iceman ze wrote:Hvala svima na savjetima koji su htjeli pomoci!iceman ze wrote:Stari kupuje auto. Zapelo mu za oko Dacia Stepway, akcijska cijena 18300KM. Da li je neko imao iskustva sa ovim autom? Hvala i pozz
Stari je uzeo Dacia Stepway, 898 cm3, 66/90,benzin, boja bordo, placeno 18500KM. Rok isporuke 90 dana. Dat je avans 1000 KM za rezervaciju. Obisao ili sam kontaktirao sve Dacia salone u Zenici,Mostaru i Sarajevu. Najbolji autodileri i najbolju uslugu i informacije dobio sam u Guma M u Sarajevu. Ovim putem im se zahvaljujem na ljubaznosti, i nacinu kako smo tretirani kao kupci. Kao sto je neko od vas dobro primjetio, poseban je osjecaj kupovati novo auto. Moj stari je penzioner i nikad prije nije imao priliku kupovati i voziti novo auto. S obzirom da kaze da mu je ovo najvjerovatnije i zadnje auto htio sam pomoci koliko sam bio u mogucnosti.
Garancija vozila je 3 godine ili 100000 km. Garancija pokriva motor,mjenjac i elektroniku. Cijena velikog servisa je na akciji 490 KM, cijena malog servisa oko 120 KM. Gume su mu u profilu 205/55 R16. Tu nek kupi set zimskih guma.
Imao je priliku i vidjeti jedan model. Sjesti u vozilo i pregledati. Testne voznje ne organizuju nazalost.
S obzirom da stari zivi na selu klirens Stepwaya ce mu osigurati prohodnost. Rekao sam starcima da vise ne ulazu u imovinu, da im je ko penzionerima vise potrebno putovanje,odmor i uzivancija!☺
Dacia Stepway
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#126 Re: Dacia Stepway
- drndalo
#127 Re: Dacia Stepway
I moj isto tako... Novi model Astre, kupljena u Borasu, sa porijeklom... Alahimanet zamajac unutar 1000 km od kupovine...tempuser wrote:I dalje nemas garanciju da se na autu niko nije izivljavao 4 god, da je udaran i sve ostalo sto izadje na vidjelo 1-2 god nakon kupovine takvog auta...golfiista wrote:Ima garancija na polovnjake koji se prodaju u ovlaštenim servisima, kao i polovnjake koji su servisiranu u ovlaštenom servisu. Koliko znam garancija ostaje bez obzira n apromjenu vlasnika. Tako, kod Opela je garancija 4 godine, a na Piku ih ima desetine godišta 2015/2016 sa pređenih do 10k km za ovu cijenu. Dakle kupiš daleko kvalitetniji auto sa neznatnom kilometražom, garancijom, pouzdanošću...
Ali odmah se ovdje zaključuje, - polovnjak to je auto star 7 godina sa 150k -200k km na satu...hmm
Moj drug kupio upravo takav auto, 3-4 god star, garancija, servisi ovo-ono, nakon 2 god sa 90k km na satu ostao na cesti zbog kvacila, zviiiz, milja za set kvacila za aktivnim zamajcem. Kvacilo na tom autu uz normalnu voznju mora izdrzati bar 2 x toliko.
- golfiista
#128 Re: Dacia Stepway
Nemoj iskrivljivati cinjenice i ono sto sam napisao, a nisam napisao staro cetiri godine, vec godinu/dvije sa malom kilometrazom do 10k km. To veze nema sa drugom i autom starim 4 godine i 90k km.tempuser wrote:I dalje nemas garanciju da se na autu niko nije izivljavao 4 god, da je udaran i sve ostalo sto izadje na vidjelo 1-2 god nakon kupovine takvog auta...golfiista wrote:Ima garancija na polovnjake koji se prodaju u ovlaštenim servisima, kao i polovnjake koji su servisiranu u ovlaštenom servisu. Koliko znam garancija ostaje bez obzira n apromjenu vlasnika. Tako, kod Opela je garancija 4 godine, a na Piku ih ima desetine godišta 2015/2016 sa pređenih do 10k km za ovu cijenu. Dakle kupiš daleko kvalitetniji auto sa neznatnom kilometražom, garancijom, pouzdanošću...
