Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
JThomas

#126 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by JThomas »

srbi na kosovu jesu najvećim dijelom etnički očišćeni, osim sjevera. ali važnije od broja je da se ništa ne pitaju i da je država unitarna. nažalost, mi smo ovdje platili veći dio ceha za da međunarodna zajednica to dozvoli na kosovu i još mu da nezavisnost. da nije bilo minulog rada srbije u bosni i hrvatskoj to se sigurno ne bi desilo.
JThomas

#127 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by JThomas »

državotvornu svijest najviše ruše pogubne, kratkoročne i pljačkaške politike vlasti, što dovodi do toga da se sa takvom državom ne poistovjećuju ni oni koji nemaju rezervnu. nego eto, nemaju rezervnu. a vi od šume ne vidite drvo i čudom se čudite što se narod ne poistovjećuje sa takvom državom...
palermo

#128 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by palermo »

JThomas wrote:državotvornu svijest najviše ruše pogubne, kratkoročne i pljačkaške politike vlasti, što dovodi do toga da se sa takvom državom ne poistovjećuju ni oni koji nemaju rezervnu. nego eto, nemaju rezervnu. a vi od šume ne vidite drvo i čudom se čudite što se narod ne poistovjećuje sa takvom državom...
vi.....misliš, mi režimski :D .....pa to ti je kao koka i jaje, ako nemaš državotvornu svijest onda se teško boriš i protiv pogubne, kratkoročne i pljačkaške vlasti...... ne osjećaš to svojim.....da budem precizniji, ne osjećaš to dovoljno vrijednim da bi se borio protiv te i takve vlasti...
Last edited by palermo on 27/11/2016 00:22, edited 1 time in total.
JThomas

#129 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by JThomas »

da, mislim, nedvosmisleno sam to napisao više puta. nisu aluzije i aluzijice kao kod tebe.
palermo

#130 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by palermo »

JThomas wrote:da, mislim, nedvosmisleno sam to napisao više puta. nisu aluzije i aluzijice kao kod tebe.
ma ne mislim da su, shvatam ja da i ti i vječiti i ta ekipa tako mislite, meni samo to smiješno.....ne zahmeti
JThomas

#131 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by JThomas »

isto vrijedi i za tebe kao i za vlast, svugdje vidiš uzroke za to osim u sebi.
palermo

#132 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by palermo »

JThomas wrote:isto vrijedi i za tebe kao i za vlast, svugdje vidiš uzroke za to osim u sebi.
odoh spavati.......nastavimo li, ko zna šta li ču još biti :D ......

šalim se (osim za spavanje) ma slobodno ti i ekipa svrstaj mene gdje god hoćeš......ja ću svakako pisati ovdje ono što mislim (a pisanje je valjda jedino važno na forumu)
graue_maus

#133 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by graue_maus »

dustaban wrote:Ja nisam bio zadovoljan Yugom. Ali mislim da danas za njom zale i oni koji su lezali na Golom otoku!
dobra :thumbup:
stakasa

#134 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by stakasa »

izgubljena dusa wrote:jos ce puno vode proteci da se prethodna zemlja (drustvo) bar malo zaboravi

Narocito kad je privreda u pitanju. Bile velike tvornice koje su zaposljavale na hiljade ljudi i imale snage da izvoze.
Sada privredu cine mala i srednja preduzeca, zaposljavaju plafon 10 ljudi i ne mogu ni priviriti na ino trziste. Mrljaju nesto po lokalnom trzisti...i eto...
Da ne kazem, kako su sada znacajni privredni subjekti u zemlji ustvari malo veci granapi.... fabrika ni na mapi....

Sta mislis koliko SCC-a treba da se ispuni obecanje od 100.000 novozaposlenih :roll:
To sa malim proizvodnim preduzecima nije uopste lose. Zilaviji su, prilagodljiviji. SFRJ je propala bila ekonomski a jedan od razloga je sto je htjela proizvoditi sve i sto su preduzeca bila preglomazna. Tada zivot jeste bio bolji ali ne treba bas sve preuzimat. Kako god, ta je zemlja propala i ona ne bi trebala biti uzor
So What!

#135 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by So What! »

JThomas wrote:srbi na kosovu jesu najvećim dijelom etnički očišćeni, osim sjevera. ali važnije od broja je da se ništa ne pitaju i da je država unitarna. nažalost, mi smo ovdje platili veći dio ceha za da međunarodna zajednica to dozvoli na kosovu i još mu da nezavisnost. da nije bilo minulog rada srbije u bosni i hrvatskoj to se sigurno ne bi desilo.
Na Kosovu ima i Bošnjaka nešto malo, mislim da im nije puno lakše samo zato što su muslimani.

Crna Gora se zaista magično izvukla iz procesa.

