Kakvom crnom propisu, kakvo crno peglanje sa distancama?
Je li ti zaista mislis ako fabricki na autu ne postoji alu. felga 16'', nego samo celicna, da te nesto sprjecava da stavis alu. 16''?
Druze felga je felga, svaka ima svoje mjere, raspon sarafa, sirinu, precnik, ET, a od kojeg je materijala napravljena i kako izgleda to je do tebe sta ces odabrati.
Ja sam u prelaznom periodu imao alu. felge 15'' na Cee'd-u, iako fabricki ne postoji alu. felga 15'' za njega, sta cemo sad?
I znas li razliku izmedju distancera i redukcionog prstena?
Redukcioni prsten dodje na 99% aftermarket felgi, jer proizvodjaci prave felgu u nekom rasponu sarafa sa velikom centralnom rupom, hoces felgu za taj auto ide ta redukcija, itd...
A na eBayu imas kombinacija kakvih pozelis, dodje na vrata i ne kosta ni 20KM.
Takodjer, jos od Fieste MK4 nisam vidio da se celicna felga steze obicnom maticom nego su sve matice/sarafi sa konusima, sto znaci da je isti/a saraf/matica i za alu. felgu i za celicnu felgu.
Opet cu za primjer uzeti Cee'd koji je dosao sa celicnim felgama, i tim konusnim maticama "od celicnih felgi" sam stezao i alu. 15'' koje sam imao, i alu. 16'' koje sada imam, a imam i kontra primjer gdje sam dobio alu. na SX4, a tim istim konusnim sarafima "od alu. felgi" stezem i celicne.
Sve u svemu, prica ti je smijesna, da ne kazem sta grublje. Ako ne zelis alu. felge O.K., kazes i zavrseno. Ali sve drugo sto si rekao ne stoji.

saraf sa konusom (negdje je konusna matica, gdje imas brezone)

matica sa konusom

plavi redukcioni prsten na glavcini

distance (ovo u 99% slucajeva koriste samo cuneri)