BMW Blog BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#126 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

Ma joj ta prica o znaku iskreno meni malo nidje veze. OK, ima i toga sigurno, ali jbg ljudi kupuju. Auto se tek pojavilo, ima jaku cijenu (startuje 3 k iznad Tourana), i vec je presisalo komplet konkurenciju u EU, osim C4 i Tourana. 70% kupaca Grand Tourera i 50% kupaca Active Tourera su novi kupci BMWa. S tim da je 11% kupaca Active Tourera preslo s B klase. Prosle godine ih se prodalo 50% vise nego B klasa. Nece bas biti da je zbog znacke.
Te 3 hiljade razlike dodje 50 eura veca rata na 5 godina, to je nista, a koliko god da je los na cesti losiji od Tourana ne moze biti. Pa komplet brend Audi je izgradjen na tim osnovama - dodjite po VW a odvezite Audi za 50-60 eura mjesecno vise i to fakat pali.

Sad svidjala se ta auta BMW zaljubljenicima ili ne, ako nista dobra su za finansiranje vecih modela. Mercedes to radi godinama, prvo sa onom smijesnom A klasom, sad ima i B klasa. Sta tek reci za Audi.

Sto se tice X1, jbg, i on ce sigurno naci kupce medju onima koji nece karavan a trica limuzina im je neprakticna. Vec je prvi po prodaji u premium midsized SUV segmentu u EU. Prethodnik koji je bio pravi BMW se prodavao 40% losije u prosjeku.

Mislim ne bih da budem pogresno shvacen, meni je to s prednjim pognom bezveze, zao mi je sto sljedeca jedinica ide na prednji pogon, ali jbg kako je tako je. Sjedio sam u X1 i vec mi ne izgleda OK, ta promjena konfiguracije izgleda je sjebala ergonomiju, nisam vozio, ali glavu bih dao da 90% ljudi nece osjetiti nikakvu razliku u odnosu na prethodni model, osim naravno nema one senzacije kad te zadnji pogon gura naprijed. :)

Na kraju, sta je to pravi BMW? Meni iskreno ni jedan X model nije legao kao BMW. Samo sjedenje nije to to. Pa preteski. Evo sad mahom prelaze na 4-cilindicne motore, neki i na 3-cilindricne. Trica je dostigla vec 1700 kg. Mislim vrijeme ide i sve te tradicionalne vrijednosti se polako stavljaju ustranu. Mozda jedini model koji je zadrzao ono staro od BMWa je serija 2. A i ona isto, moras ici na M235i da bi bio sestak. Do 250 konja sve 4 cilindra. I kome jos normalnom treba preko 250 konja u takvom autu.
amar1994

#127 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

To je tako Ado , dokazano u vise navrata , sto emisija , sto nekih magazina , interneta :thumbup:

Necu dalje , nije tema , al sta je to ovaj sa slike bolji od C4 picasso recimo , nista . Over and out.

Ne trollaj sa ovim "ne bmw" modelima :mrgreen:

OT.

Image

:)
amar1994

#128 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

Image
Image
Image
ado-šampion

#129 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

Z3 je sila ali je pravo skup. :)

Nedavno sam se vozio u Z3 coupe, ima kolega. Strasno auto. E to je pravi BMW, malen, lagan, okretan, jak, 6 cilindra. Ako cemo mak na konac. :D

Ja cak kontao da ga pitam bil prodao, cak bih i zenu nekako premuntao, kontam kao drugo auto, nije vise od 5-6 milja eura, jer 15 godina je star jelte. :-) Kad klinac, skuplji od mog prvog auta. :D
amar1994

#130 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Z3 je sila ali je pravo skup. :)

Nedavno sam se vozio u Z3 coupe, ima kolega. Strasno auto. E to je pravi BMW, malen, lagan, okretan, jak, 6 cilindra. Ako cemo mak na konac. :D

Ja cak kontao da ga pitam bil prodao, cak bih i zenu nekako premuntao, kontam kao drugo auto, nije vise od 5-6 milja eura, jer 15 godina je star jelte. :-) Kad klinac, skuplji od mog prvog auta. :D
I meni je odlican , 2.8 model dosta :-D , ne mora M biti , vrtio se jedan po gradu ali nisam ga odavno vidio :roll:
ado-šampion

#131 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

Ma kakav M to su bezveze furke. Coupe je posle FL bio samo u 3.0 varijanti, 230 konja, a auto ima jedva preko 1300 kg. I 2.0 Cabrio je taman, sestak sa 150 KS.

