BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#126 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

TDK-90 wrote:
Ci-Nick wrote: Njemačka od 13 milijardi dolara koje su dobile zemlje zapadne Europe dobila 1,4 milijarde dolara ( današnjih 14 milijardi dolara ) a Francuska je dobila 2,8 milijardi, dakle duplo više od Njemačke a ako se računa šta je BiH dobila od 1995 do 2000. to je sigurno po glavi stanovnika 5 puta više nego što je Njemačka dobila Marshallovim planom.
Gdje su te milijarde :?

Imaju li tacni podatci koliko je BiH dobila novca ko je dao i koliko.

Samo ko babe ponavljamo dosle su milijarde, dosle su milijarde i pokradeno sve, pa nije milijarda igla da se sakrije , a prica se o milijardama :shock:

Dobili smo i milijarde konzervi Ikara, milijarde lijekova kojima je istekao rok trajanja, svasta nesto

Ja znam za primjer obnove par ucionica u Skoli Metalskih Zanimanja- donator Hvala mu svakako, je donirao polovne 3 - 4 freze za obradu metala, mislim 10 - 15 radnih stolova sa sitnim alatom u njima polovno, i jos poneka polovna masinica .... farbu za podove , prozore..ili stakla ne znam tacno- Ali u vjestima to izgleda: Bosni i Hercegovini donirano xxx nekoliko slepera sa xxx tona pomoci srednjoskolskom centru. Neko ko cita a ne vidi sta je tacno doslo misli u sebi evo donacije silni sleperi ima cijelu BiH :-)
Po tebi, sve je ok..
niko nista ne hapa, niti je ikada..
muzicar_iz_parka

#127 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by muzicar_iz_parka »

Edin H. wrote:
Ci-Nick wrote:Istina je da su Nijemci sami izgradili svoju zemlju, nisu čekali da im je drugi izgrade, pa da se vrate.
.
Izgradili su klinac, poslije Prvog Svjetskog rata imali toliku inflaciju da kada odes u birtiju narucis piva koliko mozes popiti, jer u medjuvremenu poskupi.

Poslije Drugog Svjetskog rata uletila Amerika veliku cifru Marshallovim planom da bi suzbili utjecaj komunizma.

Zato Svabe i dan danas imaju americke baze, a donedavno i britanske. Kada me RAF vozio u helikopteru ljudi se zajebavaju, prosipaju finte, kao da su u Vijetnamu.

Stvarno ne znam sta vas uce po tim skolama. :oops:
Nije taj plan bio za samu Njemačku nego i za ostale države:
https://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_ ... penditures

Z. Njemačka dobila 1.4 milijarde $, dosta veća vrijednost nego danas zbog inflacije u međuvremenu, iako je značajno nije presudno u napretku.
Uz malo logičkog razmišljanja pogledati koliko su dobijale druge države i šta su oni postigli istovremeno u odnosu na Švabe.

Malo je komplikovanija ta priča o njemačkoj privredi prije ww2, ako se poredi onda se moraju sve države tog perioda u Evropi uzeti u obzir, ukratko rečeno tokom 30ih godina došlo je poboljšavanja njemačke ekonomije, smanjenja nezaposlenih i inflacije, sličnim metodama poput američkog "Big Deal-a" nakon svjetske ekonomske krize 1929.
Njemačka industrija nevazano za ekonomske probleme nastale nakon ww1 je bila jaka i napredna, državni sistem im bio relativno uređen.
To se vidi u razlici ekonomskog napretka u odnosu na druge države zapadnog bloka nakon ww2, koje su takođe dobijale sredstva od Amerikanaca čak u većem iznosu.
HardcoreMX

