Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#126 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

KatarinaKosaca wrote:Sve investitor do investitora' :-) :-) :-) .....sa SveCke socijale. Kaze opali po dijaspori, a ono onako hrabro opalilo po RVI fuuuuuujjjjjjjjjjj kaze «malo puskarat» a kao vrvi od patriotizma....
Cuj investitor :lol: ja koristim da izvines samo jeftiniju radnu snagu, offshorenujem ustvari kako se kaze jelte, a po RVI nisam opalio vec po vama kmechavcima sto iz dana u dan kukate a ne pokusavate se bilo gdje angazirat (osim na forumu). I stric mi je RVI pa ne kmechi nego gleda da odradi kakvog posla kolko mu zdravstvene prilike dozvoljavaju. Stim da kaze da bi onakav sutra se puske latio ako podje po zlu. Mozda je to stvar mentaliteta nas Krajisnika? Uglavnom jalijas ostaje jalijas, da ga na glavu nasadis..
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#127 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Domaci izdajnik »

ins wrote:

Ovih 400 KM + topli obrok i karta na kraju mjeseca bude oko 700-750 KM, to je 350 - 380 EUR mjesečno za NK ili u najboljem slučaju VK radnika u niskotehnoloskoj i niskoakumulativnoj djelatnosti. Ne znam tvoje kriterije, ali ta plata od 350+ EUR je i dalje nedosanjani san za pola Mađara, Rumuna i Bugara, a bogami i za jaaako veliki dio Hrvata koji rade za 2500-3000 kn. A složit ćemo se da su Mađarska i Hrvatska ipak bolje stoje nego BiH ;)

Realno, jedino su Slovenci i Česi uspjeli napraviti nešto od svojih plata, pa je u tim zemljama teško naći nekoga ko radi za manje od 800-900 EUR, al ostale zemlje Istočne Evrope nisu daleko odmakle.

Po mom mišljenju, niko u BiH ne bi smio raditi za manje od 600 KM, jer je to neki prag koji omogućava osnovno preživljavanje. 500 KM evidentno nije dovoljno.
Ja se nadam da ce nova minimalna plata od tih nekakvih 410 KM + novi neoporezovani topli obrok navuci sve radnike u FBiH na tih mojih 600 KM. Evidentno, nećemo postati puno sretnije društvo dok svi ne budu imali barem 800 KM.
Griješiš debelo. Slovačka npr ima jači standard i plate i od Slovenaca i Mađara, Poljska je daleko odmakla mislim da su jači od Čeha (veća i zemlja i industrija pa je i razumljivo) Za Rumune a naročito Bugare BIH je zapad vjerovao ili ne! Vozio se lično kroz obe države i većina naših učmalih mjesta ala Gradiška ili Bos.Novi su London za jednu Sigišoaru ili Alba Juiu po infrastrukturi! Prosječne plate oko 120 Eura :-? Bijeda neopisiva....a Bugarska je još grđa od Rumunije :run:

A što se tiče teme i dnevnice...ima svega u zadnje vrijeme tako da i ne sumnjam da je istina. Dosta gazda daje platu lafo 500 KM a svaki ubogi mjesec za zakine bar 100-150 KM za neke manjkove i minuse koji nikome nisu jasni :roll: neki čak i ne uplaćuju doprinose uopšte a kao uzeo ti radnu knjižicu. Iznenađenje nastaje kad se ne dao Bog razboliš pa odeš ovjeriti zdravstvenu knjižicu.... :skoljka:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#128 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by KatarinaKosaca »

512MB wrote:
KatarinaKosaca wrote:Sve investitor do investitora' :-) :-) :-) .....sa SveCke socijale. Kaze opali po dijaspori, a ono onako hrabro opalilo po RVI fuuuuuujjjjjjjjjjj kaze «malo puskarat» a kao vrvi od patriotizma....
Cuj investitor :lol: ja koristim da izvines samo jeftiniju radnu snagu, offshorenujem ustvari kako se kaze jelte, a po RVI nisam opalio vec po vama kmechavcima sto iz dana u dan kukate a ne pokusavate se bilo gdje angazirat (osim na forumu). I stric mi je RVI pa ne kmechi nego gleda da odradi kakvog posla kolko mu zdravstvene prilike dozvoljavaju. Stim da kaze da bi onakav sutra se puske latio ako podje po zlu. Mozda je to stvar mentaliteta nas Krajisnika? Uglavnom jalijas ostaje jalijas, da ga na glavu nasadis..
uhhhhh offshore culo da postoji....HA HA HA nego sto bismo radili dok je ofshorovaca. Oa ti ces nas zaposlit :pisnula: :pisnula: :pisnula:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#129 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by _BataZiv_0809 »

