Pomirenje Bošnjaka i Srba
- Lincoln-Burrows
#126 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Ključaj temu bit će belaja.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#127 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Ne vidim nikakav belaj.
Normalno diskutujem.
Ne vrijedjam, ne psujem, ne radim nista protivno pravilima foruma.
Ako nekog vrijedja istina i cinjenice, tu ne mogu nista.
Ako iz tog razloga treba kljucati - kljucaj.
Normalno diskutujem.
Ne vrijedjam, ne psujem, ne radim nista protivno pravilima foruma.
Ako nekog vrijedja istina i cinjenice, tu ne mogu nista.
Ako iz tog razloga treba kljucati - kljucaj.
-
hizo ramidovic
#128 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Islamisti, dahije i dzihadisti u tzv bih mislili su od vekovne srpske zemlje napraviti kalifat sa serijatom ali su ih srpski heroji na vreme prozreli.
Alijin projekat stvaranja "zelene transferzale" zauvek je propao zahvaljujuci srpskim intelektualcima koji su na vreme reagovali
Alijin projekat stvaranja "zelene transferzale" zauvek je propao zahvaljujuci srpskim intelektualcima koji su na vreme reagovali
- ljevoruki
#129 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Posteno, imali ste i silu da to uradite, sto niste jbg, to je vec drugi par opanaka.Duka Dizel wrote:
Zato što ti predlozi nisu imali nikakve veze sa srpsko-bošnjačkim pregovorima, niti su rešavali suštinu krucijalnih pitanja koja se tiču Srba i Bošnjaka.
Da. Srbe nije interesovala nikakva stepenasta federacija ili konfederacija, koja će se raspasti pre ili kasnije.
Srbe je interesovalo samo "svi Srbi u istoj državi".
Ono sto je indikativno je da je standard ponasanja i cinjenja samo ono sto Srbi hoce - misljenje i interesi drugih nas ne zanimaju, samo mi postojimo i samo se nama mora ugadjati.
I onda se pitate zasto se Yu raspala i zasto su sve, bas sve republike i svi narodi odabrali nezavisnost od Srbije vise nego Yu.
U svijetlu te matrice kako je uopce moglo doci do sporazuma Srba i Bosnjaka kad je Srbiji rat bio jedina iskrena opcija?
Jbg, kad se posvadjadjas i pobijes sa svakim komsijom, bice da niko od njih ne valja samo ti valjas.
- Kikibombona
#130 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Nevezano za ovu vasu diskusiju, nije bas da nista od te price nije bilo. Desila se islamizacija unutar ABiH, neke jedinice su dobile islamski predznak. Odjednom je zavladao 'selam i merhaba'. Mijenjala su se imena skola i ulica. Koliko je skola i ulica u tom periodu dobilo ime po Srbinu i Hrvatu a koliko po Bosnjaku. Klerikalizacija drustva ne jenjava od pocetka devedesetih do dana danasnjeg. SDA je bila i ostala strogo bosnjacko-muslimanska stranka. I sada SDA slini za Erdoganom i Muslimanskim bratstvom u Egiptu. Na srecu, sada im je podrska manja nego devedesetih, sa pocetka sranja.Tomahawk11 wrote:Aha.Duka Dizel wrote:Šta je hteo Alija?Tomahawk11 wrote: Dobro, sukobljeni politicki interesi.
I sta onda, nekog treba ubiti jer ne misli kao ti.
'90-tih nije potezana nikakva zrtva.
Sta je htio Alija? Islamsku drzavu?
Priznaćeš da se od nekadašnjeg pripadnika Mladih muslimana te autora dela poput "Islam izmedju istoka i zapada", "Problemi islamskog preporoda" i "Islamska deklaracija" nije baš moglo očekivati da praktikuje neke liberalno gradjanske poglede na svet.
U najmanju ruku nije ulivao poverenje.
