Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
- Towelie
#126 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Ko poznaje Boga ne opisuje Ga. I onda ono obratno. 
- Ludzak
#127 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Čovjek je stvorio i dobro i zlo. Malo je dalje otišao pa je stvorio i boga.CaneBos wrote:Ne bih se slozila sa upotrebom rijeci ''ne moze''. Stvoritelj sve moze, ali je ogranicio samog sebe da neke stvari ne moze.RNG_25 wrote:U tom smislu jeste, ali relativiziraš stvari. Njegova Priroda je sama po sebi kvalitativno i kvanitativno drugačija, neovisno od validnih paralela sa ljudskom prirodom.
Neke stvari Bog može koje čovjek ne može, baš kao što neke stvari Bog ne može koje čovjek može. Npr. Bog ne može slagati.
Uzmimo u obzir nastanak zla. Ko je stvorio zlo? Covjek? Ko je stvorio covjeka? Bog. Da li je Bog stvorio zlo? Ne!
Bog je stvorio covjeka, kojem je dao mogucnost da stvori zlo. Shodno tome, Bog moze. Zasto je u ljudskoj kreaciji ostavljen prostor za razvoj zla..mozemo polemisati, ali po mom misljenju, kako bismo uopste mogli spoznati Boziju prirodu i karakter, ako ne bi imali komparativna iskustva.
-
Nepass
#128 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Valjda smijem na ovoj temi postaviti pitanje.
Sad citam ovaj clanak o nadjenim tijelima u vrbasu. Pa kaze momci bili ucenici medrese u sarajevu, jedan sin nekog hodze, krenuli u bl da posjete ferhadiju i sta se desi poginu. E mene zanima sta je bog tu mislio kad im je podario tako gnusnu smrt utapanjem?
Nadam se da nece biti shvaceno kao neka provokacija, onako samo me zanima neko racionalno objasnjenje pravog vjernika.
Pokrenuh raspravu kod kuce, fasovah shitstorm nevidjenih razmjera, niko ne prica samnom.
Sad citam ovaj clanak o nadjenim tijelima u vrbasu. Pa kaze momci bili ucenici medrese u sarajevu, jedan sin nekog hodze, krenuli u bl da posjete ferhadiju i sta se desi poginu. E mene zanima sta je bog tu mislio kad im je podario tako gnusnu smrt utapanjem?
Nadam se da nece biti shvaceno kao neka provokacija, onako samo me zanima neko racionalno objasnjenje pravog vjernika.
Pokrenuh raspravu kod kuce, fasovah shitstorm nevidjenih razmjera, niko ne prica samnom.
- Smrcak15
#129 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Kad udjes u bastu puno rastinja svakakvog ali vidis lijepe ruze sto zadivljuju mirisom i izgledom, pa krenes da ih uberes tako isto Bog uzme sebi sehide, jer su oni sehidi jer utapanje u vodi i to jos na bozijem puti sehadet, kao onaj koji pogine na borbenoj liniji. To znaci da ih cekaju ogromne pocasti i nagrade, postedjeni ce biti kaburskih iskusenja, imat ce mogucnost zastupanja kao advokati kod Allaha za blizu rodbinu i mnoge druge znane i neznane nagrade.Nepass wrote:Valjda smijem na ovoj temi postaviti pitanje.
Ti mozda mislis da je to strasna smrt ali njiova je smrt laksa nego mi ako budemo bili mirni u smrtnoj postelji pa tako nam dusa napustila tijelo, jer sehida manje boli kad se dusa rastavlja od tijela prilikom smrtnog casa nego da nekog od nas ubode trn.
-
patriot_1
#130 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Što je islam i što vjeruju muslimani?
Odgovor: Religiju islama započeo je početkom 7. stoljeća čovjek zvan Muhamed. Tvrdio je da ga je posjetio anđeo Gabrijel. Tijekom tih anđeoskih posjeta, koje su se nastavile oko dvadeset tri godine, sve do Muhamedove smrti, anđeo je navodno Muhamedu objavio riječi Boga (koji se zove „Alah” na arapskom, te ga tako zovu svi muslimani). Te izdiktirane objave čine Kur'an, svetu knjigu islama. Islam uči da je Kur'an vrhovni autoritet i posljednja objava Alaha.
Muslimani, sljedbenici islama, vjeruju da je Kur'an pretpostojeća i savršena riječ Alaha. Nadalje, mnogi muslimani odbacuju sve druge jezične inačice Kur'ana. Prijevod nije valjana verzija Kur'ana, koji postoji samo na arapskom. Iako je Kur'an glavna sveta knjiga, suna se smatra drugim izvorom religijskih uputa. Sunu su napisali Muhamedovi učenici o onome što je Muhamed rekao, učinio i odobrio.
Ključna vjerovanja islama su da je Alah jedini pravi Bog i da je Muhamed Alahov prorok. Jednostavnim izricanjem tih vjerovanja, osoba se može obratiti na islam. Riječ „musliman” znači „onaj koji se pokorava Alahu”. Islam za sebe svjedoči da je jedina prava religija iz koje su izvedene sve druge religije (uključujući judaizam i kršćanstvo).
Muslimani temelje svoje živote na pet stupova:
1. Svjedočanstvo vjere: „Nema drugog boga osim Alaha, a Muhamed je njegov Poslanik (Prorok).”
2. Molitva: svaki dan se mora moliti pet puta.
3. Davanje: mora se davati potrebitima, jer sve dolazi od Alaha.
4. Post: osim povremenog posta, svi muslimani moraju postiti tijekom proslave Ramadana (devetog mjeseca u islamskom kalendaru).
5. Hadž: hodočašće u Meku (Makkah) mora se obaviti barem jednom u životu (tijekom dvanaestog mjeseca u islamskom kalendaru).
Ovih pet točaka, okvir poslušnosti za muslimane, uzima se ozbiljno i doslovno. Muslimanov ulazak u raj ovisi o poslušnosti ovim točkama.
Kršćanstvo i islam imaju neke dodirne točke i značajne razlike. Poput kršćanstva, islam je monoteistički, ali nasuprot kršćanstvu islam odbacuje koncept Trojstva. Islam prihvaća neke dijelove Biblije, kao što su Zakon i Evanđelja, ali odbacuje većinu Biblije kao klevetničku i nenadahnutu.
Islam tvrdi da je Isus bio samo prorok, a ne Božji Sin (samo je Alah Bog, vjeruju muslimani, te kako bi mogao imati Sina?). Umjesto toga, islam tvrdi da je Isus, iako ga je rodila djevica, bio stvoren baš poput Adama, od zemaljskog praha. Muslimani vjeruju da Isus nije umro na križu, te stoga niječu jedno od središnjih učenja kršćanstva.