Ali odmah se ovdje zaključuje, - polovnjak to je auto star 7 godina sa 150k -200k km na satu...hmm
Moj drug kupio upravo takav auto, 3-4 god star, garancija, servisi ovo-ono, nakon 2 god sa 90k km na satu ostao na cesti zbog kvacila, zviiiz, milja za set kvacila za aktivnim zamajcem. Kvacilo na tom autu uz normalnu voznju mora izdrzati bar 2 x toliko.
Dakle polovno je sirok pojam od ovih navedenih pa do krseva sa milion km. Ovakva jednogodisnja ili dvogodisnja auta su po meni idealan balans za sve one kojima je novo skupo ili se plase naglog gubitka vrijednosti, pa do onih sto su sumnjicavi prema polovnjacima upravo zbog eventualnog rizika.
- problemnatravunu
#129 Re: Dacia Stepway
Čestitke na kupovini, i samo jos da primijetim, a to niko nije uzimao u obzir, dakle, ovaj novi Stepway ce biti sa Euro 6 standardom ispusnih gasova, zamislite kojekakvih sranja u buducnosti za ove koji imaju "dobre polovnjake pasate" sa Euro 3
Inače i ja cekam da mi stigne Duster 1.5 dci Laureate 2wd sa jos nekom opremom, 5 god garancija, koji sam kaparisao u Gumi M , i da pohvalim njihovog prodavca na VRLO profesionalnoj i uljudnoj usluzi, kao i sa dobrim popustom na cijene iz cjenika

Inače i ja cekam da mi stigne Duster 1.5 dci Laureate 2wd sa jos nekom opremom, 5 god garancija, koji sam kaparisao u Gumi M , i da pohvalim njihovog prodavca na VRLO profesionalnoj i uljudnoj usluzi, kao i sa dobrim popustom na cijene iz cjenika
-
novi_korisnik
#130 Re: Dacia Stepway
Meni je vise cool u plavoj metalic nego u ovoj bordo.. ne znam jel što sam navijac Želje ili nako 
- drndalo
#131 Re: Dacia Stepway
Garant 'nako... 
-
tempuser
#132 Re: Dacia Stepway
Ne krivim cinjenicu samo nisam siguran da se u 18k KM moze uklopiti polovan auto vise klase star 1-2 god. Prije nego sto sam napisao komentar informativno sam ukucao na piku jedan "optimalan" auto Opel Astra 2015 i dobio sam dva benzinca sa cca 20k km predjenih i cijenom 21-21k KM, sto je ipak 3-4k KM vise nego ova Dacia. U 18k KM se po piku moze uklopiti Astra 2012-2013. god sa 100+ hiljada predjenih sto je ovih 4 god koje pominjem.golfiista wrote:Nemoj iskrivljivati cinjenice i ono sto sam napisao, a nisam napisao staro cetiri godine, vec godinu/dvije sa malom kilometrazom do 10k km. To veze nema sa drugom i autom starim 4 godine i 90k km.tempuser wrote:
I dalje nemas garanciju da se na autu niko nije izivljavao 4 god, da je udaran i sve ostalo sto izadje na vidjelo 1-2 god nakon kupovine takvog auta...
Dakle polovno je sirok pojam od ovih navedenih pa do krseva sa milion km. Ovakva jednogodisnja ili dvogodisnja auta su po meni idealan balans za sve one kojima je novo skupo ili se plase naglog gubitka vrijednosti, pa do onih sto su sumnjicavi prema polovnjacima upravo zbog eventualnog rizika.
Cak ni tih 1-2 god do 10k km apsolutno nista ne znaci po pitanju sigurnosti sta kupujes. Moj jaran je sa Astrom K u 6 mjeseci i 5k km imao 3 sudara, od cega je treci bio prilicno ozbiljan, auto je popravljen, bez ozbiljnijeg raskopavanja auta nece otkriti da je popravljan, naravno servisna itd sve u ovlastenom, vrlo brzo ide staro za novo i ko ga kupi dobice auto star 1-2 god, malo km, jedan vlasnik, sve u ovlastenom, ali prilicno nacet.
- golfiista
#133 Re: Dacia Stepway
Opet navodis primjer koji se desi 1:100, ako cemo ici u krajnosti, ja znam za slucaj novih automobila koji su poplavljeni pa suseni pa prodati pod novo
dakle, rizik uvijek postoji.
