis da bi to moglo biti identitet onima koji su brisali bosanski prefiks iz gradova ikada?
Poslije su Bosnjaci ipak jedini prihvatili ovu neutralnu vartinu zastavu - niko drugi, neutralnu intermeco himnu - niko drugi, anacionalni ZavnoBiH - niko drugi,... zasto bi izmisljali novo ime koje isto tako niko drugi nebi prihvatio
Last edited by hAZNADAR on 01/04/2017 22:29, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#134 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Hajd da cujem da je bosnjacko ime nametnuto od strane okupatora, i da Bosanci masu okupatorskim zastavama.Pandakonda wrote:Ja sam za to da se vrati ime Bošnjani i da se vrati Bosančica jer je to dio naše prave historije. Ovo sve ostalo su okupatori nametnuli i ja mislim da smo mi Bosanci jedini narod koji je toliko lud da veliča i maše zastavama okupatora![]()
-
hAZNADAR
#135 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Ma pusti susjedstvo - oni imaj jasan cilj i otvoren prezir.The 51st State wrote:Bosnjaci su jedini kohezivni faktor ove drzave, ostali su tu iz nemoci I nepovoljnog istorijskog momenta.
Ovdje se kao bori za jedinstvenu drzavu, multietnucnost,... a podapinju stupice jedinom igracu koji ima volju i kapacitet za to.
-
The 51st State
#136 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Jedinstven je to fenomen, ti si neka dobra pitanja u tom smislu ranije pokretao, no uzimajuci u obzir da je ovo ipak internet forum, kanal za izljevanje svakojakih nebuloza, pa pojedinacan glas I stav moze izgledati I zvucati preglasno I dramaticno.hAZNADAR wrote:Ma pusti susjedstvo - oni imaj jasan cilj i otvoren prezir.The 51st State wrote:Bosnjaci su jedini kohezivni faktor ove drzave, ostali su tu iz nemoci I nepovoljnog istorijskog momenta.
Ovdje se kao bori za jedinstvenu drzavu, multietnucnost,... a podapinju stupice jedinom igracu koji ima volju i kapacitet za to.
Tebi svaka cast na strpljenju I volji za upustanje u diskusije sa takvim profilima.
Bosnjaci su tu I to je sasvim dovoljno, a za ostalo ce se zivot ovako ili onako pobrinuti.
-
daddy-kool
#137 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Usvajanje naziva Bošnjak je osim već napomenutih istorijskih razloga bio i kompromis i poziv na suživot tadašnjih Muslimana prema Hrvatima i Srbima. U stvarnosti nazivi Bošnjak i Bosanac su ista riječ iz različitih perioda, ali da je odabran naziv Bosanac automatski bi lingvistički bilo negirano pravo bh Srbima i bh Hrvatima na Bosnu i Hercegovinu. Ovako je ostavljena teoretska prilika da se pronađu pod kišobran pojmom bh nacije, pa sada Bosanac ima značenje kao npr Amerikanac, tj označava naciju, a ne etniju.Better Man wrote:Uvijek sam bio Bosanac i nikad nisam pristao na to da me bilo ko zove Bošnjakom, jer to nije prirodno i naša lijepa zemlja se zove Bosna i Hercegovina, a ne Bošnja. Najveće zlo nam je u ratu napravio taj Bošnjački sabor koji je uveo naziv Bošnjak i praktički su time ukinuli nas Bosance i Hercegovce. Da se ja pitam sve one koji su učestvovali na tom saboru,a još su živi bi povješao na sred Marijin Dvora kao izdajnike i grobare Bosne i Hercegovine.
- madner
#138 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Kakvu posebnost ima Hercegovina?hAZNADAR wrote:Probaj to proturiti Hercegovcima.madner wrote:Bosna i Hercegovina nije federacija Bosne i Hercegovine, tako da postoji prihvacena skracenica za naciju i pripadnika nacije.
Bosna i Hercegovina se sastoji od dvije imenice i nema skracenice osim BiH.
