Sarajevski aerodrom- kapacitet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

TouringBiker
Grijem se na: Struju

#126 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by TouringBiker »

Connaisseur Karlin wrote:
boshniak wrote:Trebalo bi da može jer i na tuzlanski je slijetao americki vojni 747, a trebao je isto i cargo 747 (kompanija myCargo) transportovati meso sa tuzlanskog aerodroma, ali je kasnije ugovor raskinut i sklopljen je sa turkishom. Tuzlanski aerodrom ima kraću pistu dužine 2485m a sarajevski 2700m
Na SJJ su skindai privremeno RNW markeri, a prije prve posjete doticnog aviona su na SJJ ravnali teren sa desne strane piste prije rulnice C, a zravnali su pojas duzine oko 400-500 metara. :)

RNW req's:

http://aircyber.weebly.com/aircraft-run ... ments.html
To bi znacilo da je 747 sletio na travu?! Pista sarajevskog aerodroma je 2600 m duga i ta duzina se vidi i na satelitskom snimku na Google earth, preko te duzine nema ni metra asfalta ili betona. Niti ih je ikad bilo (sem ako nisu izasfaltirali 500m, pa to poslije mravi pojeli :lol: )
Connaisseur Karlin

#127 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by Connaisseur Karlin »

TouringBiker wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Na SJJ su skindai privremeno RNW markeri, a prije prve posjete doticnog aviona su na SJJ ravnali teren sa desne strane piste prije rulnice C, a zravnali su pojas duzine oko 400-500 metara. :)

RNW req's:

To bi znacilo da je 747 sletio na travu?! Pista sarajevskog aerodroma je 2600 m duga i ta duzina se vidi i na satelitskom snimku na Google earth, preko te duzine nema ni metra asfalta ili betona. Niti ih je ikad bilo (sem ako nisu izasfaltirali 500m, pa to poslije mravi pojeli :lol: )
lego kockicama :D

Modular Aircraft Landing Mats a ne znam sto su koristili '90tih :D
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#128 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by TouringBiker »

Connaisseur Karlin wrote:
TouringBiker wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Na SJJ su skindai privremeno RNW markeri, a prije prve posjete doticnog aviona su na SJJ ravnali teren sa desne strane piste prije rulnice C, a zravnali su pojas duzine oko 400-500 metara. :)

RNW req's:

lego kockicama :D

Modular Aircraft Landing Mats a ne znam sto su koristili '90tih :D
Ja znam za marston mats, ali to se koristilo samo za manje avione, vojne aerodrome. Da je 747 sletao na tako sta ili nesto slicno, pa to bi bila senzacija, sigurno bi se negdje u literaturi, caspopisima, TV vijestima moglo naci traga, kakav clanak???
karanana

#129 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by karanana »

Kakav ba runway 10, runway 12, runway 30? Ko da smo frankfurt ili atlanta. Imamo samo jedan runway. Ne znam o cemu pricate.
jao_situacije

#130 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

Post by jao_situacije »

:lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#131 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

TouringBiker wrote: Ja znam za marston mats, ali to se koristilo samo za manje avione, vojne aerodrome. Da je 747 sletao na tako sta ili nesto slicno, pa to bi bila senzacija, sigurno bi se negdje u literaturi, caspopisima, TV vijestima moglo naci traga, kakav clanak???
pa fino je osoba rekla da sam prcitala da su skidali markere na rnwy i taxuway C ,morat ces pitati osobe sa SJJ :D

P.S. niko ne pisao o slijetanju B747,vec o ANtonovu :)
Last edited by Connaisseur Karlin on 01/12/2016 02:27, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#132 Re: Sarajevski aerodrom- kapacitet

karanana wrote:Kakav ba runway 10, runway 12, runway 30? Ko da smo frankfurt ili atlanta. Imamo samo jedan runway. Ne znam o cemu pricate.
doticni borjevi nemaju veze sa kolicninom pisti,vec na snovu polozaja piste ( maetmaticko iznracnavanje,kompas) a ista pista istovremeno posjeduje dva broja ,a pista se koristi za lijtanja uzlijetanja ,obe strane

Image

na fotki je jedna pista,ali ima oznake sa obe strane ,a broj identificira smijer kretanja , paralelna pista
Post Reply