#128 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

animals wrote:
HardcoreMX wrote:Uvod u temu bi se trebao naći u definiciji kompleksaša ili u opisu odlika isfrustirane osobe(minimalno rečeno).Umjesto da uživa u čarima obećane zemlje,visi na forumu iseljeničke zemlje.
Jel ti polazes pravo na tu zemlju, ili mi iz dijaspore ne smijemo pisati..
ili nas jednostavno mrzis iz neki svoji razloga..
-Definicija je općeg karaktera, tako da čak uopće ne igra ulogu bilo koja zemlja da si je naveo,već igra način kanalisanja tvoje iskompleksiranosti,a u to se ubraja i mržnja koju ispoljavaš na taj način i još kojekakvih negativnosti koje ćeš ispoljiti,zato sam i otvorio zagradu za nedorečeno.Trenutno si ispoljio dodatnu egocentričnost kad si zloupotrebio kompletnu dijasporu, iza koje u suštini definicije i kriješ svoju isfrustiranost,odnosno komplekse koje imaš. No,ne pali se čitavo sijeno da se istjera jedan miš.Tako da nepotrebno dramiš i sada se zaklanjaš iza plašta dijaspore,koja je relativan pojam, tvoja je upravo koliko i moja,a može biti i svačija druga,pa je ne možeš svojatati kao tvoje privatno vlasništvo i koju uzgred rečeno nisam ni spomenuo, nego isključivo samo pokretača ove teme,tj.tebe kao pojma iskompleksiranosti u tematiziranom primjeru.Ako ti je tako bajkovito u obećanoj zemlji gdje si ti navodno,čemu generalisanje i pljuvanje po nečemu i na nečemu sa prefiksom što po tebi nosi sve loše,a na čemu i ti habitiraš i dio si toga. Ispada još da pljuješ samog sebe ,no i to je propratna pojava kod isfrustirane osobe.
animals

#129 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

HardcoreMX wrote:
animals wrote:
HardcoreMX wrote:Uvod u temu bi se trebao naći u definiciji kompleksaša ili u opisu odlika isfrustirane osobe(minimalno rečeno).Umjesto da uživa u čarima obećane zemlje,visi na forumu iseljeničke zemlje.
Jel ti polazes pravo na tu zemlju, ili mi iz dijaspore ne smijemo pisati..
ili nas jednostavno mrzis iz neki svoji razloga..
-Definicija je općeg karaktera, tako da čak uopće ne igra ulogu bilo koja zemlja da si je naveo,već igra način kanalisanja tvoje iskompleksiranosti,a u to se ubraja i mržnja koju ispoljavaš na taj način i još kojekakvih negativnosti koje ćeš ispoljiti,zato sam i otvorio zagradu za nedorečeno.Trenutno si ispoljio dodatnu egocentričnost kad si zloupotrebio kompletnu dijasporu, iza koje u suštini definicije i kriješ svoju isfrustiranost,odnosno komplekse koje imaš. No,ne pali se čitavo sijeno da se istjera jedan miš.Tako da nepotrebno dramiš i sada se zaklanjaš iza plašta dijaspore,koja je relativan pojam, tvoja je upravo koliko i moja,a može biti i svačija druga,pa je ne možeš svojatati kao tvoje privatno vlasništvo i koju uzgred rečeno nisam ni spomenuo, nego isključivo samo pokretača ove teme,tj.tebe kao pojma iskompleksiranosti u tematiziranom primjeru.Ako ti je tako bajkovito u obećanoj zemlji gdje si ti navodno,čemu generalisanje i pljuvanje po nečemu i na nečemu sa prefiksom što po tebi nosi sve loše,a na čemu i ti habitiraš i dio si toga. Ispada još da pljuješ samog sebe ,no i to je propratna pojava kod isfrustirane osobe.
Javi se Fatamorgani..
za mene si nebitan :-)
HardcoreMX

#130 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

animals wrote: Javi se Fatamorgani..
Ti se samo kriješ,sad si pobjegao pod njegovu suknju. :lol:
Pa nisam ja ni govorio o bitnosti,nego o tvojoj umišljenosti pa me ne čudi da misliš da si ti centar svijeta,pardon dijaspore. :-)
animals

#131 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

HardcoreMX wrote:
animals wrote: Javi se Fatamorgani..
Ti se samo kriješ,sad si pobjegao pod njegovu suknju. :lol:
Pa nisam ja ni govorio o bitnosti,nego o tvojoj umišljenosti pa me ne čudi da misliš da si ti centar svijeta,pardon dijaspore. :-)
Ne znas diskutovati, pa tako, nisi bitan..
HardcoreMX

