Da li biste glasali za opciju koja...
- Dozer
#126 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Davno sam ja ovdje pisao i strategije, precizne i detaljne, ali... Svaki put se nadje kamara slicnih tebi koji se polome da to sve razvodne, spinuju i prikazu kao "nerealno".
A, zapravo, nista od toga nije nerealno, jer sve to vidimo u masi zemlja svijeta, nego se samo radi o zastiti postojece BHS matrice. U tome je sva poenta.
Ja tu zastitu, preciznije odbranu te matrice, a koja je cesto cak i nesvjesna, gledam i slusam skoro svakodnevno od ljudi koji bi promjene, ali istovremeno nisu u stanju vlastiti mozak prestrojiti na kolosijek na kojem nema BHS matrice i gdje su bitni gradjani, ljudi kao pojedinci, a ne Bosnjaci, Srbi i Hrvati. U tome je sustina. Ljudi nisu sposobni u svojim glavama napraviti otklon od ovoga u cemu zivimo.
Mislim...pogledajmo jucerasnju izbor predsjednika suda... Gro ljudi je to prokomentarisalo kao "sad vise nema Bosnjaka u sudu" i "Srbin zauzeo vodecu poziciju u sudu".
A covjek nit' je Srbin, nit' je tacno da nema Bosnjaka u sudu. Medjutim, matrica "nalaze" da je svako ko se zove "Ranko" po automatizmu Srbin i pravoslavac. Nema veze sto se covjek preziva Debevec (slovenacko prezime), i sto se licno izjasnjava kao famozni "ostali". Jok. Sta on zna sta je, to ce njemu reci Bosnjaci, Srbi i Hrvati, kao jedini mjerodavni za trpanje svega i svakoga u neki "odgovarajuci" tor...
A da smo zaista civilizovana i demokratska zemlja:
1. Nikoga ne bi ni zanimalo sta je po etnickom ili vjerskom opredjeljenju neki sudija, nego bi nas samo zanimalo da li radi svoj posao kako treba.
2. Ne bi nikome bilo bitno koliko tamo sjedi Bosnjaka, Srba ili Hrvata, jer su to ionako kategorije promjenjive na licnom, ali i dnevnom nivou.
3. Sud bi bio odvojen od politike, jer tako treba da bude. Naravno, kao i svugdje na planeti, odredjeni uticaj ce politika uvijek imati, ali taj uticaj ne moze i ne smije biti toliki da odredjuje koliko sudija i na kojim pozicijama ce sjediti, a na bazi njihove etno-vjerske pripadnosti.
Uvidjate li kolike su sve ovo nebuloze...?
A, zapravo, nista od toga nije nerealno, jer sve to vidimo u masi zemlja svijeta, nego se samo radi o zastiti postojece BHS matrice. U tome je sva poenta.
Ja tu zastitu, preciznije odbranu te matrice, a koja je cesto cak i nesvjesna, gledam i slusam skoro svakodnevno od ljudi koji bi promjene, ali istovremeno nisu u stanju vlastiti mozak prestrojiti na kolosijek na kojem nema BHS matrice i gdje su bitni gradjani, ljudi kao pojedinci, a ne Bosnjaci, Srbi i Hrvati. U tome je sustina. Ljudi nisu sposobni u svojim glavama napraviti otklon od ovoga u cemu zivimo.
Mislim...pogledajmo jucerasnju izbor predsjednika suda... Gro ljudi je to prokomentarisalo kao "sad vise nema Bosnjaka u sudu" i "Srbin zauzeo vodecu poziciju u sudu".
A covjek nit' je Srbin, nit' je tacno da nema Bosnjaka u sudu. Medjutim, matrica "nalaze" da je svako ko se zove "Ranko" po automatizmu Srbin i pravoslavac. Nema veze sto se covjek preziva Debevec (slovenacko prezime), i sto se licno izjasnjava kao famozni "ostali". Jok. Sta on zna sta je, to ce njemu reci Bosnjaci, Srbi i Hrvati, kao jedini mjerodavni za trpanje svega i svakoga u neki "odgovarajuci" tor...
A da smo zaista civilizovana i demokratska zemlja:
1. Nikoga ne bi ni zanimalo sta je po etnickom ili vjerskom opredjeljenju neki sudija, nego bi nas samo zanimalo da li radi svoj posao kako treba.
