Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
- Idemedosumom
#126 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Meni se znalo desiti da u istom lokalu nekad budu lošiju ćevapi. Smatram da su Harijevi u Travniku kao i u Bosni najbolji, ali sam znao i loše ćevape kod Harija pojesti.
Ovi što hvale banjalučke, de mi recite gdje tačno jedete? Ja sam jeo kod Muje blizu Ferhadije i teško je bilo razlučiti jel bio gori objekat, usluga ili sami ćevapi...
Ovi što hvale banjalučke, de mi recite gdje tačno jedete? Ja sam jeo kod Muje blizu Ferhadije i teško je bilo razlučiti jel bio gori objekat, usluga ili sami ćevapi...
- edo_79
#127 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
mobsterc wrote:Kita su a ne brend... Dodju na cevape zato sto je ovo jedini 'grad' u drzavi.
Logika ti nije na nivou. Niko ne dolazi u Sa radi cevapa, nego radi drugih sadrzaja pa usput pojede bosansko tradicionalno jelo - cevape koji su jel, sarajevski (logicno).
Neces ni ti otici u Berlin poslom pa kada ogladnis 'svratiti' 100 kilometara sjevernije da bi 'popio bolju pivu' ili sta vec, ne znam kako da ti nacrtam a da ti ima smisla...

- mobsterc
#128 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Citao sam, procitao glupost, inace ne bih ni reagovao.
Cuj po cemu je Sa poznato ako nije po cevapima... U toj tvrdnji ispada da bi ljudi trebali dolaziti radi tih cevapa, ako je vec grad poznat po njima a sada kazes 'niko ne dolazi radi toga'. Dakle kontradiktoran si.
Sasvim je logicno da ljudi imaju pojesti iole dobro tradicionalno jelo u glavnom gradu, koji je ujedno i turisticki, veci promet ljudima, veca konkurencija i nesto kao mostarski cevapi naravno da ne moze proci.
Poenta je da ne mogu blizu Harijevim, i da ja odem makuz iz Sa na cevape u Tr, veci je to brend jer idem bas radi toga. I sasvim je logicno da niko ko je turisticki u Sa nece maksuz 'svratiti' u Tr da jede.
Cuj po cemu je Sa poznato ako nije po cevapima... U toj tvrdnji ispada da bi ljudi trebali dolaziti radi tih cevapa, ako je vec grad poznat po njima a sada kazes 'niko ne dolazi radi toga'. Dakle kontradiktoran si.
Sasvim je logicno da ljudi imaju pojesti iole dobro tradicionalno jelo u glavnom gradu, koji je ujedno i turisticki, veci promet ljudima, veca konkurencija i nesto kao mostarski cevapi naravno da ne moze proci.
Poenta je da ne mogu blizu Harijevim, i da ja odem makuz iz Sa na cevape u Tr, veci je to brend jer idem bas radi toga. I sasvim je logicno da niko ko je turisticki u Sa nece maksuz 'svratiti' u Tr da jede.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#129 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Sarajevo je, izmedju ostalog, poznato i po cevapima.
Ukucaj na Google, ne treba ti dalje.
Tako da ja nisam nikakvu glupost napisao, a to sto pojedinci imaju problema sa shvatanjem procitanog ili ne zele prihvatiti cinjenice....to ne bi trebao biti moj problem.
Ukucaj na Google, ne treba ti dalje.
Tako da ja nisam nikakvu glupost napisao, a to sto pojedinci imaju problema sa shvatanjem procitanog ili ne zele prihvatiti cinjenice....to ne bi trebao biti moj problem.
- mobsterc
#130 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Pa nemam ja tebi sta objasnjavati kada ti je argument 'ukucaj u google'.
Jer da shvatas da google rangira po popularnosti (kvanitetu), shvatio bi i ovo gore sto pisem...
Jer da shvatas da google rangira po popularnosti (kvanitetu), shvatio bi i ovo gore sto pisem...