I ti nasla raspravljat sa 14-tim Zvizovim profilom :-)
Fudo387

#130 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Fudo387 »

KatarinaKosaca wrote:
512MB wrote:
uhhhhh offshore culo da postoji....HA HA HA nego sto bismo radili dok je ofshorovaca. Oa ti ces nas zaposlit :pisnula: :pisnula: :pisnula:
Doduse, i ti jedva docekas da se uhvatis u kostac sa mladjahnim diverzantima iz dijaspore. K'o da si u najmanju ruku osam tenkova golim rukama zadavila. Pa nisi PM, pobogu si sestro... :D
512MB

#131 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

KatarinaKosaca wrote:
512MB wrote:
Nikad ne reci nikad Kato :)
KatarinaKosaca

#132 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by KatarinaKosaca »

_BataZiv_0809 wrote:I ti nasla raspravljat sa 14-tim Zvizovim profilom :-)
u pravu si, dosadno mi danas :mrgreen:
512MB

#133 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

KatarinaKosaca wrote:
Da se vratimo na temu, kolka je tvoja satnica Kato? :mrgreen:
KatarinaKosaca

#134 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by KatarinaKosaca »

512MB wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Da se vratimo na temu, kolka je tvoja satnica Kato? :mrgreen:
Pod a) Tema nije Kata ,Pod b) napisala sam vrlo jasno sta mislim o toj satnici dakle temi sve dok ti nisi poceo pjevati domoljubne
Last December

#135 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Last December »

UPDATE

Bio mi jaran danas, izgleda mi previše optimistično s obzirom gdje je zaglavio.
Reče mi da gazda ima jako slabu naplatu, uglavnom izdatke pokriva tako što preklapa sa trgovcima za nove sirovine umjesto gotovine. Katastrofa. Ne vidim poentu takvog poslovanja.

Napisao sam jaranu CV, ušminkao i dao mu da šalje redom. Čak sam i zvao nekoliko pekara da mu ugovorim razgovor. On valjda čeka da njega neko zove jer je stručnjak pa da se otimaju oko njega :lol: Nije nikad pisao CV prije.
KatarinaKosaca

#136 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by KatarinaKosaca »

Kompenzacija odnosno preklapanje kako ti kazes, mada je to u osnovi trampa se decenijama primjenjuje, pa.mora da si na.budzetu kad te to iznenadjuje......hronicni nedostatak likvidnosti dovodi do kompenzacija, ko ima maloprodaju rijetko placa, jedino ako zeli kasas skonto da eventalno dampinguje kasnije. To sto si naveo nije dokaz zaglavljivanja. Ni usminkan cv ne znaci nista.u Bosni, jer klinke od 20 godina koje su toboznji kadrovski referenti ne znaju ni citati cv.
Last December

#137 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Last December »

I dalje smatram da je preklapanje mrtva privreda, nema živog kapitala i sve je to začarani krug i nikud ne vodi.
Nisam na budžetu i znam da to tako ide al ne radim za lokalne robovlasnike nego kao frilenser pa nemam kontakta sa takvima.
Što se tiče CVja , neče odmoći sigurno, bolje nego da sjedi i čeka kući da mu se javi poslodavac kroz snoviđenje.
PM72

#138 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by PM72 »

Fudara moj dobri,pošteni...
Nije PM nijedan tenk sjeb'o a kamoli osam komada.Da sam bar jedan mogao bih se hvaliliti da imam Zlatni ljiljan,Kao što ti tvrdiš da ga posjeduješ.Ne znam šta mene cimaš kad se sa drugima raspravljaš.Ili si nesiguran sa ženama.Koji ti je?
edo_79

#139 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by edo_79 »

