Bye, bye Konzum

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
Sanjarko

#126 Re: Bye, bye Konzum

Post by Sanjarko »

Alfons Kauders wrote:
GAU8 wrote: Bogami nije sve do njih, već istovremeni otanjio BiH standard, pa nema više ni izbora, osim najnužnijeg
Na osnovu cega si ovo zakljucio? Meni se cini da nije otanjio, vec da zapravo ide gore u proteklih 3-4 godine.
Cini ti se, al do cigara je sto je otanjio.
Sanjarko

#127 Re: Bye, bye Konzum

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Alfons Kauders wrote:
GAU8 wrote: Bogami nije sve do njih, već istovremeni otanjio BiH standard, pa nema više ni izbora, osim najnužnijeg
Na osnovu cega si ovo zakljucio? Meni se cini da nije otanjio, vec da zapravo ide gore u proteklih 3-4 godine.
Cini ti se, al do cigara je sto je otanjio.
Nego sta je NVZ.
Hakiz

#128 Re: Bye, bye Konzum

Post by Hakiz »

Alfons Kauders wrote:
Pa vala i ne mora.

Neka prestane svaki dan ostavljati cenera na kladaru i cigarete, pa ce na kraju godine imati tri i po milje da povede troclanu porodicu na more.

Opet, nisam ja kriv sto je nekom prece uplatiti odigrati keca na Inter i kupiti kutiju Marlbora nego odvesti vlastito dijete na more.
Tačno. Kutija cigareta dnevno 4KM. 120KM mjesečno. 1.440 KM godišnje.

8 dana na odmoru ovo ljeto u glavnom gradu jedne Zapadnoevropske države. Povratna avionska karta Lufthansom, hotel, sav transport (unutar tog grada kao i izleti u druge gradove), ulaznice u muzeje itd, sve ukupno 1.200 KM. Potrošio na hranu i kafanu oko 400KM.

Pa, hoćeš pušiti svaki dan i odmor provoditi kiseleći vodu u lavoru, ili barem jednom godišnje negde otputovati, vidjeti, probati, omirisati, okusiti nešto novo, steći neka nova iskustva. Biraj.
Sanjarko

#129 Re: Bye, bye Konzum

Post by Sanjarko »

Alfons Kauders wrote:
Pa vala i ne mora.

Neka prestane svaki dan ostavljati cenera na kladaru i cigarete, pa ce na kraju godine imati tri i po milje da povede troclanu porodicu na more.

Opet, nisam ja kriv sto je nekom prece uplatiti odigrati keca na Inter i kupiti kutiju Marlbora nego odvesti vlastito dijete na more.
E bas ce se narkic odrec cigara i kladare.
vješalica

#130 Re: Bye, bye Konzum

Post by vješalica »

Hakiz wrote:
Alfons Kauders wrote:
Pa vala i ne mora.

Tačno. Kutija cigareta dnevno 4KM. 120KM mjesečno. 1.440 KM godišnje.

8 dana na odmoru ovo ljeto u glavnom gradu jedne Zapadnoevropske države. Povratna avionska karta Lufthansom, hotel, sav transport (unutar tog grada kao i izleti u druge gradove), ulaznice u muzeje itd, sve ukupno 1.200 KM. Potrošio na hranu i kafanu oko 400KM.

Pa, hoćeš pušiti svaki dan i odmor provoditi kiseleći vodu u lavoru, ili barem jednom godišnje negde otputovati, vidjeti, probati, omirisati, okusiti nešto novo, steći neka nova iskustva. Biraj.
ovakvih primjera milijarda
ono sjedi lik zaudara na cigaru
kuka na drzavu jer dijete nije odveo na more
stoji mu kutija na stolu od cetiri markice
nas svijet ne zna uzivati i raslpredjivati prioritete
ograniceni i ne znaju sebi ugoditi dalje od cigare
dobojlija81

#131 Re: Bye, bye Konzum

Post by dobojlija81 »

ne propade opet jojjj :lol:
GAU8

#132 Re: Bye, bye Konzum

Post by GAU8 »

vješalica wrote:
ovakvih primjera milijarda
ono sjedi lik zaudara na cigaru
kuka na drzavu jer dijete nije odveo na more
stoji mu kutija na stolu od cetiri markice
nas svijet ne zna uzivati i raslpredjivati prioritete
ograniceni i ne znaju sebi ugoditi dalje od cigare
Kome god je cigareta veći prioritet od djeteta, je ili neobrazovan ili debil.
ultima_palabra

#133 Re: Bye, bye Konzum

Post by ultima_palabra »

Jednom se u životu zajebao (čitaj: žena me nagovorila) pa otišao u taj Lidl na moru... sve nekakvi no-name proizvodi nabacani, a da je nešto drama jeftino, nije.
GAU8

#134 Re: Bye, bye Konzum

Post by GAU8 »

ultima_palabra wrote:Jednom se u životu zajebao (čitaj: žena me nagovorila) pa otišao u taj Lidl na moru... sve nekakvi no-name proizvodi nabacani, a da je nešto drama jeftino, nije.
Ne zezaj, ima extra stvari koje nemaš inače.
meni je LIDL svaki put obavezan kad dole idem.
Filter

#135 Re: Bye, bye Konzum

Post by Filter »

maloprije bio u konzumu (veliki merkator bivsi), jes prno u sisu jbte :roll: prazne rafe, nesta tumbaju na drugim rafama, nigdje nikoga
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#136 Re: Bye, bye Konzum

Post by _BataZiv_0809 »

zforumas wrote:
Thorgerson wrote:
Alfons Kauders wrote: Pa pokazatelji su, jer ako raja ima para za telefone od milju, petobu u kladari, i kes za auta, krpice... Onda nemaju bas prava da kukaju kako je ovdje glad.

