Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#126 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by JThomas »

tarik jeste iz zenice, ali eto :mrgreen:
almir90

#127 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by almir90 »

Je l' to ovdje neko piše šta protiv Gradačca????? E, pa neće da oće to tako! :D
elk

#128 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by elk »

Haha,cuj poredjenja sa englezima i svabom.pa mi se tek malo uspravili,jos nas pola sa toljagom hoda i u pecini spava,sa krpom oko genitalija.naravno da je do ljudi ili evolucije,u nasem slucaju.
PM72

#129 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by PM72 »

Ajatolah_ wrote:
PM72 wrote:Vala,ako ćemo iskreno,ja ne znam da iko sa strane voli Zenicu sem zeničana.Ima.Tarik Filipović. :D
... Pa, općenito, ljudi rijetko "vole" gradove u kojima nit' su odrasli nit' živjeli u njima, bez obzira radi li se o Zenici ili ne. :D
Nemoj tako.Mostar,Bihać,Kulen Vakuf,Martin brod,Višegrad,Konjic,Čapljina,Gradačac,Trebinje...su mjesta u kojima niti sam rođen niti živio u njima pa su mi nekako plaho dragi,lijepi,otvoreni.Dok su mi recimo Zenica,Rogatica ili Ljubinje toliko mrski da nemam volje da prođem kroz njih,jednostavno bih zažmirio.
belfy

#130 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by belfy »

PM72 wrote:
Ci-Nick wrote:
PM72 wrote:Vala,ako ćemo iskreno,ja ne znam da iko sa strane voli Zenicu sem zeničana.Ima.Tarik Filipović. :D
Dobro, ali mogao bi bar biti ravnodušan a ne mrziti tako intenzivno,.. :lol:
Ja i jesam ravnodušan u odnosu prema Zenici i zeničanima.Ne mrzim ih,nedao Bog.
PM72 wrote:
Ajatolah_ wrote:
... Pa, općenito, ljudi rijetko "vole" gradove u kojima nit' su odrasli nit' živjeli u njima, bez obzira radi li se o Zenici ili ne. :D
Nemoj tako.Mostar,Bihać,Kulen Vakuf,Martin brod,Višegrad,Konjic,Čapljina,Gradačac,Trebinje...su mjesta u kojima niti sam rođen niti živio u njima pa su mi nekako plaho dragi,lijepi,otvoreni.Dok su mi recimo Zenica, Rogatica ili Ljubinje toliko mrski da nemam volje da prođem kroz njih,jednostavno bih zažmirio.
ovdje neko od vas dvojice laze. :D
PM72

#131 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by PM72 »

Nije isto kad nešto mrziš i kad ti je nešto mrsko.Mrzim četnike,SDS,vehabije,SDA a mrsko mi otići na utakmicu ili krečiti.
Ci-Nick

#132 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Ci-Nick »

PM72 wrote:Nije isto kad nešto mrziš i kad ti je nešto mrsko.Mrzim četnike,SDS,vehabije,SDA a mrsko mi otići na utakmicu ili krečiti.
sad se pereš,... ako kažeš da su ti mrski onda kažeš da ih mrziš,... tu nema nikakve dileme.
Da bi nekog ili nešto volio treba ga upoznati sa svim njegovim vrlinama i manama.
Ni mene kao zeničanina ne "uzbuđuje" zadržavanje na Dobrinji, Stupu, Alipašinom, Grbavici,... ali mi je duša puna kad krenem ovim uličicama uz Kovače,..kao da sam tu nekad u nekom prošlom životu živio.
PM72

#133 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by PM72 »

Ci-Nick wrote:
PM72 wrote:Nije isto kad nešto mrziš i kad ti je nešto mrsko.Mrzim četnike,SDS,vehabije,SDA a mrsko mi otići na utakmicu ili krečiti.
sad se pereš,... ako kažeš da su ti mrski onda kažeš da ih mrziš,... tu nema nikakve dileme.
Da bi nekog ili nešto volio treba ga upoznati sa svim njegovim vrlinama i manama.
Ni mene kao zeničanina ne "uzbuđuje" zadržavanje na Dobrinji, Stupu, Alipašinom, Grbavici,... ali mi je duša puna kad krenem ovim uličicama uz Kovače,..kao da sam tu nekad u nekom prošlom životu živio.
Mrsko mi s tobom naglabati oko provincijskih kompleksa a ne mrzim te.Šta ćemo sad?
Edin H.

