Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DZONPI

#126 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by DZONPI »

Halo koja odgovornost pa pojedini nece doktoru kaze da mi on gleda supak a onda kad bude kasno doktore pomozi.Nije samo odgovornost nego bahatost amaterizam od taxiste pa nadalje.Sjednes u taxi kazes gdje da vozi i onda ide ranjen na spicastoj stjeni digo kredit dismr iz usta pjan pojas ma djes to prozori otvoreni komplet svi kaze puse li da malo pritvorim a zna da puse itd.
kamberovica polje

#127 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by kamberovica polje »

Čekaj ovdje se raspravlja o tome treba li pojas i pri kojim brzinama? :shock: Meni stvarno nije jasan taj mentalni sklop, ko da je problem potrošit 3.5 sekunde i vezat jebeno govno...zar je to tolika muka?
Paul F.

#128 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by Paul F. »

Naravno, ali je to po meni odličan primjer kompleksnosti pitanja odgovornosti iz naslova teme. Ne možeš za sve biti odgovoran. Kupiš gotovu hranu pa si odgovoran šta si pojeo. U takvim slučajevima se odgovornost prebacuje na viši nivo. Oni su odgovorni a na nama je da poštujemo pravila. U suprotnom, vaspitno-popravne mjere se nameću.
KB9

#129 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by KB9 »

meni se vazda cude kad ih vozim tome da nebitno koja relacija i nebitno koja brzina vazda vezem pojas

mi smo jednostavno takav narod, vazda znamo bolje, od svijeta, od nauke, od svega :lol:
Gojeni H

#130 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by Gojeni H »

Ne cudi da se o potrebi vezanja pojaseva u autima jos uvijek raspravlja u Bosni u 21. vijeku, jer ima daleko ekstremnijeg razmisljanja o dalkeo vaznijim stvarima.
Ali, za one kojima nije mrsko a govore engleski, ovaj clanak ispod mozda da sliku sta se desava sa auta, vozaca i putnika u roku od 7 desetinki sekunde, kada se vozilo kretalo brzinom od 88 km/h i udarilo u staticni objekat . Nuzno je napomenuti da su efekti daleko veci kada dodje do sudara 2 vozila (head-on):
Look at your watch and see how long one second really is. If you have a stop watch, try to stop the stop watch at seven-tenths of a second. Now that you know how long that is, consider what happens in the first seven-tenths of a second when an automobile traveling 55mph hits a solid object and the driver is not wearing his/hers seat belt and shoulder belt.

- In the first tenth of a second, the front bumper and grille collapse.

- In the second tenth of a second, the hood crumples, raises and strikes the windshield while the rear wheels are lofted from the ground, still spinning at 55 mph. Simultaneously, the fenders begin wrapping themselves around the object that was just struck by the car. The frame of the car has stopped moving, but the rest of the car is still traveling 55 mph. The driver instinctively stiffens his legs against the crash and they snap at the knee joint.

- During the third tenth of a second, the steering wheel starts to disintegrate in the driver's hands and the steering column is aimed at the driver's chest.

- The forth tenth of a second finds the first two feet of the car's front end wrecked, the rear moving at 35 mph, but the driver's body still traveling at 55 mph.

- In the fifth tenth of a second (a "split second"), the driver is impaled on the steering column and his lungs begin to fill with blood.

- In the sixth tenth of a second, the driver's feet are ripped out of his shoes, the brake pedal snaps off and the car frame buckles in the middle. The driver's head smashes into the through the windshield as the rear wheels fall back to earth.

- In the seventh tenth of a second, doors fly open, hinges rip loose and the seats break free, striking the driver from behind. The driver does not feel the seat striking him, because he is already dead!
Hendrix

#131 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by Hendrix »

Sve je to super i informativno, ali to vazi za lose vozace :D

Kod nas ljudi dobro voze i imaju ekstremno brze reflekse koje ni F1 vozaci nemaju, niko ne veze pojas i nabije ti se 1m iza auta dok vozite brzinom 100km/h, a ti molis Boga da ne bude kakav belaj da moras zakocit naglo jer znas da ce te majmun 100% udarit.

A i covjek je prije objasnio, pojas je za autoputa i velike brzine, ostalo je uzimanje para od strane policije. 8)

Podsjeti me to na jarana kojemu je policija redovno naplacivala kazne jer nema svu opremu u autu, i on ronda jebe majku njima, drzavi, porezima...a ja gledam, pa sto jebote jednom u zivotu ne odes u Bingo i kupis tu jebenu opremu u kesi, stavis u gepek i zavrsis s tim sranjem jednom za sva vremena. Isto i za pojas, kazne ga svako malo...pa jebote zavezi ga jednom, predji preko toga vise, nisi jedini na svijetu koji ce ga vezat.