Last edited by mobsterc on 17/02/2017 16:00, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#131 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
meni lično najbolji travnički
samo ih tamo i jedem
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#132 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
mobsterc wrote:Pa nemam ja tebi sta objasnjavati kada ti je argument 'ukucaj u google'.
Ne treba dalje
- mobsterc
#133 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Normalno da ne treba.
kvantitet!=kvalitet

kvantitet!=kvalitet
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#134 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Bolan ne bio, ti cevapi mogu biti najvece smece, mogu biti ne znam sta, ljudi ih jedu jer su sarajevski...ne sporim, neko jede u Travniku travnicke, u Banja Luci banjalucke, ali sigurno niko ne ode radi porcije cevapa, nego ako se tamo desi, onda ide na cevape.
Cuj kvantitet!=kvalitet....kako si time pobio to da postoji nesto sto se zove sarajevski cevap?!
Cuj kvantitet!=kvalitet....kako si time pobio to da postoji nesto sto se zove sarajevski cevap?!
- mobsterc
#135 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ne jedu ih jer su sarajevski nego jer su bolj od vecine (od par) turstickih gradova. Drugim rijecima, relativno ukusna hrana koja je dostupna u par gradova, s tim da Sa vidi 10-100x vise turista. Vrlo jednostavno, nigdje drugo u drzavi, niti u drugim drzavama imas cevabdzinicu koja prodaje sarajevske cevape. Nisi imao ni ovdje, ali je zadnjih godina bilo pokusaja reklamiranja 'sarajevskog cevapa'.
Nigdje u meniju ne pise sarajevski cevap niti je to cevap specifican kao banjalucki. Mozes prije da ih zoves siptarski cevap. Pa zeljo je veci brend od 'sarajevskog zevapa'.
Evo ti na temi bar 5 postova sto sam vidio da ljudi pisu da odu samo radi cevapa u Travnik. A ja ti garantujem da niko iz Tr, Ze i okoline ne ide radi cevapa u Sa. U svom drustvu imam isto 5-6 ljudi koji se spreme i na cevape u Tr.
Nigdje u meniju ne pise sarajevski cevap niti je to cevap specifican kao banjalucki. Mozes prije da ih zoves siptarski cevap. Pa zeljo je veci brend od 'sarajevskog zevapa'.
Evo ti na temi bar 5 postova sto sam vidio da ljudi pisu da odu samo radi cevapa u Travnik. A ja ti garantujem da niko iz Tr, Ze i okoline ne ide radi cevapa u Sa. U svom drustvu imam isto 5-6 ljudi koji se spreme i na cevape u Tr.
Last edited by mobsterc on 17/02/2017 16:17, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#136 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Cekaj malo, cevapi koji se prave u Sarajevu su zapravo siptarski cevapi, a nema ih nigdje takvih, odnosno, najbolji su u toj formi, obliku, ostali su zapravo pokusaj, kopija?!
Moralo bi onda negdje biti, odakle dodjose ti siptarski cevapi.
Moralo bi onda negdje biti, odakle dodjose ti siptarski cevapi.
- mobsterc
#137 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Pa nisu najbolji, najbolji su Travnicki (tj. najbolji su 'kod Harija').
Siptarski kazem jer su oni dugo drzali monopol na taj 'sarajevski' biznis na bascarsiji.
Nego, reci mi, taj brend, u kojem drugom gradu u BiH se nalazi, u kojoj drzavi?
Sve poenta je bila da ti vezes brand za nesto sto je sticanjem okolnosti tako. Za vecinu ljudi je istom logikom i 'sarajevska' pita najbolja. Jer koja je sansa da neko iz Zg pojede pitu u Gracanici...
Siptarski kazem jer su oni dugo drzali monopol na taj 'sarajevski' biznis na bascarsiji.
Nego, reci mi, taj brend, u kojem drugom gradu u BiH se nalazi, u kojoj drzavi?