Mogu reci da ovdje nije dobro kao npr. u Sloveniji ili Irskoj, ali nek ne seru da je narod gladan. Jer nije, i ne ponasa se kao da jeste.
Mobitel nije nikakvo mjerilo.

Jer ja znam raje koja mobitel uzima na kredit.

Ustvari, 90% ovih sto nosaju te iphone i cudesa telefone su uzeli na kredit. Sto na pretplatu, sto na obicni kredit.

Ja cisto sumnjam da svabo uzima fontele na kredit. Cisto sumnjam.
Uzimaju na pretplatu na rate, isto kao u BiH. Ali 90% njih ne moraju imati najnoviji mobitel koji izadje, i dosta ih jos uvijek nose obicne "tipkase"
Ko god je putovao zapadnom i istocnom Evropom, a imao sam priliku i privilegiju za to, primjetio je tu da tako kazem kulturolosku razliku.

Na zapadu je puno vise raje opustenije i neformalnije obuceno, masa raje izgleda tako da se zapitas jesu li se uopste pogledali u ogledalo prije izlaska.

Istocna Evropa, sasvim druga prica, djevojke u mini suknjama, visoke pete skoro svaka obavezno, likovi kosuljice, sakoi, mantili. Narocito Ukrajina, Rusija, Moldavija, pa i Madjarska (govorim o onome sto sam vidio svojim ocima).

Mi smo takodjer dio istog kulturoloskog kruga i puno paznje odvajamo na "sminku". Mislim da je to jednostavno stvar prioriteta.

BiH je dobar primjer sirotinje koja se upinje da glumi elitu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#137 Re: Bye, bye Konzum

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote:
Pa, i neke, možda i većina, stranih firmi kada uđu u BiH poprime BiH mentalitet. Centrale tih firmi ne uslovljavaju njihove ekspoziture ili franšize u BiH da poštuju pravila normalnog odnosa prema radnicima, odnosa prema mušterijama (na primjer, koji proizvod bilo koje strane firme poslije 15 dana možeš (ispravan i neoštećen naravno i sa originalnim pakovanjem) vratiti u radnju, i tražiti novac nazad a da te u radnji ne smiju pitati zašto i da ti daju novac), uslovi garantnog roka, isporuke i montaže itd koje poštuju u zemljama u kojima su im centrale.

Tako da i švabo radi isto kao i bosanac kada može i tamo gdje ga zakon i/ili mušterije koje bi ga bojkotovale ne tjeraju da bude švabo.

DM je izuzetak, ne pravilo.
Jednostavno ako misle opstati moraju tako raditi, jer ce ih unistiti konkurencija. To je isto da igras fudbal postujuci sva pravila, a protivnik se sluzi rukama, pravi faulove, daje golove iz ofsajda i ne bude sankcionisan.
P308

#138 Re: Bye, bye Konzum

Post by P308 »

Filter wrote:maloprije bio u konzumu (veliki merkator bivsi), jes prno u sisu jbte :roll: prazne rafe, nesta tumbaju na drugim rafama, nigdje nikoga
Objekat u Lozionickoj se zatvara na par mjeseci. Uskoro pocinje renoviranje kompletnog objekta.
dezurni_ucenik

#139 Re: Bye, bye Konzum

Post by dezurni_ucenik »

_BataZiv_0809 wrote:
Ko god je putovao zapadnom i istocnom Evropom, a imao sam priliku i privilegiju za to, primjetio je tu da tako kazem kulturolosku razliku.

Na zapadu je puno vise raje opustenije i neformalnije obuceno, masa raje izgleda tako da se zapitas jesu li se uopste pogledali u ogledalo prije izlaska.

Istocna Evropa, sasvim druga prica, djevojke u mini suknjama, visoke pete skoro svaka obavezno, likovi kosuljice, sakoi, mantili. Narocito Ukrajina, Rusija, Moldavija, pa i Madjarska (govorim o onome sto sam vidio svojim ocima).

Mi smo takodjer dio istog kulturoloskog kruga i puno paznje odvajamo na "sminku". Mislim da je to jednostavno stvar prioriteta.

BiH je dobar primjer sirotinje koja se upinje da glumi elitu.

