D segment vs SUV

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#126 Re: D segment vs SUV

Post by jefferson »

corolla02 wrote:
tempuser wrote:
corolla02 wrote:Mislim da je već neko rekao taj sentiment, jednom SUV uvijek SUV.
Inače imamo jednu imamo jednu limuzinu D klase i commact SUV; kad se izmuze limuzina opet SUV dolazi; sad hocel biti subcomact, compact ili SUV srednje klase, vrijeme ce pokazati.
I uvjek je prisutan onaj osjecaj prilikom prelaza is SUV u limuzinu; sta je ovo ovako malo ili ovako nisko...
Mi smo dugo imali istu kombinaciju, medjutim mene je SUV (RAV4 II i III generacije) na duzim turama vise umarao od limuzine, da li zbog samog polozaja, opste buke koja je visa, tezeg odravanja brzine zob aerodinamike ne znam...
ne znam ni ja drug :-D mozda ti je bio sic lose podesen, previse blizu ili previse daleko, ali to se da namjestiti vjerujem podesavanjem sica, gore dole ili naprijed nazad... i to stoji stariji SUV su bucniji ali ovi noviji nisu...

mana SUV je i ta da ne podnose nagle manevre...
Zavisi koji SUV. Vecinom ne podnose, ali ima ih koji bolje podnose nego mnoge "sportske" limuzine.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#127 Re: D segment vs SUV

Post by corolla02 »

tempuser wrote:quote]

Jbga, zivio od volana, ako znam podesiti na putnickom autu valjda znam i na SUV-u? Netom prije prvog RAV-a sam vozio Opela Montereya, sjedala znatno veca, arm rest s obje strane, razlika drasticna
Sto se buke tice nema to veze sa staroscu, visoka silueta i dimenzija tockova i sara guma su uzrok.
Ocigledno svako auto ima svoje mahane, bas isto ko i covjek, jednom nesto lezi onom drugom ne i sl.

nego o ovo novi vs stari suv, pa iz generacije u generaciju se uvjek nesto mijenja i usavrsava se, ne vidim da bi iko kupovo nesto novo da nije to tako :mrgreen: npr. manji otpor vijetra, izolacija u vratima bolja/veca, motoru, podvozju, akusticna stakla, nosaci motora ili niz nekih drugih rijesenja koje cini auto tisim i udobnijim za svakodnevnice...
tempuser

#128 Re: D segment vs SUV

Post by tempuser »

corolla02 wrote:
tempuser wrote:quote]

Jbga, zivio od volana, ako znam podesiti na putnickom autu valjda znam i na SUV-u? Netom prije prvog RAV-a sam vozio Opela Montereya, sjedala znatno veca, arm rest s obje strane, razlika drasticna
Sto se buke tice nema to veze sa staroscu, visoka silueta i dimenzija tockova i sara guma su uzrok.
Ocigledno svako auto ima svoje mahane, bas isto ko i covjek, jednom nesto lezi onom drugom ne i sl.

nego o ovo novi vs stari suv, pa iz generacije u generaciju se uvjek nesto mijenja i usavrsava se, ne vidim da bi iko kupovo nesto novo da nije to tako :mrgreen: npr. manji otpor vijetra, izolacija u vratima bolja/veca, motoru, podvozju, akusticna stakla, nosaci motora ili niz nekih drugih rijesenja koje cini auto tisim i udobnijim za svakodnevnice...
Tacno je da se SUV-ovi usavrsavaju iz generacije u ganeraciju ali jednako kako napreduju SUV-ovi tako napreduju i limuzine tako da ta razlika u aerodimanici itd ostaje.
basicm

#129 Re: D segment vs SUV

Post by basicm »

RAV kao i ovi manji suvovi imaju tendenciju da "skakucu", i to se na duzim stazama osjeti kroz umor. Vec ovi veci to ne rade i razlika je drasticna.