#134 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Edin H. »

Ako Morinho moze da se zrtvuje i zbog posla preseli se, pati i bori se u provinciji, ne znam u cemu se sa nasim ljudima problem?

http://www.klix.ba/sport/nogomet/mourin ... /161026068
Ci-Nick

#135 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Ci-Nick »

PM72 wrote:
Ci-Nick wrote:
Mrsko mi s tobom naglabati oko provincijskih kompleksa a ne mrzim te.Šta ćemo sad?
Imaš neke provincijske komplekse ?
Ja ljude gledam isto bez obzira na mjesto porjekla,..niti ih potcjenjujem niti ih respektujem više bez obzira da li su iz Glamoča, Vareša, Zenice, Sarajeva, Beča, Londona, Pariza,..
darius_maximus

#136 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by darius_maximus »

bach wrote:Znam ljude koji godinama sele iz jednog u drugi stan, pa im to dosadilo...Pa bi da imju nešto svoje i da im je nekretnina negdje gdje je čist zrak, gdje je mirno i gdje ima zelenila da djecu mogu na miru pustiti da se igraju...I da naravno da je ta nekretnina jeftina i pristupačna za domaći novčanik...

Naravno, cijene nekretina u Sarajevu su podivljale...Da rak rak hen, stan od 80 kvadrata na Dolac mati ne vrijedi 200.000 KM ili stan od 44 kvadrata u 60 godina staroj zgradi na Grbavici ne vrijedi 100.000...Ne, vrijedi, ne vrijedi, ne vrijedi.

I onda kažeš ljudima

- Zašto ne odseliute u neki manji grad u našoj domovini, jednoj i jednoj BiH... Ima tu dobrih i jeftinih alternativa: Ilijaš, Bugojno, Jajce, Goražde, Konjic, Vareš, Blagaj, Cazin...

I dobiješ ovakve odgovore:

- Ma daj, ma kakvi, gdje ćeš tamo...Tamo sve žive seljaci, tamo je sve bezveze, tamo nema ništa, jesli li tu normalan? Šta je tebi...

Džaba što je sa cijenu stančića na Grbavici može kupiti trospratna kuća sa nekoliko duluma okućnice u Travniku...Džaba što je u varešu najčistiji zrak u ovim dijelu svijeta, što je Ilijaš najuređeniji grad u cijeloj zemlji, što u Konjicu ima sunca dok se Sarajevo guši u smogu...Što u Tešnju, Žepču, Goraždu, Cazinu ima para...

Džaba. Kažu "Jesi li ti normalan???? Čuj preseliti u Konjic/Bugojno/ Jajce/ Bosanski Petrovac/ Stolac? Fujjj!!!

U čemu je ovdje fol?

Jedna od naših najvećih laži jeste da mi volimo našu Bosnu i Hercegovinu? Jedno je navijati za zmajeve i psovati Džeku i selektora kada gube i udaraju na ionako tanak nacionalni ponos...Drugi je voljeti svoju zemlju na svakom njenom pedlju...A mi je ne volimo...Čak i vođe nacije je ne vole..Oni vole svoj fildžan od Kozje Ćuprije do M. Dvora. Ostali ih ne zanima. Za njih ne postoje ni Stolac, ni Kreševo, ni Bos. Dubica, ni Prnjavor, ni Ključ, ni Bileća, ni Žepa...Oni ta mjesta preziru kao i ljude koji žive u njima, smatrajući ih ili nebitnim ili manje vrijednim...

Proteklih godina imao sam priliku dijeliti službeno auto sa raznim ljudim, pa smo zbog plate koja se morala zaraditi, vozili se sa kraja na kraj ove zemlje...I gdje god dođeš, recimo u Tešanj...kolege odgojene da vrijedi samo ono što je na relaciji M: Dvor - Vijećnice počnu komenatrisati

- Joj vidim jest ima mjesto malo i smiješno...Joj vidi seljaka kakvi su...Joj u kakvim selu žive...Joj vidi im ovo - vidi ono...