Zato sto se kod nas sve prati. Sta ce mahala reci, kako ce komsiluk reagovati. Bitno je picnuti se pa makar sutra za hljeba se nemalo. Uvijek su tu komentari prisutni kako se neko oblaci "vidi mu cipela", "gdje ce onu jaknu nosat", "vidi mu kaputa garant od dede rahmetli dobio na poklon". Kompleks nize pomjesan sa kompleksom vise vrijednosti. Ne trebas da putujes zemljama Evrope da bi to vidio. Dovoljno je pogledati turiste. Opusteni najnormalnije nimalo optereceni izgledom. I zato znaju da uzivaju u zivotu.
Hakiz

#140 Re: Bye, bye Konzum

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote:
Hakiz wrote:
Pa, i neke, možda i većina, stranih firmi kada uđu u BiH poprime BiH mentalitet. Centrale tih firmi ne uslovljavaju njihove ekspoziture ili franšize u BiH da poštuju pravila normalnog odnosa prema radnicima, odnosa prema mušterijama (na primjer, koji proizvod bilo koje strane firme poslije 15 dana možeš (ispravan i neoštećen naravno i sa originalnim pakovanjem) vratiti u radnju, i tražiti novac nazad a da te u radnji ne smiju pitati zašto i da ti daju novac), uslovi garantnog roka, isporuke i montaže itd koje poštuju u zemljama u kojima su im centrale.

Tako da i švabo radi isto kao i bosanac kada može i tamo gdje ga zakon i/ili mušterije koje bi ga bojkotovale ne tjeraju da bude švabo.

DM je izuzetak, ne pravilo.
Jednostavno ako misle opstati moraju tako raditi, jer ce ih unistiti konkurencija. To je isto da igras fudbal postujuci sva pravila, a protivnik se sluzi rukama, pravi faulove, daje golove iz ofsajda i ne bude sankcionisan.
Onda nema potrebe navoditi strane firme kao primjer za dobro, a naše kao primjer za loše.
bach

#141 Re: Bye, bye Konzum

Post by bach »

P308 wrote:
Filter wrote:maloprije bio u konzumu (veliki merkator bivsi), jes prno u sisu jbte :roll: prazne rafe, nesta tumbaju na drugim rafama, nigdje nikoga
Objekat u Lozionickoj se zatvara na par mjeseci. Uskoro pocinje renoviranje kompletnog objekta.
Pisat će: Zatvoreno zbog adaptacije.

Samo što tu adataciju nikada neće završiti.

Gotova je priča sa Ložioničkom...

Bolje im da naprave multipleks ili kongresni centar...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#142 Re: Bye, bye Konzum

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote:
Onda nema potrebe navoditi strane firme kao primjer za dobro, a naše kao primjer za loše.
Apsoultno. Drzava je problem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#143 Re: Bye, bye Konzum

Post by _BataZiv_0809 »

dezurni_ucenik wrote:

Zato sto se kod nas sve prati. Sta ce mahala reci, kako ce komsiluk reagovati. Bitno je picnuti se pa makar sutra za hljeba se nemalo. Uvijek su tu komentari prisutni kako se neko oblaci "vidi mu cipela", "gdje ce onu jaknu nosat", "vidi mu kaputa garant od dede rahmetli dobio na poklon". Kompleks nize pomjesan sa kompleksom vise vrijednosti. Ne trebas da putujes zemljama Evrope da bi to vidio. Dovoljno je pogledati turiste. Opusteni najnormalnije nimalo optereceni izgledom. I zato znaju da uzivaju u zivotu.
Tacno. S tim da opustenost i neopterecenost izglednom nisu nuzno isto.
Hakiz

#144 Re: Bye, bye Konzum

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Tacno. S tim da opustenost i neopterecenost izglednom nisu nuzno isto.
Vrlo je teško izgledati kao da ti je svejedno kako si obučen, a kada se zagleda neko sve cakum-pakum. To kao one frizure koje izgledaju razbarušene kao da si tek ustao iz kreveta, a trebala ti 2 sata da je baš takvu napraviš.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#145 Re: Bye, bye Konzum

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote:
Vrlo je teško izgledati kao da ti je svejedno kako si obučen, a kada se zagleda neko sve cakum-pakum. To kao one frizure koje izgledaju razbarušene kao da si tek ustao iz kreveta, a trebala ti 2 sata da je baš takvu napraviš.
Imam obicaj reci: naopusteniji sam kad je sve cakum pakum :wink:

Sve je to individualno.
maraccana

#146 Re: Bye, bye Konzum

Post by maraccana »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Je li ovo početak kraja Konzuma?
Au koji šuk... :lol:

http://www.klix.ba/biznis/coca-colini-p ... /161102100
O'zone
Globalni moderator

#147 Re: Bye, bye Konzum

Post by O'zone »

Plati pa se klati. :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#148 Re: Bye, bye Konzum

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

O'zone wrote:Plati pa se klati. :-D
Vazda bilo! :wink:
bach

#149 Re: Bye, bye Konzum

Post by bach »

Ivica Todoroć upravi Coca Cole u Blažuju: Platit ću. Hoću, allaha mi.
dgL_

#150 Re: Bye, bye Konzum

Post by dgL_ »

maraccana wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Je li ovo početak kraja Konzuma?
Au koji šuk... :lol:

http://www.klix.ba/biznis/coca-colini-p ... /161102100
Coca cola pokazuje misice... :)
Locked