Image
citroen xm

#132 Re: BMW Blog BiH

Post by citroen xm »

E ovaj je gadan ko poziv u vojsku. :) Kabriolet je druga stvar.
mzungu

#133 Re: BMW Blog BiH

Post by mzungu »

@Bullet Tooth Tony

Ne znam za trziste 7-ca, ja sam fan e21, ovaj ga je ubio s ovim felgama, kao i ovi temu s ovim mutantom 2 active tourer bla bla.
Ja sam old school, 3, 5, 7 i 6 naravno. X,te prednji pogon zdravo ba!
jefferson

#134 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Ma joj ta prica o znaku iskreno meni malo nidje veze. OK, ima i toga sigurno, ali jbg ljudi kupuju. Auto se tek pojavilo, ima jaku cijenu (startuje 3 k iznad Tourana), i vec je presisalo komplet konkurenciju u EU, osim C4 i Tourana. 70% kupaca Grand Tourera i 50% kupaca Active Tourera su novi kupci BMWa. S tim da je 11% kupaca Active Tourera preslo s B klase. Prosle godine ih se prodalo 50% vise nego B klasa. Nece bas biti da je zbog znacke.
Te 3 hiljade razlike dodje 50 eura veca rata na 5 godina, to je nista, a koliko god da je los na cesti losiji od Tourana ne moze biti. Pa komplet brend Audi je izgradjen na tim osnovama - dodjite po VW a odvezite Audi za 50-60 eura mjesecno vise i to fakat pali.

Sad svidjala se ta auta BMW zaljubljenicima ili ne, ako nista dobra su za finansiranje vecih modela. Mercedes to radi godinama, prvo sa onom smijesnom A klasom, sad ima i B klasa. Sta tek reci za Audi.

Sto se tice X1, jbg, i on ce sigurno naci kupce medju onima koji nece karavan a trica limuzina im je neprakticna. Vec je prvi po prodaji u premium midsized SUV segmentu u EU. Prethodnik koji je bio pravi BMW se prodavao 40% losije u prosjeku.

Mislim ne bih da budem pogresno shvacen, meni je to s prednjim pognom bezveze, zao mi je sto sljedeca jedinica ide na prednji pogon, ali jbg kako je tako je. Sjedio sam u X1 i vec mi ne izgleda OK, ta promjena konfiguracije izgleda je sjebala ergonomiju, nisam vozio, ali glavu bih dao da 90% ljudi nece osjetiti nikakvu razliku u odnosu na prethodni model, osim naravno nema one senzacije kad te zadnji pogon gura naprijed. :)

Na kraju, sta je to pravi BMW? Meni iskreno ni jedan X model nije legao kao BMW. Samo sjedenje nije to to. Pa preteski. Evo sad mahom prelaze na 4-cilindicne motore, neki i na 3-cilindricne. Trica je dostigla vec 1700 kg. Mislim vrijeme ide i sve te tradicionalne vrijednosti se polako stavljaju ustranu. Mozda jedini model koji je zadrzao ono staro od BMWa je serija 2. A i ona isto, moras ici na M235i da bi bio sestak. Do 250 konja sve 4 cilindra. I kome jos normalnom treba preko 250 konja u takvom autu.
Koji Audi je imao zadnju vucu? Audi je uvijek bio derivativ VW. Medjutim na kraju se svodi da je auto napravljeno na platformi prednje vuce, i koliko god to oni sakrivali, stimali Torsen itd, to se osjeti.
X1 je lazni BMW. Poprecan motor, a ocito kako god vozis da je Aisin mjenjac a ne ZF. Ja sam taj X1 vozio nekoliko dana dok je auto jednom bilo na servisu sa 2.0 turbo motorom i 228ks. Mislim da bi ga 528 sa 245ks i jedno 300kg vise otpuhala ko nista
lavic

#135 Re: BMW Blog BiH

Post by lavic »

Ja moram priznati da vecini ljudi odgovara nacin na koji se ponasa novi X1 i zato se kupuje.
Auto je jako ugodno za vozit, tih, udoban, siguran sa X pogonom a u krajnjem vecina kupaca je i navikla na prednji pogon.
To je tajna uspjeha. Iskren da budem ja cisto sumnjam da iko moze sjesti i reci koji automatski mjenjac je u kojem modelu Aisin ili ZF?????
ado-šampion