2. Ne bi nikome bilo bitno koliko tamo sjedi Bosnjaka, Srba ili Hrvata, jer su to ionako kategorije promjenjive na licnom, ali i dnevnom nivou.
3. Sud bi bio odvojen od politike, jer tako treba da bude. Naravno, kao i svugdje na planeti, odredjeni uticaj ce politika uvijek imati, ali taj uticaj ne moze i ne smije biti toliki da odredjuje koliko sudija i na kojim pozicijama ce sjediti, a na bazi njihove etno-vjerske pripadnosti.
Uvidjate li kolike su sve ovo nebuloze...?
- GeeTnT
#127 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Nije bolan rijec o Ranku, Slavku, Mirku...nego o procentualnoj zastupljenosti koju nisu Bosnjaci nametnuli, a koju si ti uredno preokrenuo. Sad ces mi vjerovatno pripisat sda logiku, onda kako imam razmisljanje koje mi je usadila esda...bla bla bla...a, onda ti uleti kalanga i pocne ti lajkat postove i dobijes elan za dalje mentalno maltretiranje forumasa...
- Dozer
#128 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Niko te ne tjera da citas, zar ne?
Usput, nemam ti sta ja reci, sve si sam rekao i potvrdio ono sto ja napisah
Usput, nemam ti sta ja reci, sve si sam rekao i potvrdio ono sto ja napisah
-
bole1st
#129 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Nije vazno koliko ima onih koji se ne slazu, nego koliko si uspio naci onih koji se slazu i koji su spremni poduzimati neke aktivnosti u tom smjeru. Ja sam htio reci da nije dovoljno pisati, nego treba raditi, ali onda ces se susresti sa otporom realnog svijeta (nasuprot papira koji ne pruza nikakav otpor).Dozer wrote:Davno sam ja ovdje pisao i strategije, precizne i detaljne, ali... Svaki put se nadje kamara slicnih tebi koji se polome da to sve razvodne, spinuju i prikazu kao "nerealno".
-
Novak20
#130 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
@ bole1stbole1st wrote:Nije vazno koliko ima onih koji se ne slazu, nego koliko si uspio naci onih koji se slazu i koji su spremni poduzimati neke aktivnosti u tom smjeru. Ja sam htio reci da nije dovoljno pisati, nego treba raditi, ali onda ces se susresti sa otporom realnog svijeta (nasuprot papira koji ne pruza nikakav otpor).Dozer wrote:Davno sam ja ovdje pisao i strategije, precizne i detaljne, ali... Svaki put se nadje kamara slicnih tebi koji se polome da to sve razvodne, spinuju i prikazu kao "nerealno".
Već par puta pođoh pisati nešto slično pa na kraju obrišem. Stvarno, pravo pitanje je: "Da li bi ste iskreno radili za opciju koja može donijeti promjenu nabolje u društvu i državi" ?
- GeeTnT
#131 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
..to jeste primamljiva opcija i tamam mislis da radis ispravnu stvar, onda krene klanje i ubijanje....zato od
te
-
Novak20
#132 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Misliš da ovako kako ide neće biti klanja i ubijanja ?GeeTnT wrote:..to jeste primamljiva opcija i tamam mislis da radis ispravnu stvar, onda krene klanje i ubijanje....zato odte
- GeeTnT
#133 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Moguce....ali ne sa cetnicke strane...nikad vise.Novak20 wrote:Misliš da ovako kako ide neće biti klanja i ubijanja ?GeeTnT wrote:..to jeste primamljiva opcija i tamam mislis da radis ispravnu stvar, onda krene klanje i ubijanje....zato odte
- Dozer
#134 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Ja licno - Da.Novak20 wrote:Stvarno, pravo pitanje je: "Da li bi ste iskreno radili za opciju koja može donijeti promjenu nabolje u društvu i državi" ?
Vi?
-
Novak20
#135 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Ako sam te dobro razumio, po tebi bi moglo bi biti klanja i ubijanja ali od strane koja nije četnička ?GeeTnT wrote:Moguce....ali ne sa cetnicke strane...nikad vise.Novak20 wrote:Misliš da ovako kako ide neće biti klanja i ubijanja ?GeeTnT wrote:..to jeste primamljiva opcija i tamam mislis da radis ispravnu stvar, onda krene klanje i ubijanje....zato odte
- GeeTnT
#136 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Vrlo moguce...