Naposljetku, islam uči da se spasenje postiže dobrim djelima i poslušnošću Kur'anu. Za razliku od toga Biblija objavljuje da čovjek ne može sam po sebi dosegnuti svetoga Boga. Samo zbog Njegova milosrđa i ljubavi se grješnici mogu spasiti po vjeri u Krista (Efežanima 2:8-9).
Bjelodano, nemoguće je da i islam i kršćanstvo budu istiniti. Ili je Isus bio najveći prorok ili je to bio Muhamed. Ili je Biblija Riječ Božja ili je to Kur'an. Spasenje se dobiva ili prihvaćajući Isusa Krista kao svoga Spasitelja ili poslušnošću u odnosu na pet stupova. Dakle, te religije ne mogu obje biti istinite. Ova istina, razdvojenost tih dviju religija u ključnim područjima, nosi vječne posljedice.
https://www.gotquestions.org/Hrvatski/i ... imani.html
Odgovor: Religiju islama započeo je početkom 7. stoljeća čovjek zvan Muhamed. Tvrdio je da ga je posjetio anđeo Gabrijel. Tijekom tih anđeoskih posjeta, koje su se nastavile oko dvadeset tri godine, sve do Muhamedove smrti, anđeo je navodno Muhamedu objavio riječi Boga (koji se zove „Alah” na arapskom, te ga tako zovu svi muslimani). Te izdiktirane objave čine Kur'an, svetu knjigu islama. Islam uči da je Kur'an vrhovni autoritet i posljednja objava Alaha.
Muslimani, sljedbenici islama, vjeruju da je Kur'an pretpostojeća i savršena riječ Alaha. Nadalje, mnogi muslimani odbacuju sve druge jezične inačice Kur'ana. Prijevod nije valjana verzija Kur'ana, koji postoji samo na arapskom. Iako je Kur'an glavna sveta knjiga, suna se smatra drugim izvorom religijskih uputa. Sunu su napisali Muhamedovi učenici o onome što je Muhamed rekao, učinio i odobrio.
Ključna vjerovanja islama su da je Alah jedini pravi Bog i da je Muhamed Alahov prorok. Jednostavnim izricanjem tih vjerovanja, osoba se može obratiti na islam. Riječ „musliman” znači „onaj koji se pokorava Alahu”. Islam za sebe svjedoči da je jedina prava religija iz koje su izvedene sve druge religije (uključujući judaizam i kršćanstvo).
Muslimani temelje svoje živote na pet stupova:
1. Svjedočanstvo vjere: „Nema drugog boga osim Alaha, a Muhamed je njegov Poslanik (Prorok).”
2. Molitva: svaki dan se mora moliti pet puta.
3. Davanje: mora se davati potrebitima, jer sve dolazi od Alaha.
4. Post: osim povremenog posta, svi muslimani moraju postiti tijekom proslave Ramadana (devetog mjeseca u islamskom kalendaru).
5. Hadž: hodočašće u Meku (Makkah) mora se obaviti barem jednom u životu (tijekom dvanaestog mjeseca u islamskom kalendaru).
Ovih pet točaka, okvir poslušnosti za muslimane, uzima se ozbiljno i doslovno. Muslimanov ulazak u raj ovisi o poslušnosti ovim točkama.
Kršćanstvo i islam imaju neke dodirne točke i značajne razlike. Poput kršćanstva, islam je monoteistički, ali nasuprot kršćanstvu islam odbacuje koncept Trojstva. Islam prihvaća neke dijelove Biblije, kao što su Zakon i Evanđelja, ali odbacuje većinu Biblije kao klevetničku i nenadahnutu.
Islam tvrdi da je Isus bio samo prorok, a ne Božji Sin (samo je Alah Bog, vjeruju muslimani, te kako bi mogao imati Sina?). Umjesto toga, islam tvrdi da je Isus, iako ga je rodila djevica, bio stvoren baš poput Adama, od zemaljskog praha. Muslimani vjeruju da Isus nije umro na križu, te stoga niječu jedno od središnjih učenja kršćanstva.
Naposljetku, islam uči da se spasenje postiže dobrim djelima i poslušnošću Kur'anu. Za razliku od toga Biblija objavljuje da čovjek ne može sam po sebi dosegnuti svetoga Boga. Samo zbog Njegova milosrđa i ljubavi se grješnici mogu spasiti po vjeri u Krista (Efežanima 2:8-9).
Bjelodano, nemoguće je da i islam i kršćanstvo budu istiniti. Ili je Isus bio najveći prorok ili je to bio Muhamed. Ili je Biblija Riječ Božja ili je to Kur'an. Spasenje se dobiva ili prihvaćajući Isusa Krista kao svoga Spasitelja ili poslušnošću u odnosu na pet stupova. Dakle, te religije ne mogu obje biti istinite. Ova istina, razdvojenost tih dviju religija u ključnim područjima, nosi vječne posljedice.
https://www.gotquestions.org/Hrvatski/i ... imani.html
- Dope_Man
#131 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
I sta si ti htio reci sa ovim? Pa ovo znaju svi, bar svi na ovom forumu. I sve se svodi na ili je jedno upravu, ili drugo, s tim da naravno postoji i treca opcija da niti jedno nije ispravno.
-
patriot_1
#132 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Da,to je belaj,ili jedni ili drugi ili nitko!Dope_Man wrote:I sta si ti htio reci sa ovim? Pa ovo znaju svi, bar svi na ovom forumu. I sve se svodi na ili je jedno upravu, ili drugo, s tim da naravno postoji i treca opcija da niti jedno nije ispravno.
- pussysmoke
#133 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:54, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#134 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
to sto sam napiso je na osnovu sto je poslanik govorio o smrti sehida a ne sta ja mislim , jer ako bi bilo samo sta ja mislim to bi bilo onda cisto nagadjanje.pussysmoke wrote:Kako znaš da je njihova smrt lakša? Da li si imao oba iskustva, pa možeš sa sigurnošću reći, ili je ovo samo nagađanje?Smrcak15 wrote:...Ti mozda mislis da je to strasna smrt ali njiova je smrt laksa nego mi ako budemo bili mirni u smrtnoj postelji pa tako nam dusa napustila tijelo, jer sehida manje boli kad se dusa rastavlja od tijela prilikom smrtnog casa nego da nekog od nas ubode trn.
a ono sto ti poslanik kaze to ti je tako, jer ne govori po svom ceifu nego preko objave od Boga.
- pussysmoke
#135 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:54, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#136 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
dobra su ti pitanjapussysmoke wrote:Zašto slijepo vjerovati u sve što je zapisano? Postoje trenutci kada ne vjerujemo u ono što vidimo, a što se dešava ispred nas. Ne vjerujemo ljudima sa kojima živimo, radimo, družimo se. Nekada ni sami sebi ne vjerujemo. Zašto onda vjerovati u sve što je zapisano u vjerskim knjigama? Ne govorim da ono što stoji u istim nije istina, samo postavljam pitanje.Smrcak15 wrote:to sto sam napiso je na osnovu sto je poslanik govorio o smrti sehida a ne sta ja mislim , jer ako bi bilo samo sta ja mislim to bi bilo onda cisto nagadjanje.
a ono sto ti poslanik kaze to ti je tako, jer ne govori po svom ceifu nego preko objave od Boga.