Znaci, izjednacicemo haubice, topove, sav belaj sa ratom sa tim da je Alija bio pripadnik Mladih muslimana, napisao neka djela i na konto toga se NIJE OCEKIVALOda praktikuje liberalno gradjanske poglede na svijet....pa se onda poduzela vojna akcija spram istog.
Realnost je da je ta prica o Aliji i islamskoj drzavi pocela i zavrsila na papiru, tj. u tim spomenutim djelima, da ta ideja nikad nije imala jedan promil primjene bilo gdje niti se na istoj radilo....Alija kakav god da je bio, sigurno nije pravio islamsku drzavu....pa taj ludjak nas je ubjedjivao na samom pocetku rata da istog nece bitivaljda bi u suprotnom sam spremao neki rat da ostvari te ciljeve, tu neku islamsku drzavu.
Milosevic je glavni krivac za rat, to niko ne moze osoporiti. Srpska strana je napravila zla ko svi ostali zajedno. I vise od toga. Ali, treba biti objektivan... Nisu na drugim stranama bili nikakvi liberali, stavise.
- Kikibombona
#131 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
LSD wrote:Da je Bogdo šerijat kao zakon na snazi, bilo bi milion puta bolje svima - i bošnjacima i srbina i hrvatima i jevrejima i romima i ostalima.
Ali prije toga bi se moralo odsjeci na hiljade lopovskih ruku i još toliko lažovskih jezika.
Mislis da bi Kavazovic naredio da se Bakiru odsjece ruka?
Ne budi naivan. Sjeklo bi se onom sto ukrade vrecu krompira.
Ako ljudi ne valjaju, ne moze te spasiti nikakav zakon.
- Gojeni H
#132 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
To je u svakom interesu Hrvatske, ali im to jos uvijek niko nije javio. Imati onakvu geografiju, a Banja Luku u srpskim rukamastakasa wrote:A sta ako to nije u interesu Hrvatske, ne mozes nekoga natjeratGojeni H wrote:Nema od toga nista. Cuj da se pomirimo? ... ja se nisam ni svadjao.
U nekom trenutku, DRZAVE mozda odluce da im je u interesu da blize saradjuju na ekonomskom ili odbrambenom planu (npr. da zahebu Hrvatsku), ali o sentimentalnim glupostima tipa pomirenja ne treba govoriti.
Srbija ima geopoliticki cilj fizickog prosirenja prema zapadu i inkorporiranja PiSija u Srbiju.
U interesu BOsnjaka je da sklope savez sa Hrvatskom (ne pomirenje, ne bratstvo i jedinstvo) u cilju sprecavanja tog plana.
Alternativa je vojni sporazum Albanije, Kosova, Crne Gore i Kosova ... napad na jednu drzavu znaci napad na sve clanice. Balkanski NATO.
- GeeTnT
#133 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Paaa arkan kojeg si spomenuo ima itekakve veze sa crvenim beretkama, a ja sam bio na suprotnoj strani....samo ti nemas nikakve veze sa Bosnjacima te ostaje pitanje kakvu ulogu u svemu pokusavas da glumis?cyprus wrote:Pomen Arkana je u istoj funkciji sa tvojim pomenom crvene beretke... Ne vidim da su ovi sa crvenom beretkom meni išta bliži, nego što je tebi Arkan... Čak naprotiv...GeeTnT wrote:Pominjanje smrada arkana nije nista drugo nego tvoj "strah" ...opravdano!cyprus wrote:
Ne znam... Ako bih ja napisao da me svaki tvoj post posjeća na Željka Ražnjatovića Arkana, da li bi ti to smatrao uvredom?
Ukoliko ne, onda ću se i ja potruditi da se ne uvrijedim na ovako bolesno konstruisan post sa tvoje strane...
A o kakvom "strahu" pričaš, bojim se da ne razumijem
- cyprus
#134 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Dobro, znači ti misliš da je bilo poštenije zanemariti volju dva od tri naroda (dvije trećine stanovništva) samo kako bi se ugodilo jednom? Ako zaista misliš, kako argumentuješ takav stav?Duka Dizel wrote:Onog trenutka kad je Alija pomislio da se može zanemariti volja jednog od tri naroda i prostim preglasavanjem izdvojiti BiH iz Jugoslavije, potresao je i njene temelje.