Svakako je da im je taj mirni rastanak kupio Bosanski rat, kao i bombardovanje Srbije.

Mi ustvari i ne vidimo koliko je to bombarodvanje Srbije bilo veliko.

To je ustvari bio šamar njihovoj politici izigravanja najveće balkanske sile, a tu ulogu pokušavaju ostvariti još prije balkanskih ratova.

Ovdje smo se svi na temi složili da se Jugoslavija počela rušiti i ekonomski i društveno barem 5 godina prije početka rata.

I dalje slijepo žaliti za nečim što se samo od sebe srušilo, a zatim dobilo krvavu ovjeru i pečat raspada kroz par miliona žrtva masakra, progona, silovanja, zlostavljanja, pljačkanja, siromaštva, gladi...

Što je najgore, pametan čovjek svaki dan živi u strahu kad će ponovo zaratiti, jer isto su razmišljali i oni koji ga 1992. nisu očekivali.

Meni je smiješan pomalo onaj snimak s početka rata u Sarajevu kada oni ljudi napadaju onu kuću iz koje tuče snajperista.

Kako mi glupo i naivno Sarajlije izgledaju, kao da je to neki vanzemaljac ili Mevlid Jašarević pa mu se puca odjednom, a pred očima im se dešava rušenje mita o bratstvu i jedinstvu, ali i dalje su izjave u stilu "neki papak puca na Sarajlije".
mehoxy

#137 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by mehoxy »

Nisam upamtio Yugu ali tesko da je moglo biti gore nego sad. Ako nista barem je postojao kakav takav zakon koji se sprovodio.
ja71

#138 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by ja71 »

Da li bi nam danas bilo bolje da 2. Jugoslavija nikada nije bila osnovana ?

Pod "nama" mislim na sve republike bivse Jugoslavije
Qler

#139 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Qler »

Da je danas deset puta bolje nego sto jeste sad, bilo bi deset puta gore nego sto je bilo prije...

Poslano sa Lumia 930
agnostic_front

#140 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by agnostic_front »

HAVANA wrote:Ne kontam sta je problem sa tom nostalgijom?Lijepo se zivilo,druzilo,radilo...i sta sad?Oduzet nekom sjecanja?Ubijedit ga u suprotno il sta?Svakako toga vise nema niti ce ikada vise biti,sve ostaje na sjecanjima na neko mnogo bolje vrijeme.A oni koji pricaju da nije bolje bilo,mogu kurcu pricat.Dok ne pomremo mi koji smo zivjeli taj zivot.
Nije problem kad se sjeća toga neko ko je proživio svoj život ili eventualno mladost.
Ali kako se može sjećati tog života neko ko ga nije preživio, ko je u pelenama proveo zadnje godine te države ili ko se nije ni rodio?!
nineinchnails

#141 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by nineinchnails »

Ja sam rat 1992 docekao sa 22 godine kao student i vec sam odsluzio vojni rok od godinu u JNA.
Danas mladim narastajima to moze izgledati kao utopija, ali fakat je bilo vise nego dobro.
Nekad nakon olimpijade, stvari su pocele da se mijenjaju, osjetila se ekonomska kriza, i iz godine u godinu bilo je teze. No, Markovic je napravio ekonomsku reformu i kao takva Juga je mogla uci u EU. No, zapad je izvrsio pritisak da se uvedu demokratske promjene, i cim su "demokrate" dosle na vlast, opet se sve strmoglavilo u ekonomsku krizu, a zatim i u nacionalnu (prvenstveno su Hrvati zeljeli otcjepljenje, a zbog Miloseviceve dominacije), te konsekventno nas uvelo u rat u kojem je Bosna prosla najgore, a Slovenija, Crna Gora i donekle Makedonija, najbolje.

Ko tvrdi da u Jugi nije bilo bolje? Oni koji nisu zivjeli u to vrijeme, nacionalisti....
-4-ta evropska oruzana sila
-besplatno zdravstvo
-besplatne skolarine
-obezbijedjeno stanarsko pravo
-sigurno zaposlenje
-na moru su bile cijene kao i u ostatku zemlje (u sustini, sve je bilo jeftino, jer smo sve sami proizvodili)
-nepismenost svedena na minimum (skoro svako selo je imalo skolu)
-progres u svim oblastima: zdravstvo, industrija, obrazovanje, komunalije
-apsolutna bezbijednost (mogao si spavati negdje na otvorenom bez bojazni da ti se nesto lose moze desiti). Tako sam par puta ljetovao na moru :)
-nismo imali 150 TV kanala, vec nekoliko sa probranim sadrzajem: odlican skolski program, odlican filmski program
itd.itd.
Altsa

#142 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Altsa »

Opet suludi yugonostalgicari sa svojom patnjom. :-) :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#143 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Truba »