#136 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:
ado-šampion wrote:...
Koji Audi je imao zadnju vucu? Audi je uvijek bio derivativ VW. Medjutim na kraju se svodi da je auto napravljeno na platformi prednje vuce, i koliko god to oni sakrivali, stimali Torsen itd, to se osjeti.
X1 je lazni BMW. Poprecan motor, a ocito kako god vozis da je Aisin mjenjac a ne ZF. Ja sam taj X1 vozio nekoliko dana dok je auto jednom bilo na servisu sa 2.0 turbo motorom i 228ks. Mislim da bi ga 528 sa 245ks i jedno 300kg vise otpuhala ko nista
Mislio sam na prodavanje presvucenog Golfa za 25% vise para. Pa sad Q2 skuplji od Atece a ispod lima gori od Atece, i manji. Vani ko Kia. Sta je to nego finansiranje vecih modela. Nisam ulazio u njihovu filozofiju i tehniku.

Elem da ne kvarimo temu vise, vidim vec se zale :D , ja sam bio protiv X1, i pisao sam na nekoj temi dobro se sjecam tipa "ko hoce sturu sigurnost uzme Tiguain i zdravo". Medjutim, kad malo bolje razmislim, za nesto vise para se itekako isplati, pa nije jedini plus BMWa u odnosu na recimo VW zadnji pogon i balans. A za neznatno vise para mjesecno. Isti recept s manjim modelima koristi i Audi, plus osim sminke ispod lima je sve isto.

Hajmo to gledati ovako: Da je po fanovima BMW bi danas cucno ko sto je cucnula Alfa. Ne da ne bi mogao kupiti ove nakarade, nego ne bi mogao kupiti ni prave BMWe, imali bi 2 modela u ponudi. Proizvodnja skupih auta (i sve sto ide uz to) nije jeftina i mora se naci nacin da se zarade pare. BMW se tome najduze odupirao, ali jbg ne moze vise.
lavic wrote:Ja moram priznati da vecini ljudi odgovara nacin na koji se ponasa novi X1 i zato se kupuje.
Auto je jako ugodno za vozit, tih, udoban, siguran sa X pogonom a u krajnjem vecina kupaca je i navikla na prednji pogon.
To je tajna uspjeha. Iskren da budem ja cisto sumnjam da iko moze sjesti i reci koji automatski mjenjac je u kojem modelu Aisin ili ZF?????
Upravo to. Negdje sam citao da 70% kupaca Serije 1 u nekoj anketi misli da auto ima prednji pogon. Evo ja imam Seriju 1, mislim da taj osjecaj kad te pogon gura nista ne moze zamijeniti, ali realno objektivno takvo auto bi jako malo izgubilo da ima prednji pogon. Ako ima neko kome je ta subjektivnost bitna (a meni iskreno jeste), ima da bira modela od Serije 3 prema gore.
Realno mladim porodicama jos nestalasalim za nesto skuplje i vece X1 ce biti pun pogodak.
lavic

#137 Re: BMW Blog BiH

Post by lavic »

lavic wrote:Ja moram priznati da vecini ljudi odgovara nacin na koji se ponasa novi X1 i zato se kupuje.
Upravo to. Negdje sam citao da 70% kupaca Serije 1 u nekoj anketi misli da auto ima prednji pogon. Evo ja imam Seriju 1, mislim da taj osjecaj kad te pogon gura nista ne moze zamijeniti, ali realno objektivno takvo auto bi jako malo izgubilo da ima prednji pogon. Ako ima neko kome je ta subjektivnost bitna (a meni iskreno jeste), ima da bira modela od Serije 3 prema gore.
Realno mladim porodicama jos nestalasalim za nesto skuplje i vece X1 ce biti pun pogodak.[/quote]

Pa to je fol, realno porodica sa dvoje djece u kojoj dvoje radi i imaju pristojna primanja moze sebi priustiti X1 i to sa 2.0 d ili 2.0 I x drive za nekih 60 milja da zvizdi. Auto je dovoljno velik, pregledam, visoko sjedis, velik gepek, sto zene vole pa ces je lakse presaltata da kupite BMW a ne VW.....
basicm

#138 Re: BMW Blog BiH

Post by basicm »

Image

170 konja iz 80-ih, kad se poredi sa snagom ostalih auta toga vremena, mnogo. Ovi na slici su u strasno dobroj kondiciji.