Eto, to je uradio.
Zato BiH više nije kao što je bila, niti više ikad biti.
-
Bodkin
#135 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Htio je da odvoji 2 miliona srba od srbije. Na kraju he i uspio.Tomahawk11 wrote:Dobro, sukobljeni politicki interesi.Duka Dizel wrote:Isto što je i danas prepreka.Tomahawk11 wrote:Pa dobro, reci nam onda ti, sta je bila prepreka?
Sukobljeni politički interesi naroda, različite aspiracije i vidjenje budućnosti Bosne i Hercegovine.
Oko toga očigledno nema "pomirenja".
Ono što su Bošnjaci , odnosno Alija i SDA hteli 1991 godine, to nije bilo prihvatljivo Srbima.
Razlika je samo što su tad Srbi potezali žrtve kao argument za svoje pravo.
Jer kod Srba se 50 godina negovao kult žrtve.
I znate šta? Nije nam to mnogo dobrog donelo.
I sta onda, nekog treba ubiti jer ne misli kao ti.
'90-tih nije potezana nikakva zrtva.
Sta je htio Alija? Islamsku drzavu?
To bi ti bilo kao da u rsu zivi pola miliona bosnjaka i srbi hoce da je odvoje.
-
radostan dan
#136 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Alternativa je vojni sporazum Albanije, Kosova, Crne Gore i Kosova ... napad na jednu drzavu znaci napad na sve clanice. Balkanski NATO
I ja mislim da će ti šaćiri i rade odmah skočiti da ti pripomognu kad ti zagusti...mudro zboris.
Last edited by radostan dan on 16/03/2017 19:58, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#137 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Brcko im malo remeti taj plan, ali bas lijepa drzava. Idealna priprema za osvajanje za buduce generacije.Kikibombona wrote:
Na sta bi licila ta drzava, zivota ti!?? Posebno ako bi u sastav Srbije isao krak prema BL. Da sam srpski nacionalista, takvu nakaradu ne bih prihvatio iz estetskih razloga.![]()
Mislim da ne shvatas kako ta politika sljaka od polovine 19. vijeka.
- cyprus
#138 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
A ja sam kao bio na toj strani?GeeTnT wrote:Paaa arkan kojeg si spomenuo ima itekakve veze sa crvenim beretkama, a ja sam bio na suprotnoj strani....samo ti nemas nikakve veze sa Bosnjacima te ostaje pitanje kakvu ulogu u svemu pokusavas da glumis?cyprus wrote:Pomen Arkana je u istoj funkciji sa tvojim pomenom crvene beretke... Ne vidim da su ovi sa crvenom beretkom meni išta bliži, nego što je tebi Arkan... Čak naprotiv...
A o kakvom "strahu" pričaš, bojim se da ne razumijem
I nemam nikakve veze sa Bošnjacima
- Gojeni H
#139 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Odbrambeni savezi se sklapaju i vode principom zajednickog interesa, a ne principom Stevinog i Nemanjinog sjecanja na Kosovski boj. E, moj ti, onaj ...radostan dan wrote:Alternativa je vojni sporazum Albanije, Kosova, Crne Gore i Kosova ... napad na jednu drzavu znaci napad na sve clanice. Balkanski NATO
I ja mislim da će ti šaćiri i rade odmah skočiti da ti pripomognu kad ti zagusti...mudro zboris.
- GeeTnT
#140 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
djikanska ne jenjava....sad je Alija kriv i za sve ratove, Siriju, Ukrajinu...za promasene zicere.
- Kikibombona
#141 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Shvatam odlicno, samo se zajebavam.Gojeni H wrote:Brcko im malo remeti taj plan, ali bas lijepa drzava. Idealna priprema za osvajanje za buduce generacije.Kikibombona wrote:
Na sta bi licila ta drzava, zivota ti!?? Posebno ako bi u sastav Srbije isao krak prema BL. Da sam srpski nacionalista, takvu nakaradu ne bih prihvatio iz estetskih razloga.![]()
Mislim da ne shvatas kako ta politika sljaka od polovine 19. vijeka.