čitam uvodnike sf časopisa sad sam negdje na 1983. iz Zagreba

u uvodnicima se redovito kuka o

INFLACIJI laganoj

nestašici papira

nestašici deviza ( ne mogu kupovati sf priče na sajmovima)

smanjili časopis sa 144 na 128 stranica jer su morali zbog štednje iako se prodavao u 35 000 primjeraka (umjesto da povećavaju)

nestašici svega

spominje se stabilizacija

i nada da će u sljedećoj godini biti bolje

čitam takodjer časopis iz hrvatske iz ratne 1993.
slično... nestašica papira, velika inflacija, nesigurnost,...
izgubljena dusa

#144 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by izgubljena dusa »

Altsa wrote:Opet suludi yugonostalgicari sa svojom patnjom. :-) :lol:
Nisam Jugonostalgicar...bilo i proslo....

Ali....da je bilo bolje - jeste

Sa "demokratijom" je prvo dosao mrak i rat, pa bijeda, pa nake nacije i podjele, pa skucene teritorije da svi imaju "svoje", pa.... hebo ti tu demokratiju koja napravi reset i normalne ljude dovede na nivo prosjaka..... onako, od bijesa, "demokratski"....
prog321

#145 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by prog321 »

Možda je tebi bilo bolje.
Meni nije :-D
izgubljena dusa

#146 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by izgubljena dusa »

Pa dobro, uzivaj kad je bolje

Meni se ovi gade....
HAVANA

#147 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by HAVANA »

prog321 wrote:Možda je tebi bilo bolje.
Kako mislis,finansijski? Imam ja sad 10 puta vise.Jebo pare? Ne pricamo o parama i pametnim telefonima.Oko mene su bili zadovoljni i sretni ljudi.U velikom procentu.Postojao je sistem koji je funkcionisao,sa svim svojim manama i vrlinama.Ovo sad nije sistem,ovo je zlo u izvornom obliku i mase nesretnih ljudi kojim se poigrava politika i velike vodje.Bog im mater jebo.Kome je sad bolje, on definitivno nije dobre glave, il je doceko da izbaci iz sebe ono dugo skrivano zlo,od dede sto mu ostade...
HAVANA

#148 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by HAVANA »

Altsa wrote:Opet suludi yugonostalgicari sa svojom patnjom. :-) :lol:
A jesam.Ja jesam nostalgicar.Kako necu bit i sto ne bi bio?Patnja nije,sjecanja lijepa jesu.Na neka sretnija vremena.Ne znam se presaltat na danasnji sistem vrijednosti i laktanja po dzamijama,crkvama i budzetskim prcijama.Sta ces,ne mozes protiv sebe.Zivis i boris se,radis,pravis djecu...sve ide svojim tokom ali sjecanja ostaju,i neka ostaju.Sjecanja vrijede.Cega drugo da se sjecam?Il da lazem sebe zarad uvaljivanja danasnjeg u neke krugove u kojim je lakse doci do novca i polozaja.Neka hvala.Ne karam se u bulju za novac.
Ci-Nick

#149 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Ci-Nick »

HAVANA wrote:
prog321 wrote:Možda je tebi bilo bolje.
Kako mislis,finansijski? Imam ja sad 10 puta vise.Jebo pare? Ne pricamo o parama i pametnim telefonima.Oko mene su bili zadovoljni i sretni ljudi.U velikom procentu.Postojao je sistem koji je funkcionisao,sa svim svojim manama i vrlinama.Ovo sad nije sistem,ovo je zlo u izvornom obliku i mase nesretnih ljudi kojim se poigrava politika i velike vodje.Bog im mater jebo.Kome je sad bolje, on definitivno nije dobre glave, il je doceko da izbaci iz sebe ono dugo skrivano zlo,od dede sto mu ostade...
Drugačije se sad živi,... mi koji smo zapamtili vrijeme kad su farmerice mogle usrećiti čovjeka, vrijeme kad smo svi bili sa sličnom socijalno-ekonomskom slikom, kada se družilo uživo a ne preko elektrike, kada je svima bilo dostupno isto zdravstvo,...kada je dobar vic vrijedio plaćanja ture pića,...nama je teško prihvatiti vrijeme konzumerizma, predatorstva, podmetanja, mržnje,.. čak i ako smo se dobro snašli u novim uslovima.
Jednostavno život je drugačiji.
Last edited by Ci-Nick on 10/12/2016 09:48, edited 2 times in total.
prog321

#150 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by prog321 »

Vi ste onda živili u lala sistemu koji vas nije pripremio za surovost života i nije mogao dugotrajno da se održi.
Ja uvijek najgore očekujem od ljudi i nikad se ne iznenadim. :-D
Dog eat dog world je perfektan i takvog ga volim.
Drugačije ne bi bilo interesantno
Post Reply