Imao sam jednog kolegu koji bi za svako mjesto u kojem bi došli rekao da je selendra, da su svi tu seljoberi, vidi im glava, joj kako su smiješni hahahahah...

Prosječan stanovnik Sarajeva prvo nikada nije bio u Zemaljskom muzeju, da krenemo od toga...Nema pojma gdje se nalazi Bobovaca i šta tamo ima...Nikada nije bio u Srebreniku i posjetio tamošnju tvrđavu....ŠtaŠ tamo, jebo tooo baaa...Koliko je nasa bilo u Srebrenici? Vrlo malo. U Kozarcu? ŠtaŠ tamo jeboi te Kozarac? U Stocu? Da te ustaše pojedu živa? U Banja Luci? Tamo sve četnici hodaju.

Dakle nevjerovatan odnos prema vlastioj domovini i pezor prema njoj i svojim sunarodnjacima koji nisi imali zte sreće da se rode na Jezeru?

Odakle taj prezir prema vlastotoj zemlji, prema vlasttim prirodnim ljepotama ( Odvedeš ljude na Kravice, ljudi kažu "jebo ovo - hajmo kući), prema vlastitoj kulturi i historiji?

PS.

Vjerujem da nema čovjek u ovoj zemlji koji ne bi momentalno napustio ovu BiH i sve što ima u njoj kada bi mu se ponudilo švedsko ili njemačko državljanstvo...I još bi sa zadovoljstvom uzeo ime Hans ili Lars...I u Bosnu se nikada nikada ni bi vratio...Zato što ovu zemlju ne volimo...

Zašto?
Pretpostavit ću da ova tema nije zajebancija, pa ću dati koliko-toliko ozbiljan odgovor...
Ova me tema malo podsjeća na onu priču kada ljudi kažu kako bi voljeli otići živjeti na selo, čist zrak, priroda, zrava hrana, bla-bla.
Onda kad im kažeš da se mogu preseliti koliko sutra ide priča kako to nije moguće, bla-bla.

Vazda je važilo - selo hvali, u grad se uvali.
Isto važi i za sve ove gradiće koje si nabrojao u uvodnom postu, osim Banja Luke koja jeste grad.
Dakle, lijepo je otići na izlet u Goražde, ali tamo živjeti...

Uostalom, kako neko može porediti selidbu u Njemačku i u Vareš?
I o kojim parama pričaš kada spominješ druge male gradove po BiH?
Obišao sam rekreativno dosta mjesta u BiH, od Bihaća i Sanskog Mosta, do Olova i Zelenog vira gdje sam se znao dobro provesti, Bugojna, Goražda, Foče, Zvornika, Jajca, Mostara, Livna, Travnika, Zenice, Konjica, jezera, eko sela, itd.
I nakon dan-dva, ubij me ako znam šta bih tu radio.
Pa Sarajevo je malo veće selo (da se ne nađe niko uvrijeđen), a ne ta mjesta.

Eto, Olovo, šta imaš dole osim lijepe prirode?
Imaju onaj hotel, imaju kafića, imaju Alma Ras.
Prilika za zaposlenje sto puta gora nego u Sarajevu.
Opet, da mi se ko iz Olova ne uvrijedi, lijepo je mjesto, ali ne bih mogao dole zamisliti živjeti.

Da ne spominjem očajnu infrastrukturu i povezanost svih mjesta s ostatkom države.
Opet, i Sarajevo je kriza s infrastrukturom, cestama, itd. da ne bude da nešto hvalim glavni grad.

Mislim da također opasno miješaš izlete na mjesta kao što je Bobovac sa životom u Varešu.
Nije isto otići iz Sarajeva na izlet i dole morati plaćati račune.

Helem, malo je previše generaliziranja u postu.
Niti iko od raje koju ja znam "mrzi" druga mjesta po BiH, niti je Sarajevo neka utopija za život.