Sent from my iPhone using Tapatalk
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#130 Re: D segment vs SUV

Post by corolla02 »

Naravno da ce klimati kad naletis na rupu, šaht, zakrpljen ili potrošen asfalt... no to nije do SUV, vego nego do infrastrukture :mrgreen:
jefferson

#131 Re: D segment vs SUV

Post by jefferson »

basicm wrote:RAV kao i ovi manji suvovi imaju tendenciju da "skakucu", i to se na duzim stazama osjeti kroz umor. Vec ovi veci to ne rade i razlika je drasticna.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Veci SUV su bazirani na luksuznim limuzinama. Gume 255/55 R18 ili 255/50 R19, to vec ima mesa, vazdusni jastuci umjesto opruga itd.
Me_again

#132 Re: D segment vs SUV

Post by Me_again »

madner wrote:
Me_again wrote:
madner wrote:Kao prvo normalan covjek vozi karavan u D segmentu.

Karavan obicno ima vise prostora od SUVa istog segmenta. Ima manju potrosnju i bolje vozne karakteristike. Dakle jedino je pogled sa visine na strani SUVa. :D
Obicno karavan nema vise prostora, to je zabluda. Karavani su u 90% slucajeva jednake duzine kao i limuzine i imaju samo visi gepek sto je korisno u rijetkim slucajevima.
U SUV-u se vise sjedi i na zadnjoj klupi, te samim time ima vise prostora za noge pri jednakom rastojanju od prednjih sjedista. Ja imao RAV-a i odgovorno to tvrdim. Plus sto je ergonomija bolja. Da je "lezanje" u sjedistu dobro svi bi proizvodjaci autobusa i kamiona u kojima sjede profesionalci koji provode radni vijek koristili takav modus sjedenja.
Sta cemo za ono 4x4? Ko se zimi voza preko planina zna dobro koliko to vrijedi.
Obicno ima.

Passat vs najnoviji Tiguan sa vecim gepekom

650–1780 l vs 520 - 1655

RAV ima puno manje prostora od Pasata ili Mondea, nisam probao Avensisa ali sumnjam da ima onako glupo rjesenje za ljevu nogu suvozaca. :D

Ne znam kome treba 4x4, vozim cesto na i preko planina ali nisam trazio u vozilici. No ne znam koja limuzina nema to u ponudi. :D
Neadekavatno ti je poredjenje, Passat i Tiguan ?!
RAV ? Jesi se vozio u novome modelu ?

No, pustimo brojke, postoji i onaj fini osjecaj kada si u "roomy" kabini i kada te krov ne "pritisce" po glavi. I kada imas bolji pogled na sve sto je oko tebe.

A sto se tice 4X4, prelazio sam ja snijeznu Romaniju sa Peglicom i ljetnim gumama vrlo upitne sare. Naravno da se moze sa pogonom na 2 tocka ici i stici svugdje, retoricki moze se i autobusom, ali nemojmo osporavati notornu cinjenicu da je to sve sa 4X4 lakse, brze i sigurnije. Pa i zabavnije.
Ali tvoj problem je sto sa svoga mindera posmatras svijet i ako ti mislis da tebi ne treba onda ne treba nikome.
Me_again

#133 Re: D segment vs SUV

Post by Me_again »

AdnanSA wrote:Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
Imas li mi prodati naljepnicu "low ride" ?
madner

#134 Re: D segment vs SUV

Post by madner »

Me_again wrote:
madner wrote:
Me_again wrote: Obicno karavan nema vise prostora, to je zabluda. Karavani su u 90% slucajeva jednake duzine kao i limuzine i imaju samo visi gepek sto je korisno u rijetkim slucajevima.
U SUV-u se vise sjedi i na zadnjoj klupi, te samim time ima vise prostora za noge pri jednakom rastojanju od prednjih sjedista. Ja imao RAV-a i odgovorno to tvrdim. Plus sto je ergonomija bolja. Da je "lezanje" u sjedistu dobro svi bi proizvodjaci autobusa i kamiona u kojima sjede profesionalci koji provode radni vijek koristili takav modus sjedenja.
Sta cemo za ono 4x4? Ko se zimi voza preko planina zna dobro koliko to vrijedi.
Obicno ima.