Sve poenta je bila da ti vezes brand za nesto sto je sticanjem okolnosti tako. Za vecinu ljudi je istom logikom i 'sarajevska' pita najbolja. Jer koja je sansa da neko iz Zg pojede pitu u Gracanici...
Last edited by mobsterc on 17/02/2017 16:23, edited 1 time in total.
- MyTao
#138 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
A kakva je tacno razlika izmedju ovih cevapa, sadrzaj, nacin serviranja i to?
- hrle1976
#139 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Usput da. Zasto ne, ali mislio sam vise reko ciljano. Jeo sam travnicke i sarajevske, da mi sad nudis bog zna sta ja nebi znao opsitai razliku. Nemoj jagnjetine ja to nemogu nikakoTomahawk11 wrote:
Naravno da neces zbog cevapa za Sarajevo, ali mnogi kad se zadesi tu, ide na cevape. Sto li?
Iskreno, cevapi se pojedu nekad popodne negdje ili rostilj u prirodi. Cesto i u kombinaciji sa ostalim stvarima sa rostilja.
Dakle, ne pricas da si se najeo cevapa. Pojeo si ih, ali nije sad to kao da si poje kilu jagnjetine.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#140 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Al ti travnicki, i sam kazes, nisu isti.
Kao sto nisu ni banjalucki.
Znaci, siptarski iz Sarajeva?!
Mogu li bar tako proci?!
Mislim, meni svejedno.
Ja cevape pojedem 5 puta u godini, ukljucujuci bar jedan rostilj.
Mogu li bar tako proci?!
Mislim, meni svejedno.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#141 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
A sta mozeshrle1976 wrote:Usput da. Zasto ne, ali mislio sam vise reko ciljano. Jeo sam travnicke i sarajevske, da mi sad nudis bog zna sta ja nebi znao opsitai razliku. Nemoj jagnjetine ja to nemogu nikakoTomahawk11 wrote:
Naravno da neces zbog cevapa za Sarajevo, ali mnogi kad se zadesi tu, ide na cevape. Sto li?
Iskreno, cevapi se pojedu nekad popodne negdje ili rostilj u prirodi. Cesto i u kombinaciji sa ostalim stvarima sa rostilja.
Dakle, ne pricas da si se najeo cevapa. Pojeo si ih, ali nije sad to kao da si poje kilu jagnjetine.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#142 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Banjalucki dolaze po 5 (cini mi se) zajedno. Spojeni.MyTao wrote:A kakva je tacno razlika izmedju ovih cevapa, sadrzaj, nacin serviranja i to?
Sarajevski, znas vec.
Slicno i travnicki, samo sto je razlika u sastojcima.
I razlika je u lepini, odnosno somunu.
Eto.
- mad_max_ba
#143 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
da malo razgraničimo ovo što vi pišete.
Prije svega razlika između serviranja i pripreme čevapa nosi i svoje nazive:
Banjalučki Čevapi

Sarajevski Čevapi

I u travniku se jedu ovi "sarajevski čevapi" jer su isti sami po sebi brend drugačiji od banjalučkih npr.
e sad koja čevabdžinica bolje pravi i ima bolji recept za pripremu mesa to je stvar ukusa a o ukusima se ne raspravlja, jel tako.
Moram naglasiti da najbolje "sarajevske čevape" nisam pojeo u Sarajevu niti sam najbolje "banjalučke čevape" pojeo u Banja Luci (jbte ove banjalučke koji su meni bili najbolji nisu čak ni u BiH).
Prije svega razlika između serviranja i pripreme čevapa nosi i svoje nazive:
Banjalučki Čevapi

Sarajevski Čevapi

I u travniku se jedu ovi "sarajevski čevapi" jer su isti sami po sebi brend drugačiji od banjalučkih npr.
e sad koja čevabdžinica bolje pravi i ima bolji recept za pripremu mesa to je stvar ukusa a o ukusima se ne raspravlja, jel tako.