Sent from my iPhone using Tapatalk
lavic

#139 Re: BMW Blog BiH

Post by lavic »

basicm wrote:Image

170 konja iz 80-ih, kad se poredi sa snagom ostalih auta toga vremena, mnogo. Ovi na slici su u strasno dobroj kondiciji.

Ovaj je i sad stroj pravi.
Bullet Tooth Tony

#140 Re: BMW Blog BiH

Post by Bullet Tooth Tony »

basicm wrote:Image

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bullet Tooth Tony

#141 Re: BMW Blog BiH

ado-šampion wrote: Upravo to. Negdje sam citao da 70% kupaca Serije 1 u nekoj anketi misli da auto ima prednji pogon. Evo ja imam Seriju 1, mislim da taj osjecaj kad te pogon gura nista ne moze zamijeniti, ali realno objektivno takvo auto bi jako malo izgubilo da ima prednji pogon. Ako ima neko kome je ta subjektivnost bitna (a meni iskreno jeste), ima da bira modela od Serije 3 prema gore.
Realno mladim porodicama jos nestalasalim za nesto skuplje i vece X1 ce biti pun pogodak.

:shock: Stvarno ... ja nemam taj osjecaj fkt ... mislim osjeti se razlika recimo kad usporedis sa A3 :-)
zforumas

#142 Re: BMW Blog BiH

Post by zforumas »

sjooo pa kad k'o pravi majstor potegnes ovu sajlu od gasa a on zabruji :music:
Seyfo

#143 Re: BMW Blog BiH

Post by Seyfo »

Meni svjetla na x1 puno liče na seriju 2 i čitav auto od serije 2 kao da su malo preradili i rekli "od sad mu tepamo x1".
Slično i kod mnogih drugih proizvođača,uzmu klasu manje pa naprave SUV: citroen c4 cactus je napravljen na bazi c3, mazda cx3 na bazi mazde 2, itd
ado-šampion

#144 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

Bullet Tooth Tony wrote:
ado-šampion wrote: Upravo to. Negdje sam citao da 70% kupaca Serije 1 u nekoj anketi misli da auto ima prednji pogon. Evo ja imam Seriju 1, mislim da taj osjecaj kad te pogon gura nista ne moze zamijeniti, ali realno objektivno takvo auto bi jako malo izgubilo da ima prednji pogon. Ako ima neko kome je ta subjektivnost bitna (a meni iskreno jeste), ima da bira modela od Serije 3 prema gore.

:shock: Stvarno ... ja nemam taj osjecaj fkt ... mislim osjeti se razlika recimo kad usporedis sa A3 :-)
Pa osjetim i ja razliku, zato sam i kupio njega a ne A3, medjutim da li je A3 pravo mjerilo vozackog auta na prednji pogon? Po meni nije.
Pravo pitanje ovdje je, kad se pogledaju usporedni testovi starog X1 protiv konkurencije, i novog X1 protiv konkurencije, koliko je objektivno ovaj novi izgubio na dinamici. To je ono sto je bitno kupcu koji gleda najbolje za svoj novac. Ok, mi znamo da to nije to, ali neko ko je dosad vozio Tiguana ili eto A3? Neko ko zeli prostrano auto za porodice po prihvatljivoj cijeni a nece karavana? Dosad je X1 isto kao i Serija 1 realno bio auto za dvoje i to je to. Vrlo skup auto za svoje dodacu.
amar1994

#145 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

Nije , focus i mazda 3 su :D , odma iza bmw-a :thumbup:
amar1994

#146 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

Image

kod nas ne znam imaju li 2 da valjaju :-) :lol:
Bullet Tooth Tony

#147 Re: BMW Blog BiH

amar1994 wrote:Image

kod nas ne znam imaju li 2 da valjaju :-) :lol:
Zna li neko gdje je ona sa grbavice , crvena .. sto je bila pokrivena najlonom ...
Bullet Tooth Tony

#148 Re: BMW Blog BiH

Image
Image
amar1994

#149 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

Bullet Tooth Tony wrote:
Zna li neko gdje je ona sa grbavice , crvena .. sto je bila pokrivena najlonom ...
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1

E glaj ovog :D , i to nije glupi automatik :run:
ado-šampion

#150 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:Nije , focus i mazda 3 su :D , odma iza bmw-a :thumbup:
Meni je Focus nidje veze. Mazda ne znam nisam probao. Bolji mi je A3 od Focusa, iz vise razloga, da sad ne nabrajam nije tema.
Post Reply