The Realist wrote:Ne znam kako se bolje organizovati, zato što svako ima pravo doći i ako nije naručen, a čekaona je samo jedna. Tu se nema šta uraditi i ne znam na koji način se organizirati drugačije. Ne bi bilo loše da prestanu dolaziti pacijenti koji su prehlađeni, ili imaju gripu (a nemaju prateće hronične bolesti, ili pripadaju mlađoj i srednjoj dobi), povratili jednom, koji su noć ranije imali dijareju, no više istu nemaju, ali kada se to kaže, onda opet nevaljamo mi, jer se to govori. Ne možeš sve prebaciti na zdravstveni sistem, ako pacijenti neće da pomognu.
Kao prvo, cijenim sto ti stavovi odgovaraju nicku!

Kao drugo, ovdje moram pojasniti svoj pristup zdravstvu jer će na duge staze biti relevantno i za ostale odgovore.
Ja sam odgojen "pomalo" spartanski i obicno guram dok ne udarim od zid ili dok tijelo ne kaze da ne moze dalje.
I onda kada odem mi uglavnom treba otvoriti bolovanje da se mogu opravdati na poslu i ne ocekujem nesto puno vise od DZ.
Dolazim obicno nakon 6, jer radim do 17:00-17:30.
Ne naručujem se, jer obično ne znam kada ja mogu stići, a i obično mi se niko ne javlja na telefon ili moram zvati 100 puta.
Kao što sam i rekao, dođem, čekam, završim, odem kući.
Nikad se nisam svađao i mislim da bih to uradio samo da mi djetetu nešto treba, jebo mene.
Nažalost, stičem utisak da svojim pristupom sebi otežavam jer ovi što se žale, kmeče, donose kese, itd. završe sve prije mene, pa mi nekad bude krivo što malo i ja nekome ne otežam dan, ali mi bude žao.
Pošto obično stojim u ćošku i drndam po telefonu (i pošto sam obično tu satima), jasno se vide nedostaci u internoj organizaciji DZ (ako već postoji potreba za DZ).
Milion puta lakše bi bilo da se od 3-4 doktora koja su u smjeni izabere jedan koji će samo biti zadužen za otvaranje bolovanja (nakon što sam bio na pregledu kod specijaliste i utvrđeno mi "nešto" zbog čega moram mirovati), davanje redovne terapije i uputnice nakon što ljudi dođu s Koševa (uputnice za kontrole, itd.).
Da se ne lažemo, neće "moj" doktor to ništa drugačije uraditi od bilo kojeg drugog doktora u DZ.
Ja svoju doktoricu nisam vidio ima jedno godina, jer je uvijek u prvoj smjeni kada ja dođem, pa me pregleda ko ima najmanje pacijenata.
Dakle, može se. Nismo mi prvi na svijetu organizovali zdravstvo, samo očito onoga ko je za to zadužen zabole k....
Da ne govorim da je totalno bespotrebno bilo to neko "biranje" doktora porodične medicine.
Kao da ja znam ko je ko, pa mi to nešto znači.
Svakako me pregleda ko je slobodan, pa je čitav taj sistem "malo" bespotreban, ali dobro...
The Realist wrote:Istina, kao i svugdje na svijetu, kao što i ima postavljenih dijagnoza, kao i svugdje na svijetu. Iskreno, ne znam ni zašto se stalno rade nalazi, osim ako baš nemaš većih zdravstvenih problema.
Iskreno, meni se malo prečesto dešava to da je simptom ujedno i bolest, ili se sumnja na nešto.
Nisam mogao da vjerujem da mi, recimo, nakon sedam dana u bolnici nisu uspjeli utvrditi zašto imam povećan krajnik i zašto me bole sinusi.
Nakon sedam dana sam potpisao da izađem, tako da ne znam da li bi vremenom nešto i bilo.
Isto tako, kada sam imao problema s disanjem (prije jedno pola godine), pulmolog me je tek na kontroli (sedam dana nakon dijagnoze) pitao da li sam pušač (iako bih pretpostavio da je to bitno pitanje). Sjećam se toga jer mi je baš bilo smiješno.
Kao što rekoh, ja kada idem doktoru obično nije standardna gripa u pitanju i kao da svakog uhvatim nespreman.
Ja, recimo, imam dva hronična stanja koja nisu baš uobičajena i mislim da su međusobno povezana.
Kao prvo, užasno se znojim. Ono, što kažu, kad pomislim na rad, oznojim se.
Znam da se svi na mojoj strani porodice tako znoje, pa nisam nikad nešto ni hodao da to provjeravam.
Kao drugo, sjajno podnosim hladno vrijeme i imam obično temperaturu "na granici", 37 stepeni.