Moram naglasiti da najbolje "sarajevske čevape" nisam pojeo u Sarajevu niti sam najbolje "banjalučke čevape" pojeo u Banja Luci (jbte ove banjalučke koji su meni bili najbolji nisu čak ni u BiH).
- mobsterc
#144 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Pa dosta su slicni, jer su u Sarajevu 'bosanski' cevapi. U hercegovini su tu jer je popularno jelo, ali niko nije imao potrebu da ulaze u neki kvalitet.Tomahawk11 wrote:Al ti travnicki, i sam kazes, nisu isti.
Mogu li bar tako proci?!
Mislim, meni svejedno.
Zato se i ne slazem jer kako rece forumas iznad, ne primjeti neku razliku izmedju Sa i Tr cevapa (neko u okusu, ali u serviranju def. nema). Banjalucki su ipak neki drugi smek i serviranje.
I ja pojedem mozda 7-8x u godini, ali u Tr.
Last edited by mobsterc on 17/02/2017 16:28, edited 2 times in total.
- hrle1976
#145 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Tomahawk11 wrote:A sta mozeshrle1976 wrote:Usput da. Zasto ne, ali mislio sam vise reko ciljano. Jeo sam travnicke i sarajevske, da mi sad nudis bog zna sta ja nebi znao opsitai razliku. Nemoj jagnjetine ja to nemogu nikakoTomahawk11 wrote:
Od BiH hrane zeljanicu, tivanjacu bez onog mljeka po njoj kao sto sam vidio da neko radi, cevapi idu, mogu i sarmu ili punjene paprike. I to je to. Ostalo je sve strano za BiH sto jedem. Ja ona jela krompir, meso ili riza piletina, ili ta jagnjetina sav se najezim. Inace jedem slobo mesa, skroz slabo, ja godisnje mozda pojedem u vrh glave 10kg mesa. To ti ga dodje oko 30 grama dnevno.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#146 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
max, razlika je u natopljenom somunu sto se tice travnickih u odnosu na sarajevske i moguce drugacijoj strukturi sastojaka - ali vizuelno dosta slicno.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#147 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ma pojedem i u Travniku, ali kad me put nanese.mobsterc wrote:Pa dosta su slicni, jer su u Sarajevu 'bosanski' cevapi. U hercegovini su tu jer je popularno jelo, ali niko nije imao potrebu da ulaze u neki kvalitet.Tomahawk11 wrote:Al ti travnicki, i sam kazes, nisu isti.
Mogu li bar tako proci?!
Mislim, meni svejedno.
Zato se i ne slazem jer kako rece forumas iznad, ne primjeti neku razliku izmedju Sa i Tr cevapa (neko u okusu, ali u serviranju def. nema). Banjalucki su ipak neki drugi smek i serviranje.
I ja pojedem mozda 7-8x u godini, ali u Tr.
Nisam nikad otisao zbog cevapa.
- mobsterc
#148 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Eto, hajde necemo sto je cevap napisano sa č, ali postavio si sliku travnickih jer su kako kaze tomahawk natopljeni 
Last edited by mobsterc on 17/02/2017 16:30, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#149 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
A dobro, preferiras vise biljnu hranu.hrle1976 wrote: Od BiH hrane zeljanicu, tivanjacu bez onog mljeka po njoj kao sto sam vidio da neko radi, cevapi idu, mogu i sarmu ili punjene paprike. I to je to. Ostalo je sve strano za BiH sto jedem. Ja ona jela krompir, meso ili riza piletina, ili ta jagnjetina sav se najezim. Inace jedem slobo mesa, skroz slabo, ja godisnje mozda pojedem u vrh glave 10kg mesa. To ti ga dodje oko 30 grama dnevno.
Dzabe, to je Bosna, tu ti je bez mesa
- mad_max_ba
#150 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
ma natope se i jedni i drugi ba...Tomahawk11 wrote:max, razlika je u natopljenom somunu sto se tice travnickih u odnosu na sarajevske i moguce drugacijoj strukturi sastojaka - ali vizuelno dosta slicno.
stvar je mesa