Nije isto pročitati i voditi se pročitanim, i shvatiti. Ovo drugo je značajnije. U svakom pogledu. Ali opet zavisi, kako se uzme...
nije to bas tako slijepo a objasnit cu ti zasto doljeZašto slijepo vjerovati u sve što je zapisano?
Prvo sta se mora uraditi, provjeriti dali knjiga dolazi od Boga?Zašto onda vjerovati u sve što je zapisano u vjerskim knjigama?
tu se analiziraju dokazi, procuava godinama dokazi koji upucuju da knjiga jedino moze doci od sveznajuceg bica, jer prica o dalekoj proslosti, sadasnjosti i dalekoj buducnosti, daje nam dokaze iz prirode nas samih i tako dalje gdje u tom vjerskom tekstu upucuje na te prirodne pojave u prirodi koje nauka otkrila tek zadnjih 100 Godina. pa onda se gleda dali knjiga logicna, dali ima protivrjecnosti, imali gresaka kako naucnih tako i logicnih, ako vidis da nema onda to upucuje da ide u prilog tvrdnji da dolazi od Boga. Pa onda imamo brojcano programiranje teksta da je nemoguce da moze doci od obicnih ljudi iz 7 stoljeca. Na posljetku imamo lingvisticki cuda teksta gdje su simetrije tekstova izaziva divljenje kad se to detaljno analizira.
Znac knjiga sama po sebi je cudo, tj. Kur'an, pa onda citamo o zivotu Muhammeda, vidimo da sve sto pise u zivotu Muhammeda ide u prilog da Kuran jedino moze doci od BOga ni od kog drugog.
znaci dokazi iz Kurana, dokazi iz zivota poslanika sve upucuje da knjiga dolazi od Boga.
I kako onda mozemo tvrditi da je vjerovanje na slijepo kad je toliko truda ulozeno u proucavanju dokaza tvrdnji da dolazi od BOga.
slijepo vjerovanje bi bilo, vjerujem u knjigu zato sto mi se vjeruje, pita te neko pa sta je dokaz, nema dokaza, niti zna kakve dokaze ali eto ipak vjerujem, eh ovo je slijepo vjerovanje. A slijepo vjerovanje nije ovo sto vjernici danas vjeruju kad je u pitanju Kur'an jer dokaza ima masa za one koji traze. Znaci vjerovanje svoje da je Kur'an od Boga baziram na tim dokazima iz Kurana i zivota poslanika Muhammeda.
Zamisli se ovo, ja tebi tvrdim ja sam boziji poslanik, ali ti mi nevjerujes i kazes mi da sam lud, prolupao itd, ali ti kazem, hoces li dokaz, sta ako ti nagovijestim da ce se nesto desiti pa se to desi, dali bi to islo u prilog da sam poslanik od Boga? da
eh to je poslanik radio nagovjestavao stvari u blizoj i daleko buducnosti koje su ljudi svojim ocima posvjedocili a i mi sad mozemo svojim ocima da posvjedocimo to sto je poslanik najavio.zar to ne ide u prilog da infomracije dolaze od BOga kako bi ljudi bili vise ubijedjeni da objava dolazi od BOga?
evo Hamza Yusuf to pojasnjava ukratko
znaci ovdje nema mjesta nikakvom slijepom slijedjenju i vjerovanju, cak sta vise Kur'an zabranjiva slijepo slijedjenje stvari, Kuran uvijek zagovara prvo dokaz pa onda vjeruj.
- pussysmoke
#137 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:53, edited 1 time in total.
- Dope_Man
#138 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
pussysmoke, bog je svoju svemocnost dokazao brojnim tacnim predvidjanjima u svojim knjigama. Predivio je da ce biti ratova, nepravdi, prirodnih nepogoda i svasta drugo sto obican covjek ni u ludilu nije mogao zamisliti u vrijeme kada su se konstantno dogadjali ratovi, kada su prirodne nepogode bile prisutne kao i danas, kada je bilo daleko vise nepravde itd.. 
Istina, nije se smarao sad detaljima da kaze npr ''unutar 1500 ljeta od mojega pisanja ove knjige (Kuran) ce biti dva rata tako velika da cete ih zvati svjetskim ratovima'' sto bi bilo iole precizno, a da ne govorimo o nemogucnosti da predvidi tehnoloski razvoj, struju i slicno. Naravno, to samo znaci da mi ne citamo pravilno.. jer ako dovoljno trazis, pravis nemoguce poveznice i reinterpretiras onako kako ti odgovara, otkrices da je bog detaljno opisao danasnji svijet, svako vece naucno otkrice je spomenuo, opisao je poslovnu strategiju Jobsa i Muska itd.. samo treba bolje pogledati i ako to zaista zelis naci ces
Istina, nije se smarao sad detaljima da kaze npr ''unutar 1500 ljeta od mojega pisanja ove knjige (Kuran) ce biti dva rata tako velika da cete ih zvati svjetskim ratovima'' sto bi bilo iole precizno, a da ne govorimo o nemogucnosti da predvidi tehnoloski razvoj, struju i slicno. Naravno, to samo znaci da mi ne citamo pravilno.. jer ako dovoljno trazis, pravis nemoguce poveznice i reinterpretiras onako kako ti odgovara, otkrices da je bog detaljno opisao danasnji svijet, svako vece naucno otkrice je spomenuo, opisao je poslovnu strategiju Jobsa i Muska itd.. samo treba bolje pogledati i ako to zaista zelis naci ces
- Smrcak15
#139 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
pussysmoke wrote:@Smrcak15
Provjeriti da li je autor knjige Bog, je veoma jednostavno. Dovoljno je utvrditi da li je sadržaj moguće napisati od strane čovjeka. Smatram da su autor(i) Kur'ana mogle biti osobe čije znanje o matematici i srodnim naukama, prirodi i ljudskom ponašanju, i dr., je bilo natprosječno. Svijet nije nastao u dvadesetom stoljeću. I ranije su se rađali sposobni, inteligentni ljudi. Pogledaj šta je sve izumljeno prije nego što je napisan Kur'an.
Ljudi koji danas izučavaju različite oblasti nauke su došli do saznanja koja su nama običnim smrtnicima nezamisliva. Isto tako su i prije, recimo hiljadu godina, nastala istraživanja koja i danas fasciniraju ljude. Sve što ne shvatamo i smatramo nemogućim vidimo kao čudo, od boga i sl. Onog momenta kada shvatimo/objasnimo neku pojavu, ona više nije čudo, niti je interesantna kao što je bila prije toga. Da li sam u pravu?
