Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#126 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Tomahawk11 »

Kae....sjedi tamo negdje, u parlamentu...da vidim sta ima na onom klix forumu....vidi, spominju se vinjete, naplata ulaska u uze jezgro grada :shock:
Dva prsta...imam ja prijedlog :mrgreen: :run:
Logovan

#127 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Logovan »

Novac prikupljen prodajom vinjeta koristio bi se za unapređenje sigurnosti saobraćaja i zaštitu životne sredine.

Hoće, hoće. :mrgreen:

Podržao bih rado ako bi se koristio za ovo gore navedeno, ali ništa od ovog. :oops:
tempuser

#128 Re: RE: Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

Dzevy wrote:]
Problem u nasem mentalitetu je sto ne možeš natjerati prosjecnog bosanca da do prodavnice koja je udaljena 200m ide pjeske vec mora auto parkirati pred sama vrata od prodavnice.
ali je veci problem stanovnistvo prigradskih naselja gdje javni prevoz je ocajan pa ljudi jednostavno nemaju drugu mogucnist nego dolaziti autom na posao, a velika vecina upravo dolazi iz prigradskih naselja. Zagađenje je tu, bilo je i bit ce uvijek zbog samog reljefa tj kotline u kojoj se Sarajevo nalazi.
Sretno sa tvojom solucijom koja je vec naisla na negodovanje, pa nek je moja i ignorisana ;)
Ko nece metar bez auta ko ga hebe nek se kiseli u guzvi!
I ovo drugo je rjesivo, autom do mjesta gdje je gradski prevoz uredjen i cao!
Cijela Italija funkcionise tako da ljudi iz rubnih zona autom idu do zelj. stanice gdje ostave auto na besplatnom "radnickom" parkingu i u grad idu vozom.
condy

#129 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by condy »

tempuser wrote:
KIseljak12 wrote:Iskustva svjetskih metropola koje kubure sa zagusenjem saobracaja su pokazala da dodavanje novih saobracajnih traka ne olaksava situaciju. Iznova i iznova je dokazano da samo smanjenje broja auta na cesti moze smanjiti guzve.

Ne bih ja da vas prekidam, sad nastavite o ionako nemogucem dodavanju traka.
U ovome je sva sustina!
Sustina je da od Titinog vakta gotovo da nema novih saobracajnica :wink:

Ili sustina SDA uhljeba, je da nije fol praviti bilo sta, mani te se braco komunistickih zabluda kad su se pravile pruge putevi zgrade aerodromi bila olimpijada....u dzamiji je spas siromasnog duha, tamo sve zalijecis.
Dzevy

#130 Re: RE: Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Dzevy »

tempuser wrote:
Cijela Italija funkcionise tako da ljudi iz rubnih zona autom idu do zelj. stanice gdje ostave auto na besplatnom "radnickom" parkingu i u grad idu vozom.
Ehhh Italija je Italija, nazalost BiH je daleko od Italije a i drugih razvijenih EU zemalja, Automobili su nam jos uvijek klasni i statusni simbol pa se vecina ne moze odreci svog automobila niti ga ostaviti na periferiji.

A i za parkinge prvo kod nas moraju rjesiti problem krađe automobila pa bi i ta solucija bila prihvatljiva jer je pitanje koje od tih parkiranih automobila na periferiji bi vlasnici zatekli nakon povratka s' posla ili vecernjeg izlaska..

Ali bit ce bolje :bih: :bih:
tempuser

#131 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

Amazonka27 wrote:jao satire...jao zajebancije....jao sto nam pucaju klempe a mi blejimo :D
Ko nas hebe, tako nam i treba jer smo za to smo glasali 2.10. i svih godina ranije. Nije Kifla s neba pao!
amar1994

#132 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
Amazonka27 wrote:jao satire...jao zajebancije....jao sto nam pucaju klempe a mi blejimo :D
Ko nas hebe, tako nam i treba jer smo za to smo glasali 2.10. i svih godina ranije. Nije Kifla s neba pao!
:thumbup:
Amazonka27

#133 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Amazonka27 »

tempuser wrote:
Pa jebu i one što su glasali za njih a i nas što smo za druge...

znaš onaj vic...kad je Mujo bio na grupnjaku i kaže "de ba ljudi da se organizujemo...ja već treći put pušim" :D
Haris.ba