Jednom mi se desilo da duže vrijeme imam temperaturu 37,5, pa sam otišao da se prregledam.
Nije bio neki veliki problem, ali ne godi baš čovjeku, a i da se isključi nešto ozbiljnije.
Možeš pogoditi, nalazi krvi uredni, nema neke vidljive upale, pa hodaj onda po doktorima i na kraju ništa.
Prošlo kako je i došlo.
Helem, moji su ti odlasci doktoru uglavnom takvi.
Dvije najtragičnije greške, prvo dijete koje smo žena i ja izgubili i način na koji je moj amidža prošao na komisiji se dešava (valjda, iako mi situacija s djetetom nikada neće biti jasna, jer se to dešavalo mjesecima). Pošto spominješ inostranstvo, ne želim ni pomisliti kakve bi tužbe bile za ovakve stvari tamo. Ovdje, i da sam imao snage to pokretati u slučaju djeteta, s našim sudstvom ne znam šta bi se desilo...
The Realist wrote:Istina, postoje i takvi primjeri i to njih puno (najveći je problem na hirurškim odjeljenjima). Samo moram reći da sam dosta ovakvih priča čuo, a koje nisu tačne (pisao sam za jednu i ovdje, gdje otac galami i tvrdi da mu je doktorica rekla to i to, drsko, on digao galamu, da bi onda njegova supruga, a koja je jedina pričala sa doktoricom, ispračala drugačiju priču (ovdje sam ja bio u svojstvu pacijenta pa sam usput slušao priče i jednog i drugog roditelja).
Ili što se meni desilo da nakon što smo moja ekipa i ja nekih 45 minuta spašavali život pacijentu (ljekari, tehničari, vozači, čuvari učestvovali) sjeli samo da popunimo papirologiju (onako mokri od znoja, i otopina koje smo koristili,....), kako bi sve popisali (šta je rađeno, dijagnoza, stanje po prijemu, otpustu - slanje na viši nivo, šta je potrošeno i da se odmorimo na 5 minuta) da dolazi roditelj i povišenim tonom pita hoće li više njegovo dijete primiti injekciju, jer on čeka već preko pola sata. Ali hajde da je na tome ostalo, nego je onda pričao po gradu kako je on morao toliko čekati da mu primi dijete injekciju. I naravno, ko nije bio tu, odmah govori kako se ništa ne radi, ispijaju kafe i čeka da nam se plati da bi pružili uslugu.
Ili kada pitam da li im je dijete alergično na neke od antibiotika, kažu da jeste, ali ne znaju koji, pa kada ja kažem da mi to stvara problem, jer nisam siguran šta da propišem, kažu mi da sam ja ljekar i da bih to trebao znati. Onda ja krenem ispitivati i pitam je li penicilin, kažu nije, pitam je li amoxibos, nije, je li xiclav, kažu jeste..... (ne znam kako nećeš znati na koju ti je grupu lijekova dijete alergično). I šta da sam ja dao jedan od penicilina i nešto se desilo? Što se tiče pravnog dijela ja bih se i izvukao, jer nisam pogriješio, ali što se tiče "mahale" to ne bih nikada.
Ovo su samo dva pacijenta iz jedne dežure i ovo sam napisao samo radi toga što želim da dam primjere toga kako pacijenti nekada ispričaju neke stvari, a čija se priča uzima zdravo za gotovo, iako nije istinita.
Naravno da ne znači da nijedna priča nije istinita (ja sam dao savjete prijatelju koji je htio tužiti neke ljekare, rekao mu gdje su sve bili propusti, jer je njihov odnos bio takav kakav jeste), nažalost mnoge jesu, a pogotovo kada je u pitanju uzimanje ogromnih količina novca za mito.
Ne kažem ja da nema dobrih doktora, samo ih je jako malo i očito nisu baš na odlučujućim pozicijama.
Dosta priča koje ja znam su sigurno tačne, a čini mi se da su mito i korupcija izraženi u oblastima gdje se baš odlučuje o životu i smrti.
Drugim riječima, operacije, porodi, itd.
Znam da je dosta priča s Jezera malo prenapuhano, ali stvarno znam za slučajeve koji su meni potpuno nevjerovatni.
The Realist wrote:Ne znam baš da se automehaničaru petljaju u posao, koliko se petljaju nama, ili vodoinstalateru, ili informatičaru, ili.....
Čini mi se da se ljudi petljaju onoliko koliko im taj neko dopusti.
Mislim da čovjek koji može pokriti svoja djela znanjem, ne mora trpiti gluposti.
