Problem je što mi auto zaista treba svaki dan
Hvala na savjetima, u svakom slučaju
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Uzmi malo wikipediju prelistaj dok ne pohvataš osnove.Paper_girl wrote:U njima se nisam vozila pa ne znam![]()
U Fiesti 2004 g. jesam i nevjerovatno je prostrano za malo auto.
Hvala na linku, nisam ni znala da postoji ovoliko podjela. Po ovome što vidim, meni bi trebao B segment small car ili C segment medium car. Spomenula sam prostranost jer sam se vozila i u Fabiji i Fiesti i Cliu i dosta auta tog tipa, a u Fiesti (2004. godište, ne ranije) ima više prostora nego i u jednom od navedenih. Čak više prostora i od auta tipa Passata i Golfa karavana koji su znatno veći ali unutrašnjost im je opet skučenija.p206 wrote: Uzmi malo wikipediju prelistaj dok ne pohvataš osnove.
Meni užasno ide na živce što ljudi kod nas kupe auto, a nemaju pojma kojoj klasi pripada. Jaran kupio Citroen C4 Picasso i ne zna da je to MPV, i upoređuje ga sa Ford Focus kojeg je imao ranije a koji pripada skroz drugoj klasi auta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Car_classification
Počni odavde, vidjećeš dole tabelu, tebi vjerovatno treba 1. Supermini koji će imati nešto više prostora ili 2. Small family car (Compact car) koji se uklapa u tvoju cijenu, ali tu će biti malo teže naći očuvan primjerak.
Supermini ti je Renault Clio, Peugeot 206, Ford Fiesta, Škoda Fabia (ova 4 su najčešća na našim cestama uz VW polo koji kod nas standardno nerealno drži veću cijenu, kao i sva polovna VW auta)... sve su to auta koja su dužine od 3,85-4 metra, i u kojima nazad nema baš prostora, može stati 4 odraslih ali za neke kraće relacije. Fabia čini mi se ima najviše prostora.
I na kraju, bez obzira što nećeš prelaziti veće kilometraže nemoj da bježiš od dizela. Jer ako živiš na padinskim dijelovima Sarajeva i voziš slabog benzinca morat ćeš davati više gasa i tjerati motor u veće obrtaje što se odrazi na potrošnju. To je ono laički rečeno.
Papirna, haj se malo saberi kad uporedjujes B segment sa D segmentom.Paper_girl wrote:Hvala na linku, nisam ni znala da postoji ovoliko podjela. Po ovome što vidim, meni bi trebao B segment small car ili C segment medium car. Spomenula sam prostranost jer sam se vozila i u Fabiji i Fiesti i Cliu i dosta auta tog tipa, a u Fiesti (2004. godište, ne ranije) ima više prostora nego i u jednom od navedenih. Čak više prostora i od auta tipa Passata i Golfa karavana koji su znatno veći ali unutrašnjost im je opet skučenija.p206 wrote: Uzmi malo wikipediju prelistaj dok ne pohvataš osnove.
Meni užasno ide na živce što ljudi kod nas kupe auto, a nemaju pojma kojoj klasi pripada. Jaran kupio Citroen C4 Picasso i ne zna da je to MPV, i upoređuje ga sa Ford Focus kojeg je imao ranije a koji pripada skroz drugoj klasi auta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Car_classification
Počni odavde, vidjećeš dole tabelu, tebi vjerovatno treba 1. Supermini koji će imati nešto više prostora ili 2. Small family car (Compact car) koji se uklapa u tvoju cijenu, ali tu će biti malo teže naći očuvan primjerak.
Supermini ti je Renault Clio, Peugeot 206, Ford Fiesta, Škoda Fabia (ova 4 su najčešća na našim cestama uz VW polo koji kod nas standardno nerealno drži veću cijenu, kao i sva polovna VW auta)... sve su to auta koja su dužine od 3,85-4 metra, i u kojima nazad nema baš prostora, može stati 4 odraslih ali za neke kraće relacije. Fabia čini mi se ima najviše prostora.
I na kraju, bez obzira što nećeš prelaziti veće kilometraže nemoj da bježiš od dizela. Jer ako živiš na padinskim dijelovima Sarajeva i voziš slabog benzinca morat ćeš davati više gasa i tjerati motor u veće obrtaje što se odrazi na potrošnju. To je ono laički rečeno.