#132 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

animals wrote: Ne znas diskutovati, pa tako, nisi bitan..
Je li ti bez @fatamorgane ne znaš beknuti ili si nepismen,jer si pravo zablokirao,vrtiš jedno te isto k'o pokvarena ploča?!
animals

#133 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

HardcoreMX wrote:
animals wrote: Ne znas diskutovati, pa tako, nisi bitan..
Je li ti bez @fatamorgane ne znaš beknuti ili si nepismen,jer si pravo zablokirao,vrtiš jedno te isto k'o pokvarena ploča?!
Ne znam kakvi ti problema imas,,
ako nemas sta reci na temu, onda sta hoces ..
nisam te uopce skontao..sta hoces, obrazlozi..
electriq

#134 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by electriq »

znal neko kako zavrsit ovaj medicinski kurs i gdje?
Edin H.

#135 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Edin H. »

muzicar_iz_parka wrote:
Nije taj plan bio za samu Njemačku nego i za ostale države:
https://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_ ... penditures

Z. Njemačka dobila 1.4 milijarde $, dosta veća vrijednost nego danas zbog inflacije u međuvremenu, iako je značajno nije presudno u napretku.
Uz malo logičkog razmišljanja pogledati koliko su dobijale druge države i šta su oni postigli istovremeno u odnosu na Švabe.

Malo je komplikovanija ta priča o njemačkoj privredi prije ww2, ako se poredi onda se moraju sve države tog perioda u Evropi uzeti u obzir, ukratko rečeno tokom 30ih godina došlo je poboljšavanja njemačke ekonomije, smanjenja nezaposlenih i inflacije, sličnim metodama poput američkog "Big Deal-a" nakon svjetske ekonomske krize 1929.
Njemačka industrija nevazano za ekonomske probleme nastale nakon ww1 je bila jaka i napredna, državni sistem im bio relativno uređen.
To se vidi u razlici ekonomskog napretka u odnosu na druge države zapadnog bloka nakon ww2, koje su takođe dobijale sredstva od Amerikanaca čak u većem iznosu.
Njemci su prije drugog svjestkog rata propali ko kauc :oops:

1931. su imali cetiri milona nezaposlenih, hiperinflacija, austrijska najveca banka bankrotirala...

Zato je i onaj psihopata dosao na vlast, pa proglasio moratorij na placanje ratnih dugova Reichbanke, pokrenuo vojnu industriju.

Bolje kriviti Jevreje, pobiti i oteti, nego kriviti sebe i svoje greske.

Uglavnom vole raditi, kao vecinom i ostali iz ovih zemalja sa izrazito losim vremenom tokom godine, ali ne bi ih ni na mapi bilo da ih Amerikanci nisu gurali da naprave balans komunistickim zemljama nakon rata.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:53, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#137 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

animals wrote:
HardcoreMX wrote: Je li ti bez @fatamorgane ne znaš beknuti ili si nepismen,jer si pravo zablokirao,vrtiš jedno te isto k'o pokvarena ploča?!
Da ja ipak čekam da ti dodje @fatamorgana,pošto vidim da si se ti usro'?! :lol:
Ne znam tko bi imao problema osim tebe jer si i otvorio ovu temu u poprilično provokativnom tonu pa još i u kratkim crtama pa onda bi i tu realno bilo očekivati da ti i obrazložiš što si započeo,a ne da netko za tebe to uradi.Ako nisi u stanju komunicirati što je očigledno pa onda i nisi trebao ni otvarati temu,a pogotovo nisi trebao ako si očekivao samo hvalospjeve.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:53, edited 1 time in total.
animals

#139 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

jOFLA wrote:
animals wrote:Danas sam procitao zanimljivu stvar.
BiH je sampion Evrope u iseljenistvu.
43% stanovnika riodjeni u BiH zive vani..
okrenulo ledja svojoj drzavi..
to pokazuje koliko je drzava jadna..