-
Novak20
#137 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Zašto da ne. Svakako u okviru neke od građanskih opcija.Dozer wrote:Ja licno - Da.Novak20 wrote:Stvarno, pravo pitanje je: "Da li bi ste iskreno radili za opciju koja može donijeti promjenu nabolje u društvu i državi" ?
Vi?
Pošteno radim svoj posao, ne treba mi funkcija da bih nešto ostvario, nije mi ni tako loše kao većini ali ni dobro kako bih želio. Znam da BiH ne može urediti niko drugi osim nas koji u njoj živimo i radimo. Optimizam me nije napustio.
Čekajući da dokazani lopovi nešto urade za nas probudićemo se svi jedno jutro bez jastuka ispod glave.
- GeeTnT
#138 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Ihhh bolje bez jastuka nego u srchi do koljena...
- Dozer
#139 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
I, koji bi to onda model promjena bio najbolji, prema vasem misljenju? Pitam ove koji su nasli X zamjerki mom modelu.
- joint union
#140 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
1. Sto brza privatizacija svega sto jos nije privatizovano, ali svega. U tom slucaju nemas nepotizma prilikom zaposljavanja u "drzavne" firme, jer ce se sam nepotizam "obiti o glavu" iskljucivo vlasniku. Time ubijas i stvaranje raznoraznih "armija glasaca" po istim firmama, te raznorazne marifetluke gdje drzavne firme poslove podugovaranja daju iskljucivo po politickoj, a ne ekonomskoj racunici. Sta ja imam ili bilo ko od nas (usim uhljebljenih) sto je, npr, BH telecom drzavni?Dozer wrote:I, koji bi to onda model promjena bio najbolji, prema vasem misljenju? Pitam ove koji su nasli X zamjerki mom modelu.
2. Napraviti i rigorozno primjenjivati zakon o oduzimanju nelegalno stecene imovine, ukljuciti u oduzimanje svu blizu i dalju rodbinu koja nema dokaz o porijeklu imovine (ovo moze i pod 1.).
3. Napraviti tacnu organizacionu semu svih neophodnih "drzavnih" pozicija, na svim nivoima, od mjesne zajednice, do predsjednistva. Tacno da se zna broj uposlenika, bez mogucnosti bilo kojem glavonji da uposljava 300 savjetnika ili cistacica. Za svaku poziciju propisati neophodne kvalifikacije, obrazovanje, iskustvo. Dok se ovo ne "ustabili", osnovati posebno tijelo za pracenje postovanja uslova konkursa koju bi cinili stranci zaposleni medjunarodnim konkursom. U slucaju da primjete nezakonitost, dati im alat kojim mogu da otpuste, te krivicno gone prekrsioca. Ukupna plata svih uposlenika (u drzavnoj sluzbi + ovi stranci) mora biti takva da su ekonomski odrzivi, tj da drzava ne mora uzimati kredite za njihove plate.
4. Prepisati svicarski ustav.
5. Zamoliti svisca da zamota cokoladu.
P.S. Jel' to pravimo stranku?
- Dozer
#141 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Eh...sve sam ja ovo govorio i govorim godinama unazad, ali... jbg...
Medjutim, najosnovniji nas problem je Ustav, i to uvijek treba da bude tacka 1.. Bez njegove promjene i ukidanja postojeceg etnickog modela kreiranja vlasti, nista od nabrojanoga nije izvodljivo.
Medjutim, najosnovniji nas problem je Ustav, i to uvijek treba da bude tacka 1.. Bez njegove promjene i ukidanja postojeceg etnickog modela kreiranja vlasti, nista od nabrojanoga nije izvodljivo.
- Mx
#142 Re: Da li biste glasali za opciju koja...
Dragi Dozer,Dozer wrote:Eh...sve sam ja ovo govorio i govorim godinama unazad, ali... jbg...
Obracam ti se kao Bosanacbosnjak iz reda nacije Bosanaca i naroda Bosnjaka.
Dobro i danas je glasanje 1 osoba 1 glas
Mi iz nacije Bosanci i naroda Bosnjaka smo ipak najveci narod i najveca nacija u nasoj drzavi Bosni i Hercegovini
- Dozer