Lako je za Veliku Britaniju reci samo Britanija jer je samo jedna imenica.
BiH nije federacija ali u imenu drzave stoje dvije teritorijalne jedinice koje obje imaju svoje kulturoloske, tradicionalne posebnosti i historiju.
Necemo se lagati - nije u pitanju samo skracenica za BiH - pod bosanstvom u klix tumacenju se misli na mini jugoslovenstvo. Samo nada da ce jednog lijepog dana Srbi i Hrvati postati isto Bosanci - pa da Bosnjaci prvi krenu.
800 godina dio istih drzavnih zajednica kao i Bosna, manje od 20 godina kvazi autonomije.
Lako je reci za Bosnu Bosna, samo treba htjeti.
No kazem nizak IQ se ne moze ljeciti.
Ovo zadnje je donekle tacno, bosanstvo i jugoslovnesko jesu integralne opcije i identificiranje sa drzavom. Dakle izmedju integralne i seperatisticke opcije izabrati seperatizam?
-
The 51st State
#139 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Ti ne biras nista, alfa I omega tvoga razmisljanja je 1945_1980.
- madner
#140 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Jos jedna intelektualna gromada, gdje je vrhunac argumenta ostati dovoljno nedorecen da se ne ispadne previse plitak.
-
The 51st State
#141 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Vrijeme I prostor je I van tvoje glave I namantranih floskula, no zato treba imati I nesto inteligencije o kojoj mantras neosnovano.
Elem, furas glupu pricu.
Elem, furas glupu pricu.
- madner
#142 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Nemoj zezati i vrijeme i prostor. Jos i mantre ubacio. Argument na nivou, odmah si negirao da nisu u stanju da sastavis samostalan argument. 
- Connaisseur Karlin
#143 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
objasnjenje termina Dobri Bosnjani i Bosnjani :
http://www.plemenito.com/lat/dobri-bosnjani/o34
rad studeanta iz BL
rad studeanta iz BL
-
The 51st State
#144 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Ma jasta, logika kao takvamadner wrote:Nemoj zezati i vrijeme i prostor. Jos i mantre ubacio. Argument na nivou, odmah si negirao da nisu u stanju da sastavis samostalan argument.
-
The 51st State
#145 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Do trece recenice su izdrzali..Connaisseur Karlin wrote:objasnjenje termina Dobri Bosnjani i Bosnjani :
rad studeanta iz BL
-
Hamolj
#146 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Ne mogu da vjerujem da se konstatno pecate na teme koje otvara Hrvatica iz Hrvatske ne bi li isprovocirala forumaše. 
- madner
#147 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
The 51st State wrote: Ma jasta, logika kao takva
Jos jedna intelektualna gromada, gdje je vrhunac argumenta ostati dovoljno nedorecen da se ne ispadne previse plitak.The 51st State wrote:Vrijeme I prostor je I van tvoje glave I namantranih floskula, no zato treba imati I nesto inteligencije o kojoj mantras neosnovano.
Elem, furas glupu pricu.
- Connaisseur Karlin
#148 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Sto je konkretno problem?The 51st State wrote:Do trece recenice su izdrzali..Connaisseur Karlin wrote:objasnjenje termina Dobri Bosnjani i Bosnjani :
rad studeanta iz BL
-
The 51st State
#149 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Posle kratkog uvoda ide car dusan, dusman bosne, odmah diskvalifakicija.
-
The 51st State
#150 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?
Za tebe mont everest I k2 u jednom, jedino sto je nedoreceno koji je vrh blizi atmosferi.madner wrote:The 51st State wrote: Ma jasta, logika kao takvaJos jedna intelektualna gromada, gdje je vrhunac argumenta ostati dovoljno nedorecen da se ne ispadne previse plitak.The 51st State wrote:Vrijeme I prostor je I van tvoje glave I namantranih floskula, no zato treba imati I nesto inteligencije o kojoj mantras neosnovano.
Elem, furas glupu pricu.