512MB wrote:
Veliš benucuješ biliger radnu snagu, pa offshorenuješ malo .... onda kaufenuješ kod nas ovdje i dolaziš canarctu jer je jeftinije nego tamo kod vas .... de mi reci bogati jel i tam kad odeš u Merkur kaufenuješ one atriklove što su na akciji, imaš najnoviji hendi a i medhen su anam kod vaske puno ljepše nego ovdje, samo su skupe potrošiše sav geld što ti offšorenovanjem zaradiš .... Nek si ti eto gospodin što offšorenuješ a mi smo bili i ostaćemo jalijaši ... BIJEDNO JEDNA .... pogledaj se u ogledalo i pljuni sam sebe narcise zadrti ..... ti ćeš nekom reć da je jalijaš ...
PM72

#140 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by PM72 »

Udri po dijaspori, stari dobri vic :) Sta ste vi kontali malo puskarat i onda penzija od 2k maraka do smrti, jest jest, u sve i jednoj zemlji veterani kukaju jer ih je "Domovina" zaboravila, pogledaj US. Sta da vam kazem, vi ste sami krivi za stanje u zemlji, nije ni dijaspora a nisu ni nepismene Nene sto glasaju za Baketa jer je Alijin mali. A vi nastavite kmechat.

Sto se mene tice ja vec 4 godine zaposljavam 6 ljudi u BiH (neubrajem ove sto odrzavaju kuce, kose travu i te zajebancije), svaki od momaka ima barem jedno dijete. Plata dolazi prije prvog i nije kasnila ni dana. Ja mislim da je dovoljno patriJotski od mene iako mi je ip iz EU.
Jebiga moj dijasporac,nigdje niko od nas ne traži penziju nego žalimo što nismo bili pametni ko tvoji pa se ispalili na vakat da i mi zapošljavamo "6 ljudi u BiH bez fizikanera".
Fudo387

#141 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Fudara moj dobri,pošteni...
Nije PM nijedan tenk sjeb'o a kamoli osam komada.Da sam bar jedan mogao bih se hvaliliti da imam Zlatni ljiljan,Kao što ti tvrdiš da ga posjeduješ.Ne znam šta mene cimaš kad se sa drugima raspravljaš.Ili si nesiguran sa ženama.Koji ti je?
Tebe najvise volim zezat, :lol:
Nista zlonamijerno, ako te ljuti necu vise.
KatarinaKosaca

#142 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by KatarinaKosaca »

Last December wrote:I dalje smatram da je preklapanje mrtva privreda, nema živog kapitala i sve je to začarani krug i nikud ne vodi.
Nisam na budžetu i znam da to tako ide al ne radim za lokalne robovlasnike nego kao frilenser pa nemam kontakta sa takvima.
Što se tiče CVja , neče odmoći sigurno, bolje nego da sjedi i čeka kući da mu se javi poslodavac kroz snoviđenje.
opet me cudi. Ja sam kao frienser imala 250 pari cipela, tonu konzervi tunjevine i neki namjestaj. :mrgreen: Naravno da cv nece odmoci
PM72

#143 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
Ma ne sekiraj se,ti me nemožeš naljutiti.Mi smo svoje nesporazume riješili putem PP samo podbadaj i druge,tačno ću pomisliti da si malo "nastran".
Last December

#144 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Last December »

KatarinaKosaca wrote:
Last December wrote:I dalje smatram da je preklapanje mrtva privreda, nema živog kapitala i sve je to začarani krug i nikud ne vodi.
opet me cudi. Ja sam kao frienser imala 250 pari cipela, tonu konzervi tunjevine i neki namjestaj. :mrgreen: Naravno da cv nece odmoci
Hahaha, daj bona prebaci koje cipele, ja radim za strance, kod njih ne fercera ta naturalna ekonomija, zato hodam bos vazda :lol:
Fudo387

#145 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:
Ma ne sekiraj se,ti me nemožeš naljutiti.Mi smo svoje nesporazume riješili putem PP samo podbadaj i druge,tačno ću pomisliti da si malo "nastran".
Ne mogu druge, kad odmah zaplacu i ban mi izganjaju. :lol:
TRANCE

#146 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by TRANCE »