Ljudi uglavnom pokušavaju preživjeti tu gdje su, zbog slabe infrstrukture i veza s drugim ljudima bi se rijetko kad preselili negdje, čak i da im neko ponudi posao, to je tačno i to bi otprlike bilo to. Ne mislim da neko baš ne želi otići posjetiti Jajce, jer je rođen u Sarajevu, barem ne u mojim krugovima, ne znam...
Helikopter

#137 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Helikopter »

bach wrote:Znam ljude koji godinama sele iz jednog u drugi stan, pa im to dosadilo...Pa bi da imju nešto svoje i da im je nekretnina negdje gdje je čist zrak, gdje je mirno i gdje ima zelenila da djecu mogu na miru pustiti da se igraju...I da naravno da je ta nekretnina jeftina i pristupačna za domaći novčanik...

Naravno, cijene nekretina u Sarajevu su podivljale...Da rak rak hen, stan od 80 kvadrata na Dolac mati ne vrijedi 200.000 KM ili stan od 44 kvadrata u 60 godina staroj zgradi na Grbavici ne vrijedi 100.000...Ne, vrijedi, ne vrijedi, ne vrijedi.

I onda kažeš ljudima

- Zašto ne odseliute u neki manji grad u našoj domovini, jednoj i jednoj BiH... Ima tu dobrih i jeftinih alternativa: Ilijaš, Bugojno, Jajce, Goražde, Konjic, Vareš, Blagaj, Cazin...

I dobiješ ovakve odgovore:

- Ma daj, ma kakvi, gdje ćeš tamo...Tamo sve žive seljaci, tamo je sve bezveze, tamo nema ništa, jesli li tu normalan? Šta je tebi...

Džaba što je sa cijenu stančića na Grbavici može kupiti trospratna kuća sa nekoliko duluma okućnice u Travniku...Džaba što je u varešu najčistiji zrak u ovim dijelu svijeta, što je Ilijaš najuređeniji grad u cijeloj zemlji, što u Konjicu ima sunca dok se Sarajevo guši u smogu...Što u Tešnju, Žepču, Goraždu, Cazinu ima para...

Džaba. Kažu "Jesi li ti normalan???? Čuj preseliti u Konjic/Bugojno/ Jajce/ Bosanski Petrovac/ Stolac? Fujjj!!!

U čemu je ovdje fol?

Jedna od naših najvećih laži jeste da mi volimo našu Bosnu i Hercegovinu? Jedno je navijati za zmajeve i psovati Džeku i selektora kada gube i udaraju na ionako tanak nacionalni ponos...Drugi je voljeti svoju zemlju na svakom njenom pedlju...A mi je ne volimo...Čak i vođe nacije je ne vole..Oni vole svoj fildžan od Kozje Ćuprije do M. Dvora. Ostali ih ne zanima. Za njih ne postoje ni Stolac, ni Kreševo, ni Bos. Dubica, ni Prnjavor, ni Ključ, ni Bileća, ni Žepa...Oni ta mjesta preziru kao i ljude koji žive u njima, smatrajući ih ili nebitnim ili manje vrijednim...

Proteklih godina imao sam priliku dijeliti službeno auto sa raznim ljudim, pa smo zbog plate koja se morala zaraditi, vozili se sa kraja na kraj ove zemlje...I gdje god dođeš, recimo u Tešanj...kolege odgojene da vrijedi samo ono što je na relaciji M: Dvor - Vijećnice počnu komenatrisati

- Joj vidim jest ima mjesto malo i smiješno...Joj vidi seljaka kakvi su...Joj u kakvim selu žive...Joj vidi im ovo - vidi ono...

Imao sam jednog kolegu koji bi za svako mjesto u kojem bi došli rekao da je selendra, da su svi tu seljoberi, vidi im glava, joj kako su smiješni hahahahah...

Prosječan stanovnik Sarajeva prvo nikada nije bio u Zemaljskom muzeju, da krenemo od toga...Nema pojma gdje se nalazi Bobovaca i šta tamo ima...Nikada nije bio u Srebreniku i posjetio tamošnju tvrđavu....ŠtaŠ tamo, jebo tooo baaa...Koliko je nasa bilo u Srebrenici? Vrlo malo. U Kozarcu? ŠtaŠ tamo jeboi te Kozarac? U Stocu? Da te ustaše pojedu živa? U Banja Luci? Tamo sve četnici hodaju.

