stakasa wrote:Sam taj prelazak sa socijalizma na kapitalizam je bolan a u nasem kontekstu ga niko ne spominje jer i jeste mizeran u odnosu na svu krv koja se je prolila
Mislim da kod ovakvih tema ljudi upravo preskacu ono sto je mozda i najbitnije, iz ove perspektive, a sto vrijeme duze prolazi. Desila bi se tranzcija, globalna promjena sistema, koju mi ne bi mogli izbjeci. Raspao se SSSR, raspala se Cehoslovacka, nesto cisto sumnjam da se ne bi raspala i Juga, i da nije bilo rata. A sta bi to znacilo po BiH, kazem i bez rata, to je pitanje. Mnoge stvari kojih se sa sjetom sjecaju neki su bile tu radi - Jugoslavije, ne samo radi sistema. Znaci bez Jugoslavije, a sa zagarantovanim promjenama sistema, mi bi bili donji. A sa Jugoslavijom, to je vec druga stvar. No onda se dalje povlace pitanja tipa a da li bi postojale nacionalne tenzije, da li bi bilo kakvih unutrasnjih prekrajanja granica, bla bla, i onda se covjek zavrti i skonta kao i otvaracica teme, da je ta prica besmislena.
A gdje bih ja bio veze nemam. Meni i mojima je bilo dobro prije rata. Dobro nam je i sad. Medjutim, za to je trebalo 4 godine rata i jos jedno 10ak godina rada i odricanja iz bukvalno nicega. Da sam otisao negdje na pocetku ili bar tokom rata, onda vjerovatno ne bi ni razmisljao o ovakvim stvarima. Mozda kljucno u vezi ove teme i generalno nekog razmisljanja - mislim da ljudi kroje svoju sudbinu vise nego zele da priznaju.