Država je okrenula leđa njima, a ne oni državi.
Da, ja kad sam odlazio 1990, god,,drzava vec niz god,
uopce nije vodila brigu o svojim drzavljanima..
depresija,nezaposlenost, perspektiva nula..
citava moja generacija je otisla je van..
ne iz obijesti, vec stoje imala potrebu da zivi..
mislim da je tako i danas..
animals

#140 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

HardcoreMX wrote:
animals wrote:
HardcoreMX wrote: Je li ti bez @fatamorgane ne znaš beknuti ili si nepismen,jer si pravo zablokirao,vrtiš jedno te isto k'o pokvarena ploča?!
Da ja ipak čekam da ti dodje @fatamorgana,pošto vidim da si se ti usro'?! :lol:
Ne znam tko bi imao problema osim tebe jer si i otvorio ovu temu u poprilično provokativnom tonu pa još i u kratkim crtama pa onda bi i tu realno bilo očekivati da ti i obrazložiš što si započeo,a ne da netko za tebe to uradi.Ako nisi u stanju komunicirati što je očigledno pa onda i nisi trebao ni otvarati temu,a pogotovo nisi trebao ako si očekivao samo hvalospjeve.
I sta je pisac htjeo reci..
izjasni se na temu..
ako nemas sta reci, onda oladi..
HardcoreMX

#141 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

animals wrote: I sta je pisac htjeo reci..
izjasni se na temu..
Ne razbijaj si glavu djabe,de ti vidi kakvog pravopisa da savladaš da se makar integrišeš medju svoj narod,tako arogantan i nekomunikativan nisi prispio nigdje.Kakva dijaspora,nisi ti vidio dalje od svog sokaka.Ako opet ne kontaš šta sam htio reći pa polij se onda ledenom,možda proklikeraš pa javi je li bolje...
animals

#142 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

HardcoreMX wrote:
animals wrote: I sta je pisac htjeo reci..
izjasni se na temu..
Ne razbijaj si glavu djabe,de ti vidi kakvog pravopisa da savladaš da se makar integrišeš medju svoj narod,tako arogantan i nekomunikativan nisi prispio nigdje.Kakva dijaspora,nisi ti vidio dalje od svog sokaka.Ako opet ne kontaš šta sam htio reći pa polij se onda ledenom,možda proklikeraš pa javi je li bolje...

I jos mi nisi rekao razlog, zasto si se navadio na mene..
ne bi se svadjao, nisam u tom fazonu..
tvoje pravo da se ne slazes sa mnom..
ne bi vise da ja i ti uopce diskutujemo..
ne vrijedi..
hrle1976

#143 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by hrle1976 »

beobasket wrote:Bakir Izetbegovic obecao 50 hiljada novih radnih mjesta i to u Njemackoj.
:pisnuo: :pisnuo:
HardcoreMX

#144 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

animals wrote: I jos mi nisi rekao razlog, zasto si se navadio na mene..
ne bi se svadjao, nisam u tom fazonu..
tvoje pravo da se ne slazes sa mnom..
ne bi vise da ja i ti uopce diskutujemo..
ne vrijedi..
Forum i jeste za razmjenu mišljenja,a ne spomenar.Da su svima ista mišljenja onda ne bi ni bilo potrebe za razmjene mišljenja.Svi bi imali isto.Ako ti kritiku ili suprostavljen stav smatraš nekom svadjom,ne zna nitko osim tebe tvoju takvu percepciju diskusije,osim jedino što te odaje kao lošeg sugovornika,a ova tema na način kako si je postavio i kao iskompleksiranu osobu.To je sve što sam ja već i rekao na ovoj temi.A sad si i protivrječan samom sebi,jer ako ne vidiš bit diskusije i ne želiš da diskutuješ pa zašto onda uopće repliciraš na postove?!
uglavnomja

#145 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by uglavnomja »

TDK-90 wrote:
Ci-Nick wrote: Njemačka od 13 milijardi dolara koje su dobile zemlje zapadne Europe dobila 1,4 milijarde dolara ( današnjih 14 milijardi dolara ) a Francuska je dobila 2,8 milijardi, dakle duplo više od Njemačke a ako se računa šta je BiH dobila od 1995 do 2000. to je sigurno po glavi stanovnika 5 puta više nego što je Njemačka dobila Marshallovim planom.
Gdje su te milijarde :?

Imaju li tacni podatci koliko je BiH dobila novca ko je dao i koliko.