Ukoliko uzmemo u obzir navedeno, možemo shvatit da niti jedna knjiga nije čudo, ukoliko je pisana ljudskom rukom.
Reci mi šta su Kur'an ili bilo koja druga knjiga predvidjeli, a što se u današnje vrijeme zaista dogodilo. To bih uistinu volio da znam. Samo bih te molio da se suzdržiš od onoga što asocira, zato što su činjenice sasvim dovoljne. Ukoliko sami budemo izvlačili ono što bi moglo, ali ne mora da znači, nećemo ništa postići.
Dalje, vrijeme koje je neko uložio u proučavanje dokaza nije dokaz. To je samo vrijeme uloženo da se nešto potvrdi, dokaže. Bitan je rezultat.
Kažeš da je slijepo vjerovanje zapravo kada neko vjeruje zato što mu se vjeruje, a ne zato što je pročitao Kur'an i pronašao dokaze. Prema tome, većina vjernika koji se tako nazivaju u današnje vrijeme zapravo i nisu vjernici. Šta misliš koliko njih je pročitalo Kur'an? Oduzmi broj koji je shvatio napisano. Mislim da i sam shvataš da je broj koji si dobio minimalan, mizeran, zanemariv. Da nisam u pravu današnje društvo bi bilo utopija.
U vezi primjera u kojem govoriš da je dokaz toga da si božiji poslanik to što bi mogao nagovijestiti događaje u budućnosti; To također ne smatram dokazom da si božiji poslanik. Jednostavno imaš informaciju koju drugi nemaju. Potrebno je samo doći do saznanja na koji način si došao do te informacije. Ne mora izvor biti Bog, postoje i drugi načini.
Kažeš da Kur'an zabranjuje slijepo slijeđenje stvari, a pri tome nalaže niz pravila kojih se striktno moraš držati. Kontradiktorno.
kazes osobe, prva greska, nije zabiljezeno da je Kuran dosao od vise osoba, nego preko Muhammeda, znaci jedna osoba je u pitanju.Smatram da su autor(i) Kur'ana mogle biti osobe čije znanje o matematici i srodnim naukama, prirodi i ljudskom ponašanju, i dr., je bilo natprosječno.
ali evo i da jeste vise osoba u pitanju, opet nebi bili u stanju uraditi ovako nesto jer su automatski programirane i naucne cinjenice koje je nauka tek otkrila zadnjih 100 godina.
znaci da su se sastali svi ljudi ovog svijeta nebi to mogli napisati ako nemas modernu tehnologiju sa kojom znas baratati i istrazivati stvari.
a da nepricam o programiranju buducih dogadjaja.
zato to mora dolaziti od BOga a ne od ljudi.
ali nista ovako kao sto je Kur'anI ranije su se rađali sposobni, inteligentni ljudi. Pogledaj šta je sve izumljeno prije nego što je napisan Kur'an.
nisi upravu druze a evo i zasto.Ljudi koji danas izučavaju različite oblasti nauke su došli do saznanja koja su nama običnim smrtnicima nezamisliva. Isto tako su i prije, recimo hiljadu godina, nastala istraživanja koja i danas fasciniraju ljude. Sve što ne shvatamo i smatramo nemogućim vidimo kao čudo, od boga i sl. Onog momenta kada shvatimo/objasnimo neku pojavu, ona više nije čudo, niti je interesantna kao što je bila prije toga. Da li sam u pravu?
to sto ti pises je pucenje u totalno suprotnom smjeru, ono moze biti tacno u smjeru kojem pucas ali to nije smjer u koji treba da pucas.
niko od vjernika muslimana ne zamislja prirodne pojave tako kako ti hoces da predstavis, kao da je Bog u nebesima i basa svojim rukama gromove u tom fazonu.
Nego taj isti Bog naredjuje da istrazivamo u prirodi ove razne pojave kako nastaju, zbog cega itd
imamo predkazanja u Kuranu a jos vise ih imamo u hadisima poslanika MUhammedaReci mi šta su Kur'an ili bilo koja druga knjiga predvidjeli, a što se u današnje vrijeme zaista dogodilo. To bih uistinu volio da znam. Samo bih te molio da se suzdržiš od onoga što asocira, zato što su činjenice sasvim dovoljne. Ukoliko sami budemo izvlačili ono što bi moglo, ali ne mora da znači, nećemo ništa postići.
evo jedno predkazanje iz Kur'ana sto se desilo u nasem vremenu
11 septembar

evo predkazanja poslanika u hadisima

Itha ra’aitun mecca bu’ijat katha’ima, wa ya-tasawa bunyanuha ru’usa jibaliha, faqad athalati as-Sa’atu.
When you see Mecca, its mountain with holes (pierced through them), and its buildings reach its mountain tops, then as-Sa’ah (the Hour) has already cast its shadow.
[Suyuti]
When you see Mecca, its mountain with holes (pierced through them)
Tuneli u planinama u Mekki

and its buildings reach its mountain tops,
gradjevina koja je nadvisila planine Mekke

ali pazi ovo sad
then as-Sa’ah (the Hour/Clock) has already cast its shadow.
onda je Sahat bacio svoju sjenku
Sta je na vrhu zgrade, Saahat , i zgrada koja zasjeni Kabu.
Ovo je samo mali djelic koliko toga ima zapisanog sta ce sve da se desi a sto smo mi vidjeli svojim ocima i sto se ocekuje.
Abu Hurayra(Radiyallahu Anhu) reported that the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said, “The Final Hour will not come until people COMPETE WITH ONE ANOTHER in the height of their buildings.”
►{Al-Adab al-Mufrad Al-Bukhari by Imam Bukhari}
In a hadith narrated by Imam Bukhari Prophet(Peace be upon him) said, ... and you see poor, naked, barefoot shepherds of sheep and goats competing in making tall buildings.’

Poslanik Muhammed najavio da ce goli i bosi tj. siromasni pastiri se takmici u gradnji visokih zgrada a najvece zgrade u svijetu su
Dubai i Mekka, a upravo dolazi najveca na svijetu preko kilometar u saudijskoj arabiji u Rijadu.
kako ce sve nagovjestaje da pogodi , da se obistine, to znaci onaj ko m udostavlja moze da vidi u buducnost, drukcije nikako.U vezi primjera u kojem govoriš da je dokaz toga da si božiji poslanik to što bi mogao nagovijestiti događaje u budućnosti; To također ne smatram dokazom da si božiji poslanik. Jednostavno imaš informaciju koju drugi nemaju. Potrebno je samo doći do saznanja na koji način si došao do te informacije. Ne mora izvor biti Bog, postoje i drugi načini.
uostalom to je samo dio njegovih dokaza, pored ogromnih cuda koje je poslanik Muhammeda radio pred ljudima, pa su ga nazivali da je madjionicar ovakav onakav
nije tacno, nego Kuran kaze za sebe da se treba razmisljati o Kuranskim ajetima, a kad razmisljas doci ces i do mudrosti zbog cega je naredio neka pravila.Kažeš da Kur'an zabranjuje slijepo slijeđenje stvari, a pri tome nalaže niz pravila kojih se striktno moraš držati. Kontradiktorno
Kuran ti daje prvo dokaze da je od BOga, a onda kad uvidis da je stvarno od BOga onda samo p osebi prihvatas njegova naredjenja, koja su u konacnici opet samo dobro za tebe a Bogu to netreba.
- pussysmoke
#140 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
.
- Smrcak15
#141 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
pussysmoke wrote:@Smrcak15
Nisi ti prijatelju dobro pročitao ono što sam ti napisao, ili nisi shvatio. Pa da počnemo...
Kažeš nije zabilježeno da je Kur'an došao od više osoba. Naravno da nije zabilježeno, jer kakav bi to bio "autogol". Zamisli kako bi izgledalo kada bi dokazali da su Kur'an osmislili kojekakvi stručnjaci, matematičari, fizičari, biolozi, filozofi i dr. Broj tzv. muslimana bi u najmanjem vremenskom periodu spao na nulu. Definitivno.
Koje su to naučne činjenice zapisane u Kur'anu, a koje je nauka otkrila tek u posljednjih stotinu godina? Zaista me zanima.
Kada su u pitanju prirodne pojave koje ti još uvijek smatraš čudom, moram te razočarati i reći da su uglavnom davno objašnjene/dokazane naučnim putem. I dalje ne shvatam kako neko može smatrati čudom nešto što je objašnjeno. Zašto?
Došli smo i do predskazanja. Kojih predskazanja? Igra brojeva. Prvo i osnovno; Da li zaista želiš da mi kažeš da je Amerika toliko bitna Svemogućem da je u Svetu knjigu "zapisao" i nešto o rušenju betonskih blokova i armatura u New Yorku? Da li je zaista to ono što misliš? O čemu mi ovdje razgovaramo? Ako je to istina, onda su istinite i sve teorije zavjere, zato što se baš u svakoj podudaraju brojevi i datumi, broj poginulih, brojevi adresa, brojevi, brojevi, brojevi... Ne vidi oko ono što jeste, nego ono što želi da vidi. Isto važi i za uho.
Sreća naša pa nas je Muhammed a.s. unaprijed upozorio da će se pojaviti patike i štake koje govore. Sad već ne vjerujem o čemu govoriš. Da li je to vjerovanje zaista ono što čini današnjeg muslimana muslimanom? Da vjeruje u ovakve stvari?
Što se tiče sata u Meki, zašto je on bitan? Šta sad treba da se dogodi? Evo ga veći od svega što mu je blizu, i? Šta to predskazuje?
Kur'an ti dokaže da je od Boga, pa ti to shvatiš, pa odlučiš da izvršavaš njegova naređenja? Prijatelju, u mom selu to se zove manipulacija. Evo ti država. Prvo ti objasni svoje zakone, pa ih ti shvatiš, prihvatiš. Pa ih se držiš. I šta se dogodi ako se ne pridržavaš zakona? Isto ono što ti se dogodi ako se ne pridržavaš vjerskih pravila. Pa šta smo rekli, kako se to zove?
ali kazem ti evo i da jeste doslo od vise osoba iako svi dokazi upucuju na suprotno, opet nebi mogli napisati Kuran jer ima stvari koje nauka otkrila tek zadnji godina pomocu moderne tehnologije, teleskopa i mikroskopa itdKažeš nije zabilježeno da je Kur'an došao od više osoba. Naravno da nije zabilježeno, jer kakav bi to bio "autogol". Zamisli kako bi izgledalo kada bi dokazali da su Kur'an osmislili kojekakvi stručnjaci, matematičari, fizičari, biolozi, filozofi i dr. Broj tzv. muslimana bi u najmanjem vremenskom periodu spao na nulu. Definitivno.
ovo je cisto nagadjanje od tebe kad kazes da je vise osoba konstruisalo Kur'an ovakav kakav imamo danas, jer za sne sve detaljno kako je objava dolazila, kad je objava Kurana pocela samo je Muhammed to recitirao, nije imao nikoga ko bi mu pomogao da radi, znaci sam je radio, pa prije ce biti da je Muhamemd sastavljao neko vise njih.
evo recimo ovoKoje su to naučne činjenice zapisane u Kur'anu, a koje je nauka otkrila tek u posljednjih stotinu godina? Zaista me zanima.

ama nekontas druze, niko nevjeruje da prirodne pojave su ikakvo cudo, nego je cudo da Knjiga govori naucnim cinjenicama koje je nauka tek otkrila zadnji 100 godina, recimo pulsari se spominju , a oni se nalaze milione svjetlosnih godina od zemlje. sta se nalazi u dubinama velikih okeana itd itdKada su u pitanju prirodne pojave koje ti još uvijek smatraš čudom, moram te razočarati i reći da su uglavnom davno objašnjene/dokazane naučnim putem. I dalje ne shvatam kako neko može smatrati čudom nešto što je objašnjeno. Zašto?
u Kuranu ima i brojcana predkazanja i tekstualnaDošli smo i do predskazanja. Kojih predskazanja? Igra brojeva. Prvo i osnovno; Da li zaista želiš da mi kažeš da je Amerika toliko bitna Svemogućem da je u Svetu knjigu "zapisao" i nešto o rušenju betonskih blokova i armatura u New Yorku? Da li je zaista to ono što misliš? O čemu mi ovdje razgovaramo? Ako je to istina, onda su istinite i sve teorije zavjere, zato što se baš u svakoj podudaraju brojevi i datumi, broj poginulih, brojevi adresa, brojevi, brojevi, brojevi... Ne vidi oko ono što jeste, nego ono što želi da vidi. Isto važi i za uho.
recimo kloniranje nagovjesteno, da ce se raditi tako sto ce se rezati stoci usi, pa na taj nacin ce se mijenjati Allahovo stvaranje. a nauka kaze da se celije iz uha stoke koristi za kloniranje stoke.
nekontas poentu zasto se tu to nalazi, nije da bi pokazao da mu je nesto bitno to, nego da se ljudi uvjere da knjiga je natprirodna i da dolazi od njega jer nagovjestava stvari, pa kad vidis ta desavanja pred svojim ocima onda znaj isto sigurno kad ti spomije i sudnji dan, i zivot poslije smrti da je to istina. jednostavno nalaze se ta predkazanja kao dokaz da dolazi od sveznajuceg bica koji poznaje buducnost a ne da bi iskazivao bitnost amerike.Da li zaista želiš da mi kažeš da je Amerika toliko bitna Svemogućem da je u Svetu knjigu "zapisao" i nešto o rušenju betonskih blokova i armatura u New Yorku?
nekontas opet druze poentu, poenta sa predkazanjem jeste da dobija na snazi njegov govor o jos vecoj dalekoj buducnosti, kao sudnji dana, Raj i pakao, ako ti nagovijesti detaljno stvari nakon 1400 godina onda sto bi Bogu bilo åproblem da dane informacije iz jos daleke buducnosti kao poslije smrti, da ce se sve desavati, cak je zapisan i govor ljudi sta ce pricati izmedju sebe u raju i paklu, sta ce pricati na sudnjem danu,Sreća naša pa nas je Muhammed a.s. unaprijed upozorio da će se pojaviti patike i štake koje govore. Sad već ne vjerujem o čemu govoriš. Da li je to vjerovanje zaista ono što čini današnjeg muslimana muslimanom? Da vjeruje u ovakve stvari?
sta ce se sve desavati itd
kad gledamo obistinjenje predkazanja to ucvrscuje vjerovanje i za druge stvari koje je govorio. evo recimo ja sam znao da ce se nesto desiti prije nego se desilo jer sam citao knjigu o predznacima sudnjeg dana gdje hadisim poslanika pojasnjavaju buduce dogadjaje, da bi nakon jedino 8 ili 9 godina se desilo to sto sam citao u knjizi.
kad postavljas dobra pitanja onda zasluzujes i dateljne odgovoreŠto se tiče sata u Meki, zašto je on bitan? Šta sad treba da se dogodi? Evo ga veći od svega što mu je blizu, i? Šta to predskazuje?
rijec Sat u hadisu se odnosi na Sat ili Cas Sudnjeg dana, to je jedino od imena sudnjeg dana Sat.
pa kad kaze
onda je Sat bacio svoju sjenku
cilja se kad se dese te stvari onda je Sudnji dan jako blizu, jer je bacio vec svoju sjenku, jer ona koji je blizu njegova se sjenka vidi.
pa tumacili metaforicki ili bukvalno obadvoje tacno.
Sta predkazuje, predkazuje Sudnij dan, polaganje racuna.
Allah kaze:
158. Zar oni čekaju da im meleki dođu, ili kazna Gospodara tvoga, ili neki predznaci od Gospodara tvoga? Onoga dana kada neki predzanaci od Gospodara tvoga dođu, ni jednom čovjeku neće biti od koristi to što će tada vjerovati, ako prije nije vjerovao ili ako nije, kao vjernik, kakvo dobro uradio. Reci: "Samo vi čekajte, i mi ćemo, doista, čekati!"
18. Zar oni čekaju da im Smak svijeta iznenada dođe, a već su predznaci njegovi tu? A šta će im koristiti opomena kad im on dođe?
nije manipulacija ako ti dostavlja ocigledne dokazeKur'an ti dokaže da je od Boga, pa ti to shvatiš, pa odlučiš da izvršavaš njegova naređenja? Prijatelju, u mom selu to se zove manipulacija. Evo ti država. Prvo ti objasni svoje zakone, pa ih ti shvatiš, prihvatiš. Pa ih se držiš. I šta se dogodi ako se ne pridržavaš zakona? Isto ono što ti se dogodi ako se ne pridržavaš vjerskih pravila. Pa šta smo rekli, kako se to zove?
jesi li ti u stanju da samo iz svoje glave recitiras tekst i da taj tekst simetrican, bez da koristis papir, olovku, kompijuter ili bilo kakva pomagala i da ovakvu simetriju kreiras samo kroz svoju recitaciju , jer Muhamemd nije znao ni pisati ni citati, on je samo recitovao a njeghovi pisari zapisivali to. Pa ako sumnjas u Kur'an hajde ti onda pkusaj imitrati taj nacin rada i da nam dostavis slicnu knjigu Kurana , pogledja video i sve ce ti se samo reci.
- asurbanipal
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#143 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
On podržava islamske propise i dokazuje ih matematički ali kad su žene u pitanju izgleda se samo oduzima.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#144 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Možda je on već u džennetu ?
- pussysmoke
#145 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
.
- Smrcak15
#146 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
pussysmoke wrote:@Smrčak15
Ja ne govorim da je Kur'an pravilo više ljudi, već samo da je to moguće. Ne možeš dokazati da je on slušao Boga i zapisao ono što mu je rekao. Gdje su zapisi poslanika koji su se pojavili prije Muhammeda a.s.? Šta su oni prenijeli? Koju poruku? Ili je sve bilo isto poput onoga što je Muhammed a.s. prenosio? Koja je onda njihova svrha bila? Ili oni nisu saslušani samo zato što njihovu kampanju niko nije finansirao?
Da završimo ovo za što se držiš kao pijan plota, o nauci u posljednjih stotinu godina. Ne znamo kakvu su tehnologiju imali ljudi u to vrijeme. Nešto je poznato, ali ne sve. Sigurno su u nekim oblastima imali tehnologiju koja je možda i, kako da se izrazim, bolja od današnje, s obzirom da su izgradili što šta, a što je neobjašnjivo i što je danas skoro pa ne moguće izgraditi. Možeš pogledati milion i jedan dokumentarni film u kojem današnji stručnjaci koji su najbolji u onome što rade, nemaju objašnjenja za predmete, građevine iz petog, šestog, sedmog stoljeća.
Da li zaista misliš da to što je danas neko odlučio da objelodani postojanje nečega, isto to nije imao mnogo ranije? Ne daje se nama ono što je tek izmišljeno, daleko od toga.
U kontekstu rušenja građevina u New Yorku, kažeš da ne kontam poentu. Sve što je zapisano u Božijoj objavi je bitno? Ispravi me ako griješim. Prema tome, tačno je da je Amerika toliko bitna Svemogućem da je u Svetu knjigu "zapisao" i nešto o rušenju betonskih blokova i armatura u New Yorku? To smo razjasnili, ali nije to smiješno. Smiješno je vjerovati u to.
S druge strane, koliko ima najava i predskazanja i do koje godine? To me baš zanima. Ipak je to knjiga koja ima određeni broj stranica, početak i kraj. Koje je zadnje predskazanje i kada će se dogoditi? Ne možemo samo čekati da se dogodi i zatim reći evo vidiš bilo je zapisano. Tada više i nije bitno.
I šta kada umreš, s obzirom da si se dotakao i teme o raju i paklu? Gdje, ko, šta, kako, zašto? Molim te objasni.
Znači pošto je sahat bacio sjenku na Kabu, sudnji dan je pred vratima? Da li sam pogrešno shvatio? Pa piše li kada, koji dan, mjesec, godina, decenija, stoljeće, bilo šta?
Vezano za ovaj clip koji si postavio, moram te razočarati i zaključiti da on ništa ne dokazuje. Samo govori o tome da je knjiga napisana na određeni način. To je sve. Kao što sam ranije rekao, čovjek vidi ono što želi, ne ono što jeste. Namjeravam do kraja mjeseca da pročitam Kur'an, od korice do korice, svako slovo, zarez, tačku, sa namjerom da vidim to što sada ne vidim.
nije moguce jer stvari ima u Kur'anu koje nebi mogli napraviti ni da se cijel isvijet zajedno udruzi nebi mogli to sastaviti sve tako.Ja ne govorim da je Kur'an pravilo više ljudi, već samo da je to moguće.
recimo stvari koje nagovjestavaju buduce dogadjaje plus govori o stvari u univerzumu koje su recimo milioni svjetlosnih godina daleko od nas.
jarane, ti uopste nisi prostudirao sve dokaze na osnovu kojih mi baziramo svoje vjeorvanje da je to zaista od Boga. znaci ti se oslanjas na svoje nagadjanje bez pokrica.Ne možeš dokazati da je on slušao Boga i zapisao ono što mu je rekao.
eno u bibliji , vjerovatno ima i u nekim hinduistickim knjigama.Gdje su zapisi poslanika koji su se pojavili prije Muhammeda a.s.?
isto sto i MuhammedŠta su oni prenijeli? Koju poruku? Ili je sve bilo isto poput onoga što je Muhammed a.s. prenosio?
pozvanje svojih naroda na pravi put, put sakojim je Bog zadovljan, kako bi se spasili na sudnjem danu i usli u raj a izbjegli pakao.Koja je onda njihova svrha bila?
neradi se to o finansijama, finansije nisu problem, prijasnji poslanici su imali daleko bolju potporu od finansija, a to vizuelna cuda kao verifikacija da dolaze zaista od Boga.Ili oni nisu saslušani samo zato što njihovu kampanju niko nije finansirao?
elektronske mikroskope sigurno nisu imali, da bi mogli uociti da embrio izgleda poput pijavice i ponasa se poput pijavice.Ne znamo kakvu su tehnologiju imali ljudi u to vrijeme. Nešto je poznato, ali ne sve. Sigurno su u nekim oblastima imali tehnologiju koja je možda i, kako da se izrazim, bolja od današnje, s obzirom da su izgradili što šta, a što je neobjašnjivo i što je danas skoro pa ne moguće izgraditi.
recu ti ja poentu, iako sam objasni prije ali opet ne shvatasU kontekstu rušenja građevina u New Yorku, kažeš da ne kontam poentu. Sve što je zapisano u Božijoj objavi je bitno? Ispravi me ako griješim. Prema tome, tačno je da je Amerika toliko bitna Svemogućem da je u Svetu knjigu "zapisao" i nešto o rušenju betonskih blokova i armatura u New Yorku? To smo razjasnili, ali nije to smiješno. Smiješno je vjerovati u to.
kazem ti , kad Bog nesto nagovjesti u Kur'anu pa se to obistini, to je dokaz nadnaravnosti knjige i da jojs se moze vjerovati kad govori o buducim dogadjajima, jer Bog dosta govori o buducim dogadjajima poslije smrti...ali nekad dadne predkazanja sta ce se desavati na ovom svijetu kako bi se ljudi uvjerili u istinitost Kur'ana.
recimo za vrijeme Muhammeda, nagovjestaj je bio da ce Rimskocarstvo poraziti Perzijsko za nekoliko godina, iako perzija osvajala Rimsko carstvo, i skoro su bili na koljenima,i u tom momentu Kur'ansko predkazanje je bilo da ce rimljani pbijediti perzijance, pa su prijatelji Muhammed se kladili sa nevjernicima , ako se obistini dobijate (ja mislim u kamile su se kladili) ako ovi drugi izgube oni daju.
I upravo se desilo kako je Kur'an nagovjestio.
cak sta vise Bog daje nagovjestaje preko poslanika Muhammeda iu hadisima i Kuranu, koje mi svojim ocima mozemo vidjeti, a ti predkazanja su kako brojcana tako i textualna.
Kontaj ovako, citas knjigu koja govori sama o sebi, ako nevjerujes u moje nagovjestaje poslije smrti onda nagovjesti nesto u blizoj ili daleko buducnosti sto ces ti vidjeti svojim ocima da se obistini. Znaci na taj nacin ti daje pravo da vjerujes toj knjizi kad te uvjeri sa svojim ocima da viids njezino predkazanje.
predkazanja ima sve do smaka svijeta, cak posljedni dan ovoga svijeta, nagovjesteno je toliko masa detalja da kad bi ti pisao ovdje trebalo bi mi mjeseci i mjeseci.S druge strane, koliko ima najava i predskazanja i do koje godine?
znaci nema odredjeno do koje godine , nego ima do kraja svijeta predkazanja, pa cak i pretkazanja poslije kraja svijeta, jer kraj svijeta je fakticki pocetak novog svijeta , trajnijeg svijeta koji nece proci nikad vise.
pa cak pretkazanja i poslije smrti, da ces se sjecati i poslije smrti sto ti je Kur'an nagovjestio da ce se zbivati.
evo ti jedna dobra knjiga u PDFu na tu temu, obradjiva predznake Sudnjeg dana, sto je poslanik nagovjestio da ce se desavati do Smaka svijetaTo me baš zanima. Ipak je to knjiga koja ima određeni broj stranica, početak i kraj.

https://ia800308.us.archive.org/13/item ... vijeta.pdf
pa procitaj ako imas vremena, ako te interesuje ova tema onda ce ti se svidjeti knjiga.
zadnja predkazanja su u Raju, pa ako udjes u Raj sjetit ces se toga ako si upoznat sa tim stvarima vec na ovome svijetu.Koje je zadnje predskazanje i kada će se dogoditi?
sve je bitno a evo i zasto.Ne možemo samo čekati da se dogodi i zatim reći evo vidiš bilo je zapisano. Tada više i nije bitno.
imamo pretkazanja koja znamo da ce se desiti u buducnosti, znaci texualna prirode, ali tako isto imamo i brojcana pretkazanja koja se mogu otkriti tek onda kad se dese, jer zbog komplecne strukture pretakaznja nemoguce ga je otirkiti prije , nego je namijenjeno da bude otkriveno tek kad se desi slucaj, Zasto je ovo ovako, pa upravo da da ti potvrdi Kuran da je zaista od Boga a ne od obicnih ljudi, jer ko moze da zna buduci dogadjaj i jos ga brojcano programira, to je problem na problemu, problem je saznati za buduci dogadja, a onda je problem kako ga brojcano uprogramirati u tekst.
zasto je problematicno da se uprogramir au tekst?
Pa zato sto Kuranski tekst je dolazio zbog raznih situacija, niko nije sjeo i rekao hajmo sad pisati Kuran, ne, nego ljdui postave pitanje Muhammedu pa dolaze ajeti u raznim intervalima na tremu koju su pitali, kad treba nesto razjasniti itd
znaci te tekstove koje se ticu pitanja moras uprogramirati buduce dogadjaj, jednostavno problem na kvadrat.
mogu newma problema, ti i ja kad umremo, smrt je samo vrata za novi svijet, ti si sastavljen od tijela i duse, fakticki ti si dusa koja nosi sa sobom svijest i sjecanja, a tvoje tijelo je prevozno sredstvo za tvoju dusu. pa kad dodje smrtni cas, dusa izlazi iz tijela i tvoje sjecanje i svijest, tijelo ide u zemlju a tvoja dusa u berzah, period izmedju smrti i sudnjeg dana.I šta kada umreš, s obzirom da si se dotakao i teme o raju i paklu? Gdje, ko, šta, kako, zašto? Molim te objasni.
kada nastupi sudnji dan, tad ce vaziti nova prirodna pravila, spustit ce se kisa, i tijela ce izniknuti iz zemlje, kad se tijelo ponovo formira duse ce se vratiti nazad u tijela po naredjenju bozijem, i tad ce ljudi otvarati oci i ustajati iz grobova otresti prasinu sa glava , i tad nastupa sunji dan, onako goli bosi i neobrezani kao tek od majke rodjeni, nekima ce to biti katastrofalno mucno stanje neki ce to prebroditi lakse. i onda dolazi Raj i Pakao. raj kad se zakoraciti u njega vise nema izlaska iz njega, tu covjek vjecno uziva gdje nema nikakvi negativnosti, tu je covjek savrsen, sa tijelom i dusom, kao sto si sad tijelo i dusa. A pakao je mjesto gdje se kaznjavaju oni koji su to zasluzili.
da, ali ljudi malo to pogresno shvataju taj sudnji dan, prvo da razjasnim stvari posto poznaje ovu tematiku u detaljeZnači pošto je sahat bacio sjenku na Kabu, sudnji dan je pred vratima? Da li sam pogrešno shvatio? Pa piše li kada, koji dan, mjesec, godina, decenija, stoljeće, bilo šta?
imas mali smak svijeta i veliki smak svijeta, i onda dolazi sudnji dan
mali smak svijeta je smrt, veliki smak svijeta je kada dodje urusavanje univerzuma , planeta, zvijezda, itd
a sudnji dan dolazi tek poslije urusavanje univerzuma, planeta, zvijezda, itd
pazi sad ovo, ja kazem da sudnji dan moze sad da dodje u ovom trenutku dok mi citas ovaj tekst, mozda se pitas kako?
Pa kad nastupi mali smak svijeta, tj. Smrt, to je tvoj smak svijeta gdje nema povratka, a kad covjek umre, nema osjecaj za protok vremena, kao sto ni onaj koji spava nema osjeca za vrijeme, niti kako kazaljke otkucaju na zidu. znaci kad se probudis na sudnjem danu, mislit ces da si bio pod zemljom samo dio dana, a mozda si bio hiljadama godinama pod zemljom.
nedokazuje ti zato sto ti kontas da su ljudi sjedili , mozgarali i smisljali kako da mu naprave simetriju, ali to uospte nije slucaj, nikad i nigdje niko nije zapisao da je neko tako radio, nego uvijek je Kuran dolazio preko Muhammeda a ne preko vise ljudi. i to muhammeda koji nije znao citati i pisati.Vezano za ovaj clip koji si postavio, moram te razočarati i zaključiti da on ništa ne dokazuje. Samo govori o tome da je knjiga napisana na određeni način. To je sve. Kao što sam ranije rekao, čovjek vidi ono što želi, ne ono što jeste. Namjeravam do kraja mjeseca da pročitam Kur'an, od korice do korice, svako slovo, zarez, tačku, sa namjerom da vidim to što sada ne vidim
eh sad hajmo ovako, kontati, ti sjedi i recituj tekstove, neces pisati ,niti ces imati pristup kompijuter ni digitronu, samo se mozes osloniti na svoj mozak. znaci to su uslovi , jer muhamemd je bio u tim uslovima, pa da bi shvatio zasto je Kuran od BOga moras uci u muhammedove cipele.
dali si ustanju kreirati simetricnu knjigu na osnovu svog razuma bez ikakvih pomagala, bez da povuces olovkom i jedno slovo? jesi li u stanju to uraditi?
i Jos nesto da kazem, moram da te pohvalim za dobra pitanja, iza tvoju zdravu komunikaciju, kada bi drugi bili kao ti , bolji bi bio ovaj forum.
- Optimus Prime
#147 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
@Smrle
Vise puta ti je objasnjeno zasto su ta navodna naucna cuda i prorocanstva obicne nebuloze.
Da postoji neka sicusna naznaka za neko tajno znanje ili neko precizno prorocanstvo u bilo kojoj antickoj knjizi, u tom slucaju bi se radilo o naucnoj senzaciji nevidjenih razmjera. Takva knjiga do sada nije pronadjena.
Dakle, to da kuran, biblija, tora, knjiga mormon itd. nisu dijelo ljudske ruke, na tvoju zalost do dana danasnjeg, niko nije uspio dokazati.
Ostaje samo slijepa vjera u lijepe oci.
Vise puta ti je objasnjeno zasto su ta navodna naucna cuda i prorocanstva obicne nebuloze.
Da postoji neka sicusna naznaka za neko tajno znanje ili neko precizno prorocanstvo u bilo kojoj antickoj knjizi, u tom slucaju bi se radilo o naucnoj senzaciji nevidjenih razmjera. Takva knjiga do sada nije pronadjena.
Dakle, to da kuran, biblija, tora, knjiga mormon itd. nisu dijelo ljudske ruke, na tvoju zalost do dana danasnjeg, niko nije uspio dokazati.
-
patriot_1
#148 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Mi kršćani vjerujemo da Biblija jest djelo ljudske ruke no u tom ljudskom utkano je i ono Božje!Optimus Prime wrote:@Smrle
- Optimus Prime
#149 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Da, to stoji.patriot_1 wrote:Mi kršćani vjerujemo da Biblija jest djelo ljudske ruke no u tom ljudskom utkano je i ono Božje!Optimus Prime wrote:@Smrle
Ali iz samog teksta se opet ne moze izvuci zakljucak da nije mogao biti napisan bez "nadljudske" intervencije.
- asurbanipal
#150 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Smrcak15 wrote:
evo ti jedna dobra knjiga u PDFu na tu temu, obradjiva predznake Sudnjeg dana, sto je poslanik nagovjestio da ce se desavati do Smaka svijeta
https://ia800308.us.archive.org/13/item ... vijeta.pdf
pa procitaj ako imas vremena, ako te interesuje ova tema onda ce ti se svidjeti knjiga.
Ako mu je knjiga kao ovo obećanje o pobjedi u Siriji, zalud trošiti vrijeme na čitanje