Dakle nevjerovatan odnos prema vlastioj domovini i pezor prema njoj i svojim sunarodnjacima koji nisi imali zte sreće da se rode na Jezeru?

Odakle taj prezir prema vlastotoj zemlji, prema vlasttim prirodnim ljepotama ( Odvedeš ljude na Kravice, ljudi kažu "jebo ovo - hajmo kući), prema vlastitoj kulturi i historiji?

PS.

Vjerujem da nema čovjek u ovoj zemlji koji ne bi momentalno napustio ovu BiH i sve što ima u njoj kada bi mu se ponudilo švedsko ili njemačko državljanstvo...I još bi sa zadovoljstvom uzeo ime Hans ili Lars...I u Bosnu se nikada nikada ni bi vratio...Zato što ovu zemlju ne volimo...

Zašto?
Najvecu gresku na temi si napravio generalizujuci sve bosnjake/bosance iz Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine. Sve zavisi sa kim se druzis i sa kime pricas, diskutujes, slusas itd. Zbog greske generalizovanja svih bosnjaka/bosanaca ti je od mene kao bosnjaka/bosanca iz Sarajeva crveni karton :evil:
dobojlija81

#138 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by dobojlija81 »

meni kokoš podleti pod auto u po Sarajeva :lol:
Edin H.

#139 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Edin H. »

dobojlija81 wrote:meni kokoš podleti pod auto u po Sarajeva :lol:
Ja poslije rata pogledam kroz prozor u park, kad stado ovaca pase. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#140 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Chmoljo »

dobojlija81 wrote:meni kokoš podleti pod auto u po Sarajeva :lol:
hajd što kokoš, al što muha ulijeće u zabranu zbiciklom... auuu :D
Haris.ba

#141 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Haris.ba »

Pored Ciriha ima park gdje se šetkaju divlje životinje. I imao sam negdje sliku. Dvije divlje svinje (mada meni su više poludivlje) šetkaju po jednomo parku u Cirihu. Svratile malo da vide šta ima.

A, pričali su mi. Ne vjerujem, ali opet moguće je. Da su izvodili ovce po Berlinu da pasu travu.
tlr

#142 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by tlr »

Bosnu i Hercegovinu obožavam.

Mrzim većinu koja saučestvuje ili učestvuje u zločinu prema Bosni, tj. onome što Bosna i Hercegovina jeste, a Bosna i Hercegovina je prirodna zajednica kaosa i reda, zla i dobrote. Zajednica je i izvora, potoka, rijeka, močvara, jezera, polja, dolina, planina, biljaka, životinja i ljudi svih pasmina. :lol:

Bosna i Hercegovina je čudo.

Ne dirajte mi Bosnu i Hercegovinu! :bih:
PM72

#143 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by PM72 »

TLR wrote:Bosnu i Hercegovinu obožavam.

Mrzim većinu koja saučestvuje ili učestvuje u zločinu prema Bosni, tj. onome što Bosna i Hercegovina jeste, a Bosna i Hercegovina je prirodna zajednica kaosa i reda, zla i dobrote. Zajednica je i izvora, potoka, rijeka, močvara, jezera, polja, dolina, planina, biljaka, životinja i ljudi svih pasmina. :lol:

Vjerovatno ne živiš u njoj. :D
¤ jelena ¤

#144 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by ¤ jelena ¤ »

I mora i mora... a kad smo kod mora....prije dvije-tri godine...sjedim s nekim društvom iz okruženja, pričamo nešto bezze i ja slučajno spomenem bh obalu. Kad će ti meni jedna od prisutnih... 84. godište...šta, zar Bosna ima more?!

Ja se prvo začudila :shock: :twisted: i tako to...pa rekla... naravno da ima...Neum...ovo-ono...i polomi se objašnjavajući....a ona... ko nekako sebi u bradu, ispotiha, zbunjeno promrmlja: nikad čula. :?