Passat vs najnoviji Tiguan sa vecim gepekom

650–1780 l vs 520 - 1655

RAV ima puno manje prostora od Pasata ili Mondea, nisam probao Avensisa ali sumnjam da ima onako glupo rjesenje za ljevu nogu suvozaca. :D

Ne znam kome treba 4x4, vozim cesto na i preko planina ali nisam trazio u vozilici. No ne znam koja limuzina nema to u ponudi. :D

No, pustimo brojke, postoji i onaj fini osjecaj kada si u "roomy" kabini i kada te krov ne "pritisce" po glavi. I kada imas bolji pogled na sve sto je oko tebe.

A sto se tice 4X4, prelazio sam ja snijeznu Romaniju sa Peglicom i ljetnim gumama vrlo upitne sare. Naravno da se moze sa pogonom na 2 tocka ici i stici svugdje, retoricki moze se i autobusom, ali nemojmo osporavati notornu cinjenicu da je to sve sa 4X4 lakse, brze i sigurnije. Pa i zabavnije.
Ali tvoj problem je sto sa svoga mindera posmatras svijet i ako ti mislis da tebi ne treba onda ne treba nikome.
D segment je Pasat. Tiguan je SUV koji je tu negdje sa cijenom sa Pasatom. Kao i RAV4. Ne znam sta bi bilo adekvatnije poredjenje.

Osjecaj ok, kako se ko osjeca je njegovo.

Pa ima gotovo svaki automobil u D segmentu mogucnost 4x4 pogona.

Lakse nije, automobil je tezi i trosi vise. :D
Nije ni brze.
Sigurnije jeste.
jefferson

#135 Re: D segment vs SUV

Post by jefferson »

D segment je Pasat. Tiguan je SUV koji je tu negdje sa cijenom sa Pasatom. Kao i RAV4. Ne znam sta bi bilo adekvatnije poredjenje.

Nije ni brze.
Sigurnije jeste.
S tim sto je Tiguan baziran na automobilu manjeg segmenta. Ali hajde mimo toga, nazad ce biti bolji od Passata zbog polozaja sjedenja.
Za mnoge ljude koji izadju izvan ceste (a mnogi su takvi) Tiguan je bolji i od obicnog Passata i Alltracka zbog manjih prevjesa i kraceg razmaka izmedju osovina. Na kraju, auta se prave za potrebe zapadnih trzista a ne naseg.
Me_again

#136 Re: D segment vs SUV

Post by Me_again »

madner wrote:
Me_again wrote:

Nije ni brze.
Sigurnije jeste.
Ne znam sta bih ti rekao, ja bih auta kategorisao po medjuosovinskom rastojanju npr a ne po cijeni. Tiguan je nastao na bazi Golfa i tu poredjenje sa Passatom zavrsava a da nije ni pocelo.

S obzirom da ja u svom voznom parku imam i SUV-a i limuzinu odgovorno ti tvrdim da su moji navodi o laksem, brzem i sigurnijem postizanju ciljeva sa SUV-om po klizavom ili snijeznom putu vise nego tacni. Ti mi naravno nemoras vjerovati.
tempuser

#137 Re: D segment vs SUV

Post by tempuser »

Jah... Ubi se inzenjer koji radi na Xdriveu misleci kako ce neko BMW-om uz Karaulu i preko Romanije... :-)
ElRe

#138 Re: D segment vs SUV

Post by ElRe »

http://carsalesbase.com/european-car-sa ... -talisman/

Losa prodaja novog Talismana

Interesantno je da se stari 508, jednako dobro/lose prodaje.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#139 Re: D segment vs SUV

Post by konektovan »

ElRe wrote:http://carsalesbase.com/european-car-sa ... -talisman/

Losa prodaja novog Talismana

Interesantno je da se stari 508, jednako dobro/lose prodaje.
Kako losa, pogledaj koliko ih se prodalo pod Samsung brandom?!
ElRe

#140 Re: D segment vs SUV

Post by ElRe »

Mislim na Evropu. Cak je i stara Insignia ima duplo bolju prodaju.
Ocigledno je da nedostaje jaci dizel motor od 2.0 litra.
konektovan

#141 Re: D segment vs SUV

Post by konektovan »