#134 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Haris.ba »

A granica ulaska u tu gradsku zonu će biti BBI? :D
amar1994

#135 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
Henry Chinaski

#136 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Henry Chinaski »

Nema tu puno pameti:
Izgradnja novih saobraćajnica.
Radikalno unaprijediti gradski saobraćaj (kvalitetom vozila, tačnošću, frekventnijim saobraćanjem i kvalitetnijim sistemom naplate).
Urediti/izgraditi biciklističke staze kao i stanice za parkiranje istih. Time, a i agresivnom promocijom motivirati ljude da koriste bicikla.
Unaprijediti sprovođenje zakona o saobraćaju u smislu bolje discipline parkiranja.

Rješavanjem ovih pitanja, nestale bi gužve u vrijeme početka i kraja radnog vremena.
amar1994

#137 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by amar1994 »

ma nikad , dokle god postoji zelena boja :-D

:bih:
Last edited by amar1994 on 07/02/2017 16:42, edited 1 time in total.
tempuser

#138 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

condy wrote:
tempuser wrote:
KIseljak12 wrote:Iskustva svjetskih metropola koje kubure sa zagusenjem saobracaja su pokazala da dodavanje novih saobracajnih traka ne olaksava situaciju. Iznova i iznova je dokazano da samo smanjenje broja auta na cesti moze smanjiti guzve.

U ovome je sva sustina!

Ili sustina SDA uhljeba, je da nije fol praviti bilo sta, mani te se braco komunistickih zabluda kad su se pravile pruge putevi zgrade aerodromi bila olimpijada....u dzamiji je spas siromasnog duha, tamo sve zalijecis.
Nema novih saobracajnica ali zato daj narodu pojeftino da se vozi, tako vlast kupuje soc. mir, daj mu da vozi, da misli da mu je dobro i mirna Bosna!
Ko je dovoljno star moze da napravi paralelu izmedju onog i ovog sistema. Ja stam stanovao u zgradi sa 90 stanova, od toga su do rata koliko se sjecam samo dvije porodice imale 2 auta, u jednom slucaju muz je imao orkestar i jednim autom potovao, a u drugom slucaju zena je bila ljekar i isla u nocne dezure. Svi ostali po jedan ili nijedan auto, a bilo je slikara, direktora, ljudima sa jako dobrim primanjima. Moj brat je studirao na ETF-u, samo jedan lik u cijeloj generaciji imao peglu, a ti braco guli busom u Lukavicu ako nisi zaluzio da ti stari da auto. Danas haman nema familije bez 2 auta, na fax autom cim polozis itd itd itd...
dgL_

#139 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by dgL_ »

condy wrote:
tempuser wrote:

U ovome je sva sustina!

Danasnja infrastruktura cestovna u SA je projektovana odn. Napravljena odn. Konstruisanja nekad 1986. Godine... Radjena je tako da je mogla da primi tih 70.000 vozila koliko je tada bilo u Sarajevu... Danas ih je 130.000... + kakanj, breza, pale, istocno sarajevo, lukavica itd... Itd..
Tomahawk11
Globalni moderator

#140 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Tomahawk11 »

Evo me kod PMF-a...dovde i nekako...odavde nikako...trebace bar pola sata do Skenderije...al vinjete :skoljka: :mrgreen: :|
dgL_

#141 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by dgL_ »

Tomahawk11 wrote:Evo me kod PMF-a...dovde i nekako...odavde nikako...trebace bar pola sata do Skenderije...al vinjete :skoljka: :mrgreen: :|
Ja tek krecem.. Rodila me majka
amar1994

#142 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by amar1994 »

dgL_ wrote:
Tomahawk11 wrote:Evo me kod PMF-a...dovde i nekako...odavde nikako...trebace bar pola sata do Skenderije...al vinjete :skoljka: :mrgreen: :|
nemoj jos kretat , sacekaj jos sahatak , samo pazi da stignes kuci dok vode ne nestane :D :bih: :bih: :run:
dgL_

#143 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by dgL_ »

amar1994 wrote:
dgL_ wrote:
nemoj jos kretat , sacekaj jos sahatak , samo pazi da stignes kuci dok vode ne nestane :D :bih: :bih: :run:
Provjerena info, na vilsu guzva do drvenog mosta... A evo 5 do 5... Hahahaha jao komee urnebeees
tempuser

#144 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

Amazonka27 wrote:
tempuser wrote:
Pa jebu i one što su glasali za njih a i nas što smo za druge...

znaš onaj vic...kad je Mujo bio na grupnjaku i kaže "de ba ljudi da se organizujemo...ja već treći put pušim" :D
Dzaba prica, matematika je jasna, "njih" je vise nego nas, s tim pod "njima" podrazumjevam i one sto ne izlaze na glasanje...
tempuser

#145 Re: RE: Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

Dzevy wrote:
tempuser wrote:
Ehhh Italija je Italija, nazalost BiH je daleko od Italije a i drugih razvijenih EU zemalja, Automobili su nam jos uvijek klasni i statusni simbol pa se vecina ne moze odreci svog automobila niti ga ostaviti na periferiji.
Onda nemamo sta da se zalimo...
tempuser

#146 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

dgL_ wrote: Danasnja infrastruktura cestovna u SA je projektovana odn. Napravljena odn. Konstruisanja nekad 1986. Godine... Radjena je tako da je mogla da primi tih 70.000 vozila koliko je tada bilo u Sarajevu... Danas ih je 130.000... + kakanj, breza, pale, istocno sarajevo, lukavica itd... Itd..
Kao sto napisah daj naivnom narodu da pojeftino vozi da misli da mu je dobro! :izet: Prosjecni gradjanin Beca koji na posao ide gradskim prevozom ili altenativom je fukara u poredjenju sa gospodinom koji u Sarajevu radi kod vulkanizera i svaki dan ide autom na posao.
Cifre ti sve govore, povecati propusnost cesta 2 x je nemoguce, jedino rjesenje smanji broj auta u kriticnim satima.
amar1994

#147 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
dgL_ wrote: Danasnja infrastruktura cestovna u SA je projektovana odn. Napravljena odn. Konstruisanja nekad 1986. Godine... Radjena je tako da je mogla da primi tih 70.000 vozila koliko je tada bilo u Sarajevu... Danas ih je 130.000... + kakanj, breza, pale, istocno sarajevo, lukavica itd... Itd..
Kao sto napisah daji naivnom narodu da pojeftino vozi da misli da mu je dobro! :izet: Prosjecni gradjanin Beca koji na posao ide gradskim prevozom ili altenativom je fukara u poredjenju sa gospodinom koji u Sarajevu radi kod vulkanizera i svaki dan ide autom na posao.
Cifre ti sve govore, povecati propusnost cesta 2 x je nemoguce, jedino rjesenje smanji broj auta u kriticnim satima.
jest samo sto taj gradjanin ima sredjen zivot , prevoz , sigurnost u gradu ;-)

ja znam rjesenje ali nije za foruma , niti bi proslo :D
Dzevy

#148 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Dzevy »

tempuser wrote:
Kao sto napisah daj naivnom narodu da pojeftino vozi da misli da mu je dobro! :izet: Prosjecni gradjanin Beca koji na posao ide gradskim prevozom ili altenativom je fukara u poredjenju sa gospodinom koji u Sarajevu radi kod vulkanizera i svaki dan ide autom na posao.
Problem su kriticni sati i u javnom i u privatnom saobracaju, i tramvaji,trole a i autobusi su pretrpani u periodu od 15:30 do 17:30 mozda i duze tako da bez veceg ulaganja u poboljsanje gradskog prevoza tesko da moze i u jednom i u drugom slucaju biti bolje. Mada se cestovna infrastruktura svakako mora poboljsati i prosiriti u skladu sa trenutnim potrebama a ne odrzavati je onakvom kakva je planirana prije 30+ god.
KIseljak12

#149 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by KIseljak12 »

condy wrote:
tempuser wrote:

U ovome je sva sustina!

Ako pogledas moje ranije postove, lako ces primjetiti da nisam pretjerano veliki fan SDA. Ako sam rekao da dodavanje novih traka nece rijesiti problem, to ne znaci da ne postoje drugi infrastrukturni zahvati koji se mogu poduzeti u cilju normalizacije saobracaja.
condy

#150 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by condy »

tempuser wrote:
Nemoguce je ako nemas novih cesta :)
Koristis li ti gradski prevoz ?
Post Reply