Sa srpskim osvajanjima je zavrseno. Da bi imao osvajacki potencijal, treba ti brojno, mlado i motivisano stanovnistvo. Srbi nemaju nista od toga. Demografska propast je nezaustavljiva na ovim prostorima.
Bosnjaci, Srbi i Hrvati se moraju dogovoriti oko unutrasnjeg uredjenja. BiH je velika zemlja u kojoj ima mjesta za sve. Banglades je povrsinom tri puta veci od BiH a ima 180 miliona stanovnika.
- GeeTnT
#142 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Nisam ja tebe stavio ni na koju stranu...nego, pitam? ...a ta govna serviraj na grob arkana i njegovoj familiji te trazi pozivnicu na domjenak..cyprus wrote:A ja sam kao bio na toj strani?GeeTnT wrote:Paaa arkan kojeg si spomenuo ima itekakve veze sa crvenim beretkama, a ja sam bio na suprotnoj strani....samo ti nemas nikakve veze sa Bosnjacima te ostaje pitanje kakvu ulogu u svemu pokusavas da glumis?cyprus wrote:Pomen Arkana je u istoj funkciji sa tvojim pomenom crvene beretke... Ne vidim da su ovi sa crvenom beretkom meni išta bliži, nego što je tebi Arkan... Čak naprotiv...
A o kakvom "strahu" pričaš, bojim se da ne razumijemStrašno...
I nemam nikakve veze sa BošnjacimaKakvo jedenje govana, nevjerovatno
- Maraschino
#143 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
dokle ste?
- and
#144 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
i koji je rezultat toga sto je srbe interesovalo?Duka Dizel wrote:Zato što ti predlozi nisu imali nikakve veze sa srpsko-bošnjačkim pregovorima, niti su rešavali suštinu krucijalnih pitanja koja se tiču Srba i Bošnjaka.ljevoruki wrote:Pitanje za Dizela:
Kad vec pominjes srpsko-bosnjacke pregovore (kojih nije ni bilo, pogotovo 91., pusti Tunju i Adila) zasto ne pises nista o prijedlogu Izetbegovica i Gligorova o "stepenastoj" (kon)federaciji ili Mesicevom prijedlogu o konfederaciji samostalnih drzava?
Sve mi se cini da si ili premlad za ovu tematiku ili toliko jednostran da od drveta ne vidis sumu.
Da. Srbe nije interesovala nikakva stepenasta federacija ili konfederacija, koja će se raspasti pre ili kasnije.
Srbe je interesovalo samo "svi Srbi u istoj državi".
-
ušće
#145 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Pitate kao do pomirenja : dobijete odgovor
-Nije Alija htio ,a htio je Adil beg i Tunjo ---------Gospodo poslušajte Ćedu Jovanovića umjesto Šešelja
-Znaš li ti šta je pisao Alija , mi se sa tim ne mirimo ------------- Gospodo pročitajte Moljevića, i Oca nacije presvetog Dobricu ...
-Probajte im postaviti pitatnje pomirenja sa Hrvatima ...oni će vam ispostaviti račun Ante pavelića i Stepinca ...ali za mila boga ne piajte za popa Đurića i Čiča Dražu ...
-Pitajte ih Za Srebrenicu i Foču i Prijedor------A znaš li ti šta je bilo u Jasenovcu , i na Kosovu polju
Sa kim da se mirite ovima što su kao Bosanci, ne bi oni ni tamo ni vamo ( ali svaki momanat koriste da na neki način hebu Balijsku masku kroz Bakira i SDA svim Bošnjacima odreda ...)
-Da se mirite sa onima što vam kad pitate što poklaste ( ne pubijaste ) tolike hiljade ljudi ...dobijete odgovor,a što vi nama ubiste Srbskog svata ...
-Znate kad će jedino biti pomirenja , ako vam ikada vratimo ono što ste nam počinili ( znači možda nikad )
-Kad vam vratimo ono što vi kroz nas vraćate Turcima ( Mada su Turci prema vama bili humani šta vi radite u 21 vjeku )
A ovim tipa drvosječ ,Vječiti i onaj babin bojovnik ima ih još ..dao bog da se vama dogodi ono što se dogodilo "nama " e tada vam halal što im opraštate ( vrlo jednostavnoo i vrlo iskreno )
-Nije Alija htio ,a htio je Adil beg i Tunjo ---------Gospodo poslušajte Ćedu Jovanovića umjesto Šešelja
-Znaš li ti šta je pisao Alija , mi se sa tim ne mirimo ------------- Gospodo pročitajte Moljevića, i Oca nacije presvetog Dobricu ...
-Probajte im postaviti pitatnje pomirenja sa Hrvatima ...oni će vam ispostaviti račun Ante pavelića i Stepinca ...ali za mila boga ne piajte za popa Đurića i Čiča Dražu ...
-Pitajte ih Za Srebrenicu i Foču i Prijedor------A znaš li ti šta je bilo u Jasenovcu , i na Kosovu polju
Sa kim da se mirite ovima što su kao Bosanci, ne bi oni ni tamo ni vamo ( ali svaki momanat koriste da na neki način hebu Balijsku masku kroz Bakira i SDA svim Bošnjacima odreda ...)
-Da se mirite sa onima što vam kad pitate što poklaste ( ne pubijaste ) tolike hiljade ljudi ...dobijete odgovor,a što vi nama ubiste Srbskog svata ...
-Znate kad će jedino biti pomirenja , ako vam ikada vratimo ono što ste nam počinili ( znači možda nikad )
-Kad vam vratimo ono što vi kroz nas vraćate Turcima ( Mada su Turci prema vama bili humani šta vi radite u 21 vjeku )
A ovim tipa drvosječ ,Vječiti i onaj babin bojovnik ima ih još ..dao bog da se vama dogodi ono što se dogodilo "nama " e tada vam halal što im opraštate ( vrlo jednostavnoo i vrlo iskreno )
-
radostan dan
#146 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Aha, kao sto se sklapao sporazum sa tudjmanom, iz interesa, pa iz tog silnog zajenickog interesa dodjoste u poziciju da vas jedva amerikanci skrpise, i to privremeno...pa opet sve ispocetka, kao sto i svjedocimo. Sto bi reko lima valter - ma dajte, molim vas.Gojeni H wrote:Odbrambeni savezi se sklapaju i vode principom zajednickog interesa, a ne principom Stevinog i Nemanjinog sjecanja na Kosovski boj. E, moj ti, onaj ...radostan dan wrote:Alternativa je vojni sporazum Albanije, Kosova, Crne Gore i Kosova ... napad na jednu drzavu znaci napad na sve clanice. Balkanski NATO
-
daddy-kool
#147 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Ne bi ni tada bili poravnati, egal, raskusrani.hAZNADAR wrote:Ma taman kada bi ovog momenta:daddy-kool wrote:Da bi se pomirili, trebamo se prije toga poravnati. Even Steven. A to nije ni blizu.
- priznali bosanski jezik,
- priznali bosnjacko ime,
- priznali da imamo historiju i kulturu,
- priznali da nismo ni poturice, turci, prevjere, otpadnici, bivsi Srbi,.. i da samo prizivanje srednjeg vijeka da nas nema smisla,
- priznali da su u proslom ratu pocinili najvise zlocina,
- priznali da ratni zlocinci ne zasluzuju pocast, spomenik, imenovanje objekta ili ulice, crveno slovo,...
Onda bi tek bili na nekoj pozitivnoj nuli i imali osnove za pomirenje pod uslovom da se u to ime podjednako odricemo.
Ravnopravnost u svemu, isti rang i arsin za sve je uslov za sve.
Ali i tada bi postavio pitanje sto si me patio svih ovih godina sa gore opisanim ubjedjenjima i kako da te godine naplatim.
Ali bi bili bliže.
Naravno, ovo je neka generalna priča na nivou naroda, a ne pojedinaca. I sada kada se pogledaju potezi koje povlači srpska politika u RS i RS, pa uporedi sa deklarativnim zalaganjem za mir, stabilnost, poštovanje, pomirenje - odmah je uočljiva licemjernost, izrugivanje, dvoličnost. I kada me neko pita da li sam za pomirenje, a kada nema ni jednog suštinskog poteza koji bi vodio tome sa srpske strane, ja se mogu samo nasmijati. Sa ovakvom srpskom politikom je najbolje imati minimalne, hladne odnose, ono baš samo koliko se mora, jer u suprotnom sve što činimo je da se degradiramo i pljujemo sami na sebe.
- Drvosjeca iz Dejcica
#148 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Neko mora preuzeti odgovornost da se krene dalje, druga opcija je znamo kakva. E ja ne želim tu drugu opciju ne radi sebe već radi novih generacija. I bolje ostavi se tih priglupih floskula i halala, niko od tebe ne traži da bilo kome šta halališ.ušće wrote:Pitate kao do pomirenja : dobijete odgovor
-
ušće
#149 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
A ti se mani tih glupih floskula o odgovornosti i mora se dalje , ti ne tražiš kosti svojih po raznim grobnicama i ne drži predavanje onima koji to rade ti idi dalje ali pusti mene i libo me za to šta je za tebe opcija , a što se tiče halal hebo halal bolan samo ti želim da ti s dogodi ono što se meni dogodilo i hiljadama drugih ...fertik kraj ...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Neko mora preuzeti odgovornost da se krene dalje, druga opcija je znamo kakva. E ja ne želim tu drugu opciju ne radi sebe već radi novih generacija. I bolje ostavi se tih priglupih floskula i halala, niko od tebe ne traži da bilo kome šta halališ.ušće wrote:Pitate kao do pomirenja : dobijete odgovor
-
TheMule
#150 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba
Pomirenja nema dok Srbi ne odustanu od svoje lazne istorije "Pacenika" i drugih gluposti.
Osmanlije, kao i bilo koji osvajaci, dosli, vidili, osvojili, i uzimali poreze kolko su mogli da izdrzavaju vojsku i grade Carigrad. Price o raznim mucenjima, nabadanjima na kolac i drugim vrstama patnje i vjecitim neprijateljima muslimanima, ustancima i nekakvim snovima o osveti moraju da nestanu. Nisu Srbi nista vise propatili od Grka, Madjara, Jevreja, Arapa, Egipcana, Afrikanaca i drugim, pa ovim drugi nemaju neke vjecite neprijatelje i mitologiju baziranu na tom.
Dakle, kad budu moderna nacija 21. stoljeca, onda ce, sasvim prirodno, i dogovor pasti sam od sebe. Na isti nacin na koji su to uradili Francuzi i Englezi nakon 130 godina ratovanja, Njemci i Francuzi, pa i Turci i Rusi itd...
Osmanlije, kao i bilo koji osvajaci, dosli, vidili, osvojili, i uzimali poreze kolko su mogli da izdrzavaju vojsku i grade Carigrad. Price o raznim mucenjima, nabadanjima na kolac i drugim vrstama patnje i vjecitim neprijateljima muslimanima, ustancima i nekakvim snovima o osveti moraju da nestanu. Nisu Srbi nista vise propatili od Grka, Madjara, Jevreja, Arapa, Egipcana, Afrikanaca i drugim, pa ovim drugi nemaju neke vjecite neprijatelje i mitologiju baziranu na tom.
Dakle, kad budu moderna nacija 21. stoljeca, onda ce, sasvim prirodno, i dogovor pasti sam od sebe. Na isti nacin na koji su to uradili Francuzi i Englezi nakon 130 godina ratovanja, Njemci i Francuzi, pa i Turci i Rusi itd...