Samo ko babe ponavljamo dosle su milijarde, dosle su milijarde i pokradeno sve, pa nije milijarda igla da se sakrije , a prica se o milijardama :shock:

Dobili smo i milijarde konzervi Ikara, milijarde lijekova kojima je istekao rok trajanja, svasta nesto

Ja znam za primjer obnove par ucionica u Skoli Metalskih Zanimanja- donator Hvala mu svakako, je donirao polovne 3 - 4 freze za obradu metala, mislim 10 - 15 radnih stolova sa sitnim alatom u njima polovno, i jos poneka polovna masinica .... farbu za podove , prozore..ili stakla ne znam tacno- Ali u vjestima to izgleda: Bosni i Hercegovini donirano xxx nekoliko slepera sa xxx tona pomoci srednjoskolskom centru. Neko ko cita a ne vidi sta je tacno doslo misli u sebi evo donacije silni sleperi ima cijelu BiH :-)

ovo je dokazano

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... icu/187863

"Uspjeli smo prikupiti podatke da je za Srebrenicu donirano najmanje pola milijarde maraka od nevladinih organizacija i drugih država, te gdje je i kako je završio taj novac. Uspjeli smo prikazati i da je 15 miliona KM otišlo u nepoznatom pravcu. Za ono što smo objavili u filmu posjedujemo dokaze i u narednom periodu ćemo nastojati prikupiti što više dokaza da napravimo drugi dio filma. Jasno je da je i dio novca zadržavan kod samih donatora, ali je itekako jasno da je bilo velikih zloupotreba od bošnjačkih lidera u Srebrenici, ..."

nekada davno je bilo na tv prilog o milijardama dokumentovane pomoci (prema izjavama drzava, nvo itd ...) s tim da jako puno drzava, narocito islamskih, nije htjelo dati nikakve podatke.
i naravno patriJote iz inostranstva koje su skupljale pare za pomoc ... koje nikada granicu nisu presle.

a sto se tice tvoje skole i slicnih projekata, neko je negdje dao te pare, kaimone, robu ... samo sto su do skole dosle mrvice, da zamazu oci donatorima. da li su pare kopupili oni iza prvog ili iz zadnjeg reda ili nedje u sredini ili svi po malo :?: ali ljudi su davali, privatno, organizacije, drzave blabla ...

plus sto se jedan dio hercegovine obogatio na rampama - placalo se masno po kamionu ili bi ostali bez njega.
Gojeni H

#146 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

animals wrote:
Gojeni H wrote:Mozda je sva filozofija u ovome:
ST11 wrote:Cockta ili Argeta sa Slo copyrightom ili hrvatskim na moj zivot utjece jednako bitno, tako da te stvari nisu primarna okupacija velike vecine Slovenaca. Svoj nacionalni ponos iskazujemo time, sto gradimo svoju dezelu umijesto da bjezimo vani.
Nadam se da nas slovenski forumas nece zamjeriti sto je njegov (skracen) post postavljen ovdje.
Mozda smo mi Bosanci i Hercegovci, samo avanturisticki nastrojeni i volimo da
upoznajemo nove kulture i obicaje...
ili nam je nasa drzava mala za nasu kreativnost..
Garant je to.
Gojeni H

#147 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote: Solidan broj ljudi kod nas je ostao na pozicajama i nakon rata. Vecina politicara u prvih 15 godina iza rata je prijeratna. Dosta ih je jos u politici. Dosta ih je bilo i danas je u firmama koje su prezivjele rat.
Ne kazem, vrliki broj je otisao ali tako minimizirati problem je smijesno
:thumbup:

Upravo tako. I to nije minimiziranje vec skoro bezobrazno pojednostavljivanje problema.
Gojeni H

#148 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

fortaleza wrote: Zbog monetarne politike koja se provodi u državama bivše Jugoslavije nemoguće je postići održivi rast BDP-a, te otvaranje novih radnih mjesta. Mislim da se malo previše kritizira mlade zbog odlaska od pojedinih, jer ipak generacije od 90-tih pa nadalje nisu uzrokovale ovakvo stanje nego im je takvo stanje dano već prije. Rad i samo rad u sustavu koji za određeni trud apsolutno ništa ne vraća je ravno samoubojstvu, nema emocija, nema patriotizma... To su samo apstrakcije za mase, a mladi su to bolje prokužili nego njihovi neinformiraniji roditelji koji su zarad patriotizma u rat išli.