Ali ako uzmemo uobicajenu situaciju dakle srednje reference nema razloga za posebnu brigu za takve automobile. Te Astre koje si gledao po Piku jesu zacijenjene po 21/22k KM, ali sam siguran za kes da to moze za tih magicnih 18/19k KM.
Ali ako uzmemo uobicajenu situaciju dakle srednje reference nema razloga za posebnu brigu za takve automobile. Te Astre koje si gledao po Piku jesu zacijenjene po 21/22k KM, ali sam siguran za kes da to moze za tih magicnih 18/19k KM.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#134 Re: Dacia Stepway
Moze, ali nema garancije. Covjece, neko hoce prst u uho, da ne razmislja ako nesto vrisne vanredno. A ti, ja, i drugi sto polovnjake vozino, stalno osluskujemo kad prelazimo preko rupa, sahtova, pruge, da li se zvuk promijenio od posljednjeg prelaska.golfiista wrote:Opet navodis primjer koji se desi 1:100, ako cemo ici u krajnosti, ja znam za slucaj novih automobila koji su poplavljeni pa suseni pa prodati pod novodakle, rizik uvijek postoji.
-
tempuser
#135 Re: Dacia Stepway
Pa upravo se o tome radi rizik uvijek postoji, ali na polovnom je u svakom slucaju veci cak i ako je 1-2 god star sa 10k km predjenih, pa bar bio 1:100.golfiista wrote:Opet navodis primjer koji se desi 1:100, ako cemo ici u krajnosti, ja znam za slucaj novih automobila koji su poplavljeni pa suseni pa prodati pod novodakle, rizik uvijek postoji.
Vjerovatno se moze spustati cijena, na 21k vjerovatno, na 20k mozda, ali da ti neko sa 22k supusti na 18k KM mislim da nece ici.
- golfiista
#136 Re: Dacia Stepway
Hoce sa 21 na 19, sto je opet odlicno, upravo onoliko koliko smo priblizili stavove .tempuser wrote:Pa upravo se o tome radi rizik uvijek postoji, ali na polovnom je u svakom slucaju veci cak i ako je 1-2 god star sa 10k km predjenih, pa bar bio 1:100.golfiista wrote:Opet navodis primjer koji se desi 1:100, ako cemo ici u krajnosti, ja znam za slucaj novih automobila koji su poplavljeni pa suseni pa prodati pod novodakle, rizik uvijek postoji.
Vjerovatno se moze spustati cijena, na 21k vjerovatno, na 20k mozda, ali da ti neko sa 22k supusti na 18k KM mislim da nece ici.
- golfiista
#137 Re: Dacia Stepway
Mozda ti i osluskujes, ja vozim polovnjaka koji se ne osluskuje, samo vozis, vozis i vozis i tako vozis i vozis i poderes cetiri nove dacije dvije astre i jednog golfakonektovan wrote:Moze, ali nema garancije. Covjece, neko hoce prst u uho, da ne razmislja ako nesto vrisne vanredno. A ti, ja, i drugi sto polovnjake vozino, stalno osluskujemo kad prelazimo preko rupa, sahtova, pruge, da li se zvuk promijenio od posljednjeg prelaska.golfiista wrote:Opet navodis primjer koji se desi 1:100, ako cemo ici u krajnosti, ja znam za slucaj novih automobila koji su poplavljeni pa suseni pa prodati pod novodakle, rizik uvijek postoji.
Ali ako uzmemo uobicajenu situaciju dakle srednje reference nema razloga za posebnu brigu za takve automobile. Te Astre koje si gledao po Piku jesu zacijenjene po 21/22k KM, ali sam siguran za kes da to moze za tih magicnih 18/19k KM.![]()
- konektovan
#138 Re: Dacia Stepway
Ja osluskujem, da se ne lazemo. Vozim auto koje je preslo preko 300 k, staro skoro 11 godina, i nema sansr da se ja sad ubjedjujem, kako je to bolje od nove dacije. 
- golfiista
- drndalo
#140 Re: Dacia Stepway
Normalno kad vozis nakovanj...golfiista wrote:Mozda ti i osluskujes, ja vozim polovnjaka koji se ne osluskuje, samo vozis, vozis i vozis i tako vozis i vozis i poderes cetiri nove dacije dvije astre i jednog golfakonektovan wrote:Moze, ali nema garancije. Covjece, neko hoce prst u uho, da ne razmislja ako nesto vrisne vanredno. A ti, ja, i drugi sto polovnjake vozino, stalno osluskujemo kad prelazimo preko rupa, sahtova, pruge, da li se zvuk promijenio od posljednjeg prelaska.golfiista wrote:Opet navodis primjer koji se desi 1:100, ako cemo ici u krajnosti, ja znam za slucaj novih automobila koji su poplavljeni pa suseni pa prodati pod novodakle, rizik uvijek postoji.
Ali ako uzmemo uobicajenu situaciju dakle srednje reference nema razloga za posebnu brigu za takve automobile. Te Astre koje si gledao po Piku jesu zacijenjene po 21/22k KM, ali sam siguran za kes da to moze za tih magicnih 18/19k KM.![]()
- golfiista
#141 Re: Dacia Stepway
Nije bolje, slazem se, ali pogledaj ovo na linku gore.konektovan wrote:Ja osluskujem, da se ne lazemo. Vozim auto koje je preslo preko 300 k, staro skoro 11 godina, i nema sansr da se ja sad ubjedjujem, kako je to bolje od nove dacije.
- golfiista
#142 Re: Dacia Stepway
Ja da zivim u AmerikU, vozio bih F16, ne bih kamion sigurno, kao vecina dijaspore, od fangle i mistrije i ne znate da se moze obavljati i neki drugi posao, ali uz malo mozga, a to je vec sajnsfiksnNormalno kad vozis nakovanj...
- drndalo
#143 Re: Dacia Stepway
Zato umjesto F16 vozis G4... Doduste, trosite isto gorivo...
Mistrija? Da ti je stici do nje...
-
tempuser
#144 Re: Dacia Stepway
Osim sto je star 3 god ovo je Astra H Classic koja se kao aktuelni model prestala proizvoditi 2009. godine i koja kao nova nije bila preko 23-4k KM.
Nadji cijenu Astre J 2014. godina.
- golfiista
#145 Re: Dacia Stepway
Pa bolje G4 svijetla obraza u svojoj zemlji nego F16 u tuđojdrndalo wrote:Zato umjesto F16 vozis G4... Doduste, trosite isto gorivo...
- konektovan
#146 Re: Dacia Stepway
Pogledao i, najvaznije, nema garanciju. Auto jeste malo preslo, zaista, ali ovo nije novo auto, a da ne govorimo da je ovo stara generacija astre.golfiista wrote:Nije bolje, slazem se, ali pogledaj ovo na linku gore.konektovan wrote:Ja osluskujem, da se ne lazemo. Vozim auto koje je preslo preko 300 k, staro skoro 11 godina, i nema sansr da se ja sad ubjedjujem, kako je to bolje od nove dacije.
- golfiista
#147 Re: Dacia Stepway
E jbg. Pa i ova Astra je nekoliko svjetlosnih godina ispred Dacije. Nikad dosta.tempuser wrote:Osim sto je star 3 god ovo je Astra H Classic koja se kao aktuelni model prestala proizvoditi 2009. godine i koja kao nova nije bila preko 23-4k KM.
-
tempuser
#148 Re: Dacia Stepway
Sta bi ti vozio i od koga bi kupio auto da svi rezonuju kao ti?golfiista wrote: Mozda ti i osluskujes, ja vozim polovnjaka koji se ne osluskuje, samo vozis, vozis i vozis i tako vozis i vozis i poderes cetiri nove dacije dvije astre i jednog golfa
- golfiista
-
tempuser
#150 Re: Dacia Stepway
Pa i nije bas, ovo je bas u rangu Dacie, reciklirani auto za manje razvijena trzista, ali nije poenta u tehnologiji nego cijeni i riziku kupovine. Nije 1-2 god stara, nije presla do 10k km i eto nije aktuelni model iz te godine proizvodnje.golfiista wrote:E jbg. Pa i ova Astra je nekoliko svjetlosnih godina ispred Dacije. Nikad dosta.tempuser wrote:Osim sto je star 3 god ovo je Astra H Classic koja se kao aktuelni model prestala proizvoditi 2009. godine i koja kao nova nije bila preko 23-4k KM.