Ne vozim po brdima, nisam iz Sarajeva. Auto mi treba za vožnju od dnevno nešto manje od 20km (posao i nazad) uz eventualno poneku međugradsku vožnju.
http://www.olx.ba/artikal/23776531/lanc ... mo-design/Paper_girl wrote:Nisam nigdje napisala da želim kupiti ''čizme'', samo o svom ličnom iskustvu vožnje u navedenim automobilima (što je subjektivno, i ne vidim uopće razlog da mi to spočitavate). Meni je i nekakav sporstski BMW (sad ćete se smijati i mojoj klasifikaciji auta) jako neudoban jer moram čučnuti da bih ušla u automobil - pa šta![]()
Izgleda da je vrijeme da lagano napustim ovu temu, iskreno, nisam očekivala da će ovaj razgovor otići u ovom smjeru, izvinjavam se ako se neko našao uvrijeđen, nisam shvatila da je svetogrđe spomenuti Fijesticu u istoj rečenici s Passatom. Chill
Vidjela sam Lanciu i uzivo ranije, jako lijepo izgleda, tačno mi se ta veličina i izgled sviđaju...problem mi je samo ova tabla koja se nalazi na sredini, ne znam koliko bi mi vremena trebalo da se naviknem na to, nekako mi nelogično da bude tu. A i neko reče, rizik je pomalo uzimati auto koje se ne nalazi često na našim cestama zbog eventualne popravke i sličnoLeon16v wrote: http://www.olx.ba/artikal/23776531/lanc ... mo-design/
Mozda ti se ne uklapa u budzet, ne znam nesto posebno o ovim lanciama, al cini mi se fina
Nisi bila svjesna da si upala na dio podforuma gdje su najveci znalciPaper_girl wrote:Nisam nigdje napisala da želim kupiti ''čizme'', samo o svom ličnom iskustvu vožnje u navedenim automobilima (što je subjektivno, i ne vidim uopće razlog da mi to spočitavate). Meni je i nekakav sporstski BMW (sad ćete se smijati i mojoj klasifikaciji auta) jako neudoban jer moram čučnuti da bih ušla u automobil - pa šta![]()
Izgleda da je vrijeme da lagano napustim ovu temu, iskreno, nisam očekivala da će ovaj razgovor otići u ovom smjeru, izvinjavam se ako se neko našao uvrijeđen, nisam shvatila da je svetogrđe spomenuti Fijesticu u istoj rečenici s Passatom. Chill
C3 bi bio pametan izbor, sa aspekta izgleda, ponude prostora, a i odrzavanja. Mozda best buy u toj klasi.[emoji4]Paper_girl wrote:Vidjela sam Lanciu i uzivo ranije, jako lijepo izgleda, tačno mi se ta veličina i izgled sviđaju...problem mi je samo ova tabla koja se nalazi na sredini, ne znam koliko bi mi vremena trebalo da se naviknem na to, nekako mi nelogično da bude tu. A i neko reče, rizik je pomalo uzimati auto koje se ne nalazi često na našim cestama zbog eventualne popravke i sličnoLeon16v wrote: http://www.olx.ba/artikal/23776531/lanc ... mo-design/
Mozda ti se ne uklapa u budzet, ne znam nesto posebno o ovim lanciama, al cini mi se fina![]()
Zasad mi se čini c3 možda kao dobra opcija![]()
Da li postoje neka korelacije između marke auta i broja krađa? Čini mi se da se njemačka auta najviše kradu? Iako mi bezveze da neko krade moj autić od 5 hiljada pored silnih skupih auta
Najbolje smanji izbor i trazi sto bolji primjerak, recimo ogranici se na C3, Punto i jos neko auto te klase, Corsa, Clio, 206.Paper_girl wrote:Vidjela sam Lanciu i uzivo ranije, jako lijepo izgleda, tačno mi se ta veličina i izgled sviđaju...problem mi je samo ova tabla koja se nalazi na sredini, ne znam koliko bi mi vremena trebalo da se naviknem na to, nekako mi nelogično da bude tu. A i neko reče, rizik je pomalo uzimati auto koje se ne nalazi često na našim cestama zbog eventualne popravke i sličnoLeon16v wrote: http://www.olx.ba/artikal/23776531/lanc ... mo-design/
Mozda ti se ne uklapa u budzet, ne znam nesto posebno o ovim lanciama, al cini mi se fina![]()
Zasad mi se čini c3 možda kao dobra opcija![]()
Da li postoje neka korelacije između marke auta i broja krađa? Čini mi se da se njemačka auta najviše kradu? Iako mi bezveze da neko krade moj autić od 5 hiljada pored silnih skupih auta
Ili Pežo 206.mali_milojica wrote:Ja bih isao na C3.
Uzmes 1.4 benzin sa 75 KS i da se navozas.
Uzeo bih C3 iskljucivo jer je noviji kao model. Ali nije ni 206 los530i wrote:Ili Pežo 206.mali_milojica wrote:Ja bih isao na C3.
Uzmes 1.4 benzin sa 75 KS i da se navozas.
NediM17 wrote:Ja bih isao na Fiestu benzinca.
Jesu,ali se C3 pojavio 4-5 godina poslije 206,na to sam mislio.530i wrote:Mislim da su oni na istoj platformi...ako naleti na dobar 206 zašto da ne ili obratno, dobar C3.
I c3 nema torziju kao 206, pa ce biti postedjena tog problema. Prostora u unutrasnjosti ima vise nego u 206-ici, i ima osjetno veci gepek. Znaci, C3?![emoji6] [emoji4]mali_milojica wrote:Jesu,ali se C3 pojavio 4-5 godina poslije 206,na to sam mislio.530i wrote:Mislim da su oni na istoj platformi...ako naleti na dobar 206 zašto da ne ili obratno, dobar C3.