Bio sam jednom svjedok kada je jednoj doktorici na Koševu ponuđena kesa, a ona to glasno i jasno na hodniku odbila i time vjerovatno i ostalima dala do znanja kakva su pravila igre.
Naravno, nije lako s ljudima šta god da čovjek uradi...
The Realist wrote:Možda zato što neki od nas i vole ovaj poziv? Ali to ne znači da trebamo šutjeti i prihvatati trenutno stanje.
Poštujem to. Samo kažem da se mnogi sada školuju ne zato što vole poziv nego zato što je to u porodici, ili jednostavno misle da će im to donijeti pare, status, šta ti ja znam... Koliko god meni ta profesija pala u očima, ipak je drugo kad kažeš da si doktor i kad kažeš da si piljar.
The Realist wrote:Vidiš, nismo ga ni mi organizovali, zato se i žalimo na mnogo toga.
Što se tiče plaćanja, tu se još više varaš. Većina pacijenata ne plaća ništa, jer se uglavnom radi o ljudima sa biroa, ili su osigurani preko nekoga (jedno radi, osigurano troje, četvero, a doprinosi isti, ili na birou, pa osigurana i sva djeca preko biroa, supružnik ako još studira,....). Pa kod mene je porodica na isti način osigurana, bili su i dok sam bio na birou, a s obzirom na neke probleme koji su postojali, potrošilo smo hiljade maraka novca zavoda na liječenje, a nismo uplaćivali ništa.
Ja nisam za to da se tim ljudima uskrati osiguranje, jer i sam sam bio tako osiguran, a općenito sam uvijek bio za socijalni vid države (koliko se može i tamo gdje treba), ali samo želim reći da nije tačno da većina ljudi plaća osiguranje i da se nešto mora uraditi po tom pitanju, inače ćemo svi ispaštati još više, nego što ispaštamo.
Ovo je malo teška tematika i mislim da zaslužuje i posebnu temu.
Ono što ti ja mogu reći da u mom domaćinstvu i žena i ja radimo, plaćaju se svi doprinosi za oboje.
Samim tim čovjek očekuje neki minimum ljubaznosti, usluga, itd.
Znam ja da mi pokrivamo i sve te druge kategorije koje si naveo, ali smo svi u istim problemima, a samo otežavamo jedni drugima.
Nedostaje razumijevanja s obje strane, tako je...
The Realist wrote:Pa nije baš da i moje zdravlje i mojih tehničara ne bude narušeno radi ovih stvari (nisi svjestan u kakvim se uslovima radi na nekim terenima) i imam olovku (nisam napisao da nemam, nego da mi od hladnoće ispada ista), no što je još veći problem je taj što onemogućava normalan pregled pacijenta. Ali tu nisam "ja" kriv.
Opet kažem, razumijem ja te probleme i ne mislim da su uslovi bajni.
Pa, prije koji mjesec (kada sam išao kod pulmologa) sam pomagao sestri da popravi jedini printer koji imaju, kako bi mi mogla odštampati rezultate spirometrije.
U odvojenom slučaju mi je doktorica na Koševu rekla da nemaju papira da mi odštampa svoje mišljenje, pa je zapisala na pozadini uputnice iz DZ.
Sve ja znam, samo kažem da treba shvatiti i ljude koji dođu da se liječe. Većina ih je tu jer stvarno mora.
The Realist wrote:Vidiš, ja nikada nisam išao ljekaru, niti dijete vodio, ako nisam smatrao da je baš potrebno, a znao sam čekati po 4-5 sati i šutio sam, jer je situacija bila takva, da se moralo čekati. Znao sam i u konflikt ući, ali više sa tehničarima, nego sa ljekarima i mislim da situacija u zdravstvu nevalja, ali se ne mogu složiti da je sve do zdravstvenih radnika.
Vidiš, ja stvarno nikad još nisam ušao u konflikt niti sa doktorima, niti sa sestrama, itd.
Jednostavno mi duže treba da puknem, ali onda nije dobro biti u mojoj blizini.
Ono što ja mislim je da bi određeni zdravstveni radnici mogli pokazati malo više razumijevanja.
Razumijem ja da ljudi postanu brojevi knjižica i da se ogugla na dosta stvari, ali fali tu dosta etike, u nekim slučajevima.
Zašto je to tako?
Pretpostavljam iz istog razloga iz kojeg se većina stvari dešava u ovoj državi.
Niko nikog ne poziva na odgovornost, pa se ljudi opuste i onda ovisiš o ličnom raspoloženju i odgoju ljudi.