Ostatak društva se čudno ućutao, haman ni njima pomenuta turistička destinacija nije bila baš nešto poznata, al ih bilo sramota da priznaju, a ovoj slučajno izletilo.

Prvih nekoliko minuta bilo neprijatno njoj, a tek poslije....meni.
hrle1976

#145 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by hrle1976 »

bach wrote:Znam ljude koji godinama sele iz jednog u drugi stan...
Da ti ne citiram citav post. Ovo sto si napisao kako pojedince zanima samo od Kozje Cuprije do Mrin Dvora, mislim da si tako mislio napisati u naslovu, jer gore pise od Marin Dvora, no da se vratim na temu, je nista novo u BiH. Ovaj fenomen imas svugdje. Kao primjer pokusati cu da ti opisem Cesku i Francusku po istim ovim crtama. Ceska: sve mino Praga je obicno selo. Svijet u Ceskoj se okrece oko Praga, ostalo je nista, niti ima bilo kakvog znacaja. Brno, custo nebitan grad. Olomunc jos manje vazno. Ceske Budjevice, nemaju ni autoceste jos, od tamo svak bjezi tako se kaze. Hradec Karlove doslovno tamo ides samo ako si zaluto. Liberec ako nemas da platis stan u Prahi da studiras inace, ko pametan hoce tu da zivi. Inace Brno je nesto sto proletis na putu do Beca. Ostrava, bogu iza nogu, to ti je sinomin za Trebinje airport :D Pilsen na putu iz Njemacke gdje svratis na brzu pivu. Doslovno grad je malo veca tanksetla uz autocestu. Tako se odnose svi kojima je Praha sve i samo sve.

Francuska: Sve van Pariza je jedna velika selendra. Koja se moze podjeliti u sljedece sekcije. Prve zabti su vec pojedina predgradja samog Pariza. Sjeverno od Pariza tj. prema to ti je sve kravlji sir. Ako ides zapadno prema Rennes, to ti je bjeda tamo i sl. Ako ides istocno od Pariza prema Metz, Nancy to ti je doslovno cernobil. To ti je Francuska istocna Europa, ne sto ima ljudi iz istocne Europe, nego tako se samo gleda na to. Centralni dio Francuske je nesto sto proletis na putu na more. Lyon, Dijon i okolica to su brdjani, alpski seljaci i sl. Zapadno juzna obala tj. Niort, Bordeaux isto goli seljaci. Tu kao nema nista, ni skijanja, ni mora, ni prorode, doslovno tu si izgubljen slucaj. Ono kad kazes da bi se tamo preselio, ljudi se pocnu krstit. Juzni dio ti je samo odmor i nista vise. U Maseille zive papci koji nemaju para za Pariza. Korzika je teroristicki otok. Jedino sto valja jeste Pariz. Ostalo je mizerno i ispod svake cijene. Pariz ti je drava u drzavi. Kao sto je i Praha u Ceskoj.

Meni jedino Njemacka ispada nekako de-centralizovana po ovom pitanju. Takodje i Nizozemska jer je mala a ima velike gradove.
hrle1976

#146 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by hrle1976 »

elk wrote:Haha,cuj poredjenja sa englezima i svabom.pa mi se tek malo uspravili,jos nas pola sa toljagom hoda i u pecini spava,sa krpom oko genitalija.naravno da je do ljudi ili evolucije,u nasem slucaju.
Sarajevo se da vec prepoznati poslje tunela kad ides u Rajlovac. Imas vesele dame i cujes pokoju kratku svirenu :skoljka: Kad ulazis u rajlovac prvo sto te ceka jeste guzva ili Kinezi :skoljka: Dodjed do petlje nove odnosno gdje je Wisa tu te ceka novi red veselih djevojaka. :skoljka: Na stupskoj petlji te cekaju romi. Spustis se na glvnu cestu tamo te ceka velika nagrada BiH pogotovo u akselraciji prvog reda na semaforu. :skoljka: Ja jedanput u prvom redu do mene s jedne strane grmi Hanka Paldum, jbt oni u zgrada cuju je. A sa druge strane naki lola odvno nakav tekno, auto vibria a i cesta s njim. Jos je samo trebao neko da sa konjskim kolima prodje ispred, pa ni Fellini nebi mogao bolje da snimi.