Dva su načina rješavanja trenutne situacije, ono osnovno Bori se ili Bježi. Ova druga opcija je prevladala, jer se u moru nacionalnih previranja te zaglupljivanja mase ne može usvojiti jedinstveni sustav "borbe", a nitko ne želi provesti cijeli život u konstantnoj nesigurnosti i nesređenosti. Vladajućoj strukturi odgovara odlijev ljudi jer se tako rješavaju onih koji bi se pobunili, onih aktivnih, mlađih, obrazovanijih...

"Pranje guzica u Njemačkoj" je bila odlika 60-tih i 70-tih, a danas je jako mnogo stručnjaka koji odlaze, inženjera, pametnih ljudi koji ne bi smjeli ići. Prije su odlazili neobrazovani, danas neobrazovani ostaju u državi, a to može dovesti samo do jednog stanja.

Neobrazovaniji sloj društva ostaje, te se na kraju dovodi do puke gladi onih koji su ostali, neće imati tko gurati ekonomiju...
Monetarna politika tesko da je presudan faktor kod odrzivog BDP-a u slucaju zemalja bivse SFRJ. Vise je faktora, a mozda najvazniji je politicki. Svako zeli da ulaze u pravnu drzavu koja moze garantovati zastitu privatne svojine.

Istina je da trenutni sistem ne pruza nagradu za rad, ali danas nigdje iskljucivo rad ne pruza priliku odskakanja od prosjeka. U razvijenim zemljama nejednakosti dostizu nivoe od 1913. god. A znamo sta se desilo godinu dana poslije ...
Tehnoloska pamet i nasljedni kapital trenutno odnose pobjedu. To sto je prvom Bosnjaku oko srca toplina jer mu je materijalno bolje nego u Bosni, ne znaci da slijedecoj generaciji nece ostaviti frustracije onog 50% dijela populacije u svim razvijenim zemljama za koje Piketty kaze da fakticki nemaju nista.

Patriotizam, emocije - apstrakcije za mase? Mozda problem Bosne i Hercegovine i jeste sto vecina i mladih i starih ovako gleda na (ne samo ove) tradicionalne vrijednosti. Patriotizam je, po nekim mjerilima, najrazvijeniji i izrazeniji u SAD ... oceigledno ne bez razloga.
Interesantna je teorija koja govori o gubitku ovih vrijednosti kao periodu dekadencije i nestanka jednog drustva.

Neobrazovaniji sloj drustva ostaje? Da.
I zbog odsustva drustvene odgovornosti, empatije prema slabijima, neobrazovanijima, bolesnima, sebi ... imamo horde sebicnih koji odlaze bez osvrtanja.
Da ne ne zavaravamo, odlicno je sto aktivni ljudi ne cekaju na priliku vec je grabe, isto kao sto nikakav patriotizam i drustvenu solidarnost ne predstavlja puko bivstvovanje na birou za zaposljavanje ili egzistiranje na grbaci roditelja.
hrle1976

#149 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by hrle1976 »

Ko se nije snasao u BiH bjezi ili pokusaje pobjeci vani pod razlogom zbog djece, jer ko ce to kritikovati. Od tih sto bjeze vani 1/15 ce imati zivot komotan kao oni sto su se u bih snasli, ostali ce provesti zivot u socijalnim kvartovima radeci poslove na dnu a nekima ce isti ili slicni biti nekoliko stepeni ispod kvalifikacija. To je realitet.
animals

#150 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote: Solidan broj ljudi kod nas je ostao na pozicajama i nakon rata. Vecina politicara u prvih 15 godina iza rata je prijeratna. Dosta ih je jos u politici. Dosta ih je bilo i danas je u firmama koje su prezivjele rat.
Ne kazem, vrliki broj je otisao ali tako minimizirati problem je smijesno
:thumbup:

Upravo tako. I to nije minimiziranje vec skoro bezobrazno pojednostavljivanje problema.
Znaci po vama, otisli su nepismeni i nebrazovani..
a obrazovani ostaju..
Post Reply