ElRe wrote:Mislim na Evropu. Cak je i stara Insignia ima duplo bolju prodaju.
Ocigledno je da nedostaje jaci dizel motor od 2.0 litra.
Moze biti I da je do toga, ali zaista, licno, iako smatram insigniu lijepim i dobrim autom, ja je ne bi pogledao pored talismana. Ja bih bio zadovoljan I sa 1.6 DCI motorom I 130 Konjica, a o 160 KS verziji da ne pricam
amar1994

#142 Re: D segment vs SUV

Post by amar1994 »

Meni je to sranje iskreno , 1.6 u onolikom autu , da ima 5 turbina dzaba :D , reno laze da nema 2.0 dci , nego nece da ga stave :roll:

Jos samo fali da vidimo 1.5 bmw 5 :run:

ovaj od 177ks bi fino legao talismanu :D :run:
Last edited by amar1994 on 28/04/2017 09:45, edited 1 time in total.
konektovan

#143 Re: D segment vs SUV

Post by konektovan »

amar1994 wrote:Meni je to sranje iskreno , 1.6 u onolikom autu , da ima 5 turbina dzaba :D

Ja ne vidim u cemu je problem, konjske snage su glavne, pusti se americke politike, No replacement for cubic displacement..... :D
amar1994

#144 Re: D segment vs SUV

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:Meni je to sranje iskreno , 1.6 u onolikom autu , da ima 5 turbina dzaba :D

Ja ne vidim u cemu je problem, konjske snage su glavne, pusti se americke politike, No replacement for cubic displacement..... :D
evo ti gore link za nissan x-trail novi :izet: , 2.0 dci 177ks :thumbup:

ma ima ta njihova mjesta :D
konektovan

#145 Re: D segment vs SUV

Post by konektovan »

Moguce da ce taj motor ponuditi i u talismanu, ali 160 protiv 177, i nije neki deficit. Jedino ako jos ne ponude neku jacu verziju 2.0 dci motora
amar1994

#146 Re: D segment vs SUV

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Moguce da ce taj motor ponuditi i u talismanu, ali 160 protiv 177, i nije neki deficit. Jedino ako jos ne ponude neku jacu verziju 2.0 dci motora
ja ti garantujem da bi 2.0 trosio manje :wink: , pogtovo kad se napuni auto ljudima i stvarima :D :D

sta bi renault bez nissana i obratno :lol: 8-) , kazu , sad ne znam jel istina , da se renolu drasticno povecao kvalitet otakako skupa sa nissanom razvija i pravi vozila :thumbup:
konektovan

#147 Re: D segment vs SUV

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:Moguce da ce taj motor ponuditi i u talismanu, ali 160 protiv 177, i nije neki deficit. Jedino ako jos ne ponude neku jacu verziju 2.0 dci motora
ja ti garantujem da bi 2.0 trosio manje :wink: , pogtovo kad se napuni auto ljudima i stvarima :D :D

sta bi renault bez nissana i obratno :lol: 8-)
Opet ti sa kubikazom, pa inzinjeri kazu da su konji glavni?! :D :D
amar1994

#148 Re: D segment vs SUV

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:

sta bi renault bez nissana i obratno :lol: 8-)
Opet ti sa kubikazom, pa inzinjeri kazu da su konji glavni?! :D :D
Image

:D :D
NediM17

#149 Re: D segment vs SUV

Post by NediM17 »

amar1994 wrote:Meni je to sranje iskreno , 1.6 u onolikom autu , da ima 5 turbina dzaba :D , reno laze da nema 2.0 dci , nego nece da ga stave :roll:

ne znam za talisman, ali ide lijepo 1.6 dci u x-trailu, ako uzmemo u obzir i masu auta, ide vrhunski.

inace x-trail me bas dojmio, odlican auto.
amar1994

#150 Re: D segment vs SUV

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
amar1994 wrote:Meni je to sranje iskreno , 1.6 u onolikom autu , da ima 5 turbina dzaba :D , reno laze da nema 2.0 dci , nego nece da ga stave :roll:

ne znam za talisman, ali ide lijepo 1.6 dci u x-trailu, ako uzmemo u obzir i masu auta, ide vrhunski.

inace x-trail me bas dojmio, odlican auto.
:thumbup:

x-trail je uvijek bio solidan :)
Post Reply