Mene SA u zadnje vrijeme podsjeca na Fellinijev film o Rimu, raspad sistema ali ono skroz na skroz :D
dobojlija81

#147 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by dobojlija81 »

de ba zviz prigoniš ovo za Fr. i Češku
Za Sarajvo si u pravu :D
Connaisseur Karlin

#148 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Connaisseur Karlin »

hrle1976 wrote:
bach wrote:Znam ljude koji godinama sele iz jednog u drugi stan...
Da ti ne citiram citav post. Ovo sto si napisao kako pojedince zanima samo od Kozje Cuprije do Mrin Dvora, mislim da si tako mislio napisati u naslovu, jer gore pise od Marin Dvora, no da se vratim na temu, je nista novo u BiH. Ovaj fenomen imas svugdje. Kao primjer pokusati cu da ti opisem Cesku i Francusku po istim ovim crtama. Ceska: sve mino Praga je obicno selo. Svijet u Ceskoj se okrece oko Praga, ostalo je nista, niti ima bilo kakvog znacaja. Brno, custo nebitan grad. Olomunc jos manje vazno. Ceske Budjevice, nemaju ni autoceste jos, od tamo svak bjezi tako se kaze. Hradec Karlove doslovno tamo ides samo ako si zaluto. Liberec ako nemas da platis stan u Prahi da studiras inace, ko pametan hoce tu da zivi. Inace Brno je nesto sto proletis na putu do Beca. Ostrava, bogu iza nogu, to ti je sinomin za Trebinje airport :D Pilsen na putu iz Njemacke gdje svratis na brzu pivu. Doslovno grad je malo veca tanksetla uz autocestu. Tako se odnose svi kojima je Praha sve i samo sve.

Francuska: Sve van Pariza je jedna velika selendra. Koja se moze podjeliti u sljedece sekcije. Prve zabti su vec pojedina predgradja samog Pariza. Sjeverno od Pariza tj. prema to ti je sve kravlji sir. Ako ides zapadno prema Rennes, to ti je bjeda tamo i sl. Ako ides istocno od Pariza prema Metz, Nancy to ti je doslovno cernobil. To ti je Francuska istocna Europa, ne sto ima ljudi iz istocne Europe, nego tako se samo gleda na to. Centralni dio Francuske je nesto sto proletis na putu na more. Lyon, Dijon i okolica to su brdjani, alpski seljaci i sl. Zapadno juzna obala tj. Niort, Bordeaux isto goli seljaci. Tu kao nema nista, ni skijanja, ni mora, ni prorode, doslovno tu si izgubljen slucaj. Ono kad kazes da bi se tamo preselio, ljudi se pocnu krstit. Juzni dio ti je samo odmor i nista vise. U Maseille zive papci koji nemaju para za Pariza. Korzika je teroristicki otok. Jedino sto valja jeste Pariz. Ostalo je mizerno i ispod svake cijene. Pariz ti je drava u drzavi. Kao sto je i Praha u Ceskoj.

Meni jedino Njemacka ispada nekako de-centralizovana po ovom pitanju. Takodje i Nizozemska jer je mala a ima velike gradove.
nisi ti nikad izasao iz kuce :D :)
Connaisseur Karlin

#149 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

PM72 wrote:
TLR wrote:Bosnu i Hercegovinu obožavam.

Vjerovatno ne živiš u njoj. :D
:D
Connaisseur Karlin

#150 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Haris.ba wrote:Pored Ciriha ima park gdje se šetkaju divlje životinje. I imao sam negdje sliku. Dvije divlje svinje (mada meni su više poludivlje) šetkaju po jednomo parku u Cirihu. Svratile malo da vide šta ima.

A, pričali su mi. Ne vjerujem, ali opet moguće je. Da su izvodili ovce po Berlinu da pasu travu.
prirodne kosilice ,prirodno sve,a jeftinij ,a takva ideja je vec stara 5 godina :) rade isto i na jedonom od njemackih aerodroma :)
Post Reply