The Realist wrote:Ovo mi baš nije jasno (da nisi ništa dobio). Dok sam obavljao praksu u Sarajevu itekako su se propisivali lijekovi nakon pregleda i anamneze. Istina je da sam sistem u KS nevalja i da su neke stvari prebacili na više nivoe, umjesto da se iste obave na primarnom nivou, kako obavimo i mi, ali baš da se ništa ne daje mi nije jasno (pogotovo što sam prisustvovao tome i to ne samo propisivanju lijekova, nego i intervencija - najčešće gušenja i alergijskih reakcija).
Moje iskustvo s DZ u Sarajevu je da su doktori u DZ obični skretničari.
Samim tim, pošto ću svakako dobiti uputnicu za specijalistu i pošto će mi se svakako prepisati terapija koju specijalista predloži, ne vidim neku naročitu potrebu za DZ-ovima u ovom kapacitetu.
Kažem, bolje je postaviti automat na ulazu, ukucaš tegobe i elektronska uputnica ode specijalisti.
Ti specijalisti i elektronski se lijekovi koje je prepisao preko knjižice podignu u apoteci.
Pride još da ubace treba li ti bolovanje i da ti pošalju na mail da možeš odštampati i odnijeti na posao.
Izbaciti sve doktore porodične medicine, ubaciti dodatan broj specijalista i skroz eliminisati taj korak.
Iskreno, u zadnjih 5-6 godina koliko se sjećam, na to se svodi moje iskustvo s DZ.
Ne sjećam se kada me je neko zadnji put stetoskopom pregledao, a onih drvenih štapića za grlo se kroz maglu sjećam.
Znači, čekam par sati, dobijem uputnicu, uradim pregled kod specijaliste, čekam par sati, otovorim bolovanje i dobijem recepte.
Da nema DZ, samo bi izbacio ova dva puta kada čekam par sati, ništa ne bih izgubio.
The Realist wrote:Slažem se, nažalost. Ali isto tako pacijenti često donose novac nakon nekoliko posjeta, zato što žele da se zahvale na usluzi (a onda se tu moraš preznojiti da odbiješ na novac na kulturan način, ali hajde, barem poslije više ne donose).
Vjerujem da to nije jednostavno, ali mislim da je to iz više razloga ispravno.
Pored toga što je navika koja kod primaoca razvija potrebu da uvijek traži više, smatram da je užasno glupo nekome dodatno plaćati za posao za koji je plaćen. Ovo se isto odnosi i na ono davanje para hodžama, itd. Ono, i ako ne treba, da ne ispadneš seljak.
Čak bih prihvatio i "čašćenje" nakon što se sve završi, samo ne trenutno stanje.
Ono, rodi ti se dijete i ti onako sav veseo svima redom po 20 KM u džep, od čistačice do doktora.
The Realist wrote:I ovdje se slažem dijelom, ali iz svog iskustva znam da ako pacijentu objasnim sve i ne dam antibiotik, da je velika šansa da on ode drugom ljekaru po antibiotik, jer ja ne znam ništa. I ovo ne možeš samo na nas prebaciti, neke stvari mogu pacijenti i sami naučiti.
Stanje u zdravstvu je užasno, korupcija ogromna i što je najužasnije, vjerovatno i najgora korupcija koja može postojati, pošto se radi o zdravlju ljudi i to niko ne može negirati, ponašanje pojedinih ljekara i tehničara prema pacijentima je odvratno, ali nisu svi ljekari i tehničari isti i nisu svi problemi vezani za korupciju na nižim nivoima zdravstva (šta ću ja što nemam neka sredstva za rad, a direktori imaju po 10 hiljada platu, zavodi isplaćuju regrese svojim radnicima po 3-4 puta, ulažu u vozne parkove i šta ja znam šta sve ne....).
Nama je i jako teško promijeniti nešto, jer oni kojima je dobro i ne žele mijenjati, dok oni koji žele ne mogu, jer nemamo pravih alata. Mi u štrajk ne možemo, jer i ako kažeš da se samo hitna stanja primaju, svaki pacijent na hroničnoj terapiji čim ju prestane piti, postaje hitan, druga hitna stanja se odmah primaju, djeca se uglavnom primaju i šta ostane onda?
Za ovo se u potpunosti slažem, samo je ovo sistematsko pitanje koje će, čini mi se, dugo čekati rješenje.
Jednostavno, u ovoj državi stvari nisu postavljene kako treba, od penzionog do zdravstvenog sistema i nekad će se morati početi urušavati.
Sve se nadam da će u ovim EU integracijama neka pametna stvar zakačiti i nas što se tiče zdravstva, ne znam.
Žao mi je poštenih ljudi kao što si ti, ali ovdje će samo radikalnije promjene dovesti do nekog normalnog stanja.
Do tada valja saburati...