Takva izrabljivanja i rast plata od 0% godišnje ćemo imati sve dok je nezaposlenost 28% (prema ILO definiciji nezaposlenosti), a sistem socijalne zaštite u obliku narodne kuhinje, jer će uvijek biti onih koji će raditi i za 5-10 KM dnevno da ne umru od gladi. Kad bude puna zaposlenost, odnosno stopa nezaposlenosti ispod 5%, tada možemo očekivati poštivanje prava radnika i rast plata, jer u protivnom slučaju radnik da otkaz i sutra lako nađe novi posao. Kad ćemo imati punu zaposlenost? S ovakvim političarima i državnom birokracijom nikad.
Inače u jednoj Rumuniji gdje je nezaposlenost 6% plate rastu po stopi od 14% godišnje, a prava radnika u privatnom sektoru se sigurno više poštuju nego radnika u BiH.
Last edited by TRANCE on 11/08/2016 20:51, edited 1 time in total.
Hakiz

#147 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Hakiz »

512MB wrote:...Sto se mene tice ja vec 4 godine zaposljavam 6 ljudi u BiH (neubrajem ove sto odrzavaju kuce, kose travu i te zajebancije), svaki od momaka ima barem jedno dijete. Plata dolazi prije prvog i nije kasnila ni dana. Ja mislim da je dovoljno patriJotski od mene iako mi je ip iz EU.
Smijem te pitati, osim plate koja nije kasnila ni dana, kolike su to plate i šta je sa drugim stvarima (Uplate doprinosa i poreza, radno vrijeme, odmori, bolovanja, itd)?

Ilie je ovo u zagradi, ipak, previše.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#148 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Domaci izdajnik »

TRANCE wrote:Inače u jednoj Rumuniji gdje je nezaposlenost 6% plate rastu po stopi od 14% godišnje, a prava radnika u privatnom sektoru se sigurno više poštuju nego radnika u BiH.
Ko ti je to slagao? Bijeda veće nego u Bosni. Šupljak teški, ne dao Bog se porediti sa njima :run:
Hakiz

#149 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Hakiz »

TRANCE wrote:Takva izrabljivanja i rast plata od 0% godišnje ćemo imati sve dok je nezaposlenost 28% (prema ILO definiciji nezaposlenosti), a sistem socijalne zaštite u obliku narodne kuhinje, jer će uvijek biti onih koji će raditi i za 5-10 KM dnevno da ne umru od gladi. Kad bude puna zaposlenost, odnosno stopa nezaposlenosti ispod 5%, tada možemo očekivati poštivanje prava radnika i rast plata, jer u protivnom slučaju radnik da otkaz i sutra lako nađe novi posao. Kad ćemo imati punu zaposlenost? S ovakvim političarima i državnom birokracijom nikad.
Upravo.

Dakle, kako investicija nema, treba smanjiti broj radnika, jer se time povećava potražnja za njima.

Tako su radnici prvi put dobili neka prava u Engleskoj u srednjem vijeku. Nakon epidemije kuge toliko je ljudi pomrlo da nije bilo dovoljno radnika, i prvi put su radnici mogli birati za kojeg gazdu će raditi i barem neke uslove postavljati.

Da pustimo neki virus. Pa šta pomre, pomre, a ko preživi imaće bolje uslove jer će biti manja konkurencija i navala radnika za radna mjestao.
512MB

#150 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

edo_79 wrote:
512MB wrote:
Veliš benucuješ biliger radnu snagu, pa offshorenuješ malo .... onda kaufenuješ kod nas ovdje i dolaziš canarctu jer je jeftinije nego tamo kod vas .... de mi reci bogati jel i tam kad odeš u Merkur kaufenuješ one atriklove što su na akciji, imaš najnoviji hendi a i medhen su anam kod vaske puno ljepše nego ovdje, samo su skupe potrošiše sav geld što ti offšorenovanjem zaradiš .... Nek si ti eto gospodin što offšorenuješ a mi smo bili i ostaćemo jalijaši ... BIJEDNO JEDNA .... pogledaj se u ogledalo i pljuni sam sebe narcise zadrti ..... ti ćeš nekom reć da je jalijaš ...
Kupujem u Merkuru zato sto su jedini sto prodaju halal meso :thumbup:
Post Reply