U sustini, dzaba raspravljat, mi smo genetski predodredjeni da inatimo, nesta se kurcimo na glupim stvarima i to ce tako biti uvijek.
stakasa

#132 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by stakasa »

kamberovica polje wrote:Čekaj ovdje se raspravlja o tome treba li pojas i pri kojim brzinama? :shock: Meni stvarno nije jasan taj mentalni sklop, ko da je problem potrošit 3.5 sekunde i vezat jebeno govno...zar je to tolika muka?
A sta rade sa onim sto pisti kad ne zavezu pojas, slusaju li ili ima nacina da se iskljuci?
Hendrix

#133 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by Hendrix »

stakasa wrote:
kamberovica polje wrote:Čekaj ovdje se raspravlja o tome treba li pojas i pri kojim brzinama? :shock: Meni stvarno nije jasan taj mentalni sklop, ko da je problem potrošit 3.5 sekunde i vezat jebeno govno...zar je to tolika muka?
A sta rade sa onim sto pisti kad ne zavezu pojas, slusaju li ili ima nacina da se iskljuci?
Zavezu pojas i provuku iza sjedista...i reci da nismo genijalci. :)
stakasa

#134 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by stakasa »

Hendrix wrote:
stakasa wrote:
Veci poso nego ga stavit na sebe.
Najbolji su oni poludebilski osmjesi kad su ponosni jer misle da su nekoga zajebali. Kao sve one slike sa fejsbuka kada puse ispod znakova Zabranjeno pusenje. I onda lajkovi i teorije ispod...
prog321

#135 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by prog321 »

Ja sam iskljucio pistanje u autu zbog pojasa.
U mom autu ima kutija naprijed desno kod vrata i samo izvuces osigurac. :-D
JThomas

#136 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by JThomas »

Gojeni H wrote:Ne cudi da se o potrebi vezanja pojaseva u autima jos uvijek raspravlja u Bosni u 21. vijeku, jer ima daleko ekstremnijeg razmisljanja o dalkeo vaznijim stvarima.
:mrgreen: tačno tako.
Gojeni H

#137 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by Gojeni H »

Hendrix wrote:
stakasa wrote:
Ulazim u taksi, hocu da se vezem kad "u onom" samo kopca. :shock: "Sta je ovo?" - KAze: "Varalica, da ne zuji kad musterija nece da veze pojas." :D
Cuva ba Allah ovaj narod. Kako smo svakom loncu poklopac, do sada je vulkan trebao progulit' kroz Bosnu.
Hakiz

#138 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by Hakiz »

Gojeni H wrote: Ulazim u taksi, hocu da se vezem kad "u onom" samo kopca. :shock: "Sta je ovo?" - KAze: "Varalica, da ne zuji kad musterija nece da veze pojas." :D
Cuva ba Allah ovaj narod. Kako smo svakom loncu poklopac, do sada je vulkan trebao progulit' kroz Bosnu.
Pa, izvadiš je i prikopčaš pojas. Barem ja tako radim. U stvari, sam taksista je izvadi kada vidi da hoću da vežem pojas. I ta priča da mi pojas ne treba mi ne smeta, samo kažem da se uvijek vežem i to ih navede da prestanu pričati.

A nisam jednom rekao da prestane pričati mobitelom i pušiti dok sam u vozilu i prekinuo vožnju ako priča ili puši. Moje je da izađem, njegovo je da se ljuti.
modem33

#139 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by modem33 »

stakasa wrote:

TI izgleda kao da nisi nikad sjeo za volan ? :D

Ono pisti 3 sekunde kao "podsjetnik" .... i prestane. Vidis kako je rijesen problem. Osim ako je to neki jebivjetarski model auta ... onda odes u servis i kazes da ti iskljuce ili odes ovima sto pljackaju automobile ako ovi iz servisa ne znaju iskljuciti. 8-)
TRANCE

#140 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by TRANCE »

Ta će kome pojas, to samo pi.ke vežu. Vidite kako isto Rusi ne vežu, pa šta im fali? Oni su isto pametna nacija kao i mi, sve znaju.

petunija

#141 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by petunija »

stakasa wrote:
Imaju i one varalice :D , ubaciš i ne pišti :D
howdy

#142 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by howdy »

kazna za nevezanje pojasa bi trebala bit 1500 KM minimalno...
modem33

#143 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by modem33 »

howdy wrote:kazna za nevezanje pojasa bi trebala bit 1500 KM minimalno...

Ja smatram da u krivicni zakon treba uvesti clan "da forsiranje nekoga na nesto sto nema potrebe da treba biti dozivotni zatvor". 8-)

Time bi se rijesile sve nesuglasice.

Sto ne zabranite pusenje u BiH-a ? Tko zapali cigaretu .... 10 godina zatvora. Nego volite se drogirati nikotinom i jos govorite drugima kako je cist zrak da udahnete punim plucima. :D :D :D

Nego ljudi puse cigarete jer su debeli ko krave pa da smrsaju malo. :D :D
howdy

#144 Re: RE: Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by howdy »

modem33 wrote:

Ja smatram da u krivicni zakon treba uvesti clan "da forsiranje nekoga na nesto sto nema potrebe da treba biti dozivotni zatvor". 8-)

Sto ne zabranite pusenje u BiH-a ? Tko zapali cigaretu .... 10 godina zatvora. Nego volite se drogirati nikotinom i jos govorite drugima kako je cist zrak da udahnete punim plucima. :D :D :D

Kad malo bolje razmislim, zbog takvih mentalnih sklopova kao sto si ti kazna bi trebala bit 2000 KM, minimalno.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
MyTao

#145 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by MyTao »

Gojeni H wrote:Ne cudi da se o potrebi vezanja pojaseva u autima jos uvijek raspravlja u Bosni u 21. vijeku, jer ima daleko ekstremnijeg razmisljanja o dalkeo vaznijim stvarima.
Ali, za one kojima nije mrsko a govore engleski, ovaj clanak ispod mozda da sliku sta se desava sa auta, vozaca i putnika u roku od 7 desetinki sekunde, kada se vozilo kretalo brzinom od 88 km/h i udarilo u staticni objekat . Nuzno je napomenuti da su efekti daleko veci kada dodje do sudara 2 vozila (head-on):
Look at your watch and see how long one second really is. If you have a stop watch, try to stop the stop watch at seven-tenths of a second. Now that you know how long that is, consider what happens in the first seven-tenths of a second when an automobile traveling 55mph hits a solid object and the driver is not wearing his/hers seat belt and shoulder belt.

- In the second tenth of a second, the hood crumples, raises and strikes the windshield while the rear wheels are lofted from the ground, still spinning at 55 mph. Simultaneously, the fenders begin wrapping themselves around the object that was just struck by the car. The frame of the car has stopped moving, but the rest of the car is still traveling 55 mph. The driver instinctively stiffens his legs against the crash and they snap at the knee joint.

- During the third tenth of a second, the steering wheel starts to disintegrate in the driver's hands and the steering column is aimed at the driver's chest.

- The forth tenth of a second finds the first two feet of the car's front end wrecked, the rear moving at 35 mph, but the driver's body still traveling at 55 mph.

- In the fifth tenth of a second (a "split second"), the driver is impaled on the steering column and his lungs begin to fill with blood.

- In the sixth tenth of a second, the driver's feet are ripped out of his shoes, the brake pedal snaps off and the car frame buckles in the middle. The driver's head smashes into the through the windshield as the rear wheels fall back to earth.

- In the seventh tenth of a second, doors fly open, hinges rip loose and the seats break free, striking the driver from behind. The driver does not feel the seat striking him, because he is already dead!
Ovdje negdje bi ja iskocio iz auta, napravio salto, nekoliko zvjezda I docekao se na noge kao I uvijek, sa pojasom to nebi mogao...
howdy

#146 Re: RE: Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by howdy »

MyTao wrote:

Ovdje negdje bi ja iskocio iz auta, napravio salto, nekoliko zvjezda I docekao se na noge kao I uvijek, sa pojasom to nebi mogao...
Ma ta ce pojas.....bosnjo zna bolje....

modem33

#147 Re: RE: Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by modem33 »

howdy wrote:
modem33 wrote:

Kad malo bolje razmislim, zbog takvih mentalnih sklopova kao sto si ti kazna bi trebala bit 2000 KM, minimalno.

Pa zbog takvih kao sto si ti na "celnim pozicijama u drzavi" je ova drzava u k*urcu godinama sa tendencijom rasta "prema nagore" ... 8-)
howdy

#148 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by howdy »

s djecom koja jos uvijek nemaju vozacku nemam namjeru polemisati o tome da li je ili nije potrebno vezati pojas i da li je potrebno finansijski kaznjavati drakonskim kaznama one idiote koji ga ne upotrebljavaju.
i ko smo to mi?
senturk

#149 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by senturk »

modem33

#150 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema

Post by modem33 »

senturk wrote:http://www.mojportal.ba/novost/233226/N ... vu-nesrecu

E vi se opet vezite pojasom. :izet: :D :oops: :P
Samo u BiH: Zoljom pogođen stup s policijskom nadzornom kamerom

http://tip.ba/2016/08/26/samo-u-bih-zol ... m-kamerom/

:D :D :D :